Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11451) tariattila válasza atok666 (#11445) üzenetére


tariattila
veterán

egyet kell, hogy megérts:

eszpresszó=frissen őrölt kávé (ráadásul frissen pörköltből)

a kapszula és társai helyből nem ugorják meg az első lépcsőfokot a kávézás világába

a nespresso vagy mi :DDD az más kategória... tök mindegy, hogy olaszok gyártják vagy hogy milyen gépekkel készítik el... halottügy

(#11452) ronin s8 válasza tariattila (#11451) üzenetére


ronin s8
senior tag

@ "More room isn't the only consideration. Atera, in Tribeca, uses a Slayer espresso machine that retails for around $20,000. Gramercy Tavern's La Marzocco GB/5 runs between $12,000 and $16,000. And while both can put out better coffee, neither can guarantee it, since they require a constant supply of fresh beans, mechanical upkeep, and trained professionals that actually know how to operate them."

Nagyjából itt van a kutya elásva, és nagyjából ezért nem lesz igazi biznisz az újhullámosokból.
Egyszerűen tudás és ember kell hozzá. És az manapság nem divat... :U

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11453) atok666 válasza tariattila (#11451) üzenetére


atok666
őstag

Nekem nem kell magyarazni, en csak kivancsi voltam a forum velemenyere :)

Atok

(#11454) And06 válasza ronin s8 (#11452) üzenetére


And06
aktív tag

ezt amúgy elég nehéz felfogni ésszel. van egy étterem, aminek az a célja, hogy a legjobbat nyújtsa, a vendégeknek az ár másodlagos (ha számit egyáltalán). ezek után a kávén meg a költséghatékonyság számit.
ha pl "zacskós" krumplipürét szolgálnának fel, lehúzhatnák a rolót másnap. a zacskós kávé akkor miért nem szégyen? (költői kérdés, mert a vendégek nem tudják hogy kávéból mi a jó :) )

(#11455) Parci válasza ronin s8 (#11452) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem értem, hogy ennek mi köze van újhullámhoz... régihullámosból is ezer helyen van drága gép és kontár személyzet

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11456) tariattila válasza atok666 (#11453) üzenetére


tariattila
veterán

akkor örülök ha nem kell magyarázni...

csak azt nem, hogy ha érted, akkor miért kérdezel 'mondjuk úgy' hülyeséget :U

vagy mégse értetted s mostanra már igen? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#11457) atok666 válasza tariattila (#11456) üzenetére


atok666
őstag

Mint irtam, a forum velemenyere voltam kivancsi a dologrol. Ennyi :)

Atok

[ Szerkesztve ]

(#11458) ronin s8 válasza Parci (#11455) üzenetére


ronin s8
senior tag

Pedig szerintem egyszerű: az újhullámos kávékhoz extra tudás és felkészültség kell, és a kávék rendkívül hamar kikerülnek a használható, tolerálható sávból. Az olaszoknál megtanulják a pultosok kezelni az olaszos kávékat, mert azok sokkal toleránsabbak az egyéni hibákkal szemben, és a több évtizedes gyakorlat is mellettük szól. Konkrétan ha kibontanak egy zacskó (zsák) kávét, az végig iható lesz a megszokott minőségben, míg egy újhullámos kávénak van pár napja oszt csókolom....
Ilyen egyszerű. ;)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11459) ronin s8 válasza And06 (#11454) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ez nem egészen így van. Sőt, ha pontos akarok lenni, pont, hogy nem így van.
Egy étterem üzleti vállalkozás. Mindaddig, amíg veszik a cuccot, jó, de mihelyt nem veszik, nem jó. Fontos a költséghatékonyság, és a befektetett pénz. Ezek fontosabbak, mint a minőség, bármennyire is az ellenkező látszatot akarják kelteni.
A minőség a séfnek fontos (aki ebben a minőségében séf, és nem tulajdonos, ha egybe is esik a kettő), a tulajdonosnak meg az a dolga, hogy megfizesse a megfelelő embereket, akik hozzák a profitot.
És a minőség az MINDIG HELYFÜGGŐ. Ezért nincs jó magyar bor (elég sok), jó angol bor, olasz sör, német kávé, amerikai kávé...
Ez meg ilyen egyszerű. :D

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11460) Polarstar válasza ronin s8 (#11459) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Nyugi. Van jó angol bor, olasz sör, német-amerikai kávé is, csak nem jársz arra és nem kóstoltad.
E mellett a Neszepersszó mellet meg az lehet, hogy a kávégép szettben olcsóbb, mint a huszonezer forintos kapszulás izé. Vitathatatlanul olcsóbb..

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#11461) ronin s8 válasza Polarstar (#11460) üzenetére


ronin s8
senior tag

Persze, hogy van. Nálunk is van pár jó bor. Az Antarktiszon is van meleg. Ha csinálsz magadnak.
Nem arról van szó, hogy mikroszkópikus méretekben, nagyítóval ne találhatnánk mindenütt valamit, hanem az átlagról. A kultúráról. New Yorkban is van pár jó olasz hely, de az átlag kólát iszik és bödönkávét.

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11462) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

⭐ Stella

(#11463) Parci válasza ronin s8 (#11458) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jóval nehezebb, ez tény :K

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#11464) And06 válasza ronin s8 (#11459) üzenetére


And06
aktív tag

nem hinném, hogy a tulaj/manager beszólna, hogy a 3 font-tal olcsóbb marhahúst vegyék a minőség rovására. megéreznék a vevők. és megint visszatértünk oda, hogy ha nespressora cserélik a komoly gépet, azt nagyon kevesen veszik észre. ez a baj!

(#11465) ronin s8 válasza And06 (#11464) üzenetére


ronin s8
senior tag

Igen, a környezet, a hely határozza meg az igényeket. Hiába tesznek az asztalra jóféle olasz kávét, ha a vendég nem tud különbséget tenni egy Nespresso és egy valódi kávé között. A tulaj meg örül, hogy nem kell drága gépeket és drága személyzetet finanszíroznia. A vendéget Amerókában nem érdekli (még ha tudná is), hogy szintetikus ízeket kap a csészében, csökkentett beltartalommal. Az éttermet is sznobizmusból választotta (erre való a csillag). Vacsora előtt fitneszen volt, és apdét-szerű szemetet zabált. Vacsora után pedig meghallgat egy sarlatán gurut... :C

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11466) And06 válasza ronin s8 (#11465) üzenetére


And06
aktív tag

(#11467) ronin s8 válasza And06 (#11466) üzenetére


ronin s8
senior tag

Na erről csak annyit, hogy nekem van méreg engedélyem sokféle szerre. Sósav, kénsav, salétromsav, stb. Foszforsavra nem adtak... :Y

A sok barom meg megissza a kólát. :F

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11468) -HajTömeg- válasza ronin s8 (#11467) üzenetére


-HajTömeg-
őstag

Jajmár, de értesz te mindenhez ;]
A 5* szállodák hozzáállását egyébként akkor sem értem.
Már rég jártam ilyenben,de emlékeim szerint nem osztott-szorzott egy ekkora tétel,mint a kávéé.
Bőven kifizették azt a vendégek, szóval ez nem érv a nespresso mellett.
Talán inkább a brand lehet vonzó, igény lehet a dzsrdzsklúnis kávéra.

Alias: Júzer error

(#11469) ronin s8 válasza -HajTömeg- (#11468) üzenetére


ronin s8
senior tag

Több barista bérét megspórolják rajta. És arrafelé nem minimálbérre vannak ám bejelentve. ;]

Egyre inkább az lesz, hogy keleten az emberi munka még jelen lesz, nyugaton egyre kevésbé. És ez szerintem egyben a nyugati civilizáció végét is jelenti. :((

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11470) tariattila válasza ronin s8 (#11469) üzenetére


tariattila
veterán

Hofi megmondta....
haldoklik a szemét mocskos kapitalizmus :DD

(#11471) -HajTömeg- válasza ronin s8 (#11469) üzenetére


-HajTömeg-
őstag

Nemhiszem,hogy ez a spórolás játszana szerepet.
Egyrészt mert annyira nem szoktak spórolni ezeken a helyeken, másrészt tetemes hasznuk van a szemeskávén.
Meg feltételezem igény is van normális kávéra.

Alias: Júzer error

(#11472) ronin s8 válasza tariattila (#11470) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ha az haldokolna.... de a kultúra haldoklik! :(((
Megyek, bedobok egy kávét. :D

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11473) ronin s8 válasza -HajTömeg- (#11471) üzenetére


ronin s8
senior tag

Surda, az előzményeket olvastad...? :))

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11474) BlacKSouL


BlacKSouL
addikt

Mitől függ, hogy egy kávé mennyire válik elektrosztatikusan töltötté daráláskor? Nedvességtartalom? Olajosság? Frissesség, öregség?
Próbáltam eddig vagy 5-6 féle kávé fajtát is, direkt nem írok neveket, sosem tapasztaltan nagyobb feltöltődést, de most belefutottam egybe, ami még a kézi szögegyszerű darálómon is olyan lesz, mintha Van de Graaf generátorra szórtam volna. Mindenhez hozzáapad, csak a szűrőben nem akar benne maradni ;]

Ja, és ugyanez, a többinél nagyjából belőhető szemcseméret-szóráson belül olyan mennyiségű lisztes részt is kiad, hogy a lé meg sem indul. Szinte frenchpresses méretre kell durvítani, hogy lejöjjön.

[ Szerkesztve ]

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#11475) ronin s8 válasza BlacKSouL (#11474) üzenetére


ronin s8
senior tag

Hú, ez jó kérdés! Érdekes lenne szétboncolni. :C
Valami szerepe nyílván a darálónak is van, azon túl, hogy ő hozza létre a töltést. Emlékeim szerint azok a tárgyak reagálnak elektrosztatikus feltöltődéssel a dörzsölésre, amik nem túl jó vezetők. Lehet, hogy a kávénál is így van? Ha vizesebb, akkor jobban vezet. :F

B megoldás: vettél egy marék műanyag babot. :DD

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11476) ZS3NI


ZS3NI
őstag

Hi!

Ma rendelek egy bialetti brikkát és azt szeretném kérdezni, hogy milyen kávét ajánlotok hozzá? Innen

:R

IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

(#11477) BlacKSouL válasza ronin s8 (#11475) üzenetére


BlacKSouL
addikt

A műanyag bab megoldás tetszik de hogy fröccsöntötték bele a kávéízt? ;]

Vagy ez a legújabb hullám? Erős polisztirol, enyhe polipropilén jegyekkel, és markáns polioximetilén lecsengéssel? :D

[ Szerkesztve ]

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#11478) ronin s8 válasza ZS3NI (#11476) üzenetére


ronin s8
senior tag

1) Goppion
2) Goppion
3) Goppion

:)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11479) lagoon79 válasza BlacKSouL (#11474) üzenetére


lagoon79
tag

régebben én is találkoztam hasonló jelenséggel, akkor egy elég sötétre pörkölt (sztem erősen kiszárított) babbal csinálta ezt az akkori darálóm.

(#11480) BlacKSouL válasza lagoon79 (#11479) üzenetére


BlacKSouL
addikt

Ez még ráadásul nem is a legsötétebb azok közül amiket próbáltam, inkább jó közepes. Olaszos, de nem sötét. És igen, az látszik, hogy nem annyira olajos, fényes a szemek felülete sem. Hogy ez tényleg az olajtartalom, vagy a víz hiánya..

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#11481) _MrB_ válasza And06 (#11210) üzenetére


_MrB_
csendes tag

Nálunk nyaralóban van még abból az időből pl. Én spec pálinkázom belőle. :))

(#11482) And06 válasza _MrB_ (#11481) üzenetére


And06
aktív tag

:D
nem kell itt tökölni 2centes meg 3 centes poharakkal gyüszükkel :)

(#11483) edk-


edk-
őstag

A korábban megjelent összeesküvés-elméletnek, miszerint csak fórumosok nyernek a korzó játékán, lehet alapja, merthogy én is a nyertesek között voltam. :D Már isszuk is a Rome Espressot

"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado

(#11484) bl4ze


bl4ze
veterán

Ritka igényes videó, GC főszereplésével :)

[link]

[ Szerkesztve ]

.:. bl4ze .:.

(#11485) ronin s8 válasza bl4ze (#11484) üzenetére


ronin s8
senior tag

A videó tényleg igényes, de egy PID-es Classic-nál ez nem működik. Csak akkor van értelme shot előtt fejet öblíteni, ha olyan kávéval nyomod, ami jól tűri a hőesést... ;)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11486) bl4ze válasza ronin s8 (#11485) üzenetére


bl4ze
veterán

Ez bizonyára jól tűrte. Ne köss már bele mindenbe :Y :DDD

.:. bl4ze .:.

(#11487) And06 válasza bl4ze (#11484) üzenetére


And06
aktív tag

lol :DD

(#11488) 5381 válasza bl4ze (#11484) üzenetére


5381
aktív tag

Pont a múlt héten nézegettem videókat erről a gépről, aztán meggyőztem magam, hogy nekem felesleges lenne.
Ez viszont lehet, hogy elbizonytalanított? :D

(#11489) ronin s8 válasza bl4ze (#11486) üzenetére


ronin s8
senior tag

Jóvanna! :O
Miután igényes a vágás is, még azt sem lehet leellenőrizni, hogy valóban 25 mp alatt jött-e le az az 50 ml... :))

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11490) bl4ze válasza ronin s8 (#11489) üzenetére


bl4ze
veterán


:DD

.:. bl4ze .:.

(#11491) t-bali3


t-bali3
senior tag

Én ma reggel kipróbáltam duplából egy köztes adagot és szuper lett. Olyan vastag volt a crema, hogy már-már mini cappuccinonak tűnt. :)
Szóval felülbírálom magam, ez tényleg jó módszer.

(#11492) ronin s8 válasza t-bali3 (#11491) üzenetére


ronin s8
senior tag

Mi...?

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11493) t-bali3 válasza ronin s8 (#11492) üzenetére


t-bali3
senior tag

Innen indult. vagyis Toobee hozzászólásából igaziból.

(#11494) t-bali3


t-bali3
senior tag

Valaki kóstolta már a következő kávék valamelyikét?

Mexikói Maragogype
A világ legnagyobb szemû kávéja. A belõle készült kávé igen keresett, lágy ízéért és vonzó színéért.

Hawaii Kona

Ruanda AA Nyamasheke

Most ezekkel szemezek. A középsőt még egy ideig kihagyom, mert nem éri meg pocsékolni... :D

(#11495) ronin s8 válasza t-bali3 (#11493) üzenetére


ronin s8
senior tag

Ja az overdose?

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#11496) t-bali3 válasza ronin s8 (#11495) üzenetére


t-bali3
senior tag

:K

(#11497) Toobee válasza ronin s8 (#11495) üzenetére


Toobee
veterán

Ott kezdett szőkülni, én lelőttem. Mérnem kellett volna a tömegét, akkor nem hangzana ilyen borzasztóan.

https://barbieripnk.hu/

(#11498) Polarstar válasza ronin s8 (#11465) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Sajnos.. A Neszepresszó "Brand" lett.. Bedölnek neki. és igazatok is van, hogy bizony a géppel meg lehet spórolni pár baristát...

Ugyan ez a dolog a szegaferédó intermezzó kávéjával, hogy "az a legjobb!". :D

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#11499) zoknee válasza t-bali3 (#11494) üzenetére


zoknee
csendes tag

Én év elején hozzájutottam pár adag Konához. Nekem nagyon ízlett, semmihez nem tudtam hasonlítani, de rettentően jó volt. Sajnos kb 60-80gr volt, így sok játékra nem volt lehetőség, de így is nagyon jó volt. Remélem lesz még egyszer ilyen szerencsém :)

(#11500) _MrB_ válasza t-bali3 (#11494) üzenetére


_MrB_
csendes tag

A Maragogype esetén a lóbabok nem feltétlen okoznak boldog pillanatokat Iber használóknak. :) Persze azért nagy gondot nem szoktak okozni.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.