Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
zolnagy #120592 üzenetére
K30 65 mm - Mazzer Mestre
SSP Unimodal (brewing) 64 mm - SJolly
151C 83 mm - MajorEredetileg az volt az elképzelés, hogy az ssp kés mellett marad vagy a major vagy a mestre a sötétebb pöriknek, de végül maradt mindhárom és felváltva használom őket. Mindegyiket használom minden nap, minden zacsi kávét kipróbálom mindegyikkel. Napi 4 kávét tolok, a negyedik azzal megy, amelyikkel a legfinomabb volt aznap. 90 % presszó, néha egy kis filter, néha egy kis aeropress.
CM előfizetésem van, espresso és filter pörikkel, de pont most fog lejárni és csak filterrel fogom folytatni.
Mindegyiket másért szeretem. Brewing nagyon gyümis, savanyú nélkül. 151C kellemesen savas, kellemesen gyümis és testes. K30-nál pedig ha eltalálom a sweet spotot, akkor a végén van egy ízorgia-ízbomba a csésze utolsó harmadában.
151C a legmegbocsátóbb, az kb mindig finom, tök mindegy, hogy gyors vagy lassú a lefolyás.
Brewing meg a hosszú, 80-90 másodperces lefolyásokat szereti.
K30 meg akkor szerethető (az előző kettővel szemben) de akkor nagyon, ha megtalálod a sweet potot, de az meg ugye rutint igényel.
-
válasz
RetepNyaraB #120595 üzenetére
nyilván, csak itt a kezdőknek való tanácsadásról volt szó alapvetően
-
rastacsz
tag
válasz
RetepNyaraB #120595 üzenetére
Impressonak van most spec robusta [link]
Csak nem duplával kell indítani a napot, ha nem bírod a koffeint. -
rastacsz
tag
válasz
rastacsz #120566 üzenetére
Szóval a gép egy mara x v2, csak hogy megnyugodjon a kereskedőbá. De hát ő is némítva szokta nézni a teszteket. Meg amúgy is, a maraX-bianca őfelsége szerint is ugyanazt a kávét produkálja világosból. Csak azt nem értem, hogy korábban azt bizonygatta, hogy ő kiérzi a fél fokos különbséget, most meg...
Tévedtem, szoktam. Megyek vissza jogtisztán "programozni", mivel külföldre megy a cucc, ezért angolul -
válasz
Krajcsi #120588 üzenetére
azért kérdeztem rá, mert ha nem a kávé az első akkor nem értem - lehet egy akármilyen döglött robusta kávéhoz 3 késprofilod, abból jó cucc nem lesz
ellenben egy minőségi friss kávéból még egy Graef + french press is tud értékelhetőt készíteni
nyilván nem lesz optimális az őrlemény egyenletessége, lesznek hibái, de kihívás vele kifejezetten rosszat készíteni; élvezhető lesz, ellentétben a döglött robustával
-
rastacsz
tag
Látom a hibát, amit az arukereso dobott, az a bianca+őrlős csomag ára.
De gyerekülés + kevésbé veterán korú autó most fontosabbnak tűnik.@Cathfaern
Ha használtan veszi valaki az eszközöket, akkor nagyjából ugyanazon az áron el is tudja adni.
Valahonnan onnan indult minden, hogy újonnan egy korlátos őrlő, aminek van használt piaca, de új-használt között van bukó. Vagy egy eleve használt, de szinte örök életre tervezett őrlő, aminél használt-használt ár között nem nagyon van bukó. És ahogy Krajcsi is írja, van hozzá három féle ssp kés, gyáriból 2 és még az f64evo is, illetve az italmill féle utángyártott. Az ssp a három késsel lefedi a specialty, single origin vonalat, a gyári, italmill, fio kések pedig a klasszikus espresso (blend és s.o.) vonalhoz tökéletesek. -
Krajcsi
csendes tag
-
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
pető bá' #120584 üzenetére
Én is majdnem graeffel indultam el annó, de vert1 tanácsára jx-proval indultam el, nagyon jó döntés volt.
Tudom, hogy van lét jogosultsága a Graefnak is, de ha összesítenem kellene az elmúlt 2 és fél év tapasztalatát, akkor azt mondanám, hogy a kávé/víz/örlő szentháromság közül az örlő számít a legtöbbet.
Emiatt próbálom a kezdőket ár/érték bajnok használt Mazzer irányba terelni. -
válasz
Krajcsi #120580 üzenetére
én most akarok visszatérni a GC + C késes Major után a Graef CM81 + DeLonghi e.c. 153-ra
vannak klasszik PY tételek itthon, nagyon kíváncsi vagyok így 2 évvel később mennyire tűnik majd ihatónak az eredeti setuppal, amivel kezdtem
van hozzá bottomless kar, meg tamper, van jó víz, minőségi kávé, random hőfok.. mi baj lehet?egyébként a Graef-et rendszeresen használom a GC mellé is, amikor többfajta kávé fut egyszerre; a világosak mennek a Mazzer-en, a klasszikusak/blend-ek a Graef-en. Nem kell elálltani egyiket sem, és klasszik kávénak teljesen vállalhatót lehet készíteni a Graef őrleményéből is.
[szerk.: főleg, hogy azt általában nem én, hanem vendégek fogyasztják]
-
törölt tag
válasz
redingitell #120575 üzenetére
Szia.
Nekem ilyesmi van, 4 személyesnek van feltüntetve de inkább 3. Ezt többen is írták. Én indukciós főzőlapon használom és jó.Van itt egy egyszerű kávé topik abban található számos leírás ezekről. -
flash-
veterán
válasz
Cathfaern #120573 üzenetére
én még nem ittem olyan kávét kávézóban ami jobb lett volna mint amit én otthon jleneleg művelek az alza kávé+dedica ec685+bosch körkéses daráló+bottomless portafilterrel. v kerületben próbálkoztam, azok az enyémhez képest zaccos ízűek voltak,a csésze alján ott is vannak általában a darabkák..
ja egy helyen ittam világos pörkölésűt mert sötét nincs is - bank utca,ráadásul a barista nem tud magyarul - na mindegy, hát én ha kávét akarok inni akkor kávét nem pedig csipkebogyóteát,dehát ez a "divat" pff.
biztos van olyan kávézó ami tényleg jó kávét csinál csak nem tudom hol keressem -
Krajcsi
csendes tag
válasz
Meg is ihlettél. Elfelejtettem a legfontosabb érvet amellett, hogy kezdőként vegyen az ember egy jó állapotú, használt Super Jollyt.
Ķések cserélhetőek, upgredelhetőek.
Bármikor be lehet szállni az SSP vonalba, ha meg jön hozzá az ember kedve.Egyébként sajnos hiába van itthon 3 Mazzer, előbb-utóbb lesz egy gépem, ami fordulat szabályozós, mert hát na
De a vezér hangya már csak ilyen
De azért arra még gyűjtenem kell, nem sok ilyen gépet láttam a használt piacon, az euro meg csak romlin és romlik -
Cathfaern
nagyúr
válasz
"Mások végiglépkedték, rég túl vannak rajta és mégsem a "belépő" gépeket, darálókat veszik következő alkalommal."
Azért van némi "survivorship bias" a topikban. Aki megvesz egy Graef-et és megelégszik vele, az jó eséllyel nem is fogja követni a topikot. Azok járnak vissza ide akiknek ez egyfajta hobbi lett, és így nyilván fentebb fognak lépni. Ez nem jelenti azt, hogy van akinek nem lenne tökéletesen elég egy Graef, csak azt hogy aki rendszeresen ide irogat, annak nem lesz elég.Abban igazad van, hogy ha valaki ráfekszik a témára, akkor úgyis tovább fog lépni és így pénzmegtakarítás ha rögtön jobbat vesz. De mi van ha rájön ő nem akar otthon espressot főzni, vagy elég lett volna neki a kevesebb is? Akkor feleslegesen adta ki rá a pénzt.
Szóval ha valaki azzal jön a topikba, hogy ivott az XY specialtyban filter CM espressot és ő olyat akar gyártani otthon, akkor persze ugorja át a belépő kategóriát. De ha az a kiindulás, hogy ő alsó(bb) kategóriás frissen pörkölt kávét akarna otthon inni, akkor nem biztos van értelme rögtön Mazzer-el kezdeni. Azért a Mazzer bármennyire is jó abban amit csinál, nem azt adja amit átlagember "otthoni konyhai kütyütől" elvárna sem kinézetben, sem működésben. Ez nem probléma ha a kávéfőzés hobbi, de könnyen az lehet ha csak egy átlag napi tevékenység amit minél fájdalommentesebben kéne beilleszteni a család életébe.
-
rastacsz
tag
válasz
redingitell #120565 üzenetére
Szerk: olyan, ami mágnesezhető, vagy lehet alá kapni indukciós átalakító lapot. Ha kotyogós a kérdés.
-
rastacsz
tag
Bocs srácok, eltévedtem, azt hittem ez itt a hardcore café, ahol az unifilter, kafatek, ssp, profitec és hasonló dolgokat beszerzők nincsenek lefikkantva, hogy lenéz bárkit is, holott nem. De ettől függetlenül érdemes kihagyni lépcsőket, pénzt, időt spórolni. Mások végiglépkedték, rég túl vannak rajta és mégsem a "belépő" gépeket, darálókat veszik következő alkalommal.
Itt pedig egy osztrák teszt a g-iota /df64, g-micron/df64p eureka single dose és option-o lagom p64 négyesről lelit Bianca és észak-olasz, sötét pörkölésű kávé felhasználásával.
[link]
(ez a srác aktuális napi használósa a bianca-p64-sötét pörkölés, amit nem értek, de elfogadom)De most megyek, megkeresem a hc kávés fórumot a ph-n
-
redingitell
senior tag
Sziasztok!
Indukciós lapra milyen főző ajánlott?
(Ár érték arányt figyelembe véve) -
Krajcsi
csendes tag
válasz
qvik27 #120560 üzenetére
Pofozás, alátétezés, szűk presszó tartomány, az is lépésekben, a két fokozat között 10 mp feletti lefolyás különbséggel, valamint gagyibb íz.
Ez csak 5 olyan dolog, amiből ha 3 meg van már boldogan csengeti az ember a dupla pénzt.
Okos ember más kárán tanul és kihagyja ezeket a tisztelet köröket.
Mazzer örlő a használt piacon azért nem olyan vészes, vannak darabok amik egy napon belül elmennek.
Azt az örlőt amiről beszélsz (ha ugyan arról beszélünk) én pl nem vettem volna meg, mert volt rajta az a garat kivezetés, ami miatt nem lehetett seperni. Tudom volt rajta pumpa, de kinek a pap, kinek a papné. -
hoffaboy
csendes tag
Sziasztok!
Cafelat Robotot Magyarországon csak ők forgalmaznak?
[ekokapszula.hu]
Köszi! -
válasz
Krajcsi #120544 üzenetére
Igen, viszont a Greaf 702 12e.
Legutóbb, amikor 85e-ért hirdetett egy ilyen Mazzert egy fórumtárs, vagy egy hónapig volt fent az őrlő, magasabb árral kezdte (kb.beszerzési áron), szóval minimum 15-20-at bukott rajta + a vacakolás az eladással...
Baratza Encore 40e a hirdetés oldalon - ha nem jön be az eszpresszózás, röhögve elmegy 25-30-ért pikk-pakk. -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #120556 üzenetére
rendben köszönöm ! akkor maradok a cm702 nél
egy utolsó kérdés :tamperelőből mindegy mit?keressem meg a legolcsobb fémet? -
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB #120556 üzenetére
Van ennek a "tesztnek" rendes neve is, reklam. Legjobb szandek eseten is nehez eltekinteni a szemelyes erdektol.
-
válasz
RetepNyaraB #120553 üzenetére
Szerintem a harmadik lehetőség játszik inkább
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
flash- #120550 üzenetére
Lesz pangó, nem tudod elkerülni. Adagonként őrölve (ami ajánlott) két megoldás van:
-megvárod, míg minden rés telemegy kv porral és onnantól relatíve már kijön, amit beleraktál (kis pofozgatással). Ekkor mindig lesz benne pár gramm por, amelyből minimális felső réteg cserélődik.-minden alkalommal ütöd-vered, de keményen ám, meg odacsapod a pultra rendesen. Így is kijön nagyjából, amit beleraksz és kevesebb a pangó. De ez naponta 3x, különös tekintettel a reggelre elég frusztráló ám.
Harmadik lehetőség, hogy telerakod a babtartályt és mindent lefosol, amit írtam :)
Az alátétet meg lennék lepve, ha megúsznád.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen okostelefont vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Google Pixel topik
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Angwatt CS1 - akár jó is lehetne
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest