Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#128901) daninet válasza csababarca (#128898) üzenetére


daninet
veterán

jobban szeretik az egy erest húzni a házban. A 3eres nagyobb átmérőben (plusz egy szigetelés) és tömör rézkábel esetén merevebb a három együtt, nehezebb húzni.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#128902) macilaci78 válasza csababarca (#128898) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Csőbe egy szálasat szoktak húzni.
zöld-sárga a védőföldnek, fekete a fázis, kék a nulla.
Az indukciós főzőlap és hasonló nagy fogyasztók szoktak több fázist kérni, ott játszik még barna és nem tudom, milyen szín a további fázisokhoz, de ez is mehet kékkel, csak a végeiket kell más színnel jelölni, például zsugorfóliával, vagy szigetelőszalaggal.

Egy konnektorhoz elviszik mindhárom szálat, kapcsolóhoz már szerelője válogatja.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#128903) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

A topikban nincs véletlenül egy statikus? :DDD
Ezt a falat szeretném teljesen kibontani ahol boltív van a nappali és étkező között. 10 cm-es vastag, egyébként sima válaszfalnak tűnik nekem. A boltívtől jobbra 50 cm szélessége van csak, mellette már a fürdőszoba van. Balra pedig még kevesebb: csak 40cm. Viszont magasságában is kibontanám a boltív fölött, a plafonig. Szerintem már csak a boltív nagyságát tekintve sem lehet teherhordó, de persze én nem értek hozzá csak már ráfeküdnék vésőgéppel...
Keresek egyébként statikust is szakemberkereső csoportban, csak még senki nem jelentkezett...

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#128904) mokus1


mokus1
addikt

Egy hőszivattyús bojler mennyivel fogyaszt kevesebbet mint egy hagyományos? Van erről valakinek tapasztalata?

(#128905) A Zéé válasza Dyingsoul (#128903) üzenetére


A Zéé
addikt

Ha csak 10-12 cm vastag, akkor mehet.
Magyarországon falazott szerkezet néhány speciális esettől eltekintve 25 cm vastagság felett lehet tartószerkezet.
Fontos, hogy fentről lefelé bontsad, nehogy a nyakadba szakadjon az egész fal. Lehet, hogy ez evidens, de nem mindenkinek. Bontottam már olyan brigáddal, akik úgy álltak neki a válaszfalnak, hogy átlyukasztották derék magasságban... Ha ledurrantod széles vésőfejjel a vakolatot az egyik oldalról, akkor könnyű megtalálni a fugákat, és szépen vissza lehet szedni téglánként az egész falat. Célszerű még egyik oldalról bevágni nagy flexel, hogy valamennyire egyenes maradjon a megmaradt nyílás oldala.

Just a simple Lineman...

(#128906) Dyingsoul válasza A Zéé (#128905) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Köszönöm a tanácsokat, megfogadom! :R

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#128907) csababarca válasza macilaci78 (#128902) üzenetére


csababarca
őstag

köszönöm nektek is!

iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

(#128908) Ezekiell


Ezekiell
veterán

Egy Midea MHA-V12W/D2RN8-B M-Thermal hőszivattyúhoz milyen termosztát az ajánlott? A gépész szerint sima reléként működő on/off termosztát kellene hozzá, nem kell tudjon modulálást meg semmit, de ez nekem elég fura.
Padlófűtés, 5 körrel (5 termosztáttal), illetve fancoilos hűtés lesz.

Milyen rendszer ajánlott ehhez? Tényleg elég mondjuk egy Computherm E280 mindenhova, meg esetleg egy zónavezérlő? Vagy ti hogy csinálnátok? Köszi!

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#128909) AxBattler válasza A Zéé (#128905) üzenetére


AxBattler
félisten

Fontos, hogy fentről lefelé bontsad, nehogy a nyakadba szakadjon az egész fal. Lehet, hogy ez evidens, de nem mindenkinek. Bontottam már olyan brigáddal, akik úgy álltak neki a válaszfalnak, hogy átlyukasztották derék magasságban... Ha ledurrantod széles vésőfejjel a vakolatot az egyik oldalról, akkor könnyű megtalálni a fugákat, és szépen vissza lehet szedni téglánként az egész falat.

Jó tippek, köszi!

#128897 A Zéé
Ejj, ez nem jó hír... remélem a H tarifát külön számolják majd.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#128910) bigdady válasza AxBattler (#128909) üzenetére


bigdady
nagyúr

Azt se tudtàk mi az a H tarifa…

(#128911) razorbenke92 válasza mokus1 (#128904) üzenetére

Erre nem lesz egyszerű válaszolni. Nagyon függ a fogyasztástól, illetve a fogyasztási szokástól.

Ha éjszakára letiltod a hőszivattyút, mert hangos, akkor pl. nagyot lehet bukni rajta (az esti fürdésektől a reggeli arcmosásig hagyományos bojlerként üzemel).

A pusztán hőszivattyús üzemmel ha jól tudom, ilyen 55-60 fok a maximális vízhőmérséklet, amit eltart neki egy darabig elérni. Ha ezt 80-100 literrel veszed, akkor mosogatással, zuhanyzással éppenhogy kiszolgál egy gyerekes családot (ez nem tapasztalat, csak hasamra ütve visszagondoltam a gyerekkoromra , ott hárman voltunk egy éjszakairól - és akkor valóban éjszakai volt még - üzemelő 80 literesre)

Nyári hónapokban hasznos tulajdonság a környezetből hőt elvonni, de télen becsapós. Amit nyersz a réven, elveszted a vámon, ha pl. a fürdőszobát vissza kell fűtened.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#128912) Morris válasza Stylewars_kp (#128894) üzenetére


Morris
veterán

Nem. Geotextil, kohósalak, ágyazó és a a térkő.

(#128913) Donki Hóte válasza Ezekiell (#128908) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Egy alap, 350 eFt-os kondenzációs kazánhoz is teljesen elegendő egy on/off termosztát. Egy ilyen okos hőszivattyúhoz is teljesen megfelelő a sima ki/be kapcsolós termosztát, a gépben lévő vezérlés tudja, hogy mit kell csinálni :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#128914) stickermajom válasza Donki Hóte (#128913) üzenetére


stickermajom
addikt

+1

Maximum egy gyárit tudnék elképzelni, ami tud “tanulni” ezzel még pár százalék megtakarítást elérve, de bőven elég az on/off is.

(#128915) Ezekiell válasza Donki Hóte (#128913) üzenetére


Ezekiell
veterán

+#128914stickermajom

Köszi! :R

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#128916) Stylewars_kp válasza Morris (#128912) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

A kohósalak nem világít a sötétben? ;]

(#128917) Joci93


Joci93
senior tag

Sziasztok,

Nem olvastam át a topikot. Valakinek van tapasztalata a mobilgarázsokkal kapcsolatban? Most akarunk rendelni 6x5-ös dupla ajtósat.

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#128918) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Terasz ajtó beépítésnél mire kell figyelni? 2 szárnyas, jelenleg ablak van ott, ahová be lesz építve, áthidaló elég hosszú. Remélem nem csak belül van, hanem kívül is....
Le kell az ajtókeret alatt betonozni, vagy mehet a téglára? (kisméretű tégla fal)
Terasz még nincs, és a padlót sem burkoltuk még. Az lenne az ideális, ha a küszöb egy szintben lenne a csempével gondolom én.
Beépíteni a céges ember fogja, de a helyét a kőműves brigád csinálja, akik talán most tényleg jönnek...

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#128919) Dyingsoul válasza Joci93 (#128917) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Szia!
Én ~2 éve vásároltam egy mobilgarázst innen.
Annak idején nem csak ők voltak a legolcsóbbak, de én is ajánlás útján találtam rájuk. Lukács Laci két videót is készített róluk: [1], [2]
A garázst azt hiszem Lengyelországból hozták. A kiszállító fiúk nagyon ügyesek voltak, bár azt meg kell hagyni, hogy nagy kamionnal jöttek és mivel nem tudtak beállni ezért segítettünk nekik behordani az elemeket. (Hála Istennek jó szomszédaink vannak, ők is jöttek segíteni a behordásban)
Az összeszerelést ők végezték, pikk-pakk készen voltak, a behordás után a szerelés talán valami 20 perc lehetett, az egész lement kb fél óra alatt.

A weboldaluk szerintem nagyon profi, a konfigurátor is nagyszerű, lehet válogatni bőven! És tök jó, hogy pontosan azt kaptam amit itt összekonfiguráltam, nekem ez nagy segítség volt mert én kicsit azért adtam a küllemre is.
A garázst azóta is nagy megelégedéssel használom (szüleim házánál húztam fel, mikor nem vagyok otthon ők is használják, nagyon szeretik ők is és még a németjuhász kutyánk is mert ha nyitvahagyom az ajtaját állandóan bent heverészik :DDD ).

Én az extrák közül az egyiok leghasznosabbnak a filces tetőt találtam, az valamelyest hőszigetel is, így nincs bent akkora forróság egy átlagos napon, persze így is meleg a kánikulában de az ellen semmi nem véd csak a teljesen szigetelt házfalak és a légkondi.

Amire még érdemes figyelni, hogy lehet kérni magasított tetővel, hogy az ajtó és a tető között elférjen egy kapunyitó motor, ha ez szempont. Én ezt nem tartottam fontosnak mivel ritkán nyitogatjuk, nem naponta de azt hiszem erről beszélnek a videóban is.

UI.: Én beton alapot készítettem a garázsnak, azt gondolom ez a legjobb módja a rögzítésnek, így rendkívül stabil. Beton alapnál arra kell figyelni, hogy szélesebb alap kell, mint a garázs de ez azt hiszem le is van írva az oldalukon, hogy pontosan mennyivel kell szélesebb legyen.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#128920) Dyingsoul válasza Dyingsoul (#128919) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Nah megtaláltam a képeket is róla, itt már befejeztük a munkát és Roxy művezető átadta az elkészült mobilgarázst :DDD (Azóta annyival egészült ki, hogy készült hozzá betonozott feljáró is)

Egyedül azt bánom, hogy a garázs és a beton alap közé nem tettem szigetelést... A víz így becsorog a szomszéd melléképületének tetejéről. De persze az is egy megoldás lehetne, ha a szomszédnak lenne csatornája ezen az oldalon is de ebben én is hibás vagyok mert kicsit közel került a szomszédhoz a betonalap. Mondjuk engem annyira nem zavar a kis víz, mivel ritkán állok be és a fő cél az autó védelme volt a jégesők és a hó ellen.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#128921) macilaci78 válasza Stylewars_kp (#128916) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Azért kell az ágyazó, hogy a térkő közti hézagoknál se üssön át. :o

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#128922) passatgt válasza Victoryus (#128918) üzenetére


passatgt
aktív tag

Na ezzel van most tapasztalatom pont. Egyrészt ne felejts el kérni kívülre is kilincset, ha esetleg olyan helyen van(nálam olyan volt és nem kértem...majd legközelebb :W ). Ha zárni nem kell, akkor huzatzárat kérj rá, úgy be tudod csukni kívülről is, ha bezárni nem is. Ha alacsony küszöbös, én lebetonoznám alul tök vízszintbe, ott ragasztva lenne purhab helyett és akkor nem fog behajolni ha rálépsz a küszöbre, mert felfekszik egyformán mindenhol. A küszöbnél nézd meg, hogy pontosan hány mm magas az aljától számítva, mert úgy lehet akkor számolgatni, hogy hogyan adja ki a padló burkolat szintje, mennyivel kell megemelni az ajtót.

(#128923) Joci93 válasza Dyingsoul (#128919) üzenetére


Joci93
senior tag

Szia,
Köszi a részletes leírást. :) Beton alap lesz alatta.

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#128924) csgy66 válasza 4ron (#128875) üzenetére


csgy66
tag

Szia!
Én használok egyet a nappaliban egy egyszerű vezetékes termosztáttal.
Spórolásról nem tudok beszámolni, mert nem számolgattam, illetve van még 3 másik konvektorom, így nem is lenne egzakt a matek. A komfortérzetet viszont javítja. Be van állítva egy hőfok arra, amikor a nappaliban vagyunk, és egy másik, amikor nem. Termosztátot olyat keress hozzá, amelyiknek kis hiszterézise van, mert még hozzáadódik magának a KonvekPro-nak a késése (mindkét irányba), így azért hullámzik a hőmérséklet. Éppen ezért én most más megoldást keresek, ahogy öregszem, egyre rosszabbul viselem ezt a hullámzást. Valószínűleg konvektor csere lesz egy ilyenre, ehhez közvetlenül kapcsolható termosztát, nincs szükség a KovekPro-ra, kiesik a késése az egyenletből.
Még valami: biztosan tudod, hogy ha hosszabb időre elmegy az áram, akkor lehűl a konvektor érzékelője, és elkezd a mechanikusan beállított értéken fűteni. Márpedig a legmagasabb tartományba ajánlják állítani, a megfelelő működés érdekében. Szóval én elé tettem egy szünetmentest.

(#128925) Stylewars_kp válasza Dyingsoul (#128920) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Én purhabbal kifújtam a beton és a z.sz. között körbe. Felesleget levágtam.

(#128926) Morris válasza Stylewars_kp (#128916) üzenetére


Morris
veterán

Bárcsak... :DDD :DDD

(#128927) Stylewars_kp válasza Morris (#128926) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Olcsóbbra jöttél ki, mint ckt betonnal?

(#128928) Morris válasza Stylewars_kp (#128927) üzenetére


Morris
veterán

Persze. Sokkal. Én csináltam az egészet.

(#128929) Stylewars_kp válasza Morris (#128928) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Bcsabán hol tudtál venni salakot? Vagy hozattad valakivel?

(#128930) Morris válasza Stylewars_kp (#128929) üzenetére


Morris
veterán

Szaszák tüzép

(#128931) Frontiner


Frontiner
aktív tag

Sziasztok!
Teljesen laikus vagyok a témában, hozzáértő segítséget szeretnék kapni!
Jelenleg 2 szobában (15nm2, 2,7m a belmagasság,5cm szigetelés, B30as tégla)egy 60x120as lemezradiátor adja le a hőt. Ezt szeretném vagy hosszabbra (min. 160,inkább 180) vagy 3 tagúra cserélni (140 vagy 160as), abból a megfontolásból, hogy hamarabb felfűtené az adott szobákat, ezáltal kevesebb lenne a gázfogyasztás. A szerelő szerint hülyeség lecserélni, mert több víz van benne, semmit nem fogok ezzel spórolni! Azért azt kétlem hogy 20 literrel több víz felmelegítése annyi energiába kerülne, hogy ne érje meg lecserélni. Vagy tévedek? Előre is köszönöm a segítségeteket! Üdv

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128932) Begbiebike válasza Frontiner (#128931) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Szia!
A gázfogyasztás akkor fog csökkenni, ha alacsonyabb (előremenő) vízhőmérséklettel működtethető a rendszer a jelenleginél.
Ez a radiátorok cseréjével megvalósítható, de csak akkor lesz jelentősebb különbség ha modern (kondenzációs) kazánotok van ami képes a lángmodulációra.

(#128933) Stylewars_kp válasza Morris (#128930) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Betömörített murva drágább lett volna? Cserébe nem lett volna erősebb alap?

(#128934) Frontiner válasza Begbiebike (#128932) üzenetére


Frontiner
aktív tag

Szia!
Igen, 2 éves kondenzációs kazánunk van. Kicsit összetettebb a dolog, mert 2 szintes a ház, szintenként külön termosztáttal. Az a baj, hogy még az alsó szint mondjuk úgy rendben van, addig a felső szint, ahol ez a 2 háló+ fürdő van, szerintem alul lett méretezve. A fürdőbe is csak egy 60x40es radiátor van. A leghidegebb napokon a felső szinten 20fokra van beállítva a termosztát napközbe. Ahhoz, hogy mire eljön a fürdés ideje ( 2,5 éves gyerek), kb. este 8 óra és legyen fent 22-23 fok, fel kell vennünk már legalább 3 órával előtte a fűtést. Ebből gondolom, hogy alul van méretezve, mert nem hiszem, hogy 2-3 fok emelkedés ennyi időbe kellene hogy teljen. Mindezt 60 fokos vízzel. Szénacél csövezés. 2 éve lett csinálva, teljesen új a rendszer A-tól Z-ig.Így, ha leveszem az előremenő hőmérsékletet, pl. 50 fokra,akkor meg az alsó szinttel leszek kb. ugyanígy, hogy órákba fog telni mire 2-3 fokot felmelegszik.

[ Szerkesztve ]

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128935) Borisz76 válasza Frontiner (#128934) üzenetére


Borisz76
veterán

A " lehető legnagyobb " radiátorokat kellett volna berakni mindenhová.
Így nagyobb felületen , alacsonyabb vízhőfok mellett hamarább eléred a kívánt , beállított hőmérsékletet.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#128936) Frontiner válasza Borisz76 (#128935) üzenetére


Frontiner
aktív tag

Nem én terveztem. Én akkor így elfogadtam, nem kételkedtem a kivitelezőkben. Fogalmam sem volt, hogy kevés lesz. Csak miután eljött a tél és elkezdtük használni a rendszert, akkor kezdtük megtapasztalni, hogy ez így nem igazán frankó. Kicsit olvasgattam a témában és ezért gondoltam, hogy lecserélem nagyobbra a radiátorokat. De ezt a szerelő hülyeségnek tartja, mert szerinte ezzel semmit nem fogok spórolni. Ezért próbálok informálódni, hogy igaza van e.

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128937) Borisz76 válasza Frontiner (#128936) üzenetére


Borisz76
veterán

Régebben és most sem értek hozzá, sosem tanultam vagy számolgattam ilyesmit.....csak 1 példát kellett annó meghallgatnom egy szerelőtől :

A klasszikus nyílt égésterű kazánok 60-70 fokos előremenő melegvizet készítenek, hogy a 20 nm-s szobában található kb 2nm-s nagy radiátort ellássák meleg vízzel....jó legyen a fűtés.

Az a 20 nm-s szoba HA padlófűtés van benne, akkor kapásból nem kell a 60-70 fokos víz....elég a 30-40 közötti.

Ugyanakkora légköbméter jóval vagyobb felületen ( 10 x akkora a padló a radiátor méretéhez képest ) alacsonyabb hőmérsékletű vízzel is fel lehet melegíteni.

Ezért is döntöttem annó a teljes padlófűtés mellett.

Nálad ha már ez nem kivitelezhető....mert ugye nagyon nagy munkával és anyagi kiadással járna ) , akkor marad a radiátorok nagyobbra cserélése.

Lehet, hogy nem fogsz kevesebbet fizetni de , hogy hamarább felmelegszik a nagyobb felület miatt az biztos.
S mivel hamarább felmelegszik ezért a termosztát hamarább le is kapcsolja a kazánt.

Mod :

Ugyanakkor egy dolog biztos :

Az a legjobb "számla" amit ki sem kell fizetni !
Tehát a hőszigetelés lenne az első és legfontosabb minden esetben.
Mert az az által spórolt energiát már nem kell kifizetni.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#128938) Frontiner válasza Borisz76 (#128937) üzenetére


Frontiner
aktív tag

Miért ne lenne kevesebb a fogyasztás? Pedig itt a gázfogyasztáson lenne a hangsúly! Hamarabb felmelegszik, nem fogyaszt annyi gázt. Ezen az elven gondolom én…
Hidd el, ha lenne rá pénzem, már raktam volna fel vagy 15cm szigetelést! Jelenleg is van rajta 5cm (így vettük a házat), tudom,az kb. semmit nem ér.
Ezt a csereműveletet most “megúsznám” kb. 200ezerből.

[ Szerkesztve ]

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128939) szaszyka válasza Frontiner (#128938) üzenetére


szaszyka
senior tag

(((Ugyanazt a légköbmétert melegíted fel, ugyanannyi energia kell hozzá. Szinte mindegy mekkora a hőátadó felület. Gázt akkor fogsz spórolni, ha csökkented a kifűteni kívánt térfogatot, vagy szigetelsz.)))

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#128940) pjen válasza Frontiner (#128938) üzenetére


pjen
félisten

Lehet, hogy hamarabb felmelegszik, de ugyanakkora előre menő vìzhőmérséklettel biztos, hogy nem. A nagyobb radiátor jobban leadja a hőt, tehát hidegebb lesz a vissza térő víz ugyanannyi gáz elégetésével az előre menő is hidegebb lesz.

(#128941) Dyingsoul válasza Stylewars_kp (#128925) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Én is azzal akartam, de "okos" emberek lebeszéltek róla...

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#128942) Frontiner válasza szaszyka (#128939) üzenetére


Frontiner
aktív tag

lehet most ez hülye hasonlat.
Tehát ha jól értem…
1szál gyufával 10 óra felmelgíteni egy pohár vizet, míg egy perzselővel 1 óra. De ugyanannyi energiába telik, csak az egyik gyorsabb. :D

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128943) pjen válasza Frontiner (#128942) üzenetére


pjen
félisten

Így van, másként már működne az örök mozgó.

(#128944) LOTR válasza Frontiner (#128938) üzenetére


LOTR
addikt

szintén nem vagyok energetikus, de pénzt valószínűleg nem spórolnál a radiátorcserével

minél kisebb a belső és a külső hőmérséklet közötti különbség, annál gazdaságosabb a működtetés - ezzel nem mondok újat
nyilván a 30cm tégla+5cm polisztirol nem a legjobb, de azért nem olyan vészes az, lehet, hogy első körben a födémet kellene inkább jobban leszigetelni, a legtöbb hő úgyis arra távozik

ha lecseréled a radiátort nagyobbra valószínűleg csak annyit érsz el, hogy gyorsabban felfűti a szobát
még egy tippem lenne, amit egyszerű megvalósítani:
abban a helyiségben ahol a termosztát van, ki kellene cserélni a radiátorszelepet vagy ha több radiátor van, akkor mindet termofejesekre és kicsit elzárni őket, a hideg szobákban meg teljesen nyitva hagyni a meglévő szelepeket (ettől talán sokkal nem fog kevesebbet menni a kazán, de ki tudjátok tapasztalni, hogy kell beállítani, hogy a megfelelő hőmérséklet legyen a kívánt helyeken és a többi helyiséget meg nem fogja feleslegesen fűteni)

a többi megoldás jóval nagyobb anyagi beruházást igényel, gondolom erre nem akarsz költeni, meg nem hinném, hogy érdemes lenne

#128942 Frontiner
és ehhez a hasonlathoz még a hőveszteséget is bele kellene számolni, vagyis, hogy mennyi hő távozik a szobából, ahhoz képest amennyit a hőforrás le tud adni egységnyi idő alatt

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#128945) _q


_q
addikt

Adott a képen látható garázs ami a földfelszín alatt van: [kép] Itt van lent a bejövő locsoló óra csap jobb oldalt a garázs aljában. A piros jelöli ahol a garázsban halad a cső. Menet közben van egy betongerenda, amit U alakban meg kell kerülni, majd a földfelszín felett van a kerti csap a narancssárga vonal mentén jelöltem egy részét, csak nem fért ki a többi, de az végülis nem is lényeges. Áramlástan alapján szükséges a zöld karika helyére egy leeresztőt tenni? A csap így is úgy is magasabban van mint a piros vonallal jelölt nyomvonal, de ha a mérőóránál a legalján leeresztem, nem fog maradni víz a zöld karikával jelölt gerenda körüli szakaszon? A kép jobb oldali piros szakasza alacsonyabban van, mint a kép jobb oldalán jelölt piros szakasz, a leeresztés iránya balról jobbra történik. Garázsban nem lesz 0 fok, de azért biztosra szeretnék menni, viszont feleslegesen se akarom betenni a köztes leeresztőt, ha a legalacsonyabb ponton úgy is lesz.

[ Szerkesztve ]

(#128946) Frontiner válasza LOTR (#128944) üzenetére


Frontiner
aktív tag

Minden radiátoron van termoszelep. Mindenhol nyitva van teljesen. Ez egy szint, 2 háló és egy fürdő. Az alsó szinten 4 radiátor van, külön termosztáttal.
Ez, a felső szint nehezen éri el a kívánt pl. 22 fokot.
Mondjuk én pont azt olvastam, hogy ahol a termosztát van, ott teljesen nyitva kell lennie.
Ja és új, műanyag nyílászárók vannak beépítve.

[ Szerkesztve ]

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

(#128947) KrAt


KrAt
veterán

Sziasztok!

Adott egy garázs, két zártszelvény, melyre szeretnék tenni 1 OSB lapot, amire lehetne szerszámokat aggatni. Nem kell túlgondolni, sok csavarra aggatva a csavarhúzók, néhány rendező doboz, meg egy Lidl-s szerszámos fal lenne rajta.

Kb 1 tábla menne fel fektetve, a szélén és a tetején lehetne végig csavarozni.

Milyen vastagsággal lenne jó? Én 15-18 körül gondoltam, itt a telepen csak 12-es van, azt vékonynak érzem. Vagy nem?

(#128948) pjen válasza Frontiner (#128946) üzenetére


pjen
félisten

Egyszerű, emeld meg az előre menő víz hőmérsékletet. Csodák nincsenek, melegebb vizzel hamarabb lesz meleg.

(#128949) szaszyka válasza Frontiner (#128942) üzenetére


szaszyka
senior tag

Gyorsabbnak gyorsabb, de gázt /tűzelőanyagot nem fogsz spórolni. Nem lenne jobb beállítani az emeletet állandó 22fokra?

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#128950) Frontiner


Frontiner
aktív tag

Köszi mindenkinek a segítséget!

 IPhone 15, AppleWatch SE, Airpods 2, MBA 13" 2015 

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.