Hirdetés

2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#133801) kchris78 válasza bbuffy (#133800) üzenetére


kchris78
veterán

Elhiszem! Én csak a dobozos szállításnál (nem háztól házig) gondoltam talán olcsóbb lehetne mint 1500-2000 - sok helyen nincs is csak háztól házig.

(#133802) kchris78 válasza qvik27 (#133799) üzenetére


kchris78
veterán

Durvábbra vettem az őrlést. Pont ez a jelenség jött elő, egy egy szem eltorlaszol egy lyukat, aztán mégis átnyomja a nyomás :). A következő fokozat gondolom az lenne ha még finomabbra venném hogy egyre több szem megy át és nincs ez a kipukkanás jelenség.

(#133803) kchris78 válasza Parci (#133796) üzenetére


kchris78
veterán

Puck screennel az olaj sem megy "fel"?

(#133804) tomiie6 válasza kchris78 (#133795) üzenetére


tomiie6
csendes újonc

A "fröcskölés" a túl kis ellenállás, túl nagy átfolyási sebesség tünete. Egyenes falú kosaraknál gyakori jelenség kis dose esetén.

Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus

(#133805) kchris78 válasza tomiie6 (#133804) üzenetére


kchris78
veterán

Akkor valamennyire kénytelen leszek együttélni ezzel, puck screen + 12/14 IMS kosárba több őrleményt bele se nagyon tudok tenni.. (12-13 körül pakolom)

Ti hogy állítjátok meg a lefőzést? Én már inkább kikapom lenyomás után rögtön mert 1:2-höz képest még leállítás után simán leszalad-kicsöpög 6-8gr főzet.. 12gr - 24-gr ból simán lesz 30gr.. (Mondjuk itt meg tényleg az előző hatás jelentkezik, hogy nem 18gr őrlemény van és nagyobb az áramlási sebesség, emiatt gyorsabb minden)

[ Szerkesztve ]

(#133806) Flashback


Flashback
addikt

Tegnap szétkaptam a 4 éves Rossi R55OD örlöt.
Hät nem szämoltam, de kb 3-5gr lerakódott pangót biztosan ki tudtam tisztítatni. :U
Viszont a gyäri késeken alig lätszott meg meg ez a 4 év.
Ami a mi esetünkben kb 25-30kg kävét jelent.

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#133807) Ringman


Ringman
nagyúr

Sage 4119 68/58mm-es Nyitott szűrőtartó kar Redwood nyéllel
ilyet használt már valaki, ez milyen minőségű, ezt megrendelhetem dual boilerhez?

(#133808) Parci válasza kchris78 (#133805) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

pukkaizé helyett miért nem raksz ap papírt? flair58 előtt én mindig úgy használtam, jól működött, és az nem vesz el helyet.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#133809) kchris78 válasza Parci (#133808) üzenetére


kchris78
veterán

létezik ez 54mm-ben?

(#133810) Parci válasza kchris78 (#133809) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

54 mm-es szűrőbe még jobb is, mint az 58-asba, meg szépen körben felsimul a szűrőre is, garantáltan nem nyomul be a víz mellette sehol. nem kell semmit vagdosni, bevizezed, ráteszed a tetejére simán, majd mehet fel a kar, az tolja majd be a helyére. próbáld ki. és így rögtön nyersz 1,7-2,0 mm-t, amit eddig a pukkab.sz elvett a kávétól. van egy optimális vastagsága a pogácsának, ha túl vékony, ultrafinomra darálva tud csak kellő ellenállást kifejteni, de akkor meg csatornásodni fog. 54 mm-en is kéne azért 15 g kávé legalább egy duplához (egyenes falú szűrő esetén, én csak azt használtam), ilyen 12 grammokkal túl vékony lesz a pogi.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#133811) kchris78 válasza Parci (#133810) üzenetére


kchris78
veterán

:R köszi a tippet!

(#133812) HunLogin


HunLogin
csendes tag

Sziasztok!

Korábban írtam már ebben a témában, és többen nagyon kedvesen adtak is tippeket, de megint előjött az alábbi probléma.

Van egy Cafelat Robotom és mellé egy 1Zpresso JX pro őrlőm. Egy 04.08-as pörkölésű Impresso Brazil Colombia kávét húzogatva az alábbi eredmények jöttek ki (kép mellékelve). A paraméterek a képen megtalálhatóak. Előáztatást nem csináltam: röviden felépítettem 6 bar környékére és utána ment tovább 8-9 bar-ig. Teljesen inkonzisztens az egész. Néha lokálisan megfigyelhető konzisztencia (pl 2. 3. 4. próbálkozásnál legalább az őrlő beállítást reflektálta a kimenet). Utána jön a teljes káosz. Amilyen állandóságot a tamperelési erőben lehet emberileg tartani, azt próbáltam végig. Az utolsó próbálkozásoknál kifejezetten ennek a hatását vizsgáltam, de semmi kecsegtető eredmény nem született.

Esetleg 1-2 tanácsot tudnátok adni, hogy mit ronthatok még el, vagy milyen változót kéne még figyelnem? Lehet a kávé a ludas? Van belőle 1 kg, és nem igazán ízlik, szóval amíg a józan eszem bírja, tudok kísérletezni szabadon.

(A ,,cold' annyit jelent csak, hogy nem melegítettem elő semmit, csak egyből ment a forrásban lévő víz. A ,,back-to-back" azt, hogy miután az előzőt lehúztam, leőrőltem a következő adagot és jött az.)

Előre is köszi!

(#133813) Flashback válasza Ringman (#133807) üzenetére


Flashback
addikt

Hasonló van nekem Amazonrol. Bevállt darab. A kosár is elég jó benne.

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#133814) Ringman válasza Flashback (#133813) üzenetére


Ringman
nagyúr

köszi!

(#133815) tuzpenge válasza HunLogin (#133812) üzenetére


tuzpenge
őstag

Mivel én kezdő vagyok robot téren ezért nem tudom mi lehet a hiba. Nálam ekkora eltérések nincsenek. Ugyan ezzel a kv-val “dolgozok” most csak az őrlő más (bocs nem, nekem a sima brazil van). Én arra jöttem rá hogy 17 gr kv-val sokkal jobb az eredmény. Előtte én is 16gr-al próbáltam és nekem se ízlett annyira.

[ Szerkesztve ]

ˣ

(#133816) kchris78 válasza Parci (#133810) üzenetére


kchris78
veterán

koszi a tippet igen.. kenytelen leszek 14-re legalabb feljonni... single shot kosarral csinalok uj probat majd ha meg lesz a rugos tamper mert ott meg az kritikus hogy ne legyen ferde 🙂.

(#133817) Krajcsi válasza HunLogin (#133812) üzenetére


Krajcsi
csendes tag

A jx-pro anno nekem nagyon érzékeny volt a tekerési sebességre. Ha nem azonos volt a fordulatszám, akkor produkált ilyen nagy kilengéseket. Ha jól emlékszem lassabb tekerésnél nálam lassabban jött, gyorsnál pedig zubogott. De ez azért is maradt meg így bennem, mert elméletileg fordítva kellene hogy legyen.
Az biztos, hogy kb mindegy, hogy mi a sebesség, lehet is vele kísérletezni, hogy mikor jönnek a neked a preferáltabb ízek, de ha hasonló időket szeretnél, akkor tartsd ugyan azt a tempót.

(#133818) HunLogin válasza Krajcsi (#133817) üzenetére


HunLogin
csendes tag

Igen, korábban jött ez fel, ezért most meg is fogadtam, és tartom az 1 sec/fordulatot.

(#133819) RetepNyaraB válasza HunLogin (#133812) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Tartsd az őrlési tempót,de keményen. 1s\ford.
A back-to-back shot általában gyorsabban szeret lejönni roboton. Nincs pontos magyarázat rá, de segít, ha a kosarat alaposan eltörlöd a kettő között. Két megoldás van: a másodikat 1-2 bar körül áztatod 5-8mp, aztán relatíve kis nyomással (4-6) próbálod lehúzni a 30mp összidőt. Vagy áztatás nélkül megküldöd 9 barral, hogy összenyomja a pogit és hamar leejted 6-ra, vagy lejjebb, ahogy kívánja a lefolyás. Ízből elődöntöd neked melyik jön be jobban.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#133820) kchris78


kchris78
veterán

Van olyan effekt hogy ha "átpárásodik" vagy nedvesedik az őrlemény egy 15-20 percre a kosárban (fent a meleg gépben aminek már használt volt a felsőszűrője) és úgy főzöm le megváltozik a tulajdonsága? Nem tudok másra gondolni mert várakoznom kellett akinek kávé kellett, aztán ugyanazokkal a tulajdonságokkal amikkel lement 10+ báron most alig ment fel pre-infusion fölé... néztem is hogy most WTF....

Utána meg nagyon jó sikerült, tényleg kell a pogácsának egy minimális méret 11-12 körül még éppen nem jó, 13-14 között meg már igen.. (lehet éppen eltűnik minden fölösleges hely a felsőszűrő és az őrlemény közül) Pogácsa is egyben különösebb erőhatás nélkül szépen kiesett a kosárból.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.