- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Ha jól értem azt szeretnéd, hogy veszel valakitől egy motort - nem a kereskedőtől - és egy random cég intézze a papírmunkát helyetted?
Ezért én biztos nem fizetnék egy forintot sem. Plusz amennyi időt és energiát elpazarolsz a cég megtalálására, és a meghatalmazásokra, a motor odajuttatására+hazajuttatására annyi energiabefektetéssel meg is tudod csinálni az egész procedúrát. Egy eredetvizsga kb. fél óra (tehát megvárós), és az ocsmányiroda se több, ha időpontra mész.
Ezt ha nagyon kell, egy fél napos szabadsággal el lehet intézni, de simán megugorható még egy 9-17 munkarenddel is szabadság nélkül is. -
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Igen, elmeletileg a kijelzoknel furatok vannak szellozesre, amiknek ezt meg kellene akadalyozniuk, +egy antifog reteg a kijelzo tokozasan, epp ezert egyaltalan nem javallott hozzanyulni, mert amint megerinted, az tonkremegy. Tehat en senkihez nem fordulnek hogy cserelje ki, mert ilyen szempontbol kenyes lehet.
(Tft meg nem csereltem, csak komplett kijelzot, de analog/lcd kijelzonel mar igen, es az eleg macera)
Szoval ezek a furatok nem mindig mukodnek jol, vagy nehol tul tomitenek, nehol meg nem jol vannak megtervezve. Ezert en ezzel nem foglalkoznek. Jo idoben nem lesz vele semmi gond. -
mattheus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Kicsit utánajártam a dolognak és amennyire látom a kijelző felső burkolat cseréje megoldható, ahol a párosodás jelentkezett, így nem feltétlenül kell a komplett kijelzőcserében gondolkodnom.
Van valaki, aki tudna nekem ajánlani motorvillamossággal foglalkozó személyt Pest és vonzáskörzetében, aki hajlandó lenne egy ilyen kihívással "megküzdeni" vagy akár tanácsot adni ?
Előre is nagyon szépen köszönöm! -
kelly416
veterán
válasz
mattheus
üzenetére
Én úgy vettem meg a Triumphot, hogy le kellett vennem az akkusarut minden este, mert reggelte leszívta az akkut valami. Egy db világítás relé volt rossz, azaz nem is rossz, hanem nem megfelelő. Kicseréltük a relét és azóta sincs bajom ezzel.
3 perc volt a művelet ülés leszedéssel, hibakereséssel, relé-cserével.
Csak kellett hozzá egy jó szaki, aki ránézésre megállapította, hogy az a relé nem az a relé, ami oda kéne.
Az ilyeneket nehéz megtalálni, és egyre nehezebb. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
A 2021-es nem full led-es? Mert akkor nem értem hova kell a xenon…plusz, gyárilag van rajta usb, gyárilag is vízálló…
A miénk (volt) 2022-es, és egyszer sem kellett akksit cserélni, pedig sokat volt vele telefon töltve, és van rajta markolatfűtés is. Kb 4 hónapja nem volt beindítva, annyi történt vele, hogy lemerült, de most a garázsba is -6 fok volt. Mi ki sem szoktuk venni télre az akksit sosem, és lemerülni se szokott, idén most tölteni kellett rá. De hát ez se mai már, most volt életében először töltőn. -
-
norbert1998
nagyúr
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Kezdunk ralepni az irracionalis felelmek es igenyek talajara.
az igenyed az, hogy olyan motort kapj, ami celofános újszerű, de olcsobban, mint az uj ar. emellett ugysem fogod megtartani orokre, csak a tudat bsztat, hogy nem uj, es nem te jarattad be.En sem tartanam meg egyik motoromat sem orokre, mert nem lesz hozza alkatresz, a szobaba disznek meg egy kicsit nagy.
Amiert nalam maradnak a motorok, az azert van, mert olyan olcson, amennyiert meg akarjak venni, rohadjon meg nalam, illetve vasarolni nagyon tudok- az nagyon megy- de eladni még gyakorolni kell.
-
csongi
veterán
válasz
mattheus
üzenetére
Hasznalt motornal mondj egy arat az eladonak ami neked szimpatikus, es vagy lesz uzlet vagy nem.Nem kotott arak ezek.A kinai motorok terhoditasa kategoriankent , a hasznalt piacot elkezdi lefele tolni. Szerintem a most ujjonnan vasarlok fognak a legnagyobb veszteseggel eladni a kesobbi hasznalt piacon, jonehany kategoriaba. Vagy a vevo kor fog beszukulni. De ez csak csak pillanatnyi irany, sok a kerdes. A hazai elqdasi mennyisseg unios szintem szerintem 0.5% piacnak.
Uj motor kereskedo keves van, ezert az arak merevebbek.Alkudj. Nem kell tulbonyolitani. Penz beszel.
Szoval ha a kereskedo vallalja a garanciat akkor mi a gond?
Szerintem, kicsi az esely, hogy szetcsaptak.Ujsagirok nem a gyilkos kategoriabol jonnek.
Dodor fele hajtasi modot itthon masoktol nem lattam.
Eladaskor honnan lesz infoja a vevonek, hogy teszt motor volt?
Az en peugeottom is bemutato auto volt most. 210 ezer km koszoni mukodi.
Szerintem tul dimenzionalod sztem. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
Közben eszembe jutott hogy anno még a Tracer kapcsán beszéltünk. Ha még mindig Yamaháról van szó, a tatabányaiak kiadják az ujságíróknak a tesztmotort, ez fix. Ivanicsnál nem tudom mi a helyzet, de oda meg mi nem megyünk, annyira nem lettünk jóba, inkább lefordtuk a motort pestről tatabányára.
-
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Erdemes venni.
Epp az egyik motorom tesztmotor volt, az 1000km es szerviz is el volt sporolva, 103 000 km van benne. Igaz, hogy ez osszehasonlithatatlan egy mai motorral, mert ennek meg gorgoscsapagyas fotengelye van, plusz literteljesitmenye kb 100 lo alatt van kevessel, de sok valamikori tesztmotorral talalkozom, semmilyen kart nem szenvednek.
Tesztmotorokat - mi dolgozok nem jaratunk be, sehol nem tapasztaltam ilyet- ez rengeteg ido es penz lenne. Nyugodtan veheted. -
Topiccsendőr
addikt
-
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Márkakerből 0 km-es új motorra jár legalább 3 év gari. Nekem 10k km alatt stabilan beállt az olajfogyi, illetve eltörtek a tűgörgők kosarai. Szóval ha baja is volt, a gari megvéd.
Persze a javítás idejére nem lesz motorod, és az sem gyorsítja a folyamatot, hogy nem fizetsz érte. Már ha tényleg gariban megcsinálják és nem farolnak ki. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Jo lenne, ha konkret tipust irnal, mi allt 2 evig, es hol allt, mert ez eleg tipusspecifikus kerdes.
0 km es sokat allt motorral semmi baj nincs, normalis kornyezeben volt tarolva. A gumik 2 ev alatt nem feltetlen deformalodnak. Tapasztalatom alapjan leginkabb nem deformalodnak ennyi ido alatt, de ez megint tipusspecifikus kerdes, mert nemely gumi nem szereti a hideget, igy nem mindegy hol van tarolva, akar 1 telet sem.Tehat markakereskedesbol vennek sokat allt 0 km es motort
2 evet allt hasznaltmotort akkor vennek, ha normalis kornyezetben volt tarolva. -
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Gumi alkatrészek, úgy minden. Szimeringek, amiknek kenés kellene, de már nincs ott olaj. Üzemanyag és olajcsövek, fék folyadék, fékcsövek, munkahengerek, üzemanyagrendszer tisztítása, az abroncs is deformálódhatott, a henger csontszáraz.
Én rászaladtam erre, 10 éves gép valós 7000 km, sok állás. Kb 9 deci olaj 1000 km-en. Összes szimering csere, azok átengedték az olajat oda is, ahol nincs helye, azok a csapágyak is kukák, 2 túgörgő kosara törve, henger fúrása első túlméretre, stb. 600k-ba van eddig ez a művelet és még nem értünk a végére. Megvan az 1000 km (3 órája
), de olajat kellett már rátöltsek. Holnap teszel le a szerelőnél.Már majdnem bánom, hogy nem 30-50k km körüli futással vettem ugyanezt az évjáratot.
-
válasz
mattheus
üzenetére
Ha 100-as benya volt benne, az kibir ket evet, a 95os nem.
Gumi akkor kuka ha nem kozeptamaszon allt, de itt mar a teleszkopszimmeringek is elfoshatjak magukat.
Akku az keteselyes, ha rajta volt hagyva akkor kuka, ha lekotottek akkor toltes utan hasznalhato talan.
Ahogy irtak, olajcsere, es utana lehuzott gyertyapipakkal kicsit inditozz ra, hogy felnyomja az olajat.
De nem evtizedeket allt, szoval baja nem lesz ettol meg. -
Topiccsendőr
addikt
-
Madball
csendes tag
válasz
mattheus
üzenetére
Sok eladó csak próbálkozik, hátha elviszi valaki drágán is. Aztán ha 3 tesó után jön valaki, aki nem félárat ajánl, simán alkudható 10-30% is.
Sokan nem szeretnek alkudozni, pedig nagyon sok helyen lehet és érdemes is. Elismert olajkereskedőnél első vásárláskor kaptam 20%-os VIP kártyát pl
, használt motorból is alkudtam már 40%-ot. Utóbbi decemberben volt és most is segíthet, hogy itt a szezon vége. -
bigrob
őstag
-
bigrob
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Milyen magas vagy?
Én kereken 180 és a CB 750 Hornet nekem nagyon kényelmes volt és meglepően a felfüggesztés is elég jól teljesített a jó magyar utakon.
Kis könnyű, dobálhatod jobbra balra.
Annak még adj egy próbát ha a naked vonal is szóba jön, az a fehér-piros nekem nagyon tetszett élőben is. -
mattheus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Valaki esetleg tudna javasolni egy céget vagy szakembert, aki országos lefedettséggel rendelkezik és vállal átvizsgálást? Az egyik motor Nyíregyházán lenne, amit kinéztem, a másik pedig Gödöllőn. Gondolom az utóbbi helyszínre találni valakit sokkal könnyebb, de nem igazán van tapasztalatom, hogy kit lenne érdemes felkérni rá. Vagy elég egy márkaszervíz is ?
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
A deákon laktam jódarabig ebben az utcában, és rendszeresen a Madách téren parkoltam a motorommal napokig. Az elején még kicsit féltem, hogy valamelyik részeg nekitántorog és felborítja, de mivel mindig ott voltak a közteresek ez a félelmem elmúlt, és egy idővel a tárcsazárt is elhanyagoltam.
Majd jött ez az eset, ami azért "vicces", mert ez a motor ott állt az enyém mellett. Valamilyen oknál fogva az elkövető kinézetre ment és nem motor értékre, mert akkor az enyémet vitte volna el. Mondanám hogy azóta is ott állok, de már pár éve elköltöztem onnan
Szerintem egészen addig nincs mitől félned, amig egy olyan helyre tudsz állni, ahol van kamera. -
kelly416
veterán
válasz
mattheus
üzenetére
Uh. A Z650RS nagyon baba. De annyira alacsony vagyok, hogy én azon nem is gondolkoztam. A mostani motoromnak 673mm az ülésmagassága és ez is olyan, hogy ha nem érek hozzá a kipufogóhoz (szélesebb terpesz), akkor már nem ér le a teli talpam. Az RS ülésmagassága meg 800mm, ami hiába keskenyebb a motor, már sok nekem.
-
Csandi
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Hogy akarsz motorral menni bárhova ha sehol nem mered otthagyni. Előző meg mostani motorom is simán volt, hogy napokig kint volt valahol. Itthon van garázs neki persze. Ha meg progizni mész akkor is, nem valami egészséges, hogy folyton kimész megnézni.. autóval is ezt csinálod?
Parkolóhelyet meg úgy nézz ki előre, hogy ne tudja eltorlaszolni egy autó.. én szinte mindig járdára rakom, aztán a sarkon zebránál vagy ahogy épp a járda adja lejövök és ott csatlakozom a forgalomba.
Munkába is mikor megyek reggel lerakom az épület előtt a déli közelében aztán estig ott pihen.
Meg akármikor sétálok valahol kismillió motor mellett elsétálok ami járdán parkol, van, hogy látok olyat amiről tudom, hogy hónapok óta áll. Senki nem rúgta fel, meg lopta el..
Meg nekem van egy AirTag ha vinnék max látom merre, de ezen nem izgulok.
Ilyen hozzáállassal szerintem nincs értelme motort venni, az lenne a lényege, hogy felszabadít nem az, hogy remegj tőle folyton.
Meg szerinted a 10-15 milliós motorokat is folyton ellopják? Persze megtörténik de egy 100ezres Swiftel is, de nem akkora probléma itthon mint ahogy beállítod.
-
kelly416
veterán
válasz
mattheus
üzenetére
Az MT direkt átver, azt azért tudd. Kimondottan a jobb hanghatás kedvéért hangcsatornákat húztak át a tankon, hogy közvetlen kapd a hangot a motorból.
A GSX-8S szerintem a Te motorod, ha ekkora mosolyt csalt az arcodra. Ha tetszik, könnyebben viseled a nyűgöket vele. Ha boldoggá tesz, szokjatok össze. Fogsz tudni túrázni azzal is. Szerintem.
Szerk.:
Kawasaki? Szóba sem jöhet? Z500, Z650, Z900, Versys, Ninja... -
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Udvozollek a magyar piacon.

Ismerosnek probaltam segiteni belepo kategorias motort venni a magyar piacon, az osszesen vmi alis szar dob volt kivetel nelkul.
Akrapovicbol is van nem e jeles, de az verseny celokra. Az mt07 eseteben, ha eredeti akra e-jel nelkul, akkor rendszernek kell lennie, nem csak slip-on nak. Nagy az esely ra, hogy azon is vmi hamisitvany van. -
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
Nekem Heed bukócső van a motoromon, az NKH se szólt érte, nem hogy a műszaki vizsgás...Szerintem ezt túlaggódod. Ellenben a rendszámtábla alatti piros fényvisszaverő miatt az NKH meg akart buktatni
Én rendre mindegyik motoromat felpimpelem pár alis/nemalis kiegészítővel: doubletakemirror, más kuplung-fékkar (mert kicsi a kezem, és a gyári nagy lapát karok nem tetszenek vagy el se érem, plusz én jobban szeretem a felhajlós karokat), lábtartók (pl terepesebb). Sőt, matricáztam is már fel motort, az se volt baj, amíg a gyári szinnel megegyezett.
Szerintem nincsen baj ezekkel az alkatrészekkel, az már más kérdés, hogy egyesek 1-2 alis kiegészítőért miért akarnak több árat elkérni, mint egy gyári motorért.Fogyasztás: Tracer 7 van nálunk, az városban 4.5l körül eszik, túra alatt olyan 4l-ert.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Nem, kart nem okoznak, csak kenyelmetlensegekkel jarnak.
Keresnek a hepcohoz abe papirt, a weboldalukon. bar ha meg akarnak buktatni, akkor abe szammal is meg fogjak, ilyen esetben sajnos le kell szerelni. De en megprobalnam elso korben azzal. Azt mondanam, igy jott ki a gyarbol.
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Az utangyartott fek es kuplungkar eleve az esetek tobbsegeben nem mukodik jol. Nem nyomja a kuplungkapcsolot vagy feklampakapcsolot, esetleg az alakja miatt kenyelmetlenebb, pl cnc mart reszek sarkosak, es nem lekerekitettek, mint a gyari karok, emelle az erokar is kulonbozhet a gyaritol. En ezek miatt nem szeretem az utangyartott karokat, es ha motort veszek, ezek az elsok kozott kerulnek piacra, tehat rogton atmegy nalam egy detune-non a motor.
Az akra az mt07 en slip on, e- jellel, euro5. Nem kell semmit allitani, es mivel e jeles, ezert legalis.
Amire ugyelned kell, hogy ne vmi aliexpresszes hamisitvany legyen, transzferfolia kamukarbon, es ehhez hasonlok. -
Csandi
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Triumph 3 henger, a többi amit írtál 2. Nem lesz ugyanolyan élmény.
Fogyasztás, hát én 6.6 al járok

Módosítások: kipufogó ha euro compliant akkor teljesen oké, de gondolom nem az. Magyarországon kb. elfelejtheted, hogy bármi módosítás forgalmiba kerüljön. A többi viszont mindegy, fékkar, tükör stb. abból használhatsz nem gyárit.
Új kipu felrakásakor akkor kell hozzáírni a motort ha katalizátort is kiveszi. De ez ugye máris illegális.Ha euro compliant akkor eleve nem kellhet semmit csinálni csak plug and playben működik. Persze kérdés, hogy slip-on ról vagy teljes rendszerről beszélsz. Teljes rendszer szerintem egy sincs ami legal. Illetve akkor ugye légszűrőt is szoktak cserélni, sportlégszűrőre.
-
Csandi
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Nekem is tetszenek a Triumphok, majdnem 765 RS-t vettem de nem akartam nakedet. Ez el is árulja, hogy mennyire tetszett, mivel még így is majdnem az lett

Tavaly voltam tesztelni, de nem ilyen fix tesznap keretében hanem 1 napra megkaptunk 2-2 motort haverommal a szalonból és akkor nap felénél váltotottunk a másik kiszemeltünkre a szalonnál.
Én akkor egy SV 650 S-ről ültem át tesztelni őket, a Daytona 660 is nagyon tetszett, sokkal jobb mint egy CBR650R. Az erő, az a 90 vhány lóerő pedig nem érződött soknak, az volt az a "pont jó" érzés, amit az SV-ből hiányoltam. Főleg a 3 hengerrel, mivel a CBR650R 4 henger, oda keveslettem, elég uncsi motor volt már teszten is. A 600RR-em 120-a 4 hengerben oké persze

Fékek elsőre egy gyengébb/régebbi motor után tényleg meglepően harapnak de azt hamar megszokod, aztán kipróbálasz egy Brembos motort és utána azt érzed kevésnek
Első-hátsó teló pedig szerintem súly és felhasználás függő, nyilván be kell állítani, de gyári beállításon annak ellenére, hogy sokkal keményebb mint az SV volt, a 600RR-hez képest elég puhák és versenpályán pl. a 600RR-t is kellett keményíteni mert volt ahol teljesen leült gyárival. Persze ennek a másik oldala, hogy utcán minden kis útegyenletlenség szétveri a segged

A Daytona 660 meg a 765 RS ülése is nagyon kényelmes szerintem fél-fél napi majdnem egész tankokat elhasználó motorozás után, a Trident nem tudom milyen. Az SV ilyen so-so, a 600R pedig nyilván mintha egy vágódeszkán ülnél.
Gyorsváltó nekem pedig megváltás volt az SV után, sokkal jobban lehet szúrni neki tempózás közbe ha nem kell kuplungozni csak rugdosod felfele. Lefele meg az auto-revmatch is egy álom szerintem, annyira jó az egész érzés + hang. Triumph gyorsváltója amúgy a legfinomabb az ilyen olcsóbb kategóriában.
-
Rison77
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
Akkor nekem még van 1 évem..
Tavaly levezettem úgy 5000km-t, de idén már 2x eldobtam... Egyiknél beláthatatlan balos kanyarba átjött a sávomba egy autó, rá vészkikerülnöm kellett a korlátba... fele rotty, még a szerencse, hogy naked, de régi, nem volt olcsó.. aztán most 3000 km-rel később, egyenrangú útkereszteződés először jobbról checkoltam mire visszafordítottam a fejem már előttem volt balról egy kocsi, vészfékeztem, de egyrészt feleslegesen mert a kocsi olyan gyorsan ment, hogy esélyem se volt belecsapódni, másrészt meg hátsó féket túl erősen nyomtam kicsúszott alólam..
Tavaly is voltam safety 2 napos oktatáson, idén is voltam egy 2 naposon illetve 1 napos hondáson, persze ott lehet gyakorolni többször, de éles szituban 1 esélyed van.De a 2. után már tanultam.. most már kap egy hikomat bukókeretet, mert a bukógomba nem sokat ér.. az elsőnél semmit.. oké most valamennyit felfogott de nyilván tört a lábtartóval együtt, és alig drágább mint a bukógomba, drága a fényezés is...

-
VFR800
csendes újonc
válasz
mattheus
üzenetére
Ha tetszik a Hornet, de tartasz az erejétől, akkor javaslom nézz rá a Honda CBF600N típusra. 2007-től már injektoros is van belőle. Az csak 78 LE (injektoros néhány lóval több), de hamarabb adja le a nyomatékát mint a Hornet, így két személlyel sem prüszköl, és kevésbé pörgős. A magasságod sem lesz para, mert állítható az ülésmagassága, és méretre is normális motor, miközben kb 200 kg. Lehet belőle nagyon szépeket kifogni, mert a hajtósabb igényű többség a Hornetet vette anno is helyette. Persze az előttem szólók is sok jó típust ajánlottak, nem állítom, hogy ez a tuti neked, csak szerintem az elvárásaidhoz passzolhat.
-
Rush77
aktív tag
válasz
mattheus
üzenetére
Én most kezdtem nagy motorral (CBF500).
Nekem mindig mondja a családom, hogy meg látjuk majd meddig tart a dolog.
Minden percét imádom.
Bár most az elmúlt pár napban azért kényszerből lenyomtam kb 600 km autópályát ami nyílván nem annyira poén egy csupaszon.
De amikor csak barátokkal "gurulunk és kanyargunk" országúton az tök jó. -
bacus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
"Nem tudom, hogy hová fog kifutni a motoros karrierem. "
Mi se tudjuk
"ésszerű határok között váltanék"
Mindenki így kezdi, de óva intelek attól, hogy az ész szerű határokat CSAK a pénzügy határozza meg. Azt tuti megbánod."magasságommal"
Nem vagy extrém magas, 189 cm max tankvezetőnek magas, motorosnak nem."vihetem pár kisebb túrára"
Ez majd kialakul, egyedül ülni a motoron sokkal jobb. Én szívesen viszem feleségem 1 napos kirándulásra, de egyelőre nem tudom elképzelni, hogy 1 hétig menjünk. Sztem a 2. nap már szenvedősebb lenne, a 3.-tól, meg kín. -
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Én 1,5 éve ültem át 50-esről 300-as robogóra. Országúton is teljesen jó, azon kevés alkalommal, amikor vidékre mentem vele, többször előztem vele, mint engem előztek és nem éreztem, hogy tolnak le az útról. Városban (Budapest) munkába járáshoz pedig egyszerűen zseniális.
Alapvetően közlekedésre használom, ritka, hogy csak azért megyek vele, hogy mehessek vele, de nagyon élvezem. Teljesen más, mint az autó, szabadabb, direktebbek az ingerek, haladósabb. Az utazási időt most már nem látom meddőnek. Sosem hobbiként tekintettem rá, hanem eszközre és eszközként viszont nagyon hasznosnak találom.
-
A Zéé
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Próbálj meg ne ennyire racionálisan közelíteni hozzá, ha már móka motort keresel. Ha nagyon nincs elképzelésed, akkor nézegesd a képeket, hátha valamelyik formájában beleszeretsz. Nézegesd a részleteket! Lehet, hogy csak nekem mániám ez, de egy rusnya lengőkar vagy egy szerintem béna műszerfal el tudja venni a kedvem az adott típustól.
Hallgasd a motorokat amik a mindennapokban elmennek melletted, próbálj utánajáni, hogy sor4 (3;2), a V2, vagy az egyhengeres hangja, karaktere mozdít meg benned valamit amikor meghallod, aztán nézegess abba az irányba. Ha nagyon szar rajta ülni, akkor keress mást.
Aztán ha veszel valamit és mégse tetszik, akkor eladod, és veszel másikat... -
Pfiucska
aktív tag
válasz
mattheus
üzenetére
Nekem es tboynak cbr500r van, asszem ugyanezzel az ulesmagassaggal. Szerintem kicsi lesz neked. En 176-177cm vagyok, kb en vagyok ra a tokeletes meret, tboy magasabb ~5cm-vel, neki meg belefer, de mar jobban ficankol rajta, mint en. Neked sztem fel ora utan off lesz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Menj be szalonokba és udvaroltass magadnak kicsit. El fogják mondani, mi a tesztvezetés módja.
Új modelleknél szokott lenni ordszágos körút. Pár gépet körbevisznek az ország több kereskedésében is, ahol ki lehet próbálni, amilyan roadshow jelleggel.Illetve bérelhetsz is motort, az adott típust elviszed egy napra, egy hétvégére és mész vele 2-400 km-t.
Nekem a listáról a Versys ismerős egy üléspróbáról. 196 cm magas vagyok, magasságilag nem éreztem kicsinek, legalábbis a tank keskenysége sokkal előbb feltűnt, nekem emiatt biztosan nem lett volna kényelmes.
-
Csandi
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Trident 660 simánegy kezdő A-s motor, neked van is motoros tapasztalatod, ilyen szempontból semmi akadálya, hogy olyanod legyen. A méret más kérdés valóban, a Trident nem valami nagy.
Szerintem amíg 100 lóerő alatt vagy addig oké.
500-as Hornet szerintem fölösleges lépcső, akkor már ott a 750-es. Japánban még GSX-8S, vagy valamelyik régebbi 4 hengeres Kawa Z-t mondanám, ami nem a 900. Esetleg MT-07. (már ha naked-et szeretnél, de a Hornet és Trident alapján gondolom igen)
Vagy még ott a Tuono 660 ha nem japán is jó.
-
bigrob
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Én holnap megyek az első dupla órámra, utána csütörtökön.
Iskola ügyvezetője mondta, hogy a műszaki "tételek"-re is majd rá kell készülni mert ketten előző pénteken azon buktak.
Sok sikert és várjuk a fejleményeket!
#153586 dellfanboy
Semmi infót sem találtam róla a neten, ezért érdeklődtem hogy szokott-e lenni. Ha igen körülbelül mennyi kedvezményt adnak ilyenkor? -
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Első kreszvizsgára és az órákra is kocsival mentem, a kis 50-es robogót még a hétköznapokon is kevesebbet vettem elő.
Második alkalommal és a pótórákra, meg úgy mindenhova a saját robogómmal mentem. Leszartam, ha ennyi rutinnal a hátam mögött mindegy, milyen autóba ülök, akkor ugyanígy mindegy, milyen motorra ülök. -
Geresics
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Sajnálom, hogy nem sikerült elsőre a rutin, de fel a fejjel, ha ezen túl leszel, onnan már az élvezetes része jön!
Azt had kérdezzem meg, hogy az itt kapott sok-sok tanácsból miket sikerült megfogadnod, és hogyan csináltad?Tök jó, hogy veszel a következő vizsga előtt még órákat, így lesz alkalmad több dolgot is kipróbálnod (pl. 1. vagy 2. sebesség)!
A többiek tök jó tanácsait én ismét más megközelítéssel egészíteném ki!
1.) Az egyik gyakorlás alkalmával kéretőzz fel úgy a pályára, hogy megcsinálod a sajátodda, és utána azonnal a suli motorjával! Így tapasztalod meg a legjobban a különbséget, és ha tudatosan figyelsz erre, akkor ezzel ezt a parád le tudod győzni!
2.) Sajnos kevés oktató álltal ismert/használt para-gyakorlat: az egyik alkalomra hívj el valakit, akinek a véleményétől k*rvára parázol! Jöjjön el, és nézze végig egy órád! Hidd el, lesz az akkora stressz, mint egy vizsga! Mindegy, hogy az anyukád / apukád / haverod / csajod, a lényeg az, hogy Neked nagyon számítson az Ő véleménye! Rohadtul fogsz parázni, de itt nem jár bukás a hibáért, és ez segít stresszhelyzetben helyesen cselekedni!Fuss végig újra a korábban írtakon is, és légy tigris! Menni fog!
-
norbert1998
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Jogos lehet a dolog. Anno nálunk ER6-N volt és Hornet 600. Az órákat mindkét típusból a saját motorommal, egy DL650-essel csináltam. Vizsgázni nem engedtek vele, mert 49 kW, és csak 50+-os járművel lehet, így vizsga előtt át kellett üljek valamelyik ottani motorra, a rutint az ER6-N-nel csináltam, mert két henger, nyomaték, míg a városi vizsgát a Hornettel. Ezek annyiraa nem volt testidegenek, de pl. amit haver vett és én oztam haza, CBR600F4i, az nagyon nem kényelmes és azzal rendesen szenvedtem volna a vizsgán.
Ez a hiszti rész nekem is megvolt a kétkerekűekkel, de nem most, hanem 17 évesen, amikor a friss B jogsival egy robogóval eltanyáltam az esőben. Azt mondtam, soha többbet nem ülök motorra, ez egy szar - pár hét múlva azért visszaültem, de csak azért, hogy teljesen szétázzak az esben, így végleg elvetettem. Aztán végül mégis ott tartok, hogy 2020 óta többhengeres motorokkal jáok, igaz, az első V2-es 125-ös volt, de azé' na, nagynak tűnt szemre
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
mattheus
üzenetére
Én most értetlenkedni fogok, de nálunk kötelezően 2-esben kellett csinálni a szlalomot, az eltoltat 1-ben és a hármas pályán meg 3-ik kellett felváltani. Azt hittem ez ilyen kötelező mindenhol
Én SV650-en tanultam, ott is annyira fel volt húzva az alapjárat, hogy 1-ben kiengedett kuplunggal simán csak végig gurultam volna a szlalomon meg a hátsó visszafordítón, de beszólt az oktató hogy nem ez a feladat, 2, stabil gáz és hátsó fékkel lassítás amennyire kell, majd a visszafordítónál lehet 1-be visszaváltani. Számomra ez érthetetlen, hogy miért nem minden helyen egységes. (Főleg, hogy A1-en ezért buktam meg, mert 2-ből 1-be nem váltott a fos motorom, 1-ben simán végig gurultam volna minden feladaton)
Amúgy, nekem a hátsó visszafordítónál az vált be, hogy a kormányt eltolom a visszafordító belseje felé, én meg kiülök az ellentétes oldalra, így tök stabil voltam, a motort mélyen be tudtam dönteni.
Amúgy meg ha nagy a gáz, tudok olyan helyet ajánlani, ahol mindegy mit csinálsz, csak perkálj
Párom jogsijából véletlen eltünt az A kat és A1-re változott, és már az iskola is megszűnt ahol csinálta, így egyszerűbb volt neki újra vizsgázni, mint lemenni a világ másik végére ügyet intézni. Minden szarra van jogsija, így nyilván vígan vezetett mindenféle motort, nyilván semmi gondja nem volt se a rutinnal se a forgalmival. Vele közölték, hogy csak akkor mehet át, ha perkál. Az egyik srác ezen felcseszte magát, hisz tud vezetni, nem perkált, találtak indokot hogy megbukjon. Párom inkább rááldozott még vizsgánként 20-20 rugót, de kevesebb mint 1 hónap alatt meglett a különbözeti vizsgája. Ment ott át olyan motoros is, aki vizsgán lement a pályáról, de olyan is átment valahogy, aki előző órán még 20-al belerongyolt a gumifalba. -
macilaci78
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Én is egyes alapjáraton csináltam a pályákat, a Fazer alapjárata meg volt emelve kicsit, nem fulladt. A végefelé szólt az oktató, hogy az 1-es pálya szlalom mehet kettesben is. Ment, a végén a forduló előtt vissza egyesbe és alapjáraton a forduló.
Nem volt rutinom, el nem tudtam képzelni a stabil gáz+ hátsó fék megvalósítását a gyakorlatban. Az oktató egy PCX-szel mutatta meg a gyakorlatokat, csak a 3-as pálya visszafordulásnál láttam a féklámpát felvillanni. Safety tréning ilyen tekintetben sokat adott.
Nem ciki egyesben végigdöcögni a vizsgán, ha az amúgy magabiztosan megy. A forgalomban sokkal könnyebb a motort terelgetni, mint a rutinpályán.
-
kelly416
veterán
válasz
mattheus
üzenetére
Nem akarok párhuzamot vonni a Te tanulo motorod és a SprintRS között, de 1-ben nagyon "ideges" a gázreakció, 2-től felfelé sokkal finomabb. Lehet, Neked is ki kellene próbálni ezt abban a pár órában amit még gyakorolsz és a végén Te is inkább 2-ben csinálnád egy kis hátsó fék rásegítéssel és max kuplung játék még mellé.
És szerintem vizsgafeladatokat ne gyakorolj a sajátoddal.
-
bacus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
De az miért segítség, ha azt mondom, hogy én hármasban csinálnám?
(amúgy nem, sztem egyesben és nekem még az én motorommal a kuplungba is bele kellene nyúlnom, mert az alapjáraton bekapcsol a hűtő ventillátor, le tud fulladni a motorom.)Anno nem ez volt a pálya, de az előző pályákon az 1- körben 1, a 2. körben kettes, a 3. körben hármasig fel kellett váltani.
-
bmxbandita
tag
válasz
mattheus
üzenetére
Kitartás, ne add fel!
Én is pont így jártam, tök jól ment nekem is az órákon, majd a rutinvizsgán én konkrétan eltaknyoltam, eldőltem a motorral mint egy zsák krumpli
Ne kérdezd hogy, mai napig nem tudok rá magyarázatot adni. Jött is az oktatóm, két kérdése volt, az első: "minden okés?", a második: "ez meg mi a f volt?
" mondom nem tudom, de gondolom egy bukó rutinvizsga
Egyszerűen a fél napos várakozás (8ra kellett odamenni, és fél3kor volt a vizsgám) úgy kikészített, hogy teljesen ráparáztattam magam az egészre.Mondta is az oktatóm, hogy most nem fog még több órára járatni, mert flottul megy amúgy minden, beírt új időpontra, és ott meg csont nélkül átmentem (majd utána a forgalmin is)
Szal kitartás, mindenkinek lehet rossz napja
-
Rush77
aktív tag
válasz
mattheus
üzenetére
Nyugi menni fog az.
Nekem a második rutin buktám az miatt volt mert izgultam és túl toltam a tökéletességre való törekvést és a lassú menetet gondoltam 1-el végig csinálom
A 3/4-ig jól is ment. aztán lefulladtam és mindkét lábamat leraktam. bukta.
Jött az oktató és mondta, hogy nagyon dühös rám mert látott már gyakorolni is a pályán és látja, hogy tök jól ülök a motoron és tök jól csinálom.
Ezért b.szta a csőrét, hogy minek tolom így túl amikor a harmadával is sikerült volna, míg vannak akiknek még biciklit sem engedne vezetni és mégis átmennek.
Most már lazán fogok nekimenni a vizsgának. nem kell idegeskedni.
A vizsgán is úgy állj hozzá mint amikor gyakorolsz és nem lesz gond. -
bacus
őstag
válasz
mattheus
üzenetére
Szerintem is hagyd, jó az az A1, lehet még az is sok. Kerékpár? arra nem kell semmi és mehetsz át a piroson is.
De most komolyan, mi van? Majd legközelebb sikerül, mindenkinek van rossz napja.
A vizsgák ilyenek, adott pillanatban kell teljesíteni jól, utána már lehet hibázni
-
norbert1998
nagyúr
válasz
mattheus
üzenetére
Hé, csak hagyj egy kis időt magadnak lenyugodni.
Anno a B vizsga nekem is így ment le: Tökéletes vezetéseim voltak előtte, autókezelés hibátlan, forgalom is szinte patika - első vizsgán 10 perc után nézett rám a vizsgabiztos hogy ez mi a szar volt ez a szétesett harcimutatvány, takarodjunk vissza azonnal és az oktató vezessen. Egy héttel később a második vizsga hibátlanul lement. Ennyi, csak izgultam. Nem kicsit, rohadtul.
Mondjuk az A rutinon meg lefulladtam, mert elfelejtettem behúzni a kuplungot fékezéskor - de megállás ELŐTT már újra is indítottam a motort, így csak hibapont. Ekkor már volt 2 év A1 tapasztalatom, utasos túrákkal, stb. Ez mind csak a fejedben van, ahogy nekem is votlak.
A2-nél ugyanazok a feladatok vannak, mint A-nál, így csak pénzkidobás lenne.
-
Geresics
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
Ha ennyire be vagy feszülve, akkor van még egy jó gyakorlat, ami nem tudom miért, de tényleg működik! Állj a motor mellé, ami oldalsztenderen van. Állítsd fel teljesen, keresd meg az egyensúlyi pontot úgy, hogy már 2 ujjal is meg tudd tartani! Ebben az egyensúlyi pontban tartsd, miközben apró átfogásokkal szépen körbejárod a motort teljesen!
Ha attól félsz, hogy eldől, akkor kérj meg valakit, hogy álljon a motor mögé, és a hátsó résznél készüljön oda, hogy elkapja, ha dőlne, de amúgy ne érjen hozzá!
Ha nehéz a gyakorlat, akkor ismételd meg újra!Na, közben rákerestem, és találtam egy videót is róla (nem sajátot)!
-
Geresics
addikt
válasz
mattheus
üzenetére
A többiek minden fontosat leírtak arról, hogy hogyan kell megcsinálni jól a feladatot. Mivel írtad, hogy a többi motoron megy, és az oktatód szerint is Te feszülsz be, engedd meg, hogy a többieket egy személyes tanáccsal egészítsem ki: a technika mellett magadra is figyelj egy picit!
Először is, végy egy nagy levegőt, és fújd is ki! Akikkel foglalkoztam eddig, mindig volt gond a légzéssel amikor befeszültek, vagy épp elfáradtak! Ne felejts el normálisan lélegezni, és ne szorítsd be a levegőt, mint versmondásnál!
Másodszor a tekintet! Ez ugyan olyan fontos! Előre vezesd végig a szemed azon a nyomvonalon, amin menni szeretnél, és utána emeld fel a tekinteted! A vonalvezetést a tested önkéntelenül is le fogja követni, a magasra (horizont vonalába) szegezett tekintet pedig azért fontos, mert úgy kerül a füledben lévő kis egyensúlyért felelős csont (vagy mi) vízszintbe! Amint a fejed leszeged, az egyensúlyod is durván romlik!
Harmadszor a könyököd legyen laza, de ne lógasd! Ha magasabban tartod egy picit mint eddig, akkor biztosan pontosabban fog menni a szlalom!Üdv,
Geresics
Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Új autó elsősegély doboz 2030 augusztusig jó
- Eladó egy teljesen új Dahua kamera rendszer szett 9 kamera és rögzítő egység
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- iKEA Trotten állítható magasságú asztal 120x70
- Philips Lattego EP2221 I Szervizelve I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
- Retro nagy ATX toronyház 2001-ből
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 13" M2 / 256GB / 8GB midnight (éjkék) / 96% akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.. de ha valami nagyobb kereskedés szerintem semmi utald és ők mindent elintéznek...
Az ilyeneket nehéz megtalálni, és egyre nehezebb.
), de olajat kellett már rátöltsek. Holnap teszel le a szerelőnél.

, használt motorból is alkudtam már 40%-ot. Utóbbi decemberben volt és most is segíthet, hogy itt a szezon vége.