Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Algieba: Algieba mint kreatív tornádó
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- joghurt: frenda dsttöytoi
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stereofan
tag
válasz
Flashback #101689 üzenetére
szerintem ez lejön, de először ne ennyire sokáig "áztasd", csak rövidebb ideig, egy kis fogkefét, kefét próbálj meg bevetni.
utána ne hagyd nedvesen állni, töröld szárazra.
a helyén sötétebb foltok maradhatnak, de használható marad a kés. ez a gyári profil a legjobb, jobb mint a kapható utángyártott -
tomiie6
csendes újonc
válasz
Toobee #101694 üzenetére
A hülyegyerek gondolta, annyit tölt bele, amennyit a kosár elbír. Utána állt csak össze a kép, hogy egy világosabb pörkölésűnél, amit muszáj vagyok finomabbra őrölni, ezzel túl nagy ellenállást hozok létre, amin a gépem nem fogja tudni keresztülnyomni a vizet. Megtanultam belőle, hogy nem szabad mohónak lenni, van létjogosultsága a kisebb méreteknek is.
Egyébként fizikailag nem létezik legjobb magasság adott kosárba, pontosabban az egy intervallum. A felsőszűrőhöz nem érhet hozzá, mert károsítaná, egy bizonyos mélység alatt pedig felázik a pogácsa, ami csatornázódni fog. -
Toobee
veterán
válasz
tomiie6 #101693 üzenetére
Ez a 20+ grammos töltet nem tudom honnan ered. Én is kipróbáltam, ment is a szemétbe a szűrő. 16-17,5 gramm fajtától függően, szerintem kiváló végeredményt ad 58 mm-es kosár esetén. Biztosan van köze a pogácsa vastagságának is ehhez, de ennyire pro nem vagyok, hiába a hardcoreba írok.
-
tomiie6
csendes újonc
Én még teljesen kezdő vagyok, és hasonló cipőben járok/jártam az AVX Kenya omni-roasttal. 18 g-os kosarat jól megpakoltam (23 ment bele), majd 10 kísérlet után elkezdtem a netet bújni. A következő videó alapján újrakezdtem a beállítást, a bemenetet visszavettem 18-ra és 1:2,5 arányra húztam, a savanyúság rögtön el is tűnt. Ill. a crema továbbra is savanyú, ami először becsapott, mert egyszerűen nem tudtam teljesen elkeverni, és a kóstolós kanalamba mindig jutott belőle annyi, hogy megvezessen. Még javítanom kell rajta, viszont ebből a pörkölésből 18 g a 18-as kosárba nagyon kevésnek tűnik, teljesen átázik a pogácsa, nem áll össze rendesen.
-
válasz
Flashback #101689 üzenetére
Sztem necc, ha megrongálódott a késprofil akkor kuka. Ecet ezt nem hinném, hogy leszedi.
Nem jutok dűlőre Bagira Etióppal, ha nem elég a hő akkor olympus, ha emelek 2 fokot akkor marad még egy kis citromlé, de bejön mellé egy enyhén égett íz. Mit csináljak vele
durvább szemcsefinomság esetleg?
-
Flashback
addikt
Sziasztok
Hozzájutottam új Rossi R55OD örlőhöz ami elvileg 10évig egy raktárban állt. Szépen indul. Viszont gyárilag pár adag kávéval tesztelik ami benne is marad. Ez az évek alatt belerohadt/rozsdált.
Kiszereltem a késeket és egy éjszakára ecetes fürdőbe áztatom.
Szerintetek menthető?
Így nézett ki a fürdő előtt: -
bbuffy
senior tag
válasz
kzoltann #101686 üzenetére
Fellow bomba, imádom. maximálisan kihasználom napi 3 kacsó zöld meg kettő másik tea mellett. annyira jó hogy ott tudom hagyni, fél órát tartja a hőt is ha kell. Kicsit lassú teához, de leveszem a tetejét és ott öntök. Most a réz Hario lesz a soros, sikerült lőnöm egy hármas full üveg Range servert, lassan meg is jön. Ha jobb, akkor leváltom a nagy kannát. Switch most out of scope, nem is kapni nagyon.
Bár érdekel, majd. -
kzoltann
aktív tag
válasz
bbuffy #101685 üzenetére
Én is élvezem a csendet és a letisztult italokat, de emiatt nekem a leggyakrabban hasznalt eszközöm most a Fellow Stagg kancsom és a Hario Switch, sokkal inkább elmozdultam filter felé.
Bár mióta megjött a monolith max azota, ujra nagyon élvezem az 1:3 presszokat is, nem hiszem hogy sok gép csere tudott volna ekkora improvementet okozni. -
bbuffy
senior tag
-
kzoltann
aktív tag
-
WiZARD
addikt
válasz
vicces1 #101678 üzenetére
Hogy mennyi megy a kukába, ahhoz kávézóban gyorsan hozzá lehet szokni.
Régen itthon nagyon fájt volna, amikor jó esetben +200g kávé volt a szekrényben az aktuálisan bontott zacskón kívül. Néha a majdnem jó kávét is megittam.
Kávézóban meg nincs majdnem jó, hanem tökéletesnek kell lennie, különben szinte kóstolás nélkül kuka. Legyen az reggeli őrlő állítás, vagy napközben bármelyik vendég.
Kilós zacskóból meg szinte fel se tűnik, már itthon se...Mondjam, hogy La Marzocco < Robot ?
-
vicces1
aktív tag
válasz
Parci #101658 üzenetére
jogos!
A vst nem is jelzi ilyen "tól-ig" hülyeséggel a gr-ot.
Szerintem az eléggé "egyetemleges" ha légiesen, mint pl. karbaőrlésnél töltjük a kosarat és szintbe húzzuk, azt visszamérve meg is van, hogy abból a kofiból mennyit kért a kosár abban a szent pillanatban.
A Frasi-ból volt egyedül, hogy inkább 14-14,5 gr kellett a 15-ös vst-be, de ezt leszámítva minimum 16-ok. Mondjuk tatai brikettet már nem fogyasztunk, de sötétebb PY Sicilia, vagy Get up blend-ből is kell a 15gr ebbe a kosárba.#101676 WiZARD biztató! -már nekem fájt, hogy 100gr CM ment a kukába
Halál a Lelitekre!
Szerintem Rocket<La Marzocco. Ennyi. -
bbuffy
senior tag
válasz
kzoltann #101674 üzenetére
Hát igen, ez nagyon egyéni szemléletű, kinek mi a fontos. Szétszálazva vagy egységében nézve. Tény hogy a Rocketnél erősen meg van nyomva a ceruza, de csak annyira mint a többi fancy top brandnél. Van egy barátom, négy éve R58 al megy. Es pont nem is hasznalja ki. Nem is erdekli. Van aki meg a Gaggiát e61 killerre pimpeli szét.
Én biztos nem vennék Lelitet max ha eletem mulna rajta. És most lehet nevetni de a nevétől is szétmegyek. Sztem a design sem szép. Olasz létere végképp nem. Nem áll szándékomban senki Lelit tulajt megbántani, ez teljesen egyedi ugye.
Szerintem Lelit<Rocket. Ennyi.
Tudástól függetlenül is, nekem.
Teljesen elfogult vagyok természetesen, meggyőzni is képtelenség. -
WiZARD
addikt
válasz
WiZARD #101672 üzenetére
Másodszorra is jó lett, ha ezt tudtam volna...
Nyilván az újdonság öröme benne van, meg kell pár nap/hét mire véleményt lehet alkotni róla, de óriási pozitív meglepetés azok mellett is hogy valami nagyon jót vártam.Nem szeretem a nem predefiniált, nehezen reprodukálható dolgokat. Sose hittem az ilyen manuális presszókészítésben. Hogy fogalmam sincs mi hány fokos, nyomás(görbe) rajtam múlik, stb. Ezért egész idáig távol tartottam magam ezektől. Hiba volt.
(F64EVO-t hazahoztam, végül kénytelen volt asszony is megbékélni vele
)
-
kzoltann
aktív tag
válasz
bbuffy #101673 üzenetére
Fapados BMW (HX+pid) kontra Full Extras Opel (dual boiler+flow control+pid).
Ez egyéni preferencia, én inkabb mennék a Lelittel ebben az esetben.
Szamomra a Rocket sem az a premium kategoria R58 alatt. (ECM, Profitec vonalrol barmikor szivesebben valasztanek gépet ebben a kategoriaban, belső felépitesben letisztultabb jobban átgondolt gépek.) -
-
verti1
tag
válasz
WiZARD #101669 üzenetére
Ragaszd le a fittinget az alján szigetelő szalaggal vagy széles celluxal ideiglenesen. Ha így nem folyik akkor ott van a gond, ha továbbra is folyik akkor a tömítést kellene alaposan megnézni hátha sérült. Levenni és eltakarítani alatta, hátha valami alá szorult valami, esetleg nincs rendesen a helyén.
-
WiZARD
addikt
válasz
WarLock07222 #101662 üzenetére
19g kávé van benne, tömörítve, felette 52.8g víz, felette van még 1 cm a kosár szájáig.
Odáig el se jut a kérdés, hogy mennyire finomra van őrőlve a kávé, mert lenyomás nélkül, a karok saját súlyától már kifolyik a kosár tetejénél a víz és meg se próbál a kávé felé menni.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
Toobee #101629 üzenetére
Köszi, a kód legalább megvan, ezt se találtam eddig meg katalógusban: IMS B602TH25
Legolcsóbb találat szállítással együtt kb. 9.800 Ft. Lehet erre alszom még egyetMeg lehet a tamperemet is cserélni kellene, mert mintha ez egy lehelletnyit szűkebb lenne a gyári alap szűrőnél.
-
WarLock07222
tag
válasz
WiZARD #101661 üzenetére
Itt pont a lényeg nem látszik számomra. Mi történik azelőtt, hogy fel van töltve a kosár vízzel? Illetve én alapvetően úgy tudom, hogy balról jobbra zár a szűrőtartó (bár elvileg mindkét irányba kéne működnie, nem próbáltam...). Látszólag alul felül ömlik a víz (orrán száján
), szóval biztos hogy nem jól zár a piros tömítés. Mennyi az adag a kosárban? Mennyire van tele töltve (5-8mm-nek maradni kell a kosár szájától)? Mennyire van finomra őrölve a kávé?
-
WiZARD
addikt
Megjött a Robot, de nem boldogulok vele.
Az egész vizet kinyomja a kosárból, már a kar saját súlya alatt is.5x próbáltam meg, 5x lett ez, nem jövök rá mi a baj.
mit rontok el?
-
válasz
sz.zs. #101656 üzenetére
öntött már ki emiatt kávét valaha? úgy értem, finom, szeretem, azért csinálom, és ott van az orrom előtt. biztos demagóg dolog, de én... megiszom. ha 9,5 grammból készült, ha 17,5-ből.
amúgy a 16-22 gramm közti szórás bár létező, de nagyon szélsőséges, nálam a 15 grammos vst-be 16-17,5 gramm között van minden. jó, igaz, igyekszem mindig ugyanolyanra pörkölni.
-
válasz
general #101651 üzenetére
Előttem Kulbi már leírta amit akartam.
Annyi kávé kell egy szűrőbeannyi kávéval fogsz jó lefolyást és jó ízeket elérni, amennyi kávé tömörítve a felsőszűrőtől kb. 2 mm távolságra van. Ez minden kávénál más gramm lesz. Van amiből 16, van amiből 22 g megy a 12/18-as IMS-be.
Vagy akkor itt mindenki fullra töltött kosárral, 18-20gr-mal duplákat iszik mindig?
Kb. igen, követve az előbb leírtakat.
Esetleg kiönti a felét, ha épp egyedül kávézik?
Nem, megissza. -
Kulbi
aktív tag
válasz
pbalint #101652 üzenetére
Végre vki kezdi értelmezni a dolgot. Egy hozzáértő leírhatná részletesen az elméletet, ez nem én leszek még
.
Szerintem a kosár és a kávé együtt számít. Ha kosarat cserélsz mindig állíthatod a darálót mindegy mi van ráírva.
Egyszer a kosáron lévő lyukak nem egyformák, a kosarak formája nem egyforma, a rajta lévő mennyiség egy irányszám amit érdemes követni (pl. egy sötét pörkölésből pont belemegy 18g, de a világosból 22 g lesz pont egyanannyi térfogat és a távolság a kávépogácsa felső síkja és a felsőszűrő között ugyanannyi). Folyamatos játék, hogy a lefolyás olyan legyen ami neked ízlik (mindenkinek más mi a lefolyt mennyiség és mennyi idő alatt). -
WarLock07222
tag
válasz
rallypix #101650 üzenetére
Nyilván [EZEK] E61 géppel kísérletezett profilok, de alapvetően az elmélet ugyanaz, nekem manuális karos "gépen" az ebből kieső pressure profile-okkal kb. a kívánt eredményt hozta, nem sokat kellett rajtuk finomítani.
@pbalint: Nekem is fura a dolog, ha már HC kávé, meg jópárszázezres gépparkokkal játszadoznak a konyhában az emberek. Persze megértem azokat is, akik már nem méregetnek meg érzésre húzzák a shotokat és úgy is jól sikerült az összes, de szerintem az egy másik szinten HC már
Szóval saját tapasztalatom az, hogy alapvetően a kosár + kávé határozza meg, hogy milyen adagokkal érdemes dolgozni a jó eredményért. Onnan mondjuk +-1g a mozgástér, ízlést és készítendő végterméket (tejes ital, espresso tonic etc..) figyelembe véve. És egy 17 vs 19grammos (ugyanolyan arányban húzott) ital között is ég és föld a különbség ízvilágban.
Ezért is imádom amúgy a Robotot, ott aztán 14-21grammig bármit megeszik a kosár, szóval egy kávéból tényleg végtelen variációt ki lehet hozni
-
pbalint
csendes tag
válasz
general #101651 üzenetére
Szerintem irreleváns mi van ráírva egy kosárra.
A kávépogácsa és a felsőszűrő közötti távolság számít, tehát a használandó kávé mennyisége nem csak a szűrőtől, de a kávétól is számít.Ha már Hardcore topik, akkor gondolnám mindenki adott kávéból lehetőségeihez mérten (eszközpark főleg) a legjobb italt szeretné készíteni. De látom itt sokaknál ez nem mindig szempont.
-
general
addikt
válasz
sz.zs. #101640 üzenetére
Rendben. Akkor mit jelent a 12/18-as jellemző? Főleg a 12-es szám. Komolyan.
Ez az IMS kosár egy az egyben akkora, mint a Lelit 57mm gyári szűrőkosár, nem sok különbség van. 23mm magas mindkettő. És emlékeim szerint abba 15 gr-ot javasolnak, a szimplába pedig 7-et. De lehet, hogy erre rosszul emlékszem.
Egyébként rákerestem más 57mm-es kosárra, [itt] is 14-18gr-ot javasol a gyártó, 14-es kosárként jellemzik. Oké, a 13,5 alatta van, ez tény. De méretre ez is telibe ugyanaz, mint a gyári és ez az IMS. Tényleg érdekel, ti mit javasolnátok.
Vagy akkor itt mindenki fullra töltött kosárral, 18-20gr-mal duplákat iszik mindig?Esetleg kiönti a felét, ha épp egyedül kávézik? Vagy mit ír a kódex, amit muszáj követni?
Nem szívesen pazarolom a kávét.
Tapasztalatom szerint 17gr a plafon ezekbe a kosarakba (57mm!), utána már nagyon-nagyon szoros, nincs hely felül, beleér a szűrőbe. Tehát a 14-17 gr optimálisnak tűnik. Igen, néha kicsit alá megyek, kísérleteztem, variálom, attól függően, milyen erőset szeretnék inni, ha egyedül iszom. Ti ezt nem így csináljátok?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest