Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#73859) runner 125 válasza Morris (#73850) üzenetére


runner 125
nagyúr

Gondold át, h kell-e ekkora, mert tippem szerint ez lenne vagy 50-60 m2 így fotóból ítélve... tökéletesen kivitelezni nem két fillér, máshogy meg szerintem nincs értelme nekiállni. Már ha mindenképpen klasszikus, betonalap, zsalukő, beton megoldásban gondolkodsz.

Az biztos, h én így csinálnám (és csináltam is idén, igaz enyém kisebb, csak huszon pár m2):
- Meglévő kilépőt teljesen elbontani.
- A ház alap kivételével U alakban 80 cm mélyen ásnék körbe egy sávalapot. A hátso fal és a garázs mellett is végig. Mivel ez tippem szerint ránézésre legalább 7 x 7 méter, így valamilyen irányba biztosan megfelezném a távolságot, és oda is ásnék egy alapot végig.
- A hátsó és első alapot bekötném a ház alapjába, végig vasalva körbe. Lehet kapni pár ezer ft-ért 2 komponensű 1,5 tonna teherbírású ragasztót, én a megfúrt alapba mindenhol ezzel kinyomva ütöttem bele a vasat.
- Az alap elküszülte után vízszigetelni. Majd felzsaluzni a végső betontszint alá úgy 16-18 cm-rel az egészet (a közbenső sávalapot is!). Nyilván minden zsalusort bevasalnék és szintúgy bekötném az 1-1 sort 2-2 szállal a ház lábazatába.
- Ha a drénlemez drága, vagy nincs, a zsaluzat belső felét a legvasatagabb fóliával végig beborítani (h onnan se kapjon nedvességet)
- 2 hét elteltével nekiállnék feltölteni a terasz alját. Felső pár cm-be érdemes vöröskavicsot talicskázni, majd kölcsönözni egy döngölőt /lapvibrátort és alaposan, többször átmenni az egészen, szükség esetén belocsolással.
- Megfelelő feltöltött állapot után meg kell csinálni a deszkából a betonszintek zsaluzatát.
- Ha kész a zsalu, az első kb. 8-9 cm vastag betont 4-es / 5-ös vashálóval megerősítve le kell húzni. Fontos, h ilyenkor először lapáttal a vasháló méretének megfelelő felületet érdemes először bedobálni és kb-ra elhúzni 4-5 cm vastagon, ez azért fontos h a vasháló a réteg közepében legyen. Ne alatta, mert úgy semmit nem haszál.
A vashálókat illik pár helyen egymáshoz drótozni.
Mi ezen első, vashálózott rétegnél kötöttük be végig a házalapba a betonszintet. Szintúgy kb. fél méterenként meg lett fúrva, majd a 10-es vasat a ragasztóval kinyomott furataokba vertem 30cm mélyen, és hozzádrótoztam a vashálót. (Mivel a ház mellett közvetlenül én sem ástam sávalapot a terasznak.)
- Amint kész az első réteg beton, illik várni újabb 4 hetet, majd GV45-ös kártyánnyal le kell vízszigeteleni az egészet. A kátrány illik felhajtani a teraszt érintő falakra végig, legalább 12-13 cm magasan.
Nyilvánvaló h 15-20 cm átfedéssel kell lerakni, mindenhol alaposan összemelegítve.
- Ezt követően mehet rá a végső, már vasalatlan újabb 8-9 cm vastag betonszint.

Itt kaptam a tippet, biztosra akartam menni, mert tartottam tőle h még ennél a kicsi terasznál is az eltérő hőtágulási tényezők miatt, idővel megreped a lap, így vettem az egészre Murexin feszültségmentesítő lemezt. Ez a saját ragasztójával kerül lerakásra tavasszal, majd szintúgy a saját kültéri, felxi ragasztójával kerül rá végül a járólap. Van aki szerint marketing bullshit, én azért láttam már minőséi anyagokból épült, luxusházakat is, ahol futott szép repedés a teraszon, úgyhogy nem mertem rizikózni. Van aki szerint ez a lépés kiagyható, ezt csak amolyan háttérinformáció gyanánt írtam.

Illetve h számokat is írjak, h tudj kalkulálni.
Az alap jó részét én ástam ki egyedül, kb 12 métert kellett ásni, 30 cm szélességben, 80 mélyen.
A 2 kőműves és én, mint "segéd" úgy 6 teljes munkanapot dolgoztunk rajta.
Ez a méret munkadíj és anyagköltségeket úgy, h én minden mozzanatnál ott voltam (betont én kevertem le mindenhova, zsaluelemeket én hordtam oda, én töltöttem fel, döngöltem be, fúrtam ki mindent, kötöttem be, illetve a vízszigetelést is én csináltam meg.), kb. 850k-ba lesz.
ui. S, persze ezen tető nincs.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.