Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Jegelve einstein fórumtárs részére!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
looser
addikt
A maradék jó lesz madártejnek :-D
(#70749) M3aN: tedd dzsezvába és főzd meg török kávénak. Komolyan :-) Egyszer egy nagyon robis keveréket próbáltam belőni és az első két adagnál csak a homlokomon jelentek meg cseppek, a szűrő alján semmi, ez mind ment a törökbe (2x14g), de csak háromszorra mertem meginni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
reset
senior tag
Csápájev
őstag
Az eszpresszó és a dupla risztretto között van különbség a gyakorlatban?
Érdekelne,hogy mi az.
Deadzone41
őstag
El kéne már felejteni ezeket a retro foglamakat, és kávé víz arányról beszélni.
Bazsee71
őstag
Miért baj, hogy használatban van? Miért kellene elfelejteni? Még ezek a fogalmak sem mentek át teljesen a köznyelvbe, a víz-kávé arányt meg nem nagyon fogja bevenni a többség gyomra.
Ma reggel pont dupla ristrettot húztam, és ha ezt írom, szerintem mindenki érti, mi landolhatott a csészében. Persze lehetne ez 17,5g/1:2/88°C/9bar/34s, de hát na...
adp
őstag
Az 1:2 arany az nem ristretto arany, sztem 1:1,5 korul/alatt lehet ristrettorol beszelni
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Példa volt, de felőlem legyen...
ha valakinek pontos műleírást kell készíteni, akkor valóban. ha meg csak annyit akarok jelezni, hogy ittam egy "olyan töményet", akkor a célnak megfelel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
Egyebkent en is inkabb Deadzone velemenye fele hajlok tobbet mond mint az espresso/ristretto/americano es a tobbi
Bazsee71
őstag
Van egy olyan sejtésem, hogy Csápájev nem a fórumos belső kommunikáció kapcsán tette fel ezt a kérdést. Egy kávézóban pedig az itteni műleírás elég vicces szituációt szülne.
nem csak egy kávézóban, hanem mindenhol, ahol nem a témára teljesen rákattantak beszélgetnek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
soldier2
őstag
Ha a klasszikus olasz arányokat nézed (a ristretto onnan jön, és újhullámos kávénál nem is nagyon értelmezhető fogalom) akkor bizony az, és ott meg is van a helye.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Deadzone41
őstag
Szerintem a kávézókban se túl célszerű a két kifejezés használata, csak kötelezően megmaradt. Teszem azt az örlő be van lőve egy optimális lefolyásra, mondjuk 1:2 arányra, ha a vendég odajön, hogy ő ristretto-t szeretne, akkor vagy örlőt kéne neki állítani, vagy kap egy allul oldott valamit. Ha jól tudom ezt a kérdést úgy zárják rövidre a baristák, hogy ha valaki ristretto-t kér, a sötét pörkölésből kap, mert az valszeg amúgy is arra van állítva.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
azt én nem tudthatom Ő mire gondolt, mindenesetre nekünk illetve itt nem sok értelme van arról beszélni, hogy húú a paljoc yirgából ittam egy jó americánót/hosszúkávét/lungót, mert sokat nem fog mondani. De ha úgy leírod, hogy ittál egy yirgát 1:3 aránnyal 40mp-re kihúzva + 10 mp előáztatással, na annak volt értelme, esetleg tudtál segíteni valakinek, hogy készítse.
Aztán nyílván ez egy átlag usernek semmit nem fog mondani.
Mindenesetre az eredeti kérdésre visszatérve amit Csápájev feltett, hát nehéz erre bármit is mondani. Elég sok szakiradalom, cikk stb szól erről a témáról. Ugye az olaszok inkább ml-ről beszélnek, mi itt meg inkább grammokról. Szerintem a ristretto az valójában egy hamarabb leállított ( aluloldott) eszpresszo, ha a kávézói környezetet nézed. Mivel örlőt állítani nem tud, mert vagy van a doserben, és kidobni nem fogja, (jobb esetben karbaőrlős gépnél) ki kellene darálni 5-10grammot ami benne lehet a kések között és a garatban.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Azért Csápájev nem új tag, de inkább elengedem a témát.
zolnagy
őstag
Ezzel így most tudsz nyomásprofilozni? Hogy működik? Van róla videod?
Csápájev
őstag
Koszi.
Eredetileg egy kepet nezegetve kezdtem el azon gondolkodni, hogy egy eszpresszó az miben más mint egy dupla risztretto. Oke, lefolyas csöpögősebb, de van kávé amelyiknek ez pl kvára nem all jól. Gyakorlatilag egy elbaszott eszpresszó a dupla risztretto ilyen esetben?
De aztán arra jutottam,hogy inkább egy duplabol készült eszpresszó.
Valószínűleg a gyakorlatban kávézók így készítik.
mdav88
senior tag
A ket fajta kozt a mennyiseg a kulonbseg: szimplabol a regi iskola szerint 7-8gr kavebol 22ml vagy ugyanennyi kavebol 30ml (dupla eseten dupla mennyisegek) de mind a ketto egysegnyi ido alatt keszul. Mondjuk 30mp.
Eloszor troll kerdesnek tartottam, leven, hogy regota vagy itt, de akkor nem biztos hogy megvolt a ket fogalom kozti kulonbseg.
yazoo1
tag
Békés megyében hol tudok beszerezni jó pörkölt kávét?Persze ,jó áron?
(Nem a Frei -re gondoltam...)
ui.egyébként nyílt egy jó kis kávézó Békéscsabán: WAKE UP a neve és a srác bele teszi szívét lelkét.Tőle lehet majd venni is pár hét múlva(úgy fogja rendelni,csak szólni kell előtte) ,de nekem pár napon belül kellene ,mert elfogyott mindenem...
[ Szerkesztve ]
Szerintem csak rendeléssel... Pall&Yotz, Kapuczíner, Pacificaffe, stb...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
yazoo1
tag
...igen,ettől tartottam...
azért köszi!
[ Szerkesztve ]
gpbenedek
csendes tag
Szarvason voltam egyszer egy ksi kávézó/söröző helyen, ahol LuckyCap volt az őrlőben. Bár lövésük nem volt, mi az, elkészíteni sem igazán sikerült, nem tudom kapni lehet-e. Ha nagyon meg vagy szorulva, lehet, hogy Tudjukki portékája elért arrafelé is, ha van médiamarkt.
SoundON
tag
A csapolás megkezdésekor jó ha a kar már meleg. Ez ok. Ezt értem.
De a gép korrekt felmelegedése, melegen tartása és a kijövő víz hőstabilitása szempontjából mi a jó?
Karral vagy kar nélkül melegítsük és tartsuk a gépet?
Ki hogy szokta? Pro, kontra?
Persze a kérdés GC otthoni használatánál értendő.
[ Szerkesztve ]
Csápájev
őstag
De 16-18grammból 40-44ml az nem 1:1,5 arány,amiről korábban szó volt.
Meg az érdekelt,hogy a gyakorlatban ezt a kávézók hogy intézik?
Pont olaszos kávéknak sokszor szerintem nemigazán áll jól a csöpögős lefolyás.
Ha csak a darálón állítunk,akkor így meg is éghet ugyanazon a hőfokon,amin a presszó jó.
SoundON
Fent van a kar nálam.
[ Szerkesztve ]
ha a hőstabil állapot a cél, akkor abba a karnak is bele kell tartoznia. ha nélküle éred el, majd felrakod a hideg kart, akkor az - elviekben, mert azért nincs abban végtelen anyag - leránthatja a fejhőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
SoundON
tag
Persze, a hideg kar lerántja a hőt a fejről, ezt értem. De nálam más a fejből kijövő vízhőfok a karos és a kar nélküli melegítésnél, pedig mindkét esetben felmelegített karral mértem ugyan olyan PID állásnál ugyan annyi bemelegedési idővel. Csak a kar nélküli verzióban a kart forró csapvízzel melegítettem fel mielőtt felraktam.
Ezért merült fel bennem ez az amúgy első nap az iskolában kérdéskör
Sajnos nálam még a jó kis kínai rkc c100 próbálja kiszámolni hogy mi a jó...
Várom én is az új Omront.
SoundON
tag
Persze a csapolás alatti hőstabilitás, a vízterítés és lefolyás minősége továbbra is csillagos ötös!
Azóta is recskaparádé van minden kávénál
[ Szerkesztve ]
mdav88
senior tag
Az aranyt nem lehet gramm-ml osszefuggesben osszefesulni, csak gramm-gramm vagy ml-ml esetben erdemes ra hivatkozni. 44ml az a cremaval egyutt mert urtartalom.
adp
őstag
Jaja ott a krema is benne van, meg ez egy ilyen olaszos szam lehet, hogy 5-tel tobb de az is hogy kevesebb Amugy minnel delebbre mesz annal kisebbek a presszok Italiaban
Ezert sincs semmi ertelme felcimkezett 'felespoharat' venni
[ Szerkesztve ]
peti925
újonc
Sziasztok új expobar office lever hx gépemet áron alul eladásra kínálom! 229 ezer! Link: https://www.jofogas.hu/vas/Uj_Expobar_Office_Lever_HX_kavegep_Faema_E61__garis__330e_helyett_78137622.htm
reset
senior tag
Igen tudok - bár videom nincs róla. Eredeti állapotában egy 10-es anyával "körbeölelt" kivezetésre csatlakozik az OPV szilikon csöve - így lehet a gép kaszniján belül állítani a víznyomást. (Lásd a mellékelt fotót!)
Volt a sufniban megfelelő átmérőjű, egyik végén külső menettel ellátott alucső. Abból levágtam a szükséges hosszúságú darabot, a menet nélküli végét egy kis üvegező kalapáccsal addig "igazítottam" míg ráhúzható lett az OPV szabályzó anyájára. Előzőleg az alucső palástjára fúrtam-reszeltem egy ovális ablakot, amin át kibújtathattam a szilcsövet... van annyira flexibilis, hogy azt a max. 90-100 szögfokos tekerést simán kibírja, ami nyomásprofilozásnál adódhat. (Esetleg lőhetek fotót az alucsőre vágott ablakról és az azon át kibúvó szilcsőről ha vkit érdekelne...)
Ja és persze ki kellett fúrnom a gép burkolatát, éppen a megfelelő helyen, hogy a cső pont szembe találja majd magát az OPV anyájával - ezt egy 14-es fúrószárral végeztem el. A furaton át kivezetett alucsőre pedig ráhajtottam egy spéci, ricnis külsejű közdarabot, aminek a segítségével üzem közben változtathatom a nyomást.
reset
senior tag
GAgyiXyXy
aktív tag
Békéscsabai média markt-ban (is) van mordori kávé. Ajánlom figyelmedbe, mert garantáltan frissek.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
zolnagy
őstag
Ügyes!
90-100 fokos szögben tudod állítani a nyomást 0 és 9 bar között? Kíváncsi leszek hogy bírja a tekergetést a szilikoncső hosszú távon. Mindenesetre szépen kivitelezted.
yazoo1
tag
Köszi!
Megnézem,de mi az a mordori kávé,miről ismerem fel?!
GAgyiXyXy
aktív tag
Azt én ide le nem írhatom, mert kénköves pokolra kerülök akkor. De lehet Te is, ha olyat veszel
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
paramparya
őstag
Vagy ahogy az angol mondja: éjvíeksz
Szerk: rossz hsz-re ment a reply, yazoo1-nek szólt
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
KávéKalmár ingyen szállít Borháló üzletbe, ajánlom.
Peti...(16v)
tag
03.28.-ai pöri, adagonként fagyasztva még mindig nagyon friss, amit bubikkal is jelez. Ajánlom azoknak, akik még nem engedték el az olaszos vonalat, de már ismerkednének valami gyümölcsösebbel, és az SO-kal nincs sikerélményük. Ez nem egy háklis kávé, eddig minden beállításnál jó volt, de most sikerült tökéletesre belőni, semmi bántó savanyúság vagy keserűség, csak édeskésen gyümis, nagyon finom.
PetAd
tag
qvik27
tag
Ahoj,
Tudna ez a masina halálcsillaggá válni? Ha igen, kb. mennyiből?
[link]
Köszi!
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
tudna, kb. 50e ft-ból, de már rég elkelt, ha jól emlékszem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
tariattila
veterán
50 ből egy alap csillagromboló jönne csak ki... de 140 ből már a fullos is..
zolnagy
őstag
Nekem ilyen van a Brasilia Ladyben. 1/8" menete van. Nálam nem közvetlen a pumpánál lett elágaztatva, hanem a bojler beömlőjén. Miért pont a mellékelt T idom? Nagynyomású tefloncsövet akarsz elágaztatni?
A remegés, ha jelentkezik nálam (kis mértékben), az mindig valamilyen előkészítési hibára utal, mert amikor jól sikerül a kávé/szép a pogácsa, akkor ez sem remeg.
csak a tuningokra értettem (gyári bojler, rézcső, tágulási, nyomásszabályzás, pid) a hirdetett gépen felül
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Jól emlékszel
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
PetAd
tag
Igen, a bojlerbe menő tefloncsövet akarom megtoldani rézzel, manométert is szeretnék a gépbe tenni. ezért néztem ki ezt a csatlakozót.
Koczó93
őstag
Valaki nem tud berakni egy képet amin egymás mellett van egy gc (vagy más kis gép) és egy e61hx?
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.