Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
runner 125
nagyúr
-
egyik sincs itthon, úgyhogy ma ez elmarad
-
Lecsekkoltam a manual szerinti módon, 30mm a freeplay, ez nem laza.
Viszont van 2 kerdesem
1) mivel jon le a felnirol serules nelkul a kereksuly ragaszto maradek?
2) a bal oldali utaslabtartom megszorult, az istenert nem lehet kihajtani. Ezzel mit kezdjek?
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Azaz!
Egy előnye fixen lesz..., tudatosan fog később is közlekedni még ha nem is fog motorozni de ez már gyalogosan is valami.
Lehelnél ma is közel állóra kellett satuznom mert a gyík nem látott ki a telefonjából és mivel késve indult azt hittem nem fog átmenni a zebrán csak ácsingózik, jobbra kikanyarban élvezet volt.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
tboy93
üzenetére
Kell venni pitbike-okat és majd szerelnek apuval.
Mondanám, hogy a legalább sose lesz pénzük piára dolog klissé de sajnos igaz. Ha éppen van pénzmag biztosan: gumi, lánc, fék/folyadékok, időszakos szerviz vagy valami váratlan fog beköszönni... kb mint tegnapeőtt a kilőtt kavics a hűtőmön amit istentelen szerencsével és önfeláldozással felfogott a dísz takaró még ha el is tört cserébe.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
tboldi
üzenetére
A tied már új típusú olyat én sem feltétlen cseréltem volna ha kimondottan kedvelem pl a karaktert, nekem Deadshot előtt még régi stílusú volt test nélküli viszont klónt(szintén a klón helyett
) nem akartak akkor engedni így lett az említett viszont annyira nem vagyok DC fan mint amennyire SW fan vagyok.
-
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Érthető

-
Micsurin
nagyúr
válasz
tboldi
üzenetére
Melegem volt, átszabtak.
Nem kis kör volt még egy klónt kikérni de átment, 6 éve is őt szerettem volna már de akkor nem találtunk hozzá sehol forrásanyagot ami vállalható lett volna így 2 avatarral később de meglett.
Geresics azért ez a pormentes nekem kicsit olyan mint mikor megy a gépszerelésné az agymenés az antisztatikus kesztyűn és nem vezető alátéten.
Nem életszerű, ha a garázsod hetente takarítod sem hiszem, hogy veszélyesen poros lenne ha csak nincs ott pl egy vegyes tüzelésű ami a létező összes retket összegyűjti. Ugyanakkor láttam már 4. kerületi műhelyt ami egy asztalos/forgácsoló mellett volt... mégsem volt rá panasz. Ha láthatóan nem egy putri a hely én ezen nem akadnék fenn, hogy valaki otthon szerel.Imi is "otthon" a ház udvarában lévő kisgarázsban szerel mégis az egyik legjobb autószerelő akivel mind én mind fater pl az elmúlt 30 évben találkozott.

fattyu szerintem adj fel egy lottót még ma.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Semmi koze a sag-hez.
Azert kell lanclazasag, mert a lengovilla tengelye nem ugyanaz a tengely, mint a kislanckereke. Ezert mindig hol feszesebb, hol lazabb lesz, a hatso tengely helyzetetol fuggoen. Tehat ha epp be- vagy ki van rugozva a hatso rugostag. Van olyan motor, ahol ha raulsz lazabb lesz.
Soha nem ugy kell allitani plane nem azt az erteket amit megad a gepkonyv, hogy rajta ul az ember. maximum ellenorizni lehet igy, hogy van-e eleg a lancban ahhoz, hogy rugozni tudjon egyaltalan a hatulja. De ahhoz ket ember kell, mert egy ember sulyatol nem fog beulni annyira sok motornal, hogy egyaltalan lass valamit.
-
duni84
aktív tag
válasz
tboy93
üzenetére
az oktató valószínűleg ezt hallotta valakitől, ahova a tanulómotorokat hordta javítani, aki valahonnan hallotta

mindegyiknek a service manualjában leírják, hogy hogy kell (egyikbe se írják, hogy ülj rá és csináld úgy, mert nem életszerű, egy ilyen minimál karbantartást is két emberesre írnak meg. esetleg 1 ember + állvány + 2 zsák cement)
a naked/sport motorokra tipikusan azt írják, hogy oldalsztenderre állítva legyen akkora a lógása, mert gyárilag nincs rajtuk középsztender. az összes többinél hacsak a manualt fordító embernél nem szabadult el a ctrl-c ctrl-v, akkor középsztenderre állítva írják. és azután is ez lesz a gépkönyvébe, ha a 25. oktató/szerelő/youtuber azt mondja, hogy mindenképp ülj rá. így adák meg a gyártónál az ideális középértéket, ami mindenhez jó lesz.
gondolja csak bele: ha ráülve kéne állítgatni, akkor minden alkalommal nekiállnál csavargatni az anyákat, amikor utast viszel/utas leszáll/pakolsz a dobozva/doboz nélkül jársz/irdatlanul elhízol/satöbbi?
szerk: szerintem inkább erre a kérdésre adtam választ, nem is a legelsőre: #130077 tboy93
-
Geresics
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Miért gondolod, hogy egy oktató (legyen bármilyen jó és akármilyen mérnöki végzettségű - ami azért nem jellemző náluk) jobban tudja hogy hogyan kell beállítani a motoron a láncfeszességet, mint maga a motort készítő gyár, annak mérnökei, szakemberei?
Én értem, hogy van a "ki hogy szokta", meg a "youtube-os csávó így mutatta", és felőlem mindenki úgy csinálja, ahogy csak akarja. Én magát a kérdést nem értem, hogy mások jobban tudják-e, mint a gyártó?
-
FeniX-
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
Simán meg tudod otthon is csinálni.
Általában a hátsó lengőkarra rá szoktak plecsnizni piktogramot (hondánál többször láttam) hogy mennyire kell állítani a lánc-feszességet.
A szokásos általános eljárás, hogy meglazítod a hátsó kereket (+fék alaplap ahol kell) állítasz a láncfeszítő csavarokon (ami hátrébb állítja a kereket) leellenőrzöd, meghúzod és kész. -
Ugy erzem mintha megnyult volna egy kisse a lancom.
A kezikonyvben oldalsztenderre allitott motorral irja a lancfeszesseg ellenorzest. Anno erre azt mondta az oktatonk, hogy akkor kell jó legyen a lánc, amikor rajta ul a rider a motoron. Na most ez faszsag vagy motor fuggo melyiknel hogyan kell nézni a lancfeszesseget?
Az allitasra szinten oldalsztendert ir. Nekem van hatso kerek emelom, nem célszerűbb azon csinalni?
Ha meg soha nem csinaltam ilyet neki merjek allni otthon vagy elbaszod meghalsz kategoria?
Fekhez en pl nem nyulok otthon
-
duni84
aktív tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
ja, akkor én nem figyeltem
minden esetre rohadjanak meg, hogy annakidején spórolni akartak 2 grammot, meg 3 centet és spóroltak is! -
Topiccsendőr
addikt
válasz
duni84
üzenetére
R1 szetesett forgoreszetol indultunk, azt csinaltak a karasnaban, de akkor itt beszeltunk el egymas mellett :D
Ez a magnes ragasztas eleg sok modellnel elojon, meg a normalis, fotengelyen levo magneskerekeknel is. Cbr nel is volt, sot, oninditonal is eleg gyakran leesnek a magnesek r1 nel. -
Hőguta
csendes tag
válasz
baboss
üzenetére
Az enyém olyan mint a Tiéd csak 2008 as.
30ezernél kicseréltem a gyertyákat semmi problémája nem volt de mert megérdemli
és talán a gyári ajánlás is ennyi km.
Szelephézagokat ellenőriztem de az összes tűréshatáron belül volt.A láncban 45e km van nincs szakaszos nyúlás(lehet hogy a láncolajzó miatt?)
Én a helyedben azért 82e után nem azt nézném hogy milyen a gyertya hanem nagy ívben elhajítanám
Persze mindenki döntse el maga. -
Geresics
addikt
válasz
Micsurin
üzenetére
Leginkább a komolyan vett pormentes környezetről beszélt. Laikusként nem tudom mennyire kell komolyan venni, és mennyire csak önmarketing volt (biztos, hogy nagyon), de nekem logikusan hangzik, hogy ne kerüljön por a szelepekhez, vagy épp dugócserénél az égéstérbe...
-
Micsurin
nagyúr
-
Geresics
addikt
Srácok, nektek mi a véleményetek az MXGuards-ról?
Szoktam nézni a videóik (konkrétan az összeset láttam már), és most (korábban már) nyitottak egy szervizműhelyt is. A videók pedig inkább önreklámok, mint műszaki nyalángságok (pl. itt a mai powerszelep tisztítás/dugócsere videó), de nem is ez a lényeg, hanem hogy amit hallottam róluk, az alapján profin dolgoznak.
...DE...!
...de ahogy nézem a videókat, azt látom, hogy egy építkezés mellett(/alatt/benne) vannak. A szerviz meg egy garázs konkrétan. A garázsajtó pedig természetesen nyitva mindig.
Egy blokkbontásos műveletet lehet ilyen körülmények között csinálni? Oké, lehet. De szabad is? Nem gáz, hogy teleszáll porral?
A Full Gas-nál egy sima szelephézag állításra nekem azt mondták (KTM 1190 Adv.), hogy nem mindegy milyen környezetben történik, ezek meg csak így lazán... -
baboss
őstag
Gyertyákat mikor szoktak cserélni ?
46.000km van benne.
Ki kell venni és megnézni milyen állapotban vannak ?
Ha cserélni kell akkor milyen gyertyát vegyek?
2009. Honda CBF 600S PC43
Most van 82.000km a motorban.
Fogaskerekekben, láncban 32.000km, van, nincs szakaszosan nyúlva még, és a fogak nincsenek elnyalva .
Vezérműlánc nincs megnyúlva, szelephézagok gyári értékeken belül vannak. -
duni84
aktív tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
bocs
eredetileg fz1-gyel kapcs jött fel ez a forgórész. ott a legutolsó gyártási évtől szerelte az új darabbal a yamaha (2015) és arra nem jött eddig hivatalos álláspont, hogy mitől lazulnak le némelyik modellnék 7-8 évesen, másiknál 14 évesen, futásteljesítménytől függetlenül (valahol 30e km után, valahol 100e fölött sem). kicseréltem pár ilyet, a külföldi és hazai fórumokon is fejvakarás megy, mert nincs egyértelmű pattern. és fz1-re nem volt visszahívás. még az usában sem. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem, a csuszokuplungot a versenysportra talaltak ki, akarcsak a gyorsvaltot. Versenyre a kuplung minden fele allithato, utcara pedig kapsz egy kozepszar beallitast altalaban, amit alig lehet erezni, es azzal is beblokkol a hatso kerek, de nem annyira, mint nelkule, emelle nem is lehet allitani. Tehat nem hulyebiztos. Es a regebbi konstrukcioknal nagyon elrontja a kuplung zarasi erzetet, amikor csusztatod a kuplungot, mert nem adtal epp gazfroccsot. Szoval lehet azt a kuplungot motorfeknel csusztatni is, nem feltetlen kell kibszni azonnal gazfroccsel.
Egy nagy v2 nel visszavaltasnal ha hirtelen elengeded a kuplungot, biztos blokkol, sornegynel mar nagyon fakezunek kell lenni ehhez, alacsony fordulaton szerintem meg nem is letezo jelenseg, szoval en sem igazan ertem, amiket olvasok itt. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
duni84
üzenetére
Ket cikkszam van forgoreszre:
2SH814500000
5VY814500000
A javitott verzio a felso. Visszahivasrol hirtelen nem tudok neked mit mondani, lehet keverem a zx10 el, mert ott is ugyanez a hiba volt, ugyanigy a fotengelynel joval tobbet forgo generatorral. Tehat itt a fordulatszammal volt inkabb a baj. a kesobbi yamahak mar teljesen mas generatorral voltak szerelve, nem ekkora attetelkulonbseggel. A magneseket tovabbra is ragasztjak, csak lemezt is raknak. Mar az en 2009-es r1 emnel is lemezes a magneskerek, biztos nem 15 tol szallitjak igy. -
seller007
tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Köszi, remélem visszaír.
Igazából bárki aki motorra specializált jó lenne ott Gödöllőn, ha ismer valaki és van kedve ajánlani (használt gép átnézésre vásárlás előtt). -
seller007
tag
Gödöllői Suri szervízhez van netán valakinek elérhetősége? nem találok neten sehol
-
Somatom
veterán
Azonos sebességnél az alacsonyabb fokozathoz magasabb fordulat tartozik. Ezt kell kiegyenlíteni a gázfröccsel. A stílus a motortípustól is függ. HD -nál "kötelező" a gázfröccs. Pl. nedves úton magasabb fordulatot használok, mert 2000-3000 között elég egy gázelvétel is ahhoz, hogy megcsússzon a hátulja.
-
F1DO
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem kell mindig fröccsözni..
Ez kb olyan hogy a 'helyes' kanyarvételhez sem kell mindig kiülni, lelógni a motorról - nem csak az a jó módszer, hanem amit a helyzet megkíván...
pl érkezel kanyarhoz, és ha fékezés közben úgy jön ki hogy ismerve a motort (plusz még a kanyarívből is látva) a lassulás mértékéből már tudod hogy az adott pillanatnyi sebesség / helyzet melyik fokozatnak felel meg avagy 'alkalmas' egy sima kis kuplunggal beváltani akkor minek felpörgetni a fogaskerekeket a visszaváltáskor?
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
üzenetére
Nincsenek lamellak a valtoban. mikozben gurul a motor, nem kellene behuzott kuplungnal sem ilyennek tortennie, es nem szokott. csak allo kereknel. Az oka az, hogy a kapcsolokerekek ablakaiba nem talal bele a kapcsolokorom. Egy kis kuplungkiengedessel beletalal, mivel el tudnak fotdulni a valtoban a fogaskerekek.
-
duni84
aktív tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
a generátor forgórészre nem volt (legalábbis ivanics szerint). nem szórná most el mindenki a 300 eurokat, ha lett volna
csupán annyi történt, hogy a 2015-ös évjáratra yamaháék már a lemezes megoldással szállították ezeket volt a sima ragasztott helyett. -
Xero
nagyúr
válasz
Madwe
üzenetére
Sor 4 is allora tud fekezni ha okosan pakolod vissza.

En rendszeresen hasznalom ugy, hogy a vegen kb csak megerintem a hatso feket a megallashoz.
A blokkolas ellen pedig nagyon jo ellenszer a csuszokuplung. Altalaban eleg agresszivan pakolom vissza ha tempozom, es nagyon szepen kisimitja ahol mar blokkolnia kellene.
-
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
+ ha már nagyobb tempóról nagy fékezés van, extra fékerőt ad a motorfék is köztes fokozatokban, nem? Mondjuk főleg v2 tapasztalatom van, lehet ott erősebb a motorfék? (Persze ha nem figyel az ember s nincs rutin visszaváltásnál akkora is lehet h blokkolja a kereket
) -
törölt tag
válasz
bayarena
üzenetére
Ez jellemzően akkor van, amikor sokat gangolsz vissza behuzott kuplunggal. Pl 4-ben vagy, behuzod, es taposod vissza anélkül hogy kiengeded. 3-as es 2-es menni fog, de általában az 1 nem a legtöbb gépen, max 2 fokozatot enged le. Utána megszorulnak a lamellák a váltóban, es ahogy írják, fogaspontra kell engedni picit a kuplungot egy pillanatra, nem kell megguritani, de az már elég hogy a váltó rendezze a sorait.
Ezért nem érdemes pl nagyobb tempóval körforgalomba beesve úgy fékezni, hogy kihúzott kuplung mellett pl 5-ből 2-oig, simán le tud fulladni ha radobod a végén...
-
bayarena
aktív tag
A minap tortent egy olyan, hogy piros lampahoz erve megallas elott visszavaltogattam, es uresben maradt a valto. Probaltam berakni 1-be, de nem akart, le kellett tolnom a motort az ut szelere, aztan 1-2 probalgatas utan vegre sikerul megetetni vele az 1est. Meg sose tortent ilyen, van vkinek vmi otlete, hogy mitol lehet ez? Az teny, hogy mivel soder felhordas volt az uton, arra koncentraltam, hogy ne csusszak meg, es lehet, hogy nem voltam hatarozott mikor a valtot rugdostam lefele, de nem emlekszem ra tokeletesen.
Most bennem van egy kis felsz, hogy mi van, ha ez ujra elojon.
Vkinek vmi otlet, vagy volt ilyen tapasztalat? -
baboss
őstag
válasz
Nikaré
üzenetére
Június 20, Kakucson buktam, az Aprilia RS pályagéppel, eltört a hajtókar, befékezett egyből a hátsókerék, én meg repültem. [link]
Tört a nagy lábujj, szeméremcsont, meg sok zúzódás. Szombaton már kint voltam a CBF-el Kakucson, ősz visz 8-an voltunk délután. Hamar leért a térdkoptató, az elején majréztam egy kicsit mert foltokban vizes volt a pálya, meg az új hátsó gumi a széleken még nem volt bekopva és kanyarokban ezért csúszkált a segge. A nap végén egykezes vezetés a pályán, majd mind két lábam felraktam a pihentető lábtartóra, igy nyújtott lábbal mentem pár kört, majd felállva. Nagyon élveztem. Ma meg a nagy túrára mentem el. Mátraszéle-Cered rész baromi jó volt, valamint Parád és Pásztó szakasz is. 450km, reggel 9 indultam, délben Erdőkövesden ebédeltem.
Parádsasváron szundiztam fél órát, mer vizes olt az út. Majd fél négykor egy kis kerülővel beugrottam egy rokonhoz, onnan 6-kor indultam haza, az biztos, hogy holnap nem megyek sehova.
persuader
Már voltam ott, nagyon jó volt. Csak azt a 220km nem szeretem amig kiérek a határig.

-
-Mosquito-
őstag
válasz
Jakab66[hun]
üzenetére
Jah',hogy 750,akkor a másik oldal. [link]
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Jakab66[hun]
üzenetére
Dehogy.
Amugy is itt teljesen szet van kapva egy teljesen mas motor :D
Szembol bal oldalt alul a kipufogo leomloje mellett megtalalod bontas nelkul. Az egyik olajhutocso is ott megy.
Javaslom, hogy toltsd le az owners manualjat. Barhol megtalalod, ingyen legalisan letoltehto. Minden ilyesmi benne van. -
Jakab66[hun]
senior tag
válasz
-Mosquito-
üzenetére
750-é is ugyan ez?
-
-Mosquito-
őstag
válasz
Jakab66[hun]
üzenetére
-
válasz
Jakab66[hun]
üzenetére
Áh kizart. Valamilyen szogbol biztos be lehet latni.
-
Jakab66[hun]
senior tag
A VFR-en a hűtőfolyadék szint ellenőrzéshez le kell vennem valamelyik oldalburkolatot? Nézegettem, de nem igazán találtam.
-
Madwe
nagyúr
Én letudtam egy 2h hazautat végig szakadó esőben, eső felszerelés nélkül. Nem fáztam
cserébe kicsit jobban kiismertem az új szerelmem, végére egész belejöttem s éreztem hol vannak a határaim esőben… forró zuhany jön most azt hiszem 
-
baboss
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nincs oltási könyvem, és nem is akarok.
-
csongi
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Nincs ideje belerottyani a benzinnek :).
Jol latom elporladt a szuro?
-
Somatom
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Köszi a tippet! Erre kíváncsi leszek. A HD -n megtekercseltettem a generátort. Kb. 30Km -t bírt. Szerencsére nem vészes az utángyártott alkatrész ár, úgyhogy vettem egyet. De, ha van ilyen lehetőség, akkor megtekercseltetem vele a gyárit.
-
csongi
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Sztem ugyan az a szivattyu van benne, mint a Foresightba es Deauvillbe.
Nekem ketto leegett a benzi hianyos uzem miatt.
Annak ellenere, hogy az egyik diodas volt.
De siman lehet a 20 eves kor baszott be mindakettonek. :DAmit tapasztaltam, hogy ha nincs eleg uzemanyag, akkor gyorsul a szivvatyu. Ha megvan a nyomas akkor leall.
Nalam tartalekon 30 km alatt le egett.
Kiszedtem a benzincsapot, es a szurot.
Hat toredeke mennyiseget tudott szallitani.
Erezhetoen gyengebb volt a vas. A benzin kutig pont kibirta. Ott meg atszereltem gravitaciosra .Gazfroccsos visszavaltassal kapocsolatban akartam kerdezni.
Probalgattam. Ha megvan a ritmus, akkor konnyebb visszarakni.
De sztem a kuplung rendszernek nem a kedvence ennel a V2 nel. Sztem hosszu tavon csak hamarabb veretem szet.
Egyebkent sem fontos az en motorzasi stilusomnak. -
-Mosquito-
őstag
válasz
Jakab66[hun]
üzenetére
MOSFET feszültségszabályzó. [link]
Motoko szervizben [link] csak ezt a szabályzót teszik be forrasztva.A régebbi Honda Vfr,karbis Vara szokott megégni a generátor tekercs. A közel 20 éves motoron sok le hűlés felmelegedés, a lakkréteg /gyanta szokott megöregedni, így veszít a szigeteléséből. Meg az alsó rész jobb hűtést kap mint a felső. Ha a generátort tekercselni kell,akkor őt ajánlják. Motobees [link] Az ár megközelítőleg az utángyártott fele és minőségben a gyárit is veri.
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 8GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- Eladó Xiaomi Redmi 10 64GB / 12 hó jótállás
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest