Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
Mar evek ota errol beszelnek....
-
tibaimp
nagyúr
Ahogy most állunk, szerintem Kínának hamarabb lesz modern gyártástechnológiai chip gyára, mint az EU-nak...
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
andrisbandi
őstag
Olyanokat hallottam gazdasági műsorokban;
- az EU túlszabályozott céges szempontból.
Míg pl az USA-ban nem, Ázsiában még nemebben. Környezet védelem, lobbi tevékenység, adók, stb.
- az EU történelmileg széthúzó. Egyik nemzet cége ha feltör, a másiké gáncsolná.
Nem véletlen mennek a startup-ok sasosokékhoz. Ott senkit nem zavar ha gennyesre keresed magad.
Ázsiában szintén előre gondolkodnak, a nagy cél az export képes termék.░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
Laci.M
senior tag
Van több is, én magam jártam is már három különbözőben. STMicroelectronics, Infineon, Bosch, OnSemi, Nexperia, épülő ESMC gyár - remélem hallottál már róluk, ha ide kommentelsz. Csupa kis garázscég .
Tény, hogy nem állunk úgy mint kína, vagy USA, de azért ne temesd európát. Pláne, hogy az elmúlt években euró milliárdokat fektetnek a chipgyártásba EU-s projektekkel.Aláírás
-
cami][us
senior tag
válasz andrisbandi #6 üzenetére
Nem véletlen mennek a startup-ok sasosokékhoz. Ott senkit nem zavar ha gennyesre keresed magad.
Totálisan nem arról van szó, hogy a legtöbb startup arra vár, hogy nagyot szakítson egy félkész termékkel. Ha mázlijuk van, akkor egy darabig még a cégnél is maradhatnak. Az hogy japán, vagy amerikai cég veszi meg őket, az kb. kitérdekel-kategória. A leépítések alapján azért a Bay Area sem akkora kánaán, mint a járvány előtt volt. -
andrisbandi
őstag
Ez ok, de miért normális, h az EU-s kezdemény cégek nem tudnak az EU-ban kipróbálódni?
Most nem erről álmodozunk éppen?Mert Kínának tuti nem lesz szüksége ~30 évre behozni a Ny-i chip fölényt.
Kontinensnyi ország, gazdasági szuperhatalom, jó szakik és oktatás... gyakorlatilag csak az idő kérdéses gondolom.░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
tibaimp
nagyúr
OK, mindig tanul az ember.
Bár hozzáteszem, eddig én mindig azt olvastam, hogy épp melyik nagy cég halasztja a chip gyár építését az EU-ban, ilyen olyan okokra hivatkozva. Ezek a cégek, amiket felsoroltál, tudnak 3-5-7nm-en gyártani például egy ARM chipet, vagy egy Intel-t, vagy AI gyorsítót? Kérdezem, mert nem tudom!
Kína viszont tud, igaz 7nm-en, de az ott gyártott főleg belpiacos okostelefonok elég jól el vannak vele?! Vagy nem így van?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
sh4d0w
félisten
válasz andrisbandi #12 üzenetére
Nem tudnak fejleszteni, ha nem kapjak meg a gyartashoz szukseges gepeket. Papiron igen, lehet tervezni, de legyartani prototipust mar nem fog menni.
https://www.coreinfinity.tech
-
tDr1v3r
veterán
Van egy elég komoly elmozdulás az ellátási láncokat tekintve (autóiparban pl. ami elég nagy felvásárló), egyre fontosabbak hogy EU-n belül is legyenek chipgyárak. Az EU is arra törekszik hogy legyenek helyben és tudjunk függetlenedni, US ugyanebbe az irányba megy.
Nekem nem az a kérdés hogy lesz-e, hanem hogy lesz-e szakember hozzá...
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
devast
addikt
Az egesz beszelgetest ott le lehet zarni, hogy marketing propaganda bs az egesz ami kinabol jon. ASML nem ad el nekik euv gepet, pont. Amit jelenleg termelnek, azt regi, duv-s asml gepekkel csinaljak. Az elso lepes ebben a helyzetben az, hogy ok elkezdenek chip gyarto gepeket gyartani. Jelenleg ez a projektjuk 2024-ben ott tart, hogy nagy buszken kepesek voltak maguk olyan gepet csinalni, amivel "elmeletben" lehet 65nm-en gyartani. Tehat nem tomegtermeles ready meg ilyenek, hanem kutatasi cellal "kesz" a 65nm node.
[ Szerkesztve ]
-
-
8nm overlay control azért 65nm-nél jóval kisebb feature méretre enged következtetni. Ráadásul nem kell feltétlen EUV, SAQP vagy más varázslat segítségével DUV berendezésekkel EUV szintű csíkszélességeket is el lehet érni (Tudom, Intel már befürdött vele, de most jobb híján nincs más Kínában.)
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
devast
addikt
válasz adlersson #24 üzenetére
Én ezt egy kicsit távolabbról nézem... Az ASML gépeiben gyakorlatilag benne van a teljes nyugati világ know-how -ja, usa/német/japán/koreai stb, több évtizedes tapasztalata és az évtizedek alatt k+f -be ölt dollármilliárdok. És igazából még ez sem elég magában, mert pl az intel meg a samsung bukdácsol ezekkel a gépekkel is, míg a tsmc hasít. Rohadtul nem véletlen, hogy az USA foggal körömmel védeni próbálja ezt kínától, mivel ez olyan, hogy akármennyi pénzed van akkor sem tudod csettintésre kifejleszteni, és ellopni se nagyon tudod/lehet, annyira bonyolult és szerteágazó. Max az embereket tudná kína begyűjteni akik ezeket fejlesztik, de az ellen már 2022-ben tett az usa.
-
Busterftw
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó fülhallgatók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X230 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I 12,5" HD I Mdp I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X220 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I 12,5" HD I DP I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár- Lenovo ThinkPad X1 - i5-2GEN I 4GB I 128GB SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest