Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30050) Zsianett


Zsianett
tag

Sziasztok!

Építettem egy aktív hangváltót L-R típusú karakterisztikával, 24dB/oktáv meredekséggel. Kettő darab felüláteresztő szűrőt tartalmaz, ez választja le a mélyeket a két szélessávú hangdobozról, valamint van benne egy sávszűrő rész, ami a sub hangládát kezeli, gyakorlatilag egy subsonic filter, és egy aluláteresztő szűrő.

A keresztezési frekvencia 80Hz, a subsonic filter pedig 15Hz-es törésponttal szűr. A probléma az, hogy a mélyszekcióban két egymás után kapcsolt alul illetve felüláteresztő szűrő miatt eltolódik a töréspontja az aluláteresztő szűrőnek, és a karakterisztika is értelmezhetetlen, nem hasonlít közel sem a 24dB/oktávos L-R szűrőjére, míg külön-külön mindegyik tökéletesnek mondható, néhány Hz-es eltérések vannak csak, ami bőven a fóliakondik szórása. A két felüláteresztő ami a hangdobozokat vágja alulról, tökéletesen működik.

Próbáltam azt is, hogy beiktatok egy műveleti erősítőt a két szűrőfokozat közé, de úgy sem változik semmi. Gyakorlatilag a Rod Elliot féle megoldásról van szó, méretezéshez is a programocskát használtam. Az áramkört többször átnéztem, nincsen sehol hiba, mondom, a subsonic filter is 15Hz-es törésponttal ereszt felül, és az aluláteresztő is csinálja a dolgát 80 Hz-en, csak ha egymás után vannak kötve akkor nem.

Volt esetleg valakinek már ilyen tapasztalata, hogy a két sorba kapcsolt szűrőfokozat eltolja a töréspontokat? Nem nagy a különbség, kb 20Hz, de ez ebben a tartományban jelentős, elég nagy lyukat okoz a felső subtartomány átvitelében. Nagyobb frekvenciákon (2-3kHz) ez nem gond, bár nem tudom, hogy ott nem arányosan növekedne ez az eltolódás, mert akkor ott is jelentős. Ezen kívül semmi gondja a kapcsolásnak, nem torzít, a jelveszteség is csak pár mV 2V- mellett, csak hát a lényeg veszik el..

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.