Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [koxx:] Bloons TD5 - Tower Defense játék
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
sztem csakis utazó-gépként van létjogosultsága, bár nem olyan könnyű...
azért kíváncsi lennék melyikkel lehet a legjobbat... handpresso, nomad, rok, mypressi (mivanmég?)
And06
aktív tag
kb 1,5 éve csinálom, úgy általában. ma reggel nem csináltam, előtte vagy 3at húztam ugyanazzal a kávéval a belőtt beállitáson nyitott karral, a reggelit meg WDT nélkül, ennyi volt csak a különbség, és szemmel látható.
az eloszlatás szerintem hozzátartozik a WDT folyamathoz, legalábbis nálam.
paljoc
tag
And06
aktív tag
veszélyes szakma ez a pörkölés, a végén kiderül, hogy "bódékat" kell itt is rajzolni
paljoc
tag
Minel tobb vonalat kepes ebbol valaki ertelmezni, annal dragabban tudja eladni a kavejat. Igy fordulhat elo, hogy vehetunk porkolt kofit 3000-ert eppugy, mint 15 ezer/kg aron.
Na jo, megyek iszom egy sört, mert megsülök a gep mellett lassan....mi....nincs sör...??? Asszony!!!!!!!
:-)))))
[ Szerkesztve ]
bajnokpityu
félisten
Kaptam Toobee-ből egy nagy adagot saját pörkölésű kávéiból.
Nagyon köszönöm.
Viszont nem tudom megállni, hogy ne dícsérjem meg az ízét nyilvánosan.
Guatemala Pacamara volt az első, amit megkóstoltam, ez zseniális.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Toobee
veterán
Na, akkor én is csapra verem valamelyik nap. Ebben a kávéban láttam a legszebb szemeket.
https://barbieripnk.hu/
bl4ze
veterán
P&Y Java Mix 0805 pörkölés : Frissen bontva nem igazán ízlett, és paljoc mondta is kicsit pihenjen.
Egy hét után már sokkal jobb volt, utána elutaztam és ment a fagyóba a 25 dekás csomagolás.
Most megint elő lett véve : friss, nem döglött és igen remek. Amennyire emlékszem a JM V1 csokisabb volt, ebben finoman megbújnak gyümölcsös + pici sav is.
Kerek, jó blend - bejött.
.:. bl4ze .:.
gregg71
csendes tag
Értem, köszi.
jolti
senior tag
Wow!
Gratula!
( Leírást kérünk! )
[ Szerkesztve ]
lagoon79
tag
a képek meg a szokásosak, álló készítés, de ezért nem fogok rendes telefont/fényképezőt venni
Jolti: köszönöm, de ne nekem. én csak tesztelem/használom, de az 5let és a megvalósítás nem az én érdemem.
[ Szerkesztve ]
hát ezzel meg mi történt? hiányzik a roki és szereztél egy olyan pid-et? és az a sok izé kapcsoló? elég amerikai-tempó ez már
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
odab@sz!
lagoon79
tag
3 kapcsolók balról jobbra: előizzítás, turbinák és végül a sugárhajtómű
na de komolyra, bekapcsoló, gőz, csapolás. a tekerentyűvel lépkedek/állítok mindent a menüben. ez a képernyő most az extreme mód, itt minden egyes adatok látok, figyelhetek. a normál módban csak két hőmérséklet meg egy stopper van a kijelzőn. bekapcsoláskor választhatok, h melyik legyen. 5 helyen mér hőmérsékletet, ebből kettő vízben van, egyik a kazánban másik a fejnél közvetlenül. van egy átfolyásmérő is benne, meg a stopper indul automatikusan a csapolás elején.
asszem egy siemens elektronika van benne, amihez a Srácok írtak saját programot.
tegnap kaptam, tehát még baromira nem tudom milyen, de igyekszem tesztelgetni.
[ Szerkesztve ]
Toobee
veterán
Majd etesd rendesen, egyszer az én tamagocsim meghalt és nem jó érzés
https://barbieripnk.hu/
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
Siófokon milyen kávézót tudtok ajánlani?
zoknee
csendes tag
Hú, mennyi hőmérséklet!
Egy kis műhelytitkot kérdezhetek? Mivel méri a hőmérsékleteket, és mivel dolgozza fel?
bbuffy
senior tag
Passz. De sztem ez nem offtéma.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
na várj csak... ez a "pavonis embertől" van?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bl4ze
veterán
brutál ronda szegény.
ez a kávékorzós ezermester srác féle gép ?
.:. bl4ze .:.
lagoon79
tag
nem tudom pontosan, h milyen szenzorokat használ, milyen a fizikai megvalósítás, de ezeket a kérdéseket majd felteszem az építőnek.
amit tudok és írtam is lent, siemens elektronika/panel van benne, amihez saját programot írtak. az 5 érzékelőből 3 van vízben, a másik kettő felszínit mér.
Blaze: köszi a bókot, nem tőle van
Parci: igen, az angliai kávégépszervizes Srác projektje, amiből ha bár hosszú idő után, de lett valami, nem úgy mint a pörkölőmből
[ Szerkesztve ]
na de hol a két kazán?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Toobee
veterán
Petőfi sétányon van az az amerikai busznak berendezett hely, talán Diner a neve. Perte-t csapolnak, tök jó a risztrettójuk.
https://barbieripnk.hu/
lagoon79
tag
az R-58-ban...tesztelések során végül maradt az egykazános verzió. viszont van egy olyan funkció benne (nemtom, h standard modellben ez megvan vagy sem), hogy gőz funkcióban bizonyos időközönként kis vizet szív a kazánba, pont annyit, h nem esik tőle a nyomás, így a gőz szinte kifogyhatatlan. tegnap kb 2 percig folyamatosan, azonos erővel tolta, aztán kapcsoltam le.
paljoc
tag
tariattila
veterán
ez a munkások veseköve?
bl4ze
veterán
Bányászati engedélyük van-e ? ?! ?
.:. bl4ze .:.
Eyesis
őstag
Nem lehet, hogy gyémántot csempésztek kis kávéban? Próbáld megnézni mi van a kövekben
Egy ilyen kő gondolom eléggé megsértené a darálót, vajon lehetne perelni őket?
Eyesis
paljoc
tag
Nem, ennek utana neztem, az automatak kezelesieben benne van hogy a legjobb cuccban is lehet kő, de ez persze annak akinek a daraloja elkapja es tonkremegy, nem vigasz.
Ilyenekbol amugy mind daraltam es eszre se vette az orlo, de a keramiakeses automatakat vagy egy Variot lehet megreccsentene...!?
lagoon79
tag
apropó automata és daráló. tegnap kaptam érdekes infókat erről, mint kiderült azonos típusú gépeknél gyártási év/széria alapján különbség lehet a beépített darálóban, ezért van az, egyesek a finomra húzott őrlővel évekig simán elvannak, míg másoknál ez pár hónap alatt beadja a kulcsot. pontosan sajnos nem emlékszem, de valami leszabályzásról volt szó, miszerint leveszi az elektronika a fordulatot és itt leégethet dolgokat, amitől behal a cucc. bocs, nem precíz és szakmai megnyilatkozás, de ennyi maradt meg.
másik dolog, hogy az új saeco gépeknél (amit tegnap említettél pl xsmall) túl szorosra húzzák a gyári a gyári bilincset vagy túl nagyon tesznek rá, ami ha "túlterhelt" a gép (magyarul elfogadható minőségben főzöl vele kv-t), akkor ezek vagy ledobják magukat vagy megreped a cső a szélétől.
SiD-
tag
kitapasztaltam, hogy főleg azok a Saeco automaták hajlamosak erre, amikben nincs lefújó szelep (ez olyasmi, mint a háromjáratú a karos gépekben) és főleg akkor, ha gőzölnek is vele sokat vagy néha rajta felejtik a gépen a gőz funkciót.
az Odeákból a Go modelleket sokkal gyakrabban hozzák vissza bilincsek mentén történő szivárgással vagy cső elpukkanással, mint a Giro-kat (a Giro kávéfőzés végén és gőzölés végén is kinyitja a lefújó szelepet, így nem marad magas nyomás alatt a hidraulikus kör).
SiD-
tag
klassz ez a cyborg-Gaggia!
nyomásprofilozás is van benne?
Toobee
veterán
Honduras washed SHG EP: 19 gramm, 87 fokot mutat a fejhőmérő. Ezt még pihentetni kell, nekem még nagyon "tomboló", kapucsínóban tudnám elképzelni, de azt meg nem iszom. Viszont csak 100 grammom van belőle, úgyhogy nem marad ideje megváltozni. A következő a Guatemala lesz, amit Pisti reggel emlegetett. Én is kíváncsi lettem rá.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
paljoc
tag
Pont jart tegnap nalam egy automata gep szerelo szakember, mert kofikat szeretett volna kostolni es hasonlokat mondott.
Jo lett a Gaggia, nagyon űrtechnika!:-)
Majd megvizualom egyszer, mert ilyet meg nem lattam!:-)))
W78
csendes tag
Sziasztok!
Ismerősök mennek Milano -ba. Tudna nekem valaki ajánlani olyan kávét, amit itthon nem (vagy csak nehezen) lehet kapni, ott pedig igen és ráadásul még jó is?
Köszönöm!
lagoon79
tag
csak egy állítható időtartamú előáztatás funkció került bele, nyomásprofil az nincs. javasolni fogom, bár ha jól emlékszem ezt a qm-ben állítható potival oldották meg, viszont mintha az ulka pumpák furcsán reagálnának erre a megoldásra.
meg még ami érdekes lehet, h az elektronika mennyire bírja hosszútávon a hőt amit kap, bár már közel egy éve nyúzza a Srác, de amilyen az én formám.....
zolnagy
őstag
Igen QM-ben nagyon jól lehet szabályozni a gyári pumpákat. Egy korábbiban viszont kicseréltem ulkára, mert a gyári meghalt. Na az Ulkára viszont mintha semmi hatása nem lenne a poti tekergetésnek.
And06
aktív tag
hogy müködik ez az előáztatás?
nem úgy volt, hogy rezgőpumpás gépeknél, mivel lassan épül fel a nyomás, kvázi be van épitve ez a funkció?
And06
aktív tag
megjött a 15grammos VST kosaram. egyelőre úgy tünik be fog válni a tervem, 18 gramm pont belemegy, és igy 100%ra egyenletesre tudom húzni a tetejét, ami örvendetes. A 17 grammos strada kosár(ami u.a. mint a 18g-s VST), 21 gramm körül ment tele, ami viszont már nem minden kávénak állt jól iz terén. igy most az lesz, hogy világos pörköléshez a kisebbiket használom, sötétebbehez meg a nagyobbikat, mind2t 18g körüli őrleménnyel. Szimplát nem húzok
úgy érzem a szűrő project végére értem. bár lett pár felesleges van gaggia szimpla, gaggia dupla (2db), LM szimpa, LM Strada 17g, és most a VST 15g
[ Szerkesztve ]
MrCsiT
addikt
Sziasztok!
Philips Saeco HD8323/39 eszpresszó kávéfőző -t szabad venni? (legkisebb is számít boltban most 19k akcióban.) Úgy értem, vajon megéri az árát?
Olvastam ilyen-olyan vízfolyásról előre daráltan vásárolt kávé használatakor. Ez a hiba várható?
Most egy Delonghi Bar 14 presszó kávéfőző k van otthon, de nem vagyok teljesen elégedett vele.
Lehet, hogy rosszul tudok valamit:
a kisebb és a nagyobb kávétartónak, amibe ugye a kávét tesszük, és azon átfolyatva a vizet lesz kávé (igen, ez a szakszerű leírása volt a kávéfőzésnek, elnézést ) ..szóval a kisebb és a nagyobb tartónak elvileg hány személyre kellene kávét főznie?
Mi egy hagyományos kávétartó füles edénykébe főzzük, de 2 személynél többre főzve már vizes lesz a végeredmény, a nagyobb kávétartóval is.
Azaz: lehet kettőnél több személyre kávét főzni ezekkel?
Ha nem a fenti Philips , akkor mi ajánlott 50k alatt?
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
And06
aktív tag
fosom a szót, de legalább ontopic
reggel a vendégeknek húztam pacificcafe pinupot, espresso macchiatonak, aztán én is abból ittam a reggeli adagot, ha már be volt lőve. meg voltak elégedve, én is meglepődtem milyen jót sikerült belőle húzni most kicsit sötétebb cremaval mint eddig, eltünt minden kesere belőle, igy reggeli kávénak határozottan jó. (izre egyszerü mint a faék, amivel nincs is baj, csak a leirás a zacskón mást igér) lehet jót tett neki 2 hónap pihenés...
[ Szerkesztve ]
And06
aktív tag
nem, sztem egy fokkal sem lesz jobb mint a mostani. olvass vissza 1-2 hetet, ki lett tárgyalva újra a téma!
50kból talán kijön egy gaggia evo használtan + egy ibi/graef/ascaso őrlő használtan/újan. az előrelépés lesz! persze más configok is jók, ez csak egy példa.
MrCsiT
addikt
Sziasztok!
Közben visszaolvasva, megtaláltam -HajTömeg- ezen írását a laikusokról - ebbe egyből felöltöztem - meg a 30k-ért mit vegyek? kérdésről.
Viszont, újabb kérdésem akkor, hogy, lehet, hogy nem is a Delonghi kávéfőzőm a gyengébb kávé oka, hanem az előre daráltan vett "szénné" őrölt kávé?
Egy vacak, 5k-s kávédarálóval van esélyem "normálisra" megdarálni egy vett szemes kávét? Egy kávéörlő(?), amiről itt olvastam pár helyen, az mennyivel tud többet? pl. előre beállítható darálási minőség, vagy ilyenek?
Tudtok "akciósan" valami tartósabbnak tartott darabot?
Találtam egy cikket, amit jónak tartok kezdőknek.
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
lagoon79
tag
igen, alapból a rezgő pumpás gépeknél lassabban épül fel a nyomás, de az igazán jó megoldás a 3-4 bar környékén lévő nyomással való pár másodperces előáztatás.
ennél a gépnél csak annyi van beépítve, hogy a csapolás indítása után pár másodpercig elindul a pumpa, aztán leáll, de nem nyílik ki a 3járatú, aztán folytatódik a ciklus.ez tulkép arra jó, h a pogácsát teljesen átnedvesítse és az addig felépült nyomáson tartsa (ezt majd megnézem, h pontosan mennyi). ennek az ideje állítható a programból.
zolnagy
őstag
Jó irányba nézelődsz, az ottani cikkek kezdésnek jók lesznek, ill. Hajtömeg is jól összefoglalta a lényeget.
A jó örlő mindenképp kell. Az 5e Ftos kávédaráló összetöri a szemeket, nem őrli. Az espressohoz szükséges örlők hasonlítanak a régi mákdarálókra, csak pontosabban lehet állítani, ill. némileg precízebb szerkezet. Ha mindenképp újat akarsz, akkor a legolcsóbb már jó gép a Gaggia Evo, de én nem vennék újonnan. Használtan pl. láttam most a kávékorzón egy Gaggia Coffee gépet 25-ért, ami tulképp. egy evo belső más külsőben.
De normális örlő nélkül nem fogsz jó espressot készíteni, bármilyen gépet veszel is hozzá, tehát én első körben vennék egy normális örlőt, már az sokat javítana a mostani DL géped produktumán is. Ilyen gépem nekem is volt anno. Egy nagy ugrás volt nálam is a jó örlő, aztán amikor egy evoval leváltottam a delonghit. Azután még volt pár gépem, amik tény, hogy jobbak, mint az evo, de akkora ugrás egyiknél sem volt, mint az említett esetekben. Én egyébként normálisan csak az Evoval tudtam tejet is gőzölni, a delonghival mindig túl vizes volt a gőz.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.