Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #108582 üzenetére
A fa sokkal szebb. A nyele szerintem inkább hosszú, mint rövid, ez egyéni preferencia. De lényeg a talp. Legyen minél vastagabb, az irányítás miatt és legyen éles a pereme. Illetve mingyá' jönnek a többiek az állítható maroktamperrel egy vagyoné'. Azzal minimalizálod a félretömörítés esélyét, cserébe sose tanulsz meg egyenesen nyomni, megfelelő erővel 🤷.
Ilyen szilikonlóf@szok csak a szemét fokozására jók, ettől még majdnem mindenkinek van. Nekem nincs. Helyette pici, barna, vastag kéztörlő, multifunkcijós.
A disztribútor félig-meddig hitvita, az bizonyos, hogy a vacak az inkább ront, mint használ. Az avx pont nem egy csúcs tervezés. De próbáld ki többször vele és nélküle, milyen lesz a lefolyás. Aztán eldöntöd. Nekem a tadammos egyértelműen javítja a lefolyást (akkor is, ha fragola fújol)."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Mano66
senior tag
válasz pető bá' #109625 üzenetére
Az 5l-es ballonból 1dl kiöntesz,felmelegíted,be kevered,ha kihűlt mehet vissza a ballonba.Ennyi a fekete mágia.Ja és a ráolvasás. Háromszor mond neki: Kávé leszel!Kávé leszel!Kávé leszel!!! Másképp nem sikerül.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
-
Zen42
tag
válasz pető bá' #113294 üzenetére
(Előrebocsátom, hogy nem GC-m van.)
Volt szó itt is már arról, hogy ez a 9 Bar nem feltétlenül hozza a legjobb eredményt. Sokan akik kipróbálják 6 Bar-ra állítva ott is hagyják. De vannak a "klubban" akik Mini Gaggia-t használnak ami még ennél is alacsonyabb nyomáson készíti a kávét és meg vannak vele elégedve, sőt!
Ha van pumpaszabályozód azt próbáld meg, hogy kb 5 másodpercig növeled a nyomást, kitartod megint 5-ig majd széééépen lassssan csökkented egészen a végéig.
Kíváncsi vagyok a véleményedre. -
WarLock07222
tag
válasz pető bá' #113294 üzenetére
Mi az a világos pörkölés? Mert ha a P&Y Sidamo-ra gondolsz, akkor (bár nem volt még hozzá szerencsém) az valószínűleg nem az.
Amúgy 1:2.5 körül, 85-88 fok között, 14-16 sec összidő, elején ami a csövön kifér, a végén 3.5-4 ml/s flowrate Mostanában ezek adták a legjobb shotokat ténylegesen világos kávéból.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #113294 üzenetére
Mindig változik az egész f@s.
Ami hasonló általában világos cuccoknál, duplára 18(20)g-ból: Picit finomabb őrlés, mint amúgy. Nyomást elengedem gyorsban kb. nullára a gőz szeleppel, majd újra feltekerve csapoláskor 2, nagyonmax 3 Bar környékén lekapcsolom a pumpát és várok, míg majdnem lecsöppen az első kátránycsepp. Ott feltekerem komótosan, de nem túl lassan 7-8 Bar tájára és hagyom, hogy kijöjjön mongyuk 10-15g. Leengedem 6 Bar tájára 25-30-ig, majd onnan nullára a maradék erejéig. Világost én kb 3.0 arányra húzok mostanság, ill. 40-50mp kifolyó (plusz az előáztatás ugye). Biztos lehet rövidebbre is, de nekem úgy savanya szok sikerülni."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
vicces1
aktív tag
válasz pető bá' #113307 üzenetére
Lehetséges, hogy valami újhullám van a Kapuczinernél? (bármi lehet, ma a reggeli műsorban hallom, hogy macskaprémet árulták a Győri kari vásárba)
Összevetve pl. a malabarjaikat PY-é világosabb de ott maga a nyers babok halványak. Itt azért téves a metódus szerintem, mert a 9barral beleversz a pogiba. Szóval ha van dimmer, arra jó, hogy egy kissé bonyolultabb kávét pl. Filter pöri megfelelő a hűfokon vagy omni roast el lehessen jől készíteni.. Nyitott karnál figyelni kell a lefolyást Flow rates, ha szépen összeáll, van némi mintázat iható finom lesz jóesetben a jellemző balanszokkalXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
válasz pető bá' #113307 üzenetére
Én így [link] és így [link] csináltam amíg még volt GC-m.
Tehát semmiképpen se 9 barral kezdj, sőt világosabb pörköléseknél ne is érd el azt, maximum 7 bar ami még oké szerintem, de kezdeni mindenképpen nulláról, vagy legalábbis alacsony nyomásról a jobb.
RetepNyaraB: Én nem tartom egészségesnek a pumpa lekapcsolását csapolás közben, mert - igaz, hogy csak három várról van szó, de - a három járatú szétránthatja a pogácsát. Én inkább a din mert vinném vissza nullára ebben az esetben.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pető bá' #113307 üzenetére
Csak pálya széléről belevau, de szerintem engedd el a 9 bárt. Eredetileg úgy találták ki, hogy elvileg a régi karos kávégépeknek az átlagnyomása volt ennyi. De ezt nyilván elég nehéz konvertálni teljesen más gépekre. Manapság én azt látom akár "okosoktól", akár "mezei user" tapasztalatokból, hogy aki lentebb megy mint 9, annak jobban ízlik a végeredmény. Olyat még nem nagyon olvastam, hogy főzött 6-8 baron, nem ízlett neki és attól lett a jobb, hogy 9-en tolta
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
icm
tag
válasz pető bá' #113364 üzenetére
Nekem az újabb stopperes avx volt és a 300ml loveramics nem fér be a pőre kar alá, csepptálcát kivettem és 2 edény alátéttel megemeltem, plusz egy kis pohár a háromjáratú szelep csövéhez. Körülményes volt mindig pakolni mert a másik csésze meg 200ml-es. Az autotare - autostart timer pedig tényleg rohadt kényelmes funkció. Egy acaia lunar / pyxis is jó lenne - utóbbi a csepptálcába integrálhatóság miatt is. Veszel egy alacsonyabb profilos csepptálcát és akkor nincs pakolgatási gond és relatíve mindegy milyen csészét raksz alá a mérleggel jó lesz. Ott a blackmirror mérleg és kész. Én utóbbit nem vártam ki, hogy kapható legyen itthon a Felicita meg akciós is volt és... tetszett. Ez a varázsszó tetszik az acaia is. De nem annyira az ára
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
rastacsz
tag
válasz pető bá' #114632 üzenetére
Ez tegnap még fent volt a "barista eszköz piacon"
Arról a csúnya ajtóról megismerem.
Viszont jófogyáson már elkelt. Szóval emberünk keresett ötvenezret...
Amúgy hogy volt a hét elején 20? Leesett akamionrólpultról?Willhabenen olcsóbbak a majorok, mint a super jollyk, a minik meg még drágábbak. Ennyire gond, hogy nagy?
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #116671 üzenetére
Mondjuk a Csészényi sehol nem jelzi, hogy filter profillal pörkölne. A "világos" az még magában bármit jelenthet, amit ő annak gondol. Cserébe nem drága, szpesöltinek nézve kifejezetten kedvező mondjuk a kenyai, amit simán kipróbálnék filterben.
De ahogy írják ott a Casmo (az drágább lesz), vagy akár a Roastopus (az is), nála a Siren most retek jó cucc - bár én pressszóra pazaroltam el, de filter. De akár Kapuczinernél is van több filternek aposztrofált tétel, ami valójában inkább presszó, viszont ár/értékben jó.
Ez az ingyen szállítós dolog meg olyan, hogy veszel egy kiló kv-t rendszeresen 12-16k forintért, akkor egy ezres a szállításra már annyira nem kell, hogy földhöz verjen ...Robesz@
akkor az a tétel döglött, innen messziről aszondom.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pető bá' #116699 üzenetére
"Viszont a betanulós filterhez lehet hogy valami olcsóbbal kísérleteznék - se a készítéssel, se az ízvilággal nincs tapasztalatom (sem a GC-n, sem french press-el), sajnálnám a Roastopus-t, CM-et, főleg akkor ha amúgy nem is lesz az én ízvilágom "
Kezdő filterhez pedig pont minél jobb minőségű kávét javasolnék. Igazából filtert nem lehet elrontani abban az értelemben, mint az espressot. Szóval annak az esélye, hogy ki kell önteni nagyon alacsony.
Viszont egy picit sötétebbre pörkölt vagy más miatt kevésbé eltalált kávéból sokkal könnyebb rossz ízeket kihozni. Szóval ott számít milyen hőmérséklet, milyen őrlemény méret*, hogy öntöd, milyen recept, hány öntés, stb., és lehet kell 3-4 próba mire kiszeded belőle a kellemetlen részeket. Ellenben a jó minőségű filtert meg kb. nyakon öntöd forró vízzel és jó lesz. Nyilván akkor még nem hoztál ki minden a babból, de akkor is finom lesz a végeredmény*őrlő beállítás eltalálásától se kell tartani filternél, drasztikusan kevesebbet számít, mint espressonál, az öntés és/vagy recept többet befolyásol. Szoktam kísérletezgetni egymás mellett különböző receptekkel, ugyanazon kávé, vízhőmérséklet, őrlemény méret és brewer esetén is össze lehet hozni majdnem 2x-es időt, bloombeli különbségeket leszámítva is (pl. April recept vs. Hoffmann).
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
hoffman_
nagyúr
válasz pető bá' #117578 üzenetére
ha már lefolyás, Choco Madness, PID 96.5 ami a valóságban szerintem kevesebb, Get Up 92.5 körül kellemes. ez egy dupla akart lenni, átlagos alatti lett, kicsit lassú is elvileg. nem volt sem égett, sem túlkivonatolt, de nem lett jó.
ránézésre pedig szerintem rendben van, ha mégsem, akkor valaki megmondhatná, mi a baj a lefolyással, mit kéne néznem.nekem a pogi sem tűnik szörnyűnek, pici csatornásodást látok talán. de ez én vagyok
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
icm
tag
válasz pető bá' #117589 üzenetére
Ma rendeltem egy zsákba macskát én is. Legrosszabb esetben egy átlagos kávét kapok. Nyilván más árban megy mint a többi, azt gondolom ízvilágban tompább lesz. De én hiszek abban, hogy azért egy átlagosan szarul pörkölt kávé helyett jobbat kapok. Impressot akartam rendelni megint - nekem a klasszik vonal bejött. De ezt megláttam és mondom b*ssza Isten
Ami pedig azt illeti ahelyett, hogy kidobnák még el is adják és mi meg is vesszük[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
SoundON
tag
válasz pető bá' #117591 üzenetére
Ez érdekes, mert a sárga csíbó gondolom tudatosan olyan amilyen. Tehát a gyártó pontosan azt akarja gyártani amit árul és olyan babból és olyan pörkölési profillal ahogy a csibó QC szerint jó (még ha valakinek az szar is)
De ez meg olyan termék, amit a gyártó nem ad ki mint jó, mert nekik úgy még nem jó. Hibát találnak benne, aprót, vagy nagyot, szerintük lehetne jobb stb (persze mindezt a saját minőségi szintjükön és nagyon jó zöldekből)
Tényleg érdekes kérdés ez hogy melyik a jobb persze ez alapvetően alma-körte.
Egy biztos. Nagyon sok (nem akarok neveket mondani) újonnan nyitott pörkölő kávéinál még így is jobb lesz, akik póker arccal adják a vállalhatatlanul hibás pörköléseket, konkrétan kisérleti tételeiket, trendi néven és csomagolásban, természetesen kib@szott drágán. Na ezeknél szerintem semmiképpen se lesz rosszabb, sőőőt...
Én A CM első tesztpörijében is biztosabb lennék mint az előbb említettek új versenyzők kávéiban És mindez fele vagy harmad áron.Kíváncsiságból én is rá fogok menni az tuti!
Kávés zsákbamacska -
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #117599 üzenetére
Kíváncsi vagyok. Tuti nem rossz üzlet.
Csak azért nem vágok bele mert az asszony ugye. Kapok véletlen egy kiló kenyait, abból hogyan adok neki kortádót, meg kapukínert?"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Gery0505
aktív tag
válasz pető bá' #117803 üzenetére
Betesszük még a Weboldalt is, ahonnan szoktunk rendelni:
Egy kérdésem lenne a többiekhez, akik már használnak VST-t:
A Ridgeless kosár nem esik ki könnyen a karból? Amúgy miért jó, hogy nincs benne az a redő? Jobban illeszkedik a tamperhez?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
hoffman_
nagyúr
válasz pető bá' #117803 üzenetére
köszönjük előre is a fáradozásokat, én is csatlakoznék majd.
Gaggia Classichoz vadászom, de a matek nem jön ki. gondolom az 58,7mm verzió kell ebbe is, de gyorsan rámértem tolómérővel az IMS-re, ami kerek 60mm-t mondott erre a kosárra.
dobjam ki a tolómérőt?na közben leért a koffi. belső átmérőre meg is vagyunk18g vs 20g témábana mik az álláspontok? közepes-világos vonalra tervezem, én 18g verzióra gondoltam.
ui.: nekem sincs gondom a ridgeless-el, nem esik ki.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
iatti
aktív tag
-
iatti
aktív tag
válasz pető bá' #117816 üzenetére
amikor levettem a kart,egyből fordítom bele a kosarat egy műanyag dobozba. picit hűl a kosár, megfogom és úgy ütöm bele a dobozba. gyűjtöm a zaccot, megy növények alá. a kar belseje nem kávézsíros így, hogy ritkán veszitek ki a kosarat a tisztításhoz? csak azért kérdem, mert én sose használtam rugóval a kart.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA® driverek topikja
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Elektromos cigaretta 🔞
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett - 3 akku, garancia, tartozékok (45)
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +DJI hátizsák +Lumenier antennák
- Addiesdive AD2101 automata karóra
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 3 akku (2S2)
- DJI FPV Racer drón - Beyond unlocked
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest