Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
ronin s8
senior tag
Üdv!
""Ha "lassan" vizezem a pogácsát, az megszívja magát, a mikrorészecskék nagyjából a helyükön maradnak, és maga a pogácsa áll ellen a nyomásnak a szűrő kialakításnak nem sok köze van hozzá (gondolom ezt találta a hivatkozott hozzászólást író). Ezzel ellenben nagygépen ha egyből fölvágom a nyomást a mikrorészecskék megindulnak le, és a nyomás felépítéséig a szűrő áll ellen. És itt a minőségi különbség - hagyományos szűrőnél olyan durvára kellene darálni hogy emiatt ne fulladjon be, ami jelentősen rontaná a minőséget." ""
Gondolom, itt inkább a lukméretre és a lukszámra gondoltál, esetleg az elhelyezkedésükre...? A szűrő alakja szerintem hatással lehet a kioldódásra. A hengeralakú szűrőkben az áramlás miatt talán minden részecske egyenletesebben vesz részt a kioldódásban, mint a T alakúaknál. A széleken mintha akadályba ütköznének, de mindenképp hosszabb utat tesznek meg, mire bejutnak a fősodorba. Ez látszólag értelmetlen, és jelentéktelen különbség, de pl. a folyók élővilága csak emiatt a jelenség miatt alakulhatott ki. Lehet, hogy tévedek...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
hifis50
csendes tag
Ezt a vízáteresztős dolgot még akkor írtam, amikor újdonság volt a Reneka, és ment az agyalás, miben tér el a többi szűrőtől. Az ízbéli szubjektív különbségeket nem említeném, ezt mindenki itélje meg maga. De van egy egyértelmű (objektív) fizikai eltérés a többi szűrőhöz képest: az, hogy szinte akadálytalanul átengedi a vizet.
Ezt kimérni rém egyszerű. Ha 2 szűrőt hasonlítunk ebből a szempontból, az egyikbe eresszük úgy a vizet, hogy éppen annyi follyon el belőle, amennyi belemegy, vagyis a vízszint kb a pereménél éppen legyen egyensúlyban. Ha ehhez képest a másik szűrő ugyanennél a vízsugárnál kiürül, akkor jobban ereszt, ha túlcsordul, nagyobb az ellenállása. A Renekánál nem tudtam úgy megnyitni a csapot, hogy egyensúlyba keveredjen a vízszint, olyan, mintha nem lenne alja. Vagyis nagyon eltér ebből a szempontból a többitől.
Hogy ez előny vagy hátrány, vagy tökmindegy, az más kérdés.
bajnokpityu
félisten
silviánál a saját pörköléseimmel kb 18 fér bele. 17-18 körülig egészséges, igy még éppen van némi terítés fölötte.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
ronin s8
senior tag
Hivatalosan hány grammot adnak meg?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
hifis50
csendes tag
16g
bajnokpityu
félisten
16. de jóval ízesebb 16g-vel mint az eldobhatóssal a 21-22g. ugyan fapados gépparkom van, de ezek a dolgok jól kijöttek ezen is.
ui: az újabb kedvenc egy Mexicoi kv. baj, hogy csak annyit irtak a zacsira, hogy Mexico, de hogy ez a Mexico Altura Arabica Lav. Organico vagy a Mexico Grapos... azt nem tudom.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
ronin s8
senior tag
Mondjatok egy árat! (Lehet privátban is.)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
hanolfe
tag
Nicsak, egy Lamborghini kávéfőző. Ilyet sem láttam még
soldier2
őstag
Ha már ekkora az erdeklődés, kiteszem ide is. Reneka 16g, VST 7g 9-9000 Ft.
A VST mellé van Lali tölcsér (külön 1500, vst-el 10k), és maradt egy 41 mm-es tamper talp (a nyelet elvitték a Gagiaval) 2 féle tamper nyéllel próbáltam eddig, azokkal megegyezett a menet - 4000 Ft.
Érdeklődni privátban. Jó kávézást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
kvland
csendes tag
Sziasztok! Gaggia Classichoz szeretnék tampert venni. Tudtok e-mail elérhetőséget, ahonnan beszerezhető? Köszönöm!
nemethsza
tag
Soma01
veterán
Ez egy 2011-02-05-i cikk a vízlágyításról: http://kavegepbolt.hu/spg/736877/Vizkezeles-vizlagyitas
Miszerint a nátrium ionos nem jó, csak a hidrogén ionos (erősen savas ioncserélő). Akkor most mi van? Azt az erősen savasat szinte nem is lehet kapni, nem árulják (na jó, azért találtam egy helyen). Vagy akkor már azóta jó a "sima" kation cserélő gyanta is? Mivel mindenhol ezt látom és a kávégépek vízlágyító patronjaiban is ez van. (Ami regenerálható tömény, nagy tisztaságú NaCl / sótabletta oldattal.) És gondolom a kevert ágyas sem jó, mert az meg minden ásványi anyagot kiszed.
[ Szerkesztve ]
üdv itt! természetesen én csak arról tudtam nyilatkozni, amit én tapasztaltam. a gép egy dalla corte mini és korábban egy quick mill silvano, sima rezgőszivattyúval, a próbált szűrők pedig ims/vst/gagyi, renekám sosem volt, sem ipari környezet stb. simán elhiszem, hogy ott más különbségek vannak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
a nagy lido-láz közepette megnéztem az oe site-ján pár videót a lidóról, pharosról, mert megmozdult bennem a kisördög, hogy azért a pharos igazából komoly holmi és biztos nem olyan gáz a használata, túlélhető stb. hát, nem. már a videó, amiben azt magyarázza a szakállas fószer, hogy mennyire kényelmesen használható is meggyőzött, hogy soha nem lesz ilyen darálóm, mert nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Szerintem valahol ezek a kézi darálók még mindig le vannak maradva a gépektől. Az egyenletes fordulatszám előfeltétele a minőségnek.
Valahol a Versalab házatájékán van a megoldás, egy ékszíjas, csendes motoros képében...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
mester6
tag
soldier2
őstag
Az alatt a 15-20 sec alatt simán lehet tartani a 60/min fordulatot. Nagyobb különbség lehet az alacsony firdulatszámból
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
tegnap Solider topiktarsnal tartottunk egy kvs szeanszot...
ezuton is koszonom a vendegszeretetet! nagyon tanulsagos, erdekes volt! hiaba, no a Cremina +HGOne megadta az alaphangot! a Lido2-t is probalgattuk (espressohoz, a Creminaval!) olaszos vonalon mozogtunk, Paljoc CM, Black LXR, Manetti 60-40. 5-6 espressot biztos becsavartunk... a Manettibol meg jobbat ittunk, mint a Manettinel helyben ittam ugyanebbol a 60-40es blendbol! semmi, 0 kesernye, kirobbano izbomba, hihetetlen tomeny olajossag! nekem a Black LXR mar tul gyumis volt...
nagyon tetszett, amit lattam! a Cremina borzasztoan kicsi! az volt az erzesem, h Solider Ur nem figyel oda es zsebre vagom! (ennel mar cs az EuroPiccola kisebb-kompaktabb! ) es az a crema tenger! a CM-mel probalkoztunk a legtobbet, frenetikus volt! fantasztikus shotokat lottunk!
a Lido2-t meg gyakorlatilag egy kis allitgatas utan sikerult osszeloni a Creminaval! mar a 2. probalkozasra is nagyon jo eredmeny lett! valamilyen skalaval, bejelolesekkel, megszokassal, biztos vagyok benne, h meg jobb eredmenyek lennenek elerhetoek!
[ Szerkesztve ]
Asgard12
újonc
Összességében igen. Ha csapolás közben megnézzük a pogácsát optimális esetben felül belép 9-10 bar, majd ez a nyomás leesik az aljára érve 1,1-1,3 barra. Ha mindezt kivetítjük a csapolás időbeliségére akkor látszik hogy a szűrő vízáteresztő képessége (és ezen belül lyukak száma, mérete, gyakran megadják a lyukak felületét) alapvetően befolyásolja a folyamatot. Az alapvető különbség hogy mindez egészen máshogy zajlik le a nagyobb vízhozamú "nagygépeknél" mint a kisebb vízhozamú háztartási változatoknál. Persze egy Reneka teljesen áteresztő szűrővel még itt is látszik a különbség. A kioldódás abszolút függ a szűrőtartótól, de ebbe legszélsőségesebb a Reneka ott a széleken nem old, és ahol illesztve van a membrán látszik hogy a pogácsa szinte nem is oldódott. Mindemellett jól használható, csak ennek is megvannak az előnyei - hátrányai. Szubjektív tapasztalat szerint néhány kávénak kimondottan jó.
srácok, hanyas tamper kell a qm 0650 gyári szűrőjéhez? 57 vagy 58 mm?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
fragolának köszönhetően köszörültünk némi tuningot a dalla cortéhez. a gyári vízterítője nem különösebben jó, ahogy a szűrő sem. sima lyuggatott lap, a hamar eltömődős-spriccelős megoldás (röhej, de persze a dc pro gépekhez már egy rendes, hálós cuccot adnak... gondolom a 2000 euróba nem fért bele). a másik gondom vele, hogy marha magas a blokk, így egy 14-18 grammos szűrő 14 grammosként működik. ebből mondjuk adnak kettőt a géphez gyárilag, így egy kevésbé magasat is, de én azt már nem kaptam meg.
lényeg a lényeg, ha már san marco szűrőkosarakkal üzemel a gép, miért ne lehetne egy san marco vízterítőt használni? azért, mert a kialakítása nem passzol, de ezen lehet segíteni némi esztergálással. a végeredmény:
a vélt előnyök a teljesség igénye nélkül:
- a csavar körül teljes magasságú a blokk hátul, ergo talán nem nyom be oda semennyi kávézaccot hosszútávon sem
- a vízterítő 4 lyuka körül van egy nagyobb árok hátul, ergo a fejből belőtt víznek van tere felgyűlni, azaz remélhetőleg nem a belövési pont közelében lévő lyukon megy át a víz nagyja
- a felsőszűrőnek nincsenek lyukai ennél a 4 blokk-lyuknál, ott sem tud direktben átlőni
- teljesen sík a felszíne (rühellem az ilyen kipúposodó felsőszűrőket)
- jobban passzol a szűrőbe az egész
- több fér a kosarakba
- a blokk pereme széles, így a pogácsa legszélénél nem nyomja a vizet (ott tud csatornásodni leginkább)
aztán lehet, hogy a gyakorlatban mindegy, de egyelőre örülök, hogy van végre egy civilizált megoldás. persze még így sem éri el azt a szintet, mint amikor a kartömítés tartja a helyén a felsőszűrőt és nincs is csavar (a'la e61), az verhetetlen. de remélhetőleg már ez is elég jó lesz.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ééés, puding próbája az evés: dupla 18 grammból (végre-végre!), hibátlan pogácsa, tulajdonképpen az e61-en kívül semmivel sem tudtam ilyet. végre!!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
t-bali3
senior tag
Esetleg tudja valaki, hogy az 58 mm-es Reneka szűrőben használható 58,35-ös tamper?
vendingo
veterán
58.5 is belemegy, de ha jól emlékszek, még az 58.6 is.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
zolnagy
őstag
58-as, de a gyári szűrők állítólag eléggé szórtak. Az enyémbe mondjuk pont passzolt a Lali féle 58,3-as tamper, de le kell mérni. A gyári szűrőt én spec nem használtam, mert csak 15-16g ment bele max. Volt egy normál noname perem nélküli (ridgeless) szűrőm, annak a karimáját egyenesítettem ki (ezt mutattam is)
Lásd még [itt]
[ Szerkesztve ]
ja, a qm 0650, amit te linkeltél ide anno és megvettem, marha jó tipp volt, újfent köszönet. egyszerűen hibátlanul működik, nincs semmi esztétikai baja sem, én így gépet még sohasem vettem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zolnagy
őstag
Nm, azért linkeltem
Nekem akkor már volt egy és ez is hasonlóan jónak tűnt.
mester6
tag
Temper elkelt! Köszönöm a jelentkezéseket!
Kávé Kálmán
tag
Ha igazán javítani akarsz a kávédon, és még nem tetted meg, akkor érdemes továbbgondolni a felsőszűrőd vízterítő blokkját. Laliszaki biztos szívesen forgat(tat) neked egy testre szabottat, ami úgy illeszkedik a szűrődhöz mint egy jobb fajta tamper (-0,2mm). Így a kávépárna stabil marad az extrudáció alatt is. Nem mosódik fel a fejtömítésig kávé, mihelyst rázúdul a bár nyomás (nincs disznóól, felesleges puceválás, a fejöblítés ebből a szutyokból úgyse hoz le semmit). A belógó csavar ehhez képest egy csepp vizet (nente aqua) sem zavar. Nem lehet felhajítani a kart a fejre fél méterről, cserébe klasszisokkal jobbak a feltételek szűrőn belül. Az olaszok - nagy általánosságban - magasról tesznek a szűk toleranciákra.
Amíg zajos kávégépekkel is foglalkoztam, vittek ezekből a németek és az osztrákok is. Szemléletes képek a 72-as és 75-ös hsz-ban:
http://www.kaffee-netz.de/threads/tuningidee-fuer-la-san-marco-practical-95e-simply-red.65067/page-4
A visszajelzések szerint is kottázni lehet a különbséget.
[ Szerkesztve ]
ennyire nem passzentos ez a san marco blokk, de egyébként majdnem az, nem mosódik fel az oldalára már így sem a kofi. de igazad van, optimális esetben lehetne tökéletesen passzoló a felsőszűrő is bele (most van egy nagyon pici mozgása, bár alig észrevehető), meg az egész blokk is a szűrőbe.
majd pár év múlva megcsinálom. úgy is kitaláltam, hogy mégis berakom a pid-et vagy vmi raspberry cuccot a rusnya termosztát-poti helyett, úgy, hogy csak a képernyő megy oda, az egész agyát meg máshova teszem és egy kábel hidalja át a távolságot (aki tud ilyet pid-et, ahol külön van a képernyő része, visítson!!). szóval majd fejlődik még a cuccos, most egyelőre kiélvezem, hogy már így is magasan az eddigi legjobb gépem.
csavarból amúgy egy egész menő imbuszkulcsosat találtam, messze nem lóg úgy be, mint az a hatszögletű a linkeden.
amúgy érdekes ez, mert a linkelt képeden 56,14 mm-t mérsz az új blokkra, de az bele sem férne ezekbe a szűrőkbe (ims), eleve 54,5-ös tamper készült hozzájuk (mondjuk egy tized még belefért volna). itt egy shot a pogiról a csapolás után (a közepén a repedés már száradás után lett, nem a csapolás után, akkor ott a csavar helye volt + benne némi vizes zacc), nem látszik túl jól, de talán valamennyire mégis:
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Kávé Kálmán
tag
"amúgy érdekes ez, mert a linkelt képeden 56,14 mm-t mérsz az új blokkra, de az bele sem férne ezekbe a szűrőkbe (ims), eleve 54,5-ös tamper készült hozzájuk (mondjuk egy tized még belefért volna)."
Nincs ebben semmi meglepő. Az LSM-nél annyi méret van, ahány szűrő. Igazi művészet (horror) volt megtalálni az "azonos" méretű szimpla és dupla párokat. Az sem volt ritkaság, hogy tizedes különbségek voltak (vannak) egyazon szűrő különböző helyeken mért átmérői közt. Ez még csak oké lenne, mert sajtolják. De a vízterítő blokkok mérete is vadul szór. Azt meg ne remélje senki, hogy Giuseppe a nagyobb blokkhoz, pont a nagyobb szűrőket rakta párba. Nagy a szórás a szűrőknél? Akkor szabjuk a legkisebb előforduló szűrőnél sokkal kisebbre a blokkot. Ez volt a metódus.
uhh. na mindegy, most használom egy kicsit a megújult cuccot, aztán meglátjuk. de olyan horrort, mint amit te fotóztál, szerencsére nem tud a gép még a gyári blokkjával sem, a san marco blokk meg annál szélesebb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
a primo baby minden csak nem ürtechnika, de az általad felvázolt hibákat egyiket sem hozza szerencsére. a kartömitésen sosincs kávé, a pogi is szép.
Kávé Kálmán
tag
A htb gépeknél nem szempont, h a barista laza mozdulattal is felhelyezhesse a szűrőtartót. Ott megengedhető a szűkebb tolerancia meg a precízkedés. Szerintem, legalábbis ez lehet mögötte.
Reggel az olasz bárokban istentelen hajtás van, ott nem működne jól egy szorosan szabott illesztés.
[ Szerkesztve ]
meander
tag
te jó ég de szép ez a san marco felújítás. gratula
Kávé Kálmán
tag
Nem felújítás volt igazából, mert bár odavolt, de ahhoz új még, hogy az eredeti állapottal érdemes legyen bíbelődni. Nevezzük inkább pimpelésnek.
A következő már két éve "tart".
http://www.kaffee-netz.de/threads/die-ultimative-rennmaschine-lsm-p-competizione.75401/
A karosok elvonták a levegőt :-). De télen talán összeteszek paralell kettőt egy cimborával.
[ Szerkesztve ]
ronin s8
senior tag
Azok a dolgok, amik mindenhez jók, általában semmihez sem jók.
Jópofa gagyi.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
zoknee
csendes tag
Szyszko
tag
Sziasztok,
Tisztítás miatt szét akartam szedni a kart, és mivel el volt öregedve a csavar sikeresen beletörtem
Van valakinek bármiféle ötlete, hogy tudnám ezt megoldani? Javaslat, hogy ki tudna ebben segíteni, kihez tudnék fordulni.
Esetleg szóba jöhetne ragasztás is?? Ha igen milyen ragasztóval.
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
mester6
tag
Keres rá neten! Betört csavar kihajtása címszó alatt. Esetleg betört csavar kiszedése stb. Találsz videókat.
Rájösz , hogy otthon megtudod/nem tudod megcsinálni. Ezután lazán
menj be az első esztergályos, lakatos műhelybe és ők biztos nem először csinálják, és kiszedik! Menni fog ill.
köjön majd!
ha pid-es a gép, semmi hatása sem lesz a réz vízterítőnek, én a pid nélküli esetben sem vagyok biztos benne, ez valami régi kávéológiás dogma, amit szkeptikusan olvastam mindig is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zoknee
csendes tag
Én annyi értelmét látom hogy a fej jobban tartja a hőfokát a majd 3x tömegű vízterítő miatt. Azt ha mást nem max a pénztárcámnak lett könnyebb.
Meg talán nem lesz olyan szutykos, letakaríthatatlan mint az alu.
a fej másfél kiló, nem sokat számít ez a vízterítő. inkább azért jobb a réz, mert nem marja meg a kávé...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bl4ze
veterán
Ha valaki Smart Socket-en törné a fejét, most ultra akciós [link]
.:. bl4ze .:.
peter.szabo
csendes tag
Gravity1234
tag
Daralos kerdes 2.0.
Leszukult mar a kor az Iberital Challengre (a pro es kontrak miatt a masik 3-al szemben), viszont most a barista szakuzletben ajanlottak ugyan picit dragabb, a Lelit-et.
[link]
Ez milyen, ajanlott?
Iberital es Lelit kozott mi lenne a dontes?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
peter.szabo
csendes tag
Pár hete volt téma a 4 személyes olasz Brikka. Akkor nem tudtam hozzászólni, de most megtenném. Nekem is ilyen van, és én - roninnal ellentétben - meg vagyok elégedve vele. Bár tény, hogy kétszemélyesem nem volt, azzal nem tudom összevetni.
Gondoltam közzéteszek pár képet a készítésről. Itt sötétebb pörkölésű kávét használtam, abból 23 grammot 130 gramm vízhez viszonylag durva őrleménnyel (l. a képet), gáztűzhelyen a kis rózsán közepes lánggal. A végeredmény ízre számomra teljesen kielégítő volt.
(#30949) bajnokpityu válasza bajnokpityu (#30906) üzenetére
bajnokpityu
félisten
Nemtom párom mit értett félre, grapos volt az, ami jól sikerült.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.