Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz
Tomace91 #124990 üzenetére
Ilyet én egy Europiccolával tapasztaltam amin egy IMS felső szűrő volt. Képtelenség volt úgy beállítani, hogy a felülről a beáramló víz spriccelése ne lőjön át a szűrőn. A gyárin viszont apró lyukak voltak azzal ilyen probléma nem volt. Kiderült, hogy kostrukciós hiba ez az Europiccola egyes változatainál.
A Gaggia esetében csak arra tudok gondolni, hogy a vízterítő blokk el van kissé dugulva esetleg rohadva és a maradék lyukakon keresztül túl erős sugárban spriccel ki a víz a felső szűrőre és az Europiccolához hasonlóan kimossa a pogácsa felszínét. -
aradebil2
senior tag
válasz
Stauffenberg #124989 üzenetére
Sima C2 ippenhogy elég a 3 személyes Moka Expresshez, 20 gramm még az ultra világos CM Kenyából se fér bele, nemhogy sötét pöriből.
-
kmarci25
veterán
válasz
Stauffenberg #124989 üzenetére
Igen, drága, és mikor először találkozol az árával, akkor megdöbbent. Legalábbis nálam így volt. Nem értettem, hogy egy kézi darálón mi kerül ennyibe. (Mi kerül ezen a fotelon 5000 forintba?
) De sajnos ennyi. Én is Hario Skerton plus-szal kezdtem kotyogóval, aztán filterrel, aeropress-szel. És utána jött a Timemore. Nagy a különbség, érezhető, látható. Én mindenképp azt mondom, hogy menj a Timemore-ra.
-
zolnagy
őstag
válasz
sz.zs. #124992 üzenetére
Majd kíváncsi leszek a tapasztalatodra vele. A gép már nálad van? Mennyire pontos?
@Tomace91, próbáld ki az iparival. De úgy tedd fel, hogy a négy furat a vízterítőn egy furat nélküli helyre essen az iparin. Ha minden igaz 8 ilyen kis “sziget” van az ipari felsőszűrő szélén. Ha egyet bepozícionálsz egy lyukhoz, a többi is oda fog esni.
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB #124993 üzenetére
-
Tomace91
senior tag
Sziasztok,
Nem tudok rájönni, hogy miért mindig ezen a 2 ponton alakul ki channeling, hátha nektek van ötletetek. Mazzer Major E örlő új 151C késsel (még csak kb 2-3 kg kávé ment át rajta), ŰrGaggia, LM 14g-os szűrő, 92°C, WDT, disztribútor, Normcore V4 58,5 mm-es tamper, 58 mm-re vágott papírfilter a kávépogácsa tetejére. Hasonló problémával is szenvedek, mint #124929 AbbyFranzen emiatt a channeling miatt. Ezen a részen mindig ott marad a kávépogácsa alja a szűrőben, máshonnan kijön rendesen. Papírt még nem szeretnék alá tenni, mivel először megszeretném tanulni minden nélkül a rendes kávé csinálást és begyakorolni, hogy sikerüljön reprodukálni konzisztensen, utána már jöhet a pumpaszabályozó meg alulra is papír. Fura az is, hogy mindig itt alakul ki ezen a 2 helyen. Vízterítés ellenőrizve másik fórumtag által is és gyönyörű.
Ötleteket előre is köszönöm szépen!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Parci #124984 üzenetére
Pont pár hónapja mentem vissza Fujifilmre és be is húztam a váz mellé egy XF 18-55-öt, pedig van régi kitből XC 16-50 is, de egy X-Tx vázra nem az való.
Na de elég az érzelmi masszírozásból, értem mire akarsz kilyukadni, de a fotózásban sem lövök okvetlenül a high-end szintre. Értsd: XF 56mm f/1.2 helyett behúztam egy Sigma 56mm f/1.4-et. Fele annyiba kerül, de alig marad el tőle.
#124985 hoffman_: Most találtam az AVX-en Timemore C2 Max-et 27-ért, amivel már 30g is leőrölhető egy körben. Most a szemmértéket hátrahagyva lemértem mennyit fogad be a 4 személyes kotyi és 25g őrlemény ment bele (kifésülve a drótkefével, enyhén lekocogtatva a teljesen fullos állapottól egy hajszállal kevesebb). A sima C2-es elvileg 20-25g közé taksálja magát adatlap szerint, ott már nagyon ki lenne centizve.
#124986 p.lac: Nem kétlem, hogy bejönne, de 150 ojró. Ami lehet nektek nem sok, de nekem ez egyelőre ijesztő magasság árban, szállítással 60+ ezret költeni egy kézidarálóra.
#124987 dis236: Nálam úgy kezdődött, hogy egy lusta szar voltam és az akkori barátnőmmel Nespresso-t ittunk és örömködtünk, hogy mennyivel jobb, mint a kotyi, amin felnőttünk, de profi kávéért az erre szakosodott intézményeket kerestük fel. Aztán szétváltak útjaink, övé lett a Nespresso és egy barátomnál ittam egy kotyogóst és nem értettem hova dugta azt a pudvás, keserű, savanyú, kelletlenül égett, ragacsos ízt, amit mindenki más belerak. Pedig csak annyit csinált, hogy a valamelyik bolti, kicsit is jobbnak tartott, közepes pörkölésű arabicát átküldte egy pengés darálón, betöltés után megfésülte, előre forralt vízzel töltötte meg a tartályt és elzárta a gázt az első tüsszentésre. Leutánoztam és az elmúlt 1-2 évben elvoltam ezzel, nem bánt, nem harap, vannak ízei, egymilliószor jobb, mint a nagyi kávéja.
De tudom van feljebb is és a pengés darálótól mindenképpen szabadulnék.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
Stauffenberg #124983 üzenetére
K0-al nem hiszem, hogy mellé lőnél, én semmiképp sem adnám alább.
A homogenitásos probléma, ami a harionál még mindig jelen van az az, hogy nem egységes a szemcse méret eloszlás, azaz nem kb 80% a kívánt méret és van pl 10-10 % nagyobb és kisebb, hanem 50-25-25 az arány. Emiatt egyszerre lesz túl és alul kivonatolt a kávé, azaz keserű és savanyú. -
dis236
csendes tag
válasz
Én egy kicsit másik irányból közelíteném meg a dolgot.
Egyik haverom most kezd el belemenni a kávés témába, mondjuk ő otthon inkább french pressel tolta de ő is egy késes motoros cuccal tolta pár hónapig kamersz bolti kávéval és viszonylag jó elvolt vele.
Azért néha eljött velem kávézóba ahol begivott velem egy jó presszót vagy filtert és abszolút tudta értékelni szóval úgy voltam vele hogy megajándékozom egy Hario mini mill plusszal meg egy csomag kávéval karácsony környékén.
Nagyon örült neki és azt mondta hogy csinál vele finom kávékat, abszolút upgrade az előző setuphoz képest ami nyilván nem volt egy magas léc de attól még érezte a javulást.
Ezzel annyit akarok mondani hogy itt mindenki hozzá van szokva a jobb cuccokhoz és mindenki a tökéletes ár/érték arányra megy de végérvényesen minden attól függ hogy kinek milyen igényei vannak.
Javulás lenne egy olcsó kerámia kúpos őrlő (pl hario skerton)? -> igen
Nagyabb javulás lenne egy acél késes őrlő (pl k0)? -> igen
Megéri-e az árkülönbséget? -> a topicban levő emberek 99.99%-nak igen, de azt hogy neked is, azt már neked kell eldöntened. -
p.lac
tag
válasz
Most, hogy ezeket leírtad, a Kingrinder K6 a belépő, pl. az amazon.com-ról.
(Ha nem jönne be, értéken el tudod adni, de be fog jönni. És ezzel már elkezdhetsz filterezni.)
-
hoffman_
nagyúr
válasz
ha már úgy jöttél ide, hogy JH referenciákat hozol fel a kérdésedben, akkor szerintem messzemenően meg fogja hálálni az az extra ~10k, amit rászánsz az őrlőre
Hoffmann-nak van videója emlékeim szerint a pengés darálókról, azzal a konklúzióval, hogy miért ne. nem kell átlépned presso-ra, de még filterre sem, ahhoz, hogy megmutatkozzon az előnye egy kézinek. egy C2/C3, de akár egy K0 is teljesen jó alap. a késes konyhai kávédarálónak csúfolt valamibe két dolgot vagyok hajlandó rakni. fűszert vagy frei ízesített vackait, de már inkább utóbbit semnem kell ahhoz a legkisebb, leginkább kísérletező kedvű hazai kis specialty pörkölők 15-20k/kg kávéit próbálni, hogy értékelni tudd az eredményt. nekünk szinte mindig van itthon klasszik vonalról alap alzacafé blend, vagy pallyotz getup már-már kötelező. impresso brazilt én pont most fogok próbálni. ezek 2000-2500 körül mennek, tehát 10k/kg alatt. ezek általános bolti szemesnél azért drágábbak, de jó bab nélkül nincs jó kávé, ez a legnagyobb igazság talán ebben a hobbiban. a legolcsóbb, itt még ajánlott kg kiszerelés 7k körül van, szintén klasszik vonalról.
a kotyiban még annyi a csavar, hogy bár nem kell espresso finomságú őrlemény hozzá, de a filter kávék több lépcsővel durvább őrleményt kívánnak általában. tehát a kotyi kézi daráló tudni fogja, amire szükséged van, ráadásul ott a lehetőség, hogy bármikor kipróbálj egy filtert. egy beugró V60 főző vagy Aeropress ~10k pénz, de itt szerintem bárki szívesen felajánlja, hogy lepróbáld nála, ha kedvet kapnál. ez egy nagyvonalú ábra, amit pl. az én őrlőmhöz adtak, abban segíthet, hogy betájold, adott kávé őrleménye hol helyezkedik el egy másikhoz képest.
-
válasz
ha benéznél idővel a filter műfajba, oda kell csak igazán a jó daráló. alapból azt mondanám, hogy nem kell az egyelőre megcélzott vonalhoz sokat költeni, de ismervén téged a fotós topikokból
, elemző alkat vagy, nem a kimondott telibesz.rós. azt a 10 ezer forintot például biztos, hogy megéri rádobni, még olcsó kávéból is megiszod egy hónap alatt, míg a daráló életed végéig kiszolgál. szóval, azon nem gondolkodnék, sőt, én igenis eltolnám egy kingrinder k6-ig is (de azt most úgy sem fogod
), mert egyszer veszed meg. belépő random ócska kitobi kontra fuji 18-55. az előbbivel is lehet jó fotókat csinálni, de ki akar egy életen át azzal dolgozni?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
vendingo #124955 üzenetére
(Ez szól válaszként a többieknek is)
Köszi a Timemore C2 tippet! Eléggé felette van a "20 ezertől innen" kritériumnak (30k alatt sehol nem láttam) és egy 10k körüli őrlő volt a kiindulási pont, de én jöttem házhoz azért a bizonyosért a hardcore topikba.
De ne kíméljetek, tanulni akarok.
Amit hirtelen nem találtam, hogy a C2-vel mennyit lehet egyszerre leőrölni, de gondolom egy 4 személyes kotyinak mindegyikkel többször neki kell futni (bár nem vagyok benne biztos). A Kingrinder K0 áll talán legközelebb a 20k limithez (25k pénz), az 20-25 grammot ír a weboldalon.
Igyekszem elkezdeni jegyzetelni a mennyiségeket és megállapodni a jó eredményt hozó arányoknál, mert most főleg a szemmérték megy (tudom meddig kell töltenem a pengés darálót, de nem tudom ez hány gramm). De még James Hoffmann is azt mondja, hogy a lényeg a kosár megtöltése majdnem tele, ez kávéfajtától függően lesz ennyi vagy annyi gramm. A neten mindenféle infókat találok, hatszemélyes kotyira írnak 25 grammot és négyszemélyesre 35-öt, ez elég nagy szórás. Majd délután főzök még egy kört, akkor lemérem.
A Hario Skerton Pro-val nagyobb mennyiséget is le lehet őrölni egyszerre, de arra itt is panaszkodtak már többen (használom a keresőt is a tippeitek nyomán), hogy elég melós vele darálni, nehezen tekerhető és amit írtak még, hogy bár késes chopperhez képest sokkal jobb, de nem mentes a homogenitási hibáktól, amit érteni vélek mit jelent, csak nem tudok hova kontextusba helyezni (értsd: inkább a késes-motoroshoz áll közelebb a minőség vagy mondjuk a C2-höz, nem tudom érthető-e a kérdés).
Lehet rossz topikban vagyok és át kéne mennem az amatőrök/kezdők közé (szóljatok rám nyugodtan), de elmondom az elképzelést:
Valami egyensúlyt akarok az ár, praktikum és a kellemes kimenet között, ami mentes a tipikus kotyogós hibáktól. Amúgy főleg olyan kávét használok, amik fel szoktak bukkanni a szóbeszédekben, mint vállalható áruházi darabok (pl: Segafredo, Lavazza, Lidl világos/közepes pörkölések), szóval messze nem a 15-20k/kg kategória. Ha ezen a szinten is átjön a C2 vagy a K0 "ég és föld" előnye a Hariohoz képest, akkor fontolóra veszem, hogy többet szánjak rá.Lesz-e mélyebbre ereszkedés a nyúl üregében? Fogalmam sincs. Espresso felé nem hiszem, hogy mennék, mert mint írtam nem az a kedvenc műfajom (szeretni szeretem, de minden utcasarkon van már egy jó kávés hely ahova be tudok érte térni). Más egyéb műfajokba lehet belenéznék idővel.
-
rastacsz
tag
válasz
Flashback #124978 üzenetére
Az pedig jó kell, legyen egy bizonyos típusú gépen. Mindenki másnak csak egy szám.
Jelenleg klasszik, flat 9bar profil?
Tudsz profilt módosítani?
Előáztatás, akár kezdeti nyomás után egy 0baros blooming, alacsony flow rate, végig alacsonyabb, vagy folyamatosan csökkenő nyomás, hosszabb arány, stb? -
urak, kinu traveller érdekel valakit? nekem nem annyira szempont már a kompakt méret, inkább legyen nagyobb és könnyebben tekerhető, ezért is indultam el a k-plus, illetve occsó mostahaöccse, a k6 irányába.
-
Flashback
addikt
A Ház-as Colombia Huila-ból vett valaki?
Bárhogy állítom az örlőt tömény citromlé. Azt hiszem ideje a hőfokot emelni. Jelenleg 93°C fokon vagyok. Mennyire húzzam fel? 96? -
rastacsz
tag
válasz
RetepNyaraB #124974 üzenetére
Az mignonon belül altípusonként 1-1 darab
@sz.zs.
SSP cast v2, multi purpose, mindkettő tud jó espressot készíteni még régen pörkölt Velence környéki olaszból is, de a casttal könnyebb.
Filterre egyértelműen az mp tisztább, de a casttal kicsit komplexebb, édesebb. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
hyperspace #124970 üzenetére
700db mignon? Ezt el fogja adni, vagy az nem fontos? Azt látom, hogy brit tudósok szerint ez a legjobb házi őrlő, de mintha itthon nem lenne akkora sikere - legalábbis a használt piacból kiindulva, ahol hetente tuti van egy új felkerülő...
-
Tomace91
senior tag
válasz
hyperspace #124970 üzenetére
Ez nagyon jó, pont hétfőn akarok rendelni amúgyis!
-
icm
tag
válasz
Izébigyóka #124969 üzenetére
A baristapro 8-10g kosarát közepes pörivel puck screen nélkül 10.8g ideális, világos pörivel pedig 11.5g. Nálam ezek váltak be. Puck screennel a Tobee által említett ~2g kevesebb. Azzal tudja a névleges töltet kapacitást.
-
Izébigyóka
újonc
Igazából őrlő csere volt, be lett újítva egy Mignon Zero és ehhez kellett a mérleg is.
A szimpla, névtelen szűrőmet használtam és ott döbbentem meg, hogy 16 grammal pakolom.
Sajnos ez nem valami költséghatékony, így rendeltem egy Baristapro 8/10-est.
Ezt is maximumig töltöttem a végére, mert hozzászoktam a 16 gramm ízvilágáhozKaptam egy nyitott kart kölcsönbe, itt látszott, hogy csatornásodik. Ezért gondoltam a disztribútorra, ebből is az ék formájúra. A cél a 10 gramm lenne.
-
kitöröltem a nyelvtanító passzusokat. természetesen mindenki írjon tiszta erőből annyira helyesen, ahogy csak bír, de az ezen való pattogás egy fórumban többnyire (értsd: mindig) kontraproduktív. ráadásul nehéz ügy ez, mert bár sokan hajlamosak magukról azt gondolni, hogy helyesírásuk pedáns, ez többnyire nem igaz, csak nyelvi-helyzeti nehézség függvénye, hogy mikor véreznek el... (én például az összetett szavaknál)
kávé, inkább, bitte
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Izébigyóka #124959 üzenetére
-
icm
tag
válasz
Izébigyóka #124959 üzenetére
Avx ék formám van, szimpla kosár mint a gyári vagy pl
VST? Mert utóbbihoz szerintem nem jó, mármint ahhoz a szűkítő miatt nem jó. Kúpos / íves (amihez pl 58as tamper kell nem 41es) ahhoz jó. A 13g nem sok egy kicsit? Én emlékeim szerint valami 9-10gvel használtam az olcsót amit adtak a gép mellé. -
vendingo
veterán
Ha már mérleg a téma. Utazós (fedeles) filléres mérleget keresek. Csak a 18g bab kimérésére kell, nem kell semmi extra funkció, se extra precíz/pontos működés. Nekem 0.3g nem oszt nem szoroz, az se érdekel, ha lassan áll be/ingadozik a mérés. Van valami bevált alis vétel?
-
Izébigyóka
újonc
Akinek van állítható disztributora, megtudná mondani mennyi a minimális mélysége. Arra vagyok kíváncsi, hogy túltöltésnél lehet-e használni ? Pl szimpla 9 grammos kosár, 13 grammal töltve... ott működne ?
-
gtr313
csendes tag
Szigetszentmiklós környékén tudtok egy megbízható, igényes kávégép szerelést vállaló fórumtagot/szerelőt. Semmi komoly, csak egy podos gépbe kellene OPV-t rakni. Köszönöm
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs. #124937 üzenetére
Ez csak azért volt érdekes számomra mert valamikor régen próbálkoztam én is ilyesmivel de vélhetően a régi őrlőim miatt nekem a filterre és omni pörkölt kávékkal nagyon szenvedtem a csatornásodás miatt, ezért bár ha sikerült egy jót húznom akkor tetszett amit kaptam a csészében de tízből talán kettő lefolyás volt szép a többi borzalmas, így feladtam.
A Majorral még nem próbáltam. -
vendingo
veterán
válasz
Stauffenberg #124950 üzenetére
Timemore c2, vagy kingrinder K0,1, 2, 3.
Ha kicsit is komolyabban érdekel a kávézás, és félő a lejtő, akkor Kingrinder K4/k6, ami egyben akár végállomás is lehet. -
válasz
rastacsz #124939 üzenetére
Köszi, le is csaptam rá…
Már régóta gondolkozom, hogy ki kellene próbálni az izgalmasabb 64 mm-es kések közül párat, összehasonlítani a MajorralEz pedig ehhez kitűnő alany, pláne, hogy még alkudni is tudtam
Tényleg …. melyik kések a legjobbak presszóhoz ebben a méretben? -
kmarci25
veterán
válasz
hoffman_ #124951 üzenetére
Csatlakozom. A Hario őrlő és a Timemore 2 külön liga. Nekem C3 van, kotyogóra és drip-re, V60-ra azt használom. Elég gyors, jó az anyaghasználat, jó megfogni, és mintha valamennyire antisztatikus lenne az őrleménytartály, de azért spriccelni a babákat itt sem árt. Ha most vennék, akkor Kingrinder lenne a választott, de az bőven 20 fölött van. Alin, Amazonon érdemes megnézni a Timemore-t, hátha...
-
válasz
hoffman_ #124949 üzenetére
egyetértek, 23e ft sok pénz egy mérlegért. az épp az a sok, amit, mivel hobbi, lenyel az ember.
(rég meghaladta a saját preferenciáimat a topik, a milliós kávégép, daráló, pláne, ha aztán egy papírszűrőbe őrölt kávéra locsolt víz adja a zseni filtert, amihez tényleg semmi sem kell, csak egy vízforraló)
viszont az tök jó, hogy ha az ember érti már a folyamatokat, akkor igazából a méregdrága cuccokat meg lehet kerülni és közel olyan jó eredményt elérni a töredékéből. a drága kávé pedig... hát, mi legyen drága, ha egyszer abból készül a végeredmény?
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Stauffenberg #124950 üzenetére
Hario már kotyihoz is kevés. nagy a szórás az őrleményben, nem is feltétlenül lehet vele igazán finomra darálni kotyogóshoz, arról nem is beszélve, hogy 4 embernyi kávébab bele se megy és megőszülsz, mire ledarálod (mondjuk talán egyikbe se fér négyes kotyi szűrő mennyisége, határeset, lehet, hogy két-körös egy négyest megtölteni, 30g fölött nem fogad be nagyon egyik sem).
Timemore C2 a topik ár/érték bajnoka erre a felhasználásra. ha esetleg feljebb lépnél, átnéznél espressora, adjaég török koffira, akkor 1ZPresso JX / Kingrider K4/K6 hosszútávon jobb. C2 25-30k körül, utóbbi három 45k körül.ui.: egy cimbora pont a héten vett megfáradt Hario után egy Timemore-t és nem győzött ujjongani, hogy mekkora ég és föld a különbség használatban és eredményben is - kotyihoz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 2Drive Off-Road 8.5" Hoverboard
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- DJI MINI 4K Fly More Combo 1 órát repült teljesen új és hibátlan DJI CARE CSEREGARANCIA!
- DJI NEO MotionFly More Combo drón szett - 4 akkuval és kofferrel - alig 2 hónapos
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 15 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest