Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Majd rájön, hogy elbaxta, mikor el akarja adni, de emiatt nem veszik meg.
    Egyébként helyes, áramvonalas, igényes munka, na. :D

1500 darab van belole a vilagon. Es ez a szam egyre csokken. Ez a veszely nem fenyegeti.

• kb 20e a beszerelés, számla nélkül. Maga a cucc 110e forintért volt hirdetve, de arról sem kértünk számlát. Azt hiszem mindenestül 130e forintot fizettünk.
    A garancia, hogy minden működik csak akkor élt, ha mindezt Karcagon a dedikált szerelő építi be, így plusz költség volt nekünk Bp-ről lejutni meg vissza. 8.30 kor álltunk be az udvarba, fél 1-kor már itthon voltunk.

Nav likes this

• Nem volt, most már van. Mondom, ez volt a legidőigényesebb rész, mert a kábelt végig kellett vezetni hátulról a rendszám mellől előre a fejegységig, ehhez azért kellett kicsit bontani, kábelt húzgálni, stb. Nem néztem végig, csak a végére mentünk vissza, akkor már pakolta vissza a burkolatokat. Egyébként a bal oldalon a tetőkárpit alatt vitte előre a kábelt, meg is lepődtem, mert valamiért azt gondoltam, hogy ezt az új kábelt a köszöb alatt viszi el, de így volt egyszerübb, az A oszlopnál lejött és ott át tudta húzni.

Azt mondta kb az 1000. kocsi volt a mienk amit szerelt, pedig csak 2 éve kezdték forgalmazni ezeket a kütyüket. Egyébként remekük működik. 2 hibája van, a sim kártya foglalat nem lett kivezetve a kesztyűtartóba, de ez fiamat nem zavarja, mert nem akar sim kártyát bele, carplayt használ 99%, illetve a kocsi könyöklőjében lévő usb az nem ide csatlakozik, oda ha rádugod a telefont, akkor a régi rendszerre kapcsolódik vhogy, megszakad a carplay. De a könyöklőben van szivargyujtó csati is, kapott oda egy usb-c külön töltőt, mert igazából csak töltés miatt kell az usb.

Norbi: én tojok rá, hogy tájidegen, a fiatalság pedig pláne. Nekik a nagy kijelző kell, carplay és hogy gyors legyen !! De nekem is tetszik, lett volna fele ennyiért, csak azon még régebbi android van, kisebb kijelző, kevesebb ram, stb, de én is ezt választottam volna! Fiam most lett 26 éves, ez volt a szülinapi kérése.

A lányomnak is felajánlottam, hogy a 2018-as aygo -ban cseréljünk, mert abban pl vmi régi tükrözés van, ami már nem támogatott.

És mennyiért csinálnak meg egy ilyet?

• norbert1998
    nagyúr

Azért a kínaiak gyártanak sokfele autohoz sokféle csereszabatos fejegyseget. Fiam 10 éves ford focusaban csereltettuk most egy komplett "tesla" style tabletre, kiválóan működik, pl visszajelez mindent mint nyitott ajtó, csomagter stb. Kb 2h volt amíg beszereltek ebből 1,5h a tolató kamera vezetekelese miatt.

Ez jogos, viszont véleményem szerint elrontja a kocsi belterének összhangját, korhűségét. Pl. lehet venni, és sokszor billegtem is, hogy veszek, az előző autómba, ami egy Mégane 2 volt. Képzeld el, hogy egy 2002-ben tervezett autóba beraksz egy 7 colos androidos tabletet :DDD
    Haverék ugyanilyen Fokuszában is cseréltek hasonlóra, jó cucc amúgy, meg ezekben nem is annyira koridegen már.

• kelly416
    veterán

Nagyobb sebességnél minden más, talán emlékszel Vályi Pista ment el valami fizikushoz kisérletezni, ahol egy közönséges ceruzát lőttek át egy deszkán, még a grafit hegy sem tört ki.. De lehet csak a tömegarány már elegendő, a motor+motoros tömege 350 kg+ szemben egy nyúl 3 kg (vagy kevesebb) tömegével szemben..

Ezt vágom. Nincs ezzel baj. Csak a nyúl kontra rolleres képre reagáltam, hogy a motoros ellen bukott már a nyuszi. ;]

• Peczek
    aktív tag

Kínaiból a top minőséget biztos meg szabad venni, de egy ismerős a fiának egy benelli 125 ccm-es motor alapján azt mondta, hogy az életbe nem vesznek többet kínai motort..
    20e km, már mindene is javítva volt, most épp a hűtő lukadt ki.. még nem tudom mi a vége, de 150e+ a hűtő és nem garanciális hiba.

A tavaszi tréningen volt valaki egy voge-al, ami neki egy kölcsön motor volt, küzdött vele mint malac a jégen.

dellfanboy: nem, csak pénz nem számít, ennyit tudott menni gps szerint, egyébként idén versenyezni akart (nem ezzel a motorral), de áprilisban volt egy csúnya balesete a Mátrában, most rehabon van és úgy néz ki nem ül többet motorra, illetve versenyezni nem fog.

Milyen Benneli volt, ami ekkora csalódás volt?

• Nektek elfogadható, mert más a felhasználásotok. Szlovénia nagy túra? Épp csak nem 1 napos ... :D , de sztem valahol a határ mellett laknék akkor az lenne.

kb 640 km volt a múltkori kör, még világosba hazaértünk. Ez a táv már azért a kényelmesen teljesíthető sáv felső részén van.

Persze nincs ezzel baj, hogy nem vagyunk egyformák.

17Liter az kicsi tud lenni ha a fogyasztás magas. Gondold el, hogy némelyik lánctalpas 110 litert eszik 100 km-en, annak 17L üzemanyag egy vicc, a benelli 125 cm-es mocija meg 2l alatt eszik, annak 17 liter meg olyan, hogy minek cipel ennyit??
    A hatótáv legyen csak 350 km felett, (szerintem), jobban mondva inkább ne legyen 300 km alatt bárhogy is közlekedem vele (még mindig csak szerintem)

Én mostanában 500 kilométeres köröket megyek. Az XR többet fogyaszt mint az RS, 4,6 VS. 5,9. De elég egyszer tankolni út közben.

• Methionyl
    senior tag

Cserébe kárpótol??? Ekkora fogyasztáshoz kicsi a tank! Nem az a baj (nekem), hogy ennyit fogyasztana a motor, hanem, hogy állandóan a kúton ácsorognék. Ha valamiért egyszer GS helyett GSA-ra cserélnék, az pont az, hogy a jelenlegi minimum 350 km-es hatótávot kitolná 500 km fölé.

Ez látszólag nem fontos, de csak addig, amíg bele nem futsz abba, hogy nincs nyitva kút, vagy egyáltalán nincs kút..., pl tavaly Vrsic hágón a haver 15 literes tank (kawaski, 750 es talán) még olasz oldalon volt kút, megtankoltuk, majd fel a Mangart, majd Vrsic sehol nem volt kút. A Mangart-on felfele csak nevettünk, hogy kinek mennyi megtehető km van hátra, nekem kb 120 km, neki 70 km..., de aztán csak mentünk és kút sehol, a Vrsic-en felfele már minden kanyarban ima, hogy ne fogyjon ki, nekem még 50 km volt hátra, de a kawa már nem is mutatta a hátralévő km-t. (talán 30 km alatt nem mutat már semmit.) Aztán lefele átbuktunk, én előre mentem mert 2 kutat mutatott, az egyik útba esett, meg volt egy közelebb 5 km-el, de másik irányba. Persze, hogy az zárva volt..., ha nem megyek előre megnézni, akkor ott megszívjuk.

Azért ez még bőven EU, hol van még Norvégia, Finnek, stb, ahova még egyszer elmennék és nincs minden utcasarkon kút, illetve oda-vissza kell elég legyen a benzin az utolsó kúttól. Szóval nálam pl kizáró ok egy ilyen kis hatótáv, mindegy milyen élményt ad a motor.

(egy ismerős valami Repsol Hondaval 337 km/h max sebesség, de ahogy ismerem próbálta azt tartani, így kb 70 km a hatótáv, hát azzal többet állsz a kúton, mint mész..)

17L kicsi? :D Szerintem teljesen elfogadható kategória. közel 200km-et menjen el. Ha ilyen nagy túrákra mennék akkor amúgy is kevesebbet fogyasztana. De csak szimplán más a felhasználási célunk. Nincs ezzel baj :N
    Tavaly voltam Stelvio / svájc környékén 6 napos túra 09-cel, 4.2L átlag, végig normális tempó, nem voltak oda-vissza, "nagy csapatások".
    Viszont ha mégis ilyen helyekre merészkednék ahol elvétve lenne kút, akkor szimplán előre tervezek. Vagy nem megyek :D
    Suzuki Katana 12L tankjával.. na az kicsi :DDD

• Csandi
    addikt

Cserébe kárpótol??? Ekkora fogyasztáshoz kicsi a tank! Nem az a baj (nekem), hogy ennyit fogyasztana a motor, hanem, hogy állandóan a kúton ácsorognék. Ha valamiért egyszer GS helyett GSA-ra cserélnék, az pont az, hogy a jelenlegi minimum 350 km-es hatótávot kitolná 500 km fölé.

Ez látszólag nem fontos, de csak addig, amíg bele nem futsz abba, hogy nincs nyitva kút, vagy egyáltalán nincs kút..., pl tavaly Vrsic hágón a haver 15 literes tank (kawaski, 750 es talán) még olasz oldalon volt kút, megtankoltuk, majd fel a Mangart, majd Vrsic sehol nem volt kút. A Mangart-on felfele csak nevettünk, hogy kinek mennyi megtehető km van hátra, nekem kb 120 km, neki 70 km..., de aztán csak mentünk és kút sehol, a Vrsic-en felfele már minden kanyarban ima, hogy ne fogyjon ki, nekem még 50 km volt hátra, de a kawa már nem is mutatta a hátralévő km-t. (talán 30 km alatt nem mutat már semmit.) Aztán lefele átbuktunk, én előre mentem mert 2 kutat mutatott, az egyik útba esett, meg volt egy közelebb 5 km-el, de másik irányba. Persze, hogy az zárva volt..., ha nem megyek előre megnézni, akkor ott megszívjuk.

Azért ez még bőven EU, hol van még Norvégia, Finnek, stb, ahova még egyszer elmennék és nincs minden utcasarkon kút, illetve oda-vissza kell elég legyen a benzin az utolsó kúttól. Szóval nálam pl kizáró ok egy ilyen kis hatótáv, mindegy milyen élményt ad a motor.

(egy ismerős valami Repsol Hondaval 337 km/h max sebesség, de ahogy ismerem próbálta azt tartani, így kb 70 km a hatótáv, hát azzal többet állsz a kúton, mint mész..)

Mondjuk MT10-el, vagy akár enyémmel szerintem senki nem megy ilyen hosszú túrákra, inkább rövidebb csapatások. Norvég/Finn meg eszembe se jutna motorozni :D nekem ha 200km megvan az oké, egy Bp-Balatont vagy Bp-Szegedet tudjon egybe, azt jóvan :D

• dellfanboy
    őstag

egy ismerős valami Repsol Hondaval 337 km/h max sebesség

MotoGP-ről tolta ki cimbid a gépet vagymi? ;]

• A 2. szekciót nem érted??? Mert én meg az 1.-t. Ez az ábra ugyanis 7 töltési fázist akarja mutatani, amiből az 1. rögtön a "döglött akku" szakasz, mikor nem tölt, ez egy külön TÖLTÉSI szakasz? mikor ez inkább a nem töltési.

A 2. sztem azt mondja, hogy 7,5V felett egészen 10,5V feszültségig nincs folyamatos töltés, hanem áram impulzusokkal tölt, ahol az áram max 0.8A, szóval ebből a szakaszból jó sokára kerül ki egy mélykisült akku.

3.-6 ez tulajdonképpen a normál CA (constans amper) töltési fázis, 12.8 V fesz.ig (10.5 V felett), a bulk töltés, 5A-el, valószínű ez a max amit a töltő tud...
    majd ahogy nö az akku fesz, csökkenti ezeket a konstans áramokat, 14,1V ig 3A-es töltés, utána 0.8A, majd 0,1A mindig rajta van.

7. Amennyiben a minimális 100mA-es töltés ellenére lemegy az akku fesz, újból a 5. szakaszba 0.8A -es töltést kap az akku. amivel vélhetőleg megint el fogja érni a 14,4 V-os feszültséget.

Azaz a töltés után nem 12,8 V-on akarja tartani az akkut, sztem félre érted az ábrát (vagy én értem félre :D )

Az elso fazis a check. Azt meg megertem, hogy igy mutatjak, de a masodik fazisnal lemasoltak a ctek toltok 15 voltos szulfatalanitasat, (csak az abrat, mivel nem tolt 15V al) csak a cteknel a feszultseg is ugyanilyen fureszfogas az utmutatoban, mivel az aramerosseghez koze van a fesznek is.
    Szoval az abra alapjan a gyarto eleg pontatlan, meg ertelmetlen dolgokat csinal a tolto is.

• "Én továbbra is tartom hogy a legmodernebb rendszerek mellett a progresszív fékezés kontraproduktiv. "

A progressziv fékezés lényege, hogy ne hirtelen üljön össze a teleszkóp, azaz ne legyen benne rugózó hatás, illetve a gumi is fokozatosan terüljön szét. Persze a bmw telelever futóműve lehet ezt is kompenzálja, de a gumikat szerintem nem.

Mert az miért baj, hogy hirtelen ül össze? Pont az lenne a cél, hogy geometriailag minél hamarabb ráterheljen az első gumira.

A gumi fokozatos szétterülése mint cél számomra nem igazán érthető, sem fizikai, sem műszaki szemmel, hiszen itt miliszekundumokban mérhető folyamatokról beszélünk.

• fluxion
    őstag

Hát ez hiba, tudod van egy olyan mondás, hogy a pokolban minden kihagyott puncit az orrodra húznak, na valahogy így lehet az ilyen túrákkal is... Bookingon nézz egy jó szállást valahol pl Zakopane-ba, foglald le és már mehetsz is. 2-3 napba ez simán jó program.

Legtöbbször így mentem eddig, épp próbálok erről leszokni, mert így mindig csak a szállás lebeg előttem mint cél és oda akartam eljutni. Így pedig visz az utam amerre akarom és majd megalszok ahol jónak látom. Azért nem kell azon aggódni manapság, hogy találj egy jó értékelésű szállást.

• fluxion
    őstag

"Az irányt nem határoztam meg, ha tudtok jó szállást - arra megyek."

Na most ha Békéscsabán találsz jó szállást, attól még nem igen fogsz jót motorozni. Bár állítólag van ott 1 azaz egy kanyar a környéken, ott gyakorolnak a helyi motorosok. :D

Budapestiként Szlovákia nekem közel van, tegnap épp a Csorba tó mellett ebédeltem. A múltkor itt tanácsolt 533-as uton is jártam, tetszett (megint, mert már voltam erre), alig volt forgalom, nem tudom, lehet ezek a szlovákok kedden dolgoznak.. Ha szállást is keresel, akkor nem is egy napra mész, - rengeteg jó wellness szálló is van, saját parkolóval - akkor nem kell bevállalni 600+ km-t egy napra. Nekem tegnap 630 km lett. Ez sem vészes ha haladósan mész, én reggel fél 8 kor indultam és 18.30 kor már mostam le a sok bogárszart a mociról, belefért egy ebéd, 3 kávé, 3 tankolás..

Itt jutott eszembe egy gondolat, hogy az ilyen jobb útvonalakat összegyűjtsem egy bárki által elérhető helyen. Erre nekem a MRA alkalmasnak tűnik. Ha akartok regisztráljatok be, lépjetek be a csoportomba és ott le tudjátok tölteni az útvonalakat sokféle formátumban.
    Persze ha küldtök pl gpx-t, az is felkerülhet ide. A tervek nyilván nem tökéletesek, mert pl az én lakásomtól indul, de talán az első és utolsó pár pontot könnyebb áttervezni.

Főleg a kíváncsiság hajtott, hogy ki mit tud ajánlani, nekem persze jó egy sima wellness is ha van egy normális parkoló. Végül úgy döntöttem, hogy elengedem és majd keresek helyben. :B

• macilaci78
    nagyúr

"Az irányt nem határoztam meg, ha tudtok jó szállást - arra megyek."

Na most ha Békéscsabán találsz jó szállást, attól még nem igen fogsz jót motorozni. Bár állítólag van ott 1 azaz egy kanyar a környéken, ott gyakorolnak a helyi motorosok. :D

Budapestiként Szlovákia nekem közel van, tegnap épp a Csorba tó mellett ebédeltem. A múltkor itt tanácsolt 533-as uton is jártam, tetszett (megint, mert már voltam erre), alig volt forgalom, nem tudom, lehet ezek a szlovákok kedden dolgoznak.. Ha szállást is keresel, akkor nem is egy napra mész, - rengeteg jó wellness szálló is van, saját parkolóval - akkor nem kell bevállalni 600+ km-t egy napra. Nekem tegnap 630 km lett. Ez sem vészes ha haladósan mész, én reggel fél 8 kor indultam és 18.30 kor már mostam le a sok bogárszart a mociról, belefért egy ebéd, 3 kávé, 3 tankolás..

Itt jutott eszembe egy gondolat, hogy az ilyen jobb útvonalakat összegyűjtsem egy bárki által elérhető helyen. Erre nekem a MRA alkalmasnak tűnik. Ha akartok regisztráljatok be, lépjetek be a csoportomba és ott le tudjátok tölteni az útvonalakat sokféle formátumban.
    Persze ha küldtök pl gpx-t, az is felkerülhet ide. A tervek nyilván nem tökéletesek, mert pl az én lakásomtól indul, de talán az első és utolsó pár pontot könnyebb áttervezni.

Milyen néven vagy fent? :R

• Az előző két tréninget egy-egy R1250RS nyergében teljesítettem, egyik sem mutatott ilyet nyomokban sem. Nyilván annak lejjebb van a súlypontja.

• macilaci78
    nagyúr

Én meg kerékpárversenyen jártam Esztergomból indult a "kínok kínja", én motorral útvonalat biztosítottam, azaz a bolyok nem mehetnek felvezető motor nélkül, hiszen a nagy része a versenynek közúton folyt, ami nem volt lezárva. Pilismarót és Dobogókő között erdészeti úton, egyszer már jártam arra, lehet külön engedélyt kérni, de most volt időm jól körbe nézni (3 kört mentek ott) és felfele azért 20-25 km/h val tudtak csak tekerni. Lejtőn viszont mennek 90 felett is, egy bicajos sisakban és abban a vékony ruhában én tuti nem mernék menni még 50-t se.

Május 1-én Balatonfondó, itt azért a grandfondo 174 km.

Egy nagyobb sebességű esésnél mindegy, milyen vastag ruházat van rajtad, ha nem megfelelő anyagú. :(

• vlevi
    nagyúr

A labdás gyakorlat, és elvileg szinte minden végrehajtható kuplung nélkül, csak vannak olyan motorok - és ilyen a GS is - ami képes leböffeni, ha túl lassan csinálod. Nekem nem is megy a labda a kötélen gyakorlat, nekifutottam, leemeltem a labdát, megtettem talán kicsit több mint fél kört, majd rövidnek bizonyult a kezem :)

Az oktató illetve volt ott egy motorosjárőr egy 1200 GSA-val, meg tudják csinálni a gyakorlatokat kuplung nélkül, sőt fele annyi idő alatt mint én. :) Az a motoros rendőr úgy csinálta a nyolcast, hogy közben már oda se nézett (mármint nem oda ahova kellett volna). Aztán bal kézzel átfogott a gázmarkolatra és úgy is megcsinált pár nyolcast. Gondolom minden évben van 5-10 tréningje, gyanús, hogy nem ez volt az első mikor próbálta.

De igazad van, lehet a labdás gyakorlatot nem fogod tudni megcsinálni, akkor azt kihagyod! A bemelegítő körnél pl sokan átemelték a lábuk majd jobb lábbal álltak a bal pedálon, sokan csak rátérdeltek az ülésre. Én ezt is kihagytam, mert nem éreztem úgy, hogy ezt meg kéne csináljam. :)

"A bemelegítő körnél pl sokan átemelték a lábuk "
    Valamikor sihederkoromban, még a V-Strom klubosokkal voltam egy képzésen, akkor meg tudtam csinálni ezeket a gyakorlatokat, de tavalyelőtt már meg sem mertem próbálni.
    Utólag, otthon a garázsban, középsztenderen állva rápórbáltam erre a bemelegítő gyakorlatra, és, hát, mit ne mondjak.... Na, inkább hagyjuk. :D

• macilaci78
    nagyúr

Volt ott egy 1300 GS, ott a legtöbb feladatban csak annyi volt, hogy fix 1-be kellett rakni, hogy ne váltogasson fel, a stabil gáz, az ott is stabil gáz, hátsó fék hátsó fék, a többit megoldja a motor technikailag.
    A nézőpontok ugyanazok mint kuplungossal és a kormány kezelés, motor eltolás is.

Nagy előny, ha tudsz annyira mozogni, hogy egyébként előre menetben hátra felé kifordulva tudsz nyilazni :D. Az őseink tudtak.

Robogón nem nagyon van szabad kezed olyankor. Eleve kell egy magasabb motorfordulatszám, hogy a CVT hajtás, kuplung összezárjon és meglegyen a hajtás a keréken. Hátsó fék pedig bal kézen, így nincs közben szabad kezed, hogy például labdát ide-oda vigyél.
    Még nemigen próbáltam lassú manővert, mint a motorral a Safety tréningen: pallón lassan menni. Nem tudom, mit adna elő a robogó, ha fékkel annyira visszafognám hajtás közben.

• fluxion
    őstag

Annyira néznek ki, hogy egy ilyen kisrobogóval (tudom nagyrobogó..), előnyben leszel mindenhol.

Egyébként a rendőrségi képzések általában:
    1. eltolásos technika
    2. első fék tilos
    3. stabil gáz, hátsó fék, ha olyan a motor, akkor stabil, fogásponton tartott kuplung.
    4. legfontosabb a nézőpontok, illetve azok áthelyezése, ezeket Te is fogod használni és meg tudod tanulni.

Idén kettő képzésen is voltam, az egyik két napos volt, a végén "vizsgá"-val.., ami igazából egy 7-8 feladat megoldás volt egymás után, pályatévesztés kizáró, hacsak nem tudtál javítani, a feladatok felét az előző két napban gyakoroltuk, a másik felével én ott találkoztam, de volt eltolt szlalomos bójakerülgetés, a vizsgakörben pedig holland kapu volt, ami megoldásilag ugyanaz. Rögtön egy fél köríven helyben megfordulással indultál, és volt még egy ilyen a feladatban. Az esetleges lábletételt nem büntették, de igazából nem volt olyan feladat ahol le tudtad volna tenni a lábad.

A feladatoknak egyébként jópofa neveik is vannak, volt pl "gitár", aminél a pálya vonala egy gitárt formázott, először a nyakán mentél végig szlalomban, majd a bemenve a gitár testbe egy jobbos kiskör, onnan átmentél egy szélesebb testbe, ahol mentél egy nyollcast, onnan vissza az előző kiskörbe, de most balos kör, majd vissza a nyakán szlalom.

Kuplungról jut eszembe, hogy vasárnap megyek a RILI képzésra és automatám van. Még nem próbáltam vele bólyázni, ilyen szempontból is jó tapasztalat lesz. :DDD

• Az rbiker-ről letölthető gpx egy szar, nem is igazi gpx, nem útvonalat töltesz le, hanem x száz, rossz esetben ezren felüli útpontokat, amik meg vannak számozva, de nem numerikusan, hanem az a neve, hogy ő a 127 pont. Ez csak azért rossz, mert így betöltve pl garmin basecamp -be, vagy egyéb lokális gpx editor-ba pont semmit nem tudsz csinálni, mert az egyes pont után jön a 10, 11 ... 19, utána a 100, 101..199, majd jön a 20-as pont.
    Ha már, akkor kml-be letöltve majd onnan gpx-be konvertálva legalább lesz egy valamilyen nyomvonalad.
    Azért valamilyen, mert a telefontól illetve az akku beállításaitól, stb nagy mértékben függ, hogy mennyi pont lesz ami kimarad, ezeket sokszor (nyilván ez is telefonfüggő), de beteszi az előző napi, heti, vmelyik pontra, és akkor hámozd ki, hogy melyikeket kell törölni.
    Jó esetben csak kihagy, azaz nem rögzít pontot és ilyenkor egyenes vonallal köti össze a két pontot, ezzel nagy mértékben meghamisítva a tényleges távot.
    Úgy 7 éve próbálkoztam a fejlesztőknek írni, hogy garminból kijövő gpx-t, vagy egyéb naviból jövő tracket lehessen feltölteni, de teljesen elzárkóztak, csak az app-on keresztül fogad adatot. Szóval én nagyon nem ajánlom az rbiker-t, pláne, hogy ha nézegeted ismerősöd útvonalait, akkor pár út után a weboldal már nem mutatja meg az útvonalat, azt mondja gyere vissza később. Ezt hajnali 3 kor is, tehát nem azért mert épp sokan használják. Aztán vársz pár órát és megint látod a térképen kirajzolt utat.

Én egyébként most is a naviból töltöm le a gpx-t, a chige -ben van gps, nem csak carplay-t tud, és egész pontos, lévén ez is támogatja a GPS mellett a Glonass műholdakat is, ráadásul automatikusan indul a napi log ahogy indul a motor, automatikusan áll le.

Ezt a naviból letöltött gpx-t fel lehet tölteni egy csomó helyre, választhatsz, hogy melyik tetszik, régebben a wikiloc-ra töltöttem fel, ahonnan le is lehet tölteni az eredeti gpx-t, de mostanában a MRA (My Route App) használom, ez kifejezetten motorosok által motorosoknak fejlesztett app, sajnos fizetős, a gold lifetime csomag 150 Eur, de sztem megéri a befektetést.
    Itt is tud az app is logolni, de fogad utólag feltöltött gpx-t is, amit hozzá is tudok rendelni a tervezett útvonalhoz, így amikor megosztom akkor nem csak a lejárt nyomvonalat kapod, hanem magát a navigálható útvonalat. Ja és sokkal egyszerűbb így megosztani egy útvonalat, ennek megnézéséhez elég az ingyenes csomag, de regisztrációt igényelhet.
    A gold csomagban van egy csomó remek funkció, mint amikor a tervezett útvonalat megfordítva is bejárhatod, vagy beszúr még pár "shaping" pontot, hogy biztos arra navigáljon.

A magyar nyelvű hangos navigáció viszont még nagyon nem jó, nekem jó angolul is, ezért nem igen zavar, hogy nem megy magyarul, bár meg kell szólni, mert így meg olyan furán mondja a helyiség neveket, sőt az utca helyett is "atka"-t mond :D

Igazad van, az rbiker-es .gpx nem a legjobb , de van rá scriptem, amivel .kml-ből normális .gpx-et csinálok magamnak. :)

A 7 évvel ezelőtti egyeztetés alkalmával nem javasoltad nekik, hogy generáljanak back-end oldalon valami normális .gpx-et belőle?

Köszi a tippet, az MRA jól néz ki, lehet mások útvonalaiból is inspirálódni, egyes esetekben komoly leírásokat is lehet találni az útvonalakhoz. :R
    Én az OsmAnd appal kísérletezem mostanában egy androidos, dedikáltan GPS-nek fenntartott telefonon: az ingyenes verzió is tud 6 országot, itt is megfordítható a tervezett nyomvonal, van logolás stb, de a lifetime map+ csomag sem vészes: 20ezer HUF környékén van.

• crocy
    tag

Én egy ilyet nyomtam vasárnap, 542 km, a szlovák rész helyenként elég unalmas volt, viszont a magyar oldal szuper volt. Lilafüred és Eger között is vállalható az útminőség, a 24-es út kifejezetten jó aszfalt lett, mire én odaértem 15h felé a "mátra királyai" már hazamehettek, mert max pár autós vágta le a kanyart, talán egy volt ami annyira átlógott, hogy módosítani kellett az ívet.

ja ekkora kör gs-sel sima liba. :D

23 eves japan nakeddel viszont nekem max ez a cirka 300km-s tav ami meg jol toleralhato.

sajnos szembesülni kellett nehany korlatozo tenyezövel. az üles szar, kb 2 orat birok rajta, hogy ne fajjon a seggem. ezen segit persze ha szüneteket tartok. szelvedelmem sincs, bar ez csak autopalyan zavar. a masik hogy kb 3 ora utan a hatamat is erzem, a legzsak egyszerüen egyenes hattal ülve huzza a hatamat pedig elmetelben csak 1,5kg (tech air plasma 5). most nem tudom hogy nalam van vmi genetikailag elbaszva vagy ennel is van ilyen max viselesi idö limit.

szerencsere ahogy latom van közöttünk nehany masodallasu turavezetö akik ismerik szlovakiat szoval jöhetnek majd a fasza utvonalak.

szlovakia nekem baromira bejön, tervezek iden egy alacsony-, maga-tatra turat. esetleg atugrani meg zakopane-ba.

• vlevi
    nagyúr

Én egy ilyet nyomtam vasárnap, 542 km, a szlovák rész helyenként elég unalmas volt, viszont a magyar oldal szuper volt. Lilafüred és Eger között is vállalható az útminőség, a 24-es út kifejezetten jó aszfalt lett, mire én odaértem 15h felé a "mátra királyai" már hazamehettek, mert max pár autós vágta le a kanyart, talán egy volt ami annyira átlógott, hogy módosítani kellett az ívet.

Jaja, ha arrafelé jársz, akkor Krasznahorka, Sztósz, Szomolnok közötti részen érdemes menni. Utána egy ideig nem vágysz a Stelviora :D

Vagy, ha Dobsina, vagy a balfelső sarokban lévő Dedinky tó az úticél, akkor nem csak a 67-es, hanem az 533-as úton is lehet menni.

• Én egy ilyet nyomtam vasárnap, 542 km, a szlovák rész helyenként elég unalmas volt, viszont a magyar oldal szuper volt. Lilafüred és Eger között is vállalható az útminőség, a 24-es út kifejezetten jó aszfalt lett, mire én odaértem 15h felé a "mátra királyai" már hazamehettek, mert max pár autós vágta le a kanyart, talán egy volt ami annyira átlógott, hogy módosítani kellett az ívet.

Ennek az oka, hogy a szlovák szakaszon a legunalmasabb kétszámjegyű főutakon mozogtál a hangulatos, a kanyargós , jó minőségű mellékutak helyett.

• macilaci78
    nagyúr

Nem tudom mennyi tapasztalatod van, nem is érdekel, nem értem ezeket a smileykat.
    Én mindig is beszélgettem, utassal, társakkal, a telefonálás sem más, a navi nézegetés sem. Régen dohányoztam, autóban is, sőt szinte mindenki dohányzott, de állítom, hogy pár eseten kívül nem volt soha kiváltó ok egy balesetnél a dohányzás. Tudtommal a mai napig nem is tiltja semmi a dohányzást vezetés közben.

"5 perces telefonálás közben utólag mennyire is figyeltél az útra"
    Pont annyira, mint telefonálás nélkül. Így se tudom sose, hogy kerültem oda ahol vagyok, a múltbeli eseményeket nem kell tárolni :) Ez megy telefonálás nélkül, adott km után én csak úgy hívom "zombie" üzemmód, mikor vezetsz, reagálsz a környezetre, pont ugyan úgy mint frissen, de már olyan mintha ez nem tudatos lenne. Nem tudom, hogy vagy vele, de nem figyelek a légzésre sem, mégis veszek levegőt, gyalogolsz kerülöd a szembe jövő embertársakat, de nem nézed meg mindegyik cipőjét, ruháját, stb.

Nem vagyunk egyformák, én itthon is pl megy a tévé, mellette írom ezt, egy másik monitoron megy 1,5x sebességgel egy yt videó, közben családdal néha beszélünk, bejön egy egy telefon, a háttérben épp telepítek/frissítek egy ügyfélnek egy szgépet, ha ez nincs akkor keresztrejtvényt fejtek. 4-5 dolgot csinálni egyszerre szerintem tök normál.

Ha te úgy szeretsz motorozni, hogy kikapcsolod a telefont, nincs navi, nem hallgatsz zenét, tedd. Egyébként mi különbség van egy telefon beszélgetés és pl az utassal vagy társakkal beszélgetés között? Vagy intercom ellenes is vagy?

"ritkán megyek ilyen lassan..."
    Én meg ritkán megyek sokkal gyorsabban. Lehet 200-nál én se venném fel a telefont, még nem éreztem ingerenciát, hogy annyival menjek.

Én is inkább azt mondom a hívónak, hogy beszéljünk később, majd visszahívom. Már előfordult, hogy a hívás csak egy háttérzajjá degradálódott vezetés közben. A vezetés, forgalom minden mozzanata felidézhető, de az utolsó egy-két mondat totál homály.

• hatesz
    aktív tag

Az emberek nagy többsége multitaskos, pl nekem külön mozog minden végtagom, és még csak nem is tudok dobolni, ahol aztán pláne... de nem okoz gondot a beszéd, stb.

Telefonálás: én sokat motorozom munkaidőben, ha hívnak felveszem. Az enyém csak akkor veszi fel, ha mondom, hogy "halló", de ennek ellenére kb 99% felveszem. Sőt én ügyfelezem is, ami azért érdekes, mert nem sima beszélgetés megy, hanem néha mondom, hogy a saját fejlesztésű szoftverünkben, melyik menüben, hova kattintson, stb,
    Nyilván minél kevesebb járműkezelési tapasztalatod van, annál inkább nem megy másra a koncentrálás, mint, hogy úton tartsd a gépet.

"Ha 1 mp-re leveszed az útról a tekinteted, 28 m-t teszel meg."
    100 km/h-nál. Ezek szerint Te mindig ennyivel mész?

A navira meg szükség van, kb 115 e km-t mentem az elmúlt 8 évben, ebből sztem 80e -t olyan úton, ahol még nem jártam, sőt ebből legalább 30e-t külföldön. És jó ránézni a navira, mert amikor azt mondja, hagyd el a körforgalmat a 4. kijáraton, annál nekem többet mond a kép, hogy majdnem vissza kell forduljak.

A "multitask" szerintem pont nem a motorra való, de hirdesd ezt csak nyugodtan. Igen, béna motoros vagyok, sajnos nem tartom fejben pntosan, hogy hány km-t is mentem adott években.
    A 100 km/h egy példa vol, ritkán megyek ilyen lassan...
    Nyilván ez motorozási szokásoktól, motortól is függ, más egy robogó, más egy sportmotor, megint más egy chopper. Én mindenesetre nem szeretném, ha elvonná más a figyelmemet.
    Amúgy maga a telefonbeszélgetés is el tudja vonni a figyelmet. Majd egyszer figyeld meg, hogy egy 5 perces telefonálás közben utólag mennyire is figyeltél az útra, a forgalomra. Tudom, te profi multitaszker vagy, de bizony sokaknak ilyenkor megoszlik a figyelme. Én pl. motoron ha hívtak, félreálltam. Tudom, kevés járműkezelési tapasztalatom van ( :DDD :N :DDD ). Vagy inkább csak tudom milyen könnyen megvan a baj.

• Csandi
    addikt

Azért nem olyan nagy baj, ha a telefon védettebb helyen tudna lenni, mondjuk a belső zsebben, legalábbis néha.

Van egy csomó Android Auto/CarPlay-t támogató kütyü, de ha ezt a motor kijelzője is tudja, sztem azért az nem baj, főleg egy naked-en, ahol azért nehezebb kulturáltan feltenni középre.

Egyébként ezek nem csak "buta" kijelzők tudnak lenni, én egy chigee-t vettem, amiből már letölthető a gpx track, ami sokkal pontosabb, mint a telefonon rögzített rbiker és hasonló appok, kijelzik a guminyomást a motor szenzorét vagy ha nincs akkor vehetsz hozzá sajátot, kamerát kezel, baleset esetén akár telefonál is, dőlés szöget is rögzít, ami egy pálya napon akár fontos is lehet, ugyanezeket a telemetria adatokat átadja a dji kamerának, azaz utólag a videóra is feltehető.
    Nyilván a belépőszintű kütyük csak az alapfunkciókat tudják, se sim kártya, se gps, se 6 tengelyes gyorsulásmér :) .

Hát nem baj ha nem full középen van, de nakedre könyebb a handlebar miatt kb. akárhova feltenni, nekem sportra csak a stem mount jatszik, de az legalább full középen van :D

• Sajnos GS-nél gyakori az un. akku hirtelen halál, utána a motor nem is bikázható (ezt én sem értem hogy miért, de azt mondják a bmw érzékeny erre. Én inkább azt gondolom bikázható, de ahogy érzi a motor, hogy az akku nem jó, leállítja a motort. (talán az 1250 GS-ekkel fordul elő a leggyakrabban.

Speciel én több esetről is hallottam, de elég rákeresni. Guri (ő is yt-on megkereshető, ma már nem GS-el motorozik), volt hogy fél évente cserélte az akkuját. Neki a dobozában volt pótakku.

Nézd, nekem a notebook is munkaeszköz, 2-3 évente abban is cserélem az SSD-t, vagy az egész notebookot akár, a lányom meg örül a prémium notebooknak. (és van amit utána csak "tartaléknak" megtartottam, most is van talán 4 db is, mind működik, de kettőt már hónapok óta be se kapcsoltam.

JoinR: még defektem sem volt eddig (le is kopogtam), de van nálam többféle javító szett, kukac, meg olyan betekerhető is, és a gumiragasztót is szoktam cserélni, hogy ne egy beszáradt 7 éves valamivel álljak az út szélén :)
    És ami a legfontosabb, még sosem használtam le szövetig a gumit, 12-13e km megyek egy évben és kb évente cseréltem is eddig mindig a gumit. Mert pl yt-on láttam, hogy még a vitt gumi cseréje is tud problémás lenni, hát még amikor pl a német szabályok szerint csak pont ugyan olyan márka és mintázatú lehet elöl mint hátul. (most volt talán a priders csatornán, hogy cseréltették egy túrán, nem volt annyira olcsó, de még mázlija is volt, mert vhonnan kerítettek neki egy pont olyat mint a hátsó keréken volt, nem kellett mindkettőt cserélni.

Ha már igazán meg szeretnélek benneteket botránkoztatni, a fékbetétet is idő előtt cserélem. Sőt van, amikor úgy jön ki a szerviz, akkor nagyon idő előtt, mert a fékbetét olcsó, illetve olcsóbb, mint ott baszakodni a túrán. Nyilván aki otthon is magának cseréli, annak lehet ez külön hobbi, hogy megérkezik a szállásra és akkor ott a járdán nekiáll fékbetéteket cserélni. Hát tegye aki akarja.

Ahogy a bölcs francia mondja: agree to disagree

• JoinR
    őstag

Igen, kb 100 km 2x, autópálya díj, mázli, hogy nem péntek este, mert hétfőig a kutya nem nyit ki, motor akkut nem igen árulnak benzinkúton, itthon sem, pláne nem osztrákoknál vagy olaszoknál. (legalábbis én még nem láttam sehol) Akkor még szállás is kell, ha nem akarod ott hagyni a motorod az út szélén akkor tréler. Bukod a másik már lefoglalt, kifizetett szállásod árát x km-el odébb. A társak ugyan nem mondják, de azért mindenki anyázik magában, hogy ez a fax eljön egy bizonytalan akkuval túrázni...

Ehhez képest tavaly bruttó 14e forintért vettem az exide akkut a motoromba, de ha jó helyről veszed és ott munka (UPS) akkut is árulnak, akkor bizony el is számoltathatod a cégedbe. Tudom ez nem mindenkinek lehetőség, nem olyan a tulaj, de én (ugye magamból indulok ki) a saját cégemben el tudom, így kb 6e forintra jön ki az akku ára. (mármint ennyibe kerül kb nekem, az, hogy az akkura költött pénzt nem veszem fel osztalékként).
    Ha mindez Olaszország közepén kell "hirtelen" akkut cserélni, az ott kb 60-80e forint és még szívességet is kellett kérnem, ott nincs számla, az saját zsebből megy. Szóval az a 10x szorzó az megvan bőven, nálam talán még a 15 is megállna.

Topiccsendőr: "Ha te minden evben elmesz vilagkoruli turara"
    Miért kell világ körüli útra gondolni, ha megdöglik az akku és ráadásul úgy, hogy be se lehet bikázni, akkor az még abban az országban is szar, ahol élsz. Nekem legalábbis.

Mondjuk elmegyek ide Esztergomba, ez közel van hozzám, mindössze 60 km, megdöglik a Bazilikánál az akku, azaz jó helyen állok, tudok várakozni, be tudok ülni kajálni valahova, stb, akkor is szopás van, mert
    1. bár nekem van motor szállító utánfutóm, de csak ugrasztani kell fiamat, aki ki tudja épp ráér e, nem ivott e egy sört, stb, hogy próbálja meg a szétszedett utánfutó minden alkatrészét bepakolni a kocsiba és eljönni értem..., optimális eset, hogy sikerül elsőre. :)
    2. hívhatok más motorszállítót is, de sztem még a 60 km-re se jönnék ki 40e forint alatt.

A telefonálás után jó esetben is kb 2h amíg erre a távolságra érted jön (a család), pedig akkor épp útra készen volt.
    Én inkább kidobok 2 évente 6e forintot (de még akár 20e-t is), de ilyen ne legyen.

A dl650-m akkuja döglött már meg alattam, az nem volt érzékeny motor, simán be lehetett bikázni, volt is zsebbikám, de ülés le, zsebbika dobozból, indít, zsebbika elrak. Na akkor megfogadtam, hogy nem fogom szopatni magam ennyi pénzért. Pláne, mikor állsz a lámpánál és várod a zöldet, majd a motor leáll v. lefullasztod. Na ott gyorsan ha még nincs zöld, akkor tologatod keresztbe az út szélére, veszed le az ülést, zsebbikázol.. Na ez nekem női munka. :D

Pótkerékből első vagy hátsó van felgumipókozva? :))

• Igen, kb 100 km 2x, autópálya díj, mázli, hogy nem péntek este, mert hétfőig a kutya nem nyit ki, motor akkut nem igen árulnak benzinkúton, itthon sem, pláne nem osztrákoknál vagy olaszoknál. (legalábbis én még nem láttam sehol) Akkor még szállás is kell, ha nem akarod ott hagyni a motorod az út szélén akkor tréler. Bukod a másik már lefoglalt, kifizetett szállásod árát x km-el odébb. A társak ugyan nem mondják, de azért mindenki anyázik magában, hogy ez a fax eljön egy bizonytalan akkuval túrázni...

Ehhez képest tavaly bruttó 14e forintért vettem az exide akkut a motoromba, de ha jó helyről veszed és ott munka (UPS) akkut is árulnak, akkor bizony el is számoltathatod a cégedbe. Tudom ez nem mindenkinek lehetőség, nem olyan a tulaj, de én (ugye magamból indulok ki) a saját cégemben el tudom, így kb 6e forintra jön ki az akku ára. (mármint ennyibe kerül kb nekem, az, hogy az akkura költött pénzt nem veszem fel osztalékként).
    Ha mindez Olaszország közepén kell "hirtelen" akkut cserélni, az ott kb 60-80e forint és még szívességet is kellett kérnem, ott nincs számla, az saját zsebből megy. Szóval az a 10x szorzó az megvan bőven, nálam talán még a 15 is megállna.

Topiccsendőr: "Ha te minden evben elmesz vilagkoruli turara"
    Miért kell világ körüli útra gondolni, ha megdöglik az akku és ráadásul úgy, hogy be se lehet bikázni, akkor az még abban az országban is szar, ahol élsz. Nekem legalábbis.

Mondjuk elmegyek ide Esztergomba, ez közel van hozzám, mindössze 60 km, megdöglik a Bazilikánál az akku, azaz jó helyen állok, tudok várakozni, be tudok ülni kajálni valahova, stb, akkor is szopás van, mert
    1. bár nekem van motor szállító utánfutóm, de csak ugrasztani kell fiamat, aki ki tudja épp ráér e, nem ivott e egy sört, stb, hogy próbálja meg a szétszedett utánfutó minden alkatrészét bepakolni a kocsiba és eljönni értem..., optimális eset, hogy sikerül elsőre. :)
    2. hívhatok más motorszállítót is, de sztem még a 60 km-re se jönnék ki 40e forint alatt.

A telefonálás után jó esetben is kb 2h amíg erre a távolságra érted jön (a család), pedig akkor épp útra készen volt.
    Én inkább kidobok 2 évente 6e forintot (de még akár 20e-t is), de ilyen ne legyen.

A dl650-m akkuja döglött már meg alattam, az nem volt érzékeny motor, simán be lehetett bikázni, volt is zsebbikám, de ülés le, zsebbika dobozból, indít, zsebbika elrak. Na akkor megfogadtam, hogy nem fogom szopatni magam ennyi pénzért. Pláne, mikor állsz a lámpánál és várod a zöldet, majd a motor leáll v. lefullasztod. Na ott gyorsan ha még nincs zöld, akkor tologatod keresztbe az út szélére, veszed le az ülést, zsebbikázol.. Na ez nekem női munka. :D

Csuszos lejto erveles.
    Ennyire nem gyakori az ilyen fajta meghibasodas, es nem ennyire extrem. A kerdesed az volt: nem erted miert jo oreg akkuval maszkalni.
    Mert nem megy ilyen gyakran tonkre, ahogy te attol felsz. Szamomra ez irracionalis erzelem. Ha tonkre is megy menet kozben, be lehet bikazni/tolni, nem hagy ott a motor. Se kep-se hang, es meg be se lehet bikazni helyzet nagyon ritka. Nekem sosem volt meg olyan menet kozben. Ha te ki akarsz adni nem 6e forintot hanem inkabb 25-45 ezret 2 evente hibajelenseg nelkul, engem nem zavar, a kerdesedre valaszoltam, hogy en miert jarok 7 eves akkuval, es az miert jo.

• kelly416
    veterán

De ezzel te vagy így.

Gs -s ismerős, túrán döglött meg az akku, 10 db akku árába került, hogy tovább mehessen, pedig valaki a társaságból elment venni akkut, nem volt trelerezes, nem kellett extra szállás, stb. Ha csak itthon túráznek, lehet megkockaztatnam ezt a fajta akkucseret.

Persze egy 1 éves akku is lehet szar, hibás, de nagysagrenddel kevesebb az esély.

Értetlen vagyok. Miért került 10x annyiba, ha hoztak neki akkut? Benzinköltség a holdról hozott akkuval? Vagy benzinkúton drága akku? Nem értem. Egyik sem indokol 10x árat.

• De ezzel te vagy így.

Gs -s ismerős, túrán döglött meg az akku, 10 db akku árába került, hogy tovább mehessen, pedig valaki a társaságból elment venni akkut, nem volt trelerezes, nem kellett extra szállás, stb. Ha csak itthon túráznek, lehet megkockaztatnam ezt a fajta akkucseret.

Persze egy 1 éves akku is lehet szar, hibás, de nagysagrenddel kevesebb az esély.

Nem csak en, az az ember is igy van vele, akinek te odaadod a te hasznalt akkudat, es tovabb hasznalja.
    Ha te minden evben elmesz vilagkoruli turara, akkor vegyel 2 evente uj akkut, akar feleslegesen is, de sztm ertheto, ha en akar 7 evesen sem cserelem le a lifepo akkut.

• GTVili
    tag

"lehetőleg 2-3 évnél tovább bírja"

Én nem igen értem ezt, miért jó egy 5 éves akkuval járni, ami eddig jól birta, de bármelyik pillanatban tönkre mehet, szemben azzal, ha 2 évet bir biztosan és utána mindig veszek bele egy újat?

Én 3 év után (6 éves volt) cseréltem a gyári akkut, mert úgy éreztem (és ki is mértem), hogy már nem indított rendesen, jobban beesett a fesz mint kellett volna (de indított).
    Aztán 2 év után kicseréltem az akkut megint, (a használtat neki adtam valakinek), jövőre megint fogom cserélni és majd megint oda adom vkinek a régit.

6 év alatt költök annyit akkura, mint egy modern li-os, de mindig faxa új akkum van, és van akivel jót teszek, mert neki még lehet 2 évig is prémium akkuja van.

Mint a jelen helyzet is mutatja, a kevesebb mint egy éves akku sem garancia a biztos indulásra...
    Másrészt egy középkategóriás 20Ah-s akku több mint 20 rugó.... egy "prémium" márka akár dupla-tripla árú is lehet.

A lítium ~55e Ft a nekem megfelelő (befér a 20Ah-s helyére).... de a kisebbek olcsóbbak is.

Szóval ha a lítium élettertama meghaladja nálam a 3-4 évet, már nullán vagyok.... :K

• "lehetőleg 2-3 évnél tovább bírja"

Én nem igen értem ezt, miért jó egy 5 éves akkuval járni, ami eddig jól birta, de bármelyik pillanatban tönkre mehet, szemben azzal, ha 2 évet bir biztosan és utána mindig veszek bele egy újat?

Én 3 év után (6 éves volt) cseréltem a gyári akkut, mert úgy éreztem (és ki is mértem), hogy már nem indított rendesen, jobban beesett a fesz mint kellett volna (de indított).
    Aztán 2 év után kicseréltem az akkut megint, (a használtat neki adtam valakinek), jövőre megint fogom cserélni és majd megint oda adom vkinek a régit.

6 év alatt költök annyit akkura, mint egy modern li-os, de mindig faxa új akkum van, és van akivel jót teszek, mert neki még lehet 2 évig is prémium akkuja van.

Hogy miert jo? Mert nem vagyok hajlando venni masik akkut, amig le nem rohad az ami a motoromban van. Ha ugy adodott betoltam a 944ccm v2 esemet, otthagyni emiatt nem fog. Aztan mentem vele 2 honapot ugy, hogy lyukas volt 1 cella a 16Ah-s kisse tultervezett akkuban. Mert en is raestem egyszer egy olasz ut soran, ezutan pedig a haverom, akinek kolcsonadtam a motort es ugyancsak az akkura boritotta.
    16Ah as akku meg jocskan degradalodott allapotban is jo, kesobb lecsereltek 12Ah ra gyarilag ezt az akkut ebben a motorban. Ezzel az akkuval munchenig elmegyek 1esben oninditoval.

Szoval en nem szeretek feleslegesen venni alkatreszeket, plane a loti-futi motoromba. Mondjuk abba olajat se nagyon, de mostansag igy 105 000 km futasnal extrem probanak teszem ki - mi baj lehet alapon- az utobbi 2 tankot 14 eves benzinnel toltottem meg, emellett egy gazolajat tankolt ugyfel nem megrohadt benzinje is belekerult a megbuggyant benzinhez. Kicsit tobbet kellett hidegben inditani, de minden oke. Fustolt is, dehat ingyen benzin 500 kmre. Erre a motorra tul sokat nem koltottem, pedig ducati.

• norbert1998
    nagyúr

Az első időkben próbálkoztam a sisakom a dobozba rakni, elvileg a givi v47-be is be kellett volna tudjak rakni 2 sisakot, de ezt akkor két givi sisakkal is csak sokoban-t játszva tudtam megoldani, azt is csak addig, amig nem volt a sisakon kamera. Aztán megunva vettem egy givi 58 literes dobozt, jó szögletest, na ebbe csak bele ejtem a sisakokat, de nem így volt, itt is játszani kellett, cserébe ha benne volt, akkor volt benne még hely bedugdosni kesztyűt, nyaksálat, nem kellett mindent a sisak belsejébe rakni.

Aztán a doboz alján gyűltek a feleslegese vagy látszólag felesleges dolgok, csavarhúzó, spanifer, stb, és már 1 sisak sem fért be, mert ki kellett volna pakolni, sisak be, majd utána mellé vissza tenni a dolgokat.

Azóta nem rakom bele a sisakokat a dobozba, ha nagyon kéne rá tudnám lakatolni a sisakot, de ott nem szeretném hagyni, mert a feleségem sena-ja és az én interphone ucom 16 sem levehető, vagy nem egyszerüen.

Szerintem a sisak begyömöszölése csak ideális esetben lehetséges, ehhez a dobozt üresen kell tartani, azaz csak azért legyen, hogy esetleges megálláskor be lehessen tenni a sisakot a dobozba. Hát nálam nem ezért van a doboz, egy csomó felesleges dolog van benne, meg egy csomó hasznos, víz, kávé, pulóver, aláöltöző, pótkesztyű, stb.

Én a motorral dolgozni is járok. Fémdetektoros kapu van, hosszú az út a telephelyi bejárat és a csarnokom között, 40 fokban málházni nem szeretnék. Ellenben amikor elmegyek pl. boltba, akkor is, mint melóba, beszórom a cuccaim a dobozba, bevásárolok, és kicserélem a sisakot és kiegészítőket a dobozból a bevásárolt árura.
    Ma például ebbe a Hepco dobozba, ami a Fazeren van, befért a Parkside Performance metszőolló bőröndöstől és egy 16 darabos WC papír csomag :C

Oké, a térdvédőt beraktam a melós táskába, azt behoztam magammal. A sisak a motor oldalán van, kesztyű, körsál meg benne.

Illetve a legnagyobb melegekben a nyári kabátomat be tudtam rakni a sisak mellé térdvédővel kesztyűvel a dobozba. Alapból abban egy összecsomagolható táska, frgalmi, extra kesztyű (tél helyett nyári vagy fordítva), exztra körsál van. Hosszabb úton persze kerül bele croissant meg víz vagy hasonlók, de nem cipelem magammal a fél garázst. A teljes esőruha szettem és egy gumipókháló elfér az ülés alatt.

• vlevi
    nagyúr

"Tudnátok ajánlani megbízható szakembert? Felmerült bennem a márkaszerviz is, ugyanakkor tartok tőle, hogy a javítás jelentős költséggel járhat, de az is lehet, hogy elhajtanak azonnal, hogy ilyennel nem foglalkoznak, mert nem gyári átalakítás. "

Miből gondolod, hogy egy jó szakember olcsóbb lesz?
    Sztem ma mindenki 20e vagy még több rezsióradíjjal dolgozik, + felhasznált anyag, sztem ha nem te csinálod, akkor nem lesz olcsó.

A vízzáró (mert itt aztán kapja a vizet), superseal csatlakozót ajánlanék. Ha itthon veszed, sztem 1000 ft felett van 1 db és neked kettő kell minimum, rutin nélkül kell hozzá a spec fogó... inkább meg kell rendelni 5 db-t az aliexpresszról, amin már van kivezetés, de akkor meg forrasztani kell és zsugor csövezni.
    Ez optimális esetben is 1h túl van, (8 db forrasztás, zsugor) mert elég rossz helyen van. Egy jó szakinál ez 25e+áfa, minimum.

Mondanám, hogy megcsinálom neked, de én is jó szaki vagyok :))

Ja, hát, igen, csatlakozóm az nekem is van, csak szerintem elég messze.
    Ilyen, alis. Vízálló.
    Sajnos, ott, ahol úgy szerelték be utólag az indexet, hogy levágta a gyári csatlakozót, ott csak bízni lehet benne, hogy elég hosszú a kábel.
    Ezt nem nem az indexet vettem, mert ahhoz kaptam gyári csatit, megfelelő hosszúságú kábellel, csak össze kellett dugom, és kész, de más helyekre szerintem nagyon jó ez a dugó.

[link]

• "Tudnátok ajánlani megbízható szakembert? Felmerült bennem a márkaszerviz is, ugyanakkor tartok tőle, hogy a javítás jelentős költséggel járhat, de az is lehet, hogy elhajtanak azonnal, hogy ilyennel nem foglalkoznak, mert nem gyári átalakítás. "

Sztem ma mindenki 20e vagy még több rezsióradíjjal dolgozik, + felhasznált anyag, sztem ha nem te csinálod, akkor nem lesz olcsó.

A vízzáró (mert itt aztán kapja a vizet), superseal csatlakozót ajánlanék. Ha itthon veszed, sztem 1000 ft felett van 1 db és neked kettő kell minimum, rutin nélkül kell hozzá a spec fogó... inkább meg kell rendelni 5 db-t az aliexpresszról, amin már van kivezetés, de akkor meg forrasztani kell és zsugor csövezni.
    Ez optimális esetben is 1h túl van, (8 db forrasztás, zsugor) mert elég rossz helyen van. Egy jó szakinál ez 25e+áfa, minimum.

Supersealt en nem forrasztom sosem, a forrasztastol rideg lesz a kabel, sokaig tart, es ha nem sikerul pont jol, akkor vissza sem tudom tuszkolni a pint a tokjaba. a krimpelofogo olcso, es meretskalatol fuggoen barmi mashoz is hasznalom, altalaban 3 meret van egyszerre egy profilon. Sztm gyorsabb, tisztabb, jobb, olcsobb.

• mattheus
    őstag

"Tudnátok ajánlani megbízható szakembert? Felmerült bennem a márkaszerviz is, ugyanakkor tartok tőle, hogy a javítás jelentős költséggel járhat, de az is lehet, hogy elhajtanak azonnal, hogy ilyennel nem foglalkoznak, mert nem gyári átalakítás. "

Nagyon szépen köszönöm!

Félreértés ne essék: nem abból indultam ki, hogy egy jó szakember olcsóbb lenne, mint a márkaszerviz, hanem inkább attól tartok, hogy esetleg csak akkor vállalnák a javítást, ha a teljes vezetéket cserélik, illetve ha visszakerülne rá a gyári index, amit nem kaptam meg a motorhoz. Ez így összességében már elég komoly költséget jelentene (60E az index és plusz az óradíj és a vezetékről nem is beszéltünk).

Vihetem hozzád ? :))

• macilaci78
    nagyúr

Neten rendeltem, a legnagyobbat (van mérettáblázat)

Ez majdnem elég hosszú votl, de általában a pocakom miatt elöl kéne, hogy hosszabb legyen, ott vesz fel több anyagot az alaktalanságom. De kis feleségem ügyes, bele toldott 5 cm-t alul valamilyen hasonló anyagból. Nadrágot nem vettem meg, én ott nem fázom, illetve nem érzem, ha fázom :), meg már 10 fok alatt azért nem igen megyek.

Én meg felül nem igénylem már a meleg aláöltözőt nappal. Az alsó viszont must have.

• macilaci78
    nagyúr

Én serpentize aláöltözőt vettem tavaly, most szombaton volt a főpróba, szerintem bevált. Jó helyen vannak a szélálló részek, meg a szellős lukacsos rész is pl lent amit már betürők a nadrágba.

Őszintén szólva nagyon nehezen szánom el magam bármilyen ruhanemű vásárlására, nem szeretem a próbákat.
    Viszont amikor a kabátot néztem, a nadrágra is rápróbáltam, de motoros ruházatban sem vagyok konfekció. :D Az aláöltöző meg sem fordult a fejemben.
    A kabátban is hasban és a hátsó hosszban is van +5 cm.

Igen, a Columbia inkább homogén szerkezető, a felsőnek is csak a hónalj vonalában nincs ez az Omni heat ezüstös bevonat. Viszont méretben passzol.

• vlevi
    nagyúr

De ez pont illeszkedési hiba szerintem, nekem 5 éve schubert c3 van, nem tapasztaltam ilyet, hogy hol ilyen, hol olyan. Persze más, ha felállok a motoron és telibe kapja a szelet, vagy ülök.

A szivacs összeesése is gyengébb minőségre jellemző, a c3 előtt givi volt, ott minden évet új szivaccsal kezdtem, az elején beszélni se tudtam olyan passzentos volt, a végén pedig szinte körbe forgott.
    A c3-nál is változik, de 5 év után még mindig egész jó. Az összehasonlításhoz van egy még nem használt dobozában tárolt c3-as sisakom.

Az is számít, hogy ez az LS2 sisak kisebb, mint amik előbb voltak.
    L méretű, de a korábbira 60-61 volt írva méretnek, erre pedig 59-60.
    6-7 féle sisakot kipróbáltam, ez volt az, ami nem nyomott sehol.
    És mintha a többféle héjméret közül is a kisebbik lenne.

• tboy93
    nagyúr

Lidl -ben kapható (L-es, azaz a nagyobbik ) motoros ponyva teljesen jó a bmw gs-re topcasel !!! Nekem van pár ponyvám, kaptam ismerőstől minőségibb oxford ponyvát is, ki sincs bontva, meg van 2 ilyen lidl-s, az egyiket még ki se bontottam, 3e forint volt talán.

Kizárólag nyáron takargatom le mikor nem a tárolóban éjszakázik, hanem a csillaggarázsban. Főleg június a kritikus, mikor a madarak elkezdik zabálni a kék szőlőt és olyanokat tudnak pottyantani (szinte úgy érzem célzottan :) ) a motorra, hogy egy griffnek is becsületére válna. Na most ez a motorról alig akar lejönni, viszont a lidl ponyvája vagy 6 éve bírja és öntisztuló, azaz mikor esik az eső, akkor eltűnik róla a madárszar.
    Tudom miért vettem az összel, mert sikerült elszakítanom a régit. Öntisztító és nem öngyógyuló. :D

nem rohad be alatta a motor? penész, ilyenek

• macilaci78
    nagyúr

Ahogy idénre a motorozást nézem nem a tapadás lesz a gond, hanem a sok kátyú. :(
    Nagyon kiváncsi vagyok rá, hogy tudják ezt javítani, illetve, hogy van e rá egyáltalán pénz és akarat, hogy kijavítsák, ha igen, akkor milyen minőségben.

Ígéret biztosan lesz. A kátyú nem zavar, a követési távolság hiánya már inkább.

• pepucs
    tag

nekem 1-2h és elmúlik. De igen van, mikor olyan mint a becsipődés, hogy a legapróbb mozdulatra is görcsbe rándul. De szerintem nálam ez kizárólag izom probléma.

Nekem úgy indult, hogy ohh másnapra elmúlik csak a szokásos edzés utáni túlerőltetés. Hisz évek óta ilyen... Aztán egyik reggelre már nem múlt el és már nem is fog :U
    Elképzelhető, hogy egy jó gyógytornásszal 1-2 hónap után a fájdalomcsillapítót be se kell venned.
    A gyógytornával ha nincs még idegi érintettség, hatalmas javulás érhető el. Szinte a teljes mobilitásom visszahoztuk vele időbeli korlátozással.

• macilaci78
    nagyúr

Nem szerintem nincs baj egyáltalán, kövér vagyok, a hátizmok vannak túlterhelve, de már 15 éve ez van, megtanultam kezelni. Szerintem amikor egy fájdalomcsillapító megoldást hoz, és 2-3 h után már nyoma sincs a fájdalomnak, stb, akkor ott még nem kell orvos.
    Ja meg öregszem is, ez sem segít.

Le kéne fogynom, ami nem megy, mert hülye is vagyok, meg akarat gyenge is, meg még van egyéb ok is, pl inzulint is szedek. Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem :)

A tornával ezt a 2-3 hetet 3-4 napra redukáltam gyógyszer nélkül, pedig az első nap azt se tudom, hogy húzok zoknit és hogy törlöm ki a hátsóm. :U

• vlevi
    nagyúr

Az én kiegészítőm a cataflam dolo. Nem, nem viccelek, sokszor volt, hogy nem vettem be és este olyan érzés, mintha becsípődött volna valami. Nyugalomban nem is fáj, amikor megmozdulok, akkor mintha rágörcsölne az izom és az már nagyon fáj. Ha tudom, hogy régen nem mentem, vagy sok km van előttem, akkor reggel két szem meg este a nap végén is (én nehéz vagyok, lehet van akinek 1 szem is elég), és elő sem jön semmi.

Nekem nem kell egy kis derékfájáshoz motoroznom sem, szombaton voltam oktatáson, gyakorlatilag 9-16h ig egy relatíve kényelmes széken ültem, de haza fele a kocsiban már éreztem mindent az úthibákból. 2 szem helyre tett, már 1h múlva érzem, hogy hat.

Egyébként meg a megoldás a gyakori pihenés, meg kell állni átmozgatni, vagy fel kell állni, motoron is, pár perc állva motorozás már csodát tesz. Persze állva, nem előre hajolva, hanem egyenes hát, kicsit rogyasztott térd !! Egy kis szerpentinen is minimális mozgás a felsőtestnek nálam segít. Az én tapasztalatom, hogy a túra endurón sem kell teljesen egyenes háttal motorozni, sőt, az a jó, ha kicsit van íve a gerincnek, de nem előre hajolva, hanem úgy, hogy egyensúlyba legyen a felsőtest, azaz ne terhelődjön a kézre semmi.

A sport motor nálam kizárt, ez a hasalok a tankon póz nem nekem való, chopperes testtartású motoron meg olyan régen nem mentem, hogy már nem is emlékszem...

Becsípődés féleségre nekem ez bevált.
    Ki kell próbálni. Nem gyógyszer, egy mozdulat, ártani biztos nem fog.
    [link]

• és miért nem bővítenek?

A másik, hogy miért kellett minden ilyen know how-t/gyárat kiszervezni ázsiába?? Annak idején volt gyártás a szilicium völgyben is.

Meg mindig van chipgyartas amerikaban, de amirol ti beszeltek, az a csucstechnologia, amit a tajvani tsmc gyart. Ezt a technologiat nem tanitjak egyetemeken, nem hozzaferheto sehol, csak annal a cegnel. Ez egy bergyarto, aki csak legyartja azt, amit az apple, nvidia, amd megtervez, es megrendel.
    Egy ilyen gyar felepitese-megnyitasa 10 000 000 000$+ tobb ev, es tajvani kornyezetben ugy kell megszervezni, hogy egy esetleges kinai invazio eseten a technologiat ne tudja elvinni kina. (A gyartastechnologiat emlekeim szerint a hollandok talaltak ki, nem tajvaniak) Kockazata van, hogy nem lesz kihasznalva, es ha monopoliumkent nincs rajtad nyomas, hogy nyiss megegy gyarat, nem fogsz, es olyan arat nyogsz be, amit csak akarsz. Ez a kapitalizmus, ami nem versenyre torekszik, hanem monopoliumra.
    Nade.
    Az autokban nem ezek a chipek vannak (kiveve ha vmi ertelmetlenul nagy plazmateve van a kozepkonzolon), hanem a kozepszeru technologiaval gyartott vezerlokhoz szukseges chipek. Ezek viszont nyersanyaghiany miatt akadoznak.

• Steven
    addikt

Remélem lesz már valamikor értelmezhető motoros idő és rá is fogok érni akkor, mert ez a sok félre ment gondolat is a hiány állapot. Nincs elég chip és a motorosok meghülyülnek. :D (ez már majdnem a nincs akváriumod tehát buzzi vagy :D)

ma 12-14 fok van...

• Gyakorlati ismereteim nincsenek, soha nem dolgoztam tömeggyártásban, azaz teljesen igazad van. De miért kéne ismerjem? Vagy miért kéne mindenkinek ismerni?
    Menjünk vissza az eredeti kijelentésemhez: számomra elfogadhatatlan ez a hosszú várakozási idő mind az autó mind a motor vásárláskor ! Nem értem miért ilyen sok, nem is érdekelnek az okok, csak azt tudom, hogy elfogadhatatlan. Ennyi.

Még jó, hogy egy mikrohullámú sütő vagy mosógép v. tévére nem kell ennyit várni, szerintem ezekbe is kell elektronika, sőt, némelyikbe sztem komolyabb van mint egy autóba kell.

Természetesen nem kell mindenkinek ismerni, de akkor nem kell elméleteket sem farigcsálni, hanem meg kell kérdezni egy hozzáértőt, hogy mi miért van úgy, ahogy van.

Én értem hogy számodra elfogadhatatlan, bár őszintén szólva akkor tudnám ezt átérezni, ha félévenként cserélnéd az autóidat, motorjaidat, és óriási adminisztratív terhet róna rád a várakozási idők kalkulálása. De nyugtass meg, hogy ez nem így van.

A tévé meg a mikró gyártás teljesen más kávéház. Sokkal nagyobb darabszámban lehet gyártani, és sokkal kisebb értékű egy-egy termék, sokkal jobban is pörögnek az eladások.

A covid utáni chiphiány érintette azokat is egyébként. Hogy a legutóbbi érintette-e őket azt nem tudom. Igaz a két hiánynak eltérő okai voltak.

Az autóiparban használt chipek és elektronikák teljesen mások egyébként mint amit a kommersz háztartási eszközökben találsz. Egyrészt más a feladatuk, másrészt teljesen mások a működési követelmények. És csak hogy világos legyen: itt nem komplex processzorokról beszélünk, hanem jellemzően hótegyszerű logikai egységekről, feszültségszabályozókról, ilyenekrők.

• Csandi
    addikt

és miért nem bővítenek?

A másik, hogy miért kellett minden ilyen know how-t/gyárat kiszervezni ázsiába?? Annak idején volt gyártás a szilicium völgyben is.

Mert ott van a tudás és a géppark, ezeket a néhány nm-es cuccokat kvázi ott találták ki, hogyan kell csinálni (Taiwan) ja meg ár, nem szeretnéd, hogy minden 3x annyiba kerüljön mert USA fizut kell adni az embereknek taiwani helyett, nem?

Intelnek is van gyára, de Intel most ugye nincs valami fényes helyzetben és nem is tudnak olyan kis csíkszélességen dolgozni mint pl. a TSMC.

A bővítés jó kérdés, gondolom szoktak csak nem 5 perc, az igény meg gyorsabban nő mint ahogy ők bővülnek.

• Csandi
    addikt

Gyakorlati ismereteim nincsenek, soha nem dolgoztam tömeggyártásban, azaz teljesen igazad van. De miért kéne ismerjem? Vagy miért kéne mindenkinek ismerni?
    Menjünk vissza az eredeti kijelentésemhez: számomra elfogadhatatlan ez a hosszú várakozási idő mind az autó mind a motor vásárláskor ! Nem értem miért ilyen sok, nem is érdekelnek az okok, csak azt tudom, hogy elfogadhatatlan. Ennyi.

Még jó, hogy egy mikrohullámú sütő vagy mosógép v. tévére nem kell ennyit várni, szerintem ezekbe is kell elektronika, sőt, némelyikbe sztem komolyabb van mint egy autóba kell.

Egy kézen megszámolható a chipgyártó cégek száma, mivel ezeket a modern nagyon kis nanométer csíkszélességű cuccokat kevesen tudják legyártani. Kell hozzá a know-how is meg a gép is ami gyártja.

Aztán ezekhez a cégekhez jelentkezik be MINDENKI, hogy figyu már kéne 1 millió darab ilyen, 5 millió darab ilyen. Ők meg azt mondják, hogy ok figyu, a gyártósosorunk 80%-a fixen le van foglalva nvidia, stb. által, a maradék 20% -ot tudjuk kiadna, arra meg húzz sorszámot.

Nagyon leegyszerűsítve így megy.

• Nem áll szándékomban összeesküvés elméletet gyártani, de még támogatni sem, de a mai világban, 5 éve hallgatom a chip hiány mesét ?! Ez nem hihető.

Ma az AI miatt a memóriák és a hdd -k ára megtöbbszöröződött, azt mondják akik nálam közelebb állnak a tűzhöz, hogy pedig ez így megy még legalább 1,5 évig. Számomra ez is hihetetlen, hogy nem tudnák megoldani, hogy többet gyártsanak, mert az, hogy amikor nem volt ekkora kereslet tudták fél áron adni, az számomra azt jelenti, hogy a magas ár oka nem az, hogy annyiba kerül gyártani... És valamiért mindenhol ugyan olyan magas az ár.

Az összeesküvés elméletek némelyikét én is olvastam, de van amit nem is tudok elhinni, pl legyártottak egy rakat chipet, ami elavult már, de akkora a hiány, hogy inkább megveszik azt, mint várni kelljen. Ez számomra nem igen hihető, ha az újabb chip -re van szükségem, akkor nem veszem meg az előző generációt.

Na mindegy, a vevő szempontjából számomra csak az a hihetetlen, hogy ezt mindenki elfogadja, vagy normálisnak tartja, hogy ilyen várakozási idők vannak. Ennyi.
    Én ezt úgy képzeltem, hogy legyártanak egy csomó színű elemet, a motorokat összerakják, addig amig a szineket meghatározó elemek jönnének, akkor gyártás állj, fére rakni, és ahogy jönnek a megrendelések akkor fejezik be már a megfelelő opciókkal, szinnel. Nyilván a legnépszerübb modellből, szinekből akár készre is lehet gyártani, mert elviszik. Azért a motor gyártás volumene és bonyolultsága nem hiszem hogy összehasonlítható az autókéval, szerintem opcióban sincs annyi féle, nem illdomos ezeket összehasonlítani.

Egyelőre nem akarok új motort, a várakozási idő számomra nem jelent hátrányt, csak hitetlenkedem, hogy ez igy megy.

Nézd, láthatóan az alapvető dolgokat sem ismered az autó és motorgyártással kapcsolatban, (meg úgy általában a tömeggyártással kapcsolatban) viszont nagyon határozottan gyártod az elméleteket.
    Ebből soha semmi jó nem szokott kijönni.

• kelly416
    veterán

Nem áll szándékomban összeesküvés elméletet gyártani, de még támogatni sem, de a mai világban, 5 éve hallgatom a chip hiány mesét ?! Ez nem hihető.

Ma az AI miatt a memóriák és a hdd -k ára megtöbbszöröződött, azt mondják akik nálam közelebb állnak a tűzhöz, hogy pedig ez így megy még legalább 1,5 évig. Számomra ez is hihetetlen, hogy nem tudnák megoldani, hogy többet gyártsanak, mert az, hogy amikor nem volt ekkora kereslet tudták fél áron adni, az számomra azt jelenti, hogy a magas ár oka nem az, hogy annyiba kerül gyártani... És valamiért mindenhol ugyan olyan magas az ár.

Az összeesküvés elméletek némelyikét én is olvastam, de van amit nem is tudok elhinni, pl legyártottak egy rakat chipet, ami elavult már, de akkora a hiány, hogy inkább megveszik azt, mint várni kelljen. Ez számomra nem igen hihető, ha az újabb chip -re van szükségem, akkor nem veszem meg az előző generációt.

Na mindegy, a vevő szempontjából számomra csak az a hihetetlen, hogy ezt mindenki elfogadja, vagy normálisnak tartja, hogy ilyen várakozási idők vannak. Ennyi.
    Én ezt úgy képzeltem, hogy legyártanak egy csomó színű elemet, a motorokat összerakják, addig amig a szineket meghatározó elemek jönnének, akkor gyártás állj, fére rakni, és ahogy jönnek a megrendelések akkor fejezik be már a megfelelő opciókkal, szinnel. Nyilván a legnépszerübb modellből, szinekből akár készre is lehet gyártani, mert elviszik. Azért a motor gyártás volumene és bonyolultsága nem hiszem hogy összehasonlítható az autókéval, szerintem opcióban sincs annyi féle, nem illdomos ezeket összehasonlítani.

Egyelőre nem akarok új motort, a várakozási idő számomra nem jelent hátrányt, csak hitetlenkedem, hogy ez igy megy.

Ha a teljes színpaletta rendelkezésre állna rendeléskor, elhiszem hogy sokat várós lenne a történet. De többnyire 4-6 színből lehet választani. Ehhez jön általában 3 felszereltségi szint. Ez nem egy nagy matek.
    És az is vicces, hogy hol a bányászattal, hol az AI-val, de mindig generálnak mondvacsinált okot a drágulásra.

• Nem áll szándékomban összeesküvés elméletet gyártani, de még támogatni sem, de a mai világban, 5 éve hallgatom a chip hiány mesét ?! Ez nem hihető.

Az osszeeskuves elmelet irany kifejezest azert hasznaltam, mert az extraprofit kifejezes ezt jelolte ki, emelle a kerdesemre adott valaszod. hogy kvazi direkt nem gyartanak eleget a gyartok, amit mar nevezhetunk osszeeskuveselmeletnek. Mivel ha ezt csinaljak, akkor az egesz autoipar egykent kartelezik, (ezek szerint a kinaiakkal is, akikre pont ezert panaszkodnak az elkenyelmesedett, megalvadt, versenykeptelen cegstrukturaval rendelkezo europai autogyartok, hogy ebbe a vakuumba megis beleptek a rohadekok) Mivel megint autokrol beszeltunk a motorok helyett, mert ezzel tobb tapasztalata van mindenkinek. Nem osszehasonlitottam az autokat a motorokkal, hanem az autokrol kellett beszeljek.
    Motoroknal azert ekkora a varolista, mert ez az orszag lathatatlan uj motor szempontjabol, annyira gyenge. Leszarjak.

A motorokat nem fogjak felrerakni felkeszen, mert hova rakod felre, es hogy fogod megint felrakni a futoszalagra... ez mind ido es veszodseg. az keszen fog lejonni szintol fuggetlenul, nem fognak varni semmire, mert egy motorra lebontva ez tul sok ido lenne es tul sok plusz munkafolyamat. Egy gyarban mindenen olyan fillerbszas megy, hogy ez megengedhetetlen lenne. Egy kezmuves, mv agustanal meg elkepzelheto, azok alig gyartanak vmit, de egy nagyobb gyartonal ez nem.

• extra profitot akarnak. Ami nincs v. kevés van, az drága. A 150 ft-os chip lehet 150e forint, de erre is várnod kell, akkor lehet még drágább is.

Ennek a forgatokonyvnek a megletehez keresleti piacnak kell lennie, versenytarsak nelkul az autoiparban. Tehat kinalati hianynak, es ebbe a vakuumba semmilyen versenytars nem nyomul be. Valoban ezt latod?
    Az extra profit egy nagyon rossz kifejezes, negativ konnotacioval ellatott szakkiefejez, ami innentol mar nem szakkifejezes. Olyan mintha azt irnam egy motorra, hogy 120 gyilkos loero. (bar valamennyire jogos, hiszen a profit nem lehet etikus). A monopol helyzeteket eddig is kihasznaltak ezek a cegek, eddig is annyira nagyra nottek, hogy foglyul tudtak ejteni az allamot, ezert megertem, ha elmegyunk egy ilyen osszeeakuves elmelet iranyba, hiszen milyen torvenyek tudnanak megvedeni ettol? De ez inkabb tunik a fentebb emlitett - még- versenykornyezetben irracionalisnak, erzelemalapunak.

• extra profitot akarnak. Ami nincs v. kevés van, az drága. A 150 ft-os chip lehet 150e forint, de erre is várnod kell, akkor lehet még drágább is.

"extra profitot akarnak"

:DD :DD :DD

• Magyarázhatják, hogy miért van ez így, de fizető végfelhasználóként ez nem nagyon érdekel. Szerintem ultra gáz, hogy egy fos kia-ra 24 hónapot kell várni, mikor 89-ben a dacia tudta 12 hónapot. :D A legnagyobb baj, hogy egy motorcserénél nekem beláthatatlanul hosszú idő 2 hónapnál távolabbi időpont. Elfogadom, hogy másnap legyártják és kell 3 hét, amíg ide ér, meg lepapírozzák. De másfél év???

Ezt a chip gyártást se értem, ha fontos lenne már rég bővíthették volna a kapacitást. Itt ez csak egy ál ok lesz szerintem.

"1990-ben kereskedői készletről vettetek autót. Ha egyedi konfigurációt akartatok volna, akkor arra is várni kellett volna."
    Ja, max 1 hónapot. Most meg 24-t. Ez aztán a fejlődés.

A 24 hónapos várakozási idő extrém, jellemzően 3-6 hónap, attól függően hol a gyár, és mennyire keresett típust rendelsz.
    90-ben sem szállították volna le egy hónap alatt az új autót, kizárólag akkor, ha lett volna ugyanolyan valahol készleten.

• norbert1998
    nagyúr

Magyarázhatják, hogy miért van ez így, de fizető végfelhasználóként ez nem nagyon érdekel. Szerintem ultra gáz, hogy egy fos kia-ra 24 hónapot kell várni, mikor 89-ben a dacia tudta 12 hónapot. :D A legnagyobb baj, hogy egy motorcserénél nekem beláthatatlanul hosszú idő 2 hónapnál távolabbi időpont. Elfogadom, hogy másnap legyártják és kell 3 hét, amíg ide ér, meg lepapírozzák. De másfél év???

Ezt a chip gyártást se értem, ha fontos lenne már rég bővíthették volna a kapacitást. Itt ez csak egy ál ok lesz szerintem.

"1990-ben kereskedői készletről vettetek autót. Ha egyedi konfigurációt akartatok volna, akkor arra is várni kellett volna."

Ehhez annyit tudok hozzászólni, hogy az új [x, elektromos] autó motorjának gyártósorának komponenseit még csak most kezdjük el rendelni. Mármint érted, magát a gyártósort :C Az az autó most elvileg 9 hónap várakozási idővel kapható, tehát azért azt feltételezem, hogy már van legalább egy sor, amin tud készülni, VAGY bele van kalkulálva, hogy mondjuk 5-6-7 hónap múlva gördül le az első a sorozatgyártó üzemből -s eddig csak kézi prototípusokat mutogattak - tudni fog a motorgyártó üzem kb 20-40 másodperces ciklusidőt, akkor mondjuk 1-2 percenként elkészül egy autóhoz a motor. Speciel ezen a soron picike egykerekes motorok mennek majd, ha jól értem, tehát jó eséllyel 2-4 kell belőle autónként, le van adva már x megrendelés, ezért az 5-6-7 hónap és az X megrendelés teljesítési ideje várhatóan 9 hónapot ad ki.

Ez nagyjából ilyen. Az elektromos van annyira ingoványos, hogy simán bevárhatja egy gyártó az érdeklődés mértékét, mielőtt úgy masszívan gyártósort építtet. Szerintem. Ettől még mondjuk nem tartom jó ötletnek, és ahogy mondtam, simán lehet, hogy van már sor a világban, ahol ez már készül...

• Magyarázhatják, hogy miért van ez így, de fizető végfelhasználóként ez nem nagyon érdekel. Szerintem ultra gáz, hogy egy fos kia-ra 24 hónapot kell várni, mikor 89-ben a dacia tudta 12 hónapot. :D A legnagyobb baj, hogy egy motorcserénél nekem beláthatatlanul hosszú idő 2 hónapnál távolabbi időpont. Elfogadom, hogy másnap legyártják és kell 3 hét, amíg ide ér, meg lepapírozzák. De másfél év???

Ha a deglobalizacios irany egy ál ok, akkor mi az igazi ok? Nem akarnak penzt keresni?

• Grat.

Engem csak az döbbent meg, hogy mennyit kell várni a motorokra. Rendben van, hogy nincs az a szín, de csak nem akkor állnak neki legyártani, (lefújni az elemeket), mikor beérkezett a megrendelésem (és a pénzem). Vagy de? Én vagyok naiv, ma már nincs előre gyártás?

1990-ben az összes szoci autóra volt még várakozás, dacia-ra 1 év, lada kombi 3 év, az 1500-as lada talán 7 év is volt, stb., de akkoriban talán az első autókereskedés egy Peugeot kereskedés volt, igaz a rendszámot én intéztem, de bementünk, apám megkérdezte mi van raktáron, választott az ott lévők közül, kifizette és 20 perc múlva már mehettem a papírokkal rendszámot intézni. Hihetetlen volt a merkúr-os várakozás után, ráadásnak ott nem úgy volt, hogy én budapesti lakos vagyok akkor az itteni telepről adták át a kocsit, a francokat, Debrecenbe mentünk le (89 májusban) a dacia-ról, amit kapásból színhibásként kaptunk meg, persze megnéztük, én nem láttam rajta semmi ilyet, és elfogadtuk... jó öreg dacia 1410 TLX, alig 1 nap ment rá, Debrecenbe le, ott 7-8 átvételi procedúra, a kerekekben nem volt szelep... (de vittünk :))) , és csak 1 hónap múlva lett hengerfejes, meg szakadt le a váltóbak. :D
    Ehhez képest egy évre rá a Peugeot 309 (akkoriban minden volt benne ami egy szoci autóban, kurblis ablaktól, a szívatóig :D) 1 órán belül már mentem időpontért a Mozaik utcába.

A lényeg, hogy most valahol megint ilyen hosszú várakozás van, fél év v. több is lehet egy új motornál, nekem ez rettenet sok.

1990-ben kereskedői készletről vettetek autót. Ha egyedi konfigurációt akartatok volna, akkor arra is várni kellett volna.
    Már nagyon régen így működik az európai autógyártásban, hogy a gyár minden egyes autót egyedi rendelésként gyárt le, a kereskedői készleteket is.
    Motorokkal valószínűleg ugyanez a helyzet, legalábbis az európaiakkal.

• fattyu
    veterán

Grat.

Engem csak az döbbent meg, hogy mennyit kell várni a motorokra. Rendben van, hogy nincs az a szín, de csak nem akkor állnak neki legyártani, (lefújni az elemeket), mikor beérkezett a megrendelésem (és a pénzem). Vagy de? Én vagyok naiv, ma már nincs előre gyártás?

1990-ben az összes szoci autóra volt még várakozás, dacia-ra 1 év, lada kombi 3 év, az 1500-as lada talán 7 év is volt, stb., de akkoriban talán az első autókereskedés egy Peugeot kereskedés volt, igaz a rendszámot én intéztem, de bementünk, apám megkérdezte mi van raktáron, választott az ott lévők közül, kifizette és 20 perc múlva már mehettem a papírokkal rendszámot intézni. Hihetetlen volt a merkúr-os várakozás után, ráadásnak ott nem úgy volt, hogy én budapesti lakos vagyok akkor az itteni telepről adták át a kocsit, a francokat, Debrecenbe mentünk le (89 májusban) a dacia-ról, amit kapásból színhibásként kaptunk meg, persze megnéztük, én nem láttam rajta semmi ilyet, és elfogadtuk... jó öreg dacia 1410 TLX, alig 1 nap ment rá, Debrecenbe le, ott 7-8 átvételi procedúra, a kerekekben nem volt szelep... (de vittünk :))) , és csak 1 hónap múlva lett hengerfejes, meg szakadt le a váltóbak. :D
    Ehhez képest egy évre rá a Peugeot 309 (akkoriban minden volt benne ami egy szoci autóban, kurblis ablaktól, a szívatóig :D) 1 órán belül már mentem időpontért a Mozaik utcába.

A lényeg, hogy most valahol megint ilyen hosszú várakozás van, fél év v. több is lehet egy új motornál, nekem ez rettenet sok.

Autómra 13 hónapot vártam. most is vagy 6-7 lesz mire megjon az uj. ez ilyen.

• csongi
    veterán

Grat.

A chip hiany, a taiwani cirkusz, es egyeb gazdasagi okobol ez nem is fog valtozni a kovetkezo 3 evben, de lehet sokkal tovabb.
    A kinaiknak van eleg mindenbol, es tudnak keszletre gyartani.
    Az Unios gyartok, ovatosabbak.
    A keszletre gyartott termekek veszteseget termelnek a kornyezetvedelmi normaknak valo megfelelest rontja. Az utemezett gyartas lesz a megoldas jelenleg.
    Amikor a rendszer kialakul ehhez, akkor a varakozasi ido lesz kedvezobb. A keszeletezest atharitjak a kereskedore, vagy a bankra...stb. Lehet ez regen is igy volt egyes tipusoknal eloirt minimal keszletnek lenni kellett. A kereskedesi rendszer valtozik. Erre ra fejel a hazai piac ereje. Szemleltetve, ha holnaptol egy motort sem adnak el magyarorszagon, az sem erdekelne a gyartokat. Az orosz-ukran haboru kezdetenel elore prognosztizaltak a jelenlegi helyzetet.
    A hasznalt motorok arai is felfele mozdulnak.
    Az eladonak jo, a vevonek nem.

• vendingo
    veterán

Grat.

Ott a gb350s. Megjelenés után kicsivel már másfél év várakozást mondtak rá. A használtak most is az új bolti ár felett vannak.

• fluxion
    őstag

Lapozz bele. Azt mondják igen. Én jóba vagyok a fizikával, de az első része ennek a könyvnek az vállalhatatlan. Letettem, nem csak azért mert helyenként alig értettem, hanem mert már kurvára nem érdekelt, annyira tömény volt. Azt nagyon nem ajánlom.

Megvettem, az új kiadás már kicsit ki lett könnyítve, bár így is erős anyag és itt-ott nekem úgy tűnik, hogy felesleges fingreszelés megy benne, de a végén lehet összeáll és ezt visszavonom. :B

• Gabis
    őstag

Nem baj, hogy megosztottad, dellfanboy ilyen negatív, már mindenen túl van :D

Ránéztem a csatornára, a fele videó "members only", havi 400 ft nekem nem ér meg. A fickó is antipatikus + nem vagyok sport motoros.

Akiket felsoroltál, már ráuntak a videózásra, illetve "felnőttek", mert ezek mind huszon éves koruk elején voltak mikor kezdték.

Persze, tisztasor. Megértem őket is, mindenkinek lezárul egy szakasz az életében.

• A MAMI-ban (motorszerelő iskola) szedtek szét több japán motort is 200e km környékén, volt róla podcast is, hogy a motorok milyen állapotban voltak. A gyári honolás még látható volt a hengerek falán, stb.

Ispán barátom a tavalyi agyérgörcs óta csak robogózik :D, de a 2005-ös v-stromjába vhol 280e km körül állt meg az óra. Tavaly mentem vele egy kört, mármint ezzel a régi vassal, meg nem venném :D, de annak elsősorban nem motorikus oka volt. Elfelejtettem lefényképezni a km óráját.

Eleg sok motort szedtek szet ott, es 100e kotnyeken azert jellemzo, hogy a siklocsapagyak, legfokepp a hajtorudcsapagyak mar a veget jarjak ennel a futasteljesitmenynel, legfokepp a nagy v2 esek. Ezeket nem latja az ember, nem is hallja, egyszer majd annyira tul nagy lesz a jateka, hogy az olajaramlas nem szeparalja el a ket alkazreszt es megragad.

200e felett egyetlen motort szedtek szet emlekeim szerint, azt a futar wr250 est, ami hidegen szinte sosem volt hajtva, torekedve a leheto legkisebb fogyasztasra, es az en kozlekedesi szokasaimhoz merten ezert irracionalis modon hasznalva. Ugy ertem, az atlag ember nem ugy hasznalja a motorjat, ahogy a futarok hasznaljak, plane az a futar. Meghallgattam vmi podcastet amiben arrol mesel, hogyan erte el ezt a futasteljesitmenyt. En inkabb bicikliznek.

• Ok, mindenki vállalja majd a kockázatot, azt gondolom, hogy ha meg akarnak szivatni és ilyet már láttunk, hiszen egy időben szopatták az autóst az EÜ doboz lejáratával is..., szóval mindig vannak "fejős tehén" szabálysértések.

Ráadásnak egyfajta értelmezésben a rendszám azaz a hatósági jelzés eltávolítása már nem szabály sértés, hanem bűncselekmény. Értem, hogy most leszarják.

Azért én reménykedem a józanságban, hátha lesz vmelyiknek esze, vagy hátha valamelyik döntéshozó majom v. rokona is motoros.

10 éve a Balaton tv-t értelmezték újra, akkor az lett a szabály, hogy éjjel, vesztegelni (azaz őrizetlenül kikötni és otthagyni a vízen csónakot az tilos, ki kell venni a vízből és sólyán tárolni. El voltunk kenődve, mert soha annyit nem sérültek a hajók, mint egy ilyen be majd kirakással, meg nagyon meggondoltad, van e olyan jó szél hogy ez megérje egyáltalán, hogy vízre tedd és vitorlázol 2 órát. De aztán kiderült, hogy Áder Jani és még ki tudja ki is horgászik, sőt van ladikjuk is, amit nekik is ki kéne venni éjszakára. A következő évben már nem volt probléma (és azóta sincs), lehetnek a hajók a vízen. Persze azért még próbáltak egyet belerúgni az emberekbe, mert az árbóc tetején kell legyen az éjszakai fehér fénynek, illetve azóta is kérik a félárbócra felhúzott fekete kúpot. Akkor meg 2 naponta jártak le a csere akkuval a hajósok..., de ma már megint nem fontos ez sem, illetve a kúp az kell.

A tervezetben az is van, hogy ne halgass zenet setalva. Ez nem tudom hogy nem eri el az emberek ingerkuszobet, mert vannak olyan utszakaszok, ahol a rohadt zajos ut mellett epp a zaj miatt fulessel megyek, vagy ha eppen futas kozben podcastet akarnal hallgatni, az is abszurd, hogy azt nem lehet.
    Az oregebb valasztokozonseg fele ez telitalalt. Ne bujjak a telefont a semmirekello emberek, aki legfokepp naluk fiatalabbak. es ne is hallgassanak zenet. En ha serultlelku venember lennek, akit szetcsinalt ez a rendszer testileg, es agyilag egyaltalan nem kepzett ki (direkt), vagy nincs ingerem/energiam barmivel is foglalkozni, ami komplexebb kerdes, erzelembol, dühből azonnal irnam a pozitiv megerositest. Es nem lennek egyedul.

Ezek nem az esszerusegrol szolnak. Ezek az ellentetekre epulo, azokat felnagyito vagy nem letezo problemak tematizalasa.
    egy atlagos kozlekedo, ha egyfolytaban ertesul mind az evi 60 halalos motorbalesetrol (es ebben a media partner), mindig nagy sebessegkulonbseggel elozik meg a motorok a kozlekedes tobbi resztvevojenek nagy tobbseget- mert a tobbsegnek nem volt sosem lehetosege ilyen suly/loero jarmuvet vezetnie, igy osszeszarja magat, ha ilyen tortenik, es azt hiszi, hogy ez szaguldozas, meg legalis keretek kozott is- akkor eleg konnyen nepszeru lesz az, hogy a motorosok ne parkoljanak a jardan.
    Vagy a kamionosok egesz magyarorszag teruleten egy savban maradjanak (ami majdnem igy van most is vegulis, csak senki nem ellenorzi)
    szoval pontosan tudjak, mit csinalnak, es leszarjak az esszeruseget.

• macilaci78
    nagyúr

Azért csak ésszel, mert hatósági jelzés nélkül elvitetheti, szóval ez a rendszámlevétel ez nem jó megoldás. A ponyva sem, elvileg nem nyúlhat hozzá, de gyakorlatilag akkor is elvitetheti. Az meg szerintem nagyobb szopás mindennél.

Majd meglátjuk, kár előre ráparázni, de azért remélem nem raknak nekünk keresztbe. Hiába enyhítenek pl a sorok közötti elhaladást szabályossá téve mozgó járművek mellett, ha nem lesz értelme bemenni vele ügyeket intézni, mert nem tudom szabályosan leparkolni, mert vagy a gyalogos fog anyázni, vagy az az autós aki elől a helyet foglalom.
    Na meg fizetni se akarok :D

Nyilván az egész változtatás nem érint amikor túrázunk, mert egyrészt keveset túrázunk hazánkban, lévén alig van hely ahova lehetne menni, ami van azt már unalomig bejártuk, no meg kezdik ott is majd a különböző korlátozásokat és baxtatásokat.
    A magam részéről ügyet intézni is motort használtam, meg mindenre is, autóval nem igen ugranék el a Gelatoba egy fagyiért, vagy pho levesezni a belvárosba, stb.

Ez Budapest, zuglói tapasztalat alapján azon rendszám nélküli autókat is csak hónapok múlva viszik el, amik amúgy szabálytalanul állnak valahol, valamelyest a forgalmat korlátozva.
    Kötve hiszem, hogy egy mozifilm alatt a pláza mellett a járdán leparkolt motorra ugrana bárki is, pláne ha az még tavaly szabályos volt.

• Zsírkrétamen
    senior tag

De mi a gyermek neve? :) Tényleg kiváncsi vagyok, tudtuk, hogy várandós vagy, de nekünk másképp pereg a homok, mint nektek :)

Dávid :) Szerencsére nyugis és alvós gyerek, így egyrészt ráérek fórumozgatni, másrészt ráérek motorokat nézegetni. Ha így marad, nyáron már ki is tudok mozdulni pár órára motorozni (persze felügyelet mellett, de sokat számít hogy annyira nem kell aggódnom miatta). Jövő nyáron meg már ő is jön a lábbal hajtós kismotorral :DDD

• macilaci78
    nagyúr

Nyugi, majd kapod a DÁP-ra a büntit. Ez a része meg lesz oldva. Csak elektronikusan lehet parkolni juniustól, nem lesz parkoló cédula, majd megoldják, hogy nem kell majd büntető cédula se. Ez nagyon megy nekik.

Nem tart sokba a rendszámot a sisakdobozba tenni. ;] Majd leláncolom valamihez a motort.

• macilaci78
    nagyúr

És még fizetni is fogunk érte. :( Legalábbis ez a fő cél, abban biztos vagyok.

Érdekes lesz ez. Hova rakja a büntetőcédulát ablaktörlő híján? Az AI korában ha perre megyek, hogy igazolja, hogy nem trükkfelvétel? Visz magával tanut a közteres?

• macilaci78
    nagyúr

És szeretnél egyet? Pont szabadulnék az x3-tól, mert nem használom, annyi vele az utómunka.

Maci: 24 fős limit akkor van, ha zárt csoport, azaz nem csatlakozhat be bárki, csak akit behívsz. A nyílt csoportoknál nincs korlát, csak a hatótáv, ez is csak addig amíg nem csatlakozol a wave appal is, mert akkor ez rendesen kibővül. (ez már igazából mesh 3 és újabb sena kell, mert én hiába játszottam vele, még nem tudtam kipróbálni sem)

Na, majd meglátom, ha jobb idő lesz. :B

• Csandi
    addikt

"Szerpentines szakaszon ő is csendes"

Sőt még a szemem is becsukom néha... :D

Csandi:
    "nekem nem volt szempont, hogy randomokkal tudják párosulni meg az sem, hogy nagy társasággal mivel max 3-man szoktunk motorozni,"

Ez most van így, illetve eddig volt így. Elsőre én kínait vettem, mert elégnek gondoltam, hogy a feleségemmel beszéljek. Aztán mikor már többen mentünk, akkor néztem, hogy a többieknek milyen típus van, hogy velük tudjak kommunikálni, ma meg úgy vagyok vele, hogy bármikor beleakadhatok bárkibe akivel együtt megyünk egy darabig. Nekem nem okoz problémát beszélgetni, hogy nem lesz téma, stb, szóval én olyat kerestem amivel lehetőleg a legnagyobb a kompatibilitás. Jelenleg egy Interphone u-com 16-t használok, ami teljesen együttműködik az összes régi bt-os interphone, sena és a sena mesh 2-es készülékekkel. Sajnos a 3-as mesht nem tudja. Fél éve beszélnek új típusról, hogy az milyen jó lesz, de a magyar forgalmazónál még nincs info (Dover Kft), ha sisakot cserélek, akkor szerintem az új sena lesz. A sisak már megvan, de még dobozban a szekrény tetején. :)

Ja én szerintem ennél sokkal introveltáltabb vagyok, elvagyok azzal a meglévő pár emberrel aki van az életemben. Meg az átlag magyart sem szoktam annyira bírni, szóval annyira nem keresem randomok társaságát.

Ha pedig valaki kérdezte már, hogy mit vegyen akkor mindig Cardot mondtam, lehet, hogy az én generációm meg a fiatalabbak majd lecserélik a Senat a köztudatból, tekintve, hogy ők is ugyanazokat az amcsi vidiket nézik :D

Meg nagyon nagy group rideban amúgysem akarnék lenni, inkább 1-2 fő és akkor baszatjuk de most akkor menni 10 en, mindig igazodni vkihez stb., nem tudom elképzelni, hogy annyira élvezném mint 1-2 max 3 fővel.

Egyedül meg zenével menni sokszor egy mood, akkor baráttal sem akarnék beszélni, hangulathoz belövöm a zenét meg a tempot, aztán hagyjon mindenki :D

• Csandi
    addikt

a 360-nál az utómunka többszörös, először a mindenfelé vett videóból kiframeled a normál videót, utána tartasz ott, ahol a normál kamerák indulnak... Nekem erre nincs energiám, megvettem, nagyon tetszett, van hozzá gps vevő, telemetriázni, tényleg jópofa, de nincs rá időm. Van 3 dji kamerám most, OA3, OA5pro és egy OA6. Meglátjuk ezekkel mennyire lesz kedvem videózni :D

Ah értem. Jó az a DJI, nálam bajnok :) szörfös, snowboardos haverok között vannak goprosok de szerintem az rosszabb. Motorhoz ND filterrel pedig akámilyen videót megnézek youtubeon mindig a DJI a legszebb. Este megadom, hogy az AI boost miatt az insta jobb tud lenni alacsony fényben, de az nem elég, hogy azt akarjak DJI helyett.

• Csandi
    addikt

És szeretnél egyet? Pont szabadulnék az x3-tól, mert nem használom, annyi vele az utómunka.

Maci: 24 fős limit akkor van, ha zárt csoport, azaz nem csatlakozhat be bárki, csak akit behívsz. A nyílt csoportoknál nincs korlát, csak a hatótáv, ez is csak addig amíg nem csatlakozol a wave appal is, mert akkor ez rendesen kibővül. (ez már igazából mesh 3 és újabb sena kell, mert én hiába játszottam vele, még nem tudtam kipróbálni sem)

Neem, csak a DJI :D utómunkával nincs bajom, DJI-nak is örülök, hogy van Log, lehet színezni. Már csak motorozáshoz is kéne használni, de azóta is b.sztam rendelni chinmountot :D

• macilaci78
    nagyúr

Nem ismerem, de sztem ez is csak a saját márkával kompatibilis. Meg ha már mesh, mi ez a 6 fős limit???

A Sena-nál 24 fős limitet olvastam.

• Csandi
    addikt

sena is tudja az instat..., de ma a dji kamerákhoz a dji wireless mic-k a legjobb minőségű párosítás. Szétdobálást nem értem, mert a mesh-nél ilyen nincs, lévén kapcsolódás sincs a hagyományos értelemben.
    A sena bt-ját ritkán használtam, teljesen átlagos volt, kinai vagy interphonok is kb ugyanaz a minőség. A mesh mindnél jobb, de meg kell mondjam, cardo-val nincs tapasztalatom, pláne nem cardo mesh-el.

Egyetértek, DJI Mic a legjobb.

Nekem sincs tapasztalatom Senaval, csak netes reviewkból meg redditről tudtam tájékozódni, aztán végül Cardo lett. Mondom összes amcsi motoros content creator azt használja vszeg nem lehet vele baj :D

Viszont mivel nekem nem volt szempont, hogy randomokkal tudják párosulni meg az sem, hogy nagy társasággal mivel max 3-man szoktunk motorozni, ezért nem a Packtalk lett csak a Freecom 4x. Zene fontos volt még abban ugyanolyanok, vagyis mostmár a legújabb Packtalk-hoz 45mm-es hangszóró jár nem 40-es de gondolom nem akkora diffi.

• macilaci78
    nagyúr

visszaolvasva találsz ám egy csomó infot...

de az első kérdés, barátokkal..., az hány embert jelent? mert ezek a bt-os kütyük 4 embert tudnak összekötni. Ebbe belefértek?
    Ha nem, akkor jó lenne elhagyni az olcsó gagyit és sena mesh 3.0 -t tudó eszközt nézni.

sena st1 vagy sena rt1 nagyon jók.

• Csandi
    addikt

a baj a cardo-val, hogy nem kompatibilis a sena-val. A sena elterjedtebb - legalábbis európában, egy csomó sisak saját kommunikációja is senat használja.

Ha nem csak saját baráti társaságban gondolkozol, akkor a sena szerintem jobb döntés.

Én ha egyedül megyek is be szoktam kapcsolni a mesht (általában a mesh 2, 6-os csatirnáját), többször volt, hogy utolértem valakiket (vagy fordítva) akikkel utána "ismeretlenül" is jót dumáltunk.

Gondoltam már rá, hogy kiírom a dobozomra is...
    Rollerhez is vettem "sena bikom" kerékpáros, rolleres, stb kommunikációt, így pl tudunk asszonnyal beszélgetni rollerezés, kerékpározás közben is, sőt, még úgy is, hogy én motorral megyek, miközben a feleségem a kerékpárúton teker. (persze hatótávon belül kell lenni, ami azért pár száz méter csak)

Jogos, mondjuk szerintem rosszabb nem értem miért ez terjedt el.

Én ugye nem magyar contenten szocializálódtam/ok ezért mindenhol a Cardot láttam neten, haverokkal azt vettünk, meg barátnőm is. De persze előtte néztünk reviewkat meg user véleményeket, több panasz volt Senara.

Senara van ismerős aki panaszkodott, hogy szétdobált, meg be tudnak ázni, ő is váltott Cardo-ra és semmi gond.

Meg pl. az insta360 támogatja a Cardoval való connectet és akkor a Cardo mikrofonjába beszélhetsz felvétel közben, ez nem rossz feature. (Már ha olyan kamerat vesz vki, szerintem a DJI jobb, bár az esti képe verhetetlen az insta-nak.)

• Csandi
    addikt

visszaolvasva találsz ám egy csomó infot...

de az első kérdés, barátokkal..., az hány embert jelent? mert ezek a bt-os kütyük 4 embert tudnak összekötni. Ebbe belefértek?
    Ha nem, akkor jó lenne elhagyni az olcsó gagyit és sena mesh 3.0 -t tudó eszközt nézni.

sena st1 vagy sena rt1 nagyon jók.

Vagy Cardo mesh.

• Csandi
    addikt

Ahh, kit érdekel a motor, fagyi jó volt? Milyen sütit ettetek? :D

Haha, csak fagyi volt, de már ki emlékszik milyet. Jónak jó volt :D

• chubii
    senior tag

De nem kell választanod, mehetsz azokra is megint ! :D A Timmelsjoch nekem is nagyon bejön.

Szerintem messze nem a Stelvio volt a legnehezebb számomra, de valamiért ott a jobbos kis ívű kanyarokat rendre rossz íven veszem, de csak felfele. Ki érti ezt :D.

Remélem fogok is :D Idén Franciaország a cél, de a köztes úton még bármi lehet.
    Az ominózus kanyaros szakasz csak egyszer volt meg felfelé (a balosok nekem is jobban mentek), a túloldal viszont oda-vissza, egyszer szakadó esőben. Az hangulatra jobban tetszett. Aztán a csúcsról egyszer elindultunk valami másik irányba is, jó szakasz volt, de nem emlékszek hol kötöttünk ki :DDD

• chubii
    senior tag

De utána a sport motorok számát lehet meg kéne szorozni 100-al, mert az arány kb ez. Én 2x is voltam már Stelvión, ott 80% GS, azért ennyi motorból könnyű találni pár rutintalant !

A magas építésű túra endurókkal van a legtöbb probléma, mert ott nem ér le lábuk még egyenes talajon se, hát még ott ahol nagyon csalóka, hogy épp merre is lejt az út és mennyire. Ott aki a kanyarban (pláne abban ahol fotózik a csávó) megáll, 10-ból 7 esik.

Mi jól be lettünk tojatva mielőtt a Stelvióra mentünk.
    Ismertem a kanyarfotót, plusz ismerősöknek is volt sztorija borulásról. Nem azt mondom, hogy gyerekjáték, de előre megnézve, hogy fentről mi jön/nem jön azért teljesíthető volt meglepetések nélkül. Persze engem is óva intettek, hogy megpróbáljam letenni a lábam.
    Élménynek jó volt, kipipáltuk ezt is, de ha választani kellene sokkal inkább mennék a Rolle- vagy Timmelsjoch-hágóra még egyszer.

• bacus
    őstag

De utána a sport motorok számát lehet meg kéne szorozni 100-al, mert az arány kb ez. Én 2x is voltam már Stelvión, ott 80% GS, azért ennyi motorból könnyű találni pár rutintalant !

A magas építésű túra endurókkal van a legtöbb probléma, mert ott nem ér le lábuk még egyenes talajon se, hát még ott ahol nagyon csalóka, hogy épp merre is lejt az út és mennyire. Ott aki a kanyarban (pláne abban ahol fotózik a csávó) megáll, 10-ból 7 esik.

[kép] innen fényképez Dani, nem is vészes

[kép] itt befeküdtem a kanyarba, érzésre kb 40 fok

[kép] és talán innen jobban látszik, hogy itt pillanatok alatt nem ér le a láb, ha meg kell álljon és rossz oldalra próbálja letenni.

• csongi
    veterán

Ez az ABS probléma a 2010 évi modellektől egyáltalán nem jellemző szerintem.

Veres István szerintem akire gondolsz, nem tudom, hogy János is lenne, bár Te budapestinek írod, Veres Pisti (VRP motorszerviz) Dunakeszin volt és van most is.

Jah, o lesz az, koszi a kiigazitast! Tesom vitte hozza a harom betus motorjait.
    Kontakt meg van. Vele nagyon normalis volt, es sokat segitett.

Valahol a 2008 kornyeken volt valtas emlekeim szerint.
    Alaposan korbe jarni a dolgot.
    Kervezo ar, felso kategoria, de magas uzemeltetes.

• A "mind jó"-t értheted szó szerint, nincs különösebb kehéje egyiknek sem, ha megkapja a 10e km-ként a kötelezőt, 20e km.-ként a kardán is a karbantartást.

Egy időben a rendőrség próbált olcsóbb alternatívát, talán yamahákat vettek, de nem váltak be, az RT-k hosszú távon kevesebbe kerülnek és alkalmasabbak a célnak.

A légolajosok még száraz kuplungosok, ott van egy nagy költség, amikor azt cserélni kell, akkor ott az elég drága. A légolajos GS-ek (és ebből gondolom az RT-k is) 150-200e km között kérik ezt, ami pár éve még fél milliós költség volt.

A bmw-k szervízdíjai amúgy drágák, átlagosan mondhatom, hogy 150e Ft / év (évi 11-13e km futás mellett, nem wallisnál). Ebben van néha 1-1 csapágy, fékbetét, olajcsere, gyertyacsere, szöghajtás olaj csere, kardán zsírzás, légszűrők, olajcsere. Ezt mind el lehet végezni otthon is, akinek van helye és kis hozzáértése, az a feléből-negyedéből bőven kijön.
    A bmw visszahívási akciója miatt élettartamig cserélik a kardánt kérdés nélkül 60e km.ként. Az enyémben 75e-nél cserélték (akkor jött ez a visszahivás), most 105e km van a motorban, még 30e és mehetek wallishoz cserére.

Kupec-t egyébként mindenkinek is ajánlom, minőségi cuccokat hoz be nagyker árakon, kabát, sisak, csizma, stb. Én decemberben csizmát vettem nála, nagyon kényelmes, nagyon passzentos és talán végre az első ami vízálló is lesz. A többiben is állt a víz mondjuk :D.

A mogorva szaki, az mogorva szaki. Tőszavakkal válaszol, ha épp válaszol, egyáltalán nem lehet vele beszélgetni, a műhelyből elzavar. Én pl ezért sosem vittem oda, mert Dunaújvárosban van, mi a tökömet csináljak ott, amíg leszervizeli a motort? Sétáljak 6 órát? És persze lebasz, hogy ha lát egy nem gyári légszűrőt, olajszűrőt, stb.

A mind jo-t nem hiszem el, mivel a szakmaban dolgozok. minden modellnek megvan a kehéje. Illetve egy ideig eleg sok irodalmat olvastam a legolajosokrol, meg par szeriarol, es az azert attol, hogy ne nezzen utana az ember a konkret modellnek- tavol van.
    Szoval utana nezes nelkul biztosan nem vennek csak ugy barmilyen bmw-t... sem. Plane ha olyat olvasnek forumon, hogy: mind jo.

Ezek az olscool szakik. egyemmegaszivuket.

En mar faradok toluk. Most is kifogtam egy latens autistat valszeg. De szepen dolgozik, csak nem szabad emberek koze engedni.

• Mi érdekel? Mind jó ! A vizesekre már azt mondják, túl steril érzés, jelentsen ez bármit.

Én nem vennék már légolajost, de van aki azt mondja az az igazi.
    A rendőrségi légolajosokban fél millió km vagy több van bennük, mégis állományban vannak. A vizesek hasonlóan.

Te mennyit motorozol majd vele? Ha ennél jelentősen többet, akkor lehet gondolkozni kell rajta :D

A légolajosok egyik mestere (de vizest is szerel). Egy ritka mogorva pali, én 1x beszéltem vele telefonon, megválaszolta a kérdéseim. (egy általa szervizelt motor után érdeklődtem).

arra kivancsi, hogy milyen konkret bajokkal kell szamolni. hogy valaki leirja, hogy ennel az evjaratnal ez es ez szokott beszarni, ez a szaki csinalja meg ennyiert. Mint az elobbi guzzi kerdesnel, itt is csak azt tudom javasolni, h Valamelyik bmw-s kisegyhaz forumahoz kellene fordulni, mert itt senki sem nagyon bmw-s ebben az ertelemen. Tehat hogy ilyen tag ismerete legyen a szoban forgo modellrol. az, hogy mind jo, kisse tag fogalom :D
    a rendorseg a felmillio kmt ugye nem ugy teszi meg, mint egy hetkoznapi allampolgar, illetve a kerdes az, milyen fenntartasi koltseg parosul ehhez a futasteljesitmenyhez. Mert ha mondjuk ezt 3x valtoszetszedessel teljesiteni tudja, az nem oszinte mosollyal fog parosulni egy jaro-kelonel, aki nem maganak szereli a motorjat, vagy nem csak leadja szervizbe a motort, es kap egy masikat.
    De a mogorva szaki mit jelent? Elkuldott az anyadba, hogy kerdeseket tettel fel? :D

• 2013-ig szárazkuplung volt a GS-nél, az 150e km-t bírt átlagos motorosnál, az valóban macerás volt cserélni, de a "vizes" GS--k már olajos, hagyományos kuplungot kaptak, ott az nem nagyobb macera mint más motornál.

Nem is a kuplunggal volt baj, hanem a szimmeringgel. A kuplung birja, de a szimmering ateresztette az olajat, es akkor ugyanugy szet kellett szedni.

• kelly416
    veterán

ha a pénz nem szempont mindenképpen egy márkásat ajánlok. Sena RT1 pl már nagyon jó és még össze is kapcsolódhat vele másokkal (csak mesh-en). Telefonon van applikáció, ha bármit állítani kell, akkor az appban megteheti.

Ezt ahol megveszi, be is szerelik ők megoldják, hogy jó legyen.

Értem, hogy most csak navigációra kell, de ez a most gondolt állapot, aztán mikor rájön, hogy még mire lehet használni, akkor majd rádöbben, hogy jó, hogy azt vette.

Jaja. Sena Outrush van nekem gyárilag beszerelt kommunikációval. Múltkor felhívtak (a zene minimál hangerő, a beszélgetés fel van tolva és 2mp után automatikusan felveszi) amikor épp a német pályán 200 körül csorogtam. Megbeszéltük amit kell, aztán rákérdeztem a hangminőségre. Betippelte haver a vonal túlvégén, hogy egy irodában csücsülök egyedül.
    Asszem jó a zajszűrés.

Mondjuk én majdnem eldobtam a motort, mert a zenét és a kicsöngést sem hallottam vagy nem oda figyeltem, csak megszólalt a haver a fejemben. De hamar kapcsoltam hogy még élek, ez csak egy telefonhívás. ;]

• Rush77
    aktív tag

Pécs, Orfű, ott a Bakony, Mátra. Ezek nem rosszak hazánkban, de nyilván több sokkal az oda vissza út, mint maga a kanyargászós szakasz. Nyilván a Tátra aljánál vagy a Tátrában jobb utakat találsz, és talán közelebb is van.

Selmecbánya, Breznobánya, Besztercebánya, Fekete balog, Ótátrafüred ezek egyszerre 1 túrába talán nem, de egyébként beleférnek 1 napos túrákba. 2-3 napba már belefér simán Zakopane, de azért ez már nem igazán novemberi, pláne a második felébe érdemes betervezni.

Kajálni:
    1. https://maps.app.goo.gl/qNFPmUSJsm9sXbFXA Itt már sokszor ettem, google forditó a barátod, nem beszélnek semmilyen nyelvet és ha van nem szlovák étlap, akkor azt is eldugják :D

2. https://maps.app.goo.gl/abuQDpM9pZ2CgxYJ6 Itt még covid előtt ettem, akkor nagyon jó volt, sztem egy próbát megér

3. https://maps.app.goo.gl/VsbBvvu1WrvynEdP6 2 hete ettem itt, nekem tetszett, bár lehetett volna fűszeresebb a pizza

Arra készülj fel, hogy sok helyen CSAK KP, legyen nálad euró. (ilyen a 3. hely is), de egyébként bátran beülhetsz bárhova, tök jó éttermek vanna, szeretem az ilyen fából ébült éttermeket, nagyon jól néznek ki. Én google fordítóra felteszed a szlovák nyelvet, telefon tudja lefordítani az étlapot, ha nagyon nem akar beszélni se magyarul, se angolul, akkor azon keresztül tök jól működik.

Én szeretek Nógrádba is bóklászni, igaz, hogy ha van is, akkor is rövid az igazán jó kanyargós szakasz, néha csak 3-4 kanyar egymás után, de motoros szempontból szerintem az egyik legjobb vármegye. Közel a határ, van pár jó hely Balassagyarmaton is, vagy Ipolyságon ezt nagyon ajánlom https://maps.app.goo.gl/yZgw3F6FcNcHy3wT7 bár itt gond van néha, mert olyan sokan vannak, hogy csúcsidőben nincs asztal. :(

Ha rám irsz privátban, megadom a telefonszámom, mehetünk valamerre együtt is, előtte nap egyeztetünk whatsappon, aztán kitaláljuk.

Szia.
    köszi a tippeket. Ma megejtettem az idei utolsó menetet. Először azt terveztem, hogy Deménd felé megyek majd le Párkány és úgy haza de közben meg hívtak, hogy korábban haza kéne érnem, így Ipolyságnal visszafordultam. Jövő héten viszem szervizbe a motort aztán pihenő.
    Rosszabb időre számítottam, bár ahol köd volt ott nem volt melegem.
    A Keszeg- Alsópetény-Bánk közötti szakasz egy két apróbb részt leszámítva nagyon rendben van. A nagyját nem olyan rég aszfaltozhatták.
    Ami viszont felkúrt, hogy mindig csak azt hallani, hogy a g..I motorosok csak állatkodni tudnak meg hasonlók. De ma legalább 10 olyan autóssal találkoztam akik még ködben sem voltak kivilágítva (még DRL sem). :((( :W
    Csodálkoztak és nem értették, hogy villogok nekik.
    na mindegy. Jól esett menni még ha elég szottyos idő is volt. Nem volt veretés de felfedeztem új utakat amiket majd következő szezonban élesben is kipróbálhatok
    A közös menésre vevő vagyok de szerintem majd tavasszal :R

• Csandi
    addikt

Ne a károkozásból indul ki, van az életben egy csomó dolog amivel nem okozol kárt, mégis tilos, büntetés jár érte. Az egy más dolog, hogy elkapnak e.

Ilyen az ittas vezetés is. Iszol két sört, hazavezetsz, nem okoztál kárt, nem ütöttél el senkit, de tilos, megszeged a szabályt, ha elkapnak fizetsz.
    Ez egy kicsit hasonlít arra, mikor a családban aki káromkodik az bedob egy százast a perselybe. Nem okozol kárt, de mégis csak fizetsz.

Szerinted hülyeség, szerintem is hülyeség bizonyos feltételek mellett, de a kiérkező rendőrnek a balesetnél nincs mérlegelési szabálya, hogy ja csak magadnak okoztál kárt.

Amiket írsz azok olyan szabályok, amik megelőzik, hogy történjen valami. Pl. ittas vezetés -> baleset.

Az, hogy ne csináj valami olyat véletlen amit te sem akartál csinálni és végül csak neked lett belőle bajod ez értelmetlen. Mintha azt mondanák, hogy soha ne ejts le többet egy poharat sem vagy bármi ilyesmi. Nyilván nem akartad összetörni a poharat, hogy utána takaríthass de senkinek nem lett baja belőle és figyeltél, hogy ne ejtsd le, de néha megtörténik.

A végén amit írsz jó, hogy a rendőrnek nincs mérlegelési szabálya. Hát akkor legyen, ezzel meg is lenne oldva.

• Csandi
    addikt

A KRESZ nem csak arról szól, hogy másnak okozol e kárt. Mert a "15 éves véremben van a vezetés" sofőr se biztos, hogy csinál kárt, vagy az ittas vezetők nagy része is hazaér.
    Egy balesetnél nyilván ezek is azonnal lefülelődnek, hiába másnak nem okoznak kárt.

De ha csak magadnak okozol kárt azt amúgyis kifizeted mert szerelő stb. Államnak ehhez mi köze, mire fel kér belőle? Szerintem hülyeség de mindegy hagyjuk, értelmetlen téma.

• Csandi
    addikt

A KRESZ szabályok megsértése miatt fizetsz. Az alapkiindulás, hogy minden szabályozott, ha mindenki betartja, akkor NEM lehetnek balesetek.

Ebből következik, ha van baleset, akkor valaki vétett. Ha elesel és nem hibás senki más, akkor CSAK te a motorvezető lehet a hibás --- azaz nem a látási vagy útviszonyoknak megfelelően vezettél. Ez egy jó gumiszabály, ami mindenre ráhúzható.

Ha KRESZ szabály ezt mondja, de közben másnak nem okozott bajt, akkor a szabály hülyeség. Mondjuk kreszben nem ez lenne az első :)

• bardi
    senior tag

Hullunk mint a legyek :(( Tegnap volt egy kis Selmecbányai kör egy baráttal, nézelődős tempó végig beszélgettünk. Több motoros úgy ment el mellettünk, mintha mi állnánk, pedig az út széle már sok helyen volt taknyos, már csak fél sáv volt normális.

Az egyik ilyen vagány előző egyébként egy jobbos kanyarban mellettem jött végig, arra kényszerítve, hogy én menjek a szarosabb részen. Persze ha, én elcsúszom, akkor elkaszálom őt is. Nem is értettem, hogy miért nem előzött meg, talán mert mégsem tudott rendesen motorozni. (Én ha előzök, akkor van sebesség különbség, nem maradok az előzött mellett)

Aztán pár km után utolértük a csapatot, mert valami elágazásnál a túravezető "lezárta" a forgalmat, próbálta bevárni az elhagyott embereket. Mi meg pont elmentünk még mellette, mintha mi is a csapathoz tartoznánk. :)

Ezt a lezárást, keresztbe állást teljesen indokolatlannak tartom egy 6-8 fős motoros csapatnál, ha 8 motor nem tud egy bolyban motorozni, akkor nem kell nekik együtt motorozni. Egy körforgalomnál, kikanyarodásnál ugyan bejöhet közéjük autó, de mégis meddig tart ezeket a lemaradottaknak leelőzni?

Bardi: jobbulást. Ha jól értem, akkor te voltál hátul, előtted ment két autó amiket előztél volna, abból a hátsó (azaz az előtted lévő) is kiment előzni, mikor te már a szembejövő sávban megkezdted az előzést?

Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat!
    Igen, már a szembe sávban voltam, amikor elkezdett a második autó előzni.

Új hozzászólás Aktív témák