Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Asszociációs játék. :)
- DPD tapasztalatok
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- A fintech árnyoldalai - a fordított bankrablás
- Milyen Ebook Reader-t vettem 2024-ben?
- Szólánc.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
Felmerült egy kósza gondolatom... csak ezeknek általában anyagi vonzata is van
Van egy régi Casino Mocca dugattyús gép - épp eladó is van, innen jött a kisbogár a fülembe. Annyira rá tudtam keresni, hogy volt belőle egy és két fejes verzió. Amennyire a dugattyús gépekhez értek, az alapján ezek rugósak voltak ugye? (Azt gondolnám ha a dugattyút működtető kar felfelé áll akkor rugó ellenében nehezen van alsó álláson ) Ezek mind vízhálózatra vannak kötve, ugye? Gőzölni ezekkel lehet vagy elég kompromisszumos?"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Peti...(16v)
tag
válasz Gery0505 #119843 üzenetére
Grat a felújításhoz! Bátor vagy, hogy nekiálltál szétszedni, én féltem volna, h belezavarodok a csőkígyóba
Nálam a nyomás pár pillanat alatt felépül, talán max 1 mp.
Előáztatás: csak hálózatra kötve működik, tartályos üzemmódnál nem, mivel a 45 fokban nyitott kar nem indítja el a pumpát. Ha hálózatra van kötve, akkor a kar nyitása utat enged a hálózati nyomásnak. De sose próbáltam, hogy így van -e, mert nálam is a tartályból kapja a vizet.
Ha nem használsz flow-controlt, de mégis szeretnél előáztatni, akkor erre a legegyszerűbb mód az, hogy elindítod a csapolást (tehát a kart 90 fokban nyitod), majd pár mp múlva, amikor még nem indult el a kávé csepegése vagy épp kijött az első néhány csepp, egyszerűen visszazárod a kart 45 fokban. Ezzel csak a pumpát állítod le, de a pogácsát tovább áztatja a már ráküldött víz. Vársz amennyit szeretnél, majd újra teljesen nyitod a kart. Pofonegyszerű és működik, én sokszor lustaságból ezt a módszert alkalmazom a fc helyett. -
norkov84
tag
válasz Gery0505 #119843 üzenetére
Igen, én a pumpán lévőre gondoltam, de akkor elbeszéltünk egymás mellett Nem baj, közben látom meglett a megoldás.
Egyébként az előlapon az alsó kis kivezetőn bekapcsolás után (főleg melegedés közben) mindig csöpög ki egy kis víz, de szerintem az nem ezen a szelepen keresztül... simán csak a folyadék tágulása miatt.Illetve amikor engedsz egy kis vizet, és felmegy a nyomás a névleges értékre, miután lehajtod a kart neked megtartja a nyomást?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV.A másik kérdésem, hogy a nyomás hirtelen épül fel, vagy szép lassan?
Eredeti állapotában nagyon gyorsan (<1s) elért a 9bar-ból mondjuk 8-at, utána kb 1-2s múlva a beaállított 9bar-t.
Pár hét használat után én cseréltem a fejben lévő fúvókát (azt hiszem 0.8-as a gyári) 0.55-ösre. Ezzel lassabban épült fel a fejben ("sziszegésből" következtetve), de a pumpa nyomás ugyanúgy épült fel. Fejben ekkor még nem volt óra, csak következtetek. Flow controllal meg én elég elnyújtva engedem rá... kb 6-7s, mire 2bar-t elér, ahol előáztatok. Pumpanyomás persze ugyanúgy gyorsan felszalad.van egy előáztató funkciója az E61 fejnek, ezt írja is a gépkönyv, amikor kb 45°-ban beállítod a kart, de a pumpa még nem indult el
Ahogy Peti is írja, ez csak vízhálózatra kötve igaz. Ellenben ha kar nélkül felnyitod így, némi gravitációs előáztatás van, csepeg némi víz a kazánnyomás hatására, de azzal nyomás nem alakul ki a pogácsán. -
Gery0505
aktív tag
Örülök, hogy tetszett a leírásom a felújításról, én is pont ezért szeretem olvasgatni a fórumot, mert itt mindig lehet valami okosat tanulni. A Profitecet még nem kell felújítani, csak karban kell tartani, mert csak tavaly November óta használom, bár a dugattyút időnként illik megzsírozni, hogy ne szoruljon. Ez jár némi szereléssel, mert a fejen 4 csavart ki kell tekerni és kihúzni a dugattyút, de ha sort kerítek rá, akkor bemutatom ezt is. Amúgy a Profitec sokkal egyszerűbb felépítésű mint a Rocket, nincs benne ennyi rézcső, ellenben van egy hatalmas bojler benne. Itt láthatsz egy videót a belsejéről:
Profitec Pro 800 belső
Persze hogy nem egy rakétatudomány, de azért rendesen bennem volt a para, nehogy elrontsak valamit, és csináljak magamnak többszázezer forintos kárt. Az E61 fej miatt féltem nagyon, illetve annak a bekötésétől, mert azon nem sima holland anya van, hanem más formájú. De miután kilazítottam és kitekertem a felső csavart, már láttam, hogy ezzel sem lesz probléma, mert ugyanaz a gomba alakú végződés van a csövön, mint a többin. Ami az érdekes volt, hogy a felső csövön a fejhez való csatlakozásnál ezen a gombán kisebb volt a lyuk, mint az alsón. Talán, hogy lassítsa a víz áramlását? Ebből is látszik, hogy azért mint mindig, itt is az ördög a részletekben rejtőzik.
Így van, sokkal jobb érzés, hogy ki van rendesen takarítva, és nincs benne más dzsuvája. Most már csak az én szőröm kerülhet bele, de remélem nem így lesz. Amúgy lehet szakállszőr volt, mert egy szakállas csávótól vettem, ámbátor ez sem túl guszta."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
Hát, nem biztos, hogy érdemes foglalkozni ezekkel a régi Casino Mocca gépekkel, mert nincs hozzá alkatrész. Ezért is döntöttem a Profitec mellett, meg akkor amikor vettem, nem volt épp eladó Casino Mocca gép. Bár ha nagyon elvetemült vagy, és van hozzá műhelyháttered, akkor érdemes lehet a felújításra. Igen a rugó nyomja a dugattyút. Úgy működik, hogy ha lehúzod a kart, azzal megfeszíted a rugót, majd szép lassan fel, és a rugó elvégzi a többit. Ezekkel a gépekkel az is a baj, hogy silány minőségű az összerakás, és pontatlan a megmunkálás, ezért kell hozzá komoly műhelyháttér. De ha ezek a pontatlanságok ki vannak javítva, akkor nagyon tuti szerkezet. Én ezt olvastam róluk, de ez csak az én véleményem. Karthann fórumtársunknak is van egy egyfejes változat felújítva, de abban még nem PID van, hanem termosztát. De PID-esítve jó lehet. Úgy működik, hogy a bojlerben felforralod a vizet kb 117-121 fokra, és a dugattyúban hűl le főzési hőmérsékletre. Lehet velük gőzölni is, nagyon kiváló minőségben.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
ftiii
csendes tag
válasz sz.zs. #119823 üzenetére
Megpróbálkoztam egy Videóval. Bocs a minőségért és az egykezes bénázásért.
https://drive.google.com/file/d/1FAIRxcA7h18hEKJy1bH2qF4HN1UJq0RO/view?usp=drivesdkA minőség az utolsó poszt óta javult, mert kezd vele rutinom lenni, de a kv még mindig picit híg és ami még jobban zavar alul kivonatolt. Már majdnem jó, de még valami nem ok. Kb 18 MP alatt jött le 25ml.
A pod Goriziana Grand Cru volt ami 90% Arabica. Január végén csomagolták. Több poddal is próbáltam, de teljes sikert nem értem még el. A célom az lenne, hogy tudjon olyat, mint egy jól beállított automata.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Sparban 849 ft az Oatly zabtej (3 különböző íz)
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
icm
tag
válasz Gery0505 #119855 üzenetére
Igazából a gépműhely az lehet kellő egy ilyen korú gépnél. Az is hozzátartozik, hogy azért akkoriban itthon nem biztos, hogy a megfelelő minőség ellenőrzés az szempont volt. Ez csak feltételezés a részemről...
A másik problémám - és egyben menekülő utam is - ezek ha jól láttam csak hálózatra köthetőek. Persze egy rendberakás során ezt pl meg lehetne oldani… így még meg se vettem de már átalakítanám
A gőz biztos jobb főleg a tartály mérete miatt is. PID-del biztosan stabilabb lenne, talán a főzéskori hőmérséklet is jobban kezelhető. Ezeknek a fejére is lehet / érdemes olyan hűtőbordát rakni mint pl a pavonikra? Csak a megfelelő hűtés miatt."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Gery0505
aktív tag
válasz Peti...(16v) #119852 üzenetére
Köszi szépen! Hát, igazából a szervizes alapszabály betartása a lényeg, fotózni, fotózni, mindent fotózni. Egy bonyolult készülék szétszerelésénél én van, hogy még a csavarok hosszát is lefotózom a furat mellé téve, amiben volt. Most a felújításnál nem fotóztam le mindent, azt hittem, hogy emlékezni fogok, hát persze hogy nem emlékeztem mindenre pár nap után. Videókból kellett összeguberálnom az infót, hogy hogy is volt összerakva. Egyébként meg adja is magát, mert a csövek merevek, így nem kell sokat sakkozni, hogy mi hova jön. Persze ha sok csatlakozás van egy helyen, akkor kicsit vakarja a fejét az ember, hogy mi hova jön. Pl az OPV környéke ilyen.
Nálad biztos jók a tömítések az E61 fejben, meg az OPV-ben. Majd én is megcsinálom ennek a felújítását is, természetesen erről is lesznek képek.
Kipróbáltam az előáztatásnak ezt a módját, csak elrontottam, mert teljesen lezártam a kart. Azt még nem tudom, ha 45 fokban hajtom csak le, akkor megmarad-e az addig felépült nyomás? Flow Control még nincs, de nem kizárt hogy lesz majd."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #119853 üzenetére
De, az a kis kifolyó az OPV-ből engedi ki a vizet közvetlenül, az a szilikon cső az egyenest oda vezet. Azt nem tudom még, hogy az OPV-be kapható-e külön tömítés, vagy az egészet meg kell venni?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV. Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Remélem, ha kicserélem a fejben lévő tömítéseket, akkor nekem is hamar felépül majd a nyomás. Melyik ez a fejben lévő fúvóka?"Failure is always an option." Adam Savage
-
yazoo1
tag
Nincs valami jó megoldás kinu tartalyának a helyén maradásához ?
negyedik éve használom a kinut ez idő alatt a 2. gumigyűrűt most cseréltem egy fél éve és már megint megadta magát… örlés közben lerepült és kiömlött a kávé -
Mano66
senior tag
Jövőhéten lesz egy fekete Niche Zero eladó. Napi 1, hétvégén 2 kávéra való adag darálódott le vele. Karc mentes állapotban dobozában. Képek később. Az ár 250 ezer Ft.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Waterman #119797 üzenetére
Felejtős. Szerintem minimum kell tudni szabályozni a hőfokot és mérni a bab hőmérsékletét.
Egy belépő szintű pörkölő 1500-2000€ körül kezdődik, de ez az alja. Értem ezalatt az olyan pörkölőket amelyek mérik, rögzítik a hőmérsékleteket (levegő/dob bab), legalább 250g nyers kávét tudnak befogadni, lehet szabályozni a levegő áramlását és netalán még a pernyét is gyűjtik. Ha sötétre pörkölsz, akkor egyszerűbb gép is elég. "Szerintem" -
lszlfrng
csendes tag
válasz haten #119827 üzenetére
Amikor kínálom a családot a specialty kávémmal akkor alig várják, hogy elforduljak és öntik a növényre.
Ha adok nekik brikkából omniát akkor jólesően bólogatnak, hogy az a tuti és felöntik tejjel.
Igazat kell adjak nekik, mert a kávé íze az a klasszikus olasz kávé íze. Ki mit szeret. Azért a csokis-kávés íznek jóval nagyobb tábora lehet. -
MODERÁTOR
válasz lszlfrng #119868 üzenetére
Ez olyan mint a kraft sörök világa, van aki szerint a heineken meg az arany ászok a király, a többi csak hipszter buziskodás. Szerintem ez szimpla szűklátókörűség. Mintha valaki leragadna a rántotthús sültkrumpli-csirkepaprikás kombónál.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
RetepNyaraB
veterán
Kialakult minták újrarajzolásához igény és idő kell. Mindkettő.
Mondtam már azt a sztorit, hogy a barista tanárom folyton spammelte a szüleit egy-egy zacskó awaken pörivel, hátha lejönnek a sárgacsibóról? Nem jöttek. Aztán egyszer (borzalom) kifogyott otthon a tégla. Egy hónapig kénytelenek voltak awakent inni, fújolva. Újabb egy hónap múlva szégyenkezve felhívták a lányukat, hogy küldjön a furcsanevűből. Már nem bírják meginni a sárgacsibót 🤷❣️
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
tag
válasz haten #119827 üzenetére
Pacificaffe, Kapucziner pl. biztosan nem csak "hóbortos" kávékat kínál.
Egyébként az indonéz, szumátrai kávék testesek,sziruposak, nem igazán gyömölcsösek. a brazilok is gyakran kakaós-csokis jellegűek.
Pl.: [link]BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
hkaroly
csendes tag
Sziasztok!
Van egy eladó DeLonghi EC 685-em, ha érdekel valakit.
-
Peti...(16v)
tag
válasz RetepNyaraB #119871 üzenetére
Mennyi idő kell?
Kb. 10 éve indultam ezen a lejtőn, akkor vettem meg a GC-t és egy Ascaso őrlőt. Akkor a cél az volt, hogy otthon is reprodukálni tudjam az olasz benzinkutakon kapott kávé ízét/állagát.
Ez a 10 év kísérletezés elég volt hozzá, hogy rájöjjek, hogy még mindig azt az ízvilágot kedvelem jobban, pedig volt már itt az őrlőkben minden és a szett is alkalmasabb a világosak elkészítésére. Ebben ismét megerősített egy olasz kirándulás. A legjobb kávét ugyanabban a kávézóban ittam, ahol pár éve is, a kv Illy Intenso volt. Receptre írnám fel azoknak, akik szerint az olasz eszpresszó=keserű hamutartó íz. Cukor nélkül egy nagyon finoman savas! de édeskés, csokis-amarettós, közepesen szirupos csoda volt. Nekem ez a top ezen a vonalon. (Máshol ittam nagyon rosszat, meg volt sok helyen csak simán rohadt jó…)
Ez nem jelenti azt, hogy nem iszom világosabb/gyümölcsösebb ízvilágú kávékat, de ha egy lakatlan szigetre csak az egyik típust vihetnem magammal, akkor az olasz vonal lenne az.
Most is van világos és “olaszos” itthon és a melóhelyen is, és általában felváltva iszom őket, mert mire a zacskó feléhez érek az egyik típusnál, elkezdem kívánni a másikat.El kellene már felejteni azokat a sztereotípiákat, hogy ami nem világos az igénytelen és szar, meg hogy ami olasz(os), az szarrá van égetve, mert ezek szélsőségek. Ezek között is meg kell találni a jót, ami ugyanúgy nem könnyű, mint az újhullámos vonalon, és ugyanúgy nagyon fontos az alapanyag frissessége! Emellett ugyanúgy figyelni kell az elkészítés részleteire, mert csak akkor jön a jó eredmény.
-
norkov84
tag
válasz Gery0505 #119861 üzenetére
Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Szerintem az akkor megy, ahogy Peti írja: addig hajtod vissza, hogy a pumpa kapcsolója kikapcsol, de a háromjáratút még nem nyitod. Még nem próbáltam így.
Úgy már jártam, hogy csapolás közben elfogy a víz a tartályból, akkor lelövi a pumpát. És amíg a karhoz nem nyúlok, és már megindult a kávé, szép lassan esik a nyomás, ahogy csordogál a kávé.Melyik ez a fejben lévő fúvóka?
A “gomba” kis csavarja (22-es viláskulccsal nyitható) alatt:
0.75-ös a gyári, úgy látom. Ha gondolod, kivehetem a kisebbet a fejből és oda tudom adni Bp-en. A gyárit megtartom azért -
norkov84
tag
válasz Peti...(16v) #119877 üzenetére
Megértelek. Én a közepes és sötét vonalat szeretem, világost (CM és társai) nem tudom megszeretni egyszerűen, mindegy hogyan csapolom.
De egy jól elkészített, friss olasz bármikor jöhet -
RetepNyaraB
veterán
válasz Peti...(16v) #119877 üzenetére
Félreértesz, én egyáltalán nem az olasz vonalat szidtam; most voltam három hétig Albániában és elég nehéz nem kurvajó olasz kv-t kapni, szinte bárhol.
Az ízlés fejlesztésről beszéltem csupán. Akinek 40 éve az omnia az ünnepi, a karaván a hétköznapi, annak nehéz átállni arra a gyökeresen más ízvilágra, amit egy újhullámos kv ad. Nyilván a jó olaszra nem akkora sokk váltani. Példámban nem ilyen szerepel, de ez nem értékítélet.
Viszont kell hozzá némi nyitottság.Mint a másik sztori, melyben ex-apósomnak fiatal bohóságomban valami drága villányit ajándékoztam, melyet ő rendbehozott egy kocka cukorral. Na itt nem volt elég nyitottság. Onnantól kapott charmant doux-t és mindenki örült.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Honnan lehet tudni hogy a kés cserére szorul?
Vagyis mi a jele?
Es miért a Fiorenzato kés ajánlott a super jolly daráloba? -
Gery0505
aktív tag
válasz cooi11 #119884 üzenetére
Onnan lehet tudni, hogy ha megnézed, akkor látod, hogy sok helyen ki van csorbulva, illetve a finom őrlő résznél ha végig húzod a körmöd felületét, akkor nem forgácsolja róla a szarut. A jó kést így lehet megismerni, hogy nincs kicsorbulva, és lehet vele borotválni a szarut a körmödről. A Fiorenzato kés meg azért jó, mert finom vele a KV.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
home.barista
csendes tag
Az ilyen kávétárolási móddal fagyasztgatás nélkül is tovább bírnák a kávék, nem? Nincs bontogatva, kevesebb az oxigénnel való érintkezés. Egyes kávézókban jellemző. Van tapasztalata valakinek ezzel a megoldással? Akár otthon is jól működhetne, nem?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz cooi11 #119886 üzenetére
Próbáltál már életlen késsel vágni? Na.
Nem placebó. Minél öregebb a kés, annál inkább fog mozsárként viselkedni őrlő helyett. Persze lehet, hogy csak akkor veszed észre, mikor egy hónap új után visszaváltasz a régire. De észre fogodSzerintem ilyen fontos precíziós alkatrészből nem veszünk kínait. Az már csavarhúzóban sem jó ómen. Vásárlásban majd olyan segít aki nem csak write onlyban van mint én...
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz home.barista #119887 üzenetére
Valszeg nagyon drága megoldás, spéci zárja van (ha légmentes; nem nézek utána. Ha nem légmentes, akkor meg relatíve marketing bullshit), kell hozzá kompatibilis őrlő, kis adagban nem éri meg az egészet legyártani.
25 deka kv úgyis elfogy egy hét alatt (van akinél 2 nap ), jó az a simítózáras.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
-
cooi11
senior tag
válasz RetepNyaraB #119888 üzenetére
Gery0505 írta
-A Fiorenzato kés meg azért jó, mert finom vele a KV.
Csak erre volt a kérdésem
-A tudatnak finom vagy a méret egységesebb?
(mármint az őrlemény szemcsés méret!)
Ezek után segítséget tudom kérni! Hogy hol tudok venni
Mazzer super jolly vagy Fiorenzato kés párt.[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz home.barista #119887 üzenetére
Inert gázban van tárolva.
A kávé, a belőle felszabaduló co2 miatt szintén inert gázban van tárolva(a co2 nem lép reakcióba a kávéval) , csak van a csomagoláson egy szelep, mert a zacsi nem egy nyomástartó edény, mint az illys konzervdoboz.
Ha az illy bontás után 5 napig garantálja a minőséget, akkor a zacsist is érdemes felbontás után 5 napon belül felhasználni.Fiorenzato F64 Evo kés:
Ez filterre is frankó, vagy inkább a klasszikusabb espresso vonalra tuti, közepes, sötét pörkölésekhez? Mert nem mindegy, hogy ki, mit ért kávé alatt.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest