Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#121751) Donki Hóte válasza Blackmate (#121748) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A 2 db KPE cső a kültéri világításnak lesz, nem víznek :D

Dehogynem :K Különben hová tűnne a szomszéd által odavezetett víz :C

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#121752) Reggie0 válasza Blackmate (#121748) üzenetére


Reggie0
félisten

Melyen a csobe purhabot, aztan majd talalgathat miert nem folyik benne a viz :D

(#121753) python1 válasza Blackmate (#121748) üzenetére


python1
veterán

Érdekes, hogy pont oda tette az szikkasztót, ahol a te kiállásod található?
Üljetek le beszélgetni, ha ez nem célravezető, bíróság fog dönteni az ügyetekről.
Én egyből ügyvédhez fordulnék, és hivatalosan intézném az egészet. Csak szólok, hogy engedélyköteles az ilyen megoldás.
Néhány szabályozás.
A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből – a telkekről – csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet.További szabályok csapadékvíz elvezetésre:
Helyi önkormányzati rendeletben szabályozható például, hogy az adott ingatlan esetében a csapadékvizet az adott ingatlanon belül kell elvezetni (például szikkasztással), vagy az adott ingatlanhoz tartozó kültéri – utcai vízelvezető árokba kell elvezetni.

Ha jóban vagytok, egy sörözés mellet megbeszélhetitek, hogy tegye arrébb a művészetet. :D

[ Szerkesztve ]

(#121754) b. válasza tothjozsi96 (#121735) üzenetére


b.
félisten

jó ötlet, megpróbálom köszi.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#121755) Donki Hóte válasza python1 (#121753) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Teljesen jó amit írsz, egy kivétellel. Nem bíróságra kell menni, hanem a település jegyzőjétől kell hivatalosan birtokvédelmi eljárást kérni, hivatkozva arra a szabályrendszerre, amit jól leírtál :R

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#121756) python1 válasza Donki Hóte (#121755) üzenetére


python1
veterán

Igen, aztán leesett. :R

(#121757) psion2101


psion2101
tag

Valaki megtudná mondani,hogy ezt a kis fehér pöcköt,hogy vegyem ki?Nem mertem feszegetni.nem nagyon akart megmozdulni szegénykém.De valószinű el van tömödve,mert ha fújni szeretnék vele festéket egyből elkezd "pisilni"

(#121758) Exodion


Exodion
aktív tag

Sziasztok,

Viszakanyarodnek a korabbi furdoszoba temahoz. Elmelaztam az epitett zuhanykabinban (panel leven ki kell emelni de hat igyis ugyis ki kellene)... En elegge utalom az osszes csempet ami csak letezik. Vinyl vagy SPC padlot lehetne hasznalni zuhanytalcaban?
A furdo csokott meretei miatt nem igazan talaltam szam,unkra megfelelo meretu zuhanytalcat szoval maradna az epitett. Szoval SPC padlot furdoszobaban foldre/falra/mennyezetre mehet oke. Na de csempe helyett epitett zuhanytalcaba? :U

[ Szerkesztve ]

(#121759) concret_hp válasza mezis (#121746) üzenetére


concret_hp
addikt

jah pont ezért az a terv, hogy rakok arra a falra szekrényt, azt nem tudom h annak van-e értelme, hogy esetleg annak még a hátára rakok valamit, költözés miatt van rengeteg ilyen 4-5mm vastag habszivacs jellegű fólia, azt pl. megérheti felrakni a hátára, vagy nettó hülyeség?

ill. úgy általában ezek a hangelnyelő szivacsok valami spéci anyagból vannak, vagy csak a formájuk számít, vagy egyik sem és (hasamra ütök) a mosogató szivacs megcsinálná ugyanazt, csak nem néz ki jól a falon? :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#121760) mezis válasza concret_hp (#121759) üzenetére


mezis
nagyúr

SZVSZ Inkább csak forma és nem a külső hangok elnyeléséhez "formázzák", hanem a bent keletkező visszhangok csillapítására. Van aki üres tojástartókkal készít "süket szobát".
Költeni nem érdemes rá, de ha úgyis van és nem nagy munka felragasztani, akkor érdemes.
Mint írtam, a réteghatárokon is van visszaverődés, így csillapítás is.
(Ha a falra ragasztanád, akkor annak rezgését csökkentené, de csak kis mértékben.

mezis

(#121761) Z_A_P


Z_A_P
addikt

Sziasztok,
Felujitas folyamatban, uj kazan, a kemenybe nem fert be a cso-a-csoben, ezert vagy vegigvestek volna az egeszet, kvazi uj kemeny, vagy oldalrol kapja levegot, es a fust megy csak ki kemenyben. (csodalatos :( )
Viszont, amikor telen nonstop szivja majd be a -15 fokos levegot, es az a vekony falu muanyag cso valasztja csak el a helysegtol, akkor gondolom piszkosul le fogja huteni a kornyezetet, helyseget? :F
1) jol gondolom, nagyon lehuti majd?
2) mivel lehetne egyszeruen de nagyjabol esztetikusan szigetelni? Mondtak epitsem be gipszkartonnal, de az minden csak nem egyszeru, plane tekintve az a cso-labirintust ott.
Gondoltam ha lenne felkor alaku hungarocell, abbol 2 rarakva, legalabb a hosszu reszre.
:F
[kép]

[ Szerkesztve ]

OK

(#121762) tothjozsi96 válasza Z_A_P (#121761) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Most őszintén, nem lett volna egyszerűbb akkor a kéményt is kivinni a falon? Gondolom így a szakemberek több pénzt kérhettek el, de az nem volt alternatíva?

(#121763) Z_A_P válasza tothjozsi96 (#121762) üzenetére


Z_A_P
addikt

Nem, mert ott fedett terasz van lesz, oda ne fustoljon mar... (meg a szomszed terasza is 3 meterre)

[ Szerkesztve ]

OK

(#121764) tothjozsi96 válasza Z_A_P (#121763) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Értem, kb 3 másodperc volt hogy beírjam a Google-be hogy szigetelt kondenzációs kémény, itt is külön van a füst és a levegő elvezetése, ahogy látod, tett rá csőhéjat. Hívd fel a gázszerelőd és kérdezd meg hogy szabad-e rá tenni, de biztos hogy szabad, abban csak levegő cirkulál.

(#121765) Rotyi válasza Z_A_P (#121761) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Nem fogja lehűteni szerintem. El ne burkold, az nem szerencsés, kivéve, ha sérülhet az ott végzett tevékenység következtében.
Szabvány úgy rendelkezik, hogy a 2,0m-nél hosszabb levegő bevezető csöveket legalább 2,0cm-es, nedvességre érzéketlen hőszigeteléssel szükséges ellátni. Ha fűtetlen téren halad keresztül, abban az esetben a teljes szakaszt szigetelni kell. például ilyen csőhéjjal.

tothjozsi96 Az oldalfali kivezetésnek szigorú szabályai vannak egyelőre, állítólag lazítanak majd rajta.

[ Szerkesztve ]

Ami majdnem az, az nem az!

(#121766) Z_A_P válasza Rotyi (#121765) üzenetére


Z_A_P
addikt

:F
Azt irod: "El ne burkold, az nem szerencsés"
Utana meg: "Szabvany szerint szigetelni kene 2 cm hőszigeteléssel"
Akkor most melyik? :)

Amugy lehet megnezem majd eloszor (ha egyszer vegre be lesz uzemelve), mennyire hul le, huti le kornyeztet. Mosokonyha/wc amugy.

Azt hiszem ez lesz az en emberem ha szukseges lesz, csak a ragasztast nem szalaggal korbe, hanem valami ragasztoval a nutba fogom megcsinalni: [link]

[ Szerkesztve ]

OK

(#121767) Rotyi válasza Z_A_P (#121766) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Úgy értem pl. ne gipszkartonozd el. :)
Amíg nem látod szükségét, hagyd. Inkább a párakicsapódás lesz látható, hűteni szerintem nem fog.

Ami majdnem az, az nem az!

(#121768) Z_A_P válasza Rotyi (#121767) üzenetére


Z_A_P
addikt

:R
Mondjuk max a vizszintes szakasz johet szoba, mert a kanyar utan mar a kazan/kemenycso van, ami azert nagyon meleg lehet, oda nem raknek EPS-t.
Viszont idokozben rajottem, ezzel gyonyoru hohidat csinaltam a falba, ott meg korbeszigetelni sem fogom tudni. Bar valamennyire ki van nyomva purhabbal, de az kozel sem oleli at teljesen... :U

OK

(#121769) tothjozsi96 válasza Z_A_P (#121766) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Mindenképp szigetelni kell, vízcsövön is szokott párakicsapodás lenni télen ami falon kívül fut, természetesen bent a házban, úgy értem. Szóval szerintem valamilyen szigetelést mindenképp tegyél rá. Nagyon meleg? Dehogy. 50 fokos füstgőz, ha jól tudom.

[ Szerkesztve ]

(#121770) Bacusuz válasza Z_A_P (#121761) üzenetére


Bacusuz
őstag

furanflexhez is vékony lett volna a kémény belseje?

[ Szerkesztve ]

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#121771) Z_A_P válasza Bacusuz (#121770) üzenetére


Z_A_P
addikt

Passz, a kemenyes mondta, hogy csak flexi cso ment bele, az is alig, a dupla csoves ami kell a kondenzacioshoz, az eselytelen lett volna. :U

OK

(#121772) macilaci78 válasza Exodion (#121758) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Mehet, van rá technológa, hogy működjön is. Drága, kevesen is tudják jól megcsinálni, de élhető. Vinylt használj, ne SPC-t. Jobban bírja a vizet, a dekortól felfelé pedig ugyanaz.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#121773) zsolt008


zsolt008
tag

Sziasztok,
a konyhában van 2 fali szellőzőnyílás, még a régi nyíltlángos cirkó miatt, de az cserélve lett. Ide gondoltam valami automata szellőztetőt, ha már ott a nyílás - vagy felesleges pénzköltés, falazzam be, ott az ablak szellőztetni?
Ezek egyébként hogy működnek, ki vagy be fújják a levegőt?
köszi

(#121774) macilaci78 válasza zsolt008 (#121773) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én a konyhait megszüntettem, van ablaka a helyiségnek. Páraelszívónak volt ott, de az új bútorban a konyhaablak alá került a főzőlap, oda meg nem mehet az amúgysem szeretett elszívó.
A kamrában viszont meghagytam, a nyílást, került is bele egy elszívó ventilátor, amit termosztát vezérel, ha melegedne a kamra.

Ha nincs ablaka a konyhádnak, tegyél bele ventilátort, illetve kívülre rovarhálót és automata zsalut, hogy ne jöjjen be kéretlenül se rovar, se a hideg.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#121775) Z_A_P válasza macilaci78 (#121774) üzenetére


Z_A_P
addikt

, illetve kívülre rovarhálót és automata zsalut

:R Mindig tanul az ember!
Az en gravitacios (csattogos) zsalumban nincs szunyoghalo, de logikus. Valahogy kezzel utolag bele kene mokolnom.
Odafer a zsaluk moge a nyilas ele, de szerintetek hogy rogzitsem a muanyag testhez? Ketoldalo ragaszto a szeleken?
Igy nez ki: [kép]

[ Szerkesztve ]

OK

(#121776) macilaci78 válasza Z_A_P (#121775) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én egy csőből levágnék egy kb 2 centis darabot, elvágnám, hogy C betűt formázzon, összehúzom, hogy beleférje a cső belsejébe és ráfeszítve a szúnyoghálót, mint egy hímzőkeretre, és betolnám a csőbe.
A szúnyogháló koszolódik, megül rajta a por, esetleg a párás, olajgőzös levegő. Így viszont könnyen ki lehet venni, cserélni.

A másik lehetőség, ha a zsaluhoz hozzáférsz, hogy simán leveszed, rárakod a szúnyoghálót a fal felőli oldalon a csőre és visszarakod.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#121777) pjen válasza Z_A_P (#121775) üzenetére


pjen
félisten

Lehet kapni ilyen gravitációs zsalut amiben van háló is.

(#121778) JoolsNOS


JoolsNOS
veterán

Sziasztok!
Betontkerítésre akarok felfúrni kapunyitó elektronikát. Van-e valami hátránya, ha hidegben csinálom? Nem sérülhet -e jobban? Vagy várjak tavaszig?

I5 9400F, Asrock B365M Pro4, Asus RTX4070 Super Dual EVO 12GB, 16Gb DDR4, Seasonic Focus 650 Platinum TV: 65A7GQ

(#121779) Z_A_P válasza macilaci78 (#121776) üzenetére


Z_A_P
addikt

A másik lehetőség, ha a zsaluhoz hozzáférsz, hogy simán leveszed, rárakod a szúnyoghálót a fal felőli oldalon a csőre és visszarakod.

:R :R :R
Ez az! Siman hozzaferek, kb 2 meteren van a kert felol.
Mar csak arra leszek kivancsi, menyire birja a cserelgetest a szigeteles korulotte (ha bele lesz sullyesztve), ha koszolodik ahogy irod.

pjen: tudom, de mar keso, megvettem amiben nincs :((

OK

(#121780) Met válasza JoolsNOS (#121778) üzenetére


Met
Topikgazda

Van-e valami hátránya, ha hidegben csinálom?
Igen, megfázhatsz :DDD

Nincs, akkor lenne gond ha fagyáspont alatt lenne a hőmérséklet és nedves lenne a kerítés.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#121781) macilaci78 válasza Z_A_P (#121779) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ha nincs rávakolva, kiszilózva, csak a csavar tartja a helyén a zsalut, akkor gyakorlatilag tetszőleges alkalommal levehet, visszateheted. Amíg a csavarral szét nem barmolod a furatot, nem lesz gond.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#121782) tepenzed


tepenzed
őstag

Sziasztok!

Parkside-ból ez az ami ajánlott otthoni falfúrási (tégla) feladatokhoz vagy szoktak árulni konkrétan ütvefúró névvel nem? Vésni nem akarok :D
Bal oldali:
https://www.lidl.hu/ujsag/akcios-ujsag-44-het-2021/view/jumpmarks/page/20

Vadászok már egy ideje, mert a kis Parkside fúró/csavarbehajtót ilyen célokra nem tudom használni

[ Szerkesztve ]

(#121783) szaszyka válasza tepenzed (#121782) üzenetére


szaszyka
senior tag

Ez fúró - / vésőkalapács.

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#121784) tepenzed válasza szaszyka (#121783) üzenetére


tepenzed
őstag

Ja csak gondoltam erre a célra is jó :)
Ez lenne az, ami nekem kellene? [link]
Persze nem ezen az áron...

Esetleg valami elérhető alternatíva? Pl [link]
Vagy ez meg már túlzás az üreges téglához?

[ Szerkesztve ]

(#121785) gyuri81


gyuri81
veterán

Egy burkolással kapcsolatos kérdésem lenne. A villanyszerelők sikeresen rejtett valamit a kőre és a tetejéről lepattant egy darab. Mit lehetne esetleg ezzel kezdeni?


[ Szerkesztve ]

(#121786) pjen válasza gyuri81 (#121785) üzenetére


pjen
félisten

Ha van tartalék lap egy profi burkoló gond nélkül kicseréli.

(#121787) justmemory válasza gyuri81 (#121785) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

én eddig csak neten láttam olyat, hogy ilyesmi kittel javították ezeket. A másik megoldás - ahogyan pjen is írta - a csere (flex-el körbevágod, vésővel óvatosan leszedsz mindent, aztán mehet vissza az új lap. Én legalábbis így cseréltem, mikor kettétörtem egyet. Lehet kapni színazonos flexifugát, elég volt azzal kinyomni, nem látszik a különbség, és nem kell venni 5 kg por fugát.

[ Szerkesztve ]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#121788) gyuri81 válasza pjen (#121786) üzenetére


gyuri81
veterán

Na itt van baj... Egész este túrtam a padlást, de ebből a lapból pont nincs. :(

Nem lehet esetleg valamivel feltölteni a hiányzó részt? (Csak agyalok...)

(#121789) szaszyka válasza tepenzed (#121784) üzenetére


szaszyka
senior tag

Én ezt a fúrókalapácsot vettem, ha már 35-40 körül nézelődsz. : [link] vagy web link: [link] jó kis gép, sima fúrást is tud. De teglához a sima fúrógép is jó, csak használj hozzá jó fúrószárat. Téglát nem kell ütve fúrni.

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#121790) tepenzed válasza szaszyka (#121789) üzenetére


tepenzed
őstag

Igazából ennyiért nem néznék, mert tényleg csak néha kell felfúrni valamit.
Ez az emagos parkside ár erős túlzás, mert amikor van Lidl-ben, olyankor majdnem fele ennyibe kerülnek ezek a gépek.
Most egy ilyenem van: [link]
E mellé szeretnék egy olyat, amivel a tömör téglát, üreges téglát gond nélkül tudom fúrni.

[ Szerkesztve ]

(#121791) szaszyka válasza tepenzed (#121790) üzenetére


szaszyka
senior tag

Akkor vegyél egy 20V-os lidl-ös akksis fúrót, hozzá valami normális fúrószárakat, és probléma megoldva. Teglához nem kell fúrókalapácsot venni.

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#121792) lemmy71 válasza justmemory (#121787) üzenetére


lemmy71
őstag

Lakásba flexelni a fugát :Y A lap közepét betörni és szépen egy vésővel az egészet kilehet kocogtatni.
Anno nem egyet cseréltem így, mert valamelyik jóképességű haverom kiugratta a csont billiárd golyót az asztalról és az szépen leugrott a földszintre :DDD

(#121793) pjen válasza tepenzed (#121790) üzenetére


pjen
félisten

Szia.2-3 lépcsőben és normális fúrószárakkal a téglát ezzel is gond nélkül tudod fúrni. Ha nagyon ritkán kell én inkább egy olcsó vezetékes ütvefúrót vennék. Az aksis pont akkor lesz mindíg lemerülve mikor használnád.

(#121794) macilaci78 válasza lemmy71 (#121792) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én ismerek olyat, aki ezzel a módszerrel 1 lap helyett 16-ot cserélt, mert addig tört valamelyik szomszédos lap, amíg a falig el nem ért. ;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#121795) csoki46


csoki46
aktív tag

Sziasztok,
Egyik melléképületből szeretném a villanyt (1 fázis, 16A) átvinni a másikba, kb 20 métert kell leküzdenem. A földkábel nem opció a környezeti sajátosságok miatt (térkő). Légkábellel hogy a legjobb megoldani? Önhordó NFA kábel vagy drótsodronyhoz fogassunk hozzá másmilyen kábelt? Esetleg sodronyhoz UV álló gégecsövet rögzíteni és abban MBCU kábelt vezetni? Sok megoldás van a fejemben, de nem tudom melyik a legszakszerűbb.

(#121796) lemmy71 válasza macilaci78 (#121794) üzenetére


lemmy71
őstag

Erre csak egyet tudok mondani, de szerintem te is tudod rá a választ ;]
Egy kis vésővel gyönyörűen feltudod szedni, a fugánál kell egy kicsit óvatosabban matatni ;)
Nekem is esedékes a konyhában egy 15X62 -es lap cseréje, mert lesett a mákdaráló, ha nem felejtem el akkor majd dokumentálom a műveletet ;)

(#121797) tothjozsi96 válasza csoki46 (#121795) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Sodrony, egyértelmű. Hogyha beakarod tartani az előírásokat akkor gumikábel kell hogy legyen a légkábeled. Amúgy talán egy jobb gyártmány MT kábel is sokáig jó lehet.

(#121798) pjen válasza csoki46 (#121795) üzenetére


pjen
félisten

Én drótkötél, de sima műanyagos kerítés spanoló+Mbcu kábelt használnék. A gége csövön kívűl bármelyik megoldás jó, szerintem. Nekem a gége cső pár év alatt szétrepedezett.

(#121799) pjen válasza macilaci78 (#121794) üzenetére


pjen
félisten

Ilyen feltételekkel én is válalom. :)

(#121800) justmemory válasza lemmy71 (#121792) üzenetére


justmemory
senior tag

Simán, mi baj lehet...? ;] :P Így is necces volt a vésőzés, hogy a szomszédos lapokat ne sértsem meg. Normálisan le volt ragasztva, azt nem kocogtattam volna ki, rendesen fel kellett vésni. Jogos, persze, hogy a közepén is kezdhettem volna, de így gyorsabb volt. Nem járt nagy porral egyébként :DDD

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.