Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#66701) DoItYourself válasza DoItYourself (#66256) üzenetére


DoItYourself
addikt

Nekiálltam a tároló építésnek, föltárás céljából ástam egy-két gödröt, jöttek is a meglepetések: 2,2×4,6m-es betonplacc (jó, ezt már tudtam) 8-10cm vastagságban, semmi alapja nincs. Talaj: a fölső 10cm után tiszta homok az egész, már ahol nem az előző tulaj által eltemetett sitt, és egyéb szemét van. A szomszéddal határos oldalon van egy 2m magas pilléres téglafal, szépen levakolva, semmi repedés, de azt látom, hogy kb. 10cm mély(!) az alapja.

A kép bal fölső részén az odapakolt téglák csak megtévesztésként vannak ott, a világoszöld a vakolt fal.
Valahogy alá kell alapoznom ennek az egésznek mivel ide jön a tároló, arra gondoltam, hogy 1-1,5 méter hosszban kiások mellette/alatta egy sávot, zsaluzok tőle 20cm-re, és kiöntöm betonnal, majd jöhet a következő szakasz. Van jobb ötlet ennél?
A homokos talajra pedig egy kis talajszilárdítás jutott eszembe a leendő sávalap alá: ásóval pár zsák cementet beforgatni, majd meglocsolni.
Köszönettel veszek minden alapozási tanácsot és talajmechanikai szakvéleményt. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#66702) runner 125


runner 125
nagyúr

Sziasztok,

Lábazat szigetelést mivel és hogy érdemes legjobban megoldanom?
Nyilván az elsődleges válasz az XPS. Viszont több, utólag hőszigetelt lábazatos házon látom, h méterenként helyeznek el benne 1-1 szellőzőnyílást. Gondolom az eddig felszívott víz "elpárolgására".
Noh most ezt semmiképpen nem szeretném.

H lehetne ezt esztétikusan és jól kivitelezni, h meglegyen a kellő szellőzése hőhíd nélkül?

Arra gondoltam, hogy mondjuk a kb. 90 cm-es lábazatnál rakok alulra a járdaszint alá 20cm-rel belógatva 8 cm XPS-t a járdaszinttől úgy 60 cm magasságig, és a köztes 30cm-t körbe pedig 8cm vastag lépésálló kőzetgyapottal oldom meg, s mindez összehálózás után kap egy teljesen páraáteresztő kültéri vakolatot, így meglenne a kellő szellőzés.

Mit gondoltok?

Köszi!

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#66703) Lipton válasza runner 125 (#66702) üzenetére


Lipton
őstag

Amit gondolok:

Amennyiben nincs viz akkor felesleges.

Amennyiben van akkor ez sem igazan segit... kozetgyapot, specko vakolat - mennyi viz jut ezen valoban (!) at es ha mar ilyen magassagig felmegy akkor regen rossz.

Nalunk xps van egy sor alul talajszint ala es ilyen mugyantas/szemcses vakolat. Alul dorken lemez elhozva a faltol kb 60 centire.

[ Szerkesztve ]

(#66704) philoxenia válasza runner 125 (#66702) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nem írom le inkább... :N

Beton a lábazat? Az alap és a lábazat között milyen szigetelés van?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#66705) runner 125


runner 125
nagyúr

A beton alapon van egy kátrányréteg, az erre épített lábazat külső része klasszikus vöröses kőből van építve. Tudomásom szerint ez eleve egy olyan anyag, ami szereti magába szívni a vizet. A belső része pedig tégla.

A falak nem vizesednek hisz a lábazat tetején is fut körbe egy kátrányréteg, de a kő lábazaton látszik a felcsapodó esővíz, főleg egy belső sarki részben, úgyhogy idén szeretném szigeteltetni végig a lábazatot is.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#66706) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok!

A hétvégi házat, úgy 15 évvel ezelőtt saját magunk meszeltük, a hagyományos módon( mész, szűrés ,budai tégla stb.)

Most javítgatni kéne pár repedést. Kérdésem az lenne, hogy mi az a kereskedelemben kapható minél kisebb kiszerelésű mészfesték, amit erre ajánlotok.Ha lehet márkával elérhetőséggel. Már nincs energiám női harisnyákat gyűjteni, és mókolni a receptekkel.

Előre is köszönöm a válaszokat.

(#66707) DoItYourself válasza balazs1956 (#66706) üzenetére


DoItYourself
addikt

Pl. Polifarbe mészfesték, van belőle 5/14/20 literes kiszerelés is.

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#66708) r.levente75 válasza balazs1956 (#66706) üzenetére


r.levente75
addikt

Fresco mész.

Pedig lehet hogy érdemes mert egy vödör készen kapható mész 4k-tól indul és az még szűz .
Ha oltottat veszel egy zsák 1,5k és kb 4-5 vödröt lehet belőle csinálni. Anyagilag nem mindegy

Ha csak belejavítasz látszani fog.

[ Szerkesztve ]

(#66709) philoxenia válasza runner 125 (#66705) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A vízszigetelést érdemes elválasztani a hőszigeteléstől. Itt érzésem szerint kevered a kettőt. A talajból felszívódó víz teljesen más, mint a felcsapódó. Utóbbi ellen tökéletesen véd a felragasztott xps, előbbire nincs hatással. A felszívódó víz ellenben nem fog kipárologni a lábazaton a leírt megoldással.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#66710) rii válasza Met (#66624) üzenetére


rii
nagyúr

köszönöm!

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#66711) Misi1980


Misi1980
senior tag

Sziasztok!Van itt esetleg olyan fórumtárs akinek kazáncsere (régi típusuról.kondenzációsra) alkalmával oldalfalon lett kivezetve a füstgáz?Én úgy tudtam hogy 2.10méter alatt nem lehet kivezetni (persze figyelembe véve a többi szabályt) a füstgázcsövet homlogzaton.Tegnap volt itt nálam egy szaki aki elég rég foglalkozik főállásban gázkéményekkel és ő azt mondta hogy 80cm-re a talajszinttől is ki lehet vezetni a füstcsövet.Nekem a pince szinten van a régi kazánom és 80cm-re jön jön ki a kéménye ami felmegy a tetőszint fölé és ennek a helyén vízszintessen kijöhetne a kondikazán füstcsöve és ott meg is állna nem menne fel a tető fölé.Valakinek csináltak már ilyet?Teljessen hivatalossan csinálná meg így lepapírozva,garanciával.Valamilyen egyszerű gázkészülékcsere lenne bejelentve az égáznak,és mivel nem nyúlunk a gázrendszerhez így nem kell újrazerveztetni.

(#66712) r.levente75 válasza Misi1980 (#66711) üzenetére


r.levente75
addikt

Az érekes hogy nem kell terv.

(#66713) Misi1980 válasza r.levente75 (#66712) üzenetére


Misi1980
senior tag

Végül is logikus.Ha nem nyúlsz hozzá a gázrendszerhez csak kicserélsz egy fogyasztót(tűzhely,bojler,kazán)nem kell újraterveztetni.Ez csak készülékcsere.

[ Szerkesztve ]

(#66714) r.levente75 válasza Misi1980 (#66713) üzenetére


r.levente75
addikt

Ez akkor lenne így ha ugyanolyant raknál fel. A kondis az más rendszerű más béléscső stb.

(#66715) Misi1980 válasza r.levente75 (#66714) üzenetére


Misi1980
senior tag

Nos az én esetemben egy gravitációs gázkémény van felszerelve a házam falára.Az új kondis kazánnak csak ki lenne dobva az oldalfalon a cső.Szó sincs kéménybélelésről.Én azért hívtam ki a szakit hogy legyen kedves a téglából rakott kémenyembe olyan bélelést csinálni amibe bele tudom vezetni a kondis kazán füstcsövét.Lebeszélt róla hogy nagy macera a bélelés (hozzá teszem hogy tényleg az mert a külső szerelt kémény sokkal egyszerűbb csak látszik a házfalon) és van ez a sokkal egyszerűbb megoldás.

(#66716) r.levente75 válasza Misi1980 (#66715) üzenetére


r.levente75
addikt

Legyen neked igazad a tervet illetően. Az a jó ha nem kell.

(#66717) Misi1980 válasza r.levente75 (#66716) üzenetére


Misi1980
senior tag

Én is kicsit hitetlenkedve fogattam ezt.Most kérdezgetek mindenhol hogy valakinek csináltak-e ilyesmit.Nem olyan nagy összeg egy gázterv.

(#66718) sketchifun válasza Misi1980 (#66717) üzenetére


sketchifun
senior tag

Azért ezt így ne jelentsd ki. Idő keresni valakit, idő kivárni, amíg elkészíti, és ki is kell fizetni. Google, hívj fel 4-5 gázszerelőt, gázműveket, és kérdezz. Ha nem kell, akkor inkább költs a kazánra, hogy az jobb, energiatakarékosabb, gazdaságosabb legyen.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#66719) dkaro


dkaro
őstag

Sziasztok!
Megbízható kéményes/kazános szakember keresek Pest megyében.
A helyzet a következő. Most veszek lakást egy ~10 éves 4 lakásos társasház emeletén.Egy 10 éves gázcirkó van a lakásban, nem tudom pontosan milyen.A ház utca sarkon van és mivel tarló van mellette baromira szeles.A mostani lakók mondták, hogy egyszer egy nagyon szeles napon beriasztott már a szénmonoxid jelző.
Olyan szakit keresek aki megnézi a kazánt és a kéményt és megmondja min lehet javítani, hogy a szénmonoxid lehetőség 0-ra csökkentsem.
Van valakinek tapasztalata ilyen szakival?
Előre is köszönöm a segítséget!

(#66720) M@nH.


M@nH.
aktív tag

Sziasztok. Lassan 2 éve hogy vettem egy házat és tervezek egy új földelőszondát telepíteni, de necces, hogy a közelben van a kpe cső is. Sajnos nem tudom hol mehet pontosan. Van arra valami mód, hogy valahonnan ki lehessen kérni egy tervezetet ami alapján fektették a csövet?

(#66721) eszmilan válasza Misi1980 (#66717) üzenetére


eszmilan
tag

Ez az egész úgy ahogy van szabálytalan. Főleg lepapírozva, haver kéményseprővel. A csövet kivezetheted, de fel kell vezetned a tető fölé. Az oldalfali kivezetés úgy tudom, hogy már régóta tilos.

(#66722) eszmilan válasza M@nH. (#66720) üzenetére


eszmilan
tag

Az hogy a telkeden belül hol megy, azt nem fogja neked senki megmondani. Még az utcán is néha nagy rejtély a rosszul megmért 1:500 összegyűrt papíros anyagból felrakni tervekre, van ahol méterek vannak benne. De egy földelőszonda leverésével elég kicsi az esély, hogy át tudod lyukasztani a KPE csövet, elég strapabíró egy darab.

(#66723) sketchifun válasza M@nH. (#66720) üzenetére


sketchifun
senior tag

Eddig bevált ilyen esetre, hogy nem keresztföldelőt használtam, hanem rudat. Kiveszel 1 jó nagy lapát földet, felöntöd vízzel, vársz 5 percet, megint felöntöd, a szonda végét tompára ütöd, megint felöntöd, és egy 1,5-2kg súlyú kalapáccsal elkezded leütni. Nem kell nekiesni, mint grilllartyn a tálca sörnek, viszonylag könnyen fog menni. Érdemes 15-20 centinként forgatni is, további könnyítésként.

Egy kézzel mindig a szondát fogd. Ha rugózást érzel, a KPE csövet telibe találtad. Akkor kezd előlről.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#66724) M@nH. válasza eszmilan (#66722) üzenetére


M@nH.
aktív tag

Sajnos akkor jól sejtettem, hogy csak megsaccolni tudom majd hol is van :(

sketchifun: köszi a folyamat leírást, úgyérzem sok kínlódástól mentettél meg ezzel :DD

(#66725) martillo


martillo
tag

Sziasztok,
Azt hiszem Föccer szakertelmere szorulok, de mindenkitol szivesen fogadok tanacsot.

Adott, egy 2m magas 130 cm atmeroju vizgyujto henger (boros tartaly volt korabban).
Ezt leastuk es korbe akarjuk onteni betonnal, hogy legyen tartas. Mivel negyzet alapon astunk a kor alapu tartalynak, igy ertelem szeruen a sarkoknal nagyobb hely van, az oldalak kozepenel csak par cm.

A sarkokba terveztuk betonvasakat allitani es ugy feltolteni betonnal a tetejeig.
A kerdes, hogy a tetejet hogyan lenne erdemes es biztonsagos megoldani, figyelembe veve, hogy kb 50 cm foldet kell majd megtartania. Mivel a tetejet is betonozni akarjuk igy a "hogyan mageoldani" erre iranyult, azaz milyen erositest, milyen megoldassal, kb milyen vastagon stb-stb.

Koszonom!

(#66726) macilaci78 válasza martillo (#66725) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én a sarkokban álló vasakat keresztben még összekötném, hogy a rövid oldalon ne csak a beton tartson.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#66727) DoItYourself válasza martillo (#66725) üzenetére


DoItYourself
addikt

Ennek kellene egy vasalt alaplemez is, csak a víz súlya ~2,5t lesz plusz még az oldalán, tetején lévő beton, és a földtakarás. Két részletben lehet kibetonozni: először az alaplemezt, függőleges kiálló vasakat hagyni benne, ha megkötött, akkor 5cm homokterítés, oldalfalak vasalása összekötve a kiálló vasakkal, tartály beengedése, fedőlemez vasalás, és mehet a beton. Közben folyamatosan tölteni bele a vizet, nehogy összenyomja a tartályt a beton.

Kérdeznék is: a HL esővíz süllyesztőszekrényeknek van alternatívája?

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#66728) Intel fan11


Intel fan11
őstag

folyékony fóliát fürdőszobára hány soron kell felkenni?

Battletag: hojszi#2983

(#66729) föccer válasza Intel fan11 (#66728) üzenetére


föccer
nagyúr

Minimum 2, de miszaki adatlap szerint.

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#66730) Met válasza Intel fan11 (#66728) üzenetére


Met
Topikgazda

Kádnál - (legalább) a kád peremétől csempe magasságig, vagy ameddig normális fürdésnél/zuhanyozásnál vizes lehet
Zuhanyzónál - föld + csempe magasságig, vagy ameddig normális zuhanyozásnál vizes lehet

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#66731) Morris


Morris
veterán

Lassan kész az erkély felújítás. Az xps-ek 70%-a már le van rakva.
Arra gondoltam, hogy az erkély padlóját nem járólapoznám hanem festeném.
Működhet ez így.
Kellene valami jó festék ami mehet a mapelastic aquadefense-re.

(#66732) Met válasza Morris (#66731) üzenetére


Met
Topikgazda

Én járólapoznám...

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#66733) Morris válasza Met (#66732) üzenetére


Morris
veterán

Nem fog járni rajta soha senki. Igazából egy kicsit pénzkidobásnak érzem. Burkolat + ragasztó + mester...

(#66734) Intel fan11 válasza Met (#66730) üzenetére


Intel fan11
őstag

Hát nekem már 1 soron levan kenve, ami így nézki! A réteg számot azért kérdeztem, mert 1 vödör 1 soron eddig volt elég! 1 soron ez ér vmit?

Battletag: hojszi#2983

(#66735) pjen válasza Morris (#66731) üzenetére


pjen
félisten

Régi házban a kamra csak betonos volt,azt festettük,valamilyen nitró alapú festékkel,megállt rajta akár 5 évig is.

(#66736) Morris válasza pjen (#66735) üzenetére


Morris
veterán

Hát csak az nem volt kitéve esőnek fagynak stb. Nem tudom a sima beton festék alkalmas e erre...

(#66737) pjen válasza Morris (#66736) üzenetére


pjen
félisten

Hát,azt sajna én sem.A garázs beton most is festve van,de az sem ázik.Szerintem egy próbát megér,max 5 év mulva lapozod.

(#66738) r.levente75 válasza Morris (#66736) üzenetére


r.levente75
addikt

IGEN, alá mélyalapozni kell, max 1:1-es higításban. A festés két rtg, pár százalék vízzel higítva.

Ez nem rossz anyag!

[ Szerkesztve ]

(#66739) DoItYourself válasza Morris (#66731) üzenetére


DoItYourself
addikt

Egy kollégám apjától idéznék: "Mindent úgy kell fiam megépíteni ideiglenesre, hogy az életbe nem fogsz többet hozzányúlni." :)

Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105

(#66740) Morris válasza r.levente75 (#66738) üzenetére


Morris
veterán

Na, akkor ezt sztem kipróbálom. Mégiscsak költséghatékonyabb mint a járólapozás. Thx :R

Akkor ez mehet az aquadefense-re közvetlenül?
Már, hogy csak ebben az esetben a mélyalapozásnak van e így értelme.

[ Szerkesztve ]

(#66741) philoxenia válasza Morris (#66733) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Kenős műgyanta?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#66742) Intel fan11 válasza Intel fan11 (#66734) üzenetére


Intel fan11
őstag

Ez milyen szerintetek?

Battletag: hojszi#2983

(#66743) AndrewBlase válasza Intel fan11 (#66742) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Kevés.

föccer már válaszolt neked, minimum 2 rétegben (sorban, hogy a te szavajárásoddal éljek) kell felkenni, de a termék dobozára rá van írva a pontos használati útmutató, csak el kell olvasni.
Egy rétegben felkenve csak "ablakon kidobott pénz", nem ér semmit. :(

[ Szerkesztve ]

Miért mindig én???

(#66744) föccer válasza Intel fan11 (#66734) üzenetére


föccer
nagyúr

Jól látom a sarkokban, élekben hiányoznak az erősítő szalagolk, az áttöréseknél a mandzsetták. Ez így kb halottnak a csók.

Az első réteg felkenésekor kell felhelyezni a szalagokat és be kell ágyazni azokat. A második réteg fixálja és megerősíti az egészet, a második réteg fog igazán zárni.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#66745) Intel fan11 válasza föccer (#66744) üzenetére


Intel fan11
őstag

Hát nem tom ahány ház annyi szokás! Mester azt mondta 30 évig nem volt bajod a fölázással most miért lenne? Nem medencét akarsz ,hanem csak kádban fürdeni! Ez 1 vélemény! de ha már vettél 1 vödörrel felkenem! hát ilyen lett! Amíg nem volt ez az új kletű kékség, hogy zárták a falat?

Battletag: hojszi#2983

(#66746) Morris válasza philoxenia (#66741) üzenetére


Morris
veterán

Jó lehet :U

(#66747) philoxenia válasza Morris (#66746) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Pl.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#66748) eszmilan válasza Intel fan11 (#66745) üzenetére


eszmilan
tag

Nekünk pl. egy gramm nincs ebből a kékségből és nem ázik a fürdő, sem az alatta lévő szint. És padlóösszefolyó sincs. Nem akarok senkit semmire rábeszélni, csak egy tapasztalat...

(#66749) Intel fan11 válasza eszmilan (#66748) üzenetére


Intel fan11
őstag

Na mind1 mar 1 vodorrel vettem 1 soron ott van 😅 ugy is marad. Egyebkent mikor le lett verve a csempe semmifele felazas nem latszodott! De erdekes komuves ajanlotta a foliat azert vettem burkolo meg a vizes nem! Kinek a pap kinek a paplan 😅

Battletag: hojszi#2983

(#66750) YAS-dude válasza Intel fan11 (#66749) üzenetére


YAS-dude
őstag

Csak okosan továbbra is! :D

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.