Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
edk-
őstag
Az enyémek is lazák (cserélgetem a kétféle kifolyót attól függően, hogy szimplát vagy duplát főzök).
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
mutyi
őstag
Miután levettem, rájöttem, hogy alapvetően kár volt,mert én majd szeretnék egy nyitott szűrős kart,mert az olyan szép,ahogy folyik le a kávé, ott viszont eleve csak egyes lehet,hiszen ha két csészét tennék egymás mellé,akkor folyna a csésze szélére is nem?
Tejhab: Valaki világosítson már fel, hogy a Caffe latte és a Latte Machiato az két különböző dolog ugye?
Hogyan kell tökéletesen felgőzölni a tejet,hogy olyan krémessé váljon az állaga és ne legyen túl habos, buborékos?
Hány fokosnak kell lennie a tejnek,amikor készen van?
Egyszer olvastam,hogy nem szabad felforralni és csak olyan 70-80 dok körülinek kell lennie.
Tegnap viszont néztem egy video-t,ahol a csóka egy hőmérővel készítette és felengedte egészen 130 fokig.
bl4ze
veterán
monyesznek volt nagyon (epe) keserű.
passz. lehet gép dolog, vagy nem tudta annyira finoman belőni hozzá a hőfokot.
nálam nem volt keserű, egy pici kis füstösség volt, de nem keserű.
igencsak túlárazottnak éreztem ennyiért amit tud.
.:. bl4ze .:.
edk-
őstag
szeretnék egy nyitott szűrős kart
Nekem van, de nem mertem még használatba venni, félek, hogy ha nem jól csinálom, fröcsögne mindenfelé.
Azzal valóban nem lehet két csészébe engedni.
Caffe Latte:
Latte Macchiato:
[ Szerkesztve ]
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
paljoc
tag
Ma reggel barna cukival fogyasztottam es fincsi volt, a tesztnel 90%-ban cukor nelkul probalgatom, ill. keves sima feher cukorral.
Barna nadcukorral /az a zselészerű nyirkos erzetű/ utana csak, mert annak van plusz ize.
Ami furcsa, hogy az utolag megkapott tajekoztato szerint etiop meg guatemala kave van benne, azokat meg nem szokas ilyen sotetre porizni...?!
bl4ze
veterán
Szardínián nem tudják aztatat pallyotz
.:. bl4ze .:.
-HajTömeg-
őstag
Látom a másikon megint kiszedték a hozzászólásod
De mondjuk mit vársz egy olyan moderátortól,akinek kv fórumon "nyomásfokozó" a neve
Alias: Júzer error
And06
aktív tag
zabadakk moderátor lett?
jolti
senior tag
Ki is tiltott egy hétre.
Mondjuk azért a Tiszának nem megyek....
Idióták ott a modik! Bekaphatják az infúziós állványomat!
Megyek is mérgemben kajálni, utána meg csinálom az új tamper-állványomat+tartót.
Meg be kéne tekerni a pid kábeleit a nagy nehezen beszerzett spirálos kábelkötegelőbe.
Te hogy állsz már vele? Vagy megvárod, hogy Adapter beszerelje neked?
-HajTömeg-
őstag
Így van,megvette, szerelje is be
And06 Úgy néz ki, karrierje csúcsán van.
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
And06
aktív tag
úgy látom még épp időben otthagytam azt a szemétdombot
azt nem értem miért olvassa még azt bárki is? pl Ti is?
[ Szerkesztve ]
edk-
őstag
Az ndx frmról van itt nagyba' szó?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
And06
aktív tag
index.hu megfelelő topicjáról, vagy nem?
[ Szerkesztve ]
tariattila
veterán
igaz, hogy itt többen írnak már... viszont ott iszonyat mennyiségű olvasó lehet...
ott valószínűbb, hogy felbukkan valami érdekesség
mondjuk az hál'sten ide is átkerül...
adpeter
tag
Így van. Megvettem,beszereltem. A másik szett tartalék. Szintén nekem.
Na a zndx!
"más" hangulatú hely,az biztos!
Pölö még azt is meg kell magyaráznod,ha élcelődsz valakivel,akivel egyébként jóban vagy!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
jolti
senior tag
-HajTömeg-
őstag
Nyomásfokozó keze ide is elér...
Alias: Júzer error
tariattila
veterán
index vs ph
3 : 26 hsz eddig ma....
jolti! csak keményen a szennyeződés ellen! vizipisztoly a legdurvább ilyenkor
[ Szerkesztve ]
jolti
senior tag
Én is úgy gondoltam, hogy a nagyágyút' vetem be!
Megyek nyomok egy Pacific monszunos balhét levezetésképpen.
Nem tudod, hogy melyikkel állítom a pidet, hogy hosszabban fűtsön csapolás közben. Most csak fel-felvillan. Auto tuningra egész jól beállította magát, csak ugye az nem csapolás közben van. Általában 3 fokot szokott esni így alapból.
Saughassy küldött mg régen beállításokat, de az annyira távol áll az én beállításaimtól, hogy nem merem arra átállítani.
tariattila
veterán
igaz elektronikai végzettségem van de gyűlölöm is rendesen
egyszer volt pides gépem, el is adtam nagyon gyorsan...
közöm nincs hozzá...
a mezei , manuális, ecccerű dolgok vonzanak...
remélem sokat segítettem
na rohanok mer odakozmál a brazilom
jolti
senior tag
Köszi Csoki sokat segítettél!
adpeter
tag
mutyi
őstag
Nem is rossz egy kezdőtől
Grat!
pallapet
csendes tag
Üdvözlet Mindenkinek!
Mint lelkes kezdö, segitseget szeretnek kerni a kedves forumozo profiktol. Eddig csak automata (DeLonghi, Saeco) gepeim voltak, de ugy gondoltam beruhazok egy Gaggia -ra. Kineztem kettö tipust: Baby es Classic Melyiket ajanlanatok?
bbuffy
senior tag
Mindkettő kb ugyanaz és jó is. Amelyik jobban tetszik.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
pallapet
csendes tag
Köszönöm a valaszt. En is ugy lattam, de gondoltam valami elkerülte a figyelmem.
Ugy latom eleg sokan vannak itt az oras forumbol
[ Szerkesztve ]
GIJoe
addikt
köszönöm
jolti
senior tag
Igen, alakul!
Ez már fütyis nyuszi!
BlacKSouL
addikt
Cégnél megy a vita, ki mit szeret/nem szeret. Saeco odea giro az eszköz, és kétféle cucc szokott bele kerülni. Az egyik a kifejezetten sötétre, fényes olajosra túlpörkölt, lefőzve risztrettósan röviden is kesernyés beütésű, a határozottságot mármár túlzásba vivő tchibo sicilia. A másik pedig egy kellemes meglepetés számomra, a többség számára nem, pontosan még nem beazonosítható, újhullámos, kifejezetten citrusos, világos, matt pörkölésű friss anyag. Automata géphez képest kiadós cremával és kellemes ízzel.
Majd az admin.dir.-t megkérdezem, mert azt mondják ő szokta ezt venni és inni. Viszont ahhoz, amit a többiek isznak, a 2-3 eszpresszónyi "hosszúkávé" tejporral, cukorral, ahhoz kétségtelenül jobb a sicilia. Ilyen felhasználási móddal ez a másik nem tud mit kezdeni. Viszont a sicilia-t önmagában már én is alig bírom meginni, ez viszont simán eszpresszóképes.
Azt nem tudom, hogy a gép adagolóján mi a fenének a tömérdek mennyiségi fokozat (rövid és hosszú között)? [link]
Ugyanis a normál eszpresszó mennyiség az a bal legszélétől nem egészen egy osztásnyira jobbra állítva kapható, a második osztás már dupla mennyiség. És ha jól hallom, nincs megkerülő vezeték, vagyis a 2-8 adagot is mind a pogácsán nyomja keresztül.
Nem is értik a többiek, hogy a "hosszítottat" miért egy közepes adag eszpresszó mennyiségből, és forralt víz beleöntéséből csinálom, még a sicilia általam is tejporozott cukrozott fogyasztása esetén is. Majd lassan kiművelem őket, hogy a pogácsán áztatni hosszan nem túl tetszetős. De amíg a sicilia jobban ízlik nekik, mint a másik, addig nehéz is belekezdenem.
És mire ezt megírtam, leért az új, hát enyhén szólva is jobban felpörgetett, mint a másik bármikor.
Aláírás (nem kötelező megadni)
Érdekes, amit mondasz. Szerintem az autómata van, akinek jó. Nekem ezek még nem.
Jó autómaták árán bitang jó daráló és főző vehető kettő az egyben. Pl: Jura. 400+ árú.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Xabi78
aktív tag
Azért, mert az amik aláraknak egy félliteres poharat, és teletöltik (ez nyilvánvaló hülyeség).
Sok tejporral meg cukorral nyilván a sz*rt is meg lehet inni
Azt meg, hogy az automata árán milyen nagyon jó dolgokat lehet venni, ezért lassan illene elfelejteni. Használtan kapsz Saeco odeát (de akár Jurákat is, ha ahhoz van kedved) fél év garival 45-55 körül. És ezek már jó kávét csinálnak. Irodába szerintem hülyeség a daráló és karos kávéfőző, hacsak a titkárnőt ki nem képzed baristának is (van itt olyan szerencsés? )
Nálunk otthon szintén automata van, leginkább azért, mert a feleségemnek annyi igénye volt, hogy reggel pár gombnyomással tudjon értékelhető kávét inni, ez meg így megoldható.
Szóval: 50e-ért nem fogsz kapni szerintem kitűnő kávéfőzőt kitűnő darálóval. Egy jó karos kávéfőző áráért pedig kapsz egy tűrhető automatát, ami jól beállítva ha nem is tökéletes, de egész jó presszót ad (teszem hozzá, az én ízlésem nem tud különbséget tenni a jó és a nagyon jó kávé között, mint ahogy egy 10e forintos és 2e forintos bornál se mondom meg, melyik a drágább. Szomorú, de ez van... )
Cave canem!
bbuffy
senior tag
Pacifica Monszún mordekár Malabár, mennyire hőigényes?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
jolti
senior tag
Én ma reggel a Babyn lementem 97 fokra. Egész jó volt így. Jobb mint 99-en. Eltűnt belőle a kesernye! Meg lehet holnap rápróbálok a 96-ra kíváncsiságból.
Toobee
veterán
QM0650, vagy TX10 egy használt Ibi/Ascaso/régi ipari darálóval. Kijön 50-ből.
https://barbieripnk.hu/
mutyi
őstag
Így jártam ma:
Húztam egy egyes kávét, a tegnapi beállításokkal, vagyis húztam volna, de semmi sem jött.
Gyanús volt mikor levettem a kart,mert száraz volt a teteje is.
Megnéztem a víztartályt és még volt az alján víz, de lehet hogy már kevés volt és nem ment bele víz.
Na mindegy, tettem bele,majd megcsináltam megint ugyanazzal az őrléssel, de alig tömködtem meg.
Végeredmény az lett,hogy 20 mp alatt lefolyt egy dupla ristretto mennyiség, azaz 44 ml.
Mondom ez gáz.
Elkészítettem a szokásos módon, cukor és egy minimális tejszín és azt kellett hogy mondjam, de ez lett eddig az egyik legjobb,mert nem volt olyan "aromás" erős,mint amikor jól főzöm le.
BlacKSouL
addikt
Nem biztos, hogy akarom tudni, hogy az ámerikaiak a literes kancsóból milyen folyadékot borítanak a félliteres bögrébe, ami fekete de mégis átlátszó, de azért kíváncsi lennék hogy, miből csinálják, és hogy vajon milyen íze lehet. Ugyanakkor ott is vannak eszpresszós helyek nyilván.
Itt az automata teljesen megfelelő, ahogy néztem, ez még egész barátságosan belőhető úgy, hogy jó kávéból jót főzzön, csak attól hogy automata, még nem ipari, és sajna legalább 10 ember, legalább napi 2 kávét tol le, de inkább többet, úgyhogy a napi 30+ adag már ennek a gépnek sok. Nem ismerem ezt az odea giro-t, vagyis eddig nem ismertem, de szerintem ez nem erre a mennyiségre van még tervezve. Max napi 20-at még talán elbírna. De jobb lenne valami 1-el nagyobb kategória, ami hasonló megbízható minőségűt tudna produkálni akár napi 50-60 adagra is.
Jurák azért inkább jellemzően 100 fölött vannak még használtan is szerintem, bár lehet hogy rég néztem árakat.
Aláírás (nem kötelező megadni)
ronin s8
senior tag
Az az érdekes, hogy bár számunkra sokszor idegen dolgokat művelnek, de generálisan jó minőségű kávékból készült italokat iszogatnak. Hozzá tudnak jutni akár a legjobb alapanyagokhoz, mert szinte az összes cég nyomul arrafelé. Mondjuk az utóbbi években nálunk divatba jött savas vonallal nem hiszem, hogy túl sokat tudnának kezdeni a bödönkávéknál. Ott ez egyszerűen nem megy.
A bödönkávénak is megvan az az előnye (amiről itt errefele nagy kegyesen kussolunk ), hogy egyidejűleg kiküszöböli a vízvisszatartásból eredő mellékhatásokat. Koffeinben viszont erőseket iszogatnak.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
And06
aktív tag
az iroda egy külön téma. otthonra 80ból kijön egy szett (használtan) ami 3 nagyságrendet ver bármelyik automatára, és nem fog széthullani a garanciaidő után.
automatából én még jó kávét nem ittam, van itt valahol a cégnél egy többszázezres jura csodagép, higfos kávét ad, ihatatlan, még nem sznob mércével is.
mutyi
őstag
No kérem, tegnap óta a Brasil Natural Aguas kávéját iszom és igaz hogy nem sikerült eddig sosem jóra a lefolyás,mindig sokkal gyorsabban folyik le mint ahogy kellene,de ahogy már írtam is, eddig ez volt a legfinomabb espresso itthon és az előbb meg egy cappuccinot készítettem szintén rossz lefolyással,de még mindig a szájpadlásomon van egy kellemes virágos, gyümölcsös íz.
Sosem éreztem még ilyet eddig kávénál, lehet most sem kellene,de ez most nekem egy újdonság.
Már csak azt nem tudom hogy azzal hozom ki ezt az ízt,hogy túl gyorsan folyik le, azaz nem lesz annyira aromás vagy szimplán mert két hetes pörkölés és jó kávé?
WiZARD
addikt
salapp
addikt
Kondorosi uszodában Juraból csurgatja a büfés srác. Átrohanós, savas lötyi lesz az Omniából. Brrr.
Ittam már több irodában kávét Saeco Odea Giro-ból, sajnos az ottaniak 90%-a nem foglalkozott a gép karbantartásával, kéthavonta javíttatniuk kellett, amikor épp ment, Tchibo S.-ból elfogadható valamiket főzött.
Az itthoni Saeco Xsmall egyéni beállítással kezdetben igen jó eredménnyel dolgozott az erősen robustás keverékekből, de fél év alatt egyre füstösebb lett az íz, egyre több a mellément darálék, nagyon koszolós volt a használata.
Azt viszont, amit egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy egy QM0650-es és egy Iberital használtban egyben kijönne 50K-ból, azt erősen kétlem. De biztos vannak ilyen misztikus ajánlatok.
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
radi8tor
MODERÁTOR
115 fokra van állítva?
Nem volt még PID-em.
⭐ Stella
WiZARD
addikt
Az alsó a beállított, a felső az aktuális érték, elsőre eléggé felfűti, és onnan hagyja visszahűlni. Bár egy kis üres shottal lehet ezen gyorsítani
(Nekem se volt még PID-em, sőt eddig csak Brikkám volt )
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
vendingo
veterán
Nekem az egyik kedvencem, mindig van itthon belőle.
Rengeteget pörköltem már ebből, bolondbiztos, nehéz elrontani a pörkölését meg a főzését is.
Szerintem azért ízlik neked nagyon, mert friss a pöri, illetve jó a kávé is.
Nem nagyon kényes a lefolyásra, se a hőre.
Próbáltam már mindenféle főzési variációt belőle, de egy se végezte a csapban.
WiZARD: Elhappoltad előlem ezt a tuti kis főzőt, ezért ejnye bejnye...
Használd egészséggel, remélem beválik a brikka után
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
ronin s8
senior tag
Valami nem stimmel ezzel a PID-del. Az enyém nem fűti túl.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
mutyi
őstag
Én ezek szerint mégis ütöm a bolond kategóriát )) hisz nekem eddig ez vagy besült vagy gyorsan folyt le.
Eddig két féle kávét főztem ezelőtt, azokkal könnyebb dolgom volt.
De ez is meg fogja magát adni,addig kísérletezek vele.
Más:
Ha veszek egy hőmérőt,akkor ha nem teszem fel a kart hanem csak csapolok egy kis vizet, ott elvileg annyi fokos víznek kellene kijönnie, amilyen hőfokon a kávéval is találkozik ugye?
A lefőzött kávénak mi az ideális hőmérséklete,mert akkor azt is elkezdeném kimérni.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.