Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#109651) RetepNyaraB válasza adodaniel (#109650) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Szedd le a vízterítőt is (amit 2db imbusz tart). Felette is retkes szok lenni.
Vagy elég desztvízzel átnyomni egy litert a rendszeren 10mp közökkel, meg még egy felet vakszűrővel+zsíroldóval, vagy nem. Citromsavat csak óvatosan tudom már ajánlani (ha szétszeded az egészet, az a tuti, de nem userfriendly processz); mert ha vacak állapotú a kazán, még tovább marja Amennyiben van szűkítő a gépen, azt el is tömheti egy levált aluminium részecske.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#109652) bbuffy válasza KMT (#109641) üzenetére


bbuffy
senior tag

Húzd be, egy darabig eleg lesz :DDD

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#109653) iatti válasza bluesfan (#109648) üzenetére


iatti
aktív tag

nem gyűjtöm őket,de ennél éreztem hogy ez az alja. ;)

(#109654) iatti válasza RetepNyaraB (#109651) üzenetére


iatti
aktív tag

szerintem itt nagy műtét kell. :DD kazán le,tisztít vagy csere.

(#109655) hoffman_ válasza Sic.Transit (#109621) üzenetére


hoffman_
nagyúr

+ #109622; vicces1

köszi mindkettőtöknek! imádtam a Nordát, kényelmes volt nagyon és finom is, de horror az ára így, meg én is úgy tudom a groby-tól, hogy reszeltek nekik. ráadásul szinte ez az egyetlen nagy műanyag palack forrásunk, nem is bánom, ha le tudom dobni.

megnézem a számaitokat, tippjeiteket, köszi még egyszer.

igazából egy komolyabb 2-3 körös szűrőt szeretnék, de még nem jutottam el oda, hogy berakassuk, addig pancsolok.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#109656) Zen42 válasza konzumpro (#109646) üzenetére


Zen42
tag

Jogos. A szalmabáb is valamilyen mértékben. :D Vicces, hogy pont ezt az oldalt szoktam néha belinkelni embereknek. XD Úgy értem, hogy te a teljes beszerzési árra vonatkoztattad a per liter árat, mint egy könyvelő. ;)

(#109657) adodaniel válasza iatti (#109654) üzenetére


adodaniel
őstag

Ilyenkor csak a kazán felsőrész cserés?

(#109658) konzumpro válasza Zen42 (#109656) üzenetére


konzumpro
senior tag

Ha egy baristákból álló közösség alkotná a társasházat, tökre megérné a befektetés. De amúgy jó főzni csapvízzel, meg kb. mindenre jó, csak a kávégépet öli meg. Így aztán nem biztos, hogy költséghatékonyabb lenne egy kávégép, egy évente háromszor használt vasaló meg a tojásfőző miatt kancsóról RO-szettre váltani, bár már egy ideje győzködöm magam, mert mintha lenne elméleti előnye is annak, ha nem csak magas ásványianyag-tartalmú vizet innék. De nem vagyok nefrológus sem, ahogy könyvelő sem. :) No offense, biztosan csak megéreztem, hogy itt "érvelésről" van szó. Lehet hogy nem is az én rutinom, még sose linkeltem be.

Viszont a kancsót saját tapasztalat alapján nem ajánlom, van még egy plusz gyantapatron a tartályban amibe öntöm a kancsós vizet, de már jól láthatóan végigkúszott a szén a gyantán is.

[ Szerkesztve ]

(#109659) Zen42 válasza Nertpaelg (#109644) üzenetére


Zen42
tag

Ez WHO ajánlás, ismerem. Tele van hibákkal. Az általuk felkapott eredmények a városi vezetékes vizek vizsgálatán alapulnak, és más tényezőket figyelmen kívül hagynak. A vízhálózatba kerülő lágy vizet mindenhol felkeményítik, hogy a víz ne oldja ki a vezetékekből az egészségre sokkal károsabb (pont a kardiovaszkuláris problémákat okozó) vasat, ólmot, rezet, stb. A gyermekekkel kapcsolatban említettek is mind a fenti anyagok rovására írhatóak. Nem a kálciumnak van tehát védőhatása hanem annak, hogy ha keményebb a csapvíz akkor nem old ki a vezetékekből annyi minden mást.
A Mg nem káros, sőt egészséges, de elenyésző az a mennyiség ami általában a vízben van. A vízben oldott szervetlen Ca ezzel szemben csak a kiválasztórendszert terheli. A kálciumról pedig kimutatták már régen, hogy a legtöbbet fogyasztók a legkülönbözőbb rákféléknek és egyéb problémáknak vannak kitéve. Mindegy, hogy sajt, tej, kemény víz vagy sima "kálciumpótlás", ez az eredmény. Ha érdekelnek további részletek keress meg privben.
Addig egy kis olvasnivaló. :)

[ Szerkesztve ]

(#109660) bbuffy válasza konzumpro (#109658) üzenetére


bbuffy
senior tag

milyen kancsó ez? Én bwt zek és semmi ilyen. Pedig oszi is úszkál a tartályban.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#109661) meander


meander
tag

Ismerték olyan kávézó, ahol Bailiest árulnak? Esetleg társulna valaki rendelésbe?

(#109662) Zen42 válasza konzumpro (#109658) üzenetére


Zen42
tag

Nekem is voltak kancsós szűrőim még az RO előtt nagyon régen. Emlékszem, hogy az egyiknek az első szűrletében mindig volt szénpor, most hogy mondod de azt ki kell önteni vagy szobanövényt locsolni vele. A második szűrlet már használható. Persze, hogy kávégéphez is jó-e az a víz az már nem olyan biztos.

Ha lágy, "nullás" vízzel főzöl, nem keletkezik hab a húslevesen és szép tiszta lesz.
A tea nem színeződik feketére, nem keletkezik rajta hártya és finomabb is lesz. Úgy általában véve finomabbak lesznek azok az ételek és italok ahol a víz oldószerként van jelen. Ezt a hatást szerintem egy kancsóssal is el lehet érni, próbáld ki egyszer ha eddig nem tetted volna meg!
Ha meg netán rászánod magad és veszel egy RO-t, nagy hiba azt kizárólag csak a kávésvíz termelésére kárhoztatni.

(#109663) konzumpro válasza bbuffy (#109660) üzenetére


konzumpro
senior tag

Ez a legolcsóbb Tesco Brita-kompatibilis és már a sokadik kancsó víz, aminek az alján ott csücsül a szén. Egy idő után elfogy.

Zen42: Érdekes ez a túltelített víz a kioldás elleni védelemhez, na meg a csöveket is kibéleli a vízkő egy idő után, cserébe pocsolyaíze van ha egy éjszakára pohárban hagyod. Denkmittel felesben keverve akár a mosógépből is ihatna az ember inkább, nem tudom hogy csinálja. A vízszűrő kancsó felső víztartályát is érdemes öblíteni és úgy tölteni, mert időnként oda is betelepszik a posvány. Amúgy rendben van, amíg folyóvíz formájában használjuk fel, a határértékeket súroló, extra kemény a víz, büszke is rá a helyi vízmű, hogy több az ásványi anyag a vízben mint sok ásványvízben.

(#109664) PeterAgos válasza Zen42 (#109637) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

"Anno az RO előtt gondolkoztam desztillálón de irgalmatlan sokat fogyaszt 600-800 W és közben fűti a helyiséget is."
650w/óra/liter, tehát 30 ft körül van egy liter ára. Én simán hagyom éjjel menni, biztonsággal lekapcsol a végén. Igaz, hogy zajos, fűt, de lehet használni sufniban, erkélyen is. Nincs cipekedés, sorbanállás, flakon sem gyűlik. Mi főzéshez, teához, pálinka-higításhoz használjuk. Na és persze kávégépekhez. Mindig kéznél van, nekem nagyon bejött. 1-3 TDS-t produkál, de ebben benne van az is, hogy nem labor-pontosságú a mérőm.

(#109665) KMT válasza Zen42 (#109659) üzenetére


KMT
addikt

Azért kemény a "WHO hülye, nesztek inkább Szendi Gábor" vélemény... :DDD

(#109666) hyperspace válasza bbuffy (#109660) üzenetére


hyperspace
őstag

Sajnos nekem a bwt kancsó is engedte a széndarabkákat, hiába járattam be rendesen előtte.

ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)

(#109667) koxx válasza KMT (#109665) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Szendi Gabor, jajj :o

(#109668) bbuffy válasza hyperspace (#109666) üzenetére


bbuffy
senior tag

Be kell járatni? :D Neeee.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#109669) adodaniel válasza adodaniel (#109657) üzenetére


adodaniel
őstag

Vagy ha szétszedem, akkor a kazánt mivel lehet megpróbálni tisztítani?

(#109670) Cathfaern válasza KMT (#109665) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szendivel én se értek egyet, de azért az tény, hogy a csapvíz ásványi anyag tartalma elég alacsony. Pl. itt helyben kemény víz van, ehhez képest literjében kálcium 91 mg, magnézium 26 mg.
Megiszol mondjuk egy nap 2 liter vizet, az 56 mg magnézium. Kb. 200g hús (nyersen mérve) tartalmaz 58 mg-ot. 100g földimogyoró 168 mg-ot.
Kálciumra hasonló, ha eszel bármi tejterméket, akkor a kálciumbeviteled sokszora lesz a vízből bevittnek. De kálcium ajánlott napi beviteli mennyisége 1000-1200 mg. Szóval azon se fog sokat segíteni azt amit beviszel vízből. És mégegyszer, ez egy relatív kemény víz (18.8), ha ennél lágyabb, akkor az még kevesebb lesz.
És ugye azzal számoltam, hogy csak csapvízet iszol, ha már valami üdítőt, abban alapból szűrt víz lesz, nem csapvíz, így még kevesebb lesz a folyadékból bevitt ásványi anyag mennyiség.

És igen, emberek vígan eléldegélnek olyan vízen, aminek literjében 2.2 mg magnézium, meg 5.6 mg kálcium van: [link]

[ Szerkesztve ]

(#109671) Saughassy válasza adodaniel (#109650) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Ez nem inkabb szürke? Mert nekem úgy tűnik, és ha az, akkor a kazán anyaga, az aluminium mállik korrózió miatt. Ha így van, akkor állandóan újra fog termelődni és egyrészt dugulást okoz, másrészt meginni sem annyira szerencsés. (Bár a pogácsa megfogja állítólag.)
Hosszútávú megoldás a kazáncsere. Én most vagyok túl rajta 8 év után, de az utolsó 3 az már eléggé szenvedős volt a különböző mértékű dugulások miatt.

Belülről megnézve arra jutottam, hogy addig nem fogok vízkőteleníteni, ameddig dugulás nem jelentkezik, mert többet ártok vele a kazánnak, mint a vízkő a rendszernek. Forralom a csapvizet és ennyi. Meglatjuk igy hany evig birja.

(#109672) Toobee


Toobee
veterán

Roastopus Seahorse is betalált nálam. Én a meggyet érzem rajta határozottan, ami inkább cseresznye, mert édes, bár akkor már jobban hangzik, ha azt írom, hogy a meggyet és a barackot érzem rajta :DDD

https://barbieripnk.hu/

(#109673) gyapo11 válasza Zen42 (#109642) üzenetére


gyapo11
őstag

Bennem nem volt ilyen határozott vélemény, de most ráerősítettél, az ioncserélt valahogy nem olyan biztonságos, mint a desztillált. Ha meg még nátriummal is tele van, akkor csak lágyított víz, de semmiképpen nem sómentes.

menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

(#109674) adodaniel válasza Saughassy (#109671) üzenetére


adodaniel
őstag

És csak a felsőkazánt cserélted?

(#109675) Saughassy válasza adodaniel (#109674) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Igen, mivel az alsó rész bronz, az vizkomentes volt es nem is korrodalt. Hacsak a csavarmeneteket nem cseszed szet, az orok darab.

(#109676) Saughassy válasza adodaniel (#109674) üzenetére


Saughassy
aktív tag

(#109677) zolnagy válasza Toobee (#109672) üzenetére


zolnagy
őstag

Nálam még soha, egy kávénál sem jött át a ráírt íz. Az meg, hogy a kávé édes, részemről értelmezhetetlen. Ha nem teszek bele cukrot, nem édes nálam egyik sem.
Lehet, hogy az én ízérzékelésemmel van baj.
Ezért szívesen részt vennék egy közös kóstolásban olyanokkal, akik vélnek bizonyos konkrét gyümölcsöket felfedezni a kávéban, hogy ugyanazt a húzást ki hogy értékeli.

Mindenesetre jól néz ki a kávéd. :K

[ Szerkesztve ]

(#109678) Saughassy válasza zolnagy (#109677) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Ha barmilyen ital kostolasat probaltad mar kicsit tudatosabban es tarsasagban, ez nem lesz meglepo. Vannak olyan izkomponensek, amiket a tobbseg hasonloan erez de nem feltetlenul asszocial ugyanarra. Ezzel nincs semmi baj, es plane nem benned van a hiba. Igy mukodunk. En pezsgo kostolaskor szoktam olyan asszociaciokkal elni, hogy vagy a hajukat tepik, vagy rohogogorcsot kapnak akik meg nem ismernek. :) "Gázolajszagú, hígító ízű" satobbi. :D

(#109679) zolnagy válasza Saughassy (#109678) üzenetére


zolnagy
őstag

Hát én egyedül kávézom. Elég tudatosan, odafigyelve készítem, iszom a kávét, de nagyon el kéne vonatkoztatnom, hogy konkrét gyümölcs jusson róla eszembe. Az átjön, hogy gyümölcsös, meg hogy ez ízlik, de a zacskóra írt ízmeghatározásokra sosem tudok asszociálni. Az nyilvánvaló, hogy ugyanaz a kávé teljesen másként hat, ha egyedül iszod, vagy társaságban, a szobában, vagy természetben, melyik napszakban, evés előtt, után, ill. mit ettél. Szóval nagyon sok minden tudja befolyásolni, még ha ugyanazt a kávét, ugyanúgy készíted is el.

(#109680) JackFeryll válasza zolnagy (#109677) üzenetére


JackFeryll
őstag

Ha nézel ilyen ízjegy leíró grafikonokat először az alap ízekből indulnak ki (ez még reális) és szépen elágaznak egyre pontosabb leírásokra aminek a végén lesznek azok amihez komoly képzelőerő kell. Azért van kivétel amikor tényleg megfelelő a legrészletesebb ízjegy leíró, de szerintem normális ha kétkedve olvassuk a leírásokat a zacskón csészével a kezünkben.
Nekem elég az is hogy savas, finom. Cuppinghoz értékelni ez azért kevés lenne. :U

[ Szerkesztve ]

(#109681) Toobee válasza JackFeryll (#109680) üzenetére


Toobee
veterán

Ez egy jó chart kezdésnek.

https://barbieripnk.hu/

(#109682) bigmasterg


bigmasterg
addikt

Sziasztok,

Nézelődtem itt espresso témában.
Így első blikkre ár/értékben a manuális, karos gépek tűnnek a legjobbnak.
Először néztem a ROK gépet, de ahogy láttam azt melegítgetni kell és nem szeretnék túlbonyolított kávé készítési folyamatot.

Flair-nek még jobban utána kell néznem, de ami keveset láttam róla, az alapján kevesebb kávé fér bele, mint egy cafelat robotba. Sima espressobol sem bánom ha dupla.

Így kizárásos alapon a robot tűnik első blikkre jónak.
Akik használtak, vagy használnak ilyet, azt szeretném kérdezni, hogy mennyire macerás vele gyakorlatban a kávé készítése?
Pl fateromnak van egy rocket gépe, annak kell vagy fél óra melegítés, hogy a fej elérje a 90 fokot, na azt nem vállalnám be. Tudom, tudom, akkor ne a hardcore topicba írjak :D

Reggel 2 kávé lefőzése lenne a feladata a gépnek, meg esetleg nap közben még 1, netán 2 kör, de a reggeli a kritikus. :DDD

Gyakorlatban macerásabb ezzel lefőzni 2 kávét, mint egy bármilyen espresso főző? Ugye kijön az árából egy Gaggia, Lelit, vagy hasonló, csak gondolom egy manuálissal magasabb minőség érhető el.

(#109683) zolnagy válasza Toobee (#109681) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi, átnézem, de én már a belső körnél elvérzek :D
Ennyiféle ízt én nem érzek a kávéban. Az nekem is megvan, hogy savas, vagy nem, gyümölcsösebb, kakaósabb, keserű, a jellegzetes Etióp ízt kiérzem a kávékból, egyszer éreztem paradicsomos ízt is valamelyiknél, ami nagyon nem jött be. Szóval kb ennyi.

(#109684) Cathfaern válasza zolnagy (#109677) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Annyit tennék még hozzá ahhoz amit írtak a többiek, hogy cuppingolásnál tipikusan nem egy kávét kóstolgatnak, hanem egymás mellett többet. És így kijönnek olyan nüanszi különbségek, amiket magában kóstolva nem érzel. Pl. az egyik édesebb, mint a másik kettő. Ettől még egyik se lesz olyan édes, mint ha cukor lenne benne, csak a másik kettőhöz képest édeskésebb (bár jártam már úgy kávéval, hogy ha nem én csinálom, akkor megkérdeztem volna, hogy raktak-e bele cukrot. Mondjuk ez espressonál szerintem kevésbé valószínű, nekem is valami áztatásos módszerrel jött össze ha jól emlékszek). Vagy hogy mindkettő gyümölcsös, de az egyik mint ha inkább alma lenne, a másik meg inkább barack, ha egymáshoz hasonlítod őket. Ha magában iszod, akkor egyiknek sincs barack vagy alma íze.

Egyébként az is nagyon sokat számít, hogy milyen ízekhez vagy hozzászokva. Van már szó arról, hogy a jelenlegi ízjegy definíciók nagyon "Európa központúak", és Ázsiában vagy Dél-Amerikában teljesen más dolgokat éreznek ki belőle (érthető, csomó gyümölcsük van pl. ami nálunk nincs és vica versa), és emiatt nehezen tudnak mit kezdeni a megszokott ízjegyekkel.
Nyilván ez kisebb mértékben egyéni szinten is megjelenik: ha te mondjuk nem szereted a barackot, de ha mégis eszel akkor max. őszi barackot, míg a pörkölő meg barack fanatikus, és életében már 100 különféle barackot megkóstolt, akkor ő sokkal több mindenre fogja beleérezni, hogy "barack", mint te, aki csak egy nagyon meghatározott ízre mondanád, hogy "barack" (nyilván sarkítok).

Szerintem sokkal célszerűbb az ízjegyekre úgy gondolni, hogy "akár mint ha olyan lenne, mint ... ", mint hogy "ez olyan mint ... ". Más szóval ezek asszociációk, nem egyértelmű érzékelések. Sokszor pl. az epernek meg a kávénak hasonló a mellékíze, és megkapja az "eper" ízjegyet, mert egyszerűen az jut eszébe róla az embernek. Ettől még se közel, se távol nem lesz eper íze.
Persze lehetnek kivételek, és nyilván nagyon sok szubjektivitás van a dologban, beleértve az elkészítést. Ittam már kávét v60-nak kávézóban amit ha csukott szemmel iszok azt mondom narancslé (jó értelemben). Vettem belőle, aztán itthon semmi ilyesmi nem jött ki, "csak" savas - citrusos volt.

(#109685) Flashback válasza zolnagy (#109677) üzenetére


Flashback
addikt

Hehe :) Egyszer egy BP-i kávézóba betévedtem (egy forgalmatlan idöpontban) és csak annyit kértem hogy olyan kávét csináljon a barrista amit Ö is szívesen meginna.
Flat white-ot kaptam egy nagyon profi elökészítéssel. (Az örlö EK43 volt).
Nemtudom hogy a tej miatt de meglepöen édes volt az egész.
Sajnos nem kérdeztem meg a barristát hogy milyen kávé volt.

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#109686) ribarszki válasza Flashback (#109685) üzenetére


ribarszki
őstag

Igen, a felgőzölt tejben kiválik a tejcukor, s meglepően édes és krémes végeredményt kapunk egy korrektül felgőzölt tejjel. Nálunk amikor vendégeknek flatwhitot készítek, még bele sem kóstolnak, de már kérik a cukrot. Mondom csak kóstold meg, nem fog kelleni. Jah, hogy raktam már bele? Kérdezik meglepődve a kóstolás után.. Ennyire édes tud lenni a tej.

[ Szerkesztve ]

(#109687) Cathfaern válasza Flashback (#109685) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Az a tej lesz :) Meg az hogy nem valami agyonpörkölt kávé az alapanyag. Édes Tejhez az a kulcs, hogy ne melegítsd 65 foknál melegebbre. Afelett elkezd megváltozni az íze, és elveszti az édességét. Illetve ha jól rémlik zsírosabb tejet édesebbnek érezni.

[ Szerkesztve ]

(#109688) 1amarr


1amarr
tag

Tanácsot kérnék a nálam többet látottaktól.

Az otthoni géppark:

1. Gaggia Classic PID-elve, egy-két plug-and-play tuning aprósággal + egy Timemore C2 kézi őrlő. Általában a helyi kávézó house blendjét főzöm vele (Kávékalmár cucc). Ezt a gépet én használom, napi átlag 1,5 adagot, hétvégente 1-1 tejhabosítás.

2. Saeco Intelia valami, áruházi kilós kávéval. Ezt a feleségem használja napi 1-2 adagra, és én, amikor nincs időm/kedvem a szokásos előmelegítésre, "szertartásra".

Mivel korlátozott a konyhapulton a hely, érik, hogy egy közös gépet veszünk a kettő külön helyett. Olyat viszont nem szeretnék, ami jelentős visszalépés lenne kávé minőségben és megbízhatóságban, és szempont, hogy le tudjam vele főzni a jóminőségű kávét is. (Vagyis fullautomata kilőve, és külön gépi őrlőt sem vennék.)

Amit kinéztem: Sage Barista Pro. Gyorsan bemelegszik, állhat a tartályában a lidlis kávé, de ha akarom, őrölhetek kézzel saját kávét, és lefőzhetem azt. Elméletileg tud időzíteni mind őrlési, mind főzési időt, így rá tudom bízni a gépet a feleségemre, nem kell megtanítsam neki, hogy mérlegeljen, számolgasson.

A topikban keresgéltem, de nem olvastam túl jókat a Sage gépek minőségéről, anyaghasználatáról... Ez valóban így van? Az interneten nem találtam hosszú távú tapasztalatokat a gépről (vagy legalább közeli rokonáról, a Barista Expressről). Mit gondoltok, mekkora visszalépés lenne a Gaggiához képest? Esetleg van valami ötletetek még erre a szituációra? A Lelit Anita is tetszik, de az nem elég "automatizált" a feleségemnek.

(#109689) vicces1 válasza kosmoo81 (#109649) üzenetére


vicces1
aktív tag

Ez nem off!

Az összefoglalóban rengeteget találsz,
Azt kóstolgatni kell, hogy melyik vonal ízlik neked, vagy akivel együtt kávézol.
Sötétebb, klasszik, vagy gyümölcsösebb világos, bár ahhoz eléggé korlátos a saját őrlője.
Pallyotz getup-al, Kapucziner velencei gondolások, ezek biztos jók lesznek, ha megvan az őrlőbeállítás, nem hőigényesek. Vagy most láttam az intersparban 4ezerért kilós Lavazza D orot, és nem is régi pöri, de az meg viszonylag világos és kényesebb a hőre, meg eléggé hamura kellett törni múltkor, hamar is döglik, de ennyiért nagyon megéri, csak el kell készíteni.
Majd ráérzel.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#109690) Saughassy válasza Flashback (#109685) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Ha valaki amugy nem sok cukorral el, a tejet kifejezetten edesnek erzi, nem veletlenul.Tobb mint 5 gramm van egy deciben, szoval egy latte siman masfel, 2 kockacukornyi cukrot tartalmaz. Meg szep, hogy edesnek tunik. :)

(#109691) zolnagy válasza Cathfaern (#109684) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi a részletes választ. :)
Hosszabb kávét nem igazán iszom (néha azért előfordul kávézókban)
A kávét cukor és tej nélkül iszom (ritkán egy-egy capuccino v. flat white)
Már évek óta kávézom, de valahogy az édes ízt sose tudtam összehozni a kávéval.
Persze nyilván úgy van, ahogy írod, hogy összehasonlítva kijönnek a különbségek, de nem szoktam egyszerre, csak egy fajta kávét inni. Persze váltásnál megvan a különbség, de ott sem volt egyszer sem, hogy az egyik "alma" a másik meg "körte". Max savasabb, ill. muskotályos ízt érzek némelyik kávén. Na mindegy, majd figyelem az ízeket. :)
Amit még észrevettem, hogy rossz szokás ugyan, de én mindig evés után kávézom. Viszont párszor vártam 1-2 órát evés után és akkor jobban ízlett a kávé, jobban kijöttek az ízek. Cska nehéz megállni, ha már benne van a napi rutinban..

(#109692) Saughassy válasza zolnagy (#109691) üzenetére


Saughassy
aktív tag

Ha eleg sok vizet iszol kaja utan, akkor mukodhet, de a fuszerek nagyon elcseszik az ember izlelobimboit. :)

Nekem a reggeli elso kave messze a legnagyobb elmeny es nem a koffein miatt.

(#109693) konzumpro válasza 1amarr (#109688) üzenetére


konzumpro
senior tag

Barista Pro volt nekem, fórumtárs vette meg. Jelenleg nem tudom mi van vele.

Nagyon maceramentes, de friss kávét igényel hogy megérje, vannak gyermekbetegségei amit a hazai forgalmazó és szerviz tud javítani, konkrétan a thermojet - ami egy nagyon pici termoblokk - kimenetén lévő rideg műanyag könyök hajlamos elrepedni és mivel erre még csak nem is gondoltak a tervezéskor, bentmarad a gépben a szivárgó víz. Javítás után örök élet, ha RO-vízzel használod, de ha elvízkövesedik akkor könnyen megdöglik a thermojet.
Jó az őrlője, de több a pangó mint a Graefnél, jól lehet játszani a hőfokkal, de a kialakuló nyomásról csak sejtéseim voltak.

Az anyagminőség király, főleg a fekete verziók bírják jobban a strapát, az acélon minden csepp meglátszik. A csepptálca rács elnyel mindent, könnyű karbantartani, nincs szemetelés. Ha egyszer jól beállítod, konzisztens, a szokásos öregedés miatti kb. 1 fokozatos elmászás itt is jelentkezik, én egy adagokat őröltem, úgy kevesebb volt a pangó őrlemény is.

A Barista Express jobbnak tűnik, a nyomásmérő miatt sokkal könnyebb megtalálni az optimális beállítást és semmiben nem jelent hátrányt, hogy nem három másodperc alatt fűt fel a gép, cserébe stabilabb.

Ez egy jó videó, bár nálam maradt a műanyag betét a karban, mert így nem kellett megvárni, hogy átmelegedjen a kar.

Végülis automatára váltottam róla, mert az megeszik mindenféle bolti kávét és friss pörköléssel hozza az élmény 80%-át, aztán most meg Catleren kutatom tovább a témát, hogy biztos legyek abban, amit automatán a különféle tuningokkal tapasztalok.

[ Szerkesztve ]

(#109694) Toobee válasza zolnagy (#109691) üzenetére


Toobee
veterán

Minél hosszabb nulla kalóriás időszak után (édesítős fosok is kilőve, csak víz) szálazhatóak szét leginkább az ízek.

https://barbieripnk.hu/

(#109695) 1amarr válasza konzumpro (#109693) üzenetére


1amarr
tag

Nagyon köszi! Pont a Te képe(i)det meg is találtam az eltört könyökről. Azért megnyugtat, amiket írsz a javíthatóságról és az anyagminőségről. Házilag kevert (itteni recept alapján) desztvízzel tölteném, szóval nagy vízkövesedés elméletileg nem fenyeget.

Jó, amit írsz az Expressről, a bemelegedés szempontjából, ennek majd jobban utánanézek, de a manométer engem annyira nem érdekel, a Gaggia-ban sem hiányzik, annyit csak ki tudtam következtetni a látható jelekből mindig, ha túl nagy/túl alacsony volt a nyomás.

(#109696) ptolgyes válasza bigmasterg (#109682) üzenetére


ptolgyes
újonc

Amatőrként használok robotot, és szerintem 2 kávét letolni vele egyhuzamban nem nagy durranás.
Sötétebb pörköléseket iszom eddig, azoknál nem érzem szükségét az előmelegítésnek, bár állítólag használ neki, hogy a kanna tetejére teszik valahogy a kosarát, hogy felmelegedjen, de nekem anélkül is zseniális.

Nálam így néz ki egy reggel:

A mosogatóhoz teszem közel a robotot a konyhapultra kávé készítésekor.
Felteszem a vizet forrni az egységsugarú forralóban - nem kell sok víz.
Kimérem és megőrlöm a 17g kávét a kézi őrlőn.
Beleteszem az őrleményt a kosárba, adok neki egy kis WDT-t általában, majd vagy tömörítem a gyári tömörítővel és ráteszem a felsőszűrőt, vagy eleve a felsőszűrővel nyomom le.
Beteszem a töltött kosarat a karba.
Rápöccintek mégegyszer a forralóra, hogy biztosan bugyogjon :)
Beöntöm a forróvizet a kosárba, a tetejétől pár milliméterig.
Beteszem a robotba a kart mindenestől (egy kézzel tartom a két kezét fent, másikkal teszem be a kart).
Igény szerint beteszem a mérleget alá, meg célszerű egy csészét :)
Ha akarok, itt indítok egy stoppert.
Nyomom 1,5-2 barg környékén a kart az első pár cseppig, előáztatás - kb. 10 mp.
Rányomok izomból 8 barg fölött, hogy még tömörítsen rajta a nyomás ha nagyon akar, majd 6-8 barg környékén tartom a kívánt ideig/mennyiségig.
Ha megvan a kávé, akkor felhúzom a robot kezeit, kiveszem a csészét, a mérleget, visszatekerem a kart középre, és enyhe billentéssel lepattintom a kosarat a robot aljáról.
Egy ujjal megfogom a felsőszűrőt, és kiöntöm a maradék vizet szűrőből a mosogatóba.
Kiveszem a felsőszűrőt a szűrőből, kirázom a kosárból a zaccot a kukába, majd kiöblítem a csap alatt azt is és a felsőszűrőt is, aztán megy minden a szárítóra.
Ha főznék még egyet gyorsan, akkor konyharuhával megtörlöm a szűrőkosarat, és hadd szóljon.

Szerintem alapvetően nem macerás főzni a robottal, az őrlés, őrölt kávé kosárba pakolása, elosztása, tömörítése az esetemben több időt visz el, mint maga a kávékészítés.

[ Szerkesztve ]

(#109697) brumi1024 válasza ptolgyes (#109696) üzenetére


brumi1024
veterán

Egy javaslat:
Ha megvan a kávé, akkor felhúzom a robot kezeit, kiveszem a csészét, a mérleget, visszatekerem a kart középre, és enyhe billentéssel lepattintom a kosarat a robot aljáról.

Rakj ala egy masik poharat es nyomd le a karokat meg egyszer/szimplan csak hagyd hogy a gravitacio dolgozzon. Minden maradek vizet kinyom igy belole nehany masodperc alatt, es egy szaraz, egyben kijovo pogacsad marad.

[ Szerkesztve ]

(#109698) Deadzone41


Deadzone41
őstag

Üdv!
SSP 64mm (Mazzer espresso) / Red Speed coated kávéörlő kés
Mazzer Super Jolly, Anfim Caimano , ECM
Eleadó a fent emltett késpár, otthoni használatban volt, napi 1-2 kávéra.
Kérésre tudok nagyfelbontású képeket küldeni róla.
Posta, csomagküldés megoldható.

(#109699) bigmasterg válasza ptolgyes (#109696) üzenetére


bigmasterg
addikt

Köszi szépen a visszajelést. :R
Igen, ezen gondolkoztam, hogy bármelyien espresso géppel van ennyi idő egy kávé.
Gondolom a tanulási, tapasztalási folyamat is hasonló idő.
Ahogy nézem a víz hőmérsékletére kell figyleni, illetve ami egyben előny és hátrány is lehet, hogy a nyomást az ember adja neki, így azzal lehet/kell játszani.

(#109700) zolnagy válasza Saughassy (#109692) üzenetére


zolnagy
őstag

Igen, ebben van valami.
Reggel éhgyomorra én sosem iszom kávét, az merénylet a gyomromnak, próbáltam, de az ízek ott valóban jók voltak.

@Tobbee, szóval minél többet várok evés után, annál jobb. Inni amúgy vizet szoktam, nem szeretem a cukrozott, édesítőzött löttyöket.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.