Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- A fénynél gyorsabban
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mettek
addikt
válasz mettek #157098 üzenetére
Ez komolyan érdekelne hogy oké hogy van egy mérés de attól hogy fog hobban szólni a hangfal? Ahhoz kell egy dsp ami módosítja a hangfal frekvenciáját. Na ezt hogy módosítod egy átlag avr-en ha a forrás nem pc? Mondjuk egy marantz 7013nak nincs olyan jól módosítható manuális eq-ja.
[ Szerkesztve ]
PSN: Mattacks87 Xbox ID: HUNgAlien
-
törölt tag
válasz mettek #157101 üzenetére
Valószinüleg ugy hogy nem a hangfalon hanem inkább az akusztikán van a hangsúly -elhelyezés, hangelnyelők v. diffuzorok helyeinek megaatározása. Vagy pl fülelek vállal hangváltó tervezést-készítést, az is sokat dob rajta. pl Dorian volt Conceptjeit is ő tuningolta emlékeim szerint.
-
mandju
senior tag
válasz mettek #157098 üzenetére
Anthem AVM60-at használok ARC-kal. Előtte Diracom volt. A processzor elvégzi a mérést pc kiértékel, majd vissza van töltve a procira. Dirac nagyobb szabadságot enged, de az arc-kal is nagyon jó tapasztalataim vannak.
-KP-
"Milyen rezonátor, illetve milyen sarokpanelt használsz?"
a sarokpanelek méretre lettek gyártva. padlótól mennyezetig. 90 kg/m3 testsűrűségű közetgyapottal.
A rezonátor egy membrán szerű panel, ennek a belseje szintén kőzetgyapot, légrés és egy membrán amit a mély hangok megrezegtetnek ezáltal a csillapítás hatékonyabb, mint egy normál panelé. Hogy pontosan hogy épül fel, azt nem tudom megmondani, csak azt, hogy működik.[ Szerkesztve ]
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
Quetz
őstag
válasz mettek #157101 üzenetére
A hangfal mint hang generátor ugyanúgy fog szólni, a viszont a füledig eljutó hang fog megváltozni.
Egyrészt mérheted a lecsengési időt, ha ezt leszorítod 0,3-0,4s környékére, akkor a hangok nem fognak zengeni a szobában.
Azután ellenőrizheted, hogy a problémás reflexiókat sikerült-e kezelned:
Előtte:
Utána:
Az eredmény pedig az, hogy sokkal inkább fogod hallani a hangfalaidat, mint a szobádat.
-
mettek
addikt
válasz Quetz #157104 üzenetére
ezt értem is. Az világos, hogy bemérem a hangfalakat és az alapján kezelem a szobát akusztikailag. Nem erre irányult a kérdésem. Hanem arra, hogy szoftveresen hogyan lehet használni a mérést és ráhúzni az elektronikára mint dsp. Ahogy az önbemérők is csinálják. De ezek szerint egy átlag AVR erre nem jó. A marantzomnál pl kizárólag audissey pro jöhet szóba (sztem). Az meg megint 40ezer ft de az talán ér is valamit.
(#157103) mandju: így már értem. Olyan processzorral annyira azért nincs nehéz dolga az embernek. Simán rátöltöd a procira a mérést a saját programjával.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz ctrlaltdel13 #157079 üzenetére
Taps erre a mondatra vonatkozott: "ritkán akar ellocsolni még egy húszast újabb mérésért csak azért, h fórumon bizonygathassa, milyen jól csinálta."
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
mettek
addikt
válasz Quetz #157106 üzenetére
Nem pc-ről nézek filmeket. Ergo buktam az összes ilyen progit. Van egy androidos lejátszóm es egy sony blu ray player. Próbáltam pc-ről is egyszer de sehogy sem akart összeállni. Állandóan szétesett a kép. Lehet azért mert a monitor mellette más felbontáson megy. Na mindegy, én a pc lejátszást feladtam.
Ezért nekem csak a audissey pro jöhet szóba.
-
Hohocali
aktív tag
válasz BBéci #157107 üzenetére
Úgy gondolom, hogy akinek egy akárhányadik mérésről ez jut eszébe, annak a kezdőtopikban a helye! Haladó szinten ne legyen már egy 2. mérés gáz! És az is gáz, ha valaki tapsol ehhez! Szerintem.
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
alphamooncam
őstag
válasz rudi77 #157111 üzenetére
Ez nem távolság hanem idő.
40 dB esik a hangnyomás 110 millisecundum alatt. Ez túl hosszú. 40ms már jó lenne.
Apropó mi volt a tesztjel tipusa? Rózsazaj?
Ez a diagramm önmagában nem.alkalmas véleményezésre.
Egy vízesésdiagrammból már el lehet indulni, de ott sem mindegy az hogy hol helyezed el a.mikit stb.
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Hohocali
aktív tag
válasz Dorian #157112 üzenetére
Semmi olyat nem tettél, ami miatt ezt kéne csinálnom. Nem is neked válaszoltam. Csak leírtam a véleményemet BBéci-nek, mert elkezdte "népszerűsíteni" ezt a tételt. Erre van a fórum.
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
arcitec
addikt
válasz Hohocali #157115 üzenetére
Max cinikus volt BBéci (ezen)irománya, de még talán az sem. Amit meg Dorian írt, azok hétköznapi tények és való igaz sokan az első mérést is meggondolják nem, hogy a másodikat, amit egyébiránt maga a mérő sem javasol. Ugyan is az eredendő mérés megmondja, ha ezt meg ezt teszel, ez és ez lesz a végeredmény.Ez meg az én véleményem
[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Quetz
őstag
válasz rudi77 #157111 üzenetére
Az ilyen grafikonok belinkelése sajnos nem segít, mert nem lehet normálisan leolvasni őket.
Ha odaviszed az egeret a 0ms pontba, majd ctrl+jobb egérgomb lenyomása mellett mozgatod a kurzort, akkor távolságot fogsz látni. A 0ms és első tüske közti távolsághoz add hozzá a hangfal-mikrofon távolságát, majd egy ilyen hosszú valós vagy képzeletbeli fonalat köss a mikrofonra és a hangfalra. Feszítsd ki a fonalat, és ahol az határoló felületet ér, ott lesz reflexiód. Az alábbi kép is ezt magyarázza:Ezt a videót érdemes még megnézni:
Early reflections - what they are, how to measure them and what to do about them(#157114) Dorian: Ennek a fórumnak, mint haladó házimozis topiknak, pont az lenne a lényege, hogy segítsen ennek a tudásnak a megszerzésében.
[ Szerkesztve ]
-
-
alphamooncam
őstag
válasz rudi77 #157119 üzenetére
Ezzel tudsz otthon is dolgozni!
Amennyiben a szoba ha téglatest alakú, és a méreteket pontosan megadod, megkapod a rezonáns frekvenciákat, -és még mérni sem kell
Kurzot a frekire víve a 3D ablakban piros-kék szinekkel hozzávetőlegesen bejelöli azokat a pontokat a szobában, ahova a frekihez illő panelokból kell elhelyezned párat.
Ha ezt megteszed, már nagy lépést tettél
Üdv.
Majd ne felejts el beszámolni...
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
rudi77
tag
válasz alphamooncam #157121 üzenetére
"Quetz" leírása alapján már két reflexió pont sikeresen orvosolva! Frontok hátam mögötti falon visszavertek.
amcoustics.com-ot most nézegetem de elsőre nem egyértelmű.[ Szerkesztve ]
-
Hohocali
aktív tag
válasz rudi77 #157122 üzenetére
Először én is méricskéléssel kerestem ezeket, de aztán egyszerűbbnek találtam valami akadályt tenni valamelyik elméleti reflexiós pontba, és rámérni mégegyszer (elég, ha odafogod az egyik kezeddel, a másikkal meg indítod a mérést). Ilyenkor az adott pont "tüskéje" eltűnik a grafikonról. Ez biztosabb is, mert ha két reflexiós pont távolsága hasonló, akkor is jót mutat. A REW magas frekvencián mér, így elég lehet akár egy kartonlap kereszben, vagy hasonló. Én egy EPS diffuzort használtam erre (ez kéznél volt).
-
Quetz
őstag
válasz rudi77 #157119 üzenetére
Ha sikerült megnézned a linkelt videót, akkor Nyal pont erről magyaráz: A következő "iskolák" vannak
- Ne kezeljük a front szélső reflexiós pontokat, mert azok jók, szélesítik a teret
- Kezeljük a front szélső reflexiós pontokat, mert ezzel még precízebb hangzást kapunkAz első/hátsó falon viszont ajánlott a beavatkozás a fentiektől függetlenül.
A következő megint ízlés kérdése, mint ha csak kábeleznél, a panelek amiket használsz:
- Elnyelő - abszorber - panel. Egyszerű megcsinálni, nagy sűrűségű kőzetgyapotot kell keretbe foglalni.
- Szétszóró - diffuzor - panel. Ezt matematikai számításokkal modellezik, ilyen program pl. a QRDude: Quadratic Residue Diffuser calculator
- A fenti kettő egyben, amit az angolok abfuser-nek szoktak hívni. Ilyen például az RPG cég BAD paneljeÖsszességében elmondható. hogy az elnyelők pontosítják a hangzást, a diffuzorok pedig szélesítik a teret.
-
alphamooncam
őstag
válasz Hohocali #157126 üzenetére
"A REW magas frekvencián mér, így elég lehet akár egy kartonlap kereszben, vagy hasonló."
Ezen kissé fennakadtam !
Saját mérés volt Felső hangsugárzót, a 3"-os Tascam VL-S3-amat mértem.
Ha megnézed a hangsugárzó [link] adatlapját 80Hz az alsó határérték, amit a gyártó megadott, viszont a diagrammon 30Hz-nél van egy tüske 81 nehány dB-es hangnyomással.
Azt lehetne gondolni, hogy ez egy mérési hiba, mert hogyapitlibe tudna kiadni egy ilyen kis hangsugárzó 30Hz-et?!
Nos ez nem mérési hiba, hanem a hangsugárzó kiad 30Hz-et, csak igen kis hangnyomáson, amit alapesetben nem is hallanánk, azonban ezt a rezononcia felerősít erre az értékre, és minő véletlen ez megegyezik a szobám egyik - hosszúságából adódó 5,25m rezonancia frekvenciájával ( 32,7 Hz ) - módusával.
Ilyen alacsony frekvenciára tehetsz bármilyen kartonlapot, az kb. halottnak a csók.
Összefoglalva, ha nincs csillapítva a szoba módusa ( hosszúság, szélesség, magasság ) akkor teheted bárhova a szobában hangsugárzót, ezeken a frekvenciákon nagyon sokáig, és nagyon hangosan rezonálni fog a hang.
-
alphamooncam
őstag
válasz alphamooncam #157128 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből.
A teheted bárhovát, úgy kell érteni, hogy a módusok csillapítása nélkül soha nem lesz homogén a frekvenciamenet. Ha egyik helyen nem tapasztalható a módus, frekvenciától függően fél méterrel-méterrel odébb, már igen.
[ Szerkesztve ]
-
Hohocali
aktív tag
válasz alphamooncam #157128 üzenetére
Jajj...! Valamit félreértettél.
Az "impulse" grafikonról volt szó (reflexiós pontok keresése), amit a REW a teljes tartományú "sweep" előtti "füttyel" mér (Measure tab / Use acoustic timing reference), ha jól tudom.
-
alphamooncam
őstag
válasz Hohocali #157130 üzenetére
Nyilván ez is probléma, azonban úgy gondolom, a probléma súlyát tekintve a kettő azért nem összemérhető.
Amennyiben a módusok rendbe vannak téve, úgy a feladat nagyrészt ( magától ) megoldott.
Fordítva viszont, ha az elsődleges reflexiókra koncentrálunk, és csak azt oldjuk meg, attól még igen súlyos akusztikai problémák maradnak, amik tönkretehetik az élményt.
(Az a grafikon korábban írtam önmagában kb. nem elég semmire.)
[ Szerkesztve ]
-
Hohocali
aktív tag
válasz alphamooncam #157131 üzenetére
Én csak arra adtam tippet, hogyan lehet a reflexiós pontokat gyorsan megkeresni.
Amúgy egyetértek azzal, amit írtál."az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
Quetz
őstag
válasz Hohocali #157130 üzenetére
Szerintem félreértetted, hogy mire kell a sípolás a mérés elején.
A pontos impulzus válasz méréshez szükséges tudnia a szoftvernek, hogy mikor van a zéró pillanat. Ezt a korai időkben hardware loopback-el oldották meg, a kimenetet vissza kellett kötni a hangkártya bemenetére. Amikor viszont elérhetővé váltak a kalibrált USB mérőmikrofonok, akkor ez már nem volt lehetséges többé. Ezért a fejlesztő berakta a füttyöt, amit az időzítéshez használ. Ezt a dokumentáció részletezi is:
Impulse Response Calculation
The timing reference selection controls whether REW uses a loopback on the soundcard as a timing reference, or an acoustic timing reference, or no reference. Using a timing reference allows REW to eliminate the variable propagation delays within the computer and soundcard so that separate measurements have the same absolute timing. If a loopback is selected the reference channel signal must be looped back from output to input on the soundcard and measurements will be relative to the loopback timing, usually this means measurements will have a time delay that corresponds to the time it takes sound to travel from the speaker being measured to the microphone. If an acoustic timing reference is used REW will generate a timing signal on the output that has been selected to act as the reference before it generates measurement sweeps on the channels being measured. The timing signal is a high frequency sweep to allow accurate timing, a subwoofer cannot be used as the reference channel. Measurements will have a time delay that corresponds to the difference in their distance from the microphone compared to the distance of the reference speaker - if the reference speaker is further away the delay would be negative...
-
veterán
Sziasztok
Nem találtam konkrét hangfal topikot, ezért ide írok nem tudom,hogy jó helyre, de remélem tudtok segíteni!
Hangfal vásárlás előtt állok, és van egy kiszemelt egy Jamo Concert C97 személyében, esetleg valakinek vélemény róla?
Teszteket olvastam róla ott nagyon dícsérik, ebben a márkában volt egy Jamo 707 nekem azt imádtam, de az ugye nem mostani darab😁
Köszönöm ha valaki tud segíteni -
arcitec
addikt
válasz N.YCityBoy #157135 üzenetére
Egy teszt max tájékoztató jellegű- hogy nem lehet annyira rossz (legfeljebb) - azt nem mondja meg, hogy neked mennyire lehet megfelelő. Ha erre van igényed,- lehetőséged - mindenképp hallgasd meg, ha esetleg valaki nem mond erre,vagy ez mellé másik alternatívát.Ha mondanak, akkor leszel bajban,mert akkor már mind meg kellene hallgatnod a megfelelő döntéshez. De nyilván ez a szint még valahol a belépő kategória..
-
-KP-
addikt
válasz N.YCityBoy #157135 üzenetére
Sztereóra kell, vagy mozit akarsz építeni? Használtan ettől kategóriákkal jobb vételek vannak..
-
veterán
Köszönöm mindkettőtök válaszát! Azért szerintem a belépő kategória nem itt kezdődik, hanem mondjuk egy Magnat vagy Genius, na az belépőszint, de egy 260000ft-os Jamo minden csak nem belépőszint, de kinek mi🙄
Zenére lesz a hangfal, HM már régen kilőve nálam!
Nem mai "csirke" vagyok így azért az évtizedek alatt számos doboz megfordult nálam a belépő szinttől kezdve a milliós felső kategóriáig, tehát azért van némi fogalmam a dolgokról!
A régebbi használt modellekkel tisztában vagyok, de néztem az AVX-en és a Hifi piacon nagyon nagy a pangás és semmi értelmes nincs sajnos ami elnyerte volna a tetszésemet ebben az ár kategóriában!
Most anyagilag 150000ft a maximum amit szánok erre és így jött képbe ez, mivel 260000ft-ról van pont 150K-ra leárazva!
YT-on is néztem videókat róla ,és még tévén keresztül is nagyon jó hangú és jól megépített dobozok hatását kelti! Tudom ez semmit sem jelent, pont ezért gondoltam hátha itt valakinek van/volt ilyen és tud róla érdemben nyilatkozni![ Szerkesztve ]
-
rudi77
tag
válasz N.YCityBoy #157138 üzenetére
"YT-on is néztem videókat róla ,és még tévén keresztül is nagyon jó hangú"
Hmmmmmmmmmm.......... érdekes! Ezek szerint jó a tv-d hangja.
-
-KP-
addikt
Van egy Quadral Aurum álló az avx aprón 170 körüli áron, furcsállom hogy senki nem vette még meg.
-
Mosqu!to
addikt
Nem akarlak elkeseríteni, de akármennyiért is hirdetik a Jamokat, pont az általand említett Magnat szintjén fog maradni, hiába kerül szép dobozba.
150k-ból nehéz jó állókat kifogni, de nem lehetetlen. Egyrészt KP ajánlata használtan elég jó, de ha újat szeretnél, akkor egy picit feljebb nyújzóva, 180-ért ez is lehet egy jó vétel (és ugyanez aprón van 110-ért is használtan, de akkor már inkább az Aurum).
[ Szerkesztve ]
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
veterán
Azt néztem én is, talán még az az egy ami tényleg jó ajánlat!
Mosqu!to- Nem keserítesz el mivel pont ezért van a fórum és ez a topik, hogy mindenki elmondhassa a véleményét👍
Sokak által az AVX-en és máshol is lefikázott CAV és Hivi Swans ,sz@rnak titulált kínai "gagyikból" is volt nekem több tipus, és amikor ezek a "fikázók" eljöttek meghallgatni, érdemes lett volna az arcukat lefotózni, igencsak tátották a szájukat🤣 Hozzáteszem utána én is elmentem hozzájuk , és a magasra emelt Martin Logen másfél millás szettje nem szólt úgy mint az én CAV/Swans szettem ami 130000ft volt, erről ennyit👍Én még mindig kitartok az mellett, hogy egy 50 éves régre visszanyúló Dán cég 260000ft-ért annyira belépő sz@rt nem csinálhat és Magnat szint, és nem hiszem el, hogy csak külalakban jók és szépek ezek...
[ Szerkesztve ]
-
mettek
addikt
válasz N.YCityBoy #157142 üzenetére
A Quadralok nagyon jól szólnak minden kategoriában. Mióta megvettem az első quadralom azóta csak ilyen hangfalam van.
De az is igaz hogy CAV és Swans hangfalat még nem hallottam. Volt Dalim, Mission-öm, másnál hallottam Martin Logant, bemutatoteremben Klipsch-et illetve valami elég drága polcsugárzó Thiel hangfalat.
Ezek közül egyedül a Thiel volt ami úgy szólt hogy szinte tátott szájjal néztem.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
Nálam van még egy Proac Response 2.5 klón, ha érdekel.
Erről van szó. Nem terveztem mondjuk még eladni, de meggyőzhető vagyok. Mondjuk a festett bordó külső nem mindenkinek tetszik. Nekem semmi bajom vele.
Volt több Swans típusom nekem is,azért óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Egy két típusuk jó, de van bajuk nem kevés...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
pedig a quadral fényévekkel jobb annál a jamonál.
-
veterán
-
-KP-
addikt
válasz N.YCityBoy #157146 üzenetére
Hát azért a Swans más tészta. Jó néhány modell alapvető konstrukciós hibáktól hemzseg. Inkább nem megyek bele a részletekbe. Nemrég olvastam az amcsi mozis fórumon, hogy arra panaszkodnak, hogy rohadtul nem tudnak eladni semmit az amerikai piacon. Talán nem véletlen.. De ez itt totál off. Én a helyedben biztos nem vennék Jamot, a Quadral meg ha befér, el tudod helyezni normálisan szerintem jó vétel lehet. De van egy valag Elac meg Monitor Audio is, azokat is százszor hamarabb venném meg, mint egy Jamot.
[ Szerkesztve ]
-
arcitec
addikt
Akkor miért kérdezed ha meggyőződésed van erre a hangfalra, hogy ezt akarod, rajta használd egészséggel. Egyébiránt a Jamo már elég régóta nem Dán gyártó, hanem USA.Ha minden igaz Klips u.a gyártó
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz arcitec #157149 üzenetére
Tudom,hogy 2005-ben megvették, de attól még ugyan úgy ők is jelen vannak👍
Nem meggyőződésem, csak szeretném ha így lenne, magamat győzködöm😉
Mindegy még meglátom, eleve az a baj,hogy a használt hangfalakhoz nem úgy állok, ezért nézegettem az újabb típusokat, hát nehéz a döntés, mert igen ezek már sajnos nem olyanok mint 20-30 évvel ezelőttiek, de ez mindenre elmondható![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest