- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bacus
üzenetére
Az osszeeskuves elmelet irany kifejezest azert hasznaltam, mert az extraprofit kifejezes ezt jelolte ki, emelle a kerdesemre adott valaszod. hogy kvazi direkt nem gyartanak eleget a gyartok, amit mar nevezhetunk osszeeskuveselmeletnek. Mivel ha ezt csinaljak, akkor az egesz autoipar egykent kartelezik, (ezek szerint a kinaiakkal is, akikre pont ezert panaszkodnak az elkenyelmesedett, megalvadt, versenykeptelen cegstrukturaval rendelkezo europai autogyartok, hogy ebbe a vakuumba megis beleptek a rohadekok) Mivel megint autokrol beszeltunk a motorok helyett, mert ezzel tobb tapasztalata van mindenkinek. Nem osszehasonlitottam az autokat a motorokkal, hanem az autokrol kellett beszeljek.
Motoroknal azert ekkora a varolista, mert ez az orszag lathatatlan uj motor szempontjabol, annyira gyenge. Leszarjak.A motorokat nem fogjak felrerakni felkeszen, mert hova rakod felre, es hogy fogod megint felrakni a futoszalagra... ez mind ido es veszodseg. az keszen fog lejonni szintol fuggetlenul, nem fognak varni semmire, mert egy motorra lebontva ez tul sok ido lenne es tul sok plusz munkafolyamat. Egy gyarban mindenen olyan fillerbszas megy, hogy ez megengedhetetlen lenne. Egy kezmuves, mv agustanal meg elkepzelheto, azok alig gyartanak vmit, de egy nagyobb gyartonal ez nem.
-
bacus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nem áll szándékomban összeesküvés elméletet gyártani, de még támogatni sem, de a mai világban, 5 éve hallgatom a chip hiány mesét ?! Ez nem hihető.
Ma az AI miatt a memóriák és a hdd -k ára megtöbbszöröződött, azt mondják akik nálam közelebb állnak a tűzhöz, hogy pedig ez így megy még legalább 1,5 évig. Számomra ez is hihetetlen, hogy nem tudnák megoldani, hogy többet gyártsanak, mert az, hogy amikor nem volt ekkora kereslet tudták fél áron adni, az számomra azt jelenti, hogy a magas ár oka nem az, hogy annyiba kerül gyártani... És valamiért mindenhol ugyan olyan magas az ár.
Az összeesküvés elméletek némelyikét én is olvastam, de van amit nem is tudok elhinni, pl legyártottak egy rakat chipet, ami elavult már, de akkora a hiány, hogy inkább megveszik azt, mint várni kelljen. Ez számomra nem igen hihető, ha az újabb chip -re van szükségem, akkor nem veszem meg az előző generációt.
Na mindegy, a vevő szempontjából számomra csak az a hihetetlen, hogy ezt mindenki elfogadja, vagy normálisnak tartja, hogy ilyen várakozási idők vannak. Ennyi.
Én ezt úgy képzeltem, hogy legyártanak egy csomó színű elemet, a motorokat összerakják, addig amig a szineket meghatározó elemek jönnének, akkor gyártás állj, fére rakni, és ahogy jönnek a megrendelések akkor fejezik be már a megfelelő opciókkal, szinnel. Nyilván a legnépszerübb modellből, szinekből akár készre is lehet gyártani, mert elviszik. Azért a motor gyártás volumene és bonyolultsága nem hiszem hogy összehasonlítható az autókéval, szerintem opcióban sincs annyi féle, nem illdomos ezeket összehasonlítani.Egyelőre nem akarok új motort, a várakozási idő számomra nem jelent hátrányt, csak hitetlenkedem, hogy ez igy megy.
-
Gabis
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszönöm a tippeket, tanácsokat
-
Антей
tag
(Nem Magyarország) Tavaly leadtam a rendelést (online) a 636-osra, másnap lehetett menni érte. És ugyanígy volt 2020-ban is. Annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy tulajdonképpen a 'csupasz' moci(k)ról volt szó, a forgalomba helyezést mindkét esetben én intéztem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
"Tanúval" mentem. Első alkalommal a próbakörre szerelővel, a második alkalommal feleségemmel, hogy legyen, aki hazahozza a kocsit, meg tanuzza az adásvételit.
Amúgy igen, ugyanúgy két tanus átadás-átvételi papírt írnék a kaucióról, előlegről is. De a magyar polgárjog ismeri a "próbára vétel" intézményét is: leszurkolod a teljes vételárít, mint egy adásvétel esetében és érvényes is az adásvétel, de a próbakör végén dönthetsz úgy, hogy elállsz a szerződéstől és visszacsináljátok. A papírt ilyenkor egyszerűbb eltépni.
Viszont ha megtartod a gépet, a próbakör során akár a kormányablakot is útbaejtheted.
Persze ehhez a szabvány netrisk-es sablon nem elég, de kiegészíthető. -
Gabis
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Na az utóbbitól én is parázok kicsit. Mi van ha azt állítja, hogy nem is adtam neki semmit, és elhajt... Szoktatok papírt írni a kp átadásáról?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
Az a próbakörtől is függ. Én például csak kb 1-1,5 km-t mehettem, városon belül.
Legalább annyi kellene, mint egy motorbérlésnél. Pl 50k, egy hétvége.Ezért is nem szeretem a próbakör a vételár letételével lehetséges eladókat. Persze érthető, kockázat van a próbakör alatt, de a másik oldalról többszázezer, vagy néhány millió forint KP-t húzzak elő a kabátzsebből, egyáltalán álljon rendelkezésre fizikai valójában csak azért, mert még válogatok?
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
bacus
üzenetére
Ennek a forgatokonyvnek a megletehez keresleti piacnak kell lennie, versenytarsak nelkul az autoiparban. Tehat kinalati hianynak, es ebbe a vakuumba semmilyen versenytars nem nyomul be. Valoban ezt latod?
Az extra profit egy nagyon rossz kifejezes, negativ konnotacioval ellatott szakkiefejez, ami innentol mar nem szakkifejezes. Olyan mintha azt irnam egy motorra, hogy 120 gyilkos loero. (bar valamennyire jogos, hiszen a profit nem lehet etikus). A monopol helyzeteket eddig is kihasznaltak ezek a cegek, eddig is annyira nagyra nottek, hogy foglyul tudtak ejteni az allamot, ezert megertem, ha elmegyunk egy ilyen osszeeakuves elmelet iranyba, hiszen milyen torvenyek tudnanak megvedeni ettol? De ez inkabb tunik a fentebb emlitett - még- versenykornyezetben irracionalisnak, erzelemalapunak. -
-
-
bacus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
extra profitot akarnak. Ami nincs v. kevés van, az drága. A 150 ft-os chip lehet 150e forint, de erre is várnod kell, akkor lehet még drágább is.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
bacus
üzenetére
Ehhez annyit tudok hozzászólni, hogy az új [x, elektromos] autó motorjának gyártósorának komponenseit még csak most kezdjük el rendelni. Mármint érted, magát a gyártósort
Az az autó most elvileg 9 hónap várakozási idővel kapható, tehát azért azt feltételezem, hogy már van legalább egy sor, amin tud készülni, VAGY bele van kalkulálva, hogy mondjuk 5-6-7 hónap múlva gördül le az első a sorozatgyártó üzemből -s eddig csak kézi prototípusokat mutogattak - tudni fog a motorgyártó üzem kb 20-40 másodperces ciklusidőt, akkor mondjuk 1-2 percenként elkészül egy autóhoz a motor. Speciel ezen a soron picike egykerekes motorok mennek majd, ha jól értem, tehát jó eséllyel 2-4 kell belőle autónként, le van adva már x megrendelés, ezért az 5-6-7 hónap és az X megrendelés teljesítési ideje várhatóan 9 hónapot ad ki. Ez nagyjából ilyen. Az elektromos van annyira ingoványos, hogy simán bevárhatja egy gyártó az érdeklődés mértékét, mielőtt úgy masszívan gyártósort építtet. Szerintem. Ettől még mondjuk nem tartom jó ötletnek, és ahogy mondtam, simán lehet, hogy van már sor a világban, ahol ez már készül...
-
csongi
veterán
válasz
Gabis
üzenetére
Elsonek a gyari legyen tokeletes allapotba, aztan ha sikerul az erzetet, hogy keves vagy buta, mert te tobbet tudnal, akkor lehet lepni egy szintet.
A leirasod alapjan, egy gyari setup elkiser hosszu eveken keresztul.
Olyat vallasz, ami ergonomiaban, es tomegben passzol hozzad.
Hasznald es elvezd.
Leiras alapjan sosem tudod meg, melyik okoz elvezetet. -
bacus
őstag
Magyarázhatják, hogy miért van ez így, de fizető végfelhasználóként ez nem nagyon érdekel. Szerintem ultra gáz, hogy egy fos kia-ra 24 hónapot kell várni, mikor 89-ben a dacia tudta 12 hónapot.
A legnagyobb baj, hogy egy motorcserénél nekem beláthatatlanul hosszú idő 2 hónapnál távolabbi időpont. Elfogadom, hogy másnap legyártják és kell 3 hét, amíg ide ér, meg lepapírozzák. De másfél év??? Ezt a chip gyártást se értem, ha fontos lenne már rég bővíthették volna a kapacitást. Itt ez csak egy ál ok lesz szerintem.
"1990-ben kereskedői készletről vettetek autót. Ha egyedi konfigurációt akartatok volna, akkor arra is várni kellett volna."
Ja, max 1 hónapot. Most meg 24-t. Ez aztán a fejlődés. -
Cleinor
tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Triumphál pl kontinensre egységes készlet van, pl ha akartam volna a 2025-ös modellből egy feketét ami a cseheknél van, akkor azt áthozták volna.
Ezért is volt az hogy már most tudni hogy mi az alvásszámom, és mikor érkezik be a konténer a csehekhez.
Tehát ezt a motrot nem nekem gyártották mert én leadtam a megrendelést, hanem ebben a konténerben volt egy olyan motor ami nekem kellett

-
dellfanboy
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
ja itt is a helyi hondában van 2is a kirakatba...
+ abban sem vagyok biztos, a honda szeretne ebből típusból olyan húdesok darabot eladni, mármint egy AT-n csak nagyobb a haszon...
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
csongi
üzenetére
Nemely uj motorbol magyarorszag nem kap eleget, mert marginalis piac. Ezert az uj modelleket a nagyobb piacokra viszik, hogy ott ne legyen varakozasi ido. Igy van ez a honda gb 350 el is pl.
Nem a kornyezo problemak miatt nincs eleg, hanem a piacon elfoglalt pozicionk miatt. -
vlevi
nagyúr
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
" gyár minden egyes autót egyedi rendelésként gyárt le"
Asszem ez már 2007-ben is így volt, amikor én a KIA-t vettem.
Nekem jó volt a raktáron (vagy a magyar értékesítőnél készleten) lévő felszereltség is, így rövid időn belül megkaptam.
De akinek ilyen-olyan felszereltség kellett, egy bizonyos színben, satöbbi, és nem volt elérhető, annak akkor is sokat kellett várni. -
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
bacus
üzenetére
1990-ben kereskedői készletről vettetek autót. Ha egyedi konfigurációt akartatok volna, akkor arra is várni kellett volna.
Már nagyon régen így működik az európai autógyártásban, hogy a gyár minden egyes autót egyedi rendelésként gyárt le, a kereskedői készleteket is.
Motorokkal valószínűleg ugyanez a helyzet, legalábbis az európaiakkal. -
csongi
veterán
válasz
bacus
üzenetére
A chip hiany, a taiwani cirkusz, es egyeb gazdasagi okobol ez nem is fog valtozni a kovetkezo 3 evben, de lehet sokkal tovabb.
A kinaiknak van eleg mindenbol, es tudnak keszletre gyartani.
Az Unios gyartok, ovatosabbak.
A keszletre gyartott termekek veszteseget termelnek a kornyezetvedelmi normaknak valo megfelelest rontja. Az utemezett gyartas lesz a megoldas jelenleg.
Amikor a rendszer kialakul ehhez, akkor a varakozasi ido lesz kedvezobb. A keszeletezest atharitjak a kereskedore, vagy a bankra...stb. Lehet ez regen is igy volt egyes tipusoknal eloirt minimal keszletnek lenni kellett. A kereskedesi rendszer valtozik. Erre ra fejel a hazai piac ereje. Szemleltetve, ha holnaptol egy motort sem adnak el magyarorszagon, az sem erdekelne a gyartokat. Az orosz-ukran haboru kezdetenel elore prognosztizaltak a jelenlegi helyzetet.
A hasznalt motorok arai is felfele mozdulnak.
Az eladonak jo, a vevonek nem. -
bacus
őstag
válasz
Cleinor
üzenetére
Grat.
Engem csak az döbbent meg, hogy mennyit kell várni a motorokra. Rendben van, hogy nincs az a szín, de csak nem akkor állnak neki legyártani, (lefújni az elemeket), mikor beérkezett a megrendelésem (és a pénzem). Vagy de? Én vagyok naiv, ma már nincs előre gyártás?
1990-ben az összes szoci autóra volt még várakozás, dacia-ra 1 év, lada kombi 3 év, az 1500-as lada talán 7 év is volt, stb., de akkoriban talán az első autókereskedés egy Peugeot kereskedés volt, igaz a rendszámot én intéztem, de bementünk, apám megkérdezte mi van raktáron, választott az ott lévők közül, kifizette és 20 perc múlva már mehettem a papírokkal rendszámot intézni. Hihetetlen volt a merkúr-os várakozás után, ráadásnak ott nem úgy volt, hogy én budapesti lakos vagyok akkor az itteni telepről adták át a kocsit, a francokat, Debrecenbe mentünk le (89 májusban) a dacia-ról, amit kapásból színhibásként kaptunk meg, persze megnéztük, én nem láttam rajta semmi ilyet, és elfogadtuk... jó öreg dacia 1410 TLX, alig 1 nap ment rá, Debrecenbe le, ott 7-8 átvételi procedúra, a kerekekben nem volt szelep... (de vittünk
) , és csak 1 hónap múlva lett hengerfejes, meg szakadt le a váltóbak.
Ehhez képest egy évre rá a Peugeot 309 (akkoriban minden volt benne ami egy szoci autóban, kurblis ablaktól, a szívatóig
) 1 órán belül már mentem időpontért a Mozaik utcába.A lényeg, hogy most valahol megint ilyen hosszú várakozás van, fél év v. több is lehet egy új motornál, nekem ez rettenet sok.
-
Cleinor
tag
válasz
vlevi
üzenetére
Na ja

Majdnem a 2025öst vettem meg, de elfogyott az általam kinézett szín(zöld) gondoltam akkor már megvárom hogy hátha az új színek mellé valami technológiai fejlesztés is lesz, de nem számoltam vele.Erre de, a 25ös frissítés után a 26os kapott még egy frissítést, megkapta a Daytona blokkját, magasabb fordulat tartomány és plussz 14 póni.
És még (nekem) szép is a kék.Pedig én csak kiváncsi voltam a sor 2 után a sor 3ra

-
vlevi
nagyúr
válasz
Cleinor
üzenetére
Akkor majdnem eltaláltam

Fene se tudja már követni a Triumphnál, hogy hányféle 3 hengeresük van már. Kivéve az 1200-est, mert az kilóg a sorból.
Ott a régi 675, ami már 765, akkor van a 660, (Trdient és Tiger Sport) az nem tudom miből lett.
Volt régen a 800-as tigris túraenduró, ami már 900-as.
Volt egy rövid ideig 850, talán még most is van.
Meg van a 800-as Tiger sport is. -
Cleinor
tag
válasz
bigrob
üzenetére
Szintén megerősítem.
CL500 és rebel volt a szerelem, ráültem, első érzés: Na ezt nem.
CB500F, na ez igen!
CB600Hornet, Na ez igencsak igen!
Elsőre mentem vele 90-el, arcon vert a szél: Na ezt nem.
CB500X: NA EZ IGEN!Megvettem használtan.
1 év, 11k km után most már tudom hogy nekem a szélvédelem fontos, kézvédő fontos, nagy(obb) rugóút fontos, fogom használni 140-es sebességtartományban is, terepezni nem fogok(pedig azt hittem fogok), túra/sport túra fekszik, így már csak ebben nézelődtem, és most hogy már tudom mi kell nekem veszem meg első nullkilóméteres motorom, CB500X-et pedig átadom a következő gazdinak hogy felfedezze a világot (és saját magát) vele

A következő 3-5 évre "végleges" motorom továbbra sem fogja elérni a 100 lovat mert mi a ..sznak. Tépem neki így is, és 48lóval sosem voltam erőhiányban, nekem is oda kellett figyelnem a kanyarban hogy ne húzzak kövéret mert elfog forogni a hátulja -a magyar utakon-
Szóval első motor, nem végleges motor.
-
mattheus
őstag
válasz
A Zéé
üzenetére
A motor éppen egy kereskedésben van téli szálláson.
Az eladó és az üzlet tulajdonosa jól ismeri egymást. Ők ajánlották fel, hogy szívesen segítenek nekem. Ráadásul a nagy távolság és a szeszélyes időjárás miatt, nem feltétlenül áznék meg az első utamon az új motoron, ráadásul, több mint két órát kell vezetnem a holdra erőteljesen hasonlító útszakaszokon...... -
bigrob
őstag
válasz
vlevi
üzenetére
"Van, akinek a speed, chopper, nagy túra, vagy erősebb naked jön be. Ezt első motornál nem biztos, hogy el tudod dönteni."
Aláírom, Honda Rebelekbe voltam szerelmes, kipróbáltam és hatalmas csalódás, aztán próbáltam még párat és felültem a CL500-ra, ami olyan mint egy bicikli, kezelni könnyű.
Közben mentünk pár tesztnapra, próbálgattam mást is és nekem a túraenduro jött be a legjobban, CFMoto 450MT.
Próbáltam a QJMotort is, az is tök jó gép, de akkor már egy Voge 800 Rally-t megbízhatóbbnak tartok, tavasszal megyek is rápróbálni. -
A Zéé
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Ha jól értem azt szeretnéd, hogy veszel valakitől egy motort - nem a kereskedőtől - és egy random cég intézze a papírmunkát helyetted?
Ezért én biztos nem fizetnék egy forintot sem. Plusz amennyi időt és energiát elpazarolsz a cég megtalálására, és a meghatalmazásokra, a motor odajuttatására+hazajuttatására annyi energiabefektetéssel meg is tudod csinálni az egész procedúrát. Egy eredetvizsga kb. fél óra (tehát megvárós), és az ocsmányiroda se több, ha időpontra mész.
Ezt ha nagyon kell, egy fél napos szabadsággal el lehet intézni, de simán megugorható még egy 9-17 munkarenddel is szabadság nélkül is. -
-
mattheus
őstag
Egy olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben megbízok egy motorkereskedést, hogy segítsen a motorkerékpár átíratásában a nevemre (plusz eredetvizsga), akkor mire kell figyelnem?
Gondolom náluk lesz az adásvételi mindkét példánya, amiből az egyiket majd a végén vissza kell kapnom. Ezen felül, akkor alá kell írni egy meghatalmazást, hogy eljárjanak a nevemben az eredetiségvizsgálaton és az okmányirodában.
Milyen esetleges buktató lehet benne, amit odafigyeléssel elkerülhetek?
-
kelly416
veterán
válasz
norbert1998
üzenetére
Én hónaljszárítóssal jártam Erdélyt többször is, plexi nélkül. Egyszer sem égett ki az agyam a széltől. Igaz, egyedül (azaz akkori párommal a hátsó ülésen), tehát a tempót én diktáltam, de lehetőleg megengedett max. volt hacsak nem kellett valamit nagyon nézegetni.
Szerk.: Bocsi, ez lemaradt: a szél sem ugyanúgy zavar mindenkit és ha ésszerű.zempóban tolja, egy naked is lehet jó kezdetnek.Nyilván ha valaki 2x megengedett vagy hasonló tempóval szokik túrázni, az más tészta.
Van olyan ismerős, aki azért hagyta abba a mozorozást, mert az útminőség és a mérés sem engedi, hogy a 300-at karcolgassa, annak kell a szélvédelem.

-
macilaci78
nagyúr
válasz
vlevi
üzenetére
A régi motorban nem feltétlenül van ABS, ami viszont nagyon hasznos tud lenni, pláne egy kezdőnek. Persze tréningen meg lehet tanulni, hogyan lehet élni nélküle és utána gyakorlással, rutinnal bevésni.
Csandi: rutin vizsgán a vizsgabiztos mintha direkt szívatta volna a csajokat. Hasonló termetű lányokkal olyan sorrendben csináltatta a pálya előtti feladatokat, hogy a lehető legtöbbször kelljen a motor súlyával birkózni. Egyfelől persze, meg kell tudni csinálni és bírni kell szusszal, másfelől felnőtt embertől elvárható, hogy ismerje a korlátait, miért kell feleslegesen erőnléti edzést csinálni egy rutinvizsgából?
vlevi: Amikor még tervben sem volt az A kategória, egyik haverom megengedte, hogy az udvarban kb 50 métert menjek az Address-sel. A kis 50-esem 72 kiló, az meg kb 120 kg. Gondoltam, nagy darab vagyok, van némi erő is bennem, nem lesz gond. És bizony, meglepett, mikor középsztenderről lelökve a motort elkezdett jobbra húzni a súlya. Kapaszkodnom is kellett bele, meg hátrálnom is kellett, hogy el ne rántson. És még ekkor nem is ültem rajta.
Amikor az 50-essel mentem a Fazerrel vezetni a motoros iskolához, akkor már nem volt ezzel gondom, kb észre sem vettem a kb háromszor nagyobb súlyt. Egyszerűen nem engedtem neki annyi dőlést, mint az 50-esnek, hogy ne kelljen vele birkóznom.
Viszont fel voltam készülve arra us, hogy elengedem. Ott van rajta a bukókeret, a kormányon is, ha dől, dőljön, inkább ellépek, minthogy sérüljek. Más nem így volt vele, próbálta megfogni, be is takarózott vele. -
-
vlevi
nagyúr
válasz
Csandi
üzenetére
Persze, amúgy a súly önmagában sokat nem számít, menet közben.
Mert akkor egy BMW K1600, vagy GoldWing, és társai alkalmtlanok lennének közlekedésre.
Inkább akkor számít, amikor kezdőként minden apró billenés, mozdulat váratlanul ér, és nem tudod kezelni.
Ha ezt egy 125cm3-s biciklivel tanulod meg, akkor egy nagyobb motoron már nagyobb biztonsággal tudod megoldani. -
Apophis
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Te sokkal jobban értesz hozzá, én csak a szubjektív véleményemről tudok nyilatkozni, ráadásul nekem tartósan csak sor4 gépeim voltak
.Mindig izgatott a V2 és V4, de kipróbálva őket az jött le, hogy a V2 rángatása, vibrációja zavar (már a sor4-é is, ez foglalkozási ártalom), V4-en (pl. Aprilia Tuono és RSV) meg meghalnék igen hamar
. Boxert meg majd veszek 50 évesen. -
vlevi
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
Jaja. Azokra sor4 600-asokra jellemző, hogy az alsó 5-6 (vagy még magasabb) fordulaton haloványak, csak felül vadulnak meg. Ilyen pl. a hasonló évjáratú Honda Hornet 600 is.
Ezek jellemzően a 2000-es években készült sor4 600-as sportmotorok, mint pl. a Yamaha R6-nak egy kicsit visszafogott változatai voltak. Később készült még visszafogottam változat a Fazerből és a Hornetből is (ez volt a CBF600), nem egészen 80 lóval.
Nekem is FZ6 volt a tanulómotorom.Azért én is kicsit paráztam, amikor megláttam, hogy a műszerfalon 14-es számnál van a piros
Ha valaki meg tudja állni, hogy a gázkart ne ON/OFF állásban használja, és a 200 egynéhány kiló körüli súllyal is elboldogul, akkor választható.
De éppen azért szokták itt javasolni a GS500, ER-5, vagy a Honda 500-asát, mert abból sok van a használtpiacon, 1-2 év alatt kitapasztalod, hogy mi kell neked, és kevés értékcsökkenéssel le tudod cserélni másra. Van, akinek a speed, chopper, nagy túra, vagy erősebb naked jön be. Ezt első motornál nem biztos, hogy el tudod dönteni.
És, ha megvan a tapasztalat, akkor már vehetsz egy jóval fiatalabbat.Nem túlzás azt mondani, hogy egy GS500, Kawa ER5-el is tudsz olyan gyorsan menni, hogy benézz egy kanyart a Mátrában, vagy egy jobbkezes utcában elédvágjon egy rolleres futár, ez nem motorfüggő.
Amúgy a Triumph Street Triple 765 is jó kezdőmotor
Mert olyan selymesen forog, annyira kezes még alacsony fordulaton is, hogy azt elmondani nem lehet. Csak bírd türtőztetni magad, hogy nem csavarod nagyon a szarvát. 
-
Gabis
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Köszönöm a kiegészítést.
Robogóból tudok csak kiindulni, ezért gondoltam, hogy egy jobb fékbetét, rugócsere, esetleg egy YSS lengéscsillapító (nem tudom motor kategóriában is elérhető e, de biztosan van más aftermatket gyártó) már tud javulást hozni. Más kérdés, hogy nem feltétlen éri meg egy ilyen kategóriájú gépnél, meg ameddig nem is tudom milyen egy igazán jó fékkel, futóművel remdelkező masina, addig nem biztos, hogy egyáltalán zavarna.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Gabis
üzenetére
Sajnos a feknel es futomunel nem ilyen egyszeru a helyzet. Nem a levegosodes miatt gyenge, nagyon ritka, hogy legteleniteni kelljen. inkabb tarcsaatmero/fekbetet anyaga. Felujitas egy vagyon gyari alkatreszekbol, utangyartott karmantyuszett minosege kerdeses. Fem fekcsovel csak a nyomaspont lesz hatarozotabb, a fek tovabbra sem.
A futomure ugyanez ervenyes. Hiaba van felujitva, ha a rugoero nem a testsulyodra van szabva. 20 eves villaolaj es a vadonatuj kozott erzetre egysegsugaru motoros kozuti hasznalatnal nincs kulonbseg. Sajnos, ha vmi kezdettol nem minosegi, azzal nem lehet sokmindent kezdeni. Cserebe valoszinuleg sokkal jobban birja a ridegtartast, mint a nemesebb fek es futomu. -
Gabis
őstag
Köszi srácok.

Ebből is látszik, hogy fingom sincs még ebben a témában a valódi dolgokról. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Apophis
üzenetére
Nem tudom, h itt a hengerelrendezest ugy erted-e, hogy a sor az kawa, a v az az sv, de altalanossagban nem lehet rahuzni hengerelrendezesekre, azonos hengerszam eseten, hogy melyik mennyire mashogyan viselkedik, mivel hengerszam es kobcenti megegyezik. Hatalmas kulonbseg innentol nincs. Alulrol tolnak mégtobbhengeres motorhoz kepest, felul elfogynak. Az sv alapjarattol kulturalt, pedig 2 hengeresnel ez egyaltalan nem megszokott. Karbist es viszonylag friss sv650x et is nemreg hajtottam, azzal szorakoztam, hogy milyen alacsony fordulaton lehet vele menni. Az igazi traktor a 2szelepes ducati. Az sv egy nagyon jo kompromisszum sztm
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
Pedig amíg nem üvegeled, ahogy a többiek is mondják, a kevesebb hengeres 600-650-esek erősebbek, mint a Fazer. A Fazer csak 9 ezer felett indul meg igazán, míg az SV ott már szinte el is fogyott. Az SV-nek húzol egy kövéret a lassú kanyarban és fekszel, mert kiment alólad, a Fazer ilyet nem fog tenni, mert nincs meg a nyomatéka hozzá lenn.
Egyszer csináltam egy ilyen grafikont, mi mennyit tud mekkora fordulaton azok közül, amik érdekeltek, de már nincs meg. 10 ezerig az SV simán tartja magát a nála kétszer erősebb CBR600-hoz, csak az SV ezen a ponton elfogy, a CBR meg kilő. Próbáltuk
Steven: Irány a rajfajisen.
-
válasz
Gabis
üzenetére
Szerintem kocsival se padlógázzal mész mindenhova... ismerek embert aki 1250R el nyomja "oszt" betartja a kreszt ,de amúgy egy tempósabb kanyart se tud bevenni... bár lehet azóta fejlődött....
De a lényeg évek óta használja bejárta Németországot és az Osztrákokat balesetmentesen.
norbert1998
Az a baj ,hogy nekem túl sok minden tetszik. ....
ilyenkor mi van? Mennyünk bankot rabolni?
-
Gabis
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Fazer-t 95 lóerővel kezdőnek? Még a 650-es 70 lóerejétől is parázok.
Tudom, hogy alázattal kell kezelni a gépet, de azért ezt még nem merném bevállalni. Van egy Skoda Fabia MK1 kombim, annak a 75 pacijával is elvagyok, de az majd egy tonnával nehezebb... el sem tudom jelenleg képzelni ezt a teljesítményt motoron.
És ez csak egy paraméter. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
A motorozás nem az eszedről szól. Hiába kurvakényelmes egy K1600GTL, nem fogok olyat venni, mert a szívem totál másfelé húz
Azt vedd, ami tetszik. Azzal szívesen fogsz menni. Amit nem szeretsz, azzal nem fogsz menni, hiába az a legjobb motor az Excel táblában... Ha nakedet veszel, a széltől megőrülsz a túrákon. Ha nem akarsz túrázni, akkor ez mindegy. Tehát értelemszerűen azért minimálisan gondolkodni is kell, mit veszel, de úgy látom, túrasport jellegű irányba is nézelődsz.
Eddig az első motoromat szerettem a legjobban. Mondjuk sok nem volt, de voltak tartós teszten barátok motorjai nálam. A legkedvesebb az XL125V volt, saztán a DL650 majd a VFR750. De rövid próbám alapján azt tudnám mondani, hogy egy Tiger 900 GT Pro nagyon gyorsan az első helyre tudna ugrani, az zsenomenális volt, de talán 20 km utam volt vele. A CBR600F4i nem jött be, az nem én vagyok - persze az más kérdés, hogy 200-nál jobban tol, mint az SV650 100-nál
És akkor még annál is lehet menni feljebb egy kettes szorzóval kb, míg a halandó számára elérhető legnagyobb gyorsulást megkapod. Ha nem szeretsz kézen állni, akkor keress egy kormánycsöves motort. Sok olyan van, ami csutkakormányról át van alakítva, pl. haver VFR-je is. Jó opció lehet még talán az FZS600 is neked, mert kegyetlen olcsón adják, egész jó a féke a korához és a felsorolt motorokhoz képest, és egész tartós is. Nekem úgy néz ki, az lesz az idei motorom ismét, elvileg egész szezonra megkapom. Kezes kis gép a maga egyszerűségében. Majd utána, idén télen fogom vadászni a piros 1100S Ducatit
-
Gabis
őstag
Köszönöm szépen mindenkinek a választ.
A fékkel kapcsolatban egy felújítás, folyadékcsere, megfelelő légtelenítés, normális fékpofa, esetleg fém fékcsővel talán kihozható jobb eredmény. Igaz lehet ez az első futóműre is egy karbantartás, friss, esetleg jobb olajjal elfogadhatóbb eredmény.
Kinézetre (kerek lámpa, kerek analóg műszerek) legjobban a CBF500 jön be. Mivel eléggé tartják az árukat, ezért jött a képbe a két 650-es, mert azokat akár olcsóbban is be lehet szerezni.
Más: első motornál ti mennyire foglalkoztatok a kényelemmel, kezelhetőséggel stb. tehát, hogy rátok legyen szabva? Vagy mentetek inkább a szívetek után, és esetleg a következőnél hallgattatok jobban az eszetekre?
-
Agostino
addikt
sziasztok
dél pesten 18, 19 kerület vagy oda a belvárosból légvonalban ismertek ülés áthúzásban jártas embert / kárpitost? vagy állt már neki valaki egyedül? a szivacs rész okés a huzat az szétment az idők folyamán. alapvetően megcsinálgatos ember vagyok de ha az elektromos tűző, ragasztó, anyag már kb annyi, mint kifizetni valakit, akkor inkább fizetek.
-
Apophis
őstag
válasz
Gabis
üzenetére
Gondolom, mert az Kawa
. Anekdotikus, de amikor én nézegettem ebben a kategóriában (pedig az sem ma volt), a kis és nagy SV-k mind iszonyúan le voltak élve. Ezek amúgy szintén jó kezdőmotorok, én elsőnek inkább a sor2-t ajánlom, mert egyenletesebb, mint a traktorszerű V2, ami 650ccm-nél már tud ugrálni, a lassú manőverek is nehezebbek vele. Majd ha van kis rutin, lehet próbálgatni a V2-V4 vonalat. Nyilván a fék-futómű no comment kategória, kell rá egy generál, kezdőnek jó.Amúgy kis Hornet nem jön szóba? Vagy az árban már off?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Gabis
üzenetére
Nálam kérdés nélkül az SV lenne a választás. Egyszerűen nem bírok megmaradni egy sor2-n. Egy szellős dobbal az SV-n fültől fülig vigyorogva fogsz csapatni.
Pedig ültem TDM900-on is, amiben elvielg a gyújtásköz megegyezik a DL650-nel, de nem volt kellemes. Sem a hangja, sem a karaktere, valahogy nem tetszett egyáltalán.
-
válasz
Gabis
üzenetére
10-15 éve mentem er6n el egyik haveré volt.
Amire emlékszem más 600 körüli motorokhoz viszonyítva, hogy a féke nagyon szar volt na már most azt nem tudom , hogy gyárilag ilyen vagy csak a srácé volt szar....
Húztad a féket oszt nem akart megállni
Amúgy a nekem a blokk is ilyen steril jellegtelen volt mondjuk kezdőnek pont ideális talán....SV vel is mentem többel is ,de ugye mindig jobb motorról ültem át rá .. puha futomű ami így megmaradt...
-
Gabis
őstag
Sziasztok!
Jó ideje nézegetem a kínálatot kezdő motor téren. A szokásos trio mellé (Honda CBF500, Suzuki GS500, Kawasaki ER5) mellé felvettem a listába a Suzuki SV650 és Kawasaki ER6N-t is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2005-2010 körüli kínálat esetén az eladók miért pozícionálják árban az ER6N-t az SV fölé? Van amiben ennyivel jobb lenne?
A segítséget előre is köszönöm.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
22. Kerület víztorony környéke a Fitoland mögött nincs lezárva mint a Kamara erdő
-
NYPD
senior tag
válasz
djeperto
üzenetére
Szia, nekem ugyan nem ez, az egyel alatta lévő i91 van, én meg vagyok elégedve vele. 1 éves, eddig a párnák is ugyanúgy tartanak. Jól szellőzik. Hogy hangos-e vagy sem, ez egyénfüggő, nekem pl nem az, de lehet másnak meg már az. Nyitva is kényelmes, a napszemüvege jól fed, nem torzít.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Igen, dellfanboy-nak igaza van, legálisan még az erdei útra SEM mehetsz ki, mert közútnak számít, amire a te motorod nem használható. Emellett bele a susnyásba, az erdőbe, az útról letérve szintén nem mehetsz, de oda viszont semmivel sem.
Más kérdés, hogy ez valójában kit érdekel és kit nem...
-
dellfanboy
őstag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
mivel mx-ed van zárt pályán tudod csak használni
-
Szeszkazán
senior tag
Sziasztok,
Érd környékén keresek valami erdős/enduros/cross terepet ami legális kint a szabadban.
Nekem egy Stark Varg MX-em van és amiket ismerek, pl itt az erdő Érden az ugye tájvédelmi terület. Természetesen a motort mindig utánfutóval szállítom, de pályára kimenni ugye fizetős meg az egy félnapos program legalább.
Előre is köszönöm a segítséget. -
mattheus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Köszönöm szépen a megnyugtató szavakat!
Akkor nem őrjítem magamat a gondolattal, hogy ezzel is foglalkozni kell....... -
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Igen, elmeletileg a kijelzoknel furatok vannak szellozesre, amiknek ezt meg kellene akadalyozniuk, +egy antifog reteg a kijelzo tokozasan, epp ezert egyaltalan nem javallott hozzanyulni, mert amint megerinted, az tonkremegy. Tehat en senkihez nem fordulnek hogy cserelje ki, mert ilyen szempontbol kenyes lehet.
(Tft meg nem csereltem, csak komplett kijelzot, de analog/lcd kijelzonel mar igen, es az eleg macera)
Szoval ezek a furatok nem mindig mukodnek jol, vagy nehol tul tomitenek, nehol meg nem jol vannak megtervezve. Ezert en ezzel nem foglalkoznek. Jo idoben nem lesz vele semmi gond. -
mattheus
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor ez el fog múlni az idő javulásával ? -
mattheus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Kicsit utánajártam a dolognak és amennyire látom a kijelző felső burkolat cseréje megoldható, ahol a párosodás jelentkezett, így nem feltétlenül kell a komplett kijelzőcserében gondolkodnom.
Van valaki, aki tudna nekem ajánlani motorvillamossággal foglalkozó személyt Pest és vonzáskörzetében, aki hajlandó lenne egy ilyen kihívással "megküzdeni" vagy akár tanácsot adni ?
Előre is nagyon szépen köszönöm! -
mattheus
őstag
Segítségeteket szeretném kérni.
Ma a jó időnek köszönhetően kicsit átmozgattam az elgémberedett végtagjait a motoromnak (Honda CB125R).Fűtetlen garázsban volt a motor, így azért mínusz pár fok azért időnként ott is lehetett.
Minden a legnagyobb rendben volt, azonban a fél órás menet végén foltosodást vettem észre a kijelzőn.

Gondolom ez pára, ami szokatlanul hideg januári időnek köszönhető.Miután kihordtam egy csendes szívrohamot, letakarítottam a motort és mire befejeztem (kb. 30 perc) ez teljesen eltűnt. Félek, hogy ez még vissza fog jönni a későbbiekben is bár bízom benne, hogy a meleg érkezésével talán magától megoldódik ........ de ezt nem tudhatom biztosra. Valaki tud bármi biztatót vagy pont ellenkezőleg nem bíztatót mondani?
Abba bele sem merek gondolni, hogy ha cserélni kell (nem tudom, hogy javítanak-e ilyet), akkor az hány százezer forint lesz ? És akkor még arról nem beszéltem, hogy onnantól kezdve a km az nem fog egyezni a valós futásteljesítménnyel.
-
Sziasztok, HJC rpha 91 carbon sisakot használ e közületek valaki? Érdekelne a véleménye. Előre is köszönöm!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Akció! Felsőkategóriás Gamer PC! I9 14900K / RTX 5080 16GB / 32GB RAM / 2TB Nvme SSD
- Xiaomi Redmi Pad 8,7 64GB, Wi-ti, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- Acer Predator Helios 18 AI I9 ULTRA 9275HX, 192GB RAM, 2TB SSD, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az az autó most elvileg 9 hónap várakozási idővel kapható, tehát azért azt feltételezem, hogy már van legalább egy sor, amin tud készülni, VAGY bele van kalkulálva, hogy mondjuk 5-6-7 hónap múlva gördül le az első a sorozatgyártó üzemből -s eddig csak kézi prototípusokat mutogattak - tudni fog a motorgyártó üzem kb 20-40 másodperces ciklusidőt, akkor mondjuk 1-2 percenként elkészül egy autóhoz a motor. Speciel ezen a soron picike egykerekes motorok mennek majd, ha jól értem, tehát jó eséllyel 2-4 kell belőle autónként, le van adva már x megrendelés, ezért az 5-6-7 hónap és az X megrendelés teljesítési ideje várhatóan 9 hónapot ad ki.

A legnagyobb baj, hogy egy motorcserénél nekem beláthatatlanul hosszú idő 2 hónapnál távolabbi időpont. Elfogadom, hogy másnap legyártják és kell 3 hét, amíg ide ér, meg lepapírozzák. De másfél év???
) , és csak 1 hónap múlva lett hengerfejes, meg szakadt le a váltóbak.

.. de ha valami nagyobb kereskedés szerintem semmi utald és ők mindent elintéznek...

És ez csak egy paraméter.