Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#95401) Orlin válasza python1 (#95400) üzenetére


Orlin
addikt

Nem a bojler,mert az előbb is csinálta és a bojler be sem kapcsolt akkor.
Hát akkor fogalmam sincs már.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#95402) python1 válasza Orlin (#95401) üzenetére


python1
veterán

Ez sajnos nem egyszerű,amit írtam úgy tudod kiszűrni a hiba gerjesztőjét,de szerintem egy DC szűrő is megoldja a problémád.

(#95403) Orlin


Orlin
addikt

Kazánunk nincs így az is kiesett.
Hűtő van még itt a közelben a folyosón,azt is megnézem még.De az két éves Liebherr ,szóval nem egy ősrégi darab.Más nagyobb fogyasztó nincs.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#95404) python1 válasza Orlin (#95403) üzenetére


python1
veterán

Mivel szakaszosan csinálja,valamelyik fogyasztó okozhatja,ez hosszabb tesztelést igényel,mivel a bojler is szakaszosan kapcsol,főleg ha szakaszolt (éjszakai) külön fázisról megy,hűtő is így működik csak az nem külön fázisról.Minden esetre ha megvan a forrás,DC szűrőt kell alkalmazni,eg,eyébként másik körön próbáltad már,hosszabítóval másik helyiségből esetleg?

(#95405) szazbolha válasza szazbolha (#95390) üzenetére


szazbolha
addikt

Ebben a hsz-emben megemlítettem Kammerer nevét, tévesen értelmezve egy korábbi véleményét: [link]
.
Ezért szívesen közzéteszem kérésére és hozzájárulásával amit ezzel kapcsolatban PM-ben nekem írt:

idézet:
"Én inkább olyasmiket szoktam írni-mondani, hogy a sodrott kábelek többsége hajlamos kiemelni a sávszéleket (elsősorban a magasat), ezért sokan jobban szeretik, mint a lineárisabb hajlamú tömöreket. A tömöreknél is általában fontos, hogy több, mondjuk 3, 5, egyenként szigetelt (ekkor már lényegében litze szerkezet) vezetőérből álljon, hogy az optimálisan nagy vezetőkeresztmetszet mellett a vezetőfelülete is optimálisan nagy legyen, a szkinhatás csökkentése végett, a szkinhatás ugyanis vágja a magasakat. (Akik erre azt jegyeznék meg, hogy a szkinhatás nem jelentkezik lényegesen a hangfrekvenciás vezetési feladatoknál, azoknak előre üzenem, hogy DE.) Tehát a nem optimális szerkezetű tömör eres konstrukció valóban hajlamos középsávorientáltabb lenni, vágván a magassávot, a jobbfajta tömör eres konstrukciók ellenben alapvetően lineáris átvitelűek. Tapasztalatom szerint, a tömör ereseket jellemzően esetleg azért szeretik kevésbé mint a sodrottakat, mert a többségnek esetleg jobban tetszik a sodrottak sávszélkiemelősebb hajlamú hangkaraktere. A jó tömör kábel nem vágja a sávszéleket, tehát nem középsávorientált, hanem lineáris(abb), azaz felrakódásoktól mentes(ebb), a sodrott kábel ellenben viszonylag törvényszerűen kiemeli a sávszéleket, elsősorban a magasat, valószínűleg elsősorban az egyes vezetőszálak érintkezése miatti "átugrási" torzítások révén - vagy egyéb okokból.
És persze szinte minden alól van kivétel, nem határolja be eleve a vezeték hangkarakterét a szerkezete. Tendencia.
Én évezredek óta közismerten tömör eres kábeleket használok mindenhol, ahol csak tehetem, úgy elvi mint hallgatási tapasztalati okokból. Tömör ereset, mint LINEÁRISAT."

(#95406) szazbolha válasza python1 (#95396) üzenetére


szazbolha
addikt

Köszönöm, ez nagyon hasznos volt, bár nem mindent értettem 100%-osan . Következő alátét projektemben már esztétikailag értékelhető, széleken legömbölyített gráníttal fogom kipróbálni amiket írtál.

(#95407) bta1 válasza szazbolha (#95389) üzenetére


bta1
őstag

"A plexit úgy gondolod, hogy hangfal -> tüske -> plexi -> kő?"

Igen. 10mm (8mm) vastag, szélességre, hosszra éppen akkora plexit ragassz a gránit tetejére a teljes felületén. Az alkalmazható spéci ragasztók drágák, kötés után nem biztos, hogy roncsolásmentesen szét lehet választani, így én jobb híján vékony átlátszó kétoldalas celluxszal rögzítettem. Ötcentis a legszélesebb tekercs.

(#95408) #92251648 válasza szazbolha (#95405) üzenetére


#92251648
törölt tag

"Én inkább olyasmiket szoktam írni-mondani, hogy a sodrott kábelek többsége hajlamos kiemelni a sávszéleket...
Én évezredek óta közismerten tömör eres kábeleket használok mindenhol"

Csodálatos ez a HiFi hobby, bár most inkább a lesántult, ámde süketnek vélt bolha esetével állunk szemben. Nem csodálom, hogy egy sűrű sötét erdőben érzed magad ilyen tanácsokat olvasva.

(#95409) szazbolha válasza #92251648 (#95408) üzenetére


szazbolha
addikt

Én nem szeretnék a vitátokban közvetítő lenni.
Szinte minden véleményt elfogadok a hifi hobbival kapcsolatban, ha tudom ki is próbálom.
Sőt! Próbálok derűsen hozzáállni a sztorikhoz, amelyek egyik csúcspontja volt amikor egy hifi boltban az irányított hangfalkábelt rámdumálták és meg is vettem, ráadásnak elmagyarázták, hogy kell közösíteni a hangfal bi-wire csatlakozóit.
(nem bölcsész diplomám van)

(#95410) #10726912 válasza #92251648 (#95408) üzenetére


#10726912
törölt tag

Csodálatos ez a HiFi hobby, bár most inkább a lesántult, ámde süketnek vélt bolha esetével állunk szemben.
A csodálatos a tudás, ahogy a süketnek vélt bolha hallja a hifi rendszert, s ahogy össze tudja állitani a rendszert. Alesántulás nálad figyelhető meg időröl-időre, ahogy kardoskodsz vélt mondandók mellett (s nem ellen), mintha más dimenzióban működne a felfogásod, legyen szó épp hifiről, vagy épp moddolásről, vagy épp kategória meghatározásról, vagy épp egy bolha emlegetéséről...ha kammerer bolha, akkor a csipésével a hifit kapja meg az ember, s inkább leszek bolhás, minthogy szálkás lovak nyeritését hallgassam...hifi helyett. A süketséget emlegetni pedig egy tudással rendelkező embernél, dicséret (mégha sántit is a hasonlat, mint esetedben a hsz-ed újfent), hiszen zeneszerző is dolgozott süketen, csodálatos dolgokat komponálva... A százbolha (a bolha csipje meg)sem lenne elveszve a sűrű erdőben, ha hallhatná a sok nyerités közepette a süketnek vélt bolha hifijét. (hogy a sánta ló rúgja meg, amiért nem hallhatja).

(#95411) alphamooncam


alphamooncam
őstag

"Én inkább olyasmiket szoktam írni-mondani, hogy a sodrott kábelek többsége hajlamos kiemelni a sávszéleket...

Ezzel a véleménnyel akadt egy kis problémám.

Tisztán elméleti síkon, hiszen nem ismerem a kolléga tapasztalásait, milyen körülmények között, mekkora "bázisból" merített stb.

De! Általában elmondható, hogy a kábelek nem aktívak, ebből következően bármit kiemelni sem tudnak, legfeljebb vágni, elfedni, zajokat, zavarokat összeszedni stb.

Innentől kezdve - meg tudva hogy HIFI-ben Kammerer szaktekintélynek számít, ergo nem lehet szó arról, hogy ne tudná adekvát módon megfogalmazni a gondolatait - számomra hiteltelen ez a kijelentés.

Tisztán logikai úton.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#95412) dgyuri0123 válasza alphamooncam (#95411) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Pl. VDC 268 506 vagy 504 egyáltalán nem emel ki magasban, sőt fedett és kissé kásás. Sodrott a lelkem... Hogy csak ezt említsem.

"csak a zene van"

(#95413) Dorian válasza #92251648 (#95408) üzenetére


Dorian
félisten

Amilyen lejtmenetet vág az utóbbi pár hétben a topik színvonala, mindjárt jön a kék gyöngyök hatása is. :DDD

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#95414) #10726912 válasza dgyuri0123 (#95412) üzenetére


#10726912
törölt tag

És alphamooncam:
Én inkább olyasmiket szoktam írni-mondani, hogy a sodrott kábelek többsége hajlamos kiemelni a sávszéleket (elsősorban a magasat), ezért sokan jobban szeretik, mint a lineárisabb hajlamú tömöreket.
Ott van a válasz...többsége. Nem irta, hogy mind, s én is tudom osztani a véleményét, sodrott vs tömör próbáknál, teszem hozzá, hogy a kásásság is igaz, ami viszont (ha túl erős) el is tudja nyomni a sávszél kiemelést. Én úgy fogalmaztam meg ezt a jelenséget, hogy a sodrott nem engedi át a mélyközép-középtartományt olyan szellősen, mint a tömör, ezért a középmagas-magas tartományarányaiban hangosabb lesz, mint a többi tartomány, a mélytartomány megintcsak az arány miatt tolódik feljebb. Tehát a kábel (és ez mindig igaz, hisz az anyag nem tesz hozzá semmilyen hangot) szűr, folyt, torzit, egyes frekvencia tartományokat jobban, másokat kevésbé.
A jelenség könnyedén, bárki számára leellenőrizhető, a CAT kábelt sokszor emlegettük már, létezik belőle sodrott és tömör kivitel, anyagában viszont ugyanaz, tessék kipróbálni, mig a tömör kivitel kellemeses középorientált (azaz lineáris), addig a sodrott CAT kábel kásás, magasbahúzó, a mély torzul, a mélyközép-középtartomány fojtottá lesz. S ez nem elmélet, TAPASZTALAT. Tévedésből, figyelmetlenségből tavasszal a tömör helyett sodrottat vettem, kidobtam. Újként sem drága, kiváló kisérletezési alap.

(#95415) #01758976 válasza Dorian (#95413) üzenetére


#01758976
törölt tag

Jövök én még matricával is, ne félj :D

Más: Kammerer írásait, a nagy átlag próbálja meg értelmezni is, ha kell többször is. Most sem tett egyebet, mint elmondta, hogy mindkét szerkezet lehet jó, ha ebből valaki azt hámozta ki, hogy jobb a tömör, az kérem iratkozzon a gyermekeivel, unokájával újra be az általános iskola alsó tagozatába, ne csak olvasásra. Minden személyeskedés nélkül. Ismétlés a tudás atyja jeligével.

Bolha: A gyerek, gyermek akart lenni :B sorry

Most már kitombolom magam: Borzasztó mit hozott magával ez a digitális világ. Elemi szinten nem megy az olvasás/értelmezés. Lásd Elmebajnokság (Egri) pár évecske és MajkaPaPa nyomd a gombot tesó. Itt tartunk. Vegyetek könyveket!! Ne akusztikára :D
Még egy marha felhív ma, remetének vonulok. ;]

[ Szerkesztve ]

(#95416) #56474624 válasza #10726912 (#95414) üzenetére


#56474624
törölt tag

Tűzállóból volt tömör réz kábelem. Soha többé. :N

[ Szerkesztve ]

(#95417) adodaniel válasza salesman (#95382) üzenetére


adodaniel
őstag

Abban igaza van az ellened szólóknak, hogy van egy szint, ami alatt nem érdemes vergődni az analóggal. A felarkás élmény meglesz, de a kapott hang az valami siralmas és kiábrándító, még egy belépő kategóriás láncban is. Sajnos ez egy olyan része a dolgonak, amire költeni kell.
Magánvélemény, de én kerülném még azt is, hogy bármelyik Pro-ject-et ajánjlam bárkinek. Olcsónak olcsó, mert gagyi anyagokból, spórolósan készül. Ami meg drágább, ott meg azért a pénzért már lehet venni olyat más gyártótól, ami köröket ver rá.

(#95418) #92251648 válasza #10726912 (#95410) üzenetére


#92251648
törölt tag

Sajnálom, hogy ennyire félrementek a gondolataim. Senkit nem tartok itt bolhának, csak a közismert (?) viccre céloztam, amiben a lábaitól megszabadított, így mozgásképtelen bolhát vezényszavakkal nem tudják mozgásra bírni, ezért süketnek titulálják. Ugyanez történik ebben a topikban most már sokadszorra. Valaki megfigyel egy jelenséget, pl. az általa használt kétféle kábelból a számára szerethetőbb éppen egy tömör vezetőjű megoldás és erre támaszkodva világgá kürtöli, hogy a sodrott kábelek nem jók. Enyhén szólva is túlzás ilyesmit kijelenteni és több száz ellenpéldával cáfolható.

3 évtizede fejlesztek és építek kábeleket. Magabiztos véleményem, hogy a kérdés egyáltalán nem annyira egyszerű, hogy a tömör ilyen, a sodrott meg olyan. Aki ezt így gondolja, annak vélhetően még nagyon kevés kábellel volt dolga, ami persze egyáltalán nem hiba, de neki talán nem is kellene kinyilatkoztatásokat tenni, mert mindig lesz, aki komolyan veszi. Történetesen az általam ismert kábelek közül a legjobbnak gondolt háromból kettő sodrott vezetőjű. Most akkor mondjam azt, hogy a tömör nem jó? Butaság lenne.

Én nem tudom, milyen volt régen ez a topik, de ami itt most folyik HiFi címszó alatt, arra én két módon tudok reagálni. Vagy hagyom a francba, hogy kézen fogva vigyétek be egymást az erdőbe, vagy közbekotyogok, hátha valaki megússza a mókuskereket. Amikor egy masszív akusztikai hibára hangsugárzó átkábelezést javasolnak megoldásnak, vagy belépő szintű rendszerek birtokában azon vitatkoznak, hogy a Tidal vagy a Spotify ad jobb minőséget, meg amikor az MP3-at hallgathatatlannak nevezik tenyérnyi hangdobozok előtt ülve, akkor ott van baj bőven. És innen már tényleg csak egy lépés a kék gyöngyök világa.

(#95419) #01758976 válasza #92251648 (#95418) üzenetére


#01758976
törölt tag

Nálam minden litze, de nem kötném fel magam 47labs tömörrel sem, az eddigiek alapján :D Egyébként meg

"A rock and roll hamis; többnyire kretének írják, éneklik és játsszák."
/Frank Sinatra/ :DD :DD

(#95420) dgyuri0123 válasza #10726912 (#95414) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Csak sodrottból hallottam ugyanazokat a jellemzőket, amiket imént írtál. Szerintem a "sodrásnak" nincs több hangra jellemző karaktere, mint egy tömörnek. Tömör is lehet ugyanolyan sz@r, vagy jó. Próbáltam... A Lan kábelek tulajdonsága egy dolog, de ebből semmiféle következtetést nem vonnék le. Lehet igaz amit mondasz Lan kábelekre, de általában véve biztosan nem. Több tucat kábelt használtam évtizedek alatt, de nem tudnék ilyen határozott véleményt alkotni a "kábel szerkezetének hatása a zenére" felkiáltással.

"csak a zene van"

(#95421) DonThomasino válasza Dorian (#95413) üzenetére


DonThomasino
veterán

Ezt a mélyrepülést én is érzem, az utóbbi időben. :O
Nem tudom mire jó ez ...

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#95422) Snoop-y válasza Dorian (#95413) üzenetére


Snoop-y
veterán

Azzal nincs baj ha tuningolnak egyesek. A problema ott kezdodik mikor a kispolskira kendacsoljak a wrc szarnyat...

En csak figyelek jol :K

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#95423) #10726912


#10726912
törölt tag

Fapaci: Köszönöm a magyarázatot, jó lenne valahogy sörözés közbeni hangulathoz vissza térni a beszélgetéseknél, sajnos a fórum általános, mostanában jellemző hangulata(olyan dolgokra reagálnak hsz-em alapján, amit nem irtam, elbeszélés a mondandóm mellett, stb) egyre inkább élvezhetetlenné teszi a topicban a fórumozást, s én is úgy reagálok, ahogy nem kéne, kisebb lánggal is tehetném, amit.
dgyuri0123: A CAT kábel ugyanazon anyagból készült, csak és kizárólag a szerkezete más. A vita azon van, hogy milyen jellemzője van a sodrott és a tömör kábelnek. Ez pontosan abban különbözik. Tömör CAT kábele mindenkinek van otthon általában elfekvőben, CAT 5 is megfelel (bár az ugye gyengébb minőség), ki kell próbálni, eddigi tapasztalatom ez, amiket fentebb is irtam. Sehol nem irtam sem én, sem kammerer, hogy sodrott kábel emiatt nem használható, van sodrott kábel is jó, van előnye is annak a hangszerkezettnek, és mindkét kábel jellemzőit befolyásolja a szigetelés, a sodrás minősége, a felhasznált anyagok minősége, átmérő, stb, ezernyi dologgal lehet befolyásolni a kábelek hangját.
De mondom, állitom azt, tapasztalatom alapján, hogy mivel az egyforma átmérőjű és anyagú kábelnél megfigyelhető a tömör vs sodrott kábelekre irt tulajdonság, ezért ezt (ellenőrizhető!) tudom leirni általános jellemzőként. Hogy a kábel szerkezetéből adódó hangját hogyan befolyásolják, nem vitatom, nem vitattam sehol, nekem a tömör kábel erényei kiegészitve gyártási jósgokkal, szigeteléssel, stb jobban bejönnek, mint a sodrotté. Bármikor hozhat bárki olyan sodrott kábelt nekem, ami miatt el fogom hajitani a Taralabs kábelem, mert jobb, mint az enyém, de tömörek között hamarabb talál bárki szellősebb, teresebb, mélyben és magasban nem tolakodó kábelt, minmt sodrottban. Erről szól az okfejtésem, és ehhez elég egyértelmű példa a CAT kábel. Tömör vs sodrott.

(#95424) AMDFan válasza #92251648 (#95418) üzenetére


AMDFan
addikt

"Én nem tudom, milyen volt régen ez a topik, de ami itt most folyik HiFi címszó alatt, arra én két módon tudok reagálni. Vagy hagyom a francba, hogy kézen fogva vigyétek be egymást az erdőbe, vagy közbekotyogok, hátha valaki megússza a mókuskereket. Amikor egy masszív akusztikai hibára hangsugárzó átkábelezést javasolnak megoldásnak, vagy belépő szintű rendszerek birtokában azon vitatkoznak, hogy a Tidal vagy a Spotify ad jobb minőséget, meg amikor az MP3-at hallgathatatlannak nevezik tenyérnyi hangdobozok előtt ülve, akkor ott van baj bőven. És innen már tényleg csak egy lépés a kék gyöngyök világa."

Pontosan így van. Hozzátenném, ha te nem voltál itt régen, akkor nem tudhatod, de kammerer egyáltalán nem véletlenül lett kitiltva ebből a topikból. Az az elképesztő mennyiségű félrevezető, illetve informatikai témákban teljesen rossz információ amit megosztott, ezt eredményezte. És ez alól az sem menti őt fel, hogy valószínűleg 101%-ban a jószándék vezérli, és segíteni akar mindenkinek, és imádja a hifizést.

(#95425) salesman válasza adodaniel (#95417) üzenetére


salesman
őstag

Egy szűk keretbe kellett beleférni.
Én még emlékszem a "Rút kiskacsára", mekkora szám volt az annak idején. Nos az sem volt egy high-tech szerkezet, de nagyon sokan megvettük. Ha egy kezdő tanácsot kér, akkor annak segíteni kell, mert emberek vagyunk, nem pedig fölényes módon lekezelni. (ez nem Rád vonatkozik). Ez Hi-Fi fórum, nem High End Audio fórum.

Türűűűdrááá!

(#95426) #01758976 válasza AMDFan (#95424) üzenetére


#01758976
törölt tag

Mondja ezt egy Intel cuccokat látványosan kerülő nick, aki 1:10-es leképzésű dobozokat szokott itt ajánlgatni, rendes hifi lánc helyett. :) Most költök is ide valami törvényt: Amit nem tudunk megmérni, az nincs. -Tyűű ez jó lett.- Picit akademista, de már valós, cáfolhatatlanul :D

(#95427) AMDFan válasza #01758976 (#95426) üzenetére


AMDFan
addikt

Kicsit több mint 18 éve regisztráltam ezzel a nickel :) Lehet, hogy nem kellene neki túl nagy jelentőséget tulajdonítani :) De megnyugtatlak, jelenleg az asztali gépemben intel proci van, macbookomban szintén intel van, és kiváló procik, ajánlom őket :)
Az 1:10 leképzést nem értem, az pedig, hogy rendes hifi lánc... Hát hogy is mondjam eléggé szubjektív fogalom ;)

(#95428) #01758976 válasza AMDFan (#95427) üzenetére


#01758976
törölt tag

Ezek a te érveid voltak, csak én írtam őket :P És csak kibújt a szög a zsákból. Poen volt te lüke :D

Kedveskedek is neked az utóbbi idők legjobb minimal poénjával berlinből, szerintem. [link]

(#95429) AMDFan válasza #01758976 (#95428) üzenetére


AMDFan
addikt

Lehet, hogy nagyon fáradt vagyok de továbbra sem értem :DDD Bocs :)

(#95430) Mathiask válasza AMDFan (#95424) üzenetére


Mathiask
senior tag

"Az az elképesztő mennyiségű félrevezető, illetve informatikai témákban teljesen rossz információ amit megosztott, ezt eredményezte. És ez alól az sem menti őt fel, hogy valószínűleg 101%-ban a jószándék vezérli, és segíteni akar mindenkinek, és imádja a hifizést."

Szerintem most is ez történik itt a topicban. Pár éve hifizők nagy magabiztossággal állítanak nagyon kevés információ, jó esetben némi tapasztalat alapján dolgokat, amiket aztán kétes/légből kapott magyarázatokkal próbálnak alátámasztani. De nem tudom mi a megoldás, de valahogy nem jó így ez az egész.

(#95431) #01758976 válasza AMDFan (#95429) üzenetére


#01758976
törölt tag

akkor, meg is világítottuk a problemát, be lehet kapálni ezt a topikot :K És most csend legyen, önvizsgálatot tartok :D

(#95432) fehér_ember válasza AMDFan (#95424) üzenetére


fehér_ember
addikt

Hidd el nagyon jó volt hogy írogatott. Legalább tudom hogy más is létezik mint az aktív dobozok. Meg pl. azt is hogy nem a legalapabb kábel a legjobb :P ...stb.
Szeretek sokféle dologról hallani, többféle infó birtokában saját magam eldönteni hogyan is tovább. Amúgy meg úgyis azoknak fogunk hinni vagy azoknak a véleményére figyelünk jobban, akiktől a legtöbb számunkra hasznos infóhoz jutottunk.
kammerer tök normálisan (nem lekezelően , meg kioktatólag) és határtalan türelemmel, illetve rendkívül segítőkészen állt hozzám mint kezdőhöz. Sok hasznos infóhoz juttatott és sok idejét pocsékolta rám ;] . Úgyhogy én emelem a nemlétező kalapom előtte és köszönöm neki hogy feltárta a hifizés világát.
Természetesen több fórumtárs véleményére is adok, odafigyelek, mivel sok hasznos tapasztalatmegosztásuk vált be nálam is. :K

[ Szerkesztve ]

(#95433) #07400704 válasza fehér_ember (#95432) üzenetére


#07400704
törölt tag

+1!

(#95434) #10726912


#10726912
törölt tag

Kammerer kérésére beidézem, amit kammerer mond alphamoncam logikájára:
-.-.-.-.-.-.-.-.-
-.-.-.-.-.-.-.-.-
"Én, azaz kammerer persze nem fog belefolyni így közvetve sem, de egyedileg-esetileg ezt válaszolná, ha válaszolna alphamooncam "tisztán logikájára":
kammerer egyebek mellett azt írta:
"Én inkább olyasmiket szoktam írni-mondani, hogy a sodrott kábelek többsége hajlamos kiemelni a sávszéleket..."
Azt írja erre alphamooncam:
"De! Általában elmondható, hogy a kábelek nem aktívak, ebből következően bármit kiemelni sem tudnak, legfeljebb vágni, elfedni, zajokat, zavarokat összeszedni stb.
Innentől kezdve - meg tudva hogy HIFI-ben Kammerer szaktekintélynek számít, ergo nem lehet szó arról, hogy ne tudná adekvát módon megfogalmazni a gondolatait - számomra hiteltelen ez a kijelentés.
Tisztán logikai úton."
Ugyebár alphamooncam "tisztán logikai úton" is már eleve agyoncsapja saját mondatát, hiszen, ha zajokat, zavarokat összeszedni tud, akkor ugyebár kiemelni is tud. De attól mert "passzív" eszköz, miért ne tudna saját maga is rárakni zavarokat?! - szintén szó szerinti kiemelés az eredménye. Attól mert valami "passzív" eszköz, már miért ne lehetnének kiemelései (kiemeléses torzításai)?! Alphamooncam elfeledkezik magáról, hiszen például a hangszóróvezeték mögött levő passzív hangsugárzó is "passszív" eszköz, mégse jutna eszébe tagadni, hogy annak is vannak kiemelései. "Tisztán logikailag". Aztán vegyük a tisztán logikailag után a piszkosan nyelvieket. Minden relatív, az elfedés eredménye is relatíve kiemelés az elfedés túloldalán. Vizsgálja meg magát, hogy ő hányszor írta már kábelekre, hogy itt-ott kiemel? Netán olyankor írva, amikor az adott kábel valamely elfedése jelentkezett a "túloldalon" relatíve kiemelésként?! Függetlenül attól, hogy már miért ne tudna passzív eszköz abszolúte kiemelni?! Összeszedve ÉS RÁRAKVA zajokat, zavarokat?! Lásd például hangsugárzó, hangszóró - membránja, dobozteste..., de akár a motorja is, ami még mindig "passzív" elektronika. Például a vezeték által összeszedett és saját maga által rárakott zajok és zavarok révén bizonyos frekvenciákon ugyan már miért ne tudna egy vezeték végén TÖBB jel kijönni, mint amennyi az elején bement?! És már miért ne zajlana ez mindig így? Az információáteresztési szempont után másodikként nem az-e a hifi vezetéktervezés legfőbb konstrukciós és anyagtechnológiai szempontja, hogy minél kevesebb zajt és zavart szedjen össze és rakjon rá KIEMELÉSKÉNT az elején beletömött hasznos jelre? Ugyanúgy, mint az "aktív" eszközöknél.
A hecc kedvéért hasonlat (nem sántít):
Alphamooncam is bizonyára legalább filmen látott már hidat berezegni mint állat, és a többméteres rezonanciakilengései hatására csodálatosan összeomlani pusztán attól, hogy az enyhe nyári szellő a híd rezonanciafrekvenciáján fújt. "Passzív" eszköz a híd? Passzív. Elfedéses jelenség amikor az enyhe nyári szellő rezonanciafrekvenciáját összeszedve és rárakva a saját rezonanciafrekvenciáját berezeg mint állat, egészen a csodálatos összeomlásig? Nem elfedéses jelenség. Hanem kiemeléses (kérdezd meg a hídról a vízbe zuhanó autósokat, ha túlélték). Virtigli kiemeléses jelenség a "passzív" eszközben. Hogy úgy mondjam, bizonyos frekvenciákon több jel jött ki a híd "végén", mint amennyi bement az "elején". Ahogy Zorba, a görög mondaná: "Főnök... látott már ilyen csodálatos összeomlást?" Vesd össze például a hifi kábeltartó alátétekkel, mikrofóniával... A hecc kedvéért.
Kiegészítés 1. (továbbra is tőlem, azaz kammerertől):
AMDFan mondja: "kammerer egyáltalán nem véletlenül lett kitiltva ebből a topikból. Az az elképesztő mennyiségű félrevezető, illetve informatikai témákban teljesen rossz információ amit megosztott, ezt eredményezte."
AMDFan természetesen megint hazudik. Függetlenül attól, hogy én, azaz kammerer adott-e itt közre bármikor is bármennyi félrevezető információt, az innen való kitiltásnak ilyesmihez természetesen semmi köze, nemhogy ilyesmi eredményezte volna a kitiltást.
Kiegészítés 2. (szintén továbbra is tőlem, azaz kammerertől).
Fapaci mondja: "Valaki megfigyel egy jelenséget, pl. az általa használt kétféle kábelból a számára szerethetőbb éppen egy tömör vezetőjű megoldás és erre támaszkodva világgá kürtöli, hogy a sodrott kábelek nem jók."
Fapaci nagyon nem mond igazat (megint nem azt olvasta ki a szövegekből, amit a szerzői írtak). Például én, azaz kammerer soha nem nyilatkoztatott ki olyat, hogy a tömör kábelek jók, a sodrottak rosszak. Én, azaz kammerer ehhez még csak hasonlót se nyilatkoztatott ki soha. Sőt. Nem is gondolt ilyet soha. És amint azt szegény szintén jelzi, Tiger.huhhhh sem gondolt vagy nyilatkoztatott ki ilyesmit soha."
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Eddig tartot kammerer idézése, hangsúlyozza, hogy ezután nem fog reagálni-reagáltatni a továbbiakban.

(#95435) ctrlaltdel13 válasza #10726912 (#95434) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Ez olyan volt mint valami szellem idézés😊

(#95436) Ribi válasza #10726912 (#95434) üzenetére


Ribi
nagyúr

Újabb jelzés, hogy miért is lett kidobva innen.
És ha már egyszer ki lett dobva, jó lenne, ha más sem lenne a szócsöve, mert pontosan az ilyen "válaszai" és mások becsmérlése okozta ezt. !
Köszi.

alphamooncam: RLC rezgőköröknek nézz utána, minden alkatrésze passzív, de kiemelni tudnak.

[ Szerkesztve ]

(#95437) Dorian válasza Ribi (#95436) üzenetére


Dorian
félisten

Dédapám szavajárása volt: Sok beszédnek sok az alja.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#95438) alphamooncam válasza Ribi (#95436) üzenetére


alphamooncam
őstag

Nem látom az összefüggést egy kábel és egy rezgőkör között.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#95439) Ribi válasza alphamooncam (#95438) üzenetére


Ribi
nagyúr

Csak az első találat után.
Ahogy egy kondinak sem csak kapacitása van, egy kábelnek sem csak ellenállása van.
Vagyis itt is lehet akár olyan, hogy a különböző tulajdonságai miatt kiemel. Vagy mondjuk a mindenféle visszaverődések miatt.
Megjegyzem, ez szerintem audio szinten elhanyagolható és valóságban tényleg nincs jelentősége.

[ Szerkesztve ]

(#95440) python1


python1
veterán

Ugye az megvan, hogy hifi fórumban vagyunk, ez itt hifi játszótér szabad a pálya mindenkinek. Ahogy létezik millió kábelgyártó, készülékgyártó, meg még minden fiszem f@szom úgy lehet szó bármiről, természetesen nyomokban legyen fellelhető hifivel kapcsolatos dolgok is. Aki csak zenét akar hallgatni és ahhoz valamit venni, menjen be egy üzletbe azt vegyen azt amit éppen rásóznak,vagy tetszik a színe. ;]

(#95441) #92251648 válasza #10726912 (#95434) üzenetére


#92251648
törölt tag

Felhívom a figyelmet az alábbi párbeszédre, ami néhány órával ezelőtt zajlott le e topikban és amire reagáltam. Hogy ebből miként következik, hogy én nem mondok igazat, számomra rejtély, de nem is lényeges.

- Jön a tömör réz kábel, hogy kiemeljem a közepet.
- Ezeket a butaságokat honnan szeded össze? :)
- Ítt olvastam a fórumban. Kincsesbánya.

Erről beszélek. Teljesen mindegy, kitől származik, az óvatlan, megalapozatlan, rosszabb esetben sületlenségeket összehordó jó szándékú tanácsokból ilyenek sülhetnek ki. Fogalmam sincs, ezeket a marhaságokat ki írta le elsőként. Azért a Te hozzászólásodra reagáltam, mert tőled olvasom itt mostanában a legtöbb kétes értékű tanácsot, amit néhány kezdő készpénznek vett és máris taposni kezdték a mókuskereket. Szólhat erről is ez a topik, de akkor talán jobb lenne átírni Hülyeségek tárháza címre és csak az nézzen be, aki ezekre fogékony.

A kábeleken utazó jel a hangfrekvenciás sávban összeszedhet olyan zavarokat, torzulásokat, amiket az érintett frekvencia tartományban dúsulásként, kiemelésként élünk meg. De ezt valójában nem maga a kábel műveli, hanem a készülékek és a kábel által létrehozott elektromos rendszer. Ezért (is) van, hogy ugyanaz a kábel másként viselkedik a eltérő rendszerekben.

(#95442) python1 válasza #92251648 (#95441) üzenetére


python1
veterán

Viccet félretéve avx-en ennél komolyabb hülyeségek is elsültek már, múltkori EQ kérdésemre majdnem halálra savaztak. Na mindegy szerencsére jöttél azt jól hallgattam rád, azonnal berendeltem 4db minidsp-t. :DDD Azóta nincsenek tüneteim, elvagyok szépen velük. :)
Gondolom rémlik valami, már az akusztikai kezelésre is kábeleket ajánlottak volna, majdnem agyfaszt kaptam, végén már inkább a borokról beszélgettem. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#95443) ozzy711 válasza python1 (#95442) üzenetére


ozzy711
őstag

Mi az a "minidsp" ?

(#95444) Panthera


Panthera
őstag

Üdv!

Kölcsönben van nálam egy sokáig állt Rotel 930. Portalanítással és csatlakozó tisztítással kezdtem. A hangerő potméter még recseg egy kicsit, de nem annyira mint kezdetben (nem tudom, hogy a bemenet váltás hatására javult-e). Pár hónapja volt téma, de most nem találom, mivel szabad karbantartani a potmétert?

Ami jobban zavar, hogy letekert hangerővel is hallható az erősítő kikapcsolásakor egy közepes hangerejű pukkanás a dobozokból. Ennek mi lehet az oka?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#95445) szazbolha válasza #92251648 (#95441) üzenetére


szazbolha
addikt

Nos, a hifi lumpenproletárját nem kell komolyan venni.
Nem olyan rég már lerendeztük a tényálladékot, a tudás nem nálam van, nem is akarom hogy itt legyen, mert akkor felelősségem is lenne, ha bármiről mesélek.
Meg van nekem rendes szakmán, elég ha ott vagyok toppon.
Így aztán bátran mondhatom, hogy majd veszek tömör réz kábelt, hogy a közepet kiemelje (széleket vágja), mert nem tartom nagyobb baromságnak ezt a vételt mint mikor irányított kábelt vettem. És ezt az irányított kábel dolgot nem hifista találta ki, hanem egy neves kábelgyártó.
Ha nem látom értelmét a tömör kábelnek próba után, megy a többi után, vagy kap egy hakamachi banándugót bosszúból.
.
Tudom, hogy nem homogén entitás a fórum, nem is elvárható egy hobbi fórumon hogy koherensek legyenek a vélemények, de szinte bármire tudnék idézni valamit és annak kb. az ellenkezőjét is.

[ Szerkesztve ]

(#95446) ozzy711 válasza Panthera (#95444) üzenetére


ozzy711
őstag

Nincs a kimeneten leválasztó relé, így az elektronika tökéletlensége miatt a tápegység kondikon létrejövő feszültségcsökkenés idézheti elő. ( egy tipikus ok, egyébként jellemzően bekapcsoláskor is szokott "pukkanni" ).

(#95447) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

Még mindig az erősítőmmel és a búgással kapcsolatban.Ma volt időm kiszedni a helyéről és lekötni mindent elvittem egy másik csatlakozóba.
Bekapcsolva ha nincs rákötve semmi a hangszórók sem akkor is hallani az ütemes búgást.De a belsejéből jön.Amúgy egy egy Tangent AMP-200.Így néz ki.
Nem én szedtem szét nyugi. :D
Belső hiba lehet?Jó poros is amint láttam.Amennyire tudtam kifújtam a rácsokon.
Mi lehet a hiba?
Megéri szervizbe vinni?

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#95448) Panthera válasza ozzy711 (#95446) üzenetére


Panthera
őstag

Bekapcsoláskor nem csinálja. Akkor gyakorlatilag kisülnek a kondik? (Egy régi tv-m is pont így csinálta a beépített hangszóróival teljes áramtalanításkor).
A dobozokra lehet káros hatása ennek a jelenségnek?

(#95449) python1 válasza Orlin (#95447) üzenetére


python1
veterán

Ha van lehetőséged máshol kipróbálni, hogy ott is csinálja -e a készülék akkor legalább ki lehetne zárni 1lehetőséget és lehet nem kell szervízbe vinned.

(#95450) Ribi válasza ozzy711 (#95446) üzenetére


Ribi
nagyúr

Bocs, de 3x olvastam el mire dekódoltam amit írtál :)
Érthetőbben: a táp kondikban csökken a fesz, a probléma valószínű, hogy a + és - ágban nem egyenlő mértékben. Emiatt amikor leáll, akkor + vagy - irányba marad valamennyi töltés ami a hangfalon keresztül is csökken le teljesen. És ez a hangfalon keresztüli "kisülés" okozza. Fene tudja, hogy tökéletes állapotban mennyire csinálja ezt, illetve ez mennyire orvosolható, ha tökéletes állapotban nem csinálta.
ui.: De ezek szerint csak én nem értettem :D

Orlin: Ezt a nap minden szakában csinálja? Konektorban mennyi a fesz?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.