Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10651) fragola.6035 válasza -HajTömeg- (#10648) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Azt gondolom erről, hogy nem is biztos, hogy a vendéglős a hibás.
10-ből 9,5 szervizes nem tud beállítani egy vízhozamot, nem tud beállítani egy kávéhoz megfelelő bojlernyomást, vagy egy pumpa nyomást. Eleve úgy állítják be a gépet, hogy szar.
Egy kecskeméti szakszervizben pl. a gép teljes felújítása egyenlő a kartömítés cseréjével. De arra van eszük, hogy az expolytól 160Ft-ért vett kartömítést 5-600Ft-ért adják el a gyanútlan vendéglősnek.
A vendéglősök pedig megveszik ezektől a szervizesektől a gépeket, méregdrágán, pedig csak egy kicsit kipofozott lomizott gépek.
A Kapuciner standján is csak úgy zubogtak a 15 másodperces szőkék, a nép meg mondogatta, hogy defincsi meg dejó, pedig ők szakmabeliek.
Pár hete elvittek tőlem egy Rancilio S26 - Mazzer SJ szettet. 200e.-ért. 100km-ről jött, egy kisvárosból. Mondtam az embernek, hogy tegyen mellé egy 5ezrest benzinre, majd én elviszem a gépet és beállítom a kávéjához. Aztán elvittem, nem is volt rossz kávéja, már nem emlékszem, hogy mi volt, de jó kis enyhén gyümis ízek jöttek mocsok nélkül. Azt mondta, hogy 3600-ért veszi. Egy munkahelyi büfében van, van az embernek pénzbedobós automatája is kirakva itt, abba 60Ft a kávé, a büfében a Rancilioból 120ért adja. Ez nagyon korrekt, 8000Ft haszon van minden kiló kávén és még finom is.

https://caffe35.webnode.hu/

(#10652) -HajTömeg- válasza fragola.6035 (#10651) üzenetére


-HajTömeg-
őstag

Én azt próbálom megfejteni,hogy kinek lehet a hibája :D
Nem fér a fejembe.
Nem kurvaegyszerű dolog ez a kvfőzés? :)
Tényleg minimális odafigyeléssel lehetne legalább közepes kávékat csinálni.
A gépek állapotát nem ismerem,de azthiszem,hogy ahol konkrétan vizes kávét csapolnak,ott az alapokkal sincsenek tisztában.
Pedig rohadt egyszerű.
Miért nem tanulnak meg legalább annyit,hogy hogy kéne lefolynia a jó kávénak?
Vagy hogy nem 1dl a kv.
Az összes trükköt kb fél óra alatt el lehetne magyarázni,de lehet,hogy sokat mondtam...

[ Szerkesztve ]

Alias: Júzer error

(#10653) lagoon79


lagoon79
tag

szakiktól kérdezem: kisebb vízhozam (szűkítő csere után) és azonos bojler hőmérséklet mellett magasabb vagy alacsonyabb a fejen kilépő víz hőmérséklete? vagy C, nem változik..

köszi

(#10654) fragola.6035 válasza -HajTömeg- (#10652) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Ez a gép 3 hete még egy vendéglátóban volt. És szervizes is járt oda. Szerintetek mikor volt utoljára tersonetes visszaöblítés?

https://caffe35.webnode.hu/

(#10655) fragola.6035 válasza fragola.6035 (#10654) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

https://caffe35.webnode.hu/

(#10656) radi8tor válasza fragola.6035 (#10654) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Legalább van munkád. :)

⭐ Stella

(#10657) bl4ze válasza fragola.6035 (#10654) üzenetére


bl4ze
veterán

pofás !
:Y

.:. bl4ze .:.

(#10658) -HajTömeg- válasza fragola.6035 (#10654) üzenetére


-HajTömeg-
őstag

Elég rémisztő ;]

Alias: Júzer error

(#10659) fragola.6035 válasza radi8tor (#10656) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

50ezerért vettem, azt mondták üzemképes. Végülis az. Az alkatrész lista 60ezernél tart és kb. 30-40 óra munka lesz vele.

https://caffe35.webnode.hu/

(#10660) BlacKSouL válasza fragola.6035 (#10654) üzenetére


BlacKSouL
addikt

És egyébként mi ez?

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#10661) von toth


von toth
tag

Brikka Bialettiről mi a véleményetek? Az jó kávét csinál vagy elégeti nagyon az ízeket?

(#10662) -HajTömeg- válasza von toth (#10661) üzenetére


-HajTömeg-
őstag

Nagyon megoszlanak róla a vélemények.
Van aki szerint szuper, más inkább vésztartaléknak viszi nyaraláshoz, megint mások szerint pedig "hát olyan,mint a kotyogós" :D

Alias: Júzer error

(#10663) ronin s8 válasza von toth (#10661) üzenetére


ronin s8
senior tag

Van, amikor jó. Bizonyos kávékkal egész tűrhetően bánik, de igazi espresso-t nem lehet várni tőle.

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#10664) fragola.6035 válasza BlacKSouL (#10660) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

La San Marco

[link]

https://caffe35.webnode.hu/

(#10665) RBJ válasza fragola.6035 (#10664) üzenetére


RBJ
addikt

Szegény gép jó le van harcolva. És ezt így használták? :Y
Utolsó képen mikor minden alkatrész szét van szedve, na hát abból még lego t se tudnék összerakni.

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#10666) BlacKSouL


BlacKSouL
addikt

Azok a gépek, amiket gyerekkoromban láttam használni a kávézókban - hogy volt 4 kar, azt lehúzták, és amíg ment fel magától, addig jött le a kávé - azok milyenek voltak?

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#10667) adpeter válasza Parci (#10646) üzenetére


adpeter
tag

Nem vettem föl az egész kínálatukat. Időközönként változik,hogy épp melyik kávéik vannak nálam a shopban.
Ezek viszont nálam vannak,tehát gyorsan tudom küldeni.
Jövőhétre szerzek Sidamót tőlük. Egyéb kívánság? :)

"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."

(#10668) SiD- válasza BlacKSouL (#10666) üzenetére


SiD-
tag

az eredeti olasz gépek (Gaggia, Faema és a nagyobb márkák) elég jók voltak, de ezen gépek magyar koppintásai (ezeket láthattad fiatalabb korodban a presszókban és cukrászdákban) már nem annyira.
a hazai ipar nem tudott csomó mindent jól lemásolni kezdve a szűrőkosarakkal vagy a főzőfejek megfelelő hőmérsékleten tartásával. két olyan magyar gépem is van ebből az időből, amelyeken semmilyen hőkapcsolat nincs a fejek és a bojler között, ergo a fejek nem melegednek.
később a hőcserélős rendszerű Casino típusú gépeken már megoldották a fejfűtést, de jó minőségű szűrőkosarat még akkor sem tudtak gyártani.

(#10669) BlacKSouL válasza SiD- (#10668) üzenetére


BlacKSouL
addikt

Ááá, köszi.
Mint pl. ez?

Ez is nagyon ismerős, de ez nem manuális karos? Hogy ahogy húzod, úgy jön? Amire én emlékszem, az olyan volt, hogy lehúzták teljesen, és magától jött föl ahogy nyomta ki a kávét. És az 4 karos volt (vagy minimum 3 :) ) És mintha kis rövid karjai lettek volna, olyan fekete műanyag fogóval. Bár igazság szerint eléggé alulról láttam, és inkább hátulról/oldalról, mint elölről. :)

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#10670) lagoon79 válasza lagoon79 (#10653) üzenetére


lagoon79
tag

Erre vki?

szakiktól kérdezem: kisebb vízhozam (szűkítő csere után) és azonos bojler hőmérséklet mellett magasabb vagy alacsonyabb a fejen kilépő víz hőmérséklete? vagy C, nem változik..
köszi

(#10671) fragola.6035 válasza SiD- (#10668) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

SiD, van egy ilyen Casino Mocca kétkaros gép, a barna famintás szerű burkolatos, 1990-es gyártmány. Szerinted érdemes vele foglalkozni? 10ezer körül ideadnák.

https://caffe35.webnode.hu/

(#10672) zoknee válasza paljoc (#10627) üzenetére


zoknee
csendes tag

Ma este nekem is volt szerencsém egy profi capuccinohoz, profi kézből a Cirkuszban. Mire eszembe jutott hogy lefotózzam, a felét már megittam :D
A tiramisu is nagyon finom volt :)

(#10673) SiD- válasza fragola.6035 (#10671) üzenetére


SiD-
tag

nekem is van egy ilyenem. valami pártházból leselejtezve jutott hozzá az előző tulaj (a sztorik miatt szerettem összevásárolni ezeket a gépeket). :D
az a helyzet, hogy az egész olyan rossz minőségű (rossz öntvények, csúnya hegesztések, rosszul megválasztott anyagok), hogy nem volt kedvem azóta sem befejezni a felújítását, pedig itt van minden egyben: csavarok, tömítések, porfestett kasztni. talán egyszer majd összerakom.
egyébként lehet belőlük jó gépet csinálni, csak erősebb rugót kell gyártatni a dugattyúhoz, olasz szűrőkosarakat tenni a karba, sőt úgy emlékszem, hogy még a Faema E61 felsőszűrő és kartömítés is passzol.

(#10674) SiD- válasza fragola.6035 (#10664) üzenetére


SiD-
tag

ilyen öngyilkos La San Marco projektem nekem is volt (a narancs LSM 75-ös gép, ami most a Kelet-ben üzemel). mondjuk az egy gyönyörű gép, az vigasztalt a sok szívás ellenére.

(#10675) fragola.6035 válasza SiD- (#10673) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Kösz!

https://caffe35.webnode.hu/

(#10676) Polarstar válasza fragola.6035 (#10664) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Börtönt kapott a volt tulaj méltánytalan bánásmódért, valamit szervízes emberke kínzásáért? :K

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#10677) t-bali3


t-bali3
senior tag

Tudtok olyan helyet javasolni Budapesten, ahol tudnék venni Pacificaffe Rome kávét? Ez megfelel kezdő kávénak? Gaggia Evolutionon fogom kitanulni a kávézást. Kezdetben kézi örlővel.

[ Szerkesztve ]

(#10678) Toobee válasza t-bali3 (#10677) üzenetére


Toobee
veterán

Én lehet, hogy inkább a Pin Up-ot választanám, az íze miatt. Itt például tudsz venni, vagy itt is.

https://barbieripnk.hu/

(#10679) bl4ze


bl4ze
veterán

"Get Up" újabb felvonás:
92 fokos fejhőmérő hőmérsékletnél csapolva: visszaállt a rend. Tiszta kakaópor, csokoládé, enyhe pörkölt magvas utóíz.
Tegnap nagyon lent voltam hőben - ennyi kell neki :)
Finom!

.:. bl4ze .:.

(#10680) Polarstar


Polarstar
nagyúr

Lehet egy kérdésem??

Van itt sok izgalmas íz, aroma kávéban.

Egy dolog, hogy valaki szereti a robuszta helyenként gyomorforgató cefre-, bor-ízét...

Miért kedvelt annyira a "bor íz"? Én kifejezetten kerülöm. Alkoholt nem iszom, így nekem a mokkás, csokis, diós, dohányos aromák jönnek be. Meg a ..... :D

Lehet, hogy van aki csak ezeket a jegyeket érzi meg?

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#10681) bl4ze válasza Polarstar (#10680) üzenetére


bl4ze
veterán

Hol olvastál te "cefre" "bor" ízt robusztának ?

Robusztát éppen nem ezzel a jelzőkkel szokás illetni, mármint a gyenge, rossz, olcsó robusztát.... :Y

.:. bl4ze .:.

(#10682) Polarstar válasza bl4ze (#10681) üzenetére


Polarstar
nagyúr

bolti darált... Meg lettem kínálva.... Júúúj! Gondolom a Paloma az nem 100% arabika.. :D

[ Szerkesztve ]

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#10683) Parci válasza adpeter (#10667) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

semmi, akkor jövő héten rendelek egyet a shopból, lletesztelem :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#10684) Parci válasza Polarstar (#10680) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hú, ha valaki olyan ízű bort iszik, mint amilyen a robuszta, akkor ott hatalmas önsorsrontás van ám :Y

(rossz) robuszta: büdös, mocsári, poshadt szag és íz

(jó) bor: gyümölcsös, fűszeres, vibráló, szép savak, tanninok, egy élmény

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#10685) And06 válasza Polarstar (#10680) üzenetére


And06
aktív tag

nekem is a "mocsár" ugrik be a rossz robuszta hallatán :D

(#10686) vendingo válasza And06 (#10685) üzenetére


vendingo
veterán

Amióta kávézok, mindig csak azt hallom, hogy milyen mocsári a robuszta, soha nem mertem kipróbálni, max blendekben.
Van otthon pár csomag nyers robi, lehet majd rászánom magam aztán kezdek velük valamit.
A gagyi és a minőségi robuszta is "mocsári"?
Elvileg a jobbik fajtából van otthon.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#10687) And06 válasza vendingo (#10686) üzenetére


And06
aktív tag

csak a rosszra mondják, hogy mocsári :)

(#10688) bbuffy válasza vendingo (#10686) üzenetére


bbuffy
senior tag

Sztem inkább pörkölésfüggő. Vagy nagyon ótvar minőségű. Jó robusta is jó ízélményt ad, csak másmilyet.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#10689) lagoon79 válasza bbuffy (#10688) üzenetére


lagoon79
tag

szerintem meg nem. ha vacak az alapanyag, akkor aki jó minőségű kávéhoz szokott az nem fogja szívesen meginni. egyébként ízlések és pofonok...

persze, ahogy már több "nagy" pörkölőnél is láttuk, ha szar az alapanyag, égesd ronggyá és add el úgy..

[ Szerkesztve ]

(#10690) bbuffy válasza lagoon79 (#10689) üzenetére


bbuffy
senior tag

Ezt irtam én is, ha rossz az alapanyag akkor igen. De van JÓ robuszta, nem?

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#10691) lagoon79 válasza bbuffy (#10690) üzenetére


lagoon79
tag

akkor bocs, nem hámoztam ki :)

van persze minőségi is, erről sztem a pörkölőmesterek tudnának mesélni.

(#10692) ronin s8 válasza bbuffy (#10690) üzenetére


ronin s8
senior tag

Biztos van, de én nem nagyon találkozom vele. Nekem 15-20% fölött már nagyon kiérződik valami földies íz, amivel nem tudok mit kezdeni.

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#10693) vendingo válasza ronin s8 (#10692) üzenetére


vendingo
veterán

A napokban ittam egy 70-30-as blendet, annak is volt egy fura mellékíze, de rendszeresen fogyasztok 50-50-est, az pedig az egyik kedvencem, semmi kellemetlen mellékíze nincsen, pedig nem top kávé.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#10694) And06 válasza vendingo (#10693) üzenetére


And06
aktív tag

lesz még olyan, hogy 100%A-ból sem iszod meg csak a világosabb pörköléseket! csak idő kérdése ;]
CasMo / Paljoc SOk kostolása (vagy saját pörkölésü) igencsak meggyorsitja a folyamatot :)

(#10695) vendingo válasza And06 (#10694) üzenetére


vendingo
veterán

Szorgalmasan kísérletezek, jelenleg is 12-15 fajta nyers vár otthon tesztelésre.
Ha veszek új fajtát akkor mind a 2 végletet szoktam tesztelni, pörkölök világosat, sötét is, aztán amelyik jól sikerült azzal tovább játszadozok/finomhangolom.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#10696) von toth


von toth
tag

Sziasztok erről mi a véleményetek?[link]

Víztartályba mielőtt betöltöm a vizet felforralom hagyom kihűlni és a vízkőhártyáról leöntöm. Az úgy jó megoldás? Vagy kell hozzá valamilyen vízlágyító?

(#10697) Polarstar válasza von toth (#10696) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Ez majdnem olyan mint a szarvasi.. Csak csicsásabb.. :D

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#10698) edk- válasza von toth (#10696) üzenetére


edk-
őstag

Az ikerszűrős kancsók (Brita Maxtra, Laica Biflux) állítólag szűrnek és lágyítanak is. Én ilyet fogok használni mostantól.

Valaki pont itt írta viszont nemrég, hogy a főzőbe tett lágyítópatron ellenére tiszta vízkő lett a gépe.

Ami a főzőt illeti, a lenti linken van egy jobb...

[ Szerkesztve ]

"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado

(#10699) bl4ze válasza edk- (#10698) üzenetére


bl4ze
veterán

Gaggia gépekhez NEM(!) ajánlott a kancsó használata, savasít ! (Laica, Brita)

.:. bl4ze .:.

(#10700) And06


And06
aktív tag

brikkából iszok most paljoc guatemalat. Az izvilág hasonló mint espressonak, csak más tálalásban!
Érdekes ilyen világos pörkölést inni brikkából, szerintem a choco madness jobban állt neki, de ez is jó, csak fura kotyogóból gyümis kávét inni :D

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.