Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
A Mahlkönig Tanzania kése meg ha jól látom az a Ditting 80mm Machined/Special Steel, aminek az SSP másolatát használom jelenleg (83mm brew). Az nekem is nagyon bejövős késprofil, amolyan Ultra Low Uniformity, tiszta, selymes, érett, kerek, umami ízek végtelen hosszú lecsengéssel. Nem olyan intenzív és savdomináns, mint egy MP, de hát kinek a pap...
Bár fura, hogy omni profilként kínálján, az SSP brew nem tud 9bárt a legtöbb kávéval.
-
emiki6
veterán
Na nem mondom, hogy bejön a filter style. 11g kávéhoz a 200g víz nekem túl híg, viszont hoffman aeropress sorozata adott most egy nagyon jó alapot, amin van értelme elindítanom a kísérletezést.
Pl eddig mindig megkevertem miután ráöntöttem a vizet (+inverted + megfordítás előtt fellötyköltem a kávét, hogy át tudjon ülepedni a szűrőre), most nézegetem ezt a "nem keverek, csak a vége fele löttyintek egyet rajta" nem invertált módszert.
Illetve ismerkedek a filterebb iránnyal tej nélkül a tömény kv + tej helyett. Egyelőre nekem kb cascara tea az íz, amit egy jól kivitelezett főzés hoz és úgy tűnik, ahhoz nem is megy jól a tej. A kb cortadó arányú tejes kávé optimalizálása is jó móka lesz, oda lehet a kevesebb víz+keverés a tuti, amit eddig használta. (2 adag kávé kb 20g + 125ml víz, amiből lesz 100ml kv. 12 klikk-kel daráltam mostanában, de sokmindentől függ. Finomabbra darálva is jó, de könnyű túlfőzni).
-
Daneeka
senior tag
El tudom képzelni, hogy aluloldom (aminek nem vagyok ellensége amúgy, amit most iszok az egy ultralightnak hívott pöri, 2:30 alatt átment a switchen (ebből az 1 perces bloom alatt illetve az első öntésig zárva, szóval olyan félig immersion, félig percolation viszont végig agitálom, forgatom stb.) 1:15 körüli arány, 93 fok körüli víz, na ez meg lennék lepve ha 20% EY fölött lenne és full jó)
de akkor nem tudom honnan jön be az asztringencia. Daráló ugyanaz mint az előbb említett Switch reciben (OE Apex) nulla agitálás, egyel durvább őrlemény, rövidebb arány és mégis keserűbb lesz. -
Alabástrom
senior tag
Érdekes, hogy az új darálókra várni kell, akkora az igény rájuk (Casa, X64 SD, DF64v...), ezek a használtak meg alig mennek el. Nemrég vettem első tulajdonostól egy 3 éves, makulátlan újszerű karcmentes Major electronic-ot 100ezerért (alku nélkül), 3 hónapja hirdette a lány. Semelyik fent említett várólistásra nem cserélném el, és 83mm SSP késsel együtt is olcsóbb.
-
Ez az őrlő szerintem k..vajó lehet! Megnéztem a szemcseméret eloszlást a linkelt képen, szerintem kb. pont a mostani kávéhobbisták jó részének az ízléséhez passzolhat - így saccra és a jellemzés alapján, amit írsz.
@Parci: szerintem egy alaposabb ránézést megérhet
Ezen az áron meg kb. ingyen van. -
TDX
tag
A nyíl mutatja a szilikongyűrűt.
Egyébként én is kísérleteztem korábban befőttesüvegekkel, nekem valahogy azok sem voltak légmentesen zártak. Igaz sosem vettem külön befőttesüveget, hanem csak azt próbáltam amit máshoonnan szereztem, méz/lekvár volt benne (ilyen kicsi hatszögalapú hasáb formájúban is), gondolom különböző fajták különbözőképp zárnak. Én ISOLAB 078.02.005 centrifugacsöveket használok, mikor Amazon.de-ről rendeltem két éve még jóval olcsóbb volt ott, de úgy látom 10€+posta alatt hozzá lehet jutni most is 50 darabhoz máshonnan. -
sgery
őstag
Köszi az infókat.
Tényleg nagyon adja amúgy a minőséget.
Utóbbi időbe beálltam a kávékalmárra aztán próbálok 1-1 mást. A racer kávé is hatalmas kiugrás volt számomra pár hónapja, de az se közelíti meg a DAK-ot.
De ebből most pl. a sweet dreams ára finoman szólva se baráti, 750Ft egy 16g-os espresso belőle.(amúgy Niche zeroval őrlök és Biancán főzök most már több éve)
-
Cathfaern
nagyúr
Aiden-t nagyon dícsérik eddig user tapasztalatok alapján, különösen a "single cup" (150-450 ml) főzési módra. Egyetlen baj vele, hogy szoftvere kicsit még bétás, de frissítik folyamatosan. Nem egy visszajelzést láttam, hogy mióta meg van nem is vette elő a szekrényből a brewereket.
xBloom Studio érdekes ötlet, de szerintem egy létező problémát (egy csészényi filter kávé lefőzése automatizálva) a legrosszabb módszerrel próbál megoldani. Nem azért főz az ember vízsugárral filtert, mert az a legjobb létező módszer, hanem mert ha kancsóból öntesz vizet, az vízsugár lesz, és nyilván innen indult az egész. A félregondolt alapötlet mellé jön pár elég erős limitáció (pl. 3 ml/s a max sebesség amivel önteni tud), és azt látom hogy igazán jó tapasztalat nincs vele. Van akinek nagyon bejött, de inkább azért mert automatán megcsinálja a kávét, és nem azért mert jobb lenne vele, mint kézzel. Cserébe még drága is (kb. duplája az Aiden-nek).
-
-
TDX
tag
Egy kiegészítés és egy pontosítás:
A v60 sem különleges a conical dripperek között, nem tud semmi olyat, amit az origami nem tudna. Szimplán csak a v60 az industry standard, mert az a legolcsóbb (/anyagfüggően), legnépszerűbb és egyik legrégebbi dripper. Így a minimális bekerülési költség és legtöbb recept ajánlás miatt pluszban ajánlott a conicalok közül.Hogy egész pontos legyek, AP is van itthon amit lehet no bypass drippernek használni, drip assisttal hasonlóan jó mint a tricolate olyan 10-12g dózisnál. Illetve az aromaboy drippere is van nálam, bár még külön nem használtam dripperként, de tervezem majd kipróbálni. Az aromaboyon eddig 200 főzésen vagyok túl, szerintem az mindenre jó, ami nem ultralight.
-
Bazsee71
őstag
Néztem én is a hasonló dobozos megoldásokat, de a műanyag jelenléte már nem fért bele. Szerintem a fenntartható megoldás az, ha nem a végfelhasználón a felelősség, hogy atomjaira szed-e egy tejesdobozt, hogy mindegyik komponense-e a megfelelő kukába kerüljön - kvázi bolondbiztosnak kell lennie.
Illetve, számomra a műanyag semmilyen formában nem tud környezettudatos lenni - a sokszor műanyagnak hívott, kukoricakeményító alapú megoldásokat most ne vegyük ide. Ellenben, ez az aludoboz már önmagában 70%-ban újrahasznosított alapanyagból készül, könnyű szelektíven kezelni, újrafeldolgozni. Érdekesség, hogy egyes országokban már a címkés aludobozt sem engedélyezik, mert növeli az újrahasznosítás energiaigényét/melléktermékek mennyiségét. -
zolnagy
őstag
Igen, de ebből a szempontból a robot se más, ugyanúgy működik. Én se szoktam grammra kimérni a vizet, így mindig marad benne valamennyi. Ha szárazon akarom kiütni, 1x-2x rányomok, hogy kijöjjön a maradék víz.
Amit ír, hogy azért tesz bele több vizet, hogy végig 9 barral tolja. Ami viszont pont a karos mivoltának a megerőszakolása, hiszen alapból esik a nyomás, ha ugyanazt az átfolyást tartom. Pont ezt az eső nyomásprofilt másolják más gépek. Persze nyilván ez csak az alap profil, de karos gépnél a flat 9 bar...hát
-
verti1
aktív tag
Ez a tisztítás része. Nyilván egy ilyen sűrű szövésű préselt PS-t gyakrabban kell tisztítani. Eleve tisztán tartja a HC kávés az eszközeit alapból. A fentebb leírtak a tökéletesen tiszta eszközök esetében is fellépő jelenségre vonatkoztak, ami sokak számára rejtve maradnak szerintem.
-
(i)
lelkes újonc
Kösz a választ. Mindkettőből sikerült szereznem északi szomszédunknál. Valójában az egyiket már régóta használom, kb. 2 éve, s elégedett voltam vele, de most már nagyon nehezen beszerezhető, a másikra meg most bukkantam rá egy szlovákiai túrázás során.
Tényleg rosszul tettem fel a kérdést, mea culpa, mert nyilván hamarosan kipróbálom az újabbat is.
A kérdés inkább arra a tényre vonatkozott, hogy az egyiknél durván 4:1 a Ca:Mg arány (29:7), a másiknál 2:1 (25:14).
Úgy emlékszem a webes olvasgatásaimból, hogy egyre inkább a Mg túlsúlyt ajálnják az okosok az íz miatt.
De vajon ez az arány a fontosabb, vagy az hogy mennyi a HCO3 mennyisége? 106 vs 140 mg. Azt érdemes alacsonyabban tartani akkor is, ha ezzel rontjuk a fenti arányt?
Nekem nincsenek keménység mérőim. Én annyit jegyeztem meg még a Vera Bosco-s és Norda-s időszakból, hogy ha olyan vizet veszek le a polcról, ahol a TDS 50-150 között van, akkor valószínűleg nem lövök mellé. Sem ízre, sem a vízkövesedés szempontjából.
-
Cathfaern
nagyúr
Teljesen normális. Indokot én se tudom, bár van aki meg van esküdve arra, hogy igazából miután a víz elérte a bed szintjét minden drippert le kéne venni a kiöntőről / bögréről, mert ami utána kifolyik az elrontja az italt. Szóval lehet akár pozitív is ha benne marad valamennyi (kb. 5 ml amúgy, de lehet sokat mondtam
). -
"a kávé elvileg hasonlóan viselkedik a kosárban mint egy közeg (fluid, folyadék)"
Igen, ezt nem vitatom, viszont -távolabbi emlékeim és megértésem alapján- a hasonlóság a barázdát húzú eszköz nyomában zajló "visszaáramlásra" igazak kevésbé, ilyen őrleményre (szabálytalan zúzalék, kis tömegsűrűség, viszonylag nagy súrlódási együttható) főleg. ...de ezt komolyabb vitapartnerrel szemben most nem tudom megvédeni
-
-
bbuffy
senior tag
-
-
Nutra
tag
Kaptam is egy korrekt választ Dominiktől. Megköszönte, hogy teszteltük és megfejtettük. Szerinte ez nagyon ritka hiba, max. 2-3 ilyen esetről vagy gyanúról tud. Felad nekem 2 csere nanoscreent.
Ha megjönnek és minden OK, akkor kíváncsiságból felboncolom majd a hibásat.
Addig meg frenchpress... -
Nutra
tag
#NanofoamerPro

Szétvág az ideg, órákat játszottam már, hogy működésre bírjam.
Hibakeresős video, lazábbra állított csavar, pontosan illesztett fedél, nagyzenekar cintányérral minden volt már.
Azt gyanítom, hogy a fedél rossz szögben tartja a propellert és az nem a motor fölé kerül. e-mail ment, várom, hogy subminimal mondjon valami hasznosat.TDX, brumi1024 és bárki, akinek működik Nanofoamer Pro.
Egy közös tesztre kérhetnék segítséget? Jó lenne látni, hogy az én fedőm mit csinál egy másik gépben ill. az enyémben megy-e egy működő fedél.
Szerintem max 10 perc alatt kiderül, hogy mi nem stimmel (vagy az, hogy ilyen egyszerű gépet nem tudok használni
)
Dunakeszi, északPest vonalról értelmes távra elmennék egy ilyen tesztre.
-
Nutra
tag
#Nanofoamer Pro
Nem találok olyan csavarállást, ahol menne a propeller.
Átálltam a teljesen ki végére, ott se semmi
Ha csak a mágneses részt leveszem, vízben az aljára dobva 0-s programon szép örvényt csinál.
Megmérné valaki nekem, hogy az effectív rúdhossz mekkora?
Teljesen kicsavarva nálam 70mm a rudat tartó fémhüvely és a propeller teteje között, teljesen bent 64,3
Honnan induljak? Vagy simán gyártási hibás lenne a fedél? -
-
-
pythonubung
csendes újonc
"Bár tudományos cikkről nem tudok hogy lenne a témában"
Csak a poén kedvéért (biztos ez is nyúlgödör, ne essünk mélyebbre azért):
Sprometheus kísérlezetgetése a méretekkel, és pl. itt egy kép egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó cikkből, ami hát... na hagyjuk
"By grinding the ground coffee through a continuous feed electric grinder, it is possible to make particles that are different in sizes, which decease as a function of grinder speed increases (Figure 7)."
Szerintem is jó, ha próbálod egyenletesen tartani, saját tapasztalat (aka szemmelverés) szerint lassabb, egyenletes esetén szebb a darált eredmény kinézetre. -
-
eléggé a legfinomabb állás környékén, a makro skálán a minimum, a mikrón pedig mondjuk E körül már cicceg, de használom D-n is alkalmasint. presszóra kb. M-től D-ig van a tartomány, a G a "joker". filterre a makro skálán toltam kettőt emlékeim szerint, de jóideje a k6-tal filterezek (nem azért, mert jobb, hanem mert nem jó váltogatni a fortét sem).
ha esetleg nem jön be neked és eladnád, dobj rám egy privátot légyszi!
-
mézespálinka
senior tag
-
törölt tag
Igen, valóban van ilyen masina. A malabar más eset. Kb a felét ki kellene dobni. Sok pörkölő nem pörköli ezt a kávét, mert csak tarkára lehet lepörkölni. Gondolom az elhihető, hogy nem a Loring a gyenge pont. Rendeltem idén 3 magyar pörkölőtől mintát. Mindegyiké tarka volt. Az Interamerica is elismerte, hogy ez ilyen. A vevőknek kell eldönteni, hogy ezzel együtt tud élni, vagy sem. Nálunk az egyik legsikeresebb kávé. A szín szerinti válogatás egyébként jó dolog. Szerintem mi is fogunk venni ilyen masinát. A nagyon eltérően világos és sötét szemeket érdemes kiválogatni. Jövőre már a listánkon van ez a masina.
-
-
-
hoffman_
nagyúr
de 10db-ot írt

meglepődtem na. múlt héten még ment a bolt, nem volt cetli se szerintem. készlet stabil. pff. fura, mert valószínűleg a készletet meg tényleg naponta rögzítik.már egy hosszú ideje meggyűlik a bajom a DM-el, rendszeresen lukra futok én is az 5 literessel, olyan, mint alig lenne, vagy legalábbis furán hullámzik.
-
-
rgb0007
csendes tag
MPL-hez képest a DHL pofátlan összeget leszámláz...

Egyébként fura, mert 199 usd, most olyan 180 eur, amire elméletileg már vámot is kellene fizetni, ami max 3%, de általában 0 %...
Milyen árat írtak a ZP-sek a szállítóra.
Ja meg amit még nagyon utálok a DHL-ben, hogy a saját szállítólevelüket nem fogadják el vámolási alapnak... De ha szerkesztesz valamit azt igen.
: D 
Régi szép idők, amikor be lehetett menni még az Orczy térre.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Felsőkategóriás Gamer PC! Csere-Beszámítás! R9 9800X3D / RTX 5080 16GB / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
). az xbloom studióról is most hallok először.

Régebben volt prepaid duties szállításuk, nem tudom az él-e még.

Szerintem max 10 perc alatt kiderül, hogy mi nem stimmel (vagy az, hogy ilyen egyszerű gépet nem tudok használni
)