Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
válasz BBéci #156947 üzenetére
Nem számít amit hallok, mert relatív. Ahogy az sem számít amit egy megjeleniton jónak érzek, ha messze van a kalibralt beallitasoktol. Vagyis nekem számít, másnak nem.
Mindent meresekkel kell alatamasztani, minden más az agy szüleménye egy szint után.Ha lesz meresekkel alátámasztott bizonyíték minden kábel mizeriara akkor majd elhiszem, a fulnel sokkal kifinomultabb, megbízhatóbb műszerek vannak. Ha ezekkel igazolják, akkor lehet tovább menni a gyakorlatra, mennyit ér az egész belekerules aranyban.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
BBéci
legenda
Miért baj az, ha relatív? Azért építünk házimozi rendszert, hogy örömünket leljük benne. Ha egy falban futó kábel kicserélése fokozza, növeli az örömöt, akkor csak az ostoba ember keres mérési eredményeket az élvezet helyett.
Mérésekkel kel alátámasztani, hogy ízlik az eléd tálalt töltött káposzta, vagy nem ízlik?[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
fehér_ember
addikt
(#156950) Quetz
Jó a példa, minden kábelen ugyanaz a hang megy át, csak épp azok eltérő befolyásoló paraméteri miatt lesz más és más a hallható végeredmény.[ Szerkesztve ]
-
Zigi
senior tag
válasz Dagidög #156931 üzenetére
Szia. 1. Nem írtad milyen tv, de samsungnál pl. be kell kapcsolni az egyes bemenetekhez a uhd colort. A win-ben wcg hdr-t nem kapcsolod be.
2. A filmek 4:2:0 ban vannak, tehát filmezéshez az a legjobb beállítás a kijelződ színmélységével. Viszont ha játékokat is futtatsz akkor 4:4:4 a jobb, mert egyes játékokban 4:2:0-ban nem jól jelennek meg a színek. Vagy váltogatod.
3. Nem tudod kikapcsolni, mert csak oda ad hangot a vga ahol kép is van. Kiterjesztett kijelzőnél be lehet állítani más felbontást az erősítőnek és az elsődleges kijelzőnek is. Így 4k megy a tv-nek és 1080p az erősítőnek.[ Szerkesztve ]
-
Mankó
veterán
Kontaset túlfesz védett, zavarszűrős fémházas elosztót keresek 6-8 dugaljjal. Ahol találok ilyet ott nem lehet rendelni, ahol meg lehet, ott meg vagy nem fémházas, vagy más tényező hiányzik.
Akinek van bevált forrása írjon már egy linket! Több mint 1 órája szívok vele, pedig én se ma kezdtem ezt a szakmát.Gaben360
[ Szerkesztve ]
-
-
Mankó
veterán
válasz HoryThePooh #156960 üzenetére
Nem jó a link.
Köszi BBéci!
-
Hohocali
aktív tag
válasz Quetz #156950 üzenetére
Az ilyen illúziókkal azt vered csak át, aki nem látott még ilyet / felületes szemlélődő (vagy aki mindennel átverhető 25. alkalommal is = "pali"). Ezeket meg lehet tanulni, és utána már nem dőlsz be nekik. De elég lehet egy kis odafigyelés és gondolkodás, és már nem is működik.
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
Elekellek
csendes tag
"The New Scientists recently commented on the London Heathrow Hi-Fi Show, saying that among the cables selling for up to £30,000 for 6 metres, they found Quad demonstrating their latest speakers to great enthusiasm. The orange cable to the speakers looked oddly familiar. When asked about it, Tony Faulkner, the recording engineer demonstrating them (who'd used the speakers as monitors while recording Saint-Saen's complete works for piano & orchestra, Gramophone's Record of the Year), said of the cables:
"Yes, they would look familiar if you have a garden. Before the show opened we went over the road to the DIY superstore and bought one of those £20 extension leads that Black & Decker sells for electric hedge-cutters. They are made from good, thick copper wire, look nice and sound good to me. The show's been running for three days and no one in the audience has noticed..."
És akár a falba is be lehet húzni!
[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
válasz Hohocali #156963 üzenetére
Nem az "átverés" a lényeg, vagy azok megtanulása. Maga a tény, hogy ilyen illúziók léteznek, meg tudjuk őket tapasztalni, azt bizonyítja, hogy az ember az érzékelés során becsapja saját magát, olyat látunk és hallunk, ami a valóságban nem, vagy nem úgy létezik. Ezt a hiányosságunkat és a saját magunk tökéletességeben való hitet aztán jócskán kihasználják a marketingesek...
Abban abszolút igazad van, hogy "De elég lehet egy kis odafigyelés és gondolkodás, és már nem is működik." Nem véletlen, hogy a hangsugárzókra és az akusztikára koncentrálok a fejlesztés során. Ezek olyan tényezők amik valódi minőség javulást eredményeznek, amit hallgatózással és méréssekkel is könnyen lehet igazolni.
-
Dagidög
senior tag
1. Samsung UE55R7102 - Hol találom ezt a beállítást? H-s tévém volt eddig és pont azt néztem, hogy jól leegyszerűsítették a beállításokat.
2. Játszom is, úgyhogy világos mire van szükségem. Ha winben 4:4:4 8 bitet állítok és MPC-HC-ban a kimenetet untouched-ra (tehát a filmes 4:2:0-t nyomja ki), a madVR-nek megmondom, hogy 10 bit or more a panel, akkor a lejátszás alatt megfelelően átáll a kimenet? Hogy tudom ezt ellenőrizni?
3. Másnem kap az erősítő valami alacsony felbontást és bedobom a sarokba. -
Ear001
addikt
válasz ctrlaltdel13 #156943 üzenetére
Ugyan már. Nincs zenei memória, de zenészek beszélgetnek arról, hogy milyen volt x-y-z teremben játszani, ahol a más akusztika miatt másképp szólt a hangszerük. Ha éppen vonót választanak, akkor ha már több mint öt másodperce játszotta az A-hangok az egyikkel, akkor már nem is tudja, hogy szólt, amikor vonót vált, akkor már önbecsapást végez? Ugyan ez egy gitárosnál, ha játszik egy kombón, és nem 3 másodpercen belül dugja be az új szettbe, akkor már nem emlékszik, rá, hogy az előző cucc hogy szólt? Vagy ez mind-mind nagy difi? De akkor mi a kicsi?
Értem én, hogy hifiszüzek, kevésbé érzékenyek, kevésbé tudnak visszaemlékezni egy hangzásra, de aki rendszeresen vagy nap-mint-nap ezzel foglakozik? Az tudott, hogy agyunk nagyjából mindent megjegyez, de ezeknek a döntő többségét normál helyzetben nem tudjuk előhívni, csak a fontos dolgokat. A fontos dolog viszont dinamikusan változik, minél többször szükség van rá, annál inkább előhívható egy emlék. És aki hangokkal foglakozik, annál ez bizony fontos.
-
arcitec
addikt
válasz Ear001 #156969 üzenetére
Szerintem, nem igazán akarod elfogadni a linkelt cikk, lényegi tartalmát,mert az látszik, hogy igyekszel félremagyarázni. Nyilván egy a fenti zenész magyarázatod logikus és elfogadható, de ismétlem a cikk nem is ezt akarta kiforgatni,
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
bajnokpityu
félisten
-
migabi24
nagyúr
válasz bajnokpityu #156971 üzenetére
Ez nagyon igaz, én is ilyen hitetlen voltam amíg nem tapasztaltam meg a saját fülemmel ezeket a misztikus dolgokat
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz arcitec #156970 üzenetére
Én az idézetre válaszoltam.
A cikk lényegi tartalma meg mi? Van egy prekoncepció, és ehhez vannak válogatva dolgok, elég meredeknek tűnő leegyszerűsítések. Nem vizsgál, nem mér, hanem a legegyszerűbb fizikai dolgokat elővéve egyszerűen kijelent. Ez olyan, mintha valaki az elmúlt 100 év fizikájára azt mondaná, hogy marhaság, mert Newton egyenleteivel mindent ki tudunk számolni.
-
-
mettek
addikt
Elég sokat visszaolvastam ellenallás kérdésében (ohm) de nem vilagos a dolog.
A marantz 4-16ohm kozott dolgozik elvileg. A hangfalaim 4-8 ohmosak. Az alap beállítás 8ohm jelenleg. Érdemes 4ohmra tenni? Miben változik a hang? Tisztább lesz, dinamikusabb?
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
Quetz
őstag
válasz mettek #156978 üzenetére
Akkor érdemes 4 ohmra állítani a Marantz-t ha szeretnéd növelni a hangfalaid korai elhalálozásának esélyét.
Az opció hasonló ahhoz, mint a csaló motorvezérlő szoftver, amivel a Volkswagen megbukott. Azért került be 4/6 ohm beállítási lehetőség számos AVR-be, hogy az Amerikai hatóságok tesztjein megkaphassák a megfelelt minősítést. A beállítás hatásai:
- Korlátozza a végfokok kimenő teljesítményét
- Ezzel csökkenti a melegedést => megfelelt plecsni a hatóságtól
- A visszafogott teljesítmény miatt alacsonyabb hangerőn kezd el torzítani az AVR
- A visszafogott teljesítmény miatt megnő az esélye, hogy négyszögjelet kapnak a hangfalaid és elégeted a magas sugárzókat.(Saját tapasztalatom, ha a hőleadáson akarsz javítani, akkor kapcsolj ki minden HDMI funkciót, mert az azokért felelős chip készlet jelentősen több hőt termel, mint a végfokok.)
-
arcitec
addikt
válasz Vikthor #156979 üzenetére
Nyilván valóan a megfelelő ohm értékre állítva ... U.I: Az a mindenkor emlegetett torzítás, csak nagyon, de nagyon szélső értékeken történhet meg, az erősítő füstölésre nagyobb az esély Nyilván valóan az átlag kommersz 80eft- és - 1mill erősítőkről lévén szó.
mettek : 4-8 ohm hangfalakon hagyhatod 8 ohm beállításon ,max akkor vegyél vissza,ha brutál melegszik,az erősítő, de akkor minél előbb ..[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
-KP-
addikt
Ebben biztos vagy? 4 ohmos Martin Logan stage centerem van, aminek a minimumja 2.9 Ohm. 6 Ohmos Martin Logan Electromotion ESL hangfalam van, ami 20khz-en 1.6 Ohm. Hát egyik se 8 Ohm. Ráadásul az Anthem MRX500 simán hajtja, pedig még csak meg sincs adva teljesítményadata 6 vagy 4 ohm-ra, és kapcsoló sincs rajta...
-
BBéci
legenda
A világ egyik legjobb hangsugárzója USA-ban készül, névleg 4 ohmos, minimum impedanciája 3 Ohm. Furcsa lenne, ha szülőhazájában nem árulhatnák. [link]. A kisebb modellek szintén 4 ohmosak, a Mezzo centersugárzó minimuma 2.8 Ohm.
Más amcsi gyártók kínálatából is hozhatnék példákat, tehát a megállapításod teljességgel téves.(#156984) Zigi
Azért nem volt kapcsolható, mert totál felesleges, több kárt okoz, mint hasznot.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Zigi
senior tag
válasz BBéci #156986 üzenetére
Szörnyen néznek ki ezek a hangfalak.
Mostanában nem volt Amcsi ( kinti piacra gyártott) avr-em , de az ottaniakon nem lehet(ett) kapcsolgatni ez tény. Vannak ott rokonok, legközelebbi látogatáskor jobban utánajárok ennek a témának. Furcsálnám ha 8ohm-os erősítőkhöz adnának 4ohm-os hangfalat, ott ahol mindenért perelnek mindenkit, ha nincs szájába rágva, hogy ezt ne idióta. Vagy minimális kockázata van bármilyen jellegű probléma felmerülésének (melegedés=tűz, letiltás=károsodás stb.). -
zsoika
addikt
válasz Visormail #156990 üzenetére
Szia!
Digitális jel megy rajtuk ,de egyesek szerint látható/hallható a különbség a gagyi és a profi HDMI kábel között...szóval d) .Szerintem érdemes egy mechanikailag stabil darabot beszerezni, ami ismert gyártótól való és hihető a specifikációja. Én az alsó szegmensből szoktam válogatni, egy ránézésre is kafa darabot, ami át tudja vinni amit szeretnék.
Most ilyen van [link]
[ Szerkesztve ]
-
Mosqu!to
addikt
válasz Visormail #156990 üzenetére
szvsz a - c.
Én még nem hallottam HDMI kábelek közötti különbséget, pedig eskü próbálkoztam.
Két helyen tapasztaltam "különbséget" kábelek között:
1) 7,5m-es állítólag nagy sebességű kábel és 2.0 csatlakozók - viszont a kép el-elment 4K HDR 60Hz 4:2:2 esetén. Csak am miheztartás végett: 3700 Ft volt a kábel, visszaküldtem és visszakértem az árát, majd vettem egy 5m-es kábelt 4000 Ft-ért, ami már vitte rendesen a fenti követelményt (ezt több helyen is írják, hogy 5m a fordulópont a highspeed+ethernet kábelek esetén, a jobbak viszik 5m felett is a nagy sávszélet, a gyengébbek nem).
2) 15m HDMI 1.4 még régen, projektort kellett bekötni. 4000 Ft volt, ez villogott-képhibákat dobált. Vettem egy egyel jobbat, azzal ment minden gond nélkül.
A "jobban szól" meg "szebbek a mélyek" szerintem szemfényvesztés, de az igazán olcsó kábel bizonyos hossz felett lehet selejt, valamint nem teljesíti a specifikáció szerinti tudását. Amiket linkeltél, azok már tisztes minőségűek, nem lesz velük gond.
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
robi-k
őstag
-
addikt
Na ezaz, tudtam én, hogy izzik ott a parázs, csak szítani kell egy kicsit. Úgyis le volt már ülve a topik, most megyek egy intel vs amd-t is ellövök.
Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6750XT, Windows 11
-
Quetz
őstag
Sokat futó téma a kábelezés, sok az érv a tervezés meg műszaki paraméterek alapján vásárlás ellen... Ehhez tennék hozzá némi adalékot.
Egy 16nm-es szobába 7.2-es rendszerhez számoltam a szükséges kábelhosszakat, passzív mélynyomókat feltétetlezve: 120m jött ki, ráhagyással. Ez már az a kábel mennyiség, ahol nem fogjuk évente többször cserélni a kábelezést, hogy fejlesszünk a hangon, és hazai viszonylatban 1-2 ezer forintnál többet szintén nem fogunk költeni rá méterenként, mert azt is megérezzük. Ráadásul valószínű a 10m feletti kábelhossz, ami megkívánja a 4mm2-es kábel méretet, újabb döfés a pénztárcának.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest