Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m3ss
veterán
válasz tomcica #93100 üzenetére
errol a szintentartasrol jut eszembe, tobb forrasbol (attia, san milan) is azt hallottam, hogy minimum 180-200 percet kellene tolni hetente a (zone2) aerobot, hogy legyen igazan fejlodes. en max heti 3x45 percet szanok erre, jelenleg emelkedon setalok, de neha szoktam futni is. valojaban nem erdekel a futas, nem kergetem az idoket, csak egezseg miatt csinalnam. kicsit fel kellene tornaszni az eronletet, vo2 maxot. szerintetek erre ha heti 3x45 percet szanok, mi a legjobb? csak zone2 egy ideig, vagy mehet vmi interval edzes is? ha csak zone2-zok attol is javul majd a vo2 maxom? vagy jobb lenne ha neha feljebb kergetnem a pulzusom?
bar ugy latom a topic osszefoglalo nagyjabol megvalaszolja a kerdesemet, gondolom azt kellene csinalni...akkor viszont a 45 perc nem tunik elegnek, ha ezt a 10 km celt kellene elernem. csinaljam inkabb 2x hosszabb ideig a 3x 45 perc helyett?
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
tomcica
Topikgazda
Korlatozott heti edzesmennyisegnel ket utat javaslok:
1. egy laza (ha lehet hosszabb futas) + egy fokozos tempo(cska) + resztavok/emelkedok2. periodizalni,megpedig 8het ahogy az osszefoglaloba irtam km gyujtes,utana pedig ket edzes alapozos km gyujtes (egyik ha lehet hosszabb futas szintes) es egy edzes tempo/resztav/felmero 4heten at...majd megint vissza 8het alapozos km gyujtes.Rotalni a 8het lazabb es 4het intenzivebbet.
Mindket ut soran kellenek rovid gyorsitok,ahova befer heti 1-2x par db.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #93100 üzenetére
Nálatok az messze van! De ja. Ha nem kemény 6 óra 10 perc lenne az elmúlt kéthavi átlagos alvás időm, biztos jobban menne nekem is a futás.
Ez az X méter Y másodperc alatt, ez tök jó. Csak nálam nem működik rekortán hiányában, akkor inkább tempó... De az sem.
Jobban megszoktam azt hogy 300 Watt, a tempó meg amit éppen ad. Mert pofa szélben úgysem annyi a tempó, mint szélcsendes időben.
A jelenlegi ~73 kilóval sem olyan futkorászni, mint ~67 kilóval volt régebben. A Stryd úgy tudja meg mióta megvan, hogy 69 kiló vagyok. Így azzal kalkulál és számol folyamatosan.Pedig amúgy nem eszek sokat, csak keveset mozgok!
Ami igaz is...
Ahogy az is hogy zéró nyújtás, hengerezés és masszázs pisztolyozás. Na meg erősítés.A here csapkodás alkalmanként, ahogy a futó iskola is. Legalább a talpak labdázása megy minden este.
Ez van.
Energia az nincs!
De legalább nem minden munkanapom után, egy jó pohár bor társaságában eresztem ki a gőzt. Mert hogy olyan is volt... Igaz feszültebb voltam akkor.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
törölt tag
Kis érdekesség a Strava algoritmusához.
Mentem egy pocsék kört, néhol kegyetlenül beszakadt az idő, pedig nem lassítottam. Gondolom a légkör volt az oka, esett és borús volt.
A Coros oldalán a lassú fals adat jelent meg, míg a Strava oldalán a korrigált érték.A Coros által helytelenül írt idő: [kép]
A Strava által igazított valós idő: [kép]Jó kis alkalmazás ez!
-
m3ss
veterán
válasz tomcica #93102 üzenetére
ok. az elso verziot megnezem. egyik edzes akkor hosszabb lesz, az marad zone2 attol fuggetlenul hogy seta vagy futas. a masik meg akkor vmi emelkedos orulet. biztam benne, hogy meguszom, de csak nem
Mindket ut soran kellenek rovid gyorsitok,ahova befer heti 1-2x par db.
ezeket a rovid gyorsitokat hogy erted? a masik ket/harom edzesen kivul? es hogy kell ezt ertelmezni?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
tomcica
Topikgazda
Szoval ezt?
Egy laza (ha lehet hosszabb futas) + egy fokozos tempo(cska) + resztavok/emelkedokNos ennel a verzional a laza is lehet akar terepen,kis szint is (akar setalva a combosabb emelkedon ha kell)...a fokozos tempocskat esszel csinald induljon laza joleso futasnak es CSAK ha jo napod van akkor kezdd el szepen fokozni a tempot,a vegen 500m-1000m lehet akar kopkodos is (ennyi belefer).
Resztavok es emelkedok...ezt cserelgetheted hetente,az emelkedok az edzes 3/4-ig csak kozepes erofeszitesen menjenek a maradek 1/4 reszt megkuldheted erosebbre. Resztavnal kombinaltat mennek 5x 400m kb 5km tempodon + 6x200m kb Cooper erofeszites,par db mehet erosebbre (NEM SPRINT egyik se).Piheno 400m laza es 200m laza (ha kell kis seta is lehet a gyors utan kozvetlen)[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
m3ss
veterán
válasz tomcica #93107 üzenetére
koszi. amugy nem erre gondoltam, de itt is voltak kerdojelek...ugyhogy tok jo, hogy erra is irtal. emelkedo az van boven, ahol futok a leglajtibb szakaszon is van 3-5 km-en kb. 100-200m szint. bar ahogy latom ez az ittenieknek sik terep
a rovid gyorsitokrol irhatnal, amiket berakhatok az edzes vegere is akar.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
tomcica
Topikgazda
Rovid gyorsitok -> 5-10x 50-70m gyorsitorol beszelunk, repulo (ergo mozgasbol inditott) egyre gyorsulo futas,kb 90-95%-ig fokozni,de csak 10meternyi legyen ilyen gyors. Az elso 2-3db-ot ovatosabban,szepen be kell melegedni. Piheno vissza setalas.
Ha lehet valasztani akkor jol futhato fuves,vagy foldes (persze nem bokaforgato szantas ) feluleten fusd. Rekontan is jo.
Sebesseget nem kell merni,ez egy rovid felporges.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
nejad
aktív tag
Hello! Tudnátok mondani hosszú futáshoz cipőt? Most asics excite 9 használok. Ma voltam nézelődni de Szombathelyen kb nincs választék. Ilyet tudtam volna venni ami most van. Netről kell rendelnem, keret olyan 50k környéke. Meg valami lájtos terepcipő hegyi kavicsos útra 35-40k-ig. Kösz!
-
tomcica
Topikgazda
35-40k az annyi km? Asics vonalon a Fujispeed 2-ot ajanlom....ha pedig 35-40k az annyi ft,akkor Asics vonalon Trabuco 12 esetleg Trabuco Max (ez utobbi puhabb,de igen magas a talpa,terepre nekem valahogy idegen)
-
jimpo
senior tag
Na a mai picit jobban ment, lázadtam picit a Rebel V2-ben.
Kíváncsi vagyok a holnapi milyen lesz. Azon felül hogy laza, némi repülővel. Tegnap is ugrott rá a pulzus.
Az mondjuk tuti hogy a hátam közepének nem tett jót a csütörtöki "ikermotoros" asztalszerelés, pedig elég kényelmesben nyomtam.
Bár jobban az összeszerelt asztal megfordítása volt necces, alig 30 kiló a doboz amiben jött.
Azt azért éreztem egyedül, mikor "megpörgettem".Új cipőt még nem is vettem idén, kimerült öt pár zokniban a futóműre való.
[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
törölt tag
Futás fiziológia. Sok mindent láttál már. Kérdés: mennyi ideig tart mire kifejlődik teljesen egy átlag futó szíve és érhálózata a futástól? Van aki 10 évet mond, van aki szerint 4 év futás után már be lehet vállalni egy maratont. 6 év után egy ultrát is.
Biztosan számít, hogy ki hány évesen kezd bele. Én pl. hány évvel számoljak?
Nyilván nem napi pontosság érdekel. Türelmem van, ezt már abba nem hagyom, ha már belekezdtem.
Amit említettél, a sífutók is hosszú évekig építik az alapot, viszont ők fiatalon kezdték. Egy vén szivarnak biztosan több idő kell. -
veterán
Ma vegul egy kis fura drama utan csak eljutottam a versenyre, de kockára hűltem a motoron, mire odaértem reggel. Nem tudtam kialudni magam, éhesen estem be, kb még át voltam hűlve a rajtkor, de nem baj, egész kontrollált volt igy is.
Jó móka volt, jövőre akkor megyek, ha komfortosabban tudom megoldani, pl autoval. A terep nagyon lágy volt, sehol egy hirtelen százas meredek mászás vagy bármi kegyetlen.
Azt hiszem a korabbi adidas terepfutom most adta meg magat, a baloson kilyukadt a hajlasi pontoknal. Élt 338 km-t, de azért egy 2018-as vásárláshoz képest nem is rossz.
[ Szerkesztve ]
Everybody lies.
-
tomcica
Topikgazda
válasz #64052736 #93116 üzenetére
Attol is fugg milyen gyerekkora volt,aki "ki volt csapva az utcara" annal egesz mas a helyzet. A mi generacionk meg ugy nott fel.Volt aki egyszerre ket sportagra is jart + foci,roplabda egyeb a haverokkal stb.
A masik,hogy mikent reagal a teste a terhelesre az egyennek,ez is eleg egyedi,vannak reszponziv tipusuak vannak kevesbe. Van aki hirtelen fel tud jonni egy eleg jo szintre,de onnan nagyon lassan halad tovabb (ha halad).Van akinek viszont mar az alapok lerakasa egy komoly feladat,kesobb viszont szarnyal.
Szoval nehez ezt megmondani. Ha a leggyorsabb alapozos ritmuson tud dolgozni + az eros nap(ok) akkor egy 12eves gyerek 16-18eves korara (4-6ev) teljesen kiepit mindent
Dagijani,fel eletemet atittam,stressz a mindennapom kozepkorunak haaaat vagy osszejon vagy sem de biztos nem kevesebb.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #93118 üzenetére
Na, ezzel nagyon egyetértek. Úgy lehet legjobban kicseszni egy gyerekkel a jövőjére nézve ha 18éves koráig nem fejlesztik maximálisan a szervezetét...pedig megtehetnék. Utána már elhagyhatja magát ha úgy adja az élet, de később könnyebben tudja majd formába hozni magát.
[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
tomcica
Topikgazda
válasz #64052736 #93116 üzenetére
Gondolkodtam mar ezen a tinedzser vs felnott epitkezesen,mert egy tinedzsernek sokszor az izomero nincs teljesen kiepulve hiszen epp novesben van. Eletenergia van bennuk,majd szet robbannak,de nincs egyensulyban a testi erejuk.Ezt a sporthoz szukseges mederbe kell terelni,a hianyossagokon dolgozni,az elonyoket megtartani.Sokkal amorfabbak gyorsabban tud alakulni a test...keringes is,izmok szinten.
Egy kozepkoru felnott,ha jo eroben van,akkor nincs mar olyan nagy dolga az izomero kiepiteseben.Inkabb kell a testsulyt/kompoziciot (zsir/izom arany) a megfelelo allapotba hozni.Inkabb kell az apro finom egyensulyozo tartoizmokon dolgozni,mert azok szepen kezdenek "eloregedni" (ugye kevesbe vannak hasznalva,mert nem ugy el,hogy igenybe lenne veve naprol-napra).Mozgast es erot koordinalni kell,sokszor ujra kell tanitani
Egy felnottnek sokszor rejtett anyagcsere gondjai vannak,vagy csak nem eleg hatekonyan mukodik az anyagcsereje.Ezt is helyre kell hozni,megfelelo etrenddel es adhat impulzust az ehgyomorra vegzett reggeli/hajnali laza aerob edzes (60-120perc).Reszleges bojt 16oras kapu szinten tud adni ilyen impulzust.Sajnos a mostani gyerekeknek mar igen fiatal korban megjelenik ugyanez inaktiv eletmod + etrend (feldolgozott elelmiszerek tul nagy mennyisegben,melle a rengeteg vegyszer es kulonbozo adalekok,a husokban talalhato novekedesi hormonok,antibiotikumok stb.)There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz xy.zsolt #93121 üzenetére
3-5eves kortol beadnam uszni,az jo alapot ad barmire utana pedig megtartanam az uszast heti 1-2x alapozos mozgasnak,es mehetne barmi mas sportra ami tetszik neki 8-10eves koraig akar cserelgethet is nehany sportagat valtozatosan kapna az ingereket,igazi SPORTOLO valna belole. Itt meg nem beszelunk elsportrol,itt heti 3-4x edzesrol beszelunk,eros hobbi jelleggel.
Jo lenne,ha a szuloktol is ezt latna otthon,meg a helyes szokasokat (etrend,alvas,tv/szamitogep/mobil stb.) szinten otthon latna mar kiskoraban.Azt igyekszik lemasolni,es kesobb kezd el csak a tobbiekkel "elkutyulni" (ami nem akkora baj,egy tinedzser legyen lazado ha virtualis szemuvegben akar ulni 24orat mert epp az a challenge akkor csinalja csak ... en azert neha lekapcsolnam az intravenas cuccrol meg kihuznam a katetert,utana amikor kijon akkor neki kelljen feltakaritani maga utan jelszo: "Valamit valamiert")There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #93123 üzenetére
Amit LanyUs csinal az peldaul nalam az egyik non-plus-ultra a gyerekeinek (sot mar a szomszedoknak is!) ez a minta a normalis. Hajnalban edz,dolgozik,nem hanyagolja el a csaladi programokat. Ezt latjak,ez lesz nekik a normalis.
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #93123 üzenetére
Na én pont így voltam....előbb úsztam mint jártam, 8-10éves korig tornásztam, általános felsőtagozatát testnevelés tagozatos suliban jártam.... kézilabda majd atlétika. 18évesen totál befejeztem a sportot és 32éves koromig maximalisan kétvégén égettem a gyertyát.
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #93119 üzenetére
Az a baj nem sok olyan van amire azt mondom, hogy kellene.
A magas cipők nem a kedvenceim, jó az Endorphin Pro 2 az igen. De az nem mindennapi, meg amúgy is bejáratós 50 kilométer alatti darab. Lényegében jobban felmérőre van.
Egy másik Altra tuti kell majd, az kevesebb van mint hagyományos cipő.
Valami ZoomX is jöhetne...Tempósabb cipőből van jelenleg elég, egy nulla kilométeres Kinvara 12 meg egy Rebel V2. Plusz amit használok is jók még éppen, igaz a Rebel 400 körül jár.
Lazákra való cipő is akad, bár az lassan cserés lesz pár darab. De Velocity Nitro-t nem akarok venni, már csak azért sem mert van egy nulla kilométeres belőle. Meg nem is komázza a talpközép nálam... Így nem is használom sűrűn.
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
-szabi-
őstag
válasz Napfénysüti #93095 üzenetére
Nem kínlódok vele tovább inkább cserélném.
-
zzola
titán
Tegnap megvolt a Balatonlellei móka. 6 perc/km-rel számoltam, kb. 18 km-ig még alatta is sikerült teljesíteni, de aztán jött a lábfájás és belassultam. Én nem tudom, mi lesz így velem, teljesen elveszi az élményt.
Az átlag pulzus 136 volt.
Nem egy nagy idő, viszont én magamhoz mérem.
A cipő meg sz@rig beázott, pedig nem is esett az eső, csak vizes volt az aszfalt.[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #93127 üzenetére
A Garmin szerint ma már csapkodni is kéne a heréket!
Kicsit korai azért, csak két hétig szinte semmi nem volt.
Épp gondolkoztam milyen jó lenne az Endorphin Pro -ban lazázni este. Na de ha abban megindulok....
Nem igazán merek amúgy.[ Szerkesztve ]
-
-
zzola
titán
válasz ígyvanferi #93135 üzenetére
A 136 kb a Z3 alsó harmada. Azt szeretném elérni, hogy Z2-ben tudjak hosszú távon 6 perc alatt menni, persze ehhez sokat kell még edzeni.
[ Szerkesztve ]
-
ígyvanferi
addikt
A Saucony Peregrin is hasonló, mint a Sense Ride, ha azt találsz épp jó áron, az is mehet nyugodtan. A dropja alacsony, azt meg kell fontolni. Épp nemrég jött ki a 14-es, szóval már a 13-as is jó áron megy, de még a 12-es is vehető nyugodtan. Csak pár tipp a beszerezésére:
sneaknrun, sportsshoes, itt van 4-5 féle szín is, runningwarehouse. Mondjuk Sportsshoesról javaslom venni, norvég koronában fizetve csak ~21400 Ft-ra jön ki, plusz kb. 5000 Ft szállítási díj, de még úgy is olcsóbb, mint máshol. Ha mást is vennél, meg lehet spórolni a szállítási díjat is. Illetve mostanában nem néztem, elvileg lehetség még -15%-os kupont is beizzítani.
Az Asics Fuji Lite 3 is elég jó áron van, az a Tom által ajánlott Fujispeed kistestvére (és elvileg a Sense Ride, Peregrin stílust követi): [link]. Ebből is van több szín, és norvég koronában fizetve 19200 Ft + szállítási díj.[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
válasz ígyvanferi #93137 üzenetére
Én szeretem a Saucony Peregrine 12 -met.
Abban futottam annó a terep maratonom. Az mondjuk tuti hogy ha javarészt földes a terep akkor nálam nagyon N rendben van, támadása bazi jó.Viszont amint a fele köves, esetemben aszfaltal volt vegyesen. Akkor azért dolgozik benne a talp rendesen, mert sok csillapítás nincsen benne.
Ebben szoktam túrázni is egyébként, Kis táskával. ~ 8 kiló meg a víz és kaja...
Egy Xodus Ultra nevéből is adódóan kellemesebb lehet, kövesebb terepen.
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
Nemrég volt téma, hogy valami sportolón X gyártó ruházata, és Y gyártó cipője volt. Csak érdekességként: Myke és Anne van de Wiel, kezükben a cipőjükkel. Mondom a cipőt figyeljétek!
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #93137 üzenetére
na ez se penz ennyiert:
[link]
Zsolt? Ettol konnyebb nem sokkal lehet egy cipoThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
-
xy.zsolt
őstag
Történt ma az, hogy elindultam Z2 5:30as lazára, csak Virtual Pacer és HR a screen-en. Kezdett egyre több lemaradást mutatni a céltempóhoz képest a VP....1, 2, 3, 4, 5mp...Hmm, nem elég a megszokott erőráfordítás🤔 Már agyaltam, hogy ebből ismét extra reco napok lesznek gondolatban átvariáltam a köv hetet, mire 1k-nál bevillant, hogy nem állítottam vissza 4:45ről 5:30ra a Pacert
Lassítottam és öröm váltotta fel az addigi aggódásom------------------------------------------------- ~ Happy End ~ -----------------------------------------------------
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A Corosnál nincs Virtual Pacer, viszont van edzésterv összeállítás.
Szerinted ilyen beállításnál nálam is visszajelezne az óra, ha nem a megadott időkereten belül futnám a távot?
[kép] -
xy.zsolt
őstag
válasz #64052736 #93148 üzenetére
Elvileg jeleznie kell, igen ....ha van beállított tól-ig célidő (mint a képen)
De próbáld ki .... pár méter sétálás után kiderül
A garmin edzésterve is így működik, de a VP jelzése számomra precízebb, folyamatosan látható, ezért kevesebb odafigyelést igényel[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA drón akkumulátor - vadonatúj, nem használt
- DJI Motion Controller 2 - drón mozgásvezérlő "joystick"
- DJI FPV Racer FMC drón - Fly More Combo + Motion controller
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +koffer +MC +extrák
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest