Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
edk-
őstag
Hoppá.
Mi az érezhető hatása, illetve mi ajánlott csapvíz helyett?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
bbuffy
senior tag
Csak érdeklődésképpen, de mi savasít a brita vizben? Elvileg tiszta.
Én Hario hoz és a HX hez is kancsózok. A flakkonos viz semmrnnyire nem rentãbilis, próbáltam. Mármint a Norda. Ráadásul abban is van ásvány. Izre meg kb. ugyanaz, nálam.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bl4ze
veterán
bl4ze
veterán
nem mennék neki megint, index fórumon ki van vesérve a-z
bal oldali kereső ajánlott
(edk- neked is szól!)
.:. bl4ze .:.
edk-
őstag
Egy helyen ezt írják: the Brita ion-exchange resin removes calcium and magnesium ions and replaces them
with H+ hydrogen ions, resulting in the low, acidic pH of the filtered water.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
bbuffy
senior tag
Szóval ezüst kontra rézkãbel. Ok.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
edk-
őstag
A Gaggia Classic Step by Step leírásból:
Reverse osmosis water can be slightly acidic but will work if you add a pinch of baking soda to every litre of water or so in order to add non-scaling hardness and help protect against corrosion of the aluminium part of the Gaggia's boiler.
A csipetnyi szódabikarbóna hozzáadása alkalmazható szerintem kancsós szűrt vízre is.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
And06
aktív tag
kérdés az izre milyen hatása van
edk-
őstag
Egy csipetnek egy liter vízben szerintem semmi. Ha megjön a tizedgrammos mérlegem, kipróbálom a hatását a pH-ra és az ízre.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
bbuffy
senior tag
Én ennél slendriánabb vagyok, inkább ėlvezem a dolgot mint vérre menő csatákat vivjak ph értékekkel meg szűrôlyuk mintákkal.
Csak igy a Dolce Vita jegyében.
Megtanitott erre pár hobbi az életben, ha sokat baszkolôdsz feleslegesen elveszik az élvezet. Szvsz.
Nem mellesleg nekem a kv egy hétköznapi dolog iszom és kész, persze nem mindegy hogy milyet. Az a plusz hogy meg tudom oldani ilyen minőségben. De nem profitálok belőle így nem is feszülök rá annyira a témára. Szimplán csak szeretem, done.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
ez nagyon így van. tegyük hozzá, hogy az is kell mindehhez, hogy legyen egy stabil gép a háttérben, ami teszi a dolgát. mielőtt rájöttem, hogy vízköves a silvano, nem lehetett vele normális kávét csinálni, hiába voltam laza, feszült, gyors, lassú, x. amióta rendbe lett rakva, tényleg nem kell foglalkozni vele. és a tejhabosítás is 10 mp az eddigi 40-50 mp helyett
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
RBJ
addikt
ott a pont. Nem atomi szinten kell élvezkedni.
Ennyi erővel a pin....t is tudományosan fogom nyalni.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
edk-
őstag
Hát van, aki tudományos cikket ír belőle...
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
jolti
senior tag
+1
bbuffy
senior tag
Nyomtam ma egy igen kedves ismerősömmel egy EE/MLM kombót!
MLM toronymagasan vitte ma a prímet a /Sajnos nem jegyeztem meg milyen de nem a Danesi/ kávéjukkal. Ittunk is kettőt rögtön belőle. Tömény és kizárólagos mandulamarcipán. Szétmenés azonnal.
A Három szép hölgy meg csak hab a tortán. 10p.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
weinmaker
őstag
Ha valaki jácccana: játék
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
jolti
senior tag
Megjátszva!
edk-
őstag
Ha az epoxysoknál nincs raktáron (mert megvettem az utolsót), hol lehet pár százért dupla szűrőt kapni Gaggiához? A Cadynél 2500-at kérnek érte
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
von toth
tag
Sziasztok
Budapesten friss, jó pörkölésű szemes kávét tudtok? Aminek van weboldala, hogy kolléga tudjon címet és hozni nekem.
Köszi
t-bali3
senior tag
Sziasztok!
Végre meglett a kinézett Gaggia Evolution.
Viszont szeretnék kérni egy kis segítséget, mert elég kétbalkezes vagyok.
1. A beüzemelést a leírás alapján végeztem, de nem tudom jól sikerült-e mert nagyon hangos volt többnyire, mint egy traktor, rázkódott is...
Annyit csináltam, hogy először a gőzölőn pumpáltam forró vizet (gőzadagoló kinyit, majd pumpa gomb), majd utána a kávéfőző résszel nyomattam forró vizet egy pohárba és ezt csináltam felváltva míg 2 tartály víz el nem fogyott. Ez remélem eddig ok
2. A kávéfőzés is érdekes, mert a leírás szerint minden kávéfőzés előtt légteleníteni kell (azaz gép bekapcs, gőzadagoló csap kinyit, majd pumpa bekapcs, egész addig míg víz nem folyik). Ha ez kész, akkor mehet a kávéfőzés. Ez azért fura nekem, mert itt anno mintha azt írtátok volna, hogy mindig a kávéfőzéssel kell kezdeni, soha nem a gőzöléssel, így pedig kvázi az elején gőzölök, igaz nem hosszan
Tehát jó, ha így csinálom?
Illetve miután lefőztem és vége mindennek szükséges kinyitni a gőzölő csapot és kiengedni a túlnyomást?
3. És végül még egy extra kérdés: ha tejhabosítani akarok, akkor kávéfőzés után, csak szimplán ki kell nyomnom a pumpa gombot, majd benyomni a gőzölő gombot és hadd szóljon?
Az első kávén már túl vagyok (fényképet elfelejtettem), finom volt még úgy is, hogy nem álltam neki a frissen beszerzett Tiamoval leőrölni, a szintén frissen beszerzett MTRM pörkölést, hanem sima Tchibóval küldtem. Bár az biztos, hogy ott finomabb kávét ittam, mint itthon
(#10718) edk-:
engem is érdekelne, mert most csak nyomásfokozós cuccom van.
[ Szerkesztve ]
And06
aktív tag
pl:
http://www.casinomocca.hu/
And06
aktív tag
1.) addig kell a gőzcsapon engedni a vizet, amig csak viz nem jön. ez kb max 2 deci!
1b) a rezgőpumpa hangos, valamennyire rezgeti a házat is.
2) akkor kell légteleniteni, ha levegő került a rendszerbe, tehát miután vizet töltesz a tartályba, vagy gőzölés után. ezt hidegen is meg lehet tenni, utána meg hagyni felfüteni a gépet.
2b) nem kell semmit trükközni kávéfőzés után, engedsz egy kis vizet a fejen, hogy a felragadt kávé lejöjjön a felsőszürőről, aztán kikapcsolod.
3) igen.
t-bali3
senior tag
Köszönöm!
Akkor nagyjából jól csináltam, de ezek szerint nem kell mindig légteleníteni
Ha veszek egy normális szűrőt a karba, akkor azt a kis gagyi műanyag pöcköt is kivehetem, ugye?
Illetve amíg nincs szűrő, addig felesleges a jó kávéval mókolnom? Vagy jó lehet nyomásfokozóval is?
fragola.6035
aktív tag
SiD-
tag
SiD-
tag
a gázfúvókás megoldás viszont lehet, olcsóbb lenne.
a fúvóka és a cső közé azt a menetes közbetétet miből csináltad?
fragola.6035
aktív tag
Én is gondoltam ilyenre, csak nem, tudom, hogy mi tartja a furatban. Mondjuk ha szoros, akkor be lehet ütni, csak a hőingadozás miatt lehet, hogy kiesik.
Nálam menet van fúrva az idomba, abba réz hernyócsavar, kifúrva, M6x0,75 menetvágva.
https://caffe35.webnode.hu/
SiD-
tag
remélem, nem fog kiesni. hamarosan beépítek párat, aztán kiderül...
fragola.6035
aktív tag
Mekkora furat van benne? 1-2-3mm, vagy nagyobb?
https://caffe35.webnode.hu/
SiD-
tag
1, 2 és 3mm-es kivitelben csináltattam. a Faema E64-ünkbe asszem, 3mm-es van, de azt cserélni fogom 2mm-esre. (abban a gépben még teflonból csináltam szűkítőt)
[ Szerkesztve ]
edk-
őstag
Rendes szűrővel nem kell a műa.pöcök.
Beszerzésre magánban javasolták a danetti.hu-t.
Gőzöléskor a gőzölő gomb megnyomása után meg kell várni, hogy jobban felfűtsön ês világítani kezdjen a megfelelő lámpa.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
t-bali3
senior tag
Ha esetleg megtalálod a webshopban a megfelelő szűrőt, el tudod küldeni nekem is linket?
Annyi minden van, hogy félek nem találom el a jót...
Bár ha ez elvileg jó, akkor lehet lecsapok rá
[ Szerkesztve ]
edk-
őstag
Hívd fel őket és kérdezd meg. Biztos segítenek, nemrég voltam náluk és nagyon kedvesek.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
t-bali3
senior tag
Előbb bepróbálom ezt a pesti boltot, de ha nem sikerül akkor hivás lesz az biztos.
Ma reggeli szimpla 12 másodperc alatt lezuhant
Gondolom itt is 30hoz kellene igazodni.
-HajTömeg-
őstag
Ez is Tchibos volt?
Amíg nem te őrölsz addig felejtsd el a 30 mp körüli lefolyásokat.
Tettem fel pár videot youtube-ra , nekem is EVO-m van
Alias: Júzer error
t-bali3
senior tag
Az volt. Előbb szeretnék szűrőt venni, a darálás előtt.
Videókat megnézem mindjárt.
Tied olyan halknak tűnik, enyém ehhez képest baromira hangos és rázkódik. A lefolyás most nem ilyen volt. A gőzölőnek a végét nem szoktad feltenni? Akkor te se szoktál minden bekapcsolásnál légteleníteni?
[ Szerkesztve ]
-HajTömeg-
őstag
Nem halk,baromi hangos az enyémis
Raktam alá 1 vékony szívacsot,de így meg nem mindig vízszintes.
A gőzcső végét le szokták szedni, a kis csonkkal jobban lehet gőzölni.
Nem légtelenítek mindig,de szerintem mindent úgy csinálj,ahogy a használatiban van!
Az a tuti
A lefolyás csak nyomásfokozó nélkül és megfelelően finomra darált kávéval lesz ilyen.
Alias: Júzer error
edk-
őstag
A pestiekre értettem, hogy kedvesek. A pécsiekkel nem volt kapcsolatom.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
t-bali3
senior tag
Már rajta vagyok a hiányzó alkatrészeken. Ebéd utánra minden kiderül.
(#10738) edk-
Igen ők valóban, épp úton vagyok viszem a kart is, így lesz tuti. Kezdőként mekkora méretű tejhabosító edényt éri negvenni? Én a közepesre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
ronin s8
senior tag
A legkisebbet vegyed (3dl).
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
pepe76
csendes tag
Sziasztok, 3 hete bújom a kávés oldalakat, és eljutottam odáig, hogy a automata helyett eszpresszó gépet és darálót vennék az elromlott régi gőzkamrás kávéfőzőm helyett.
Úgy általában a thermoblock-os gépek nem ajánlottak? Olvastam, hogy nem tartják stabilan a hőmérsékletet, de vajon mennyire számít ez ha az ember főleg tejes italokat készít? Egyszerre 1, néha 2 kávét készítenék. Olyan gépet keresek ami átlagosan de stabilan jó kávét készít. És elég gőzt tud produkálni 2 cappucino-hoz.
Jelenleg ott tartok, hogy vagy egy thermoblockos DeLonghi EC 820.B-t veszek 66-ért és örülök neki, vagy valamelyik Gaggia-t másfélszer annyiért (tudom, hogy ennyiért jobb használtakat is kapok, de az most nem érdekel), de csak akkor ha minőségben tényleg megérik ezt a különbözetet. Viszont most az Amazonon (a németen és az amerikain is) elég rosszakat olvastam a Gaggia Baby-kről. Ha működik oké, de sokszor meghibásodnak. A Classic-ról már jobbakat írtak, de nem igazán tetszik külsőre és nem vagyok meggyőződve, hogy megér-e 100 ezret. Valahogy úgy érzem a Gaggia jó volt 10-20 éve, de mostanában nem csinál tartós termékeket. Szerintem a Gaggia-nál inkább a nevet kellene megfizetem, nem pedig a minőséget. Ráadásul csak 1 forgalmazója van Magyarországon, aki annyiért adja amennyiért akarja.
A Gaggia alternatívájaként a Graef ES70-en agyalok még 97-ért vagy az ES85-ön 120-ért. De ezekről nem sokat tudok. Lehet, hogy itt is csak egy thermoblock van belül, akkor pedig túlárazott a DeLonghi-hoz képest, bár funkciókban erősebbnek tűnik, és fém talpú tamper, tejhabosító edény is jár hozzá, ezekre akkor már nem kellene költenem.
Darálónak egy Graef CM800-ra gondoltam. Ez szerintetek okés? Tudom, hogy az Iberital ajánlott, de ez tetszik.
Köszi bármilyen segítséget!
t-bali3
senior tag
Az lett végül.
Az olcsó 18g-s szűrő nem ment bele a Gaggia Evolution karjába, csak a 16os. Illetve ebbe így az 57,5mm-es tamper passzol majd.
A VST szűrők megérik az árukat?
Pepe 76:
Hifinél már megtanultam, hogy nem szabad a kinézetre menni. Fontos lehet, de jobb, ha másodlagosan kezeli az ember. Gépekről tanácsot, majd a hozzáértők biztos adnak én sajnos még nem vagyok az.
[ Szerkesztve ]
ronin s8
senior tag
Nem.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
pepe76
csendes tag
Ok, elfogadom, hogy a kinézet másodlagos. De az is zavar, hogy nincs a Gaggia-nak egy normális weboldala. Nem magyarul, angolul sincs. Az ottani modellválaszték például nem teljes, de még a gaggia.it-n sem. Nem találok például információkat arról, hogy a New Baby miben különbözik a Baby-től (mitől new?), volt-e fejlesztés rajtuk az utóbbi években, stb. A Baby Dose modell egyáltalán nem szerpel rajta. A weben csak teszteket találok mindenféle kávébolttól ahol persze, hogy dícsérik, meg félprofi home baristákat akik szintén, de az átlagember tud szívni vele és úgy látszik meghibásodnak pár év használat után.
Egy DeLonghi viszont úgyahogy normális weboldalt csinált, sok infoval, tudom mit kapok a pénzemért és sejtésem szerint sokkal nagyobb cég, jobb support-al. Talán azok is tudnak tartós terméket csinálni, főleg ha a modellpaletta felső részéből választok. Igaz, a most tönkrement gőzkamrás kávéfőzőm is egy delonghi volt, de 4000-ért új kazánt vettem bele, kicseréltem és továbbpasszoltam.
No offense, de úgy látom a kávézás egy picit sznob dolog is lett. Nincs ezzel gond, mindenki maga dönti el mi a hobbija és mennyit szán rá. Csak az újonnan belecsöppenő ember itt is oda lyukad ki mint a hifinél, hogy olvasgatás után hamar elkezd több százezres gépeket nézegetni.. Nehéz megítélni, hogy hol van az erős középkategória és honnan lépünk át az igényesség egy olyan fokára ahol az árak hamar növekednek...
t-bali3
senior tag
A Gaggia honlapja szerintem sem jó. De én nem azt írtam, hogy azt vegyél, hanem, hogy ne a kinézetre menj.
Majd a többiek javasolnak, ha akarnak, én azért vettem evolutiont, mert azt írták újonnan az a legolcsóbb, ami már presszókávét főz.
A sznobériára: szerintem akkor áll elő az a helyzet, ha mutogatni veszik. Itt középpontban a jó kávé van.
Én Hifinél, illetve itt is meghúztam a határom és egyelőre be is tartom.
[ Szerkesztve ]
ronin s8
senior tag
Bocs, de most eeboldalt veszel, vagy kávégépet?
Ne legyenek illúzióid, az utóbbi évek, évtizedek fejlesztései nem a minőséget célozták meg, hanem az olcsósított, gagyizált gyártást. Ha érdekel valami infó, itt keresd, ne a honlapokon. Ezért van ez a fórum.
A sznobéria meg egészen más szintem téma itt, és nem érinti a kávé minőségét...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
fragola.6035
aktív tag
Itt van ez a Brasilia: [link]
Vagy 3 hete fent van, nem kell senkinek. Pedig agyon veri a Gaggiát. Kiváló minőségű anyagokból van, Kr.u. 3000-ben is gép lesz. Meg kell kérni egy 40-45-ért, egy kis tuning, egy jó festés és PID bele és 85-ből megvan egy világbajnok gép.
De mégsem kell senkinek, inkább kiadnak egy csomó pénzt két marék Gaggia márkájú alumíniumért.
https://caffe35.webnode.hu/
edk-
őstag
Viszonylag új gaggiás vagyok, így mások biztos többet tudnak nálam, de amit eddig leszűrtem, az az, hogy egy Classic vagy Baby leginkább a helytelen kezelés miatt tud elromlani. A lényeg majdnem ugyanaz a két modellben (ha nem Dose vagy Twin a Baby, azokban elektronika is van). Belül az OPV különbözik, a Classicé masszívabb, a kazánra van rögzítve, szükség esetén könnyebben beszabályozható. De a pumpa, a kazán ugyanaz. A szerkezet egyszerű, mint a faék.
Megibásodás leginkább a vízkőtelenítés, visszaöblítés elmaradása miatti dugulás formájában jelentkezik. Azt nem tudom, a pumpa mennyire elromlós, egy új 4000 Ft és negyedóra alatt cserélhető házilag.
Több helyen is kaphatók újonnan, persze lehet, hogy egy cég importálja.
Nem találok például információkat arról, hogy a New Baby miben különbözik a Baby-től (mitől new?), volt-e fejlesztés rajtuk az utóbbi években, stb.
Ami jó, azt nem kell fejleszteni. A partsguru robbantott ábráin tanulmányozhatod a különbségeket.
Apró betűkkel a figyelmedbe ajánlom a lenti linket, ha mégiscsak szóba jöhet a használt.
[ Szerkesztve ]
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
pepe76
csendes tag
Igen, nem arra megy a világ, hanem az eldobható tárgyak felé. No de pont nem egy Gaggia-tól várnám azt, hogy olyanokat olvassak a weben, hogy tönkremennek. Egy 30-50 ezres gépnél rendben van, hogy pár évre tervezik. Illetve nincs rendben, de ez van. Tömegtermék, ne várjak mást 2014-ben. De a Gaggia nem tömegtermék, pont azt várnám tőle, hogy 10 év alatt se romoljon el.
Ha pedig a gyárnak nincs annyi igényessége, hogy egy 100 ezres terméknek csináljon egy nyamvadt weboldalt, vagy legalább listázza az aktuális termékeit, és azok műszaki paramétereit, hogy a vásárló pontosan feltérképezhesse mit is árulnak, akkor az nekem már nem prémium. Persze az is lehet, hogy nekik ezt nem kell, mert a nevük garancia a minőségre. Épp erről szeretnék meggyőződni, de egyelőre nem sikerül. Persze a weben mindent összeirkálnak, és tudom jól, hogy elsősorban az panaszkodik akinél baj van, és az is könnyen lehet, hogy az ilyen emberek a karbantartás hiánya miatt rontották el az amúgy jó gépeiket.
Bocsánat a sznobozásért, inkább oda akartam kilyukadni, hogy itt is mint mindenhol kialakul az igazán hozzáértők egy rétege. Inkább igényességet kellett volna írnom. Ezek az emberek képesek különbséget tenni egy jól és egy kiválóan kifőzött eszpresszó között. És ezeknek az embereknek sokat megérnek az olyan gépek amelyek atomstabilan tartják a forrázási hőmérsékletet, nyomást, stb. Ez teljesen rendben van, de én nem vagyok ilyen, legalábbis most, tekintve hogy eddig milyen löttyöket ittam. Szerintem később sem leszek, mert meg fogok elégedni az átlagosan jó főzetekkel. És a tejhabbal úgyis lerontom az italt, illetve az aromát, mert a tejes italokat szeretem.
Én is húznék egy határt, de jelenleg nem tudom hol húzzam, ebben szeretnék egy kis segítséget.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.