Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Retro Retro Kocka Kuckó 2024
- Bemutató Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Brogyi:] CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr. Y:] Motoros sztorik #05
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [Luck Dragon:] Kenyér
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
lszlfrng
csendes tag
Van itt köztetek akinek van (vagy volt) kisebb (<=600g), gázos, kávépörkölője? Szeretnék feljebb lépni a genéről és tapasztalatok, tanácsok érdekelnek, ha megosztaná velem.
Sziasztok!
A minap szembe jött velem ez a videó.
Azon gondolkodtam, lehet kipróbálom a filteres világot. Sosem ittam még ilyen kávét, de ahogy néztem beruházás szempontjából nem nagy befektetés - esetleg csak valami profi vízforraló.. ezt érdemes venni vagy jó a “normál” is?
Ajánlott a videóban is látható Clever Dipper? CM702 segítene az etetésben. Mennyire más világ ez mint a presszó?
Köszi!
Gery0505
tag
Nem lehet, hogy az aromák miatt érzi erősnek? Sokan vannak így, hogy megszokták a bolti tégla döglött kávét, amit a Mini Szeszpresszóval főztek le, és aztán ha isznak egy frisset, akkor erősnek érzik ezután. Nem próbáltál más alternatív kávékészítési módokat? Hátha valamelyik bejönne neki. Mi például most vettünk egy Brikkát, és kifejezetten kellemes kávékat lehet vele készíteni. Nem olyan tömény mint a valódi presszó, viszont finom ugyanúgy, és nem érződik erősnek. Akkor tudna ezzel főzni magának, ha nem vagy otthon, és nem menne ki egy fél KV. Vagy ott van pl a filter, tesómék azzal kóstolták a KV-t a barista suliban.
"Failure is always an option." Adam Savage
Cathfaern
nagyúr
HARIO Switch jobb választás, tudja ugyanazt amit a Clever, plusz van egy teljes értékű V60ad is, ami máig a legnépszerűbb filteres csepegtető.
Ha áztatásos módszerrel kezded (szóval mint a Clever), akkor igazából a vízforraló se lényeg kezdésnek, aztán ha bejön a dolog, akkor el lehet menni komolyabb irányba.
Vizforralonal szerintem fontosabb a jó víz, kezdésnek is ajánlanék legalább valami kancsos szűrt vizet, és ha bejött a dolog minél hamarabb átállni valami kifejezetten kávés vízre.
Illetve erdemes minél jobb kávéval kezdeni, tévhit hogy jó lesz valami olcsóbb gyakorolni. Főleg aztatasos módszernel elrontani nem lehet igazán a dolgot, szoval minél jobb az alapanyag, annál jobb a végeredmény.
És teljesen más, mint a presszó
Amúgy elég sokféle lehet mar Magyarországon filtert kóstolni, szóval ha van közelben rá lehetőség, érdemes kávézóban kipróbálni először. Kiderül, hogy bejön-e a dolog, illetve akkor nagyjából tudod mi a “jó” végeredmény.
Köszi!
Közben én is még jobban utána olvastam, és valóban a Switch lenne a legjobb.
Konyhánkban van víztisztító (Wellnet W25), gondolom ez is megfelelő a kancsó helyett, vagy esetleg tud mást a kancsós rendszer?
Kávéknak is jól utána nézek mi lenne a legjobb kezdésnek.
Majd körbenézek a környéken (Bp IX.) hol tudnék inni
hoffman_
nagyúr
nem innen ered a probléma
miattam dobtuk a nespresso-t, neki az hiányzik, hogy megnyomja, 30 másodperc és fő a kávé(lé). mindent iszik, amit veszek, többnyire P&Y, néha más hazai kis pörkölő, elvan velük, egyszerűen csak nem szeret bíbelődni. ezért kerestem ESE pod-ot, de nincs normális kosár a Gaggia-hoz, egyszerűen nem erre van. a dupla meg sok neki, ha bonyolult, ha nem.
az, hogy elkezdjen Brikkázni vagy V60azni, hát, azt hagyjuk
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Krajcsi
csendes tag
Nespresso vissza asszonynak és minden gond letudva.
hoffman_
nagyúr
ez is az opciók között van. ezzel együtt már azt érzem, hogy nem vagyok hajlandó elengedni a single kosarat. arról nem beszélve, hogy szkeptikus vagyok az aluminimum reuse nespresso bullsit kapcsán és szemetet pedig igyekszem minél kevesebbet termelni.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
hát a fentieken kívül még a párod cserélése jöhet szóba
nekem van egy (nem tudom már milyen) 7gr kosaram, néha próbálkozom vele: arra jöttem rá, hogy minden vodoo nélkül, ugyanazzal az őrlő és GC beállítással ahogy a duplát készítem 9-10g őrleménnyel megtöltöm, disztribútorral vagy anélkül tamper, és kész.
Ha átállnék csak single-re biztos lenne mit finomítani, meg lehet, hogy tényleg más, ha 7g és rendesen van tamperelve a közepe.. de 20-25g-ot így ki lehet hozni, az azért egy italnak elmegy
"... and I hope you have a great day!"
konzumpro
senior tag
Csak körkörösen kell tamperelni és jó lesz.
hoffman_
nagyúr
erre kevés esélyt látok jelenleg hehe.
ahogy olvasom, a kiválasztott setup esetén 7g helyett 9-10g-ból komolyabb őrlő állítás nélkül menni fog a dolog, mindenképp teszek vele egy próbát.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
icm
tag
Lehet majd a Gene érdekelne…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
RetepNyaraB
veterán
9-10g kv függően. 9.5 a joker. Kicsit durvítani érdemes az őrleményen általában. Ha rendesen van tömörítve. Az 58,5 tamper bohóckodás nem jó, akárki állítja. Rendes kicsi dildó kell, ami beleáll a közepébe ÉS egy tölcsér, ami nem engedi kiterülni. Ég és föld. Így sem lesz belőle rendes dupla fíling, de elmegy.
A 7g\25s\25g olasz etalon kizárólag egy erősen robusztás olasz blendből lesz értékelhető, új hullámból nem működik.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
hoffman_
nagyúr
köszi a tapasztalatokat újra, valószínűleg próba lesz a vége szűkítővel.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
qvik27
tag
Mérlegkérdés:
Az alábbi kettő között ismertek lényegi minőségi különbséget?
(Az 1 kg felső határ bőven elég nekem.)
Rhino® Coffee Gear Dosing Scale
Timemore Black Mirror Basic
Előre is
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
icm
tag
Van valakinek rossz - szét fogom vágni - Gaggia Classic gőzcsapja? Nem, nem szétszedni és felújítani akarom okosban...
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
RetepNyaraB
veterán
Timemore időmérős és akkus, rhino egyik sem. Mindkettőt nehéz lesz betolni egy kisebb presszó gép tálcájára, asszem.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
qvik27
tag
Köszi! Van hely :-) (Ascaso steel)
Leginkább a babot mérem, szóval a pontosság az igazán fontos, meg hogy ne legyen lomha. (Őőőőő... Rhino... )
A csapolást leginkább "optikai jellemzők" alapján szoktam leállítani ismert kávéknál, újaknál nézek mennyiséget, de azokkal meg úgyis játszani kell, nomeg ott a kis mérőpohárka.
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
(jan)
őstag
Sziasztok!Adott egy elektromos kotyogós szarvasi kávéfőző. Sajnos az általa készített kávéval nem vagyok elégedett, van esetleg lehetőség tuningolni valahogy? Kotyogó "súly" cseréje, esetleg a szűrők cseréjével ? vagy esetleg a kifolyó nyílás szűkítésével ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
stereofan
tag
a legtöbb amit megtehetsz a jó minőségű frissen őrölt kávé mellett, hogy idő előtt lekapcsolod, vagy leveszed a felső részt (ha olyan a kialakítása), tehát fontos a forrást időben leállítani.
sima kotyogósnál egy kis tálba vagy edénybe öntött vízzel hűtjük le, vagy vizes ruhával.
az indulásnál pedig mehet bele forró víz.
ui: egy sima kotyesszel lehet jobban járnál
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Bazsee71
őstag
De jó, ezt le is mentem, lemaradtam erről a képről, köszi! Az előadás pedig tartalmas volt, az anyag feldolgozása még időt vesz igénybe.
justgiveup
tag
Van elérhető teszt pörkölés, ha valakit érdekel:
https://casinomocca.com/termek/test-roast/?cm_grind=espresso
Volt…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
rastacsz
tag
Közben a comandante is felült a "beperelünk mindenkit, aki kézi őrlőt gyárt" dilivonatra... [link]
Lemaradtam az apropóról...
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
amúgy ez olyan idegesítő, akkor miért nem veszik le?
"Tesztpörkölés - 1000g, Espresso" nem adható a kosárhoz, mert a termék elfogyott.
"... and I hope you have a great day!"
rastacsz
tag
Úgy néz ki, hogy Európában azokat perli, akik az 1zpresso és timemore őrlőket forgalmazzák. [link]
A comandante szerint ezek a gyártók koppintották a szabadalom alatt álló alkatrészeket. És mivel nem EUn belüli gyártók, ezért a forgalmazók lettek becélozva.
Itthon is forgalmazzák ezeket, kíváncsi leszek...
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
brumi1024
veterán
Megneznek egy Comandante vs Mordor parharcot.
konzumpro
senior tag
De hát a koppintók koppintóira ez nem vonatkozik.
Cathfaern
nagyúr
Van egy reddit thread is több infóval: [link]
Ez alapján úgy tűnik nekem, hogy az a fő problémájuk, hogy a forgalmazók direktben hasonlítják a Comandante-hoz a többi őrlőt ("ugyanolyan, mint a Comandante csak olcsóbb"). Alternatív teória, hogy a várható új "terep őrlőjük" elől próbálják kipucolni a konkurenciát (tehát nem arra mennek rá akik hasonló késsel dolgoznak, mint a C40, pl. K-Plus, hanem akik hasonló őrlőt csinálnak, mint az új őrlőjük, pl. C2).
De hivatalos nyilatkozat még nincs a Comandante-től.
[ Szerkesztve ]
lszlfrng
csendes tag
Az itt töltött idő megtanított, hogy jó az "öregekre" hallgatni. Amit észrevételként írtál az mind helytálló és logikus is.
Eddig bohóckodtam és ujjammal, a GC szimpla tamperével, 7-8g kávéból húztam, a közepes pörkölést.
Amit most tőled tanultam, az az, hogy a világos pörkölésből több kell, a többet is hengeresre kell tömöríteni úgy, hogy a a teteje ne terüljön szét.
Vagyis:
Ha sok szimplát iszol, ne bohóckodj, vedd meg pl. a tadamm szettet (tölcsér, tamper).
Ha jó szimplát akarsz, akkor több gramm kell és hozzá meg a szett, mert tornyot másképp nem építesz.
konzumpro
senior tag
Még jobb ha megtanulsz tudományosan gondolkodni. Végülis szerintem az a cél, egy kávébölcs sem akar magához kötözni. Elgondolkodtató, mennyire befolyásolja a végeredményt a kávépogácsa magassága. És hogy nem nyomja szét a nyomás oldalirányba a kis oszlopba tömörített töltetet.
És amikor egy-egy jobban sikerült szimplából rögtön megiszol kettőt, meg is érkeztünk.
lszlfrng
csendes tag
Nálad is ott a pont. , de azért kétszer húzás szimpla nem egyenlő egy dupla. Viszont egy dupla lehet két szimpla. Vagy hogyan is van ez?
Érdekesség, hogy a magasan tamperelt kávé hengeres teteje nem esik szét (valahol láttam róla videót). Nekem az a kávé ami egy vonalban van a belső tölcsér vállával, húzás után kiemelkedik (megdagad), hengeres marad és nem esik szét. Szoktam is rácsodálkozni, hogy nééémáááá mikkk vannak.
(jan)
őstag
Köszi a tippet!
sokkal jobb lett a végeredmény, és a kezem se égett meg nagyon
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
stereofan
tag
sötét pörkölésből kb. milyen mennyiség kell ebbe a kis kosárba? 7-8g környéke? köszi.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok,
egy német ismerősöm szeretne "meglepni" valami helyi kávéval, kaffee zentralet ismerem, hol érdemes még nézelődni?
Valami mérsékelt árú közepesen sötét brazilt vagy hasonló klasszikus keresek, esetleg valami ismert helyi pörkölőtől
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
konzumpro
senior tag
Régen használtam, de szerintem simán belefér 9,5-10g sötétből. Annyira gépfüggő, GC-m sose volt, Graefben jól működött, Catlerben (ami Graef volt) a gyári szimpla jobb volt mint a dupla kosár és az is kb. 10g-ot igényelt updosinghoz, csak egyszerűbb volt tömöríteni. Most úgy érzem nem mennék vissza 58-ra.
vicces1
aktív tag
Érnek a barackok a kertünkben, (sárga és őszi is) lehet ez is az oka, hogy ilyen mocsok jó lett ez a presszó 90fok 16/48, határozott barack ízek, kifejezetten édes, már nekem kissé kevés is a savasság, még mehettem volna 88-89-re.
Ez az uccsó PY Abyssinian Mocca, pedig a fagyasztóból került elő, jó régi vásárlás. el is fogyott sajnos.
Megkönnyezném ha valahol egy ilyet tennének elém kalmopyrinek helyett.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
icm
tag
Most raktam fel telefonomra a Coffee Trip alkalmazást - megyek majd ausztriába - és kíváncsi voltam ha úgy alakul akkor úgy tervezem az útvonalat, hogy útba ejtsek 1-2 helyet. Egyelőre Budapesten néztem, az itt szereplő térképen levőket hozta. Egyelőre pozitív a tapasztalatom. Németországban még Dritan Alsela üzletét javasolnám, vagyis én majd kipróbálom.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
RetepNyaraB
veterán
Érdekes, nekem nem volt különösebb tapasztalat a PY abesszínnel (nem maradt meg semmi belőle, csak talán hogy elég sötétre volt pörkölve).
Most szívesen rápróbálnék ennek fényében újra, de hát ugye 🤷
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
kzolisajnos
csendes tag
Sziasztok!
Valaki nem dédelgeti Flair classicja eladását akár nyomásmérővel, akár külön nyomásmérőt?
Hátha csak ennyi választja el az eladástól.
verti1
tag
kzolisajnos
csendes tag
Ezt természetesen láttam én is. Tetszik is, de mit csinálok ennyi mindennel? Nálunk csak én iszom eszpresszót, mindenki másnak a szarvasi kell tejjel.
verti1
tag
1 plussz kosár van ami felesleges. Kapsz hozzá szigetelt hengert, betöltő tölcsért és egy rendes tampert. A gyári tölcsér és tamper egy vicc ha arra vágynál. Ez egy jó szett, az óra is magasan veri a gyári órát.
én mondjuk kitenném a nappaliba/konyhapultre mint egy műtárgy, baromi jól néz ki
más: megjött a CM zsákbamacska tesztpörkölés, most Gicherori (Kenya) került hozzám
a legutóbbi tesztzacsi beállításával egy ideig szenvedtem, nem akarta kiadni, de az utolsó 15-20dkg ami már a fagyasztóból került elő, az valami zseniális lett.. hosszan, csöpögősen, 15-20s előáztatással, kb 60sec alatt max 7 baron.
A napokban CM filterrel próbálkozom turbo shot-ként, annyi helyen hallottam-javasolták hogy már rá kellett próbálnom
kettesével lépek az őrlőn de még nem elég turbó - fix 6 bar-on még 30s volt a legutóbbi is
viszont az az érdekes, hogy kb sehol sem kellemetlen.. onnan indultam, hogy finomra őrőlve, 60s, sok előáztatással, és minden lépcsőben változott, de igazán rossz sosem volt..
"... and I hope you have a great day!"
Bazsee71
őstag
A tölcsért vagy a tölcér-tamper párost le tudom venni a szettből. A többinek nagyon jó hasznát vettem, a második tölcsér jól jön, ha néha másnak is csinálnál egy presszót (én legalábbis ezért vettem, alapvetően én is egyedül presszóztam vele).
Toobee
veterán
Én most az új Kenyai kávét iszom, filter pörkölést veszek leginkább. Ezt szerintem érdemes megkóstolni, mert kiváló tétel! Karimikui
https://barbieripnk.hu/
Már tényleg meg kell kóstolnom egy V60-as, filteres kávét
Láttam a szomszéd utcában a Mester bike coffee-nál is van filter, lehet egyik nap beugrok
Ha bejön, már veszem is a cuccokat a filteres setuphoz.
roBEEsz
csendes tag
Múltkor már felhoztam témaként a csatornásodást és akkor többen is mondtátok, hogy igen.. ez egy elég gyakran előforduló probléma.. viszont mikor hasonló videókat látok, mint ez itt: [link] , akkor mindig kicsit elgondolkodom..
A kolléga 0 puck prepet csinál a disztrin kívül, én meg épphogy varázsigéket nem mondok el.. az ő lefolyása patika, nekem gyakran 3 sugárba folyik
Az őrlőm jó és konzisztens, WDT, disztri, maroktamper minden van.. akkor mégis hol tud ennyire félre menni, ha neki elég a disztri? Ennyit számíthat a gép?!
Sic.Transit
csendes tag
Még a plusz tölcsért is szívesen megveszem én.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.