Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kosmoo81
tag
sziasztok.
nem tudom mennyire off topik, segitseget szeretnek kerni kave rendelessel kapcsolatban melyik webshopokat erdemes nezegetni?
sage barista express gephez keresek amatorkent kavetkoszi az infokat
-
Nertpaelg
tag
válasz
Zen42 #109637 üzenetére
Sufficient evidence is now available to confirm the health consequences from drinking water deficient in calcium or magnesium. Many studies show that higher water magnesium is related to decreased risks for CVD and especially for sudden death from CVD. This relationship has been independently described in epidemiological studies with different study designs, performed in different areas, different populations, and at different times. The consistent epidemiological observations are supported by the data from autopsy, clinical, and animal studies. Biological plausibility for a protective effect of magnesium is substantial, but the specificity is less evident due to the multifactorial aetiology of CVD. In addition to an increased risk of sudden death, it has been suggested that intake of water low in magnesium may be associated with a higher risk of motor neuronal disease, pregnancy disorders (so-called preeclampsia), sudden death in infants, and some types of cancer. Recent studies suggest that the intake of soft water, i.e. water low in calcium, is associated with a higher risk of fracture in children, certain neurodegenerative diseases, pre-term birth and low weight at birth and some types of cancer. Furthermore, the possible role of water calcium in the development of CVD cannot be excluded.
International and national authorities responsible for drinking water quality should consider guidelines for desalination water treatment, specifying the minimum content of the relevant elements such as calcium and magnesium and TDS.
(Forrás: https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap12.pdf -- WHO, nem magyar.)
-
Zen42
tag
válasz
gyapo11 #109627 üzenetére
A desztillált vízre kötelesek ráírni a magyar szabvány miatt, hogy nem ivóvíz, de az jó.
Láttam kávéfőző vizet is árulni, az is desztillált: https://www.vizbolt.hu/Kavefozo-viz-5l
Látom, hogy a DM-es vízhez amit belinkeltél odaírták, hogy desztillált víz, meg azt is, hogy ioncserélt. Ez nonszensz. Vagy egyik, vagy másik.
Alapjában véve az igazi ioncserélt vizet kávés célra vagy ivásra NE! Azt autók hűtőjébe szánják, meg vasalóba, stb. A lényege, hogy a változó keménységet okozó ionokat nátriummal vagy valami mással helyettesítik, de a TDS érték az továbbra is magas. Ráadásul eleve nem olyan körülmények között készítik, de ez már mellékes, szóval azt ne, az a lényeg. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
Zen42 #109637 üzenetére
Én BTW bestmax premiumot használok, nekem 35.900 Ft 1200 liter víz, ezzel főzök, ezt isszuk, így 1 liter 30 Forintra jön ki.
Kávé nagyon adja (presszóra ez a legfinomabb a Norda-kevert víz- btw vonalon), Flairrel 1-er öntöm fel előmelegítésnek, klasszik vonalon csak félig öntöm fel mert keserű lesz.
Ha kávégépem lenne újra itthon, biztos nem ásványvízeznék vagy kevergetnék soha többet 🤗
-
Flashback
addikt
Sziasztok
Van valaki aki GC classic szervizelést be tudná vállalni Budapesten?
Valószínűleg pumpa cserés + a szokásos tömítések...Köszönöm
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222 #109600 üzenetére
Ezt az adagolástól megváltozik a kávé íze dolgot nem értem. Sosem jutott eszembe, hogy nagyobb vagy kisebb kosarat használjak egyes kávékhoz.
Mit értesz azon, hogy "az a 16-17 bemenő adag kevés volt ahhoz, hogy közeledjenek az ízek egymáshoz"? -
Zen42
tag
válasz
Cathfaern #109631 üzenetére
Ez a Zerowater jó kis dolog elvileg, de nagyon nem gazdaságos.
Míg egy tisztességes RO szűrőbe évente mondjuk 10e Ft a betét addig az ehhez szükséges betétből 6 db-ot adnak 21 ropiért. Ha a kancsós szűrőkből indulok ki, akkor ezt is ki kell dobni 100 l-enként, de legkésőbb egy hónap után. Az évente testvérek között is 42 ezer Ft. (Amazon áron)ir
Az én RO készülékem kb. 4-es TDS értékre szűri a Bp-i csapvizet ilyenkor melegben. Télen kevesebb. Ez tökéleseten elég, a nulla teljesen felesleges volna.
#109629 Krajcsi
Anno az RO előtt gondolkoztam desztillálón de irgalmatlan sokat fogyaszt 600-800 W és közben fűti a helyiséget is. Ráadásul a hosszú üzemi idő alatt nem nagyon van otthon az ember és egy ilyen eszközt én semmi esetre sem hagytam volna magára mikor elmegyek otthonról.
#109617 konzumpro
Az 5 évre vetített 266 Ft /l -es ár kissé durva lenne.
Ha veszel egy RO szűrőt azt nyilván nem csak kávésvíz készítésére fogod használni, azaz nem havi 120 litert, hanem annál jóval fogsz belőle elhasználni, tehát borul a számításod.
Otthonra egyébként sem számolsz amortizációt, én legalábbis nem. Annak akkor volna értelme ha a használati periódus végén kidobod, vagy maradványértéken eladod.
A 10 ropi per év betét egy nagycsalád teljes ivővíz és főzővíz készletét megtermeli ami több ezer liter is lehet. Ha így nézed akkor nagyságrendekkel csökken az egy literre vetített ár ami nyilván annál többre jön ki minél kevesebbet használod, de még mindig sokkal gazdaságosabb mint bármi más, ráadásul a környezetet is kíméled.
Egyedül azt kell még nézni, hogy mennyi a szűrlet/hulladékvíz arány. Amiben pumpa is van annál kisebb, ahol nincs ott nagyobb. Az a vízdíjban jelentkezik. Tehát mondjuk ha az arány 1:4 akkor Egy köbméter vízből 200 liter tiszta, szűrt víz lesz.
Az ásványi sókat pedig a táplálékodból és nem a vízből veszed magadhoz. Utóbbi egy tévhit ami csak itthon van a köztudatban, vélhetően az ásványvízipar hintette el valamikor régen és ez ment át magyar szabványba. Sehol a világon nem szabályozzák a víz minimális oldott anyag tartalmát Magyarországon kívül. Azaz csak felső érték van, alsó nincs. Az emberiség jelentős hányada pedig esővizet és gleccservizeket iszik és köszik szépen jól vannak. Jómagam közel két évtizede iszom egyébként "nullás" azaz olyan vizet ami egy visszasózó (puffer) patron nélküli RO készülék szolgáltat.
Hozzáteszem az oldott anyagok hiánya csak akkor jelenthet problémát ha nem veszel magadhoz táplálékot és semmi mást csak vizet. De akkor is elsősorban a nátrium fog hiányozni. Később talán a kálium. De nem a vízben oldott, teljesen hasznavehetetlen kálcium. -
válasz
Gravity1234 #109635 üzenetére
Loveramics, avx most feltankolt belole.
-
-
home.barista
csendes tag
Szavazat a BWT Mg+ filterre. PeakWater-t próbáltam, ami Colonna és a ZeroWater közös fejlesztése. Nagyon jó vize volt, de nálam Pápa környékén nagyon hamar tönkrement a filter. Ha valaki kipróbálná, féláron 10e-ért eladom, csak filtert kell bele vennie az Espresso Embassynál.
-
Cathfaern
nagyúr
Elvileg létezik már egy vízszűrő filter ami leviszi gyakorlatilag 0 TDS-re a víz tartalmát: [link]. Tapasztalatom nincs vele, én is csak Hoffmann egyik videójából ismerem.
-
gyapo11
őstag
válasz
#85578752 #109628 üzenetére
Persze, az világos, hogy nagy mennyiségben nem ajánlott, de ez igaz a desztilláltra is, ami abszolút tiszta. Az ioncseréltnél fölvetődik, hogy nem nátriumra cseréli-e a kalciumot és magnéziumot, mert akkor csak lágy lesz a víz de nem sómentes. Ha minden iont le tudnak cserélni hidrogénre és OH-ra, az szuper, mert akkor tiszta víz lesz az eredmény, de erre vonatkozó infó nincs a linkelt víznél.
Itt pl. írja is, hogy laboratóriumi használatra, élelmiszer iparba, pálinka főzéshez, tehát egyértelműen fogyasztható, és nem csak a vasalóba szánták. A vasalóba az is jó, ha a gyártás során egészségre káros, de lerakódást és készülék károsodást nem okozó összetevők kerülnek bele. A desztilláció egyszerű forralás és lecsapatás, azzal nem kerül bele semmi szennyeződés, de az ioncserélő gyanta már nem ilyen, szerintem sokkal problémásabb, ezért is írják rá, hogy orvosi célra nem használható. -
Krajcsi
csendes tag
Mikor utoljára néztem akkor 28.000 Forintért lehetett EU raktárról rendelni házi desztillálót Aliexpressről, az is opció ha beválik a kevert víz.
Saját tapasztalat alapján be fog válni, legalábbis nekem sokkal jobban ízlett kevert vízzel a kofi, mint Nordával.
-
gyapo11
őstag
-
válasz
vicces1 #109622 üzenetére
a "meleg vízzel" az mit takar? 1L desztvízet felmelegítesz (forralsz?) és abba megy az 1-0.3, majd kihűlés után visszaöntöd? vagy van még valami fekete mágia?
Amúgy a napokban néztem, hogy van pár kávé-tea víz néven forgalmazott, alacsony oldott ásványianyag tartalmú víz - én egyből rámentem a DM-es keverésre, mert könnyen beszerezhető, olcsó, egyszerű, de amúgy ezeket próbáltátok? Ami tetszett az a Sierra Pure, de aztán rájöttem, hogy csak Pécsett forgalmazzák, az meg nem igazán esik útba
-
-
Mano66
senior tag
-
törölt tag
válasz
Mano66 #109615 üzenetére
Számold ki mennyire jön ki egy pult alá szerelhető RO-szett. Meg hogy félévente-évente mennyi a szűrők cseréje. Legyen mondjuk 50e, meg évente 10e. Viszont egészen sok szűrt vized lehet, amiből keverhetsz barista vizet. Ha elmegy 10l havonta, az 120l egy évben, 500 Ft egy liter az első évben, de persze ha azzal főzöl, vagy vasalsz... Öt év alatt már csak 266 Ft/l a szűrt víz ára, ha csak azt a 600 litert számolod ami a kávéhoz kell.
Vízszűrő kancsó nem jön szóba, szénporos lesz a gép tartálya, csövei, alkatrészei.
-
Mano66
senior tag
Van Norda, de horror áron. [Norda]
A hiány és a kereslet miatt durván el szállt az ára.1 éve 2L-es palack nem került ennyibe mint most 1L.Marad a DM-es kevert víz, ha kifogyok.
-
Nutra
tag
válasz
Sic.Transit #109610 üzenetére
Én egyszerre 2 litert keverek egy DM-es műanyag flaskába. Abban áll jó pár napig vagy akár 1hétig, amíg egyben bele nem töltöm Annácska tartályába. Eddig nem volt vele semmi gond. Vagy csak valamit nem tudok? Ez így ellenjavalt?
(Az előkevert keserűsó/szódabikarbóna sűrírmeny üvegben, hűtőben tartom.)
-
Toobee
veterán
válasz
modorosk #109612 üzenetére
Én nem annyira csípem a ferment vonalat, eddig még csak parasztfermenthez volt szerencsém (pedig kóstoltam a hypeolt Manhattan kávékból is kettőt). Kivétel nélkül az történik velük, hogy az első 1-2 kávé jól esik, aztán rájövök, hogy nagyon mű az egész és megy a fagyóba.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Sic.Transit #109610 üzenetére
értem, köszönöm!
2L-t azt 2x1L üvegben (gondolom nem műanyagban tároljátok már) azért bőven elfér, az meg átpörög 1-1,5 hét alatt.
ui.: ha a kávéfőző tartályba bekerült, onnan mondjuk 4-6 nap alatt fogy el. ilyen esetben ez lehet gond? illetve akkor kéthetente, havonta gondolom érdemes alaposan átmosni a tartályát is.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
hoffman_ #109608 üzenetére
Ez így talán a legrosszabb forgatókönyv, ha ilyen lassan fogy, akkor vagy készíts kevesebbet, vagy használj többet, hogy fogyjon rendesen. Ha áttérsz 2 L-es mennyiségekre, az gondolom elfér azért a hűtőben.
Mindenképpen hűtőben és/vagy legalább sötétben érdemes tárolni, és alaposan mosd ki használat után a tárolóedényt, de igazából ellenjavallt klórt nem tartalmazó vizet ennyi ideig tárolni úgy, hogy azért időnként kinyitod, tehát szökik bele baci a levegőből.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
tottijani74 #109606 üzenetére
Nordával én is elfogytam a hetekben és nagyon idegesítő. vízkőnek nyoma nem volt vele és finom is volt. áttértem Verára, de a vízkő egy hónap alatt előjött meg amúgy is rühellem a Nestle-t.
a DIY víz tárolására mit javasoltok? ezen egyenlet alapján ha elkészítek 5L-t, akkor azt hogy érdemes tárolni? feltételezve, hogy mind nem fér el a hűtőben és nem is fogy túl gyorsan, mondjuk 1 hónapra elég.
-
SlayerSub
tag
válasz
tottijani74 #109606 üzenetére
Szuper! Köszönöm, kipróbálom.
-
-
Gery0505
aktív tag
Nekem egy olyan vad ötletem támadt így víz kérdéskörben, ha már ilyen nehéz a Norda beszerzése, hogy mi lenne, ha egy nagy, mondjuk 20L-es ásványvizes tartályt kötnénk be egy vízlágyító rendszerbe és azzal innánk a KV-t? Lehet ilyen nagy ballonokat kapni, csak az kéne cserélni, meg időnként a vízlágyító patront. Végül is a csapvíznek is beállítja az ásványi anyag tartalmát, miért ne lehetne akár ásványvízzel is?
-
SlayerSub
tag
Hello! Visszaolvasva látom, hogy sokan szenvednek a norda beszerzésével. Tudtok valami megoldást, hogy honnan lehetne rendelni? Szintén a lustábbik fajta vagyok, nem szeretnék alkimistáskodni..
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest