Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Közülünk vette meg valaki a veszprémi űrgaggiát?
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bluesfan
tag
válasz RetepNyaraB #111301 üzenetére
Igen, bár nem űr, "csak" full tuning. Elsősorban akkor érdekelt volna, ha réz az a bojler, de kíváncsiságból így is elhoztam. Rövid teszt után elképzelhető, hogy átadom valakinek, aki ilyet keres.
-
bluesfan
tag
válasz RetepNyaraB #111303 üzenetére
Ja, aszerint valóban, csak igaziból meg alamónium. A többi paraméter viszont igaz, fragola féle full tuninggal ellátva. A MM nagyon szép állapotú, mondhatni karcmentes, 58 mm-es dózeres, automata kivitel, jó késekkel.
-
-
bluesfan
tag
válasz rastacsz #111305 üzenetére
Igen, előtte megszemléltem kívül-belül. Kissé csalódott lettem a bojler láttán, de végül az összkép így sem volt rossz.
sz.zs. "S így már nem is jó vétel, sőt…. inkább pont árában van."
Igen, de nem is nyerészkedési céllal vettem és, ha nem tartom meg, ennyiért szerintem elmegy, tehát bukó nélkül kipróbálhatom.
Ettől még a ferdítéssel egyetértek.[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz bluesfan #111302 üzenetére
Hát akkor az pont a legnagyobb hazugság, félrevezetés, kb. semmi mástól nem lett volna ennyire jó vétel. Én is majdnem beindultam a rézkazán miatt.
Most, ha valaki nem ért ennyire hozzá, elhozza, akkor jól át van verve, így se szar vétel az őrlővel, na de akkor is...a rézkazán+csövezés kb. 70ezer, és akkor a minit esetleg szabályozni kell, kés csere, meg átalakítás a dózerről. + 10ezrek.
Nincsenek itt csodák.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
tag
válasz Libretom #111273 üzenetére
...azé nemá'!
Talán nem az volna a lényeg, hogy kancsó formája van az edénynek.
Meg kéne nézni, hogy mit is csinál a szűrője a vízzel - gondolom, az eggyel lényegesebb.
Én anno mülleres kancsóval szűrtem, és meg is mértem a keménységet meg a pH-t. A keménység lényegesen csökkent, kb. olyan lett, imnt a valamelyik babavízé (talán a Veráé), a pH meg nem változott gyakorlatilag.
A másik, hogy alubojlereket fotózott mindenki horrornak.
1. Ha nem az van a gépben, akkor -ugye- nem feltétlen relevánsak a belinkelt fotók;
2. Nem tudjuk, hogy nem voltak-e az érintett alubojleres gépek rézcsövezve - ha igen, az bizony erősen segíti a korróziót. (Korábban vmikor írtam itt erről, meg tettem is be fotót arról, hogy mi tud történni egy nap alatt egy alu-réz galvánelemmel.)
...persze mindenki azzal szűr (ha szűr), amivel akar.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
RetepNyaraB
veterán
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #111316 üzenetére
ahogy látom páran rámozdultunk innét a kincsre. én csak a gaggiára mentem rá. igaz helyben nem kellett volna sokat menni érte.
-
Toobee
veterán
Köszönöm szépen a nyomásszabályzós válaszokat!
Más:
Acia első nap. Bele is futottam egy bosszantó dologba. 9:59-nél leáll az időmérés, Gagné AP receptet próbálgatom épp. Majd megnézem, hogy az appban számol-e tovább. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #111292 üzenetére
Először nem akarta tölteni, de aztán rájöttem, hogy dropboxot megzavarhatta a . a fájlnévben és levágta a .csv-t az adatfájlok végéről Visszanevezve már betöltötte.
Azért némi továbbfejlesztés még ráférne a programra... arra jöttem rá, hogy a grafikon máshogy néz ki attól függően mit töltesz be "fő" adatnak és mit összehasonlításnak. Régebbi K-Plus-os mérésemmel próbálkoztam.
Ha a K-Plus-t töltöm be először, akkor ezt látni:
Az elsőnél szépen látszik, hogy az Ode-nál nagyon fine gyakorlatilag nincs, míg K-Plus-nál azért ott van. A második kép alapján viszont azt mondanám, hogy a K-Plus-nak kevesebb a fine-ja... (nyilván direkt összehasonlítás az eltérő kávé miatt nem lehet, szóval ez inkább csak hipotetikus elemzés a grafikonok összehasonlítására)
Túl nagy szemcsékkel meg pont fordítva, az elsőről úgy tűnik, hogy Ode-nál szinte egyáltalán nincsenek, másodikon viszont azért látszik, hogy előfordul.Aztán lehet expert módban valahogy lehet standardizálni a kijelzést, annyit nem játszottam a programmal...
Amúgy azt gondolom, hogy az a kiugró oszlop a nagy szemcsék között mérése hiba lehet, lehet nem töröltél pár clustert amit kellett volna. Legalábbis furcsállanám ha az amúgy alacsony számú nagy szemcseméretben ami szép lineárisan csökken lenne pont egy szemcseméret (tartomány) amiből hirtelen sok lesz Majd később megpróbálom a kép alapján reprodukálni a grafikont.
Amúgy az én méréseim Roastopus Starfish-el készültek még júniusban (azt sajnos nem írtam fel, hogy akkor épp milyen területről volt). Nyilván az eltérő kávé miatt az őrlők direkt összehasonlítására nem alkalmas a fenti kép (bár még mindig kéne csinálni egy "ugyanolyan őrlő ugyanaz a beállítás de különböző kávék" kísérlet mennyire eltérő grafikont eredményeznek, lehet a különbség kisebb, mint elsőre várná az ember).
"Acia első nap. Bele is futottam egy bosszantó dologba. 9:59-nél leáll az időmérés, Gagné AP receptet próbálgatom épp."
Erre én is nem rég jöttem rá az AVX kínai mérlegemmel kapcsolatban, ugyancsak a Gagné AP-s recept alapján... De egy ~10k-s mérlegnek ezt azért elnézem Főleg, hogy bár finom lesz az a kávé, ritkán van türelmem ennyit várni rá, szóval pár próbálgatás óta nem erőltetem a dolgot 5 percig szoktam áztatni, drasztikus különbségek onnantól már nincsenek tapasztalatom szerint.[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #111320 üzenetére
Értem, amit mondasz. Ha valamit hasonlítasz egy másik dologhoz, akkor csak a "fő" profil görbéjéig terjeszti ki a másik adatsort. Tehát az első betöltésnél a K-Plus szűkebb tartománya miatt nem látszik az SSP teljes valójában, a másodiknál viszont már az SSP a fő adatsor, így pedig levágja a K-Plus legalsó tartományát, ahol neki még bőven van fine-ja.
Nagyon érdekes, hogy rávilágítottál erre, köszönöm szépen!
-
bayarena
aktív tag
Kolegam most vett egy Decent DE1XL kavefozot, egy ECM Synchronika melle.
Kivancsi leszek, hogy mik lesznek a tapasztalatai -
contaxg
veterán
válasz contaxg #110726 üzenetére
Két hete írtam, hogy egy durranással elfüstölt Lelit a kávéfőzöm. Pár napja megérkeztek az alkatrészek egy sima regisztrálatlan postai borítékban Olaszországból. A posta többe került mint az alkatrész (Σ €8). Most volt egy kis is időm foglalkozni a javítással. Két izzót rendeltem mert a még működőt is lecseréltem, biztos ami biztos.
Megjött a kedvem egy PID beszerelésére. Hol és milyet érdemes beszerezni
A beépítésről video vagy leírás elérhető valahol?[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Gosti
csendes tag
Üdv mindenkinek! Tippet/segítséget kérnék, mindenekelőtt a PID-guruktól. Adott egy 2005-ös évjáratú, igényesen tuningolt (Auber PID + Auber RTD szenzor + Auber relé) Gaggia Classic, melyet évek óta elégedetten használok. Pár napja viszont a robusztásabb (70/30, 60/40) kávékból is minimál cremás, savanyú csapolásokat produkáltam...Az ok: 89°C-ra állított PID-nél a kilépő víz 78°C volt - aztán 96°C-ra állított értéknél is ugyanennyi . Mi lehet az oka?
yeahhh
-
Toobee
veterán
Kávé ajánlás:
COFFEE PLANT - Honduras La Fortuna 250g
Van benne egy nagyon édes, már-már mézbe hajló íz, szerintem erre illik a dark grapes ízjegy. -
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Gosti #111329 üzenetére
Ha változatod a cél hőmérsékletet, akkor célszerű az autótuningot is futtatni. Két hónapja még azt se tudtam, hogy eszik vagy isszák a PID-et és szívtam egy hétig a GC-vel. Mindenkitől azt vadásztam, hogy a PID-nek mi a jó beállítása. Aztán rájöttem, hogy az auto tuning beállítja a megfelelő paramétereket.
Arra is gondoltam, hogy csapolás közben kapcsolom be az auto tuningot, de addig még nem mentem el
-
HÁZIGAZDA
válasz Gosti #111329 üzenetére
ebben mondjuk nincs sok ráció. az auto-tuning csak állít a p-i-d paramétereken, ami azt befolyásolja, hogy hogyan jut el a pid a beállított célhőmérséklethez, gyorsabban-túllendülősebben, lassabban-közelítősebben. de ha beáll rá, akkor az elvileg annyi, és nincs olyan, hogy mind 86, mind 96 foknál stabil, és közben ugyanúgy 78 fokos víz jön ki belőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gosti
csendes tag
Szvsz valami történt a sötét lelkében, mert ha nehezen is, de rájöttem, hogy folyamatosan világít az "Al" LED a kijelzőn, és az korábban nem így volt. Ezért (is) megtúrtam az Auber honlapját, próbáltam okosodni , és elindítottam az auto-tuningot. Móka-kacagás
yeahhh
-
bluesfan
tag
válasz fragola.6035 #111334 üzenetére
Én is úgy érzem. Pláne az első néhány tesztcsapolás után. A gépekkel nincs is bajom, a félretájékoztatás fájt egy kicsit. Az eladóval beszélgetve inkább a hozzáértés hiánya, mint az átverési szándék érződött. Mindegy. Egyelőre úgy néz ki a Mini megy, a GC marad, ugyanis csak együtt voltak vihetők.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Parci #111332 üzenetére
Ebben igazad van. Ráció az nincs benne, de javít a helyzeten. Ehhez még állítani kell azt paramétert ami a mért és valós hőmérséklet közötti korrekciót végzi. Az is segít egy kicsit, de nem oldja teljesen a problémát.
TL;DR
A GC+ hőmérséklet érzékelője a kazán falát méri (helyesen, mert azt fűti), a kazán meg alig 100ml, de ezen segít a rézcső tuning amiben 300-400ml meleg víz van (hidegebb mint a kazán fala). Nálam a víz hőmérséklete a kazán tetején ~3 fokkal kevesebb mint amit a pid mér ezért nálam 3 fokos eltérés van beállítva. Csapoláskor mérem a kifolyó vizet, ami ~5-7 fokkal kevesebb mint amit beállítottam. Ennyit esik a háromjáratú szelepen és a fejegységen keresztül. A kazán fala lassabban reagál mint a benne keringő víz, ezért amire a pid elkezd rámelegíteni és a kazán fele megint felmelegszik és felmelegíti a vizet már túl vagyok az egészen.
Ennek a problémának a csökkentésére azt találtam ki, hogy a pumpa szabályzót alacsonyra veszem és a csapolás kezdése után amikor a nyomás lassan felmegy 5-6bar-ig lekapcsolom a pumpa vezérlőt (vagy minimálisra húzom vissza) és megvárom amíg a nyomás - magától - visszaesik 2-3 bar-ig. Ez kb 5-10 mp szokott lenni. Ez nálam az előáztatás és eközben van ideje a pid-nek, hogy a leesett hőmérsékletet gatyába rázza. Aztán a pumpa szabályzóval lassan felmegyek 9bar-ig az opv küszöbe alá, ezzel meg a vízhozamot tudom korrigálni. Elég macerás, de egyben móka is.
-
HÁZIGAZDA
válasz lszlfrng #111336 üzenetére
én ezt értem/tudom, de tetszőleges offset mellett sem lehetne az, hogy a célhőmérsékletet 10 fokkal változtatva semmit sem változik a kilépő vízhőfok. na de mindegy, mert közben megoldódott, annyira meg nem pörgök rajta, hogy pontosan miért
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gosti
csendes tag
Csak hogy igazad legyen : nem oldódott meg, az előbb ránéztem/rámértem (ugye, a kisördög) - és ugyanaz a hibajelenség , szóval továbbra is várom a tippeket
yeahhh
-
bbalint01
csendes tag
válasz stereofan #111229 üzenetére
Hello! Szétszedtem, egy műanyag szelep van benne, szerintem a benne levő gumi elfáradt. Csatolok képeket. Írtam Expolygonnak. Ránézésre szerintetek esélyes hogy lesz csere, vagy kezdjek el másik gép után nézni?
[ Szerkesztve ]
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
stereofan
tag
válasz bbalint01 #111339 üzenetére
bár sokminden van az expolygonnál, szerintem meglepő lenne ha ebben tudnának segíteni.
ha nézel hasonló kisgépet, akkor ugyanott vagy mint ezzel (pl. egy dedica-val), tovább használhatod a nyomasfokozós kosarakat a bolti őrölt téglákkal, vagy bátran feljebb lépsz és megnézed milyen mély a nyúl ürege = belépés a gép + őrlő + friss kávék világába. ez utóbbi inkább ami ezen a fórumon jelen van, segítséget ebben biztosan fogsz kapni itt.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
bbalint01
csendes tag
válasz stereofan #111340 üzenetére
Szia! Igen, erre gondoltam én is, hogy feljebb lépnék. Bár mindenhol az őrlőt írják mint legfontosabb, nekem most mégis gép kéne, mert anélkül egyáltalán nincs kávé
A szempontjaim:
- Képes kiváló kávéra, ha majd később lesz őrlőm is
- Tartós, jó minőségű alkatrészek
- SzervizelhetőMerre keresgéljek? Annyi infó van mindenhol, hogy el vagyok veszve... :S
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
iatti
aktív tag
válasz bbalint01 #111341 üzenetére
szevasz! akkor most a nyúlüreg bejáratánál állsz két lehetőség van. veszel megint egy ilyet,amit most használsz./bocs,nem néztem utána mi ez/ vagy veszel egy gaggia baby-t,vagy egy gaggia classicot. mostanában a classic a menő . aztán őrlő,minimum egy graef,vagy az etalon mazzer. persze ez a kombó kb 180-200 pénz.
-
stereofan
tag
sokan használnak itt gaggia classic gépet, én is ezt mondanám. ha most tényleg nem akarsz őrlőt venni akkor mindenképpen egy nyomasfokozós kosárra is szükséged lesz.
de egy frissen pörkölt frissen őrölt kávéval bármilyen gépnél új dimenziók nyílnak ki.
nemrég említettek itt a fórumon egy eladósorba kerülő mazzer mini őrlőt, na az pl. ideális lenne egy classic mellé.
de ha rendesen működne a géped, egy sima (nem nyomasfokozós kosárral) akkor azon is nagyot dobna.
szóval tényleg kulcsfontosságú az őrlő meg az is ami belekerül.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
zolnagy
őstag
válasz Gosti #111338 üzenetére
Én arra gyanakszom, hogy a hőelem vezetékében lehet valahol törés, és/vagy a PID saru csavarja lazult meg itt.
@lszlfrng : [link]
hogy számoltad ki a 300-400 ml-t?
A példa kedvéért 4m 6-os rézcsőben ~50 ml víz van.
Az én rézbojleres GC-men 2,5 m rézcső van, amibe ~30 ml víz fér.[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
Helló
Első tanácsom: fuss, menekülj, szokj le a kávéról!
Második: @bluesfan hamarosan hirdeti a mazzer minit, az egy jó kezdő/haladó őrlő, apró módosításokkal, kiegészítőkkel (tölcséres átalakítás az adagoló helyére, "garatszűkítő" a babtartály helyére) egy nagyon jó kis egyadagos gépet eredményez.
A félautómata kávékészítő apparat vonalon mondanak majd valamit, de a tuningolt/moddolt gaggia classic az általános belépő. De a rancilio silviát is nézegettem, mivel alapból réz bojleres, de kb évente új széria volt belőle, mint a telefonokból és elvesztettem a gyengén felvett fonalat. A gaggia classic is szériától/gyártás helyétől függően könnyen tuningolható, de valamelyik évjárat nem, aztán az újabbak pedig talán megint igen.
Én viszont a karos manuál vonalon indultam el a flair signature-rel, ez nyomásmérős, a vízhőfok a felhasználó által kb-ra belőtt tartomány, egyszerű, mint a faék. árban pedig egy jó állapotú, tuningmentes gaggia classic, vagy egy avx tb1+baristacsomag kombó.
De még ott van a cafelat robot, ami egy jó állapotú tuningolt gaggyia classic / vagy pedig egy 0km-es új alap gc ára. Ez szintén nyerő cucc.
Ott vannak még a magasabb áraktegóriás gépek, hx-es /heat exchanger-es, ami házi felhasználásra szuper, de már nem annyira a belépő szint. (árban ugye kinek mi, mert azért itthon is van a 200k fölötti autómatáknak bőven piaca)
Vannak ugye a kazános lever /(magyarul ?karos?, de azok a pumpás, szűrőtartós gépek a magyarban valamiért...)gépek, amikről egyelőre sokat nem tudok (pl europiccola, bezzera, stb)
meg számtalan közösségi finanszírozású és/vagy kisebb szériás kávékészítő alkalmatosság
Ezek még csak az espresso vonal
ott van a (magyarul) filter, ami lehet frenchpress jellegű áztatós, leszűrős és dripper jellegű áztatós, közben csöpögős és ezek közel végtelen arányú keveréke (elnézést, a szakbarbár megközelítésért, nyugodtan javítsatok ki)
Aztán ott van még a kávé.
Meg a tárolása.
De azt se felejtsd el, hogy a kávéd 90+%-a víz!
Mondtam, hogy fussThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Peti...(16v)
tag
Jófogáson rotós Rocket Giotto, ha valaki ilyesmit keresne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest