Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Elmör


Elmör
senior tag

Remek írás ez, meg is mutatom a sógor jelöltnek, neki van ilyen kártyája, hátha valamit tud alkalmazni ezekből. Köszönjük! :R

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#2) czundermák


czundermák
aktív tag
LOGOUT blog

Épp a múlt héten állítottam be a kártyám. :))

Egy EVGA RTX3080 FTW3-ról van szó. Ez a kártya úgy zabál, mintha nem lenne holnap.

Cyberpunk 2077-et használtam tesztprogramnak, a DLC-vel érkező Dogtown területen eleve szépen el tudott melegedni a kártya 76 fokig akár. Ezt nehezen tudtam megszokni az utóbbi fél évben, így neki láttam.

Nálam a cél nem a boostclock növelése volt, hanem a hőmérséklet csökkentése, így az 1980 MHz-es csúcsot levettem 1920-ra. A kártya nagy ritkán érte el eleve az 1980 MHz-et, előbb melegedett annyit, hogy vegyen vissza magából. Az az 1-2 % teljesítmény mínuszban nem oszt nem szoroz igazából.

Mértem fali konnektorból, és HWiNfó átal az értékeket. Végül a default 1050mV helyett 856mV bizonyult még stabilnak és elegendőnek. Az adatgyűjtést megcsináltam táblázatban, így jól látható mekkora előrelépést tud okzoni egy ilyen művelet.

Az eredeti csúcs 570 Watt körüli fali konnektorból mért fogyasztást, ezzel az egy módszerrel 440 Watt köré lehet csökkenteni. Jelenleg kétszer 20 loopot kapott 3DMark TimeSpy-ban és nagyjából 3 órára ott hagytam a gépet izzadni CP2077 Dogtown "piacterén", eddig semmi gond nincs vele.

Azt a fikarcnyi teljesítmény csökkenést a memória órajel emeléssel kompenzáltam, az még menne feljebb, de ott már mérhető többletfogyasztást okoz (20-30 Watt), így elengedtem. Jelenleg mindenre elég ez a setup.

Még tavasszal csinálok neki egy visszafojtott curve-ot, hogy teszem azt 1500MHz-ig boostoljon el maximum, 550-600mV környékén, hát majd kiderül bírja-e, sok játéknak abszolút felesleges ekkora teljesítmény. Főleg a magam felhozatalát (RimWorld, Factorio, Farthest Frontier, TW Warhammer III) szem előtt tartva. Így még remélem fogok vele néhány Wattot.

CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO

(#3) MasterDeeJay

Furmark helyett Superposition-t használok annyira feltolva a beállításokat hogy telítve legyen a vram közel teljesen vagy akár fölé is de csak kicsivel.
Nem egy olyan kártyám volt aminél egy órát ment a furmark majd hozták vissza hogy fél óra játék után nyekk.
Furmarkot stabilítás/oc tesztnek nem ajálnom, arra jó hogy a közel max tdp-t be lehet lőni meg a hűtést tesztelni de vram tesztnek gyenge.

(#4) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Mint a régi szép időkben a K10Stat. Azért szerettem régen az AMD-t, mert volt a prociban bőven tartalék.
Jó kis bemutató, köszi!

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#5) Candy válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Candy
tag

Superposition kapcsán köszönöm az infót, nálam is volt már bőven, hogy a Furmark jól működött, aztán a CP elszállt. Furmark mondjuk arra jó, hogy ha fél órát fut, akkor lehet látni, hogy a kártya nem melegszik túl.

Ugyanitt nem úgytűnik, hogy a Phantom Liberty jelenleg a legdurvább stabilitási test, ugyanakkor ebben a történetben az is szerepet játszhat, hogy kábé 5-6 platform jött és ment a gépemen lévő windóz alatt, így már minden, csak nem működőképes, ugyanakkor lusta vagyok reinstallni.

wunderbike.postr.hu

(#6) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Csodás.
Azt viszont te eddig nem tudtad hogy

a többit nem méri a szoftver.
Az a 120ra számolj még rá nyugodtan egy 25-40 wattot.

(#7) Candy válasza bobalazs (#6) üzenetére


Candy
tag

Ha már fogyasztásról beszélünk, akkor úgyis az számít, hogy mi vesz föl konnektorból a komplett gép, szoftveres mérésnél maximum azt lehet nézni, hogy mennyire lineárisan csökken a főbb komponensek étvágya. Igazából az optimális az lenne, ha a táp írná ki szoftveresen a komplett fogyasztást, de erre várhatunk.

wunderbike.postr.hu

(#8) tasiadam


tasiadam
veterán

RX580-at bios modoltam, nem omlott össze, vagy kékhalálozott, de hibásk éept adott. A 3060 kártya ugyan ez. Nincs baj vele, de az 1% low még rosszabb lett, meg 1-2 hibás textúra van. Kb csak gyári értéken megy értelmesen.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#9) Szabi®


Szabi®
addikt

Furmarkban miért csak 720p-re van állítva a resolution ? Így nem igazán működik a stresszteszt, gyakorlatilag nincs terhelve a kártya. Minimum kéne azzal a kártyával egy fullhd. Egyébként jó iromány. :R

(#10) Aprósólyom válasza MasterDeeJay (#3) üzenetére


Aprósólyom
addikt

+1 Bezony!

+ infó a szerzőnek:
Furmark OpenGL API. Ki használ OpenGL-t ma már? Jóformán senki. A furmark tényleg kitolja a fogyasztást, de modern játékok másként/máshogy terhelik a GPU részeit, úgyhogy tényleg jobb stabilitást és fogyasztást tesztelni Superposition-nal, ahogy MasterDeeJay írta. Esetleg 3D mark Time Spy vagy magával a játékkal fps limit nélkül.
Furmark a kimaxolt fogyasztás miatt leginkább a VGA hűtésének a tesztelésére jó. Mivel gyorsan indítható, leállítható a teszt én a VGA fan curve-t ezzel szoktam finomhangolni.

+ az egyik legjobb fogyasztáscsökkentő metódus az fps limiter használata, undervolt mellett. Smoothness élményben is sokat hoz a konstanst frametime, mint a folyamatosan kimaxolt framerate, de állandóan változó frametime.

#8 tasiadam: Akkor ott valami nagyon félrement. Én sokat szórakoztam RX470/RX580-nal. Nagyon sokat lehet javítani a teljesítmény/fogyasztás mutatón, mindenféle textúra hiba vagy plusz lag nélkül.
Feltételezném, hogy esetleg a BIOS mod belenyúlt a RAM időzítésekbe is, amitől biztos megszaporodtak a memória hibák. Ezért is láthattál textúra hibákat, és lehetséges hogy ezért lett rosszabb az 1% low is, mert a sok hiba miatt sokat kellett tököljön a GPU a korrekciókkal vagy a hibás adatokkal, feltételezem, svsz.

[ Szerkesztve ]

Jevons paradox

(#11) - = Zk = -


- = Zk = -
félisten

ingame eredmények is születtek?!

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#12) nuke7


nuke7
veterán

-

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#13) Viktor77 válasza nuke7 (#12) üzenetére


Viktor77
titán

Pont ezt akartam kérdezni.
Nem jó olyantól tanácsot elfogadni, aki azt sem tudja miről beszél.
Azt, hogy Furmarkkal évek óta nem tesztelünk, már meg sem említem.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#14) Gabbbb


Gabbbb
senior tag

906mV-on járatott RX580-am köszöni jól van :-)

(#15) tasiadam válasza Aprósólyom (#10) üzenetére


tasiadam
veterán

Az 580 az még oké is volt, ott uyge 3 féle mem beszállító volt. a 3060nál csak a frekihez nyúltam, meg a ram oc-hoz, +1000mhz. És csak 1 játékban 1 objektum hibás, minden más, máshol jó. De inkább hagyom a gyárit, mert azzal játszom 80%-ban :D

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#16) KROK640


KROK640
veterán

LOL, öcsémmel mi is szőrős fánknak hívjuk a Furmarkot :D

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#17) TeeBee73


TeeBee73
addikt

Nálam így megy a 6800.

"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG

(#18) nuke7 válasza TeeBee73 (#17) üzenetére


nuke7
veterán

én minden egyes boot után le kell, hogy kapcsoljam a zero-rpm fan-t.... neked megjegyzi a beállításokat? win11

https://youtube.com/user/nuke7

(#19) TeeBee73 válasza nuke7 (#18) üzenetére


TeeBee73
addikt

Ezen a gépen Win10 van, megjegyzi. (Régebbi Adrenalin volt hajlamos eldobálni a beállításokat.)

"4Z 1N73LL1G3NC14 4 V4L70Z45H0Z V4L0 4LK4LM4ZK0D45 K3P3553G3" -573PH3N H4WK1NG

(#20) hajbel


hajbel
addikt

Nem igazán értem, hogy miért nem alulfeszeléssel kezdődik a teszt, mint máshol. A max fesz teljesítmény/fogyasztás arányban nem éri meg, ha a hőt is laba vetjük, akkor meg főleg nem.

"I did a strict diet. I cut alcohol, fats and sugar. In two weeks I lost 14 days." Tim Maia

(#21) morcosharcos


morcosharcos
tag

Nagyon jó összefoglaló lett, hálásan köszönöm!

Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.