Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#104801) Kávé Kálmán válasza Cathfaern (#104800) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Egy cimborám megválna a Fellow Ode örlőjétől, amit Kickstarteren back-elt még, mert megfogta a design, és félreértette a leírását. Kizárólag eszpresszót iszik, és nem tudtam rádumálni, hogy próbálja ki a filtert. Most nálam van, mert - ugyan nincs rá szükségem - de össze szeretném ereszteni az Apex-szel és az EK43-mal. Az EK jövő héten érkezik, ergo március második felében az Ode szabad préda. A lélektani határod felett lesz mondjuk valamivel. De, ha érdekes, üzenj és megadom a számát, az eladónak és lemeccselhetitek. Csak az összehasonlítás miatt kérnék türelmet. Az őrlőn kívül még van hozzá egy termosz, és egy kávétároló doboz is, amit a támogatók kaptak.

(#104802) Toobee válasza Kávé Kálmán (#104801) üzenetére


Toobee
veterán

SSP-vel eszpresszó képes. FB csoportban használja így valaki. Az enyém pont Lali.hu-nál van, nem kellett hozzányúlni. A forgórész század mm-en belül van. V1.2 kés már kész van hozzá, 100 mikronnal finomabbat tud, az újakat már ezzel szállítják. Nyárra ígérik a V2 kést, ami már tud majd finom őrleményt is. Backerek ingyen kapják majd.

https://barbieripnk.hu/

(#104803) Kávé Kálmán válasza Toobee (#104802) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Komoly? Na, mondom neki a jó hírt.

(#104804) Toobee válasza Kávé Kálmán (#104803) üzenetére


Toobee
veterán

"Milan Hamos espresso is around 2-4 on the dial
1 is actually fine enough to do Turkish"
Itt [link] a poszt, de zárt csoport, be kell lépni.
SSP RedSpeed Espresso kés van bent neki.

https://barbieripnk.hu/

(#104805) Kávé Kálmán válasza Toobee (#104804) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

innentől a fedőn levő sorvezető is "újrakalibrálás"-ra szorul

(#104806) Zen42 válasza Gery0505 (#104795) üzenetére


Zen42
tag

Feltétlenül és egycsapásra megoldotta. Ám közben átalakítottam a kávéfogyasztási szokásaimat, nem csak a macera miatt hanem mert eszméletlenül elkezdett jegesedni a mélyhűtőnk a napi sokszoros kinyitás és becsukás miatt. A mostaninál ez nem jelentene problémát, de már nem térnék vissza a régi szokáshoz. Ma már csak max 2 fajta negyed kilós van éppen nyitva egyidőben és kevesebbet rendelek egyszerre. A porciózásból annyi maradt meg, hogy ha jelentősen olcsóbb a kilós kiszerelés akkor átmérem a frissen pörkölt kávét negyed kilós szelepes zacsikba mielőtt hűtőbe / mélyhűtőbe teszem.

Ha a "hűtőben tárolom" nem valami szerkesztési hibaként maradt nálad a szövegben, az fura. Én sima hűtőben tartva, gondosan kinyomva a levegőt nem tapasztalok problémát csak a mélyhűtővel jártam pórul. Akkor sincs probléma ha zacsival fagyasztom (leragasztott szeleppel) és kiengedem a hűtőben megbontás előtt ahogy már írtam néhány napja, de függ a pörköléstól is, hogy mit csinálok. A klasszikusra hajló sötétebb pöriket nem mélyhűtöm, és hűtőbe is csak megszokásból teszem őket megbontás után.
Többször is próbáltam ajándékba kapott klasszikusabb ízvilágú, de nem olajosra pörkölt kávékkal (az olyasmit nem szeretem), hogy direkt kint hagytam a gép mellett és csak zacskószorítóval zártam le őket. Legutóbb pl. két és fél hónap alatt fogyott el fél kiló ilyen bolti kávé a családom segítségével és teljesen rendben volt még a legutolsó pár adag is. (L'Or Crema Absolu Classique)

(#104807) Zen42 válasza Toobee (#104796) üzenetére


Zen42
tag

Nekem nem a lezárással volt a bajom (bár a szelepet én is leragasztom biztonság kedvéért) hanem azzal, hogy minden egyes nyitáskor kb. 40 fokkal melegebb levegő tódul be a zacskóba amiből azonnal kicsapódik a kondenzvíz a babokon. Hiába kerül utána vissza a mélyhűtőbe, máris megtörtént a probléma.

(#104808) adriankoooo válasza Kávé Kálmán (#104803) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Neked nem küldtek az 58mm-es Flairből próbára? Van akinek már igen, de egy semmitmondó naked videóból -amit feltöltött, nem sok infót lehet leszűrni.

(#104809) SteelCowboy válasza Kávé Kálmán (#104801) üzenetére


SteelCowboy
csendes tag

"...össze szeretném ereszteni az Apex-szel és az EK43-mal."
Ennek az összehasonlításnak a tapasztalatairól később olvashatunk tőled néhány sort valahol?
Szerintem többünket is érdekelne. :K

We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

(#104810) Parci válasza Toobee (#104802) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

maga az őrlő milyen? jó az?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#104811) Cathfaern válasza Toobee (#104802) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Azt hiszem akkor erről lecsúsztam :)

Mondjuk ennek fényében kicsit ironikus, hogy még most is ez a fő marketing szöveg az oldalukon :)
"A powerful and precise home coffee grinder with café capabilities, Ode Brew Grinder does things differently. When grinders try to tackle both brewed coffee and espresso, they become a master of none. In stark contrast, Ode was designed to perfect your daily brewed coffee— AeroPress®, pour-over, French press, cold brew, and more"

[ Szerkesztve ]

(#104812) Parci válasza Cathfaern (#104811) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mindenből lesz eladó itt a topikban is, csak idő kérdése. ilyen ez a divatszakma :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#104813) fragola.6035 válasza Kávé Kálmán (#104801) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

A daráló minősége szerintem nagyon rendben van, szép munka van rajta.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#104814) Toobee válasza Parci (#104810) üzenetére


Toobee
veterán

Fragola szerint szép munka.

Picit feltöltős, ha nem spriccelsz, akkor nagy mocskot tud csinálni, de ezzel szerintem együtt lehet élni, mert könnyen kezelhető. Maga az anyagminőség szerintem ebben az árkategóriában több, mint jó, a dizájn meg szubjektív. EKG mellett baromi jól mutat. A kés meg olyan, amilyen. Én nagyon jó filtereket ittam vele, de megvannak a határai, azaz nem lehet vele túl finomra őrölni, de alternatív vonalra készült vagy mi a szösz. Angol nyelvű fórumon van egy srácnak 2 db, egyikben eszpresszó, másikban filter SSP és ettől függően használja őket. A mérések azt mutatják, hogy SSP-vel sokkal jobb minőségű az őrlemény, értsd.: jobb a szemcseméret eloszlása. Azért azt kétszer is meggondolnám, hogy 70.000 Ft-ért akarok-e rakni bele kést.

Ha csak röviden érdekel a válasz, akkor azt gondolom, hogy megérte az árát. Coffeedesk instán láttam most rá 20%-os kuponkódot, így 295 EUR, ha jól nézem. Annyit bőven megér.

https://barbieripnk.hu/

(#104815) stereofan


stereofan
tag

még a korábbi szilárdtestrelé témakörben ajánlanám:

Finder
típus: 77.25.9.024.8250
1 fázis / 25A (tartós terhelés)
kimeneti feszültség: 230VAC
bemeneti feszültség: 3-32VDC

kicsit drágább mint a korábbi típusok, de ez nem kínai termék.
létezik 40A-es változat is.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#104816) Ketchup2020 válasza Cathfaern (#104800) üzenetére


Ketchup2020
lelkes újonc

Szia nekem egy kinu traveler van de nekem a méret volt a fontos, elégedett vagyok vele.
Előtte nagyon nézegettem a Flair Royal Grindert elég ígéretesnek tünt de nincs vele tapasztalat.
https://youtu.be/1G3esNcKOGo

(#104817) Toobee


Toobee
veterán

BWT vonalon gondolkodóknak:
Grohe 30387000 Blue Pure Mono mai napon 49e Ft, de van 1 db újracsomagolt 32e Ft-ért. Ez már az az ár, amiben nincs túl nagy rizikó, alig kerül kevesebbe 1 db patron hozzá.

https://barbieripnk.hu/

(#104818) Zen42 válasza Toobee (#104814) üzenetére


Zen42
tag

Ez a filter őrlő vonal engem is érdekelne. Konkrétan az, hogy mitől lesz egy őrlő kifejezetten filterre alkalmas? Azon túl, hogy más tartományban őröl persze, ha gépről van szó.
Itt van pl. ez az Ode. Odákat zengenek róla, de nem tudom miért. A késprofil kísértetiesen hasonlít ránézésre az espresso őrlőknél alkalmazottakhoz, ráadásul azt is van aki mint írtad lecseréli SSP-re. A fordulatszám meg ugyanannyi mint a Mazzereken. Akkor mégis mitől lesz az Ode annyira más? Tudom, hogy szabályozott a fordulatszáma, de nyilván nem az a kulcs. Akkor meg mi?
Ha valakinek ajánlanom kéne - mert egyébként erről van szó - egy kifejezetten filterhez való őrlőt akkor mi jelenti itt a belépő szintet? Kézi is lehet.

(#104819) Kávé Kálmán válasza fragola.6035 (#104813) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Igen. Nemcsak a reklámfilmjére költöttek sokat. Ár/teljesítményben szerintem nagyon erős. kíváncsi leszek, ha megkrúvézom őket.

@SteelCowboy Persze, nem maradnak ezek titkok, csak az időt kell megtaláljam majd hozzá.

@Cathfaern kiderül, nem tudom, megenyhül-e a csákó, lehet, hogy nem akar már foglalkozni vele.

@adriankoooo Sergio nem kényeztet ilyesmivel, mert nem rendelek tőle Pro-t és Royal-t.

(#104820) 72lakiluk válasza Toobee (#104817) üzenetére


72lakiluk
tag

A Grohe Mg+Cink szűrőnél írják, hogy cserénél tisztítópatront meg ahhoz tartozó fejet is kell használni, mielőtt feltennéd az újat. Ez parasztvakítás vagy szükséges valóban ? Mit akar tisztítani a tisztítópatron ?

(#104821) Cathfaern válasza Zen42 (#104818) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igazából nincs olyan őrlő ami alkalmas espressora, de nem alkalmas filterre. Viszont vannak őrlők, amik vagy nem tudnak espresso finomságig lemenni, vagy nem elég kis lépésben állíthatóak ahhoz, hogy espressot be lehessen lőni normálisan.
Ami eltérés van, hogy espresso-nál a nagyon finom szemcseméret ("fine") nem baj, sőt van aki kifejezetten azt preferálja, ha van benne. Filternél viszont ez hátrány, mert csak túlkivonatoltságot eredményez. High-end espressoban most ez a legújabb hype / vitatémakör, hogy "unimodal" vagy "high uniformity" a jobb (bár ahogy én látom ez inkább preferencia, mint objektivitás kérdése).
De filterre visszatérve ez a különbség erősen high endnél jön csak ki szerintem, de majd megerősít vagy cáfol valaki akinek több őrlővel van már tapasztalata :)

Ami elvileg gondot okozhat, hogy ha egy őrlőnek a konzisztenciája elromlik egy bizonyos szemcseméret felett, de őszinte legyek nem hallottam még olyanról ahol ez előfordulna tipikus pour-over vonalon (szóval v60 és társai). Alsóbb kategóriában is legfeljebb french press vonalon kezdődnek a problémák (pl. ami nekem van Timemore C2 french press méreten már furát produkál, túl sok fine, miközben hatalmas darabok is megjelennek).

Ami másik eltérés, hogy hogyan jön ki az őrlemény. Espressonál tipikusan karba szeretnél őrölni, míg filternél valami dobozba. Vannak olyan őrlők, amiknél a kialakítás miatt az egyik verzió körülményes. De ez inkább kényelem kérdése, magát az őrleményt nem befolyásolja.

"Ha valakinek ajánlanom kéne - mert egyébként erről van szó - egy kifejezetten filterhez való őrlőt akkor mi jelenti itt a belépő szintet? Kézi is lehet."
Szerintem a Timemore C2 a legalja ami vállalható. Érdemi előrelépés onnan csak a 60.000+-os kategóriában van, vetélytársai meg drasztikusan rosszabbak nem csak őrlemény minőségben, hanem használhatóságban is. Kezdőknek azért is ideális lehet, mert ha nem jön be a filterezés, akkor nem volt egy nagy befektetés (főleg a kifejezetten filterre való kávék ára mellett... ), viszont ha később fentebb lép, akkor is meg lehet tartani utazós őrlőnek, mert pici, könnyű és teljesen vállalható a kávé amit főz vele az ember.

(#104822) zolnagy válasza stereofan (#104815) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi szépen neked is az ajánlást.
Most sz.zs. topiktárs kisegít, de elteszem ezeket az ajánlásokat a jövőre.
Meg a topiktudást is bővíti, ha az ember rákeres az SSR-re, vagy szilárdtest relére.

@Cathfaern,
a Timemore C2 kotyogóhoz is jó lehet?
Nemrég kérdezte egy ismerős, mert meglátta a Commandantémat, de annyit nem akar érte adni kotyogóhoz.

[ Szerkesztve ]

(#104823) Toobee válasza Kávé Kálmán (#104819) üzenetére


Toobee
veterán

Korábban raktam be chartot ide Kruve-os mérésekről gyári késsel, meg SSP-vel is. Összehasonlítva mindenféle nyalánksággal, pl.: C40-nel, meg valami Bunzilla névre keresztelt szörnnyel (Ditting-szerű valami).

#104818Zen42: attól, hogy nem tud eszpresszó finomságot, így már "csak" egy filterre alkalmas őrlő :DDD Viccet félretéve: minden úgy van kialakítva rajta, hogy az egyszeri, otthoni felhasználónak filterkávé készítéshez a lehető legoptimálisabb legyen. Gondolok itt ilyen dolgokra, hogy egy nagyon pratikus kis mágneses őrleménytartóba őről, amiben egyébként van egy egész jó skála, amivel még mérleg nélkül is viszonylag jó eredményt kapsz (betöltött babtömeg tippelő), a babtartály fedelén az egyes elkészítési módokhoz tartozó tól-ig skála, és még lehetne sorolni. A késprofil totál eltér az eszpresszóképes gépektől, mert a szélén van egy magasan futó perem, ami miatt fizikai akadálya van a közelítésnek, hiába jó a megmunkálás, nem kóvályognak.

https://barbieripnk.hu/

(#104824) jugeen válasza Toobee (#104817) üzenetére


jugeen
addikt

Ha jól tudom, akkor ez az Aqa Drink OEM verzió lenne. Hogy mi a különbség a vending termékekhez képest, azt én találtam meg sehol sem. Esetleg valaki rendelkezik infóval?

(#104825) Toobee válasza Toobee (#104817) üzenetére


Toobee
veterán

Na, ki vette meg az újracsomagoltat?

https://barbieripnk.hu/

(#104826) 72lakiluk válasza Toobee (#104825) üzenetére


72lakiluk
tag

:B

(#104827) konzumpro válasza Toobee (#104823) üzenetére


konzumpro
senior tag

Hengeres malmokról van valami tapasztalat? Tim Hortons kávékban látok olyan egyenletes, filterre jó, durva szemcseméretet, amit nem lehet kúpos őrlővel megközelíteni apró szemcsék és nagyobb törmelékek nélkül.

(#104828) Cathfaern válasza zolnagy (#104822) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Használom kotyogóshoz is, szerintem arra teljesen megfelelő. Brikkával volt egy-két kávé aminél azt éreztem lehet jó lenne lentebb menni vele, de sima kotyogóshoz gond nélkül be tudtam lőni mindig.

(#104829) Cathfaern válasza Toobee (#104814) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Olvastam olyat, hogy nem jó vele kis adagokat (kevesebb, mint 20g) őrölni, de az indoklást nem nagyon értettem. Van vele ilyen tapasztalatod? Én a legtöbbször annál kevesebbet őrlök, szóval ha igaz, akkor kilőve...

(#104830) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

hogy én hogy tudtam eddig élni a qm0650 gőze nélkül, azt nem tudom. full nagygépes teljesítmény! nincs "előbb levegőt kell bevinni, utána összeforgatni", mert egyben megvan a kettő.

álomszerű ez a mini gaggia + qm0650 setup egyelőre.

ide kapcsolódó kérdés: 3 lyukú gőzcső véget mivel szoktatok ledugózni?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#104831) Bakóimi válasza Parci (#104830) üzenetére


Bakóimi
csendes tag

Ultraprszt megoldás, de én letekerem a végét és belülröl beleszúrok egy keményfa fogpiszkálót az eltömítendő lyukba. :D

(#104832) Toobee válasza Cathfaern (#104829) üzenetére


Toobee
veterán

Jó lenne tudni, hogy milyen értelemben nem érdemes? Szemcseméret eloszlás vagy sebesség vagy micsoda? Én 16 grammból szoktam italt készíteni, tehát 20 alatt vagyok.

https://barbieripnk.hu/

(#104833) Parci válasza Bakóimi (#104831) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

akkor én duplaprosztó vagyok, mert kívülről szúrtam bele :DDD (de ezt átmenetinek szánom)

esetleg gémkapoccsal próbálkozom még, hátha pont jó

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#104834) fragola.6035


fragola.6035
aktív tag

FELLOW ODE:
A dizájn olyan, amilyen, szép darab, de nem az én világom.
Szóval nagyon precíz kis daráló, szépen megmunkált minden darabja. A kések helye is pontos, nem kell központosítgatni a késeket, egyszerűen és hibamentesen cserélhető.
A forgó késtartót mértük gépműhelyben, lényegében nincs mérhető eltérés a tengelyirány és a kés merőleges síkja között, tehát bőven 0.01 mm alatti. A késtartó pontosan illeszkedik a motor köszörült tengelyére, semmi kottyanás nincs, kb.2 százados illesztés lehet.
Az állórészt nem tudtam kimérni, célszerszám kellene hozzá, az EK43-hoz való mérőeszközöm nem fért bele.
A motor elég pici csapágyakon fut, de gondolom elég lehet. Nagyon csendes, erős, nem erőlködik.
Az állítás fokozatos, biztos jobb lenne fokozatmentes, de filternél szerintem elfogadható. A nullpont kalibrálását is bárki el tudja végezni, aki tud kezelni egy csavarhúzót.
Presszó őrleményre nem alkalmas, még presszó közelire sem, így kotyogóval sajnos nem tudtam kipróbálni. Cupping brewerrel használtam, szerintem finom vele a kávé, ennél mélyebben az ízekbe nem mennék bele.
Elég egyszerű szerkezet, szerencsére ez az árán is látszik. Szerintem nagyon megéri az árát.

https://caffe35.webnode.hu/

(#104835) zolnagy válasza Parci (#104833) üzenetére


zolnagy
őstag

Én is fogpiszkálót használtam évekig, de mikor a rézcsövezés kapcsán megtanultam forrasztani, beforrasztottam két lyukat.
Nem lett szép, mert a krómozás elszíneződött, de annyira nem is rossz.

(#104836) McNamara


McNamara
Ármester

Silviaról (V6 még nincs PID) lenne értelme Lelit Victoriara váltani szerintetek?

(#104837) zolnagy válasza McNamara (#104836) üzenetére


zolnagy
őstag

Szerintem nem. Én inkább a Silviát pidelném.

(#104838) p.lac


p.lac
tag

Szerintem nézz utána ezeknek is:

1Z Presso JX PRO (költséghatékonyabb, filterre simán jó lehet) és 1Z Presso JE-PLUS (a Kinuval megegyező késes)

[ Szerkesztve ]

(#104839) waxos válasza Parci (#104833) üzenetére


waxos
csendes tag

Szintén kívülről. Ránézésre örök darab :D

(#104840) SoundON válasza fragola.6035 (#104834) üzenetére


SoundON
tag

Köszi a megosztást!

Tök jól hangzik!!! :)

Ezek után nem csodálkoznék ha a FELLOW ODE esetében is beindulna a felvásárlás :)
De nem úgy mint a 2019es RAO hatás :) ami sok őrlőtulajdonost viccelt meg. Persze én továbbra is hálás vagyok neki, mert pl én ennek a láznak köszönhetem az EKmat :)

Szerencsére vele ellentétben Te nem az ízekkel érvelsz (hiszen tudjuk az nem objektív) hanem műszaki tartalommal teszed mindezt, ami viszont full száraz tényeken alapszik.

(#104841) Cathfaern válasza p.lac (#104838) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Köszi a tippet! JX-PRO elvileg jónak tűnik. Furcsállom hogy nem terjedt el jobban.

(#104842) mézespálinka


mézespálinka
senior tag

Sziasztok!

Gaggia Classic manométer kit-et (expolygonost) épített be valaki sajátkezűleg?

(#104843) fragola.6035 válasza SoundON (#104840) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

De, szerintem az íz nagyon is objektív.
Ezt inkább műszaki oldalról néztem, az ízeket meghagynám a tényleg hozzáértőknek.

https://caffe35.webnode.hu/

(#104844) WarLock07222


WarLock07222
tag

Na mi készül a "garázsban"? Egyelőre még a nyomásmérőt nem sikerült berakni a körbe, így valamelyest visszajelzés nélkül, csak timingokkal játszadozva, de itt az első két próba összerakás után:

VIDEO_1
VIDEO_2

(#104845) Zen42 válasza WarLock07222 (#104844) üzenetére


Zen42
tag

Silvey Davidson. ;] Legalábbis a második videó alapján.

(#104846) sz.zs. válasza mézespálinka (#104842) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Mi a kérdés? Én ugyan nem kit-et , csak magát a manométert és tuningolt gépbe, de igen.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#104847) cipofuzo87


cipofuzo87
tag

Nekem a P&Y Grandi Arabica jött be legjobban ízvilág szempontjából. Tudtok esetleg hasonlót ajánlani mástól? Olcsóbb is jöhet :)

[ Szerkesztve ]

(#104848) mézespálinka válasza sz.zs. (#104846) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Szia, írtam!

(#104849) SoundON válasza fragola.6035 (#104843) üzenetére


SoundON
tag

Professzionalis Q Graderek között átlagolva valóban lehet objektivitás, de szerintem ez egy olyan társaságban, ahol valaki pont kijött a covidból, valaki éppen csípős paprikát evett, valaki egy feles pálesz után van, valaki mangós sütit evett, valaki meg tök tiszta, de eleve nem érzékeli az előző négy emberrel egy szinten az ízeket, érzi az illatokat az objektivitás már nem él, ráadásul itt az ízlés (a hétköznapi értelemben vett ki mit szeret jobban, ki mit szokott meg) is erőssen benne van a képben ami megint elhúzza valamerre az ízek objektív mivoltát.
De nem kötekedni akarok, csak én ezért írtam hogy szerintem az ízek nem objektívek.
Műszerrel, laborban kimutatva igen, de emberek számára nem.

(#104850) RetepNyaraB válasza cipofuzo87 (#104847) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Az egy arab blend, tehát nem single origin. Ilyenformán paljoc titkos receptje :)
Vegyél indonéziai kv-kat, nehéz őket elrontani és van egy nagyon kellemesen fűszeres, telt ízük. Van nála házon belül jávai, bár abban is van asszem egy kis robuszta. Finom cucc.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.