Hirdetés

2024. június 29., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#134451) donat_sz válasza killboy007 (#134447) üzenetére


donat_sz
senior tag

A videóból az a konklúzióm, hogy előáztatás rész mintha nem működne, mert a gyakorlatban nem tapasztalt eltérést a normál és a manuális mód közt. A másik, hogy mégsem ad le annyi hőt mint ígér a gép, de főzésekkel egyre jobban melegszik és nem annyira stabil a pid ellenére sem a hőmérséklet, ahogy változik a nyomás. Jól olvasom?

Köszi, megpróbálom majd a javasoltakat és jelzem mennyire vált be! :R

A gyári egy adagosnál az egy vagy a dupla falúra gondoltál, hogy jobban működnek vele a világosabb pörkölésűek? Gondolom az egyfalú, de azért jó lenne, ha megerősítenéd :)

(#134452) killboy007 válasza donat_sz (#134451) üzenetére


killboy007
csendes tag

Igen, a szimplafalú egyadagosra gondoltam.
A hőmérsékletet érdekesen adja le, alacsonyabbról (88-91) indul és aztán felmegy 93-ra 25s környékén, majd onnan tovább egész magasra (97), ezért mondja, hogy nem érdemes túl hosszú shotokat lőni ezzel a géppel, hacsaknem hideg a rendszer. Szóval igen, nekem az a gyanúm, hogy összességében a világosabb pörkölésekhez ez a hő nem biztos, hogy elég.
Az előáztatást még megnézem, aztán jelzek, de ott a gyakorlati tapasztalataim egybevágnak a fórumokon írtakkal, 7-8 másodperc felett ezekkel a gépekkel nem érdemes előáztatni, mert rosszabb lesz a végeredmény. Közepes pörköléseknél én 2-4mp-et szoktam alkalmazni, világosabbaknál 5-7mp-et.

(#134453) Toobee válasza Parci (#134450) üzenetére


Toobee
veterán

Tudom-tudom, nem is neked szántam :) Már régebben is beszélgettünk erről sokat.

https://barbieripnk.hu/

(#134454) pető bá' válasza Toobee (#134449) üzenetére


pető bá'
őstag

de próbáltad előmelegítve is? :)
ez a Kalmár komment nekem beégett a témában, ezért időnként előmelegítve is rákóstolok (igen, vettem 3d nyomtatott dugattyú melegítőt :D + a kosár tartót szoktam forró fürdőbe tenni, mert ezeket "kényelmesebb"), és tény, hogy nem mindig szignifikáns, de néha azért érezhető a különbség.

De az kétségtelen, hogy teljesen élvezhető melegítés nélkül is, de ha a végsőkig arakja valaki reszelgetni, akkor ez is egy opció - de az valid, hogy az egyik legutolsó opció :D

"... and I hope you have a great day!"

(#134455) Toobee válasza pető bá' (#134454) üzenetére


Toobee
veterán

Igen, olvastam és beszéltem is Kalmárral. Nem ad semmi pluszt világos pörkölésnél, szerintem.

https://barbieripnk.hu/

(#134456) norkov84 válasza verti1 (#134443) üzenetére


norkov84
tag

Az bizony jó kérdés. Én mondjuk elvagyok a gyárival, de többen kifogásolták, hogy milyen jó lenne, ha lenne VST opció is hozzá.

(#134457) norkov84 válasza Toobee (#134449) üzenetére


norkov84
tag

Én olyannyira elengedtem Robotnál ezt a hőfok dolgot ~1éve, hogy sima kancsóval etetem. És nem konzisztens az sem, hogy a lekapcsolás után mennyivel öntöm rá a vizet és húzom. 0 előmelegítés, bármilyen kávénál. És ugyanide jutottam, amit írsz is.

(#134458) Toobee válasza norkov84 (#134457) üzenetére


Toobee
veterán

Én is használom mezei vízforralóval is, mai fejemmel már nem venném az EKG-t sem, mert ráálltam minden elkészítési módnál a forrás utáni öntéssel, legyen az V60, Gagne AP, nobypass AP, cupping vagy éppen a Robot. Ráadásul már a hattyúnyakra sincs szükségem, ott a screen. A picopressot se fokozgatom. Egyszer fel van öntve, ameddig előkészítek, aztán még egy forralás és megy bele a víz.

https://barbieripnk.hu/

(#134459) verti1 válasza norkov84 (#134456) üzenetére


verti1
tag

Ezeken nem sok múlik szerintem, inkább csak piszkálja az embereket a marketing. Illetve a vegyünk valamit a hobbinkhoz, rég nem vettünk semmit. Persze van hatása az italra, de nem a VST-től vagy IMS-től lesz jó az eredmény, más lesz. Többet nyom a latba, hogy precíziós a szűrő, tehát kellően pontosak a furatok és egyenlő eloszlásúak. Az áramlás egyenletes lesz a teljes felületen. Persze feltételezve a jó előkészítést és vízterítést. Egy 800 forintos félre sajtolt kosáron ez nem mindig adott. Egyébként pont erről folyik a diskurzus, hogy kávé-víz-őrlő, a többi csak elkészítési mód és hobbi. A hőmérséklet esése szerintem jótékony hatással van, nincs akkora jelentősége mint ahogy azt gondoltam évekkel ezelőtt. A húzás kezdeti fázisában előáztatásnál/blooming-nál kell a magasabb hőmérséklet, ez biztosított is egy Flair/Robot-nál, mert sok még a víz a hengerben. Illetve könnyen befolyásolható, mert ha kevésnek találod akkor feljebb mész a kicsit a kancsó hőfokával. Majd ahogy oldódik ki a kávé és jönnének a kellemetlenebb ízek a hőmérséklet esése nekünk dolgozik. Ilyesmire jutottam, de ez csak az én véleményem. Majd cáfolja vagy megerősítitek. Én megelégszem a 90%-os kávékkal, a 95%-hoz rengeteg pénzt kell ráönteni eszközre és elveszik számomra az élvezeti értéke. 100%-os meg nem létezik... :))

(#134460) Parci válasza verti1 (#134459) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van lejjebb is :DDD, mivel én magamnak pörkölök, megelégszem a 75-80%-kal (néha azért elsül a kezem én megvan a 90+)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134461) Kávé Kálmán


Kávé Kálmán
tag

Sziasztok!
Ha valaki kitamolyog jovo heten Koppenhagaba (WOC Copenhagen), akkor dulva nyeremenyeso (kb 2500 ertekben donorkodtak a szponzorok) varhato a nyomasprofilozo bajnoksagunkon. Minden nap egy kulon bajnoksag, 3 helyezettel es dijjal. Flair58, Kinu Rebel, Acaia Lunar, Weber Moonraker, cerkatamper, Socratic Joe 3 par SSP kest (koztuk egy 98-as High Uniformity Red Speed bevonatos) dobott a kalapba, mi egy cerkatampert es egy Roastino-t tettünk bele.. Tobbi reszlet itt: https://www.instagram.com/reel/C8e2v4forBi/?igsh=MW55bHlpM3hxNWE3eQ==

Pénteken egy masik versenyre kerül sor, amit az Olympia Express-szel kozosen rendezunk. Ott az Olympia allja az osszes dijat. Delelott nalunk, delutan naluk megy a profilkopirozas. Errol tovabbi reszletek vmikor hetvegen szivarognak...

(#134462) RetepNyaraB válasza Parci (#134450) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A kivonatolás kérdése eléggé összefügg mindennel is, nem?
Nem támadás, csak ugye itt van a kutya megrohadva. Ha a kivonatolás nem stimmel, minden más se lesz jó.
Toobee-t egyszer elkapnám egy masterclassra; nekem van, hogy muszáj a robot dugattyút is melegíteni, nem csak a kosarat/kart. Utóbbi kettőt szinte mindig, csak kifejezett presszó blendekhez nem. De akkor holnap rápróbálok zéró melegítve a kerinci filter fermentre.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#134463) Toobee válasza RetepNyaraB (#134462) üzenetére


Toobee
veterán

Nincs masterclass, kislányom is simán csinál nekem jó kávét kis segítséggel. Lehet velem van a baj és minden savanyú szart örömmel iszom :DDD

egyebkent nem csak az eső hőmérséklet profil állhat jól, filterben van 50 fok körüli blooming is, majd utána küldöd rá a 95-99 fokos vizet. Nekem jók a tapasztalataim ezzel a módszerrel is.

https://barbieripnk.hu/

(#134464) Parci válasza RetepNyaraB (#134462) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

összefügg, de túl is van lihegve sokszor. de a lényeg, hogy arra szükség van, egész pontosan a jó kioldódásra, azaz ne csatornásodjon, egyenletesen oldódjon ki minél jobban a pogácsa. hogy +2 fok mellett picit máshogy zajlott volna, az már sokszor mindegy, szerintem. illetve ténynek gondolom, hogy a homogén vízoszlopot nyomó dugattyús gépek ebben komoly előnyt élveznek a vizet belövő pumpásokhoz képest.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134465) koxx


koxx
MODERÁTOR

(#134466) Cathfaern válasza Toobee (#134463) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

filterben van 50 fok körüli blooming is, majd utána küldöd rá a 95-99 fokos vizet
+1, ahogy már két éve is írtam :) Igaz nem nagyon főzök így a macera faktor miatt.

(#134467) Toobee válasza Cathfaern (#134466) üzenetére


Toobee
veterán

Én elég hanyagul szoktam csinálni a munkahelyen, Clearwater géppel mixelek érzésre egy bloomingot, a többi meg a vízforralóval.

https://barbieripnk.hu/

(#134468) qvik27 válasza RetepNyaraB (#134462) üzenetére


qvik27
tag

@Retep: +1 részemről.
...olvasgatom, hogy mi minden íródott itt le, és hát gondolom, vagy a "hardcore-t" kéne valami másra cserélni, vagy kicsit alaposabban körüljárni pl. a termodinamikai mondásokat.

Elnézést, de van már itt pár komment, ami -háát- "érdekes".
- A hőmérséklet mennyire mindegy? Szóval nem mindegy. Lásd: lepárlások, vitaminok elbomlási hőmérséklete, fehérjék kicsapódási hőmérséklete és sorolhatnám még. 1-2 fok különbség NAGYON sokat számít, pl. abban, hogy mi mivé alakul, stb.
- Tény, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődő mennyiség, tehát a hidegebb tartályba őntött víz hőmérséklete többet fog esni. Az, hogy a hideg tartályba öntött lobogó forró víz hány fokra esik, erősen függ a hőmérsékletek különbségétől, a peremfelület nagyságától és hővezetési tényezőjétől, az eltelt időtől stb.
Szóval ha el akarjuk trafálni a megfelelő vízhőmérsékletet, akkor:
vagy zutty a lobogó forró vizet a hideg gépbe, aztán fejben integrálunk egy többváltozós függvényt, (ezt persze lehet sacc/kb. módszerrel is, tapasztalatból "jó lesz úgy" módszerrel).
vagy előmelegítjük a rendszert.
- Nyomástól jön a hőmérséklet emelkedése: gázoknál ez releváns, mert azokat alaposan össze tudjuk nyomni, és a hőmérsékletüket a molekulák hőmozgása adja; a vizet 10 bar nyomás a légköri 1 bar mellett nem fogja érdemben összenyomni sem, illetve a hőmérsékletét alapvetően nem is a részecskemozgás adja.
Szóval nyomjuk keresztül egy kicsit-többet a a megfelelő hőmérsékletű vizet a rendszeren nyugodtan kosár nélkül, úgy kb. megfelelő hőmérsékletű lesz a lényeges rész.
- Kosár hőmérsékletének hatása: két dolog:
1. az acélok fajhője kb. 1/10-e a vízének, azaz egységnyi tömegű víz hőmérsékletváltozása kb. 10-szer annyi acél ugyanakkora hőm. változásának megfelelő energiaváltozással jár.
2. a kosár fala mellett tud csapolás közben jelentősebben hűlni a víz, azaz ott lesz lényegesen más a kivonatolás stb. jelenség egy nagyon vékony falú gyűrűben - a faltól befelé távolodva nagy lesz a hőmérsékletváltozás. Szóval a pogácsa nagy része sokkal inkább megfelelő hőmérsékletű vizet kap, mint a nagyon kevés széle.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134469) verti1


verti1
tag

Én filter terén nagyon kezdő cipőben járok még. A Hario Switch-hez használom a link alatt található receptet. Itt kétszer van felöntés és blooming magas hőmérsékleten nyitott switch-el, majd 70 fok körüli vízzel áztatás zárt switch-el. RP Starfish filter pöri van most terítéken, valami elképesztő komplex és édes a végeredmény. Úgy, hogy őrlő terén még van tartalék a mostanihoz képest és kőbalta egyszerűséggel készül az ital.
[link]

(#134470) verti1 válasza qvik27 (#134468) üzenetére


verti1
tag

Ez a fizika és kémia része a dolognak ami rendben is van. Egy mondatoddal sem akarok vitatkozni, mert ezek a tények. Viszont a kávé nekem élvezeti cikk. Nem vagyok hajlandó ezekkel már foglalkozni reggelente, mert nekem elvesz az élményből. Amikor kezdtem a kávézást akkor totál becsavarodtam ezekre. Fél fokok, eszközök, tuning, stb. Ott ültem és soha nem voltam elégedett az eredménnyel. Inkább volt technikai sport és kihívás mint gasztronómiai élmény. Amikor újra felvettem a szálakat akkor előbb volt egy jó őrlőm, kávé készítő bármi nélkül. Illetve a friss és jó kávé. Amiről itt páran beszéltünk az a három dolog volt. A kávé, víz, őrlő(őrlemény hármasa). Ezek az alapok, enélkül nem lesz jó kávé szerintem bármiben is csinálod. Utána persze alap dolog a kivonatolás, legyen az presszó vagy kotyesz. Tökéletesre kell törekedni és itt vannak technikai dolgok amik elengedhetetlenek, de ez még mindig előrébb van mint a hőmérséklet kérdése. Mindegy, hogy most nyár van és melegebb a konyha mint télen. Nem érdekel a pár fok. Nem lehet leírni a kávét sajnos matematikai tételekkel. Ebbe a hibába estem én is az elején. Viszont semmi gondom nincs azzal ha valaki kimaxolja ezen a téren és megpróbálja. Egy folyamatosan változó alapanyag, valamint egyéni ízlés, stb. Erre írtam, hogy nekem elég a 90%, de azt nagyon élvezem. Akkor is ha elrontom, mert ha a három alap tétel megvan akkor nem is rossz lesz csak kicsit más.

(#134471) Parci válasza qvik27 (#134468) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

bocs, srácok, de a hardcore-ságra hivatkozva mindent összevásárolni, majd fél fokokon hifizni nem feltétlenül hardcore. én inkább a részletekben elveszőnek, konstans hibakeresőnek, marketingnek felülőnek mondanám.

15 éve csöppentem a kávézásba, rögtön az index kávéológián, napi kétszer két kávét készítek, eléggé hardcore-nak tarthatom magam, azt hiszem. mint mindenre, erre a témára is ráült a piac, és millió réteget ("next big thing"-ek garmadája..) lehet lefejteni róla, mire az ember megtalálja a saját arany középútját.

én egyébként a tapasztalataimról (!) írok csak és kizárólag, nem légből kapott véleményem van.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134472) kk831228 válasza Parci (#134471) üzenetére


kk831228
addikt

Nagyon veled vagyok. Valahogy èn is ìgy àllok a tèmához. Milyen szett is van most neked? :D :R

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#134473) Parci válasza verti1 (#134470) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ugyanez ment (nyilván még megy is...) a boroktól kezdve mindenen át, minden érzékszervi mókánál. egyszerűen el kell dönteni, hogy az ember folyamatosan kritizál és a hibát keresi, vagy pár év után, megjárva a csúcsokat is, mindent a megfelelő kontextusba téve meg tud-e állapodni valahol.

hányszor láttam már, ahogy az aktuális csúcsbort kortyolgatva ilyen teljes "húú, na EEZ!" van az arcon, hogy aztán két hét múlva már ne élete élménye legyen, hanem "hááát, azért az sem volt makulátlan, mert...". és ennek nincs vége. hifi dettó, pedig ott is a zene lenne a lényeg, amit hallgatsz, nem az, amin hallgatod. ami jó, az a tízmillió helyetti félmilliós hifin is jó lesz.

egy kávé sem abszolút értelemben jó vagy rossz. csak te vagy, meg a kofi. ízlik, a kontextust ismerő, fejlett ízlésednek is? akkor ez így jó és kész. valami nem ízlik? akkor tekersz picit a paramétereken. amik sosem abszolútak, kb. mint a pid offset nélkül, mindegy, hogy mit ír ki, az a lényeg, hogy ha most ilyen volt, feljebb vagy lejjebb csavarsz-e rajta, ha kell.

hogy mást ne mondjak, egy pörkölés is piszok sokat változik mondjuk négy hét alatt, és bizony mindig lesz egy időbeli résztartomány, ami a legjobban ízlik neked.

tartom, hogy a hőmérséklet nem olyan kritikus elem összességében. elég sok kávé után gondolom így, de nekem semmi bajom azzal, hogy más máshogy csinálja. maximum elmondom a véleményem egy fórumban, de igyekszem azt is minél ritkábban.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134474) Parci válasza kk831228 (#134472) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a mini gaggiát (még megvan) váltotta a flair58e, elsősorban azért, hogy tudjak hosszabb presszókat csinálni. be is jött, működik. a daráló baratza forté már marha régóta.

ezek mellé bejött egy aromaboy + kingrinder k6 filterre.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134475) kchris78 válasza Parci (#134471) üzenetére


kchris78
veterán

Szerintem ha az orlo megut egy szintet utana a kivonatolas fontos. Nem feltetlen a homerseklet hanem a nyomas, a vizmennyiseg es a kivonatolasi ido. Hiaba tokeletes az orlemeny ha tul vekony a pogacsa, tul magas/alacsony a nyomas (15+ bar adott esetben) es a szemcsemeret miatt 40-50 vagy 10-15mp kivonatolasi ido.. Ezek csak azok a problemak amikbe en belefutottam rovid tortenetem alatt :). De mostmar en sem allok ott felorat-orat keresve egy jobb szemcsemeretet, jobb mennyiseget a pogacsahoz (ne legyen folotte ter), bealltam a papir "puck screen"-re.. es kezd intuitiven alakulni hogy egy ricni kb mennyit ad a kivonatolasi idohoz stb..

(#134476) qvik27 válasza verti1 (#134470) üzenetére


qvik27
tag

Ezel a álláspontoddal nem is vitázok, sőt, kb. hasonló az enyém is.
Csupán azért írtam az előzőket, mert volt néhány hozzászólás, ami téves, vagy téves következtetéseket von maga után.
Ahogy írtad is: tények. ...amik meg "makacsa dolgok" - ugye :)

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134477) qvik27 válasza Parci (#134471) üzenetére


qvik27
tag

Hardcore:
Igen, nem attól. Viszont ne írjuk már le, hogy "nem lényeges a hőmérséklet" -pl., mert de.
2 fok ide-oda egymaga érezhetően és következetesen változtatja az ízvilágát ugyanannak a kávénak.
Ennek nincs sok köze ahhoz, hogy csilliókért veszünk ezredfok érzékenységű hőmérős PID-et, ami nem csak fölösleges, hanem egy ilyen környezetben nem is tudja hozni a képességeiből adódó lehetőségeket.

És persze: nem mondtam mást, mint amit leírtam - lehet belőlük kiindulni, felhasználni vagy nem.

.Most meg megyek, húzok egyet a Warda honduras-iból -a gépem állítása szerint- 91 fokon, mert így ízlik jobban, mint amikor 93-at írt. :)

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134478) Parci válasza qvik27 (#134476) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem volt téves hozzászólás. :N

nyugodtan ki lehet próbálni "nemforró" vízzel is bármelyik kávét, aztán az eredmények függvényében dönteni, hogy merre tovább. egy másik kávénak más íze lesz más vízzel. aztán, amikor az ember sok-sok száz ilyen "máson" túl van, kialakul, hogy merre az arra. kontextusnak pedig mindig ott van egy tökéletesen elkészített, kvázi tökéletes kofi egy tényleg jó helyen. ahhoz képest be lehet lőni a saját pöri, a "nemforró vizes kávé" és minden ilyen helyét.

még mindig túl van lihegve egy csomó minden, amit aztán a hardcore-ságra hivatakozva legitimál a bárki is. kell csinálni sok száz presszót, közben folyamatosan törekedni a számunkra jó eredményre, azalatt csak kialakul, hogy merre az arra.

de, hogy konkrétabb is legyek: nálam van "alapbeállítás" őrlőn, vízforralón (98 fok), a flairt mindig csurig töltöm és innen indulok. aztán, ha a végeredmény nem zseni rögtön, maximum állítok valamin, bár ez többnyire csak a daráló (meg a shot maga, rövidebbre veszem az előázatatást, nem nyomom annyira, ilyesmi). pár perc alatt megvan a kofi a bekapcsolástól, nem pörgök közben a világon semmin és nem érzem úgy, hogy bármilyen vasat venni kéne még. csak kávét.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134479) Parci válasza qvik27 (#134477) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"Igen, nem attól. Viszont ne írjuk már le, hogy "nem lényeges a hőmérséklet" -pl., mert de. 2 fok ide-oda egymaga érezhetően és következetesen változtatja az ízvilágát ugyanannak a kávénak."

kivéve, amikor nem, amikor igazából nem sokat számít a 2 fok. meg amikor számít, de nem a jó-rossz tengelyen, hanem az egyik így ízlik, a másik úgy ízlik. persze kávéja válogatja és lehet, hogy az általad vásárolt kávék nem olyan megengedőek, mint amiket mondjuk én pörkölök magamnak. de minden ilyen úgy derül ki, hogy ízlik vagy nem ízlik, az ember nyilván módosít, ha az utóbbi.

én egyébként nagyon ritkán foglalkozom a hőfokkal, adott és kész.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134480) qvik27 válasza kchris78 (#134475) üzenetére


qvik27
tag

Bocs, de pont az ilyen ténybeli furcsaságok miatt "ragadtam pennát" az imént:
"Nem feltetlen a homerseklet hanem a nyomas,"...
A hőmérséklet jelentősen befolyásol. A nyomás viszont közvetlenül kevéssé, közvetve meg a "vízmennyiséget és a kivonatolási időt".

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134481) qvik27 válasza Parci (#134478) üzenetére


qvik27
tag

De.
Már leírtam, hogy mik. :K

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134482) verti1 válasza qvik27 (#134477) üzenetére


verti1
tag

Már pedig nem lényeges, nekem biztos hogy nem. Sokan itt abban a csapdában vannak kezdőként, hogy nem tudnak engedni kőbe vésett dolgokból. Én pont így voltam ezzel ahogy már írtam. Tized fokos hőmérséklet állítás, elavult arányokhoz ragaszkodás, felkapott kiegészítők, stb. Próbálják sokan a gyenge minőségű és/vagy döglött kávét beállítani, ahelyett, hogy élvezné a helyén kezelve. Az olcsó brazilt olcsó brazilnak iszom és a kotyesz se lesz presszó soha. Számtalan ilyen példát lehetne hozni. Ebben a halmazban nem az első kiküszöbölendő tényez a hőmérséklet.. Minden más kb. Hiszen csak akkor lesz hatásunk befolyásolni a hőmérséklettel az elkészült italt ha tudjuk, hogy alapanyagok rendben, kivonatolás rendben és ezt tudjuk ismételni nagy biztonsággal. Akkor tudatosan tudunk beavatkozni a hőmérséklet változtatásával. Addig csak egy sok ismeretlen tényezők közül.

(#134483) Parci válasza verti1 (#134482) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

és azt is csak egy menetben, aznap kb., csak hát én nem szoktam meginni hat presszót zsinórban akkor sem, ha az első nem adja ki tökéletesen. másnapra meg már a kávé is változik stb. stb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134484) verti1


verti1
tag

Persze. A körülmények is változnak folyamatosan. Mit ettél pl. a kávé előtt? Abált szalonnát vagy két szelet abonettet joghurttal vagy mit tudom én. A kávé is változik napról napra. Nagyon nehéz ugyanolyan kávét készíteni egymás után, akkor is ha gyakorlott az ember és minden paraméter rögzített amennyire lehet. Ízlés, hogy még egy tényezőt behozzak a képbe.

(#134485) qvik27 válasza verti1 (#134482) üzenetére


qvik27
tag

:D Hát, azzal nem vitatkozom, hogy nektek lényegtelen, azt ti tudjátok :)
Nekem lényeges, abban meg ti ne vitázzatok légyszi!
A fizikának meg a kémiának -ha valamit kőbe lehet vésni, akkor tán ezeket- szintén nem jelenthető ki általánosan, hogy mindegy volna - tehát ne jelentsük már ki generálisan, hogy mindegy, mert még valaki elhiiszi "kőbe vésett igazságként"!

"Hiszen csak akkor lesz hatásunk befolyásolni a hőmérséklettel ..., stb."
Ez minden bizonnyal kb. így klappol, bár a kivonatolás már részben hőmérsékletfüggő is.

Arról és nem írtam, ami a "Sokan itt abban a csapdában" kezdetű mondattól van. Az egy másik téma.

Egyébként: elég jó a Warda honduras-i :)

[ Szerkesztve ]

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134486) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Jáj. Akkumuláltam a flémet :))
Egyébként nem voltam elégedett a reggeli maceramentes kv-val sajnos, pedig esküszöm boldog lennék, ha ezentúl zéró hülyeség mellett húzhatnék italt.
Pont tegnap este vacakolt a kitakarított mazzer és elég nehezen indul a lefolyás, tehát minden melegen sikerült egy 50mp shot, szűk 1:2 arányban, 15mp előnedvvel. Azért csak ennyi az áztatás, mert rohadt nehezen folyt le. Finom, komplex ízű (#nemfilter) presszó-féleség lett. Ma megismételtem melegítés nélkül mindezt és egyszerűen nem hozta. Persze egy minta nem minta, értem én.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#134487) Parci válasza qvik27 (#134485) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

abban nem is vitázunk :)

azért merek egyébként ilyen határozott lenni (a saját dolgaimat illetően), mert egyszerűen annyi kört megfutottam már, hogy biztos vagyok azokban, amikre jutottam. és, mégegyszer, nem tudom kihozni a maximumot egy kávéból, az itthoni körülmények között nehéz és drága és főleg fölösleges (nekem). jó az a 75-80%, könnyedén, gyorsan.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#134488) qvik27 válasza qvik27 (#134485) üzenetére


qvik27
tag

Arról és... --> Arról én...

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134489) verti1 válasza qvik27 (#134485) üzenetére


verti1
tag

Nem vitatkozom a fizika, kémia szabályaival, így kezdtem az első hozzászólásomat. Elfogadtam az álláspontodat. Én azt nem szeretném ha ez a hőmérséklet dolog lenne ilyen mereven kőbe vésve itt, mert valaki ezt hiszi el a végén. Nem akarom ismételni magamat, de sok mindennek kell stimmelnie, hogy a hőmérséklettel és annak befolyásoló hatásával kezdjünk foglalkozni. A kiindulási dolog az volt, hogy nem baj ha esik a hőmérséklet a kávé készítése alatt. Inkább lehet jótékony hatása, mint káros. Illetve a másik dolog az, hogy ha minden a helyén van akkor nem sokat nyom a latba pár fok, mint egy elrontott előkészítés pl. Ezeket én most is tartom. Szerintem mindenki levonja majd magának a lényeget, vagy lapoz. A sokan itt csapdában vannak mondattal itt nyilván nem a kemény magra, köztük rád gondoltam. Hanem azokra akik az út elején járnak. Csak egy párhuzam volt a kétségbeesett PID tekergetésre, hogy miért nem jó a kávé. Ezen itt a többség mind végigmegy, majd letisztul a kép és beáll a saját egyensúlya otthon. Nincs két egyforma minta, de ettől még mindenki hardcore szerintem aki maximalista módon áll a kávéhoz. Több igazság is létezik.

(#134490) verti1 válasza RetepNyaraB (#134486) üzenetére


verti1
tag

Ez nem flém szerintem. Érdekes téma, különböző véleményekkel. Tele írtunk már két oldalt legalább...

(#134491) icm


icm
tag

Lojzinak is meg akiknek megakadt a szeme az 53/54mm Normcore kosáron. Hát…
Van a DC mini-m, egy Mypressi Twist, most kölcsönben egy 9barista. Alapban a DC elmegy az 53as kosarakkal is, szóval így adta magát nekem a dolog, hogy vennék egy normcore kosarat, mypressibe jó lesz utazósnak, itthon a DC-n is… átsiklottam a peremátmérő felett, ami nem 65ös hanem csak 62/63mm. Azt gondolná az ember semmiség, de sajnos nem az. DC kosarán nem fekszik eléggé fel, Mypressin nincs gond, 9baristán szintén nem fekszik fel. Jójó nem lehet mindenhez jó, én is balga voltam, hogy nem figyeltem a peremre:

És igen, tudom én rontottam el, oda van írva, hogy breville gépekkel jó. De ettől még zavaró, hogy az 53as kategória két külön peremmel van… oké 58as is van 68 meg 70es peremmel… csak valahogy az nem okozott ekkora fájdalmat.
Normcore a DC karban, IMS a DC karban.
Ha valakit érdekel szívesen eladom a kosarat, tudom használni csak nem úgy ahogy én terveztem. Ettől még lehet jó, csak nekem kell más gépet venni ha… ja nem :)

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#134492) qvik27 válasza verti1 (#134489) üzenetére


qvik27
tag

:R
Minden szavaddal csak egyetérteni tudok. :K

...egyébként én sem a jó kávé rovására vennék PID-et :N

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134493) rxmiss válasza Parci (#134479) üzenetére


rxmiss
junior tag

engem az is szorakoztat, amikor lehetosegem van 'ugyanazt' a kavet kiprobalni a decent - robot - brikka haromszogben. mas lesz? mas. de az adott inerciarendszerben mindharom tud finom lenni.

(#134494) qvik27 válasza rxmiss (#134493) üzenetére


qvik27
tag

Ez a robot dolog egy ideje nem hagy nyugodni.
Az ilyen összevetéseknél tapasztalsz (világosabb pöriknél) valamilyen jellemzőnek tekinthető különbségeket, vagy ahány, annyi féle?
Szerk.: Illetve mindkettőhöz ugyanazzal őrölsz?

[ Szerkesztve ]

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134495) Toobee válasza qvik27 (#134480) üzenetére


Toobee
veterán

Nincs manuális géped, ugye? Számomra úgy tűnik a hozzászólásodból. Indul egy rezgő/roto, aztán meg leáll. Van egy felfutása és kész. Ha próbálnál manuál gépet, hamar rájönnél, hogy a flow és ezzel együtt a nyomás sokkal inkább változtat az ízeken, mint pár fok ide vagy oda. Nem vitatom, hogy a tudomány oldaláról megközelítve hanyagnak tűnhetek, de sok mindent próbáltam ki az elmúlt több mint 10 évben és ezekre a következtetésekre jutottam. Nem kell sem elfogadni, sem alkalmazni, csak megosztottam veletek.

https://barbieripnk.hu/

(#134496) qvik27 válasza Toobee (#134495) üzenetére


qvik27
tag

Eszpresszót itthon nem készítek manuális géppel (egyelőre).
Azt, hogy itthon mim van, le is írtam párszor, de mindegy is.
Ha olyat írtam volna, hogy a pár fok jobban befolyásol, mint pl. egy egy megfelelő átfolyás, akkor visszavonnám, de nem kell, mert nem írtam ilyet. ...viszont rájöttem "féltudományos okoskodással", mielőtt kipróbáltam volna.
Egyrészt nem vitatkozom a mondásoddal, és -ha megnézed- te sem vitázol az enyémmel, másrészt gyakran olvasom a te hozzászólásaidat is (köszi!).
Egyébként ha esetleg visszaolvasol a hozzászólásaimban, azt is láthatod, hogy eléggé harmonizál némelyik azzal, amit itt írsz. Írtam pl. az átfolyáskontrollról is, meg arról is, hogy maga a nyomás profilozása a megfelelő átfolyáskontrollt "szolgálja".
Persze én nem fújok itt passzát szelet, és nem is célom, de anno épp azért regeltem ide, mert értelmes hozzászólásokat találtam megfelelő mennyiségben.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#134497) frozy


frozy
csendes tag

Van valakinek jó megoldása erre a szutyok Kingrinder gumielforgásra? Ebben a melegben összevissza forog a gumi, meg a kezem is izzad, iszonyat szenvedés egy espressora őrlés. Köszi!

(#134498) verti1 válasza frozy (#134497) üzenetére


verti1
tag

Ha nincsen kinyúlva a gumi akkor én megpróbálnám a bringás trükköt. Elmosod alkohollal a gumit és a házat. Ha nincs akkor mosogatószer, majd megszárít. Utána befújod hajlakkal a házat és a gumit belül. Felhúzod és a felesleget letörlöd vizes ronggyal. Reggelre megszárad, próba.

(#134499) TDX


TDX
tag

Ha van, akit érdekelne közös Cafec abaca trapéz papír rendelés innen, írjon :)
Mostanra vettem rá magam hogy rendeljek egy Aromaboyt én is :D

Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!

(#134500) kk831228 válasza Parci (#134474) üzenetére


kk831228
addikt

Flair /Robot között èn is vacillálok , de mèg nem szántam rá magam egyikre se. :D

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.