- btz: Internet fejlesztés országosan!
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Na, mindössze 12 nappal később csak jött a reakció is

Tehát akkor 4090-et lecseréltél 5080-ra? Gratulálok!
3080-at sem feltétlenül cseréltem volna, de az ugye én vagyok ..."relevánsnak meg épp ezért releváns mert nem érdekel se az 1080p se az 1440p NEM Játszok azon a felbontáson én leírtam 4k-n játszom"
Értem, de ugye tudod, hogy ez így egy túl pici szelete az egésznek?
Gondolom a többi azért sem releváns mert ott már nem lenne igazad.Ez kb olyan mintha azt hoznám ki, hogy a Phenom 9500 végülis jobb gépem volt, mint az I3 4330, mert amikor a HD4890-et HD4850-re cseréltem a Phenom 9500 mellett, akkor sem volt kevesebb FPS. Elhallgatva nagylelkűen, hogy a Phenom 9500 a HD4850-et se tudta kihajtani, nemhogy a HD4890-et.
és pont anynira lenne releváns jelen esetben mint a te cikked.Mindent egybevetve én ezt a címet adtam volna a cikknek : "Találtam olyan körülményt amivel a 12600K + RTX5080 tuningolva elér annyi FPSt mint a 9800X3D + RTX5080 alapórajelen"
-
Ermac
tag
Igazából a lényeget már leírták előttem, de pár gondolat:
A cikk módszertanilag sajnos elég ingatag: húzott 5080-at vetsz össze stock 5080 eredményekkel, 12600K vs 9800X3D mellett, ráadásul több helyen külső tesztekből átemelt számokkal, sőt néhol 4090 is bekeveredik. Így ebből korrekt konklúziót levonni nem igazán lehet.
Plusz mindez 4K-ban történik, ahol jellemzően GPU-limit van, tehát pont itt a legkisebb a CPU-k közti különbség, így az “X3D hitvita” eleve kevésbé releváns.
Nekem az az érzésem, hogy a cikk főleg arra fut ki, hogy le lehessen írni: “ne CPU-ra költs, hanem VGA-ra”, ami önmagában nem hülyeség csak ebből nem következik, hogy az X3D előnye minden esetben placebo lenne. -
-
Azt miért is kellene? leírtam nem érdekel.
Biztosan nehéz felfogni hogy 2160p-ben játszom a lőtéri kutyát nem érdekli az 1080p
arra biztosan nem kell RTX5080-at venni.De kedvedért hogy a látó körödet tágítsuk mert annyira tudja a sok hívő hogy RTX5090 kell azokhoz az állításokhoz amiket itt mantráztok különben nem lesz számottevő különbség:

multis játék megint csak hogy biztosan látható legyen hogy nem nyersz semmi extra fps-t ha nem RTX5090-et vettél:
(csak ugye a sok okos megnézi az 1080p tesztet egy RTX5090-el és megálmodja hogy ő most 1000%-al jobb és több a másoknál
)

Nyilván az én tesztem az nem számít pedig 0.1%-os fps-el is megnéztem a biztonság kedvéért na de mind1 itt van↑ fent a lényeg ne álmodj bár biztosan fáj mert kell az önigazolás hogy ha már megvetted azt a 200.000ft-os CPU-t
-
KROK640
nagyúr
Egyébként a cikk már ott is tévedés, hogy a 14600K-t és a Ryzen 5800X3D-t lehet teljesítményben leginkább összehasonlítani, nem pedig a 12600K-t és a 9800X3D-t, a kettő között hatalmas szakadék van.
-
KROK640
nagyúr
"Nálam 2K-ban sem hajtsa ki az 5070Ti-t a 7800X3D, kb 80 FPS-t(MMO) érek el 50%-al gpu kihasználtsággal, de igen a 12600K+5080 biztos jobb vétel lett volna."
A cikk író ebbe bele sem gondol szerintem. A Saját full kiegyenlítetlen kombinációjának a felsz0pása a lényeg.Kb mintha arról csinálnék cikket, hogy a 10400F + RTX 5070Ti mennyire jobb kombó, mintha mindezt 9800X3D-vel tenném ... Jajj de há' csak bizonyos nagyon speciális körülmények között, de esetleg igazam van, a többi meg kit érdekel, mert én úgyis így játszok, meg csak így van igazam.
-
Mr.Csizmás
titán
Baryka007-el jól kijönnétek az ayymdtagadásban

-
Att1la.
őstag
Te, Techpowerupnál az átlag FPS linkelted a te képeden meg a 0.1% low-t a Mafiánál.
TPU 35FPS átlag, nálad meg 52FPS átlag. 50%-al több, ja a 12600K köröket ver a 9800X3D-ra.
Azt meg, hogy itt hablatyolsz 4K-ról. Valójában meg ugyan ott vagy 4k felbontáson.
Aztán meg jössz a Oc+dlss lehetett javítani valamit az eredményen de elég gyenge eredmény full 4k-ban dumával. 4K DLSS-el nem 4K.Ott vannak TPU tesztek ami nem ilyen szedett-vedett teszt amiben a játékon kívül semmi sem közös. https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/20.html
Én meg azt mondom ne a cpu-ra költsél ha FPS szeretnél növelni vegyél inkább egy jó VGA-t, és ez a ki hajtsa-e dolog+ meg akkor lesz életképes, ha kb10 éves kiöregedett cpu-ról beszélünk
Nálam 2K-ban sem hajtsa ki az 5070Ti-t a 7800X3D, kb 80 FPS-t(MMO) érek el 50%-al gpu kihasználtsággal, de igen a 12600K+5080 biztos jobb vétel lett volna. -
brabbitz
aktív tag
"gondolkozások miután duplaklikkelsz valamire meg a spontán bsod-ék meg hogy gyakran kell újratenni az OS-t mert ledarálja" --- van itthon egy Ryzenem és azt is használom, de ezek közül még egyiket sem tapasztalatam.
Egyik AM4-es (sőt, igazábol semelyik) processzor nem csinálta ezt jókedvéből, az ilyen viselkedésű processzort hibás processzornak hívják - sok embernek ismeretlen ez a fogalom, és azonnal a gyártóra/márkára fogják.
Egyébként ironikus ezt hallani 'intel rulez' emberünktől mikor a 14.gen szószerint ezt csinálta a túltolt fesz. limitek miatti degradációk alatt. De hát whatever, amd rósz intel lyó.
-
KROK640
nagyúr
Már a címből lehet sejteni, hogy mindenképp milyen konklúzióra akar jutni.
Beállít egy speciális körülményt, speciális pillanatait kiragadva, és no lám, a 12600K is van olyan jó mint a 9800X3D.
Az, hogy a teszt környezet zavaros meg nem kifejezés.
Ahpgy írod, ki tesztel 70 ezres CPUval 700 ezres VGA-t? Ráadásul van, hogy az 5080 hirtelen 4090-re változik.
Azonfelül :
- mennyi RAM van a rendszerben?
- milyen alaplap stb
- milyen oprendszer? milyen driver verziók?
- mik a játékok verzió?
- mik a beállítások?
stb.Semmi nincs tisztázva, csak full zavaros az egész.
Az is sokat elárul, hogy a szerző azóta sem reagált a kommentekre.
-
Chiller
őstag
És nem is (csak) az a lényeg.
Millió olyan játékot + beállítást lehet találni (felbontástól és részletességtől függetlenül), aminél számít minden egyes mhz processzor erő. Kezdve a stratégiai játékokkal (van pár), folytatva a moddolt játékokkal, aztán jöhetnek az esport játékok, és befejezve mondjuk (ahogy írtad is) az AAA multis játékokkal.
Igen, lehet olyan rovart találni, ami bogár, de ettől még nem lesz minden rovar bogár...
Elhiszem, hogy van, ahol elegendő lehet a 12600k (vagy mondjuk árában egy 5700X), de biztos nem ajánlanám senkinek 5080 mellé, és főleg nem reklámoznám. Arról nem is beszélve, mennyire életszerű, hogy egy 700 ezres VGA mellé 70 ezres CPU-t teszünk.

Legalább 285K lett volna az "ellenlábas", mert így van "némi" AMD vs intel áthallás. Kicsit trollteszt szagú a dolog.

-
KROK640
nagyúr
Ugyanígy vagyok ezzel én is (lásd fentebb) a fanboykodásnak szerintem semmi értelme. Értem én, hogy tulajdonképp ilyenkor az egyén a saját korábbi döntését védi a fanboykodással "azért vettem Intel/AMDt mert az a jó" de nem kell túl tolni.
Az, hogy éppen mi a jó, az gyakran változik. Mikor vettem a mostani gépemet épp az intel friss ropogósan kijött 10th gen-je tűnt jó választásnak. Ugyanabból a pénzből Rampokalipszis nélkül AM5-öt vennék, Rampokalipszissal meg AM4 vagy vagy esetleg olcsóbban használt 10th gen.Nekem 2000-es Ryzen van itthon, azon sem vettem észre semmilyen hibát, igaz két (16GB-os) memória modul van benne (annyi mehet bele).
-
KROK640
nagyúr
Nem csodálom, 7600X-ről én sem érezném szükségét a váltásnak. Sőt, 10400F-ről sem érzem (de ott van még a 12400F is). Plusz van egy Ryzenem is itthon, mind használatban, szóval van közvetlen tapasztalatom. AM5-re akartam váltani pont, de nem minden áron, most olyanok az árak, hogy marad az Intel.
Maga a cikk meg tényleg mint valami "(közép)iskolás fanboykodás óraközi szünetben" szint.
-
Csandi
addikt
Én semmilyen fan nem vagyok, azt veszem ami épp jobb. Most AMD. Előtte Intelem volt. Lehet, hogy megint az lesz a jövőben, lehet, hogy nem. Az ilyen elvakult fanságnak semmi értelme.
Amiket írtál hibákat pedig a 7000-res és 9000-res Ryzeneken már nincsenek, 20-25 évvel ezelőtti platformokat meg minek sorolsz ide, nincs jelentősége, hogy akkor milyen volt. -
negro
őstag
Ez mit takar? Ne essen be 200 ala?
Vicces ez mikor orultunk az atlag 50-60fps-nek es ne legyen 30, plane 25 alatt soha vmi, mikor mar lathatoan akad.
Persze ez a CRT korszakban volt. CS... Anno 1.0-val keztem es nyuztam 1.6-ig. Majd CS:S egy ideig de nekem az mar, fokent a jatekos bazis (tul sok idiota es 12-15 eves gyerekek) es maga a jatek, tul popularlissa valasa okan nem adta mar. Ellenben a Day of Defeat: Source-al evekig jatszottam. Sokkal komolyabb es ertelmesebb jatekos kozeg volt ott. -
válasz
hohohohóó...
üzenetére
Egyet értek nekem is a cs2 miatt van 9800x3d rommá tuningolva ,hogy ne essen be az fps...
-
Egyetértek és kevésbé szofisztikált a valódi véleményem, de ez az valami nem érdemelt többet.
Én 7600X-en vagyok és nem érzem szükségét a váltásnak, így a 200 ezres processzorok eleve nem nagyon érintenek, még ha szívesen olvasok is róluk, csak nem ilyen összehányt + majdénmegmondom stílusban. Nehéz lenne ezt a szintet alulmúlni, szerintem kósza gondolatnak is túlzás, nem címlapra való. -
KROK640
nagyúr
"gondolkozások miután duplaklikkelsz valamire meg a spontán bsod-ék meg hogy gyakran kell újratenni az OS-t mert ledarálja" --- van itthon egy Ryzenem és azt is használom, de ezek közül még egyiket sem tapasztalatam.
Athlon XP témához : Én anno ezzel nyomtam egy 1700+ proci 1466@2669MHZ-en ment napira. Akkor is volt mellette Intelem a P4 Northwood A 2000@2660MHZ-esnél minden tekinteteben gyorsabb volt. Játékok alatt kb egy 3500-3600MHZ-es P4-el ért fel (ami még akkor nem volt).
-
KROK640
nagyúr
Dehogynem ... az, hogy az Intel a király XD
Szerintem ezt akarta leírni, és ezért men a körítés : " a 9800X3D nem nem fog többet adni csak önigazolás." valamint a "És ami még fontosabb másoknak azt sugallják vegyenek vagy cseréljenek processzort mert az annyira jó hogy 200.000ft-ért megvegyed. Én meg azt mondom ne a cpu-ra költsél ha FPS szeretnél növelni vegyél inkább egy jó VGA-t, és ez a ki hajtsa-e dolog+"Gondolom apu meg anyu közölték, hogy nincs 9800X3D, érd be a 12600K-val, és most az osztálytásak meggyőzése megy az Intel VS AMD csatában. Anno mi is csináltuk ezt tizenévesen, csak akkor még 1GHZ-et alig haladták meg az egyetlen magos pocik, és a Toms Hardware CPU hűtő leszerdős videója is fő fegyver volt.
Majd idővel talán rájön, hogy nem érdemes fanboykodni, azt kell megvenni a pénztárcához közelebb áll, meg jobb ár/teljesítmény viszonyú. Én most épp egy 10400F-ről írom ezen sorokat, mikor vettem remek választás volt, de most pl AM5-öt vennék (na jó, az árak miatt nem), vagy AM4-et.
-
KROK640
nagyúr
Igazából a lényeget már leírták előttem, de pár gondolat azért :
Ez egy teljesen komolytalan cikk lett
tulajdonképpen egy 12600K-t és egy húzott RTX5080-at hasonlítasz egy 9800X3D és sima RTX5080-hoz, internetről vett teszteredményekkel. De van, hogy 4090-el raksz a cikkbe.
Ráadásul mindezt 4K-ban ahol igencsak a VGA számít és nem annyira a CPU, csakhogy még kevésbé legyen releváns az iromány.Az az érzésem, hogy az egész cikk azért született, hogy leírhatsd a "És ami még fontosabb másoknak azt sugallják vegyenek vagy cseréljenek processzort mert az annyira jó hogy 200.000ft-ért megvegyed. Én meg azt mondom ne a cpu-ra költsél ha FPS szeretnél növelni vegyél inkább egy jó VGA-t, és ez a ki hajtsa-e dolog+" szakaszt. Ráadásul nem hajtsa-e hanem hajtja-e.
-
raus
aktív tag
voltam vagyok és maradok intel fan. Sajnálom áemdés srácok de nekem nem kell. Van vagy 40 intel procim. Imádom őket.
Nem kell temetni sztem, fel fog hamvaiból állni és újra a csúcson lesz. Az AMD-nek mindig is voltak furcsa bugjai amit csak akkor tapasztalsz meg ha együtt élsz vele egy konfigban a napi windowsozás közben. A gondolkozások miután duplaklikkelsz valamire meg a spontán bsod-ék meg hogy gyakran kell újratenni az OS-t mert ledarálja, szóval ilyenek. Vannak Athlon XP prociaim high end korabeli lapokkal na az egy stabil platform ha betartjuk az AMD tápra vonatkozó ajánlásait a 3,3V sínre vonatkozóan. A socket 939-et is szerettem anno. Lassú volt de stabil. De aztán felhagytam vele mert jött a wolfdale ami mindent vitt. Nem akartam senkit sem provokálni! Nekem az intel rulez.
peace -
Én a 9800X3D-t a hatékonysága miatt vettem meg. Nekem bizonyított azzal hogy 40-50w-ot eszik játékok alatt ECO módban. Hűtés egyedi víz, minimális pumpával, nagy radival amire nyáron sem kell venti. Nem 0 rpm hanem konkrétan passzívban megy.
Na most Intellel is meg tudnám ugyan így csinálni de jóval kevesebb teljesítménnyel.
Utólag persze az igényeimnek elég lett volna egy 7600X3D mivel csak 60hz-en játszom de igazából időtállóbb a nagyobb proci. -
Silenzio
addikt
Ó, te jó ég, egzaltált-izgatott, központozás hiányától terhelt mondatok, egy-egy képkockával (!!!) illusztrált benchmark, hogy cáfolatul szolgáljon neves techlapok benchmark szekvenciákból összeállított grafikonjainak. Gagyin megszerkesztett, sőt idehányt cikkecske, amiben eligazodni sem könnyű. Az első screenshot pl. mi a lóf. akar lenni? Ráadásul tuningolt konfiggal veted össze a cikkek konklúzióit. Gratulálok. Az ilyen cikkek miatt szoktam a Logouton a címlapos írásokra koncentrálni a figyelmem.
#13janeszgol: "Nagyon támadó hangvételű lett a hozzászólásod." Megérdemelten.
-
janeszgol
félisten
válasz
hohohohóó...
üzenetére
Nagyon támadó hangvételű lett a hozzászólásod.
"X3D előnye leginkább a játék közbeni pillanatnyi fps beesések csökkenésében/megszűnésében jön elő, nagyon magas fps-sel játszott játékoknál."Ez így van, ez a lényege az X3D processzornak. Illetve annyi kiegészítés, hogy a minimum fps is magasabb, és nem csak a nagyon magas fps-hez jó. A mai divatos 120-144-180 hz-es monitorok korában hasznos a hirtelen bezuhanások kiküszöbölése.
-
De legalább ebből az összefércelt valamiből nem derült ki érdemben semmi.
-
tidari
csendes tag
Ha csak a 60 fps-t nézzük, valamilyen szinten igazad van.
A felbontás most másodlagos tényező.
De ha 60 fps fölé mész, pl.: 144-re, és droppol egyet 80-ra az nem kellemes :/
Itt jön képbe az x3d. Stabilan tartja az 1% lowot, mondjuk 120-on. Saját tapasztalat...
Nagy gépigényű játéknál 60 fps-nél is sokat segített főleg ha BF 1,5 64 módban toltam. -
tbw
aktív tag
Még jó hogy egy olyan felbontásban teszteltél ahol eleve GPU limit van. Tesztelj mondjuk 1440p-ben Battlefield 6-ban egy 64 fős conquest szerveren és nézd meg hogy mennyire esik le a minimum fps-ed amikor minden felrobban egy 12600K-val meg egy 9800 X3D-vel.
Én 12700K-ról váltottam, és van ám különbség.
De állítólag te értesz hozzá... -
LackoMester
addikt
Nemtudom.
-
tDr1v3r
veterán
csak az intel a király mióta tirexi bevezetett a kórályhét világába és szétverte az intelhüttöt ez így vane
-
GeneraL_XTX
veterán
Hát ez minden volt, csak nem megcáfolás
-
Peter Kiss
őstag
Az én apukám magasabb!
-
Lendova
őstag
Pont az ilyen userek miatt nézek általában magam utána a dolgoknak...

-
A Molyember
tag
Ez egy semmit nem ero “teszt” volt, probalsz osszehasonlitani egy tulhuzott kartyat az alap orajelen jaratott kartyahoz kepest, aztan meg ellegyezed azzal, hogy nem szamit.
Semmi nem derult ki ebbol az egesz omlengesbol, hogy mennyi a processzor hozzajarulasa az FPS szamokhoz. Akkor lett volna az igazi, ha az AMD megoldasat is teszteled, hasonlo kepessegu deszkaban, ugyanezzel a tulhuzott kartyaval, mert ez igy semmit nem mond. A metodikad egyszeruen szar.
-
Szirtimorc
senior tag
Próbálj meg a mondataiban vesszőket is használni, így nehezen olvasható, el is ment a kedvem a harmadik mondat után.
-
omfgk
veterán
Tehát azért vesz 5090-et az ember ,hogy végül 50 fps-en játsszon vele.
Amit ugye a konzol a kb fix (játékfüggő ,hogy mennyire stabil) 60 fps-ével ver.
De ugye mobil fronton is ott tartunk ,hogy a 60Hz még a görgetésnél is akadósnak tűnik, ezért elvárt dolog a 90-120Hz.A világon senki nem állította azt ,hogy 60 fps alatt számítana a proci. Mert itt ez a lényeg. Nem a 4K.
Hanem ,hogy mennyi fps kérünk a procitól.
Ezért is hülye az aki egyben kezeli a 4K felbontást. Mint valami szent tehenet.
Hogy mindig mindenkinek ugyanazt jelenti. Mert baromira nem. Főleg a DLSS aranykorában.Eleve felesleges volt az Intel vs AMD dolgot belekeverni ebbe.
Egyértelmű flame.Bőven elég 12600K vs 14900K szinten megbeszélni a témát.
És igen, sok embernek kelleni fog a 14900K 4K-ra is. Mert 90 fps-t akar stabilan.
Amire már sok helyen nem képes a 12600K.És itt nem mondtam extrém számokat. A 90 fps-el.
Van olyan ember akinek a 4K 30 fps-t jelent. Na neki elég egy 10600K is. És nincs is vita ebben.
Ha viszont van olyan hülye ,hogy a saját use case-t egyetemesnek tekinti... akkor beleszalad abba a bizonyos erdőbe az okfejtéseivel. -
hohohohóó...
tag
Na most kb mint teljesen kívülálló szólok hozzá aki náha játszik a Xeon-jaival. Ehhez kapcsolódó cikkekbe legtöbbször max beleolvasni szoktam, de sehol nem láttam, hogy valaki cáfolta volna a jelen cikk tartalmát.
9800X3D előnye ahogy láttam espot címeknél jön elő ahol nem az átlag fps a legfontosabb és nagyon nem 4K-ban játszák legtöbben. X3D előnye leginkább a játék közbeni pillanatnyi fps beesések csökkenésében/megszűnésében jön elő, nagyon magas fps-sel játszott játékoknál.
Véleményem szerint ezzel a cikkel csak adtál egy pofont a szarnak, mert kb semmit sem jelent.
Amúgy meg megveregetheted a vállad, hogy te nem is játszol 4K felbontás alatt, ügyes vagy...
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad T495 Ryzen 5 PRO 3500U/8GB RAM/256 GB SSD/14" FHD Magyar bill. laptop
- Lenovo Thinkpad X390 i7-8665u/16GB RAM/512GB SSD/13.3"FHD Touch laptop eladó
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- DELL Precision 3420 (SFF),i5-6600,8GB DDR4,128GB SSD,Nvidia Quadro K420 2GB VGA,WIN11
- Panasonic LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH objektív
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
9800X3d:
köszönöm a kötözködést mintha mindent tudnál mi miért történt

3080-at sem feltétlenül cseréltem volna, de az ugye én vagyok ...
Gondolom a többi azért sem releváns mert ott már nem lenne igazad.
(csak ugye a sok okos megnézi az 1080p tesztet egy RTX5090-el és megálmodja hogy ő most 1000%-al jobb és több a másoknál