2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Erősítők tápellátása 2.

Tápkimeneti impedancia és torzítás a téma, mert az első írásban ezekről nem esett szó.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A múltkori cikkben láttuk, mennyit számít a kiváló hangminőség elérése érdekében a kívülről érkező zavarfeszültségek tápvonalról történő leszűrése. Akkor a tápegység kimeneti impedanciájáról nem esett szó, így most ezt pótoljuk. A cikkben OPA + buffer elrendezésű, visszacsatolt fejhallgató-erősítőket veszek górcső alá, de az ismertetett meggondolások általánosan használhatóak minden aktív áramkörre, beleértve az elektroncsöves, valamint a digitális technikát is.

Eddig félvezetős, műveleti erősítővel (OPA) szerelt áramkörök fejlesztése során nem igazán tulajdonítottam nagy jelentőséget a táp kimeneti impedanciájának, mondván, hogy alacsony frekvencián úgyis nagy az OPA tápzajelnyomása, közepes és magas frekvenciákon pedig a táppuffer- és hidegítőkondenzátorok kellően alacsony impedanciát biztosítanak.

Valamint az emberi hallás dinamikatartománya átlagosan 120 dB, ezen túl úgysem érdekes a torzítás. Mérni ugyan továbbra sem mérek, de utánaszámolva és több kapcsolást meghallgatva ez nem feltétlenül tűnik igaznak: hiába van a legtöbb műveleti erősítőnek 100 dB fölötti tápzajelnyomása alacsony frekvencián, a jó minőségű tápegységet nagyon meghallani esetükben is.

A cikkben először megnézzük, miért fontos a táp kimeneti impedanciája, azután pár példa következik kiváló minőségű tápegységekre (folytatva a cikksorozat 3. részében), végezetül pedig (szintén a 3. részben) néhány konkrét erősítőt hasonlítunk össze egymással.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.