Hirdetés
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Szólánc.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz gboszi #102351 üzenetére
Szép dísztárgy. Able cone-nal (és cLone-nal) nem rossz amúgy, de papírral lassú a lefolyás, mert feltapad az üvegen, a hariot ezért jobban szeretik.
Bort is lehet benne dekantálni.
Nekem a 3-as van, épp hogy belefér annyi kávé egy fémtölcsérbe, hogy megfelelő legyen az arány fél adaghoz. De a V60 jobbat főz papírral. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz kzoltann #102345 üzenetére
Megpróbálom ezt is, köszönöm a tippet!
Nordát nem használtam sosem és nem is tervezem, sok lenne a hulladék a műanyagból és a vízből is, mert a Strietman-ból leengedem mindig a vizet használat után. Nem lehet elfőzni belőle az utolsó cseppig a vizet, mert a fűtőszálat kinyírja. Szóval a kb 3-4 dl vízből párolog is, meg mondjuk 1-2dl marad, amit leengedek, azt már kiöntöm, nem használom újra.Eddig Kalmár, Roastopus és CM kávék váltották egymást, meg egy rendelésem volt Paljoctól. Azokból ki tudtam hozni a lényegét, legalábbis meg voltam elégedve az eredménnyel.
@WarLock07222: az előáztatást is próbáltam, nem vezetett eredményre. Ezért gondolom, hogy most nem én, hanem a víz a leggyengébb láncszem. Az arányaim nagyjából ezek, amit te is írtál, bár az 1:1,5 elég rövid, nem probáltam még. Kávétól függően nagyjából 16g-ból jön 35-40g. A Strietman lökete adott, eddig a legtöbb, amit kipréseltem belőle olyan 42g volt.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
gboszi
senior tag
-
kzoltann
aktív tag
válasz djboris #102350 üzenetére
Pont ezt nem értem én sem miben nyilvanul meg a sznobsága. Több alkalma volt kiserletezni kávéval, szélesebb körben kostolt.
Azt én nem tekinteném sznobságnak, hogy az átlag alatti kávékra, vagy áruk szerint nem jol teljesito gepeket nem dicséri tul, és ha foz egy rossz kavet akkor mer hozza arcot vágni. -
WarLock07222
tag
válasz SteelCowboy #102354 üzenetére
Én most a Robottal nyomatom a Bagira-féle Guatemalat. Olyan 18.2g megy be és 36.0-36.5 között jön ki. Amúgy amiről videót tettem fel, az volt ugye az első próba, ott 38.2g jött ki ugyanebből az adagból és már jócskán testtelennek érződött (bár az ízek rendben voltak), szóval ez az 1-2g differencia is iszonyatosat tud dobni vagy rontani a végeredményen ezzel a kávéval. A korábbi kávéimat amúgy ettől sokkal megbocsájtóbbnak éreztem. Ettől kisebb dózisra nem biztos hogy rámennék, mert nem biztos, hogy jót tesz már az ízvilágnak, ha ettől is finomabbra van darálva az őrlemény. De lehet kiváncsiságból délután rápróbálok egy 16 grammos adagra, csak kiváncsiságból, hogy mégis mi sül ki.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
nincs ennyi ebben a jh-témában, feleim
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
én meg iszom az omniroászt szegedieket, és igazán emlékezeteset még egyszer sem sikerült csinálni. magamnak icipicit sötétebbre fogom pörkölni ennek fényében (kaptam zöldben és barnában is).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz WarLock07222 #102360 üzenetére
Megpróbálni meg lehet, de ez olyan alma a körtével eset, mert a Robotnak 58-as kosara van, a Strietmannak 49mm-es,tök más a kávépogi dimenziója.
A 15g-os gyári IMS-féle kosárból van hozzá 3 db-om, abba megy 16g körüli kávé. Még annyit tudnék rajta variálni, hogy szerzek 18g-osat is Woutertől. Biztos változna vele kicsit az íz, de nem éreztem szükségét.
Majd megpróbálom rövidebbre húzni, de azt is csak úgy érzésre, mert a mérlegem túl vastag, nem fér be a csésze alá, úgyhogy mindig utólag mérek .We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
WarLock07222
tag
válasz SteelCowboy #102364 üzenetére
Óh igen... Ez kimaradt, hogy csak 49mm-es kosárral dolgozol. Akkor tényleg tárgytalan az összehasonlítás ebből a szempontból. Illetve ahhoz lehet extrém sok lenne a 18g a pogácsa vastagsága miatt. Akkor marad a rövidebbre húzás
-
Tomi_Sci
őstag
válasz Bali27 #102332 üzenetére
Ha esetleg még küzdesz fele, itt van pár kép a fémlemez eltávolításáról, a második képen vannak a rugók, neked a vízszintes esett ki.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
zolnagy
őstag
Basszus, a hülye macska elvitte a hozzászólásom (már nem először)! : [kép]
Szóval akkor röviden. Ünnepek előtt betáraztam pár Kapucziner kávét. A napokban bontottam a Kenya AA Top Baragwi Guama-t, amin már először is éreztem valami ismerős ízt. Most jöttem rá, hogy aszús szőlőszem (vagy bor). Nagyon adja.
Ja az arányok: 18,5 g kávéból 39g ital IMS 12-18g (24,5 mm magas) szűrőben. 10-15s előáztatás 1-2 baron, majd 6-7 barra lassan fel.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz zolnagy #102368 üzenetére
Annyira frusztráltok ezekkel a posztokkal, el nem tudom mondani. A kávé
főzéskészítés azért nem egy kvantumfizika basszus, én meg képtelen vagyok bármi értékelhetőt húzni. Legjobb esetben kellemesen jellegtelen. Mondjuk egy pont ilyen műveletből, mint részletezed, 10/6 valami savanyú rettenet jönne le. Na mind1, fordítva vagyok bekötve valahol, vagy a gépemben nagyon nem kóser valami[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomi_Sci #102367 üzenetére
Jah én is egyszer szedtem szét, orbitális szopás volt azt a rugót a helyén tartani összeszereléskor. Kifejlesztettem valami fogpiszkálós technikát rá, de nem emlékszem már és nem is áll szándékomban többé szétszedni. Főleg, mert eladtam
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #102369 üzenetére
Hoffmantól kell tanulni, sokat segit.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Toobee
veterán
Kell egy jó daráló, az nagyon alap. Odáig sok csalódás fog érni. Én személy szerint biztos nem ajánlanám megvételre ezeket a kiskúpos vonyítókat, mert ha elmozdulnál a robis, sötét vonaltól, akkor csak a csalódás lesz a csészében.
-
zolnagy
őstag
Hidd el, én is így voltam sokszor. (még a gépeimet is el akartam adni)
És csatlakozva Toobee posztjához, az évek alatt én is arra jutottam, hogy a jó alapanyag (kávé) után az őrlő a legfontosabb. Jó nyilván egy jó gép sem árt, de egy bizonyos szint elérésekor nem az tesz hozzá sokat a végeredményhez.
Ha mindez megvan, akkor lehet kísérletezni az előáztatással nyomással, hőmérséklettel. Régebben nem használtam sokat (klasszik kávénál inkább csak rosszabb volt), de a gyümisebb vonalon nálam is bejött a hosszú előáztatás, kisebb (6 bar körüli) nyomás az ezzel járó picivel finomabb őrléssel. Most jelenleg olyan kávéim vannak, hogy ilyen módon készítem mindet a szünetben.
Amúgy én sem tudom megmondani a kávék 99%-nál, hogy milyen gyümölcsöt, ízt érzek benne, csak azt, hogy jó, nem jó, @va jó.
De ez a mostani annyira adta az aszús ízt, hogy még én is beazonosítottam.
Ilyen egyértelmű ízt régebben éreztem Paljoy apricot illusion-jánál (sárgabarack), meg valamelyik yrga-nál az epres ízt.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz zolnagy #102379 üzenetére
Phoenix van őrlőben (bár kicsit régi), nem hiszem, hogy az a vállalhatatlan kategória.
Minden szar vuduval fel vagyok szerelkezve és nem érzem magam képezhetetlennek. Január=fragola, ki akarom méretni a GC-t. Ha azt állítja minden rendben, eladom a 'csába és veszek egy neszpresszót"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
WarLock07222
tag
válasz gboszi #102351 üzenetére
A feleségem pont a Tigrisben volt, amikor ezt kiraktad, úgyhogy kértem, hogy hozzon belőle egyet. Ennyi pénzért tényleg jó víz / bor / akármi kiöntőkének is. Adnak amúgy mellé egy fémszűrőt, amit kiváncsiságból rögtön ki is próbáltam 16grammal. Azt hiszem ez a része a csomagnak megy a kukába, mert a víz úgy folyt rajta át, mintha ott se lenne, cserébe az összes fine is átment vele együtt, bele az italba. Szerencsére egy V60-vel még sikerült menteni rajta valamennyit utólag, de hát nem lett életem kávéja. Ahogy néztem amúgy a papír se túl olcsó ehhez a cucchoz (5000Ft/100db).
Szóval ha budget filterezés a cél, akkor tényleg inkább műanyag V60 + papír.
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #102383 üzenetére
Na itt egy hiba. Miert van az örlőben?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
SoundON
tag
Valakinek van tapasztalata fémfilteres (fellow prismo, ims, able disc) Aeropress-es presszókészítésben? Értékelhető eredményre lehet számítani?
[ Szerkesztve ]
-
Warloo93
tag
Nem vagy magad. Nálam pl az összes shot keserű, de kegyetlenül.
Eladom a rossi-t aztán beszerzek egy graef-et inkább -
Daneeka
senior tag
válasz SoundON #102387 üzenetére
Nekem van, hozza a kissé bizonytalan régi idők godshot feelingjét akkora csoda ha jól sikerül. (mondjuk a módszeremmel van a baj, az említett eszközök gondolom konzisztensebbek, én tampolok az őrleményre, ráteszek egy AP papírt és arra öntök, kb. 5-ből 4-szer felszedi a papírt a víz, elkezd így ázni a puck teteje vagy kvázi szétesni ha a nagyon jön lejjebbrol a bloom bubi és akkor jön egy egyszerre alul és túl oldott pia a pohárba.
Részben ezért kidolgoztam azóta egy "immerziós kotyesz" receptet, na az mindig elér egy elég jó szintet, hasonlóan a cuppinghez.[ Szerkesztve ]
-
Szabász
csendes tag
Végül áttértél a szimpla adagra? Vagy csak tervben volt?
-
norby_42
aktív tag
válasz WarLock07222 #102384 üzenetére
Lifehack: a sima 2es Melitta papírt lehet úgy hajtani, hogy jó legyen bele. Én sima DMest használok
Eat pasta, run fasta
-
kzoltann
aktív tag
Most ajánljunk nespresso gépet vagy megvárjuk a januart?
-
zolnagy
őstag
Bár nekem nem volt, de az itteni vélemények alapján a Kinu Phoenix is jó örlő pedig. Milyen kávéid vannak most?
[ Szerkesztve ]
-
gboszi
senior tag
válasz WarLock07222 #102384 üzenetére
Na ezt jó tudni, köszi Attól még lehet, hogy decantnak behozom. De akkor V60 lesz. Alá mit rakjak? mi ajánlott? Valami IKEA-s cucc esetleg?
"If you're good at something, never do it for free!"
-
norby_42
aktív tag
válasz WarLock07222 #102396 üzenetére
A lefolyást nézve a V60ra, a papír vastagsága meg talán a Chemexre. Ízre amúgy sem tudnék megkülönböztetni egy V60at egy Melittától. De az eredmény finom
Eat pasta, run fasta
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bbuffy #102385 üzenetére
#Nebosszancsáfel. "Phoenix van őrlőben" A Phoenix maga az őrlő ugye, bár kicsit bénán fogalmaztam, valóban.
Warloo93
én már a Graefet adtam elSzabász
Iszom szimplát is rendszeresen, de a mostani magból képtelen voltam ihatót előállítani.zolnagy
már a fekete macskát is átdobtam a bal vállam felett éjfélkor a Köztemetőben. Bár a GC hőstabilitásának nem tett jót, de hátha Azt mondjad, a fent emlegetettet hány fokon húztad (bár tudom aztat is, minden PID mást mér, hogy rohadnának el).
Pacificaffé világosak vannak sorba állítva, életem megrontója a Rwanda Gitega Hills épp. Mondjuk ez pont nem túl világos. Van két etióp a szekrényben a halállistán.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Összerakja az AI-t és az 5G-t az NVIDIA
- PlayStation 5
- Okos Otthon / Smart Home
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gyúrósok ide!
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Könyvajánló
- F-Secure termékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok