2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Érezni szó jelentései

    Sokszor mondták nekem, hogy túlságosan a fejben élek, és inkább érzelmi szinten kellene reagálnom. Oké. Hogyan?
    Hagyományos értelemben megkülönböztetünk alapérzelmeket (öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem undor) ezeket önkényesen osztályozhatjuk és pozitív vagy negatív kategóriába sorolhatjuk őket. (Bár meg kell jegyeznem, a mai megközelítésben nincs jó vagy rossz érzelem, mert mindnek van építő oka.)
    Aztán ezeket alá lehet bontani, erőséget és színezést lehet neki adni, hisz például ugyanúgy a bánathoz tartozik a boldogtalan, szomorú vagy az elégedetlen is.
    Aztán persze vannak az összetett érzések, pl bűntudat, szégyen.
    Álérzelmek, értelmező érzések: átejtett, komolyan nem vett, meggyalázott.
    Ha valakit bővebben érdekel, tudom ajánlani ezt az összefoglalót.

    De én most az érezni szó jelentéseivel szeretnék foglalkozni.
    Alapvetően, ha érzésről, érezniről van szó, akkor a fent felsoroltakra gondolunk.
    Aztán jön az érezni szó következő nagy jelentésköre, ami az érzékszervek köré épül, és olyan fogalmak tartoznak ide, mint:
    - Látás
    - Hallás
    - Szaglás
    - Ízlelés
    - Tapintás
    Lsd: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rz%C3%A9kszerv

    Folytatás...

    borg25 3 hónapja 17

  • Gépkocsit vezetni csakis pszichológiai alkalmasággal, kerékpárt hülyén is?

    Bevezető történet: Jövők haza az autóval, látom, hogy kerékpárosunk egy kézzel fogja a kormányt, mert a másik kezével épp telefonál. Pirosnál bevárom, és közlöm vele, hogy talán nem kellene így kerékpározni, elvégre most jövök a kórházból, épp a páromat vittem negyedszer oda, mert a kalapját fogta, ahelyett, hogy mindkét kezével a kormányt fogta volna. Emberünk teljes mértékben ignorálta a hallottakat, s aki biztos a dolgában, ugyanúgy kerékpározott tovább egy kézzel.
    Az ember alapvetően bízzon a képességeiben. Ha nem biztos, hogy tud járni, akkor inkább ne próbálja meg. Vagy legalább abban bízzon, hogyha bármi történik, mondjuk járás közben elesik, akkor nem lesz semmi baj.
    Szóval kerékpárosunk, akkor kerékpározzon, ha bízik a képességeiben, és abban, hogy haza fog érni. De hol kezdődik a vakmerőség?
    Nézzünk egy közeli autós ellenpéldát. Biztos vagyok benne, hogy az az autós is, aki az Árpád hídon halálos balesetet okozott, bízott a képességeiben. Tuti, hogy mikor a lámpa zöldre váltott azt érezte, hogy itt nem lesz semmi baj. Mikor átlépte az 50km/órát, akkor is arra gondolhatott, hogy ezt már számtalanszor megtette, számtalanszor ment keresztül az Árpád hídon, nincs semmi ok az aggodalomra. Mikor megremegett az autó, valószínűleg arra gondolt, hogy ezt tudja korrigálni, nem lesz itt semmi baj. Mikor aztán elvesztette az uralmát az autó felett, akkor vajon mire gondolhatott?

    Folytatás...

    borg25 8 hónapja 173

  • Milgram-kísérlet a mindennapokban

    Számomra az egyik legérdekesebb pszichológiai kísérlet a Milgram volt. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Milgram-k%C3%ADs%C3%A9rlet) Röviden: Az emberek 2/3-a könnyedén rávehető arra, hogy megölje a másikat. Ehhez nem is kell különösebb dolgot csinálni, egyszerűen csak emlékeztetni kell rá, hogy ugyanazt kell csinálnia, mint eddig, jó egy picit nagyobb léptékben. Nem gond, ha nem csinálja, csak akkor nincs lóvé, illetve úgy is van egy kutatásvezető, aki vállalja a felelőséget. Állítólag azért kezdtek bele, mert kíváncsiak voltak, hogy a jólnevelt németekből hogy lett fanatikus hóhér. A kísérlet röviden annyi volt, hogy az illetőnek azt mondták, hogy egy memóriakísérletben vesz részt, és azt vizsgálják, hogy az áramütés milyen hatással van a memóriára. Ha a válaszadó rossz választ ad, akkor minden egyes alkalommal +50V-al magasabb áramütést kell neki adni. Így lehetett eljutni a halálos 450V-hoz. Persze a túloldalt egy beépített ember volt, aki szépen el is játszotta, hogy megrázták, és fáj neki, hogy szúr a szíve stb.
    Mikor a kísérlet várható eredményéről megkérdezték a többi pszichológust, azok 10% alá, azt hiszem 1-2%-ra tették azoknak az arányát, akik elmennek a halálos áramütésig.

    Folytatás...

    borg25 11 hónapja 3

  • Életút, mint döntési fa

    Mi lett volna ha?
    Életünk döntéseink sorozata. Mi lett volna, ha 10 éve másként döntünk? Naponta 35 000 döntést hozunk. Boldogabb lehetne-e az életünk? Lehet-e maximalizálni az öröm szintet?
    Ha pedig már maximalizálás, akkor operációkutatás, útvonal keresés.
    Az életünket felfoghatjuk egy döntési fának. Kiindulunk a törzsből, és minden egyes döntés, egy-egy elágazás az ágak mentén, míg elérjük a levelek szélét, magát a halált.
    Az életünk maga az útvonal ahogy eljutunk a törzsből az egyik levélhez.
    Nem fogok semmi újdonságot mondani, a párhuzam és az abból leszűrhető tapasztalat a lényeg.
    Hogy a kezdetekkor még bármelyik levélhez eljuthattunk volna, de ahogy haladunk az ágakon úgy szűkítjük magunkat a fán belül.
    Fel lehet tenni a kérdést, hogy a fán belül hol vannak a legszebb almák, de tudnunk kell, hogy életünk során nem tudjuk begyűjteni a legszebbeket, mert lehet, hogy a legszebb az keleti ágon van, a második legszebb meg a nyugatin. Az útvonal megszabás meg szigorú: A törzsből csakis folyamatosan haladhatsz a levelek felé, nincs ugrálás.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 58

  • Ipar 4.0 + alanyi jogon járó jövedelem vs Diktátorok kézikönyve + Fogoly dilemma

    Reméljük, hogy az IoT, az AI, az új ipari forradalom, bár munkahelyeket szüntet meg, milliókat emel fel a szegénységből eljut majd a világ arra, hogy lesz alanyi jogon járó jövedelem.
    Talán utópisztikusan el is lehet képzelni az Orvilleből való álmot, hogy a jövőben az emberek nem pénzért, lakásért, élelemért dolgoznak, mert ez mindenkinek jár, hanem a dicsőségért és megbecsülésért.
    De azért vannak sötét árnyak. Diktátorok kézikönyvét nem tudom ki olvasta, ha nem, ajánlom ezt a 20 perces videót, ami bemutatja a lényeget. Röviden demokráciában azért van jólét, mert a vezetők és a köznép érdeke azonos: A köznép akkor fizet sok adót, ha egészséges és magasan kvalifikált munkaerő. De ha a termeléshez nem kell magasan kvalifikált helyi munkaerő, mert egy bányában a „hülye” is tud dolgozni, vagy az a kevés külföldi munkás, akkor jön a diktatúra és az emberek jogai, egészége, oktatási rendszer egyből csorbát szenved.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 27

  • Szándékos vakság

    A szándékos vakság egy olyan dolog, ami szerencsére minket nem érint, csak a többieket. Elvégre mi intelligens, okos értelmes emberek vagyunk, akik a tényeket észlelik, értékelik, és nem fogják figyelmen kívül hagyni, csak azért, mert nem illeszkedik a világképünkbe. Elvégre attól fejlődünk.
    Mások hol rontják el? Remek szakirodalma van, tudom ajánlani Pál Feri előadásait, mind youtubeon, mind írásos formában elérhető.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZuU8lNtUtEc
    https://www.palferi.hu/hanganyagok/2017-2018/
    Posztomat - ahogy az eddigieket is - gondolatébresztőnek szánom, úgyhogy nem lesz olyan részletes, nem is vagyok képzett lelkiterapeuta.
    Ami a Pál Feris előadásban megfogott, az Alice Stewart esete. Ő volt az, aki felismerte, hogy a várandós anyukákat nem kellene megröntgenezni, mert az súlyos következményekkel van a kisbabákra. Értsd statisztikaijáig kimutatta, hogy a gyerekeknél összefüggés van a rák és a magzatkori röntgenezés közt. E miatt hetente halt meg egy kisgyerek a nyugati kultúrában. De az álláspont az volt, hogy ó az orvosok nem hibázhatnak ekkorát, biztos azért halnak meg, mert a környezet, szegénység stb. Kit izgat, hogy a gazdagabbak közt is előfordul ilyen haláleset, érdektelen. Kezdetben a röntgent nem tekintették veszélyesnek.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 10

  • Ördög hozott a szolgáltatások világában!

    Hallottátok már a mondást, hogy az a rossz a fogyasztói társadalom javítás helyett vegyél egy újat hozzáállásában, hogy azt neveli bele az emberekbe, hogy javítás helyett mindig újjal pótolják a hibásat. Hogy ez szépen áttevődik az emberi kapcsolatokra is. Ha gond van vele, akkor nem megbeszéljük, megjavítsuk, hanem cseréljük. Ami jobb esetben is csak 50% esélyt ad a javulásra, mert, ha a hiba bennünk van, akkor az újra és újra elő fog jönni.
    Plusz lehet, hogy egy új TV-t venni olcsóbb, mint megjavítani, de egy barátot, párt lelki társat már nem akaszt le olyan könnyen az ember. Egy szülőtársat meg nem is lehet lecserélni, lehet külön élni, de a gyerek örökre összeköt.
    Az agy sémákban gondolkodik. Nagyon előnyös, nagyon adaptív, de vannak hátrányai. Az egyik, hogy szereti mindenhol alkalmazni. Ismerős a mondás, hogy egy kalapácsnak minden beverésre váró szög?
    Ha a telefonnál bevált a csere és még jobb is lett, a TV-nél miért ne lenne jó? Rádiónál? Kocsinál? Munkahelynél? Barátoknál? Társnál? Oké, van egy határ, hisz aki minden megsóz, az édes sütit nem fogja pluszban megsózni. Bár kivétel van: sóskaramell? Valamint ma már szintén nem divat 40 évet lehúzni ugyanannál a cégnél, de a három év is hihetetlenül sok idő.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 60

  • Ki mennyire értékes?

    Szerintem az egy nagyon jó kérdés, hogy ki mennyire értékes? Én mennyire vagyok az? Ha valaki szerint nem vagyok értékes, vagy szerintem más nem az, esetleg a többség véleménye az, akkor ez az igazság?
    Ha magunkat értékeljük le, akkor önbizalomhiányosak leszünk, ha másokat, akkor szeretetlenek.
    Mi az igazság? Nos szerintem a jó válasz, hogy nincs egyértelmű válasz. Megpróbálok rá egy stratégiai játékos választ adni.
    Röviden az értékmeghatározásnál az alábbi gondok merülnek fel: Mindenki egynél több tulajdonsággal rendelkezik. Ezek egy része mindenki számára ismert, egy része csak a személy számára, egy része csak az őt értékelők számára, és vannak olyan tulajdonságok, amik mindenki számára rejtve vannak. Mivel egynél több tulajdonságról beszélünk, ezért az értékeléshez kellene tudnunk súlyozni és összegezni ezeket a tulajdonságokat. Viszont a súlyozás értékelőnként más és más, tehát nem egységes.
    Régen haverokkal travianoztunk, ami egy online stratégiai játék. A játék kezdetén el kellett dönteni, hogy ki milyen néppel akar lenni: római, gall, vagy germán. A leglényegesebb, amit ez a döntés meghatározott, hogy a katonai egységeinknek milyen támadó és védő értéke lehet. Utóbbinál külön védőérték volt gyalogság és lovasság ellen.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 11

  • Önbizalom és a read only propertyk

    Gondolom sokan hallottatok a pozitív gondolkodásról. Hogy sokszor mondogassunk egy mantrát, míg végül elhisszük, és hatni kezd: Van pénzem, van pénzem, szép vagyok és hasonlók.
    Múltkor olvastam egy érdekes könyvet az önbizalomról az volt a címe, hogy az önbecsülés 6 alappillére. Azzal a megközelítéssel élt, hogy mantrák helyett, inkább kifejtős kérdéseket tegyünk fel magunknak pl: az önérvényesítés számomra azt jelenti hogy… Ha ma csak 5százalékkal több energiát szánok arra, hogy elérjem a céljaimat, akkor azt csinálom hogy… stb.
    Ez világított rá, hogy vajon hány csak read only property tulajdonságunk van amit meg akarunk változtatni? Nézzük a programozó, informatikus megközelítést:
    Objektum orientáltan programozni jó dolog. Objektumnak lehet egy csomó tulajdonsága, lehetnek függvényei, eljárásai. Egy objektumba betehetünk egy tucat számot, hogy aztán egyetlen függvényhívással megtudjuk a számok összegét, vagy átlagát. Nem kell nekünk bajlódni a számítással, azt az objektum magán belül elvégzi. Erre talál jobb példa a síkidomok területe és kerülete, hisz ahány féle síkidom annyi féle képen lehet kiszámítani a területét, kerületét. Objektum tudja magáról, hogy ő most egy téglalap, háromszög, vagy rombusz aztán kiszámolja magának, nekem csak annyit kell róla tudnom, hogy minden síkidomnak van kerülete és területe.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 5

  • Gondolatok az eutanázia körül

    Van, ahol engedélyezett, van, ahol tiltott. Az eszkimók kimennek a hidegbe, ha úgy érzik, hogy már csak terhére vannak a családnak. Van, akik öngyilkosságnak tartják, és egyfajta feladásnak.
    Nem akarok állást foglalni, mert nem is hiszem, hogy lehet. Sokkal inkább a kérdéseket akarom feltenni, és azt, hogy elgondolkodjatok rajta. Mert ennek egy olyan döntésnek kellene lennie, amit az ember már régen meghozott, semmint az ágya felett felőle döntenek. Az egész ott kezdődik, hogy stresszhelyzetben ritkán döntünk jól. Ráadásul ez egy komplex kérdés. De mielőtt belemennék, két személyes történetet hagy meséljek el, hogy eutanázia esetén ne csak a végső stádiumú rákosra, vagy komás betegre gondoljunk.
    Pár éve találkoztam egy lánnyal, akinek a shunt-je elromlott, ezért több vizet engedett le a fejéből, mint kellett volna, az eredménye meg az lett, hogy fél évig ágyba kényszerült. Onnantól kezdve az élete olyan lett, mint aki folyamatosan be van csípve, ami először nagyon jól hangzik, de amikor hatalmas erőfeszítésedbe kerül, hogy tudj koncentrálni, kukázhatod a terveidet már nem olyan jópofa dolog. Komolyan foglalkoztatta, hogy mi lesz, ha teljesen elbutul? Baráti körében ráadásul volt is egy agylágyulásos, akik a gyereke ápolt 10 évig, úgy hogy az anya már rég nem tudott magáról, a gyerek pedig hiába könyörgött az apjának, hogy adják be otthonba nem tették. Két élet ment a kukába.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 55

  • Rossz szokás leküzdése

    Röviden: Találj egy jó szokást, űzd azt, aztán majd nem lesz időd a rossz szokásra és bingó.
    Hosszasan: Nincs rossz szokás. Olyan van, ami hosszútávon káros. De rövid távon jó kérdés, hogy van-e olyan, ami nem jár előnnyel. Nem szokás, de kevés rosszabb döntést tudok elképzelni, mint az öngyilkosság. Mégis vitathatatlan előnye, hogy nagyon gyorsan meg tudja szüntetni a pillanatnyi rossz érzést. A baj vele az, hogy ezt úgy teszi, hogy feláldozza a teljes jövőnket. Ha egy másodperc múlva nincs jövő, akkor biztos, hogy egy másodperc múlva nincs fájdalom se. Ezzel a sebességgel kevés dolog tud versenyezni. Minden más lassabb lesz, bizonytalanabb, több munkát igényel. De akkor sem megoldás.
    Na és akkor elérkeztünk a rossz szokásokhoz: Drog, alkohol, bármilyen függőség: Idő míg hat, pénzbe kerül, nem tart örökké, szünetet kell tartani. Ráadásul ezek is roncsolnak. A munka önmagunkon meg ennél is több idő, és befektetés, viszont nem csak, hogy nem szünteti meg a jövőnket, hanem méginkább kitárja azt.
    Lehet küzdeni a rossz szokások ellen, de a kényszerzubbony, legyen az valós vagy mentális, nem megoldás. Mert a szokás egy okozat, egy válasz. Lehetsz dopaminfüggő világbajnok, vagy részeg alkesz a kérdés ugyanaz: Mi célod vele? Ha megvan a cél, akkor kereshetsz más szokást. Elérheted úgy is a célod, hogy másik útvonalat keresel. Vagy ha valami hiány van, akkor elkezded rendesen gyűjteni.

    Folytatás...

    borg25 1 éve 12

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.