Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25853) liszi70 válasza Dorian (#25826) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Nincs igazatok. Ezek kevésbé zavaróak, mint egy beégett logó, azzal együtt, hogy valószínűleg őket a képminőség legkevésbé érdekli"

Ebben nem fogunk egyetérteni. Egy olcsó LCD-nek szerintem látványosabb hibái vannak, mint egy beégett logójú plazmának, de azzal egyetértek, hogy ennek megítélése egyénfüggő. Ráadásul, ha szerinted nem érdekli őket az olcsó LCD rossz képminősége, akkor miért dőlnének kardjukba egy olykor, képtartalom függvényében látható halvány folttól?

"Tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek a plazma a megfelelő választás, nem értem miért nem lehet ezt belátni és -már már sértődött hangvétellel- erőltetni."

Tűvé tettem az írásomat, de semmilyen sértődöttségre és plazma erőltetésre utalást nem találtam benne, csak leírtam a véleményem, az én egyéni ízlésemet, mint ahogy te is.

"Amúgy meg ha egyszer nem fér be 100cm-be a 42", plazma meg nincs kisebb, akkor miről beszélsz?"

Az LG 42PM4700 (120-130ezer körül), és az LG 42PA4500 (100-120ezer körül). Mind a kettő 42"-os, 99 centi széles, HD Ready, és még ennek is jobb képe van, mint egy ettől kisebb, drágább, belépő LCD-nek. A 42UT50 100,9 cm, a 42ST50 100,3 cm, talán még ezek is beférhetnek, ha nem pontosan 100 cm. a mérethatár. És az áruk is belefér a megadott keretbe.
(Egyébként a 42GT50, 993 mm széles, ez a szekrénybe biztos, csak a 200 ezres anyagi keretbe nem fér bele.)

[ Szerkesztve ]

(#25858) Dorian válasza liszi70 (#25853) üzenetére


Dorian
félisten

Nem saját szempontot néztem, próbáltam a kérdező nagyszülei fejével gondolkodni mi zavaró és mi nem, hiszen ők élnek majd együtt vele.
Az LCD képe olyan amilyen kezdetektől, meg a szomszédoknak is pont ilyen stb. Ezt elfogadják. De ha egy idő múlva itt-ott megjelennek a logók nyomai, azt hibaként fogják fel.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#25880) spiky03


spiky03
veterán

BUÉK

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#25894) stevve


stevve
nagyúr

Töröltem az off hullámot, mert már kezdett nagyon sok lenni. a téma többszörösen ki lett tárgyalva és nem ide való.

Köszönöm

(#25895) palladinho


palladinho
csendes tag

Üdv kedves hozzáértő közösség!

Televízió vásárlás előtt állok, ez ügyben kérném a segítségeteket. ezelőtt mindenképp LED tvt akartam, de egyre jobban hajlok a plazmák felé.
szerintetek érdemes-e az olcsóbb kategóriából választani, vagy szánjak rá kicsit többet?
Konkrétan ez a két készülékről lenne szó, érdemes-e ezek közül választani:

Samsung PS43E450

Panasonic VIERA TX-P42X50E

2 m+ról nézném, leginkább konzolhoz és filmnézéshez használnám, kevésbé analóg adásra.

esetleg tudtok-e ajánlani más márkát, típust?

válaszotok előre is köszönöm!

(#25896) Kernel válasza liszi70 (#25824) üzenetére


Kernel
nagyúr

Sok idős és/vagy rosszabb szemű ember TV-jét szoktam javítani, akiknél még a képcsöves TV is úgy van beállítva, hogy jól felnyomják a fényerőt, amitől szürke lesz a fekete, rendszeresen találkozom ilyennel.

Ha leszabályzom normálisra, akkor gyakran az a baj, hogy túl sötét, vagyis miért csesztem el a megszokott "jó" képet. Természetesen vannak olyanok is, akik köszönettel veszik a jó beállítást. Véletlenül ismerek egy precíz öregurat, akit a 16:9-es átállás előtt nagyon zavart az RTL Klub torzított képe, de azért eltorzította, mert az LCD használati utasításában azt olvasta, hogy baja lehet a kijelzőnek, ha nem húzza szét a képet.

De nem ez a jellemző, sokakat érdekes módon egyáltalán nem zavar a nyújtott kép, mert sokkal fontosabb neki, hogy így "nagyobb", sőt "szebb", állítása szerint.

Továbbá idős korban és/vagy szembajokkal (ezt nem véletlenül ismételgetem, hiszen másoknak sem mindig jó a szeme) a legtöbb embert maximálisan hidegen hagyja az LCD háttérvilágítás, amiről persze azt sem tudják, hogy miről beszélek.

Ehhez jön a takarékossági kérdés, ami nem plazmára ösztönöz, viszont kimondottan megható számukra, amikor a LED-es TV alacsonyabb fogyasztása kerül szóba. Láthatóan felvillanyozódnak ilyenkor. Ez mindent felülír, ráadásul a kép is szép rajta (szerintük), innen kezdve nincs miről beszélni: LED.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#25897) DM-Fan válasza palladinho (#25895) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Mindenképp érdemes még a belépő kategóriát is megvenni, mert nagyságrenddel jobb képet ad egy ilyen plazma is, mint akár egy kétszer ennyibe kerülő LCD. A felhasználási körödhöz elég lehet a HD-Ready is (konzolhoz mindenképp), inkább a nagyobb méret (50") lehet indokolt, ha a nézési távod ténylegesen 2 méter fölötti.

A két TV közül egyértelműen a Panasonic 42X50-et (vagy a fent leírtak alapján inkább az 50X50-et) javasolnám, mivel a Samsung nem képes a HD anyagokat 24p módban megjeleníteni, még külső eszközről sem.

Ha mégis fullHD-t szeretnél, akkor 42"-os méretben a Panasonic 42UT50, 50"-os méretben pedig a Samsung 51E530 alá ne add!

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#25898) janos666 válasza Mezga Aladár (#25849) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ezt csak akkor lehet így elkülöníteni, ha pontosan páros számú többszörösére nagyítod a képet. Akkor lehet egyszerűen másolni a képpontokat a szomszéd üres helyre is, de ez ilyen esetben is elég hülyén, feltűnően "pixelesen" néz ki. Persze ez az eljárás (nearest neighbourhood - legközelebbi szomszéd) ráhúzható tört arányú nagyításra vagy kicsinyítésre is, de az egy pixeles moslékot eredményez (csúnyán torzul a geometria).

Szinte mindig van valamilyen újramintázás (hacsak nem tudatosan alkalmazod az előző eljárást egy köztes lépcsőben úgy, hogy később újból eldobod majd a felesleges képpontokat -> ha pl egy nem szabványos felbontást egy olyan lépcsőn kell átpaszírozni, ami csak szabványos felbontásokat fogad, de azokból nagyobbakat is, mint az eredeti). Ha mást nem, akkor egy bilineáris interpoláció, ami már használható és lágy képest eredményez. Ez általában a kép összes pixelét érinti. Mondhatni értelmezed az eredeti képet és rajzolsz belőle egy újat, ami több pixelből áll.

Innentől van még felfelé, mert a végletekig lehet bonyolítani, hogy hány szomszédos pixelt milyen súlyozással veszel figyelembe és milyen matematikai függvény szerint interpolálsz köztük.
Vagy akár elképzelhető még olyan is, hogy megnézed a két szomszédos képkockát is, hátha úgy több információhoz jutsz egy véletlenszerűen zajosodó/blokkosodó videóból.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25899) Lehiñito válasza DM-Fan (#25897) üzenetére


Lehiñito
senior tag

"A felhasználási körödhöz elég lehet a HD-Ready is (konzolhoz mindenképp),"

Nagy valószínűséggel a nextgen konzolok már képesek lesznek az 1080p-re.
Remélem...

(#25900) liszi70 válasza Kernel (#25896) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Ehhez jön a takarékossági kérdés, ami nem plazmára ösztönöz, viszont kimondottan megható számukra, amikor a LED-es TV alacsonyabb fogyasztása kerül szóba. Láthatóan felvillanyozódnak ilyenkor. Ez mindent felülír, ráadásul a kép is szép rajta (szerintük), innen kezdve nincs miről beszélni: LED."

Igen, igazad van, a fogyasztás adat a LED mellett szól, de szerintem azt is tudatosítani kellene bennük, hogy jóval olcsóbban, nagyobb és szebb képű tévét kapnak, ha kicsit jobban körülnéznek. Ráadásul többnyire SD-t néznek, amiben egyértelmű a plazma óriási előnye. Valószínű, a médiából és a "szakértők"-től nincsenek elárasztva ilyen infókkal. Az idősek között is vannak vannak igényesek.

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.