Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- ldave: New Game Blitz - 2026
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
zzola
titán
válasz
bmxbandita
üzenetére
-
bmxbandita
tag
válasz
zzola
üzenetére
Én '23-ban csináltam, így nézett ki:
Június 5: beiratkozás, e-learning kresz, 2 nap alatt végigpörgettem,vizsgajelentkezés
Június 20: Kresz vizsga
Júni 27- Aug 1-ig bezáróan: Kb. hetente 1-2 alkalom tanpálya rutin gyakorlás
Aug. 7: Első rutin vizsga, bukó
Aug. 22: Második rutin vizsga
Szept. 11: Forgalmi vizsgaSzóval mindent egybevetve ~3 hónap volt, ha nem kell rutint ismételnem akkor 2 héttel hamarabb meg lett volna.
Nekem szerencsém volt, mert '23 szeptember végére tervezték, hogy bevezetnek GPS-es nyomkövetést, sebességfigyelést meg az anyámkinját is a forgalmi vizsgára meg majd tablet adja az útvonalat, nem az oktató találja ki, úgyhogy gyorsan átnyomtak mindenkit akit lehetett előtte
Ebből egyébként lett valami? Valóban vannak már ilyenek vizsgán? -
zzola
titán
válasz
dellfanboy
üzenetére
Miért is?
-
bigrob
őstag
válasz
zzola
üzenetére
Én 5 óra alatt kattintgattam végig a kötelezőt 2 nap alatt, utána 1 hétre kaptam vizsgaidőpontot a kreszre (haveromnak nem volt jó az az időpont, neki ráhúztak még 1,5 hetet), majd a következő hétre kaptam időpontot tanpályára.
Dupla órákat csinálunk, 10 óra tanpálya, 16 forgalom, azt mondta az oktató tőlem függ, hogy mennyire megy jól, de a tanpályás része a nehezebb.
Illetve a forgalmi részen lehet dupla óra, 1 óra pihi majd még egy dupla óra, ha bírod meg van időpont. Nekik sem érdekük elhúzni mint a rétestésztát.Ha jól haladunk az 1 hónap meglehet az első tanpályás időpontomtól, de majd jelentem.
----------------------
Visszatérve a szezonvégi kiárusításos buta kérdésemre, korábbi tapasztalatok alapján ha ilyen 100 rugóval adnak 1-1 megmaradt motort olcsóbban akkor inkább megveszem és még a szezonban tudom is használni!

-
Cleinor
tag
válasz
zzola
üzenetére
Ez erőteljesen város függő, de igazából inkább traktorbelső és 3-4 hónap.
Kresz, 2 nap, vizsgaidőpont leghamarabb 2 hét.
Motoron nagyon ügyes vagy, te vagy maga Rossi, és egy rutin nap után az oktató behazudja a naplóba hogy te sokat voltál mert te vagy maga Rossi, akkor is még 2 hét az időpont. Reálisabban meg minimum 6 alkalom, ha nagyon szerencsés vagy 2 alkalom / hét, tehát akkor ez itt már 5-6 hét.
Akkor jön a forgalom. Nem csapsz el senkit, nem esel el, és fejből tudod az összes mindent is mert te magad írtad a kreszt, akkor is 1-2 hét a forgalmi vizsga. De a realitás az az hogy 5-10 alkalmat fogsz vezetni. Ha szerencséd van heti 2.Szóval az az 1 hónap nem is értem hogy jött ki

-
zzola
titán
-
bigrob
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Én holnap megyek az első dupla órámra, utána csütörtökön.
Iskola ügyvezetője mondta, hogy a műszaki "tételek"-re is majd rá kell készülni mert ketten előző pénteken azon buktak.
Sok sikert és várjuk a fejleményeket!
#153586 dellfanboy
Semmi infót sem találtam róla a neten, ezért érdeklődtem hogy szokott-e lenni. Ha igen körülbelül mennyi kedvezményt adnak ilyenkor? -
mattheus
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Köszönöm az érdeklődést!

1 hét telt el, hogy nem ültem motoron. Egész délután és az óra alatt is folyamatosan esett. Eléggé depresszív hangulatban álltam neki (azt kérdeztem magamtól, hogy miért is vagyok itt).
Mondanom sem kell, elsőre az összes feladat hibátlanul sikerült. Utána a kedvem is megjött lassacskán, olyannyira, hogy a végén meg már feszegettem a határokat a csúszós pályán....... Azért párszor sikerült letennem a lában a lassú 720-as kanyarodási feladatnál, de javuló tendenciában vagyok.....
Az oktatóm az óra végén mondta el, hogy a többi tanuló tőle kérdezte, hogy én mit csinálok itt, mert nem úgy tűnők, mint egy kezdő motoros.
Eredetileg jövő héten szerettem volna vizsgára menni ismét, de időpont sajnos nincs, így két hét múlva tudom 10-én vagy 12-én megpróbálni. A héten még megyek szerdán egy gyakorló órára és vizsga előtt egyszer. Remélem így már elég lesz, hogy "csukott szemmel" is menjen, annak ellenére, hogy izgulok......... Az biztos, hogy vizsgára nem motorral megyek.
-
bigrob
őstag
Szezon végi kiárustás szokott még lenni motorra? Kb melyik hónapban?
-
kriszti21
csendes tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Amiket Yoda írt azokról volt szó és az árakat is jól mondta, rossz helyen keresgéltél sajna. Omniaracingen vat+szállítással "alap" RCS17 ~275EUR, 330EUR-ért már megkapod a brembo tartályt+konzolt is (nem ér a tartály+konzol 60EUR-t, olcsóbban kihozod SV650S-ről lelopott konzol+tartállyal). Accossato meg attól függően melyik típus 210-350EUR ugyanitt. Sztem véletlenül CorsaCorta RCS-t nézhettél, az tud 200k környékére felcsúszni.
R6 pumpa 200EUR környékén sztem elég borsos, pláne, ha még fel is kell újítani. Bontós Ricsit nem kerested? Nála tavaly ennél olcsóbban ment az R1/R6 főfékhenger; igaz, sokszor hiánycikk nála. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Khaosz55
üzenetére
A nyomatek felel mindenert, amit gyorsitasban erzel. Vegulis a tomeg meginditasaert felel, de a nyomatek az ereje a motornak. Amit loeronek mondunk koznapi ertelemben. Az a nyomatek, ami a fotengelyen ebred, es a hatso kerekre megy.
Ezt befolyasolja az aktualis valtoattetellel. De. Hogy lehet, h egy 600 sor4 50Nm nyomatekkal ugyanannyi loero, mint egy 1000 v2, 100Nm nyomatekkal? It jon a kepbe a nyomatekvalto.
Mindkettonek kb ugyanaz lesz a vegsebessege, ugyanugy fognak gyorsulni nyomatekcsucson, de a 600 as tovabb tud forogni, kesobb ebred a nyomatekcsucsa ezert kesobb kell valtani a fokozatokat. A vegere ez a kicsi elony annyit er, hogy a kulonbseg a ket motor kozott annyi lesz, hogy az ezres alul jobban megindul, de nem 2x annyira, mivel a valtoattetel ugy lesz meghatarozva, hogy ne bsszon hanyatt a motor, amelle kis vegsebesseggel, tehat elpocsekoljuk azt a 100Nm nyomatekot es olyan attetelt rakunk ra, amitol gyenge lesz.
Mivel minden egyes valtasnal egyre kisebb nyomatek jut a hatso kerekedre, ez a kis fordulatszam elony annyit jelent, hogy ugyanakkora teljesitmenye lesz mindket motornak. De nyomatekcsucson kb ugyanazt fogjak tudni. Csak mashol ebred a nyomatek.
Es mindket motor kb ugyanakkora vegsebessegre tesz szert, mert az 1000 es nagyobb nyomatekkal bar kevesebbet forog, de a nagyobb nyomatek kiegyenliti ezt. -
norbert1998
nagyúr
Na, R6 fék lett végül, kicsivel 200 eur alatt. A többi akárhogy is nézem, sehogy se fért bele 250-300 euróba, mert ami belefért volna, arra jött a VAT.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
Igen, főfékhengert. Elnézést a félrebeszédért, enyhén fáradt voltam már
Ezek mind külső hengertartályosak, igaz? (Tehát jó hírdetéseket nézek?) -
Khaosz55
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Igen, viszont több henger esetén magasabb fordulaton jön meg a max nyomaték. 2 hengernél már alacsonyabb fordulaton rendelkezésre áll több nyomaték mint 4 henger esetén. Tisztán látszik a 2-3-4 hengeresek nyomaték görbélyéből. Párom MT07-es is nagyon jól megindul a 75 lóerő ellenére. A nyomaték a tömeg megindításáért felel. A motorozási szokásaim miatt is ami nagyrészt szerpentínes kanyarvadászat Pl Dolomitokban, nagyrészt a 4000-6000-es fordulaton történő nyomatékleadás a releváns számomra, mert 10000-es fordulaton értelmetlen végigmenni egy hágón. Jövő héten próbálok egy 1000-es hornetet majd megmondom milyen a 4 hengeres a 3-hoz képes közepes fordulaton.
-
yodamastah
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Gondolom főfékhengert szeretnél (nem fékkart). RCS17 az nem 200e. kb 250eur az ára. Ha olcsóbbat akarsz, akkor Accossato 16x18 olyan 200eur. Ha ez is sok, akkor egy R6 2005+ főfékhenger használtan.
-
norbert1998
nagyúr
Hallo. Majd' egy éve beszéltük a V-Strom eslő fékkar témát, főként Krisztivel. Ennek ellenére nem találom a megoldást. Mit beszéltünk, minek a fékkarját lenne érdemes beszerezni a mostani, akadó, béna helyére? Volt egy RCS17, de azt sokalltam 200 ezerért, és volt valami más, ami nem rémlik már. Ebben kéne a help
-
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Khaosz55
üzenetére
Igen, a nyomatek elhasznalja a motort, de nyomatekod egy motornal csak fordulatszamon van. Tehat alul nem fog elhasznalodni (olyan utemben), mert nincs nyomatekod, igy nem tudnak a legnagyobb erok fellepni, mert se lendulete nincs az alkatreszeknek akkora, mint fordulatszamon, se a hengertoltottseg sincs, ami miatt a pukk nagy lenne, ami az olajfilmet megszakitana, vagy pre ignition-t okozna.
Sajnos az emberek fejeben osszekeverednek az informaciok, es az autos turbodizel, vagy kozvetlenbefecskendezos turbos benzines problemakat osszekotik a motorkerekpar motorokkal is, ami motorkerekparok eseteben teljes mertekben irrealis, mert mas a motorblokk. Ezert nem lehet az autokat osszehasonlitani motorokkal.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Nekem Gen2 MT09 SP-m van páromnak meg a MT07. Szinte csak túrázunk, álltalában Olaszországba megyünk lábon. 2500-3500km közöti egy túra évente kb 3 alkalommal. Első és utolsó nap álltalában pályázunk, hogy minél előbb elérjük a célt, PL Dolomitok, vagy a kikötőt Livornoba. Volt olyan is hogy Genovából jöttünk egy nap alatt 1100Km-t hazáig, ilyenkor 130-140-es tempóbál kb 5000-6000-es a fordulat.
Én motoromba 67000Km van most volt szelephézag ellenőrzés, a gyári tűrés közepében volt az érték, szóval hozzá sem nyúltak. A párom motorjában 55 000Km van és ott sem gond a szelephézaggal. 6000Km-ként olajcsere. Szerencsére sosem volt gond a motorokkal. Illetve azért néha elhúzzuk a szarvát is, nem vagyunk nagymama motorosok, de állatok sem.
Egyébként a nyomaték is "elhasználja" a motort, nem csak a fordulatszám, akkor lépnek fel a legnagyobb erők a blokkon belül.
Minden esetre nézegetek már motort, de nem találok a 182cm-hez kényelmes új japán naked-et, valahogy összementek az évek során gen2 MT09 meg iszonyt kényelmes, talppal ér el a lábam térdszög is remek. Túra motort nem akarunk... -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Ez a 25k tenyleg normalis korido mellett ertendo, amit nem sok ember er el.
Sportot nem azert vesz az ember, hogy turazzon vele, dehat elkopik. Ez van. Az en ismerosi korom sem tudja feldolgozni, de ez olyan dolog, hogy neztem a motorjaikat, amik 100k kornyeken voltak mar. Hogy milyen fasza, mert mint egy oramu, meg pocc-roff. Beinditottam, es en azonnal hallottam, hogy vezlanc mar nem az igazi, ossze-vissze jar, belepuffog a kipufogoba, mert az alapjarati keverek mar teljesen szar, ki tudja miert, valszeg szeleptomitetlenseg miatt. Leeresztettem az olajat, ami tele volt csapagyanyaggal. Az lassan konyokolni fog.
Ez az egysegsugaru felhasznalonak a tokeletesen mukodo motor, sok km-el. Sosem hagyta cserben. Jon-megy dudal. Nade hogy?25k-t nem fogod olyan tempoban kozuton beleverni semmilyen motorba. Nem tudsz olyan tempot menni.
A videon kiforgatja egyfolytaban, emelle nem egy erogep az a motor - ami reszt en lattam- De akkor fogalmazzunk ugy:
minel jobban gyotrod, annal kevesebbet fog elmenni. mindenkinek mast jelent az, hogy uvegeles.
De alacsony fordulattal sokkal tobbet fogsz elmenni, az egyaltalan nem karos. A fordulatszam a karos. -
Apophis
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ez mind világos, csak számomra meglepő pl. a 25k km-es adat. Mert egy túramotorral értem, hogy elvannak 3-4000 rpm környékén, de sport és naked motort szerintem azért vesz az ember, hogy a nyomatékcsúcs környékén használja, én legalábbis tuti. Ezt a 25k-t simán bele lehet verni a gari alatt (pl. kawa 3 év, suzuki 5), de én még sosem hallottam senkitől, hogy bajuk lenne, pedig az ismerősi kör sem visszafogottan használja. De lehet, én értek valamit félre, pl. a videón linkelt menet számomra messze áll az üvegeléstől (folyton leesik a fordulat).
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Mert valoban a gazcsere egy bizonyos fordulatra van tervezve- ahol a nyomatekcsucs van, de ezen a fordulatszamon a 200 grammos dugattyubol egy tonna lesz. A hajtorud azert olyan vastag, mert ezeket az eroket ki kell birnia - tehat egy tonnaval minden egyes fodulatnal megterheled. A fotengelyben mikrorepedesek lesznek ezert, elkerulhetetlenul. minden hasznalodik, joval gyorsabban, mintha alacsony fordulaton hasznalnad. A szeleprugok az allando osszenyomastol az anyag belso surlodasatol sokkal jobban felmelegszenek, ahogy osszenyomjuk. a szelepulek sokkal nagyobb erovel lesz verve, a motorblokk ontvenye nagyobb stressznek van kiteve, az olaj sokkal tobb levegot old magaban, ami a csapagyaknal halalos lehet egy bizonyos pont utan. A motor sokkal gyorsabban kopik, mintha kozuti tempoban hasznalnad.
A motorok futasteljesitmenyet nem ehhez a terheleshez tervezik. Tehat nem, azt nem mondanam, hogy erre van tervezve. A gazcsere lehet, de a futasteljesitmeny drasztikusan csokkenni fog, es nagyobb esellyel fogja valamelyik alkatresz felmondani faradasos toressel, vagy barmilyen nem tervezett esemennyel a szolgalatot. Peldaul szelepék kirazodas, szelepleszakadas, dugattyu tores, hajtorudcsapagy ragadas.
Egy sor4 japan 600 ast, ha egyfolytaban uvegelsz, 20-25e km utan fel kell ujitani a motorblokkot. Es meg nem is vagy professzionalis pilota, csak amator, aki nagyon jo koridoket megy. Egy ilyen sor4 motor kozuti hasznalatnal 100e km felett tud teljesiteni. -
JoinR
őstag
válasz
Apophis
üzenetére
A nyelezés minden fordulatszámon "ártalmas", hiszen akkor veszed ki a motorból az összes elérhető erőt, aminek az ellenerejét, termikus hatásait ilyen-olyan formában a motornak ki kell bírnia. Ez az alacsony fordulatos dolog egy mítosz, ami pár határesetben igaz, pl. ha már rángat a motor vagy ha ugyanazt a teljesítményszintet magasabb fordulatszám mellett is kivehetnéd, de nem teszed. Viszont ha nyelezed, magasabb fordulatszámon is a max. elérhető nyomatékot kéred le, tehát akkor is nagyon kopni fog a motor.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
Ilyen nekem is volt a Rákóczi úton: tömött, kb lépésben haladó külső sávból záróvonalon kivágott elém egy autó, indexelni is csak úgy sikerült neki szerintem, hogy a keze beleakadt a karba. Nem hittem volna, hogy a kis 50-esnek úgy el tud könnyülni a fara, hogy kitör oldalra egy fékezésnél, de megtörtént.
Egy bő autóhossznyi távolságot tudtam megmenteni kettőnk között. -
macilaci78
nagyúr
válasz
kelly416
üzenetére
Meglepő, de nem. Talán a lábtér egy picit keskenyebb, de elférni.
Ami hátrány, a könyöklő a két ülés között, ez a Passatban nem volt. Ez szűkíti a helyet, az öv becsatolásánál különösen, de fogadó elég elöl van, a könyöklő viszont nem nyúlik előre, így rááll a kezem. Más autóknál, ahol a könyöklő alapja is előre nyúlt, az gondot okozott. Mentem úgy próbaútra, hogy az ajtót magamra se csuktam, kiszálltam, hogy ez úgyse lesz kényelmes nekem, nem férek hozzá az övcsathoz. -
Apophis
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Bemelegedve továbbra sem értem, miért ártana a nyelezés, ezek erre vannak tervezve. Sokkal többet árt nekik az alacsony fordulat. Vagy te 100k+ km-re gondolsz?
A tempója is semmi extra, most őszintén, az ember nem azért vesz nagymotort, hogy tötymörögjön. Kicsit vakmerően tolja ott is, ahol nem kéne, azzal egyetértek.
-
válasz
yodamastah
üzenetére
Vannak kamikazek.
inkabb a buszt vagy kamiont verje telibe mint egy bicajost vagy teged motoron. -
yodamastah
őstag
válasz
zzola
üzenetére
130al a buszsávban 50-100 méterrel a jobbos kereszteződéstől, mindezt lassú autók mellett. Ilyen szitukat nem lehet hosszú távon kóstolgatni.
Tavaly egy GS-es csinált hasonlót előttem a busz sávban. Együtt indultunk a pirostól, majd tolta neki kb 100ig az álló/araszoló autók mellett (én ilyenkor max 40-50) és persze a következő kereszteződésben busz sávból kikanyarodott elé valaki, nagy fék majd úgy 40-50-el telibe is verte. Elég szar volt végig nézni ahogy repült a srác
Míg a mentő kijött nem is tért magához Szerencsére nem csapódott bele semmibe, csak repült egy nagyot, de rendesen összetörte magát. Fejét durván beverte, sokkot kapott, remegett, tiszta vér volt keze lába (rövidgatya póló, kesztyű semmi) Sajnos nem tudom milyen sérülései lettek. Rendőrök nem mondák el utólag amikor mentem tanúskodni. -
kelly416
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
A Passat az tágas volt. De a Ceed-be hogy férsz? Az nem sokkal kisebb?
-
bacus
őstag
válasz
zzola
üzenetére
power user?

Csak belenéztem, de lámpánál álló autók között 70-ről gyorsít ki 120-ig, majd egy eléhajtó autónál erős fék, majd esélytelen lenne a zebránál megállni. (persze lehet itt nincs elsőbbsége a gyalogosnak), de érdemes végig nézni dr Herpy videóját a színésznő balesetéről, ahol a (Nóra?) nem adja meg az elsőbbséget. De mivel a másik jármű olyan sebességgel jött, amire már számítani nem lehetett, ezért a hibás a gyorshajtó. És szerintem még példát is statuálnak vele, fiatal felelőtlen ember, már folyik ellene a büntető eljárás..
De tény, hogy vannak ennél vakmerőbbek is..., kis keresgéléssel találsz olyan videót ami a full beállt 3-5 sávos bevezető úton az autók között egykerekezve 140-el..
-
Apophis
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ezt nem értem, mi árt neki ebben? (tegyük fel, nem hideg motorral tolta)
-
zzola
titán
[link] 2 hengeres motorok az ilyen stílusú felhasználást mennyire bírják hosszútávon?
Lámpától lámpáig szinte nyélen, 170-nel a városban egy Kawa Z650-nel. Valami power user lehet a tag. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ezt adom. Nem szerettem pörgetni a Fazert, mert nem szerettem a hangerőt.
De ugyanígy a modern motor is sunyi tud lenni. Autós analógia: a Kia Ceed-em hangos, sok jelzés érkezik a bódéból és a külvilágból is. Főnököm S-Class Mercije annyira steril, csendes, hogy a dupla akkora sebesség sem tűnik fel.
Ugyanez lehet a mindennel is felszerelt motornál is, hogy mész, motorozol és nem is kell köhintenie az elektronikának, ha a megfelelően működő elektronika már nem tudja megoldani a feladatot, akkor a motoros sem biztos, hogy sikerrel jár. Míg egy avíttosabb technológia esetén szélesebb az "ebből akár baj is lehetett volna" mezsgye. -
bacus
őstag
válasz
Steven
üzenetére
Azt hozzá kell tenni, hogy azon a túrán amin én voltam veletek, ott már nem tűntek igazán kezdőnek, jól mentek, de mintha lett volna olyan, amiből lehetett volna baj, mert átsodródtak.
Amikor hátul mentem, ott az idősebbik motorosnak egy elméleti gyorstalpaló tréning lement tőlem
, amit utána láttam is, hogy alkalmaz, counter weigth és counter steering téren. De igaz ami igaz, mikor előre mentünk csapatni, bár elhagytuk valamennyire őket, jelentősen nem maradtak le, pedig volt szakasz, ami elég kanyargós volt, messze nem a motor végsebessége határozta meg a max sebességet. 5-6 perc volt talán a legtöbb amit vártunk rájuk, azaz megálltunk, még alig vettük le a kabátot már ott voltak.
Chigee: én már annyira várom, hogy letöltöttem a telefonra az appot, ahol aktiválni kell
, nézem ezerrel a videókat és izgulok, hogy a jun30-án induló túrára már ezt vihessem. -
yodamastah
őstag
válasz
Steven
üzenetére
"em értem amúgy ezt egész dolgot , remélem az emberek vannak annyira egészségesek , hogy akármin ülök nem veszem be 150 el egy kanyart amit 90 el lehet. "
Sajnos épp ellenkezőleg szoktak a kezdők balesetezni. A 150el bevehető kanyart nem meri 90el bevenni. Jön a pánik elsőfék + target fixation és lemotorozik az útról.
-
bacus
őstag
válasz
zzola
üzenetére
Azért megy a 35KW-os korlátozással is egyesben 100-t, mert ez a teljesítmény elegendő ehhez, a lánckerekek áttétele, a váltó ehhez lett tervezve. A különbség, hogy mennyi idő alatt éri el a 100-t, illetve hogy mennyire váratlanul jön meg a teljesítmény a felső fordulatszámnál.
Majd amikor először megérzed azt a "lórugást", akkor fogod megérteni, hogy mi az igazi különbség. Aki nem készül fel rá, pl combbal ráfog a tankra, tartja magát, az nem tudja elengedni a gázt, meg kapaszkodik a kormányban, stb.
Ha csak az számítana, hogy mennyit megy egyesben, akkor bármelyik túrás motort veheted, amik tuti nem mennek 100-t egyesben, sőt talán még harmadikba is fel kell váltani. Ennek ellenére pl az én motorom (megfelelő sofőrrel) 3,4 mp alatt 100-n van, de 4 mp alatt még velem is

-
kelly416
veterán
válasz
7Sony7
üzenetére
Az a helyzet, hogy én is 40 felett vagyok már, nekem is van családom, felnevelni való gyerekem, ezr minden motorozós pillanatban igyekszem is a fejemben tartani. De minap a német pályán úgy megszaladt 160 fölé az óra, hogy pislogtam csak. Le tudtam kezelni, csak nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan ilyen tempót csípek meg. Főleg majdnem álló helyből, lévén egy fűnyíró utász egység mögött gyakorlatilag 20-ra lassítottam a szembe forgalom miatt, majd onnan indultam tovább utamra.
Tudom, hogy fürge a motor, tudom hogy gyagya az agyam, de még masszívan szoknom kell ezt nekem is.Kezdőknek ezt közel sem ajánlanám.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Steven
üzenetére
A nem akarok megdogleni oszton miatt egyenesitik ki a kanyart az emberek, szoval az kontraproduktiv akkor ha kepzetlen vagy es mar tul gyorsan mesz.
Szerintem azon a motoron, ahol a loerohoz fordulatszam kell, ott eleg sok inger er, hogy most veszelyhezetbe sodorhatod magad, pl hogy hangos a motor. (Itt egy kicsit dolgozik megint a fentebb emlitett oszton) Nem annyira kenyelmes szituacio egy kezdo embernek, meg ugye az elso nehany evben osszeszarja magat az ember 10e fordulat felett meg egy 600 asnal is.
Igy a nyomatekos motorok inkabb sunyibbak ebbol a szempontbol, de lehetoleg kepezzuk magunkat, es akkor nem lesz baj. -
VFR800
csendes újonc
-
VFR800
csendes újonc
válasz
vlevi
üzenetére
Ez a GSX650F nem a GSXR lefojtott változata, hanem egy az egyben egy Bandit 650, csak sportos idomokkal. 2007-ben debütált az a blokk a Banditban, és direkt oda fejlesztette a Suzuki. Amit a CBF600/1000 motorokról írtál az persze ettől még úgy van, ott a nyomatékgörbe laposabb, de a max nyomaték kisebb fordulatszámon elérhető, így hétköznapi (nem sport) használatra alkalmasabbnak gondolta a Honda. De ezt más gyártók is többször alkalmazták (pl.: SV650-DL650, TL1000-DL1000 stb)
-
válasz
zzola
üzenetére
és ez baj ?
Nem értem amúgy ezt egész dolgot , remélem az emberek vannak annyira egészségesek , hogy akármin ülök nem veszem be 150 el egy kanyart amit 90 el lehet. (ehhez semmi köze a motor teljesítményéhez felfogás kérdése egyszerűen. A nem akarok megdögleni elvileg ösztön mindenkibe van, legalábbis remélem.)
Btw Bacus tudja én indultam el kezdőkkel pl 3000km t! Túra végére érdekes mindenki megtudott tanulni motorozni egyik sem halt meg pedig mindegyik kezdő motornak 650cc vett még élnek azóta az egyik fél év után már le cserélte f900xr re....( és még mindig él ) .
Már egyiknél sincs para csík és hogy ne maradjanak nagyon le sajnos
10 felett tartották az RPM -t
.... szvl talán nem annyira bonyolult dolog ez....Jah és hogy nem kor függő egyik 35 másik 54 éves.
-
zzola
titán
Találtam egy videót, Honda CBR 650R teszt, 35KW-ra korlátozva és korlátozás nélkül.
Első fokozatban korlátozva is elmegy 105-ig.
Nem győzött meg a lekorlátozás. -
7Sony7
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nos, biztos nem lehetek benne, mert nem próbáltam, ahogy magamat ismerem, megtenném. De nézzük más szemszögből: Ha lecsutkázom, 3masodperc múlva teszem a kettest, még három másodperc, harmadik, és guriga. Na most ezt egy ezresnél: Lecsutkázom egyesben, három másodperc múlva már:
a: lelőtt a trafi
b: belementem az előttem levőbe, mert nem tudom kezelni a gyorsulását.
c: csúszom a földön.
Konklúzió: elég ez nekem. És nem csábít 150 feletti száguldásra. Próbáltam 100 ról vészfékezni, félelmetes volt. -
macilaci78
nagyúr
válasz
VFR800
üzenetére
Az NC750-et próbáltam, nekem kicsi volt a mérete, az üléspozíciója. Csak a Honda Dream töbjét kerültem meg vele.
A CB500X ilyen szempontból kényelmesebb volt, de jobban előre kellett dőlni. Safety tréningen ültem rajta, nem tudom, ez az előre dőlés mennyire kényelmetlen országúton, városban, ahol a tekintethordozás magasabban van, mint a gyakorlópályán. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Erről beszéltem. Egy hétre 6 országos túrára elmenni nem szükséglet, hanem kedvtelés. De ez is csak egy út, ami otthonról indul és otthon ér véget. Ideális esetben. Nem lehet mindenki Zsákos Bilbo, Zsákos Frodó, hogy nulla tapasztalattal vágjon neki világkörüli útnak lesz, ami lesz alapon.
Nem vagyok kurvaügyes, de nem is vágok neki a Stelvio-nak. Tudom, hogy felkészületlen vagyok egy ilyen kalandra és nem csak tudásbéli hiányosságaim vannak.
-
vlevi
nagyúr
válasz
VFR800
üzenetére
" erejét tekintve egy Bandit"
Honda CBF 600 volt hasonló. Kicsit nagyobb a CBF 1000.
Félidomos, a Honda Hornet blokkját kicsit kultúráltabbá téve (lenyugtatva, lefojtva
)
Nem túl izgalmas, de kirándulni jól lehet vele, és vélhetőleg a használtak sincsenek széthajtva, pont azért, mert akinek arra volt ingere, az nem a 77 lovas CBF-t, hanem a 100 lovas Hornetet, vagy a CBR600-t választotta. -
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"mert 45 loerovel ezt viszonylag konnyen csinalod"
Aláírom. Tracer 900-t én se merem az 5 számjegyű tartományba belekergetni.
Amúgyis, ha pirosig el szeretném forgatni, gondba lennék, de nagyon
GT-n még csak csak-csak jelölve van a piros 11 fölött,
De az enyémen nem.
-
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
Persze, mert a dl nek szelesebb egyeneskormanya van, nem keskeny csutkakormanya, maga az erokar teljesen mas. Ha egy sportmotorba beleraksz egy superbike-kormanyt, azonnal baratsagosabb lesz.
-
-
VFR800
csendes újonc
válasz
zzola
üzenetére
Esetleg nézz olyat ami burkolt motor, de nem sport. Gondolok itt a Suzuki GSX 650F -re mondjuk, ami technikáját, üléspozícióját, erejét tekintve egy Bandit, de az idomok sportmotort idéznek. Lehet akár dobozolni is túrára ha kell, és van belőle ABS-es is. Talán 2015-ig gyártották. Biztos más gyártótól is van hasonló, de nekem ez ugrott be.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Csak pár gondolat .... Ha egy hétre mész 6 országon keresztül , nem biztos , hogy megtudod oldani , hogy kikerülj mindent , amúgy 3 hete voltam Szlovéniába hegyekbe havas tájon és haza fele esett az eső. (lehet nem mindenkinek magához kéne hasonlítani a dolgokat)
Itt fórumba lehet mindenki kurva ügyes és mindent kivéd ,de én bevallom ,hogy a cirka 30 éves motorozásom alatt sem lettem egy rossi (pedig szeretnék )
valszeg a reflexeim sem javulnak és a szerencsém sem tart ki örökké szvl maradjunk annyiba , hogy én hálás vagyok a biztonság technikai fejlődésnek. Az életet jobban csipázom minthogy elmondhassam kurva nagy gólyoim vannak és elektronika nélkül megoldok mindent.
ui versenyzőnek:
Közútról beszélünk ....
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Hm-hm. A motorozás általában nem szükséglet, hanem kedvtelés. Nem kötelező kedvezőtlen körülmények között motorozni, mint szakadó eső, térdig érő hóval borított jégbordás út, tejföl köd, stb. Persze van, hogy menet közben ér a zuhé, de kivárhatod a végét egy híd alatt, vagy benzinkúton, vagy mehetsz gyök kettővel is.
Akinek viszont motoroznia kell, az idővel megtanul, motivált a fejlődésben. -
macilaci78
nagyúr
válasz
bigrob
üzenetére
Safety tréningen van Honda CB500, CB500X és Scramble is. Vannak egynapos bevezető tréningek is, aminek nem feltétele a jogsi, bár nem tudom, odaadják-e az 500-ast így. Viszont kb 4 órát töltesz nyeregben, bőven elég kipróbálni. Kivéve persze a szélvédelmet.
Az X-Max és a Forza robogók. Sok kérdés és tanács után néhány ajánlott motorra ráültem, a V-Strom volt az, amin már elférek, de próbakör nem volt. Nem bántam meg, hogy robogót vettem (Honda Sh300), az én felhasználásomhoz megfelel. Budapest munkábajárás, néha agglomerációba is kiugrok.
De pár hete Zalaegerszegen voltam egy barátomnál. Bírta, bírtam, de a seggemet szoktatni kell a hosszabb utakhoz. A füldugó kötelező ilyen hosszú útra. Ha a hangerő nem is gyötör el, a szélzaj monotonitása lankasztja a figyelmet. -
7Sony7
addikt
válasz
norbert1998
üzenetére
"Az, hogy nem fogja kibírni, hogy ne forgassa 8 ezer fölé. Aki azt mondja, az hazudik."
Na, ebben egyetértek. Én is 47 vagyok, vettem egy Gs500-ast (ami szerintem nekem elég, nem is vágyok nagyobbra, max egy abs jó lenne bele), és a piros tartomány szélénél szoktam váltani.
Biztos, hogy egy erősebbel is ezt tenném. És az is, hogy hamar elfikkanék vele.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
yodamastah
üzenetére
Minek vegyen egy elb*szott motort (fojtott), amikor csak annyi dolga van, hogy ne forgassa 8ezer fölé?
Az, hogy nem fogja kibírni, hogy ne forgassa 8 ezer fölé. Aki azt mondja, az hazudik.A lassú tempós manőverek tényleg szörnyűek sportmotoron, de nem a súlypont miatt. A DL650 sokkal magasabb minden sportmotorhoz képest, súlypontban is, és mégis sokkal könnyebben kezelhető lassan bármi másnál. Kormányszög, forgatási tartomány és üléspozíció. Ezek miatt nehéz a sportmotor lassú tempónál.
CBR600F4i-nek van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy hármasban letilt 210 körül
-
bacus
őstag
Azt hiszem mindent is összefoglaltatok, hogy kezdő milyen motort vegyen.
Az érzés, hogy álló helyzetben nem tudod megtartani a motort, ezt érezni kell, hogy belasd, a motor súlya a legfontosabb kezdőként.Azért nem érdemes a vegleges motorban gondolkozni, mert tapasztalat hiányában kizart, hogy tudd neked mi a jó.
Ha mindenkinek ugyan az, akkor nem lenne ennyi féle motor.Én pl nem tudok hasalos motort vezetni, pl sv650-t , raultem, 5m után megalltam, ennyi elég is volt.
fájt a hátam, keskeny a kormány, stb.47 évesen azt mondani hogy pár évre... extrém de van ismerős 73 évesen még motorozik, agyverzes után, már csak robogót, mert a bal keze szinte bena...
-
válasz
palfitom
üzenetére
Köszi mindenkinek, szerintem is gyönyörű a gép. Sok nem jön majd szembe az biztos.

Vezeték nélküli android autót Ottocast CP86-2-vel tudtam rá varázsolni (levettem a műanyag borítását és csak a PCB van bebújtatva a gumi tömítés mögé), illetve az első tapasztalás, hogy a szélvédő a legfelső állásában van a fejem tetején egy kis turbulencia ami zavaró. Az elődmodellhez van Givi D1196ST túraplexi, most annak járok utána, hogy az jó-e ehhez és beszerzek egyet.
1000 km-es szervíz 2 hét múlvára bejegyezve. 80e Ft körül fogok érte fizetni.
-
bigrob
őstag
válasz
zzola
üzenetére
Ma lőttem egy kabit serpentizeban, végre úton a bukó a lengyelektől, kedden lesz az első tanpályás (dupla) órám.

Mivel nem vezettem még soha váltós motort nem tudom megmondani, hogy mit akarok, melyik ülés pozíció fog tetszeni, mi kényelmes nekem...
Majd keresni fogok egy Honda szalont/kereskedőt ahol esetleg van az összes kiszemeltem kipróbálhatóként, bár lehet nem létezik ilyen.Túl sok kiszemeltem is van:
Yamaha X-Max 300
Honda Forza 350Illetve Honda fronton nekem eléggé tetszenek ezek az 500-as 2 hengeres modellek:
CL500 - Scrambler
CMX500 - Rebel
CB500 - Hornet(nek csúfolt)
NX500 - ez ma jött szembe, szimpatikus az elején az az idom, szerintem szépen elvezeti a menetszelet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Medence topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Milyen széket vegyek?
- Már elérhető a mobil eszközökre szánt The Division: Resurgence
- Linux kezdőknek
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Rowenta X-Plorer S140+ Animal & Allergy robotporszívó
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
- iPhone 17 256 GB Black - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10750H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egy bő autóhossznyi távolságot tudtam megmenteni kettőnk között.
Míg a mentő kijött nem is tért magához Szerencsére nem csapódott bele semmibe, csak repült egy nagyot, de rendesen összetörte magát. Fejét durván beverte, sokkot kapott, remegett, tiszta vér volt keze lába (rövidgatya póló, kesztyű semmi) Sajnos nem tudom milyen sérülései lettek. Rendőrök nem mondák el utólag amikor mentem tanúskodni.
10 felett tartották az RPM -t
.... szvl talán nem annyira bonyolult dolog ez....