Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:48:40

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83160) orbano


orbano
félisten

Na sziasztok megint :)

Kezd összeállni a rendszerem, de úgy érzem a Rega DAC szűk keresztmetszet. Jó meleg, meg dinamikus, meg ritmus, meg akármi, csak valahogy az én fülemnek nem hiteles. Nagyon sokat olvastam mostanság a neten, próbáltam fellelni a hifizés szent grálját, hogy objektíven megfogalmazhassam az igényemet, de nem sikerült. Legfeljebb egy élményt tudok leírni, amit keresek, hátha ez segít nektek, hogy ajánljatok valamit :)
Autóhifin szocializálódtam, ott két nagy iskola volt, az Alpine és a Pioneer. Az alpine volt a "száraz", "levegős", "analitikus", precíz irányvonal, a Pioneer pedig az enyhén "kerekített" hangú, kicsit több hússal. Nekem ez utóbbi tetszett, volt is egy felső kategóriás P88 RSII-m. Az én fülemnek ez volt a "semleges", zenei. Aztán megvettem a nagytesót a DEX-P9 kombót. Processzor és DAC külön házban, futóművel optikain összekötve, készülékház vörösrézből, stbstb. Alapvetően ugyanaz a hangkarakter, de valahogy ahogy betettem, minden olyan sokkal hitelesebben szólt. Nem tudtam kiragadni különösebben semmilyen különbséget, egyszerűen csak kapta a visszajelzést az agyamtól, hogy jobban elhiszi, hogy az egy hangszer. Főleg a vonósok, fúvósok, az énekhangok voltak olyanok, hogy hmm.... zenei, romantikus, amit akarsz. De nem csak tonálisan volt a fülemnek elképesztően kellemes, de részletességben is, gyakorlatilag vizualizálni lehetett az énekes hangszálán a nyálkát. Mindezt úgy, hogy hosszan hallgatható, kellemes hangja volt.

Most pont ezt az irányvonalat keresem, hangszóróban meg is van egy szép háromutas Dynaudio selyem dóm középpel, egy melegebb (vagy inkább selymes? :) ) hangú, de nem basszussal nyakonöntött japán erősítő. Már csak az kéne, hogy ehhez valami meggyőzően hiteles, de mégis kicsit a fülemnek kellemes irányba hazudó DAC adja a kottát.

De hiába olvasok teszteket, meg user reviewkat, azt látom, hogy főként két extrém tábor képviselteti magát: van a holisztikus, áltudományos hifibuzi, aki babzsákokat pakol jobbra balra, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy a saját pszichológiája veri át naponta 3x, és van a techbuzi (nem sértésnek szánom), aki nem zenelejátszót akar, hanem valami precíz hangvisszaadó eszközt, és ő meg arról feledkezik meg, hogy alapvetően zenét az élvezetért hallgatunk, ezért az egész valahol elkerülhetetlenül szubjektív. Persze valahol mélyen lent megvan az az információ, hogy melyik frekvenciasávban szeretnék és hány decibel kiemelést, vagy hiányt, meg milyen típusú torzítást szeretnék meg milyet nem, de hát na.

Amit még tudok, hogy Burr Brown PCM1704-ek voltak bennük, de gyanítom a körítés, jobban számít, mint maga a chip (nem véletlenül került csak a futómű része 2300 dollárba, és még 2800-ba a DAC+DSP).

Szóval a kérdés, hogy a fentiek fényében tudtok-e ajánlani valamit, ami továbblépés a Regáról? :B

Köszönöm, ha végigolvastad :R

[ Szerkesztve ]

A vér nem válik VAZZE!™

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.