Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
De az miért segítség, ha azt mondom, hogy én hármasban csinálnám?
(amúgy nem, sztem egyesben és nekem még az én motorommal a kuplungba is bele kellene nyúlnom, mert az alapjáraton bekapcsol a hűtő ventillátor, le tud fulladni a motorom.)Anno nem ez volt a pálya, de az előző pályákon az 1- körben 1, a 2. körben kettes, a 3. körben hármasig fel kellett váltani.
-
mattheus
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Huhh, az akkor sokkal kellemetlenebb volt Neked, mint Nekem. Én reggel a vizsga előtt elmentem egy gyártelepre, ahol motorommal elgyakoroltam az összes feladatot, de mivel az csak 130 kiló és negyedannyi lóerő, így az persze simán ment.
Vizsga helyszínre érve én csak 40 percet vártam, de gyakorolni sajnos nem tudtam, mert az oktatóm éppen forgalomban volt és azon kívül, hogy átolvastam az elméleti kérdéseket és a rá megfelelő válaszokat, semmit, de semmi mást nem tudtam csinálni.
A vizsgaidőpont előtt 5 perccel érkezett meg, amikor azt mondta, hogy gyorsan pattanjak motorral és menjek pár métert.
Hát ez csak arra volt elég, hogy lenyomtam két szlalomot és már mentem is a vizsgabiztoshoz.
Elméletnél izgulás ellenére minden rendben volt, mintha olvastam volna a könyvből. De mikor elindítottam a motort és elindultam, a csuklóm már "remegett" és mindenre alkalmas volt csak arra nem, hogy finom gázmozdulatokat tudjak tenni.
Azóta viszont felmerült pár kérdés bennem, hátha tudtok rá válaszolni.
Szlalomozáskor melyik fokozatban vagytok? Láttam, hallottam olyat, hogy valaki kettesben, de én például egyesben csinálom. Kettes mellett egy dolog szól, hogy a gázreakció nem annyira hirtelen viszont persze az alacsony tempó miatt fulladásveszély is több.
Láttam olyan videót most a neten, aki úgy ment végig a pályán, hogy csak kiengedte a kuplungot és azzal az alapsebességgel "száguldott" át a pályán a bóják között meg a kör végén úgy tette meg a két fordulatot.
Egyébként mindegy is, de hátha még valami tippet hallok, ami segíthet nekem. -
macilaci78
nagyúr
válasz
bmxbandita
üzenetére
Ugyanez, csak én CVT 50-esről ültem át a Fazerre.

mattheus: nekem is várnom kellett majdnem 2 órát a soromra, miközben 7 vizsgázóból 5 bukott és volt egy ebédszünet is. Gyakorlás nuku, a vizsga kezdetéig csak tolhattuk a motort, azt is csak 50 méteren a garázstól a pultig.
-
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
koszi a kiegeszitest/javitast. vallalsz maskor is ilyet?

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
rxmiss
üzenetére
Aah, a kedvenc demagog csatornam

Hozzatennem, itt a detonalasrol van igazabol szo.
Tisztaba raknam azt a reszt, ahogy a videoban magyazza: magyarul talan kopogasos eges a neve (preignition)- szoval emiatt ragadnak meg a 2T-k, amit hallani lehet.Szoval nem. Sajnos nem lehet hallani.
Ami miatt megragadnak, az a detonalas (vegulis pre ignition mivel a langfront miatti megnagyobb nyomas mashol is ongyulladast okoz a meg elegetlen reszeben a kevereknek, de nem a forro dugattyuteto miatt szokott ez lenni), ami a kihegyezett 2T-re jellemzo. Ezt nem lehet egyaltalan hallani, talan annyit lehet erezni, hogy egy hangyanyit gyengebb a motor. Ezert szerelik fel egy mikrofonnal a production racer 2T-ket, ami a detonalast szamlalja.
Mar 30 evvel ezelott is tudtak kezelni ezt a jelenseget-utcara mindenkepp- pl normalis, elso ranezesre inkabb kissebb atmerojunek tuno karbival, (de meg mindig brutalis 12.5:1, vagy akar 14:1 kompresszioviszonnyal) ami sokkal stabilabb es aprobb cseppű benzin-levego levereket biztosit. Amennyiben ezt a stabil rendszert megvaltoztatjuk barmivel. Pl egy nagyobb atmeroju karbival, mert ez az elso, amit tuningkent tartunk szamon, akkor jonnek a problemak.Ami a muveszet barmilyen motor fejlesztesnel, akar 4 vagy 2T: az a nyomatekgorbe. Lehet csinalni nagyon eros talán kiskobcentis motort is, olyan nyomatekgorbevel, ami hasznalhatatlan, de papiron legalabb a csucsloero jo nagy. Szoval ebbe az utcaba be lehet menni, csak egy motorozhatatlan szardarab lesz a jarmu. De ezt 4T nel ugyanugy el lehet kovetni, ha csak egy nagy szamot akarunk latni.
-
ha valakinek be van csipodve a 2T, akkor erdemes megnezni ezt az RG500 sztori videot (yt - a suttogo halal). eleg pocsek az automatikus magyar feliratozas, de a lenyeg atjon abbol is.
icipici magyarazat a 2T hangolasanak egyik osszetevojerol, kicsi sztorizas az MZ-vel valo osszefuggesrol (Topiccsendor?
) es meg egy kis erdekesseg h mit is hallasz, mielott besul a henger 
szorakoztato, na. -
kelly416
veterán
válasz
bmxbandita
üzenetére
2 sebességes Rometről ültem ER5-re (ok, az oktató ráültetett 2 kisebb gépre, de 10 perc után mondta, hogy üljek át az ER5-re, menni fog azzal is.
Na a Romet-től fényévekre volt a kis Kawa, pedig az sem mai csirke.Egyszer borítottam meg az ER-t majdnem leszállás után, de megfogtam annak ellénére, hogy az oktató csaj kiabált, hagyjam eldőlni. Reflex volt meg féltettem. Minden ment elsőre a vizsgák közül, de ehhez az oktató bíztató szavai is kellettek. Rajtuk és a tanulóhoz való viszonyukon nagyon sok múlik.
-
Rush77
aktív tag
válasz
bmxbandita
üzenetére
Ezzel én is így vagyok. A jogsin használt GSR600 előtt csak tavaly volt Simson kb 10 alkalommal. Az előtt meg kb 20 évvel vezettem robeszt. De a GSR-en annyira magától értetődően működik minden a Simsonhoz képest, és annyival kifinomultabb, hogy ez nekem inkább előny.
Az ER5-re fel sem ültetett az oktató mert mondta, hogy az csak hátráltatna, hogy ha arról ugornék át a GSR-re. Így csak 1 óra 125cc volt és utána jött a GSR.
A súlyt mondjuk nagyon szoknom kellett. Első óra után még enyhe izomlázam is volt a combomnál ahogy szorítottam a motort de utána semmi. -
mattheus
őstag
válasz
bmxbandita
üzenetére
IIgen, valóban.
Ezt egyébként úgy értettem, hogy odavezettem a pályára a motorommal és 15 perc múlva 2 perc előgyakorlás után, már csinálni is kellett a feladatokat a nagymotorral.
Ez nekem nem megy. Ma biztosan nem. -
mattheus
őstag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a bátorító szavakat!
Hajlamos vagyok a hisztire, ami eléggé kontraproduktív valljuk be.Azt kell valahogy kitalálnom, hogy A1-es motoromról átülve, hogyan tudok gyorsan adoptálódni a nagymotorra, ami tulajdonképpen mindenben másképp működik, mint a jelenlegi motorom (CB125R). Nekem fent fog a kuplung, annak a motornak szinte a markolat közelében. A hátsó fékem jól adagolható, annál a motornál rutinommal még kevésbé. És akkor a gázkar érzékenységéről és adagolhatóságáról nem is beszéltünk .......nem hiába dadogtam a 720-as forduló közben.....
Mindenesetre most 1 hét pihi, péntek este megyek újabb gyakorlásra. Szerintem összesen veszek még 6 óra plusz és utána remélem összeáll. Ebből az egyik órán, ha tehetem, akkor csak körbe, körbe fogok menni. míg el nem szédülök......és gyakorlom a terhelésváltást
-
User_2
aktív tag
az első rutinon és is megbuktam,
mire időpontot kaptam, hideg ősz lett és az injektoros ECU megemelte az alapjáratot automatikusan, amire nem számítottam, mert hát mért is számítottam volna rá, nyáron nem gyakoroltunk hideg motorrral. -
bmxbandita
tag
válasz
mattheus
üzenetére
Kitartás, ne add fel!
Én is pont így jártam, tök jól ment nekem is az órákon, majd a rutinvizsgán én konkrétan eltaknyoltam, eldőltem a motorral mint egy zsák krumpli
Ne kérdezd hogy, mai napig nem tudok rá magyarázatot adni. Jött is az oktatóm, két kérdése volt, az első: "minden okés?", a második: "ez meg mi a f volt?
" mondom nem tudom, de gondolom egy bukó rutinvizsga
Egyszerűen a fél napos várakozás (8ra kellett odamenni, és fél3kor volt a vizsgám) úgy kikészített, hogy teljesen ráparáztattam magam az egészre.Mondta is az oktatóm, hogy most nem fog még több órára járatni, mert flottul megy amúgy minden, beírt új időpontra, és ott meg csont nélkül átmentem (majd utána a forgalmin is)
Szal kitartás, mindenkinek lehet rossz napja
-
Rush77
aktív tag
válasz
mattheus
üzenetére
Nyugi menni fog az.
Nekem a második rutin buktám az miatt volt mert izgultam és túl toltam a tökéletességre való törekvést és a lassú menetet gondoltam 1-el végig csinálom
A 3/4-ig jól is ment. aztán lefulladtam és mindkét lábamat leraktam. bukta.
Jött az oktató és mondta, hogy nagyon dühös rám mert látott már gyakorolni is a pályán és látja, hogy tök jól ülök a motoron és tök jól csinálom.
Ezért b.szta a csőrét, hogy minek tolom így túl amikor a harmadával is sikerült volna, míg vannak akiknek még biciklit sem engedne vezetni és mégis átmennek.
Most már lazán fogok nekimenni a vizsgának. nem kell idegeskedni.
A vizsgán is úgy állj hozzá mint amikor gyakorolsz és nem lesz gond. -
bacus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Szerintem is hagyd, jó az az A1, lehet még az is sok. Kerékpár? arra nem kell semmi és mehetsz át a piroson is.
De most komolyan, mi van? Majd legközelebb sikerül, mindenkinek van rossz napja.
A vizsgák ilyenek, adott pillanatban kell teljesíteni jól, utána már lehet hibázni
-
norbert1998
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Hé, csak hagyj egy kis időt magadnak lenyugodni.
Anno a B vizsga nekem is így ment le: Tökéletes vezetéseim voltak előtte, autókezelés hibátlan, forgalom is szinte patika - első vizsgán 10 perc után nézett rám a vizsgabiztos hogy ez mi a szar volt ez a szétesett harcimutatvány, takarodjunk vissza azonnal és az oktató vezessen. Egy héttel később a második vizsga hibátlanul lement. Ennyi, csak izgultam. Nem kicsit, rohadtul.
Mondjuk az A rutinon meg lefulladtam, mert elfelejtettem behúzni a kuplungot fékezéskor - de megállás ELŐTT már újra is indítottam a motort, így csak hibapont. Ekkor már volt 2 év A1 tapasztalatom, utasos túrákkal, stb. Ez mind csak a fejedben van, ahogy nekem is votlak.
A2-nél ugyanazok a feladatok vannak, mint A-nál, így csak pénzkidobás lenne.
-
mattheus
őstag
Na ma megvolt az első (lehet, hogy utolsó) A kategóriás rutinvizsgám.
Ma úgy vezettem, mint még soha semmikor. Mint amikor először ültetik az embert a motorra. Gyakorlatilag, mindent rosszul hajtottam végre, lefulladtam, eltolt szlalomnál lementem a pályáról és a hátsó kanyarodási feladatot is dadogva tudtam megtenni, mindezt úgy, hogy az előző órákon én mutattam be az első órásoknak a gyakorlatokat, mint referencia.
Az izgulás oly mértékben blokkolt mentálisan, hogy képtelen voltam megcsinálni. Nem bíztam magamban ..... És most azon gondolkodom, hogy abbahagyom (maradok az A1-nél) vagy esetleg megpróbálom az A2-őt, mert az A kategória, lehet, hogy nem nekem való.
Nem értem....Nem értem....... -
MMiklos86
csendes tag
válasz
Khaosz55
üzenetére
Én keresnék egy helyi gumist és foglalnék nála időpontot a túra közepére. Ha menet közben úgy látod, hogy mégsem kell, odatelefonálsz és lemondod.
Három éve én is úgy számoltam, hogy kábé bőven bele kell férnie, de a biztonság kedvéért foglaltam egy slotot a villachi gumisnál. Aztán egy boldog nap a Dolomitokban, a Busa valósággal megette a Bridgestone S22-t, örültem az előrelátásnak. A slosszpoén, hogy annyival olcsóbb volt a Road6, hogy gumi+szerelés olcsóbban jött ki ott, mint itthon lett volna.
-
MMiklos86
csendes tag
válasz
bmxbandita
üzenetére
Ahogy Norbert is mondta, jobban jársz, ha bemondod fapofával, hogy gyári, aztán ha problémázik a vizsgabiztos, a homlokodra csapsz és jöhet a papír. Nekem ez eddig mindig bevált, maradt is a zsebemben a kiegészítők dokumentációja, fene se fog szerelgetni minden vizsga előtt.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok, szardínián volt már valaki? Tényleg zabálja a gumit? Continental Road attack 4 gumit használok évek óta. Átlagban 12000-et megy el kopásjelzőig. Teljes borda mélység új gumin 7.5mm, kopásjelzőig 6.5mm. Jelenleg 3.5mm a teljes borda mélység kopásjelzőig 2.5mm. Számításaim szerint ez kb 4000km-t bír még el, csak nem tudom, hogy szardínián milyen a gumikopás. Kb 3000-3500Km-es túra lesz.
-
kriszti21
csendes tag
válasz
norbert1998
üzenetére
És ha a fokozatkijelzős okosítást veszed, a másik kívánságod is teljesül, nézegetheted melyik fokozatban vagy
-
kriszti21
csendes tag
válasz
akos727
üzenetére
Gyanúsan Discacciati koppintás, de vannak kétségeim, hogy a tényleg Discacciati kar jó e hozzá.
-
zgospel
őstag
válasz
fattyu
üzenetére
Valahogy így látom én is.
Nekem az ABS meg a TC mindig csak egy védőháló volt, pályán sem mertem kikapcsolni, mert jó ha ott van ha hibáznék, de gyorsabb és szebb köreim voltak amikor nem aktiválódott egyik sem.Itt ami a videón szerepel viszont ha jól értem lassabb leszel ha magad próbálod csuklóból vezetni a motort, tehát hagyatkozz az elektronikára ha gyors akarsz lenni. És az sem akkora gond ha nem döntesz olyan mélyet, mint egy ügyesebb pilóta, mert a motor magától kezeli neked a hátsóféket. Számomra ez döbbenet.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
bmxbandita
üzenetére
Nem hiszem, hacsak nem valami szőrszálhasogató embert fogsz ki - én a helyedben elsőre ezeket a papírokat nem is lobogtatnám, csak betolnám a motort és említést se tennék róla. Ha kérdezik, akkor lehet papíriozni, ha nem elég neki annyi, hogy gyári.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Bosnyák tér környéki építkezés poros útjain a 20 kW-os robogó fara is kitört, mikor kis utcából kanyarodtam ki. Kötve hiszem, hogy egy 100 lovas gépet ez alá szabályoznának gyárilag.
-
kelly416
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Na majd csinálok egy kis videót, de szerintem ez nem normális így.
Hallgattam több videót is Sprint RS alapjáratról, egyben sem hallottam. -
kelly416
veterán
válasz
fattyu
üzenetére
Én az autó zolatókamerájával is így vagyok. Használom amikor a futó meg van pakolva és a szarv alá kell tenni a horgot, de egy hétköznapi parkolást tudjak már megcsinálni 3 tükörből.
Motornál is ez a véleményem, hogy "tudjak" én is, ne csak az elektronika, mert ha egyszer betojik, megyek a tepsibe? Nem játék ez. -
bmxbandita
tag
Sziasztok,
2005-ös SV650S-t vinnem kell műszakira hamarosan.
Viszont nem a gyári csutkakormány van rajta, hanem a suzuki által ehhez a típushoz kínált emelt "túra" csutkakormány:
Megvan hozzá a kis kék füzetke, és a papír is, rajta a suzuki logó, stb.
Emiatt szerintetek szórakozhatnak műszakin? -
fattyu
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
ezzel nem biztos hogy egyetértek. ha emlékszel a 12es ninjára kérdeztem abban is van e ilyesmi mert keveselltem az umphot egy kettesben nyelezésnél.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Az ABS-es oktatómotoron (Fazer 600) nekem is sikerült megcsúsztatni a seggét a 3-as pálya végén a megálláskor. Mondtam is az oktatónak.
- Ááá, kizárt!
- Akkor nézd meg oldalról is... -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
fattyu
üzenetére
Az elsö részével egyet tudok érteni.
Van rá saját példám, én amíg nem mentem A jogsit csinálni, csak abs-es motoron ültem (ültem már addigra is A kat motoron, de azok is újak voltak). Utolsó feladat a vészkikerülés, utána meg fékezni kell a hátsó visszafordító elött. Na én kicsit gyorsabban mentem, elkezdtem már az ívre menni és nyomtam egy hátsó satuféket, olyat drifteltem
Az oktató ordítva futott felém (arra számított hogy borulok majd a végén), én végül széles vigyorral gurultam felé. Jó volt megtapasztalni milyen érzés, amikor nem segít semmi, ha hülye vagyok.A másik viszont, hogy a sajátomban is van abs, kanyar abs és egykerekezés gátló, ennek ellenére drifteltem már ezzel is, egykerekezni is tudtam és stoppizni is. Segítenek ezek az elektronikák de azért ezek sem hülyebiztosak, és nem a végtelenségig toleránsak. Arról meg nem is beszélve, hogy a legtöbb motorban kikapcsolható ám ez a sok elektronika teljesen....
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
kelly416
üzenetére
Ha belepruszkol vmi az alapjaratba, az altalaban rossz alapjarati keverek miatt van, ami nem a szinkrontol fugg, illetve ha vmilyen megkerulo csavar nagyon ki van nyitva, amivel szinkront is allithatsz- akkor attetelesen szinkronnal is baj lehet. De inkabb co-t neznek alapjaraton, hogy valoban keverekbaj-e, tehat vmi normalisan felszerelt muhelyben azonnal kiderulhet.
Ha egyaltalan van hiba, vagy egyaltalan hibat hallasz, es nem egy feature-t, ami teljesen normalis. -
akos727
senior tag
Sziasztok! Bárkinek ötlete, honnan tudnék egy ilyen fékkart szerezni? Próbáltam rákeresni, hogy FD brakes mindenféle formában, de semmit nem találok róla/hozzá. Egy Gen 1 Tuonon van, nem gyári, radiális. Vagy szerintetek lesorlyázva átmenne így a vizsgán?
Előre is köszi a tippeket.
-
fattyu
veterán
válasz
palfitom
üzenetére
nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy valójában fogalma sincs a szerencsétlen usernek hogy mennyire vezet ő és mennyire az elektronika. és amikor a sw éppen köhint egyet akkor meg jön a meglepi meg a perec.
míg aki analógul tanult meg motorozni az alig fogja észrevenni a sw-t mert a kezében lábában van hogy mi az ami még biztonságos és nem kétállású kapcsolóként használja se a féket se a gázt.
és ne érts félre nem az abs ellen ágálok.
de az 1-2-3ban nem kapod meg az erőt, a kipörgésgátló egykerékgátló kanyarstabi meg azt se tudom már mik vannak. ja meg az aktív számítógép vezérelt futómű. nekem ezek már nem motorozás.
-
kelly416
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Imént írtam, így már talán érted.
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Na pont ott van nekem gond, mert néha beleprüszköl egy kompresszor fújás szerű hang az alapjáratba.
-
palfitom
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
F1-ben is volt hasonló, aztán betiltották a rajtautomatikát, a kipörgésgátlót, stb.
Ugyanakkor az utca más, mint a versenypálya és a "hivatalos" versenyek.
Ez a világ egyre inkább a "hülyék" kiszolgálására épül. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, azt ki-ki maga döntse el. -
válasz
zgospel
üzenetére
Hát közúton szerintem bármi jó ami életet ment! Versenypályán meg mindenki azt használ szerintem amit akar.... (elvégre értelmesebb helyeken kikapcsolható amúgy is)
Amúgy meg a lényeg szerintem, hogy élvezd a motorozást ki így ki úgy, ha eljutottál addig , hogy nem élvezed add el.... -
zgospel
őstag
válasz
yodamastah
üzenetére
Döbbenet...

Lassan 3 éve nem motorozom, ezért nem is követem a fejlesztéseket, de amit itt a videóban láttam azon ledöbbentem. Az én szintemen egy Pannóniaring körön 7-8 másodperc mínusz tuti lenne.
Vegyesek a gondolataim, mert pl egy gyorsváltó vagy egy blipper is nagy könnyebbség az olyan amatőröknek mint én, akkor meg miért ne lehetne automata hátsófék meg olyan TC amire 55 foknál is ráhúzhatod a nyélgázt. Viszont a dilemma, hogy hol húzzuk meg a határt? Meddig mondjuk azt, hogy ezt a motorosnak kellene tudnia és nem a technikának?
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Kemény .... meg is kérik az árát
DUCATI PANIGALE V4 S
Évjárat: 2025
Műszaki érvényes:
Lökettérfogat: 1103 cm3
Szín: piros
Teljesítmény: 159 kW / 213 LE
Ár: 14,990,000 Ft -
vlevi
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
de már ezt is az elektronika csinálja, racse módban.
szerintem átlagember el nem bírja képzelni, hogy egy verseny elektronika mennyi mindent enged, azért, mert a versenyző meg fogja tudni oldani.
Aztán, amikor nem, akkor marhanagy highside van belőle... -
JoinR
őstag
Az önindítóval meg injektorral elindult a motorozás a lejtőn.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
yodamastah
üzenetére
Az uj panigale mar magatol hatsofekez, mikozben gazt adsz, ha epp ugy latja jonak.
-
yodamastah
őstag
válasz
Steven
üzenetére
Ideáélis kigyorsítás úgy nez ki, hogy picit elforog a hátsó (slip), és picit keresztbe áll a motor hátulja. Azaz enyhén driftelsz ki a kanyarból. Ez az enyhe slip picit jobban tol előre, mintha nem forogna el, valamint a drift picit szűkíti az évet. ha ez megy, akkor már húzza az aszfalton a csíkot a hátsó.
Azért az nem mindegy hogy ezt kézzel kell csinálni, vagy megoldja helyetted a motor

-
kriszti21
csendes tag
válasz
norbert1998
üzenetére
A 650esbe is van retard gyújtás 1-2-3ban, az 1000esben pedig az 5-6ban is visszafogják a motort (ha jól emlékszem a másodlagos pillangót nem nyitja ki 100%ban max gázállásnál se). A lenti fokozatokban, ahogy Topikcsendőr mondja euro normák és a hangértékek miatt van ez a "butítás".
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Lehet jobb annak az elektronikája én simán keresztbe rakom bekapcsolt elektronikával is.
(ezt a húzza a csíkot a hátsó ) nem tudom , mire gondolsz.. talán az ideális ív és nyél gáznál sem csúszik meg vagy?
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Hát szerintem elektronika se old meg mindent , nekem úgy van be állítva , hogy bizonyos mértékig engedjen mindent pl kanyarba csúsztatod a seggét , emelje az elejét 40cm ig.
De pl "Road" ba ami elvileg eléggé strict , sajnos egy közúti szituba ahol nem engedett be egy autó eléggé elgurult a gyógyszerem erős gázt húztam és ott egy nemtervezett egy kerekezéssel kezdtem előzni úgy ,hogy jött közbe a kanyar .
Szvl ez egy példa volt hogy ,nem playstation legalábbis BMW elektronikája annyit véd szerintem ,ha balfasz vagy úgy úgy eldobod az első kanyarba.
Én örülök az ABS-nek nekem két csúszásom volt mind2 esőbe egyik ugye kakucs .
Másik meg közúton kijött elém egy fasz és túl erős féket nyomtam elment az eleje 3 fok eső november vége és hát lassan se mentem igaz.
Az emberek 99,9% magamat is bele értve nem egy Rossi. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
Kb 20 eve nem kapod meg a teljes teljesitmenyt, csak a 4. fokozat utan. De sztm ezt inkabb az euro3 hoz lehet kotni, nem a fakezuseg ellen szuletett, de errol nincs pontos informaciom.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
Nagyon vicces ez a korlátozás. Már a V-Strom-ban is van - az ezresben legalábbis tuti, de a sebességfokozat jeladó ott van nekem is a váltó oldalán - potosan tudja a motor, milyen fokozatban vagyok - de nem írja ki, pedig hasznos lenne.
És módoktól függ. A Tiger-t a próbakörön átraktam Sport módba, azonnal, kuplung nélkül, csak gázra egykeréken volt a motor, és nem is kicsit!
-
fattyu
veterán
válasz
vlevi
üzenetére
csak a régen 120 - 150 ló az ott volt egyesben kettesben is.
nem kapott fakezűvédő gyújtástérképet, meg kipörgésgátlót meg ilyeneket.Ma meg szerintem nincs motor aminél ne lenne lebutítva a teljesítmény 1-2 ben.
az meg hogy mennyire az elektronikai védelem vezet a népek helyett....most nem keresem meg de a kedvenc videóm evör: ember valami modern ezresnek tépi a pályán kanyarból kifele. felvillan egy hibajelzés és fél másodperccel később már hanyatt is feküdt az aszfalton...
-
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Értem, persze, tudom mi a sportmotor.
Pont az mt09 a jó példa, hogy a blokk, a váz, nagyjából a futómű is ugyanaz, de van belőle naked, retrósított xsr, sport R9, és a Tracer.
Én inkább azt akartam mondani, hogy ami a régi sport motorokon a teljesítményt jelentette, az ma már sima átlag. És persze sport motorok sem olyanok már. Pl R6, R1 nem is vásárolható meg utcára. Honda CBR650 pedig már nem az a kőkemény sportmotor, mint 20 éve volt, igaz, már akkor is létezett a CBR600F, ami kicsit visszafogottabb volt. -
Pfiucska
senior tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Azert a fiatal motornak a szervizigenye is egesz mas, ami nem hatrany. Nekem pl a 2018-as cbr legnagyobb kolteseit most kell csinalnom, ami szelephezag ellenorzest meg elkopott gumit, lancot jelent.. 4 eve meg van es szezonban akarmikor akarhova elmerek vele indulni mert tudom, hogy nem lesz vele gond es nem hagy ott az ut szelen (ami miatt aztan hezekig rohadna a szerelonel mert szezonban fullon van). Azert ez nen hatrany, ha nem akarsz/tudsz butykolni, en utobbi vagyok inkabb egy nyamvadt lancfeszesseg allitassal elbasztunk szerintem 2 orat es nem lett jo csak jobb
-
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Egyetértek, azért írtam úgy, hogy a túra, vagy a sport a nagybetűs. Melyiket próbálják hangsúlyozni.
Igazad van, a túraSPORT motorokból nagyon kevés van manapság.
olyan, ami TÚRA, és eközben olyan teljesítménye van, hogy a sportmotorokat lealázza, abból van több is.
Ugyanolyan dolog ez, mint a TÚRA enduró. Attól, hogy odaírják, még nem az. Vagy, ha igen, akkor az R1 is enduró, mert azzal is mentek már homokban...
Egyszerűbb, ha minden motort, ami nem csak egyetlen skatulyába illik, azt crossovernek hívunk
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
kelly416
üzenetére
Szinkront nem fontos allitani, ha csak ezt az egy dolgot nem tudjatok megcsinalni, es az alapjarat jo, akkor hagyni kell a pcsaba. A szinkron, vagy annak hianya csak es kizarolag alapjaraton mutatkozik, es csak azt befolyasolja. Amint egy kicsit is megnyitod a fojtoszelepet, (gazt adsz) a szinkronnak semmilyen vefolyasa nem lesz a jaraskulturara. En semelyik motoromon nem allitottam szinkront meg sosem. Ahol allitottam, ott azonnal el kellett allitani a co ertekek miatt, tehat fel kellett aldozni a szinkront, es ez elo van irva.
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Ez nagyon jól hangzik, de én még szakit sem találok a Sprint RS szinkronjára, még ha a szelephézagot be is állítaná valaki. Fater autószerelő volt, a szelephézaggal még talán ő is megbirkózna, de a szinkron...
Ha Te meg tudod ezt is csinálni magadnak otthon, akkor le a kalappal, de nem mindenkinek megy ez így. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nekem má' nincs mert visszacseréltem a V-Stromra de kár vót'
Barátnőnek nem tetszett az üléspozi rajta, térdfájós szegény. A V-Strom-on meg egyáltalán nem fájt a térde. Mondjuk az NSR-ről szinte menet közbe leszállt, annyira fájt neki azalatt a csupán 14 km országút alatt
Viszont, a régi motor javaslatomban nem csak a 30 éves motorokra akartam utalni, opció a 15 és a 10 éves is, a 10 éves motorok kifejezetten arany középút szerintem ilyen téren. Az, a VFR csak egy példa volt, hogy a 1,5 milliós javasolt határ harmadáért is lehet jó motort venni - mert mi épp ezt vettük.
A H2SX azért magasabbra pozícionált példány, mint anno a VFR, nem? Inkább az SV650 áll közel a VFR750 akkor pozíciójához talán. Vagy talán GSX8-S? Valahogy így.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"ami ugyanugy sporttura"
Időközben azért a kategóriák is változtak.
Értem ez alatt, hogy az a menetteljesítmény, ami pl. az első GSXR-nél őrületesnek számított, az manapság egy sima tucat naked bike.
Vagy, mitől túraSPORT egy motor, vagy inkább TÚRAsport?
pl. a BMW 1000XR az annak számít, de egy Tracer900 már nem az?
Nehéz ezt definiálni. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
Fonokur, nekem van otthon egy vfr, hidd el, uszo

En azt akartam alatamasztani, hogy ha penzosszegrol beszelunk, akkor verhetetlenek a regi 30 eves motorok, amik eleve jok voltak. De valamilyen alapszintu tudast kovetelnek, amik nem minden embernek van meg.
ha magat a sporttura szegmenst nezzuk, azt irtad, hogy semmivel sem jobbak az ujak. Es ha egy h2sx el mesz, ami ugyanugy sporttura, akkor azon tenyleg osszeszarja magat az ember egy 30 eves vfr utan.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nekem ebből a fotóból nem úszónak tűnik, de nincs jobb képem, emlékem meg pláne, szóval elhiszem - robbantott ábrát most nem keresek, annyira nem fontos.

Tulajdonképp amúgy azt támasztod te is alá, amit utoljára a témában mondtam: Többet számít a szegmens, mint a kor. Régen is voltak bitang cuccok, a bitang cuccok most még bitangabbak, de régen is voltak szarok, és most is nagyon sok alultervezett dolog kapható - még ha nem is csak a fébken nyílvánul ez meg.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Az én saját tapasztalatom az, hogy egyrész, nem kell szart venni
, másrészt, mivel magamnak csinálok mindent, ezért SOKKAL olcsóbb, mint időszakos szervízre hordani a szalonba arany áron. Autó, motor egyaránt, pedig nem egy ezres swiftem van. Turbós is, azon belül korai benzines is, öreg is, francia is. Szeretem imádom, nincs nyűgje baja. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
A vfr feke egy uszonyerges legolcsobb nissin, sztm csapnivalo.
Raktak mas honda modellekre is, es nagyon fugg, hogy milyen betet van epp benne, de gyarilag az a fek nem jo. Ha ennel is rosszabb vmi, ott nagy baj van.Tobbfelekepp lehet osszehasonlitani a motorokat: hogy egy bizonyos osszegbol mi elerheto a piacon, tehat hogy mit vehetsz ugyanazert a penzert. Ez nagyon rosszul osszehasonlithato, (es az ember nem is tudja ezt soha rendesen felmerni) mert tele van bizonytalan dolgokkal, mint pl allapot, vagy az allapot altal befolyasolt fenntartasi koltseg.
Vagy ha ugyanazt a szegmest nezed, tehat a 30 evvel ezelotti mar akkor is olcso sportturat egy mostani sportturaval kellene osszehasonlitani. Talan kawasaki h2sx, suzuki gsxs1000gt, vagy ducati supersport950, amik nagyon-nagyon sokkal jobbak, de nem olcsok, nem olcso fekkel es futomuvel keszultek, mint annak idejen a vfr. A vfr-re is rakhatott volna a honda egy showa usd villat es brembot, mint pl a vele egykoru ducati az ST2/4 re.
De inkabb a koltseghatekonysag lett elore sorolva. Manapsag igy sportturat mar nem lehet eladni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Mi a helyzet a fenntartási költséggel, üzembiztossággal? Volt 20-25 éves autóm és robogóm is, szerettem, de azért voltak nyűgjei.
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
En is arra gyanuzok. Pumpa vagy szuro pl
-
bacus
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
"nézik a km számlálót, hogy lehet ebbe ilyen sok ilyen állapot mellett (57 ezer)."
Ha a saját motoromból indulok ki, akkor nem is értem, hogy milyen állapotban kellene legyen csupán 57e km után? Nekem mindjárt 100e km, de még mindig újnak nézik a hozzá nem értők. És van ismerős kb 60e km-es GS-el, az olyan tisztán van eltéve minden egyes alkalommal, hogy a szalonba kirakva megvennék újnak.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Apophis
üzenetére
Az ABS-t én is aláírom, hogy kezdőnek kell - de ez már másfél-két millióig simán belefér sok modellnél. A fék, futómű szerintem viszont jobban függ a kategóriától. A VFR fékje például jobb, mint az új Tigeré, mert más kategória, mind külalakban, mind "újkori árban". Ez többet számít, mint a kor.
-
Apophis
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Én csendőrrel értek egyet, sőt, szerintem a mai motorok egyszerűen mindenben jobbak. Lehet persze hozni a szerelhetőséget, az olcsóbb kategóriákban a spórolást, de amit futóműben, fékben, elektronikában tudnak (amik végső soron a menettulajdonságokat és biztonságot javítják), fényévekre van a mai akár egy 15 éves géptől is, 30-ról ne is beszéljünk (nekem is volt 600-as Hornet, meg nagy Bandit, és imádtam, de objektíven szemlélve a fék-futómű-váz, mondjuk ki, ócska).
A Tiger900 nem jó példa, az egy budget bike (tudom...), én is próbáltam, szerintem gyenge és gagyi. A Speed Twin, amit még próbáltál, egy cruiser, mit akarunk tőle. Menj egy kört a Speed Triple-el (amitől jobbat kb. az MV Agusták tudnak 15+ millióért. ) vagy egy S1000R-el, aztán ülj vissza a V-Stromra, és sírj.
Az ABS-hez még annyit, nem véletlenül kötelező. Pályán tényleg jól jön, ha ki lehet kapcsolni, de napi forgalomba, túrára én nem engednék már nélküle motort, és ezt úgy mondom, hogy tudok intenzíven fékezni, vészkikerülni, valószínűleg jobban, mint a motorosok circa 90%-a, és gyakorolom is rendszeresen. Mégis többször volt már, hogy szinte öntudatlanul rámarkoltam a fékre vészhelyzetben, ami garantált bukás lett volna ABS nélkül. Eközben a motorosok legalább fele szerintem még életében egy egészségeset nem fékezett, nemhogy gyakorolja határon.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Jogos, a saját szempontjaimat írtam le, nekem nem jön be az új.
Anyagot se raknak már bele annyit. Recsegő ropogó vékony puha műanyagok, ez érezhető volt vaásrnap a Tiger-en is, a kezelőszervek és a burkolatok a kormányon ultragagyik voltak. Tök menő a menet közben állítható plexi, de olyan érzésem van, hogy azonnal eltöröm állítás közben. Nyeklőnyakló szar műanyagok, mindenhol az ocsmány fos kijelző, mert olcsóbb, mint a műszerek. Az autók belsejére ugyanez az olcsósodás jellemző. Nézzétek meg az "asmr" videókat az új mercikről, undorító beltéri minőség, 15 éves Renualt-k nem ilyen botárnyosak. Rossz érzés hozzáérni dolgokhoz.
Én így érzem, a fenti látáspontra felhívtam a kollgéa figyelmét, de a döntés attól még az ő kezében marad.
A szóban forgó VFR: tényleg nem múzeális állapotú, de bőven a "wow ez de jól megmaradt" szintet képviseli. Nincs körbeverve, karcolva, minden műanyagnak minden füle megvan, nem fakult ki semmi rajta, semmi sincs eltörve, fényezés csillog szépen. Körbeállják, nézik a km számlálót, hogy lehet ebbe ilyen sok ilyen állapot mellett (57 ezer). Mechanikailag is nagyon rendben van, egy szenvedés volt a Vstrom-ra visszaülni utána, érezhetően egy jóval gagyibb motornak készült az.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
A hsz elso reszevel egyetertek, a masodik felehez azt tennem hozza, hogy egy 30 eves motor sajnos nem pont ugy, vagy mashogy motorozhato, mint egy fiatalabb motor.
Nagyjabol ertem, hogy mire gondoltal, de 30 ev az nem vitamin semmilyen motornak, illetve ezek a motorok - pl vfr 750- olyan megoldasokkal birnak, amik a mai napon ugyanabban a szegmensben elfogadhatatlanok. En sajnos erzem, hogy alultervezett a nyakcsapagy, (leginkabb egy vicc) a villa es a villakifli, ami nagy rugalmassagot okoz az elol, es nem abban az iranyban, ahol ez jot tenne. Termeszetesen a vfr blokkja egy remekmu, de 800 as vfrbol mar regesreg nincs vadonatuj, tulajdonkepp a sporttura szegmens be van szantva. Nem is tudom, mi a mai megfeleloje a vfr 750nek europaban, de hogy sokkal jobban motorozhato, az egesz biztos.
Es akkor ki mire hasznalja a motort? Ha a-bol b-be kezdokent kozlekedik vki vele, akkor tenyleg nincs kulonbseg az uj es regi kozott, talan annyi, h a szivatora oda kell figyelni meg az abs nelkulisegre, amit egy kezdo motoros ritkan szokott lenyelni manapsag.Ha otthon tud az ember butykolni, van kedve hozza, akkor egy 30 eves motor termeszetesen telitalalat. tudom, hogy az ember lelkes, foleg, ha motorokrol van szo, engem is elkap a hév sokszor, de 500 ezerert nem lehet patika vfrt venni. Kb 8 eve nezem a nemet piacot, ami attetellel a magyar piac
Vagy itt megint a kerdes, kinek mit jelent a patika? Nekem nem azt, amit ennyiert lehet kapni.es nem mindenkinek jo egy regi motor. ha egy tarsashazban laksz, melygarazzsal, ott nem fogsz nekiallni benzinpumpat- fesszabalyzot cserelni, foleg, ha nem is akarsz foglalkozni a motorral, csak hajtani, akkor az idoszakos szervizek ugyanugy megvannak a regi motoroknal is.
-
válasz
norbert1998
üzenetére
Annyiban cáfolnám meg, hogy ha kifogsz egy motort aminek bár jó a felfüggesztése, de már messze nem olyan mint egy újnak, akkor az marhára el tudja venni a kedved az itthoni utakon. Én pl nagyon szerettem a Hornetem, ajánlanám is mint kezdő motor, hisz jól néz ki, könnyen kezelhető, nem őrültködésre van, de annak pl nem lehetett állítani se a rugó előfeszítését, se a csillapítását és már messze nem volt új. Egy új szettel sokkal élvezhetőbb motor lett volna.
-
dellfanboy
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
A motoroknál tényleg úgy érzem, hogy a fiatal motor pénzkidobás.
mondjuk én ezt challengelném, főleg egy himbilimbi futóműves -ki tudja hányszor ropira tört/karbannemtartott 20-30éves japó gép vs vmi modern európai. ha van pénz én újat/újszerűt vennék -
bigrob
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Az a baj, hogy nem értek még nagyon hozzá, nem tudom mit kell nézni, milyen futott km után kell nagy szerviz ami miatt esetleg eladó sorba került, milyen rejtett hibák lehetnek.
De persze opció a használt is. -
norbert1998
nagyúr
válasz
bigrob
üzenetére
Én azt mondom, főleg ha első motor, ne vegyél se újat se fiatalt. 1,5 millióig a világ összes kategóriájában (méret, kialakítás, teljesítmény) találsz olyat, ami megbízható, jó motor. Lehet, hogy nincs benne tempomat meg egykerekezésgátló meg kanyar abs - sőt, lehet, hogy a sima abs se fér bele - de ha eldobod, feldöntöd, közel se sajnálod annyira.
A motoroknál tényleg úgy érzem, hogy a fiatal motor pénzkidobás. Semmivel nem élvezed kevésbé egy 1997-es VFR750-esen az utat, amiből félmillióért patikát vettünk, mint egy vadiúj VFR800-assal, cserébe vagy nyolcszor drágább, és még hordhatod is időszakos szakszervízbe méreg drágán. Oké, persze, az ABS jó dolog, de én pl. vasárnap ültem először ABS-es motoron
-
bigrob
őstag
válasz
vendingo
üzenetére
Szorgosan olvasgatom a topikot és álmodozom az első motoromról.
Kezdtem a Keewayekkel, X-Light ABS 125, Vieste 300 XDV, V302C, majd utána fattyu válaszolt egy másik kollégának, hogy már egy Honda CL 500 sem sokkal drágább a V302C-nél, ugyanez a blokk van a CMX 500-ban is...
Ma beszéltem a Lidl parkolóban egy Yamaha Xmax tulajjal Dunakeszin, már a második gépet koptatja, egy ilyenen is el tudnám magam képzelni...
Erre most estére meg belököd ezt a Suzuki DL 250-et, hát ezen is el tudnám magam képzelni..
Reálisan egy robogó bőven elég lenne nekem 99%-ban a pesten belüli munkába járásra (15. kerület kertvárosból a 13. kerület Dózsa/Dráva környékére), de csak ott motoszkál a kis ördög a vállamon, hogy minek teszed le a korlátlan A-t ha "csak" robogózni akarsz? (mondom ezt úgy hogy életemben nem vezettem váltós motort
) Hétfőn megyek a kresz vizsgára, remélem nem balf..zkodom el és elsőre meglesz mint anno a B-nél is és mehetek minél hamarabb tanpályázni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kutya topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Analóg-mechanikus hibrid billentyűzetekkel újít a Logitech
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(amúgy nem, sztem egyesben és nekem még az én motorommal a kuplungba is bele kellene nyúlnom, mert az alapjáraton bekapcsol a hűtő ventillátor, le tud fulladni a motorom.)
) es meg egy kis erdekesseg h mit is hallasz, mielott besul a henger