Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Felvételi feladatsor jogi egyetemek számára
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Cathfaern #108550 üzenetére
Van igen. Amúgy nem a brutáldrága design csomagolásos verziót kell megvenni hanem az 500 grammosat, az "csak" olyan 11k.
Costa Rica espressot kaptam névnapomra, az sztem az utóbbi 2 év legjobb kofija volt, a Kenya nekem már kevésbé ízlett. Filter pörit presszóra még nem próbáltam.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
válasz SteelCowboy #108544 üzenetére
betippeltem. onnantól, hogy "ek-arcú" lett, gyanítható volt, hogy hova céloznak vele. biztos lesz, aki szalad érte.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SoundON
tag
válasz Zen42 #108545 üzenetére
Sajnos én nagyon nagyon ritkán tudok két pontosan ugyanolyan presszót készíteni egyazon kávéból, tehát eleve mindig különbséget érzek még egymást követő presszók között is...
De hogy még furábbat mondjak van hogy a fagyasztott jobban ízlik amire persze egy csomó magyarázat lehet. Simán lehet hogy mivel én mindig fagyasztottat iszom (kivéve a 250es zacsik bontásánál az az 1-2 shot) lehet hogy én a hőfokokkal fejben a fagyasztottra vagyok beállva (leszámítva persze az eleve +/- 2C fok játékot) ami fagyasztott kávé esetében nem ugyanazt az extrakciós hőmérsékletet jelenti mint a szobahőmérsékletű kávé esetében, de állítólag az őrlemény szerkezete, szemcseformája is más lesz ugyanazon őrlőállás mellett a fagyasztott és a szobahőmérséklet esetében is és még biztos van egy csomó eltérés...
Az oxigénabszorberes körön én is túlvagyok Annyira tetszett ez a Kis Zoli féle ötlet a Holistik kezdésnél kb 2éve, hogy én is szereztem, de szerintem nem jó fajtát választottam... Pedig a Holistik kávéknál egyértelműen jól működhetett, mert bontásnál mindig szuperdurván arcontérdeltek az illatok, a kávékról nem is beszélve amiktől szinte mindig besírtam
Amúgy Te milyen abszorbert és honnan szereztél?
És mit éreztél azokon a kávékon amiket elcseszettnek mondasz? -
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #108546 üzenetére
Impresso - szerintem elég jó, bár ár/érték arányban valszeg lehet itthon jobbat találni.
Bagira - igaz, hogy omni roast (azt hiszem talán az összes?), de rendre az összes kávéja király filterre, amit vásároltam
Beyond Within - nekem eléggé bejövős, bár a választék nem nagy, viszont konzisztens cserébe
Coop Roastery / Téesz - ez ilyen első szerelem nekem de szerintem objektíven is ott vannak az élen
EthiCoffee - bár azt hiszem, hogy ők bérben pörkölnek / pörköltetnek, illetve egyszer próbálkoztam, de nem igazán adta ki a dolog.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz bayarena #108564 üzenetére
Tavaly a nyári melegben 2 nap alatt megdöglött a babtartályba kiöntött 200grammnyi bagirám. Bármit csináltam vele csak átzubogott mint a Niagara. Azóta mindig csak 2, max 3 adagnyit töltök bele amit aznap megiszok.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #108568 üzenetére
biztos rám gondolt : a forté mérleges őrlő, én töltök bele kb. 2 adagot, és mindig egy kanállal rakok rá őrlés után. na de én beállítom, hogy 16,3 grammot kérek, oszt annyi gyün.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108568 üzenetére
Már majdnem 1 éve így csinálom. Betöltök annyit amennyi belefér a garatba és azt letakarom. Illetve az új őrlőhöz még nincs ilyen kupakom. Egy kis fapohárba megy az őrlemény és ezt mérem le mérlegen.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #108562 üzenetére
Oh, ez valahogy nem esett le nekem, hogy van helyi képviselet
Kicsit nehezen tudom megfogalmazni pontosan a problémát. Casino Mocca vagy pl. April Coffeetól rendelt kávék esetén valahogy tisztább ízjegyek jönnek ki, illetve azoknál azért kell küzdenem, hogy mindent ki tudjak hozni a kávéból, nem kell "visszafogni" semmit, hogy ne legyenek zavaró ízek a kávéban. Ha túl is tolom, akkor sincsenek bántó ízek, csak egyszerűen már "sok" az íz, és emiatt lesz kellemetlen.
Roastopus-os kávékból is nagyon finom eredmény születik, de általában kicsit zavarosabbak az ízjegyek, és kell némi kísérletezés, variálás hőmérséklettel, öntési technikával, hogy biztos ne kerüljön olyan a pohárba ami nem tetszik. Nem érzek pörkölési hibára vagy túlpörkölésre utaló ízvilágot, tehát nincs égett vagy hamus íz, csak elkezdenek kijönni olyan keserű ízek, amik a fent említetteknél nem.
És nyilván ezek csak tendenciák, zacskónként lehet eltérés, pl. volt egy zacskó Casino Mocca aminél küzdenem kellett, hogy ne legyen keserű, mint ahogy volt egy Seahorse aminél az volt a kihívás, hogy amit csak lehet kisajtoljak belőle. Ugyancsak hasonlóan jól sikerült a Squid (abból egy zacskót ittam még csak, másik fagyasztóban várakozik).
Had tegyem hozzá, hogy a Squid nagyon ízlett, kifejezetten szokatlan és érdekes ízvilág volt, remélem lesz máskor is hasonlóŐrlő jelenleg 1ZPresso K-Pro, eszköz meg váltogatva v60 (műanyag), April Brewer (kerámia), Clever Brewer, Aeropress.
SoundON:
Nem gondoltam, hogy teljes lenne a lista, azért sok pörkölővel nem vagyok képben De majd topic ajánlásokból csinálok egy összefoglaló listát majd.WarLock07222:
Köszi[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
bbuffy
senior tag
Na, itt jön ki igazán a létjogosultsága az adagonkénti őrlésnek. És hidd el pár mp plusz csak.
Úgyis ez lesz a vége. (Jedimozdulatgif)[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
tomiie6
csendes újonc
válasz Toobee #108575 üzenetére
Ez egyébként pont fordítva van, a sötét pörkölés "romlik" hamarabb, a világos pedig elvan hetekig (az aktívabb gázfejlődés miatt).
További kiemelkedő filter/omni roast lelőhelyek: CrackerJack, Warda
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
soldier2
őstag
válasz tomiie6 #108576 üzenetére
Bár biokémiailag minden bizonnyal igazad van, csak az a fránya ízlelés ne lenne. Világos pörkölés esetén 3-4 nap után már a zacskóban tárolt és naponta nyitogatott is üresebb mint a frissen bontott. A sötét pörkölés esetén később érezni a változást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tomiie6
csendes újonc
Mivel nincs még igazán kifinomult ízlésem, én is mások tapasztalataira hagyatkozom, azokat közvetítettem, de ezek szerint ez szemben áll néhányótokéval. Teljesen véletlenül jött velem szembe ez a kijelentés épp a mai napon egy JH videóban, amit egy munkatársamnak szántam, mert a kávés fejlődése elején van, és a Dallmayr helyett friss pörkölés kipróbálására biztattam. Ugyanez a vélemény (tapasztalat) HB fórumon is, bár azon elgondolkodtak, miként lehetne pontosan definiálni egy kísérletet a kérdés eldöntésére, hogy teljesen egyértelmű legyen.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
Kulbi
aktív tag
válasz tomiie6 #108580 üzenetére
Ez megint ilyen hitéleti kérdés, a kávézás szinte minden aspektusára van ilyen olyan vélemény is, mint ahogy melyik öregszik előbb a világos vagy a sötét pörkölés
Valaki szerint így valaki szerint úgy<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
őstag
sziasztok,
kiegészítő ügyben kérnék segítséget: tamperből és alátétből honnan-mit érdemes? avx-et nézegetem, egy egyszerű, hagyományos tamperrel beérem - csak hitviták/szimpátia kérdések vannak a fa nyél vs. full fém ügyben, vagy valamelyik ajánlottabb kezdőknek? szilikon alátét a "se nem árt se nem használ" kategória, vagy érdemes megvenni? esetleg ha valakinél van felesleges, akár meg is venném - egy avx-es disztribútort már vettem a topikból (+ a Gaggia Classic-ot és a Graef őrlőt is )
ideiglenesen egy 3d nyomtatott tampert használok, a célnak megfelel, de szeretnék valami normálisat.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
djboris
csendes tag
válasz tomiie6 #108580 üzenetére
Ezt így nehéz pontosan meghatározni, de érdemes arra is figyelni amit jimseven nem vizsgált illetve említett. Mindemellett érdemes ôt is kritikus szemmel nézni. Sokat tapsztalt szakértô, de azért nem szentírás minden amit mond és állít. Tehát ami kimaradt az ô gondolatmenetébôl: ha feltesszük, hogy a pörkölôk filterkávéik pörkölése esetében az origin karktereket próbálják maxolni, ezesetben a az illékony összetevôk (ez az amibôl a flavor/zamat keletkezik) ennél a pörkölésnél a legintenzívebbek. Ahogy a pörkölési idô hosszabbodik egyre inkább alapízhangsúlyos, illetve szájérzethangúlyos lesz a kávé. (édesség - ezt lehet vitatni, keserûség, test). Ezek azok amik nem illékonyak. Tehát valami olyanból ami kevésbé domináns nyilván nem tünik fel a hiánya, még ha gyorsabban is eltûnik az a kevés (ez az amire ô hivatkozik a porózusabb szerkezet miatt), mert marad más ami dominál. Míg ott ahol ezek az illó anyagok hangsúlyos attribútumok, ott sokkal fontosabb ez. Szóval én továbbra is azt mondanám, hogy a flavor gazdag (bocs lalihu, de a zamat egyszerûen annyira nem elterjedt ) világosabb kávék szenzori szemszögbôl nézve gyorsabban öregednek, mint a sima egyszerû alapízdomináns kávék. Tehát nagyobb az érzékelhetô/kóstolható változás a világosabb esetében.
[ Szerkesztve ]
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Télen még beszéltem róla, most el is jutottam odáig, hogy keresek új őrlőt.
Most egy imerital ch. van.
Három őrlőre gondoltam:
1. Niche zero - legnagyobb hátránya, hogy nehéz beszerezni, pár napja még volt készleten augusztusi szállításra, most már az sincs
Használtat se találtam, hacsaknem árul itt valaki?!
2. SAGE BCG820BSS - mert ár arány értékben nem rossz és tetszik az őrlési finomság állítása. Nem tudom minőségben mennyivel rosszabb a niche-nél.
3. Eureka Mignon Specialitá
Mit javasoltok? Talán a mignon ami kevésbé fog meg, "nem sokkal" drágább a niche akkor már...
Amúgy főleg espressohoz kell meg kalitához. Espressonál pedig GC-al főzök.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
djboris
csendes tag
Illetve még egy dolog kimaradt, ezeket a virágos gyümölcsös aromákat/zamatokat a jelenleg a legillékonyabb összetevôk közé soroljuk. Léteznek a szintén intenzív, a sötétebb pörkölésre jellemzô aromák/zamatok amik intenzívek ugyan, de mégse olyan illékonyak (legalábbis ez a tapasztalat). Szóval elég bonyolult ezt a dolgot pontosan megfogni.
-
Zen42
tag
válasz SoundON #108553 üzenetére
Rámutattál egy olyan dologra amire eddig nem gondoltam. Az volt a szokásom porciózáskor, hogy ittam az adott kávéból és belőttem ízlésem szerint, értem ezalatt a hőmérséklet, szemcseméret/lefolyás hossz. A hőmérséklet emelése nem jött be önmagában, azt biztonsan kipróbáltam. De az nem jutott eszembe, hogy ha mélyhűtöttet őrlök ahhoz újra kéne gondolni mindent, úgyhogy majd nekifutok még egyszer, utoljára, köszi.
Nálam nem fordult még itthon meg Holistik kávé, nem tudtam, hogy ilyen zacsikat használnak (vagy használtak) Ha nekik bejött akkor úgy látszik, hogy abszorber és abszorber között is lehet különbség. Azt hittem, hogy mindegyik ilyen zacsi ugyanazt tartalmazza, finom vasport és sót. Az enyémben biztosan vas volt mert még ki is próbáltam egy mágnessel. Hogy a katalizátor mi volt benne azt nem tudom, nem kóstoltam meg. Alibabáról rendeltem, valami kínai vagy ki tudja. Egyet előbányásztam egy régi üvegcséből ami a pulton maradt, de nincs rajta semmilyen márkajelzés, csak az, hogy oxigen absorber, meg hogy ne mikrózd, meg ne edd meg.
A kérdésedre válaszolva, a jellemző aromák és ízek, édesség rohamosan eltűntek el míg végül egy fanyar borzalom lett belőle némi fura mellékízzel amit nem tudnék már ennyi idő távlatából leírni. Egyszer túlságosan sokáig tároltam száraz vörösbort, na az ugrott be nekem róla. Abból is minden eltűnt ami az adott borra jellemző, csak a savak maradtak érintetlenül.
Ugyanaz a kávé a negyedkilósra szétöntögetett "kontrollzacskókban" még tök finom volt, az abszorberes meg ihatatlan. Én nem ismerem Kiss Zolit, de ha meg tudnád kérdezni, hogy ő konkrétan milyet használ (ha még használ) az szuper jó volna. -
bl4ze
veterán
Elfogyott az Izzo 100% A kávé, nagy ugrás jön most egy 60/40 Mokaflor Rosso...
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #108589 üzenetére
pedig a zamatos/ízgazdag teljesen jó szó.
bornál is az a konklúzió 20 év "szenzorizás" után, hogy, egy bor legyen ízgazdag és ne legyen benne ízhiba. ennyi. ha ezt tudja, jó, ha nem, akkor maximum vigaszágon versenyzik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #108582 üzenetére
A fa sokkal szebb. A nyele szerintem inkább hosszú, mint rövid, ez egyéni preferencia. De lényeg a talp. Legyen minél vastagabb, az irányítás miatt és legyen éles a pereme. Illetve mingyá' jönnek a többiek az állítható maroktamperrel egy vagyoné'. Azzal minimalizálod a félretömörítés esélyét, cserébe sose tanulsz meg egyenesen nyomni, megfelelő erővel 🤷.
Ilyen szilikonlóf@szok csak a szemét fokozására jók, ettől még majdnem mindenkinek van. Nekem nincs. Helyette pici, barna, vastag kéztörlő, multifunkcijós.
A disztribútor félig-meddig hitvita, az bizonyos, hogy a vacak az inkább ront, mint használ. Az avx pont nem egy csúcs tervezés. De próbáld ki többször vele és nélküle, milyen lesz a lefolyás. Aztán eldöntöd. Nekem a tadammos egyértelműen javítja a lefolyást (akkor is, ha fragola fújol)."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Toobee
veterán
válasz sgery #108593 üzenetére
Azt sajnos nem tudom. A Sette szerintem a késeken kívül 100% műanyag, azt azért érdemes tudni róla. Én azért mertem venni, mert a cégnél pár éve ketyeg már hiba nélkül, ott ridegtartásban van. Hangos, úgy értem tényleg, emberfeletti módon hangos, még üresen is. Ha árérzékeny vagy, akkor vedd számításba. A 270-es ennyi pénzért igen jó workflowt ad, az őrleményminőségre sincs panaszom. Valószínűleg azt tudja, mint a többi kúpos. Mivel a külső kés forog (Etzinger, felüdülés a sok Italmill után), rendkívül gyors, ezzel ellensúlyozza a szörnyű hangját. Csak eszpresszót készíteni ajánlom, de úgy látom, neked pont arra kell.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nem rakétatempóban, de nőnek a notebook-eladások
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hiába Musk kritikája, az ausztrálok szerint megoldható a közösségi médiás tiltás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest