Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [koxx:] Bloons TD5 - Tower Defense játék
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
lopom!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Eyesis
őstag
Ügyes vagy, gratula. Az a csésze, az honnan van? Kell nekem is!
Eyesis
zolnagy
őstag
Kapucziner Etióp Csodából csapolva. Az 1. csapolás állati finom lett, cukor nélkül jöttek a jellegzetes etióp ízek.
Ennél a csapolás előtt a gép még nem fűtött fel, ezért csináltam egy fél csészényi hűtő csapolást, ezután elindult a felfűtés.
A 2. csapolásnál nem volt hűtő csapolás és picit meg is égett (nem nagyon, csak ízre már nem lett olyan finom), de pici cukorral ez is nagyon jó volt.
Még ki kell ismernem a gépet, lehet hogy pl. ennél a kávénál lejjebb kell kicsit vennem a termosztátot, de már most is nagyon tetszik.
Amúgy a pidet már megrendeltem hozzá, akkor kicsit egyszerűbb lesz ez a játék.
adpeter
tag
Hmm! Dögös ez a Brazil hölgyike!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
zolnagy
őstag
Jaja, főleg ha rákeresel a gugliban. Felhoz egy csomó brazil karneválos képet
ronin s8
senior tag
Ma ittunk egy kávét a Csörsz utcai Cserpes Tejivóban. Teljesen elfogadható 22 mp-es dupla ristretto-t kaptam! Az egész olyan hangulatú, amiért érdemes leugrani egy szendvicsre és kávéra. A MOM Parkban a Vapiano-ban nem főzik le ilyen jól az Illy-t.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
vendingo
veterán
Nem tudom, de ez nem kávé.
A csomagolásán tuti ez áll, hogy kávét is feldolgozó üzemben készül
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-HajTömeg-
őstag
Jól néz ki nagyon, a kávé is,meg a gép is.
Én teljesen úgy emlékeztem,hogy vajszínű a gépcsoda
Ma kaptam ismerőstől cyprusi kávét.
Ezt elvileg úgy készítem el,hogy réz kübli, abba kávé és cukor meg persze víz, lassú tűzön forráspontig melegítve,majd mikor már épp elkezdene bugyogni,akkor leveszem és ha leülepedett a zacc,akkor ihatom?
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
mester6
tag
Ez akkor nem a honolfe által restaurált gép?
tariattila
veterán
instant kávé =/= kávé
ráadásul ez valami 3 in 1 kóórság?
-HajTömeg-
őstag
De lehet,csak nekem anno vajszínűnek tűnt,de a fényképező is csalhat ennyit.
Alias: Júzer error
mester6
tag
Akár vajszínű, akár fehér, jó kis gép! Legközelebb már biztos más szemmel nézem, mint eddig a Brasilia Lady-t.
[ Szerkesztve ]
zolnagy
őstag
De, Hanolfe topiktárstól vettem. Nagyon szépen rendbetette. A színe inkább fehér, mint vajszínű. Tariattilától vettem anno egy QM0650-t, na az vajszínű.
mester6
tag
Akkor volt tulaj és új tulaj is sok dicséretet érdemel!
hanolfe
tag
Nem hófehér a gép, RAL9001-es színt kértem, ennek a hivatalos neve a Cream White, azaz krémfehér. A videón szerintem kicsit fehérebbnek tűnik mint a valóságban.
hanolfe
tag
Elkészültem ma az Aristarco darálóval. Kapott új színt, valamint tölcsér modot. Elszórakoztam vele egy darabig, de megérte. A tölcsér kap még egy fedelet, alumíniumból fogom esztergáltatni. Valamint a villa van még vissza, rövidebb kell mert a tölcsér középvonala beljebb van mint a gyári adagoló kiömlő nyílása.
-HajTömeg-
őstag
kvajólnézki
Alias: Júzer error
vendingo
veterán
Nagyon szép lett!
Mivel fényezted? Én megrendeltem a mazzerhez a festéket, de nem bírok várni.
Ez a tölcsér nem gyári igaz? Hogyan és miből készült?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
tariattila
veterán
ŰŰűűűber jó!
mi is ez a tölcsér pontosan??
hanolfe
tag
Köszi!
A tölcsér innen van. Ezt kellett átalakítani.
zolnagy
őstag
Nagyon szép lett, ügyes vagy! Mekkora méretű egy ilyen? Mazzer mini v. sj v. major?
ui: a színkódot jegyzem, jó lesz, ha a pidnek csinálok dobozt oda a gőzcsőhöz. Tényleg Te miből csinálnád a dobozt?
[ Szerkesztve ]
bbuffy
senior tag
Ejj de jó lett a daráló! Vajon mazzer minihez jó lehet?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
ronin s8
senior tag
Ötletes és profi kivitelezés!
Én is kedvet kaptam hozzá.
Nem.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
hanolfe
tag
A tölcsér eredetileg 193 mm magas. A vágás után 175 mm magas lett, alul a kifolyó nyílás most 25 mm.
zolnagy, dobozt én rozsdamentesből hajtatnám ha nem akarnám festeni. Vagy aluból, ha festeném. Ha kell segíteni szólj, tudok helyet ahol szépen megcsinálják.
hanolfe
tag
Köszi :-)
A tölcsér nem gyári, hanem úgy rendeltem egy tölcsért amit átalakítottam. Ez valami likőr tölcsér vagy mifene.
Az ihletet innen vettem.
El lehet vele babrálni, főleg a kivágással, meg előtte a felesleges dolgok lebontásával.
tariattila
veterán
áááá....
amúgy a mazzert nem is akarom leszerelni...
a másik fórumon láttam azt a dózerbe műanyagtölcsér mod-ot...
az tényleg filléres és gyorsan visszaalakítható
az aristarcot meg elvileg eladtam...
igi
aktív tag
Nálunk a csapból folyó víz keménysége kb. 11 nk°.
A Saeco Minuto automatámba (havonta összesen kb. 100-150 eszpresszót ill. capuccinot főzünk le rajta) érdemes ilyen brita vízszűrő patront venni, vagy elegendő, ha kéthavonta vízkőtelenítem a gépet?
Az árán (300 vs 8.000 Ft/l) kívül, a hatékonyságát tekintve van érdemi különbség a Tesco és a Saeco vízkőoldó között? Vagy inkább használjak citromsavat?
kösz:igi
this is the beginning of a beautiful friendship
bbuffy
senior tag
Tök jó a citromsav. A Brita kancso is, de kell amellett is vizkoteleniteni csak nagyon ritkán.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-HajTömeg-
őstag
Pont most szedtem ki ezt a britta patront a gepből, mert már alig tudta felszivni a vizet rajta keresztül.
Nem tudom mióta lehetett a gépben, vele vettem.
Lehet ezt tisztítani?
Vagy ilyenkor kuka?
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
hanolfe
tag
Szuper ez a tölcsér dolog, de ma reggel azért kiderültek dolgok. Muszáj lesz berakni azt a bizonyos antisztatikus rácsot a garathoz, mert úgy jártam én is ahogy EZEN a videón a srác.
A ledarált kávé 60-70%-a szépen feltapadva maradt a tölcsér belsejében.
Megyek és keresek valami vékony réz drótot és szerkesztek bele egy EHHEZ hasonló cuccot.
cekkk
veterán
Azért az komoly, hogy egy ilyen tölcsért kintről ami már elő van készítve, 177 dollárért adnak [link]
Lehet ismerőst megkérem, hogy hajtson már nekem egy ilyet, csak amit a pidre is csinált az nagyon vastag anyagból sikerült. Ez volt a gyárban
Hátha van valami kis szép lemezük.
(#16081) hanolfe
Nem jó a kép
[ Szerkesztve ]
ne tedd be, mert onnantól nem fogod tudni ügyesen kiszedni az őrleményt. inkább földeld a tölcsért vagy mittomén. nálam amúgy nem hiányzik a rács, talán egyetlen kofi volt, ami kicsit tapadt (valami gyári cucc, atom száraz), a többi olyan, mint előtte.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
cekkk
veterán
A te gépedről lehet kérni egy fényképet, hogy hogyan van megcsinálva?
hanolfe
tag
A tölcsér földelve van, de ez kevés ezek szerint. És mit szólsz EHHEZ a megoldáshoz?
Ezt fel lehet hajtani és ki lehet pucolni a garatot.
mester6
tag
Én vízszűrő kancsót használok, amiben 4 hetenként cserélem a patront.
mutyi
őstag
Na lassan eljön az ideje az első vízkőtlenítésnek.
Eddig ugyebár hetente egyszer tersonettel öblítettem vissza a rendszert.
A vízkőtlenítést mivel végezzem a Gaggia Baby Twin-ben és hogyan kell?
Toobee
veterán
Akkor mar lehetne elegansabb megoldast is csinalni, egy rugos zsaner formajaban, mar ha ez a neve.
https://barbieripnk.hu/
Heraldry
tag
Sziasztok!
Teljesen új belépő vagyok a témában. Elromlott a régi kávéfőzőnk(Ti nem neveznétek annak) és mivel rajongója vagyok a kávénak, úgy gondoltam hogy szintet lépek. Fórum olvasgatások után vettem múlt héten egy Gaggia Classic készüléket.
Meglepett, hogy a régi maradék Tchibó family (sárga tégla) kávénak milyen más íze van vele és persze az addig soha nem látott krém(szerű felületi képződmény) is az újdonság erejével hatott.
Mindenesetre az olvasottak alapján beszerzek jövő héten hozzá egy Iberital Challenge Automata darálót és valami jobb kávét. Itt akadtam el, mert a fórumok böngészésekor azzal szembesültem, hogy vagy az alapismeretek, vagy már a mélyprofi gép hack-elés van taglalva. Egy kis segítséget szeretnék kérni "középhaladó/kezdő" szintre ugráshoz.
- Milyen kezdő kávétípust ajánlotok, ami esetleg jobban tűri a kezdeti bénázást?
- Milyen módon tudom az őrölés finomságát mérni? (Csak ujjal morzsolgatva? Esetleg subler?)
- Miért kell kicserélni a gyári szűrőt? (aminek az alján csak egy lyuk van) Milyenre és hol lehet ilyet venni?
- Mi az értelme a youtube-on látványos videókon látható "feneketlen" szűrőnek? (Arra gondolok ahol lassított felvételen gusztusosan folyik ki alul a nedű.)
Előre is köszönöm a segítséget.
Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."
cekkk
veterán
Köszönöm!
Ez miből, honnan, hogyan van csinálva? Vagy ki csinálta ezt neked?
ez egy gyári mazzer mini electronic
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
cekkk
veterán
Köszi!
Nekem is jön a héten a Mazzer, csak nem tudom, hogy úgy használjam ahogy gyárilag van, vagy inkább alakítsam át én is.
adpeter
tag
Szia!
Üdv itt nálunk!
Elsőnek valami olcsóbb kávét szerezz be,amin megtanulod az alapokat! Fog menni pocsékba eleinte,úgyhogy nem érdemes elsőre túl drága kávét venni.
Itt leginkább kezdőkávénak a Pacificaffé Rome-ot ajánljuk. A Lollo kávéi is nagyon jók erre a célra (is) vagy valami hasonló árfekvésű robuszta-arabica keverék. Kezdésnek jó lesz,aztán ha finomodik az ízlésed majd rátalálsz az útra ami neked ízlik.
Az őrlésfinomságot nem érdemes nagyon kézzel-szemmel vizsgálgatni. Sokkal beszédesebb a lefolyás ideje és milyensége és még inkább az kávé íze. Főleg,hogy kávétípusonként változhat az őrlés finomsága. Nyilván kis gyakorlattal szemre és tapintásra is megállapítható,ha túl durva az őrlemény eszpresszóhoz.
Van olyan vélemény, hogy a túl finom,összetapadó őrlemény,amiben már megmarad az ujj lenyomatod az túl finom. De saját tapasztalatból kiindulva,némely kávé bizony ezt igényli. Szóval az íz és a lefolyás a mérvadó,leginkább.
A nyitott(látványos) szűrőkar amellett,hogy látványos, megmutatja hogy milyen hibákat követtél el!
Látszik a csatornásodás,a rossz tömörítés stb. Sokat segít a tanulásban és a kávégép gyakoribb tisztításában.
Például nem egyenletesen áll össze a lefolyás,spriccel,féloldalas stb.Ezek mind hibákat mutat.
A gyári "egylyukas" szűrő,az úgynevezett nyomásfokozós szűrő.Azért találták ki,hogy bolti előreőrölt kávékkal (amik minősége és őrlési finomsága nem megfelelő) minőségi eszpresszóhoz hasonló löttyöt tudj előállítani. Ez a kütyü felesleges,ha saját darálód lesz.Akkor azonnal ki kell cserélni.
ui.: Ezt a sublerrel mérést komolyan gondoltad?
[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
5381
aktív tag
- Feneketlen szűrő : Nekünk halandóknak, a látványt szolgálja. Akik kapisgálják a dolgot, azoknak teljes értékű infó a kávéfőzés szinte minden részletéről.
- A gyári szűrő : ezek un. nyomásfokozós szűrők, állítólag a gyári őrölt kávékhoz jók. A gép viszont képes nagy nyomásra, ezen nem kell mit fokozni, csak megfelelő őrleményt kell tenni a szűrőbe. Én az Expolygon-nál vettem, elég nehézkes eligazodni a honlapjukon, de email-ben és telefonon is nagyon segítőkészek.
- Első, gyakorló kávénak akár ez is jó lehet.
- Őrlés : Ezt ki kell tapasztalni, én valahol valami olyat olvastam, hogy ránézésre liszt finomságú, de morzsolgatva szemcsés legyen. Én ez alapján indultam el.
A lényeg, hogy 25-30 másodperc alatt jöjjön le kb 30ml kávé.
Olvasgass a Kávékorzón itt rengeteg infót megtalálsz a kávézásról. De itt a fórumon is biztos segítenek majd hozzáértőbb emberek, ha kérdésed van.
használd úgy, aztán majd kialakul, hogy hogy tetszik. de mégegyszer, én nem alakítottam át semmit, vannak az adagolós mazzerek és vannak a tölcséres electronic mazzerek. egyik sem jobb a másiknál, ha nekem adagolós volna, úgy használnám, csak megcsinálnám rá a szigetelőszalag-tuningot (lapátok aljára lehet tenni, hogy tutira tisztára söpörjenek), és... kész.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ma probaltam rajonni hogyan lehet 2 szemelyes Brikkaval gyengebb kavet fozni 1 szemely reszere.
Paraszt logikat kovetve, egyszeruen kevesebb kavet raktam bele, ugy hogy kb. felig volt a tolcser(2 csapott teaskanallal raktam, 70 ml vizhez), de igy nem szep lassan jon ki a kave, hanem felcsapja a szelepet s nagyon gyorsan kipreseli az osszest, a krem is sokkal sotetebb szinu s az ize olyan mintha sok zacc atjonne igy s mikor szetszedem latni hogy a kave fel van preselve a filter aljara.
Ha tele rakom a tolcsert, akkor joval lassabban jon ki, nem is olyan sotet szinu s joval tobb is a krem, de ekkor meg olyan eros, hogy megbolondulok tole.
Ilyen az enyem s ilyet szeretnek elerni.
Most pl. egy olasz porkolesu kenya kaveval probalkoztam.
Egyreszt gondolom durvabbra kellene oroltetni, hogy semmikepp ne juthasson at zacc a filteren.
Kerdes, hogy ez megoldas lenne-e arra az esetre ha nem rakom tele a tolcsert?
Masik alternativa gondolom, hogy mondjuk veszek francia porkolest s azzal mar valoszinuleg tele rakhatnam a tolcsert s akkor se lenne tul eros, de az meg azert joval pazarlobb, mivel majd haromszor annyi kave fogyna.
Mit javasolnatok?
cekkk
veterán
Köszönöm.
Akkor lehet csak annyit csinálok vele.
5381
aktív tag
A Brikka zabálja a kávét rendesen. Én 4 személyest használtam egyedül
Itt fent az összefoglalóban van egy Brikka leírás, szerintem attól ne nagyon térj el. A szűrőt én nem raktam teli, de kocogtatva tömörítettem rajta egy kicsit. Ha durvábbra őrlöd, valószínű gyorsabban átszalad rajta, vagy többet kienged a szelepnyitás előtt. Lehet játszani, hogy hideg, vagy meleg vízzel töltöd, őrlés finomsággal, melegítés erősségével. Lehetőleg csak egy dolgot változtass egyszerre, akkor tudod, hogy merre is érdemesebb továbbhaladni.
hanolfe
tag
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.