Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62101) Tim82 válasza Frawly (#62099) üzenetére


Tim82
nagyúr

egy 65 nm-en készült, dupla magos vagy HT képest 775 foglalatos, emelt FSB-s, megnövelt cache-es Pentium 4/D akkor is egész más kategória, mint egy 180-90nm-en készült régebbi Pentium, azzal semmiben nem hasonlítható össze, annyival erősebb azonos órajel mellett is, és annyival kevésbé melegszik.

Sajnos, tapasztalatból mondom, hogy egy Pentium D vagy HT-s kései Pentium 4 sem ér sokat manapság, a használati értéket értve, magas órajel, 65 nm stb. ide vagy oda. Windows alatt pár lapos böngészésre is majdhogynem alkalmatlan és akkor még semmi terhelő nincsen megnyitva; lehet, hogy valamilyen kis erőforrás-igényű ablakkezelővel feltett Linuxszal ez jobb lenne, de azzal nem volt alkalmam kipróbálni. Bármi, ami ténylegesen Core architektúrára épül Intel oldalról, vagy bármilyen kétmagos Athlon 64 (még a Socket 939-es első eresztés is) köröket ver rá sebességben, takarékosságban.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#62102) Frawly válasza Tim82 (#62101) üzenetére


Frawly
veterán

Kis erőforrásigényű, sovány Linux bármilyen gépen elmegy. Legfeljebb ha olyan gyenge a proci és a GPU nem tud a hardveres dekódolással besegíteni, akkor natív lejátszóban kell a videós oldalakat használni, valami plugines módszerrel. A többi oldalon meg NoScripttel blokkolni mindent, és egyenként fehérlistára tenni azokon az oldalakon a tényleg valóban szükséges JS-eket, amit rendszeresen használ az ember fia. Ilyen trükkökkel sok erőforrás megspórolható, de ez meg erősen power user kategória szintje, nem Linux kezdő topikos. Meg ilyen gépeken nyilván nem úgy kell böngészni, hogy 50+ fül van megnyitva.

Tapasztalatom szerint az ilyen régi gépekben nem a proci az igazán szűk keresztmetszet, még a HDD sem annyira, ha be lehet tolni akár csak SATA2-n egy olcsó SSD-t. Hanem a RAM szokott kevés lenni, amit általában bővíteni sem lehet. 1-2 GB ma már semminek nem elég. Ha viszont van legalább 4-8 GB RAM, az nagyon sokat dob a használhatóságon.

Múltkor a JuhTyúkon is belefutottam egy hatásvadász videóba, valami olyasmi volt a címe, hogy használható-e még a Pentium 4 manapság. Ott persze csaltak, mert ilyen P4 531 vagy 631 vagy már nem is tudom milyen proci mellé be volt tolva 8 GB DDR2, meg SSD, meg 3850-szintű PCIe AMD kártya. A Win10 valóban használhatóan futott rajta, még a böngészés is elég tűrhető volt, YT sem okozott gondot a GPU-s rásegítés miatt. De írták is kommentelők, hogy egy ilyen gépen felesleges ilyen procival szenvedni, mert olyan lap volt, amiben normálisabb C2D is ment, ami meg fillérekért kapható. Persze ezt a videó feltöltője is tudta, szerintem még C2D procija is lett volna bele, de ilyen clickbait projekt keretében kitolta a videót, hadd csodálkozzanak a népek a szenzáción.

Gyorsan nyomtam is rá egy -1-et, mert utálom az ilyen szenzációhajhász videókat. Nekem a szememben ezek az utolsó P4-ek már nem is P4-ek, ott elkezdve, már csak olyan távolról van hozzájuk közük, mint a Trabantnak a Ferrárihoz, mert mindkettő személygépkocsi. Írtam is neki, hogy próbálja meg ezt egy s478-as konfiggal, ami jó esetben max. 2 GB RAM-ot kezel azt csókolom, abba aztán bármilyen erős AGP-s kártyát belemókolhat, az egész nettó használhatatlan marad. De ugyanilyen baromság szokott lenni, mikor írja a videó, hogy Install Win95 on i7, erre megnyitom, és a szivar virtuális gépre telepítette, nem a host-ra, de nem értette, hogy miért hőbörögnek a kommentelők, meg mi a különbség aközöt, hogy i7-re vagy virtuális gépre telepíti. Szerinte egyre ment.

[ Szerkesztve ]

(#62103) Shyciii válasza Rimuru (#62069) üzenetére


Shyciii
veterán

De úgy néz ki, hogy desktop rendszereknél is amiket letöltök iso-t és felrakok, alapból azok is 4.14 LTS-t használnak, mintha a disztrik gyártója is azt preferálná :)

(#62104) Shyciii


Shyciii
veterán

Közben áttértem Manjaro Gnome-ra. Kicsit már bánom mert két gond felmerült, úgyhogy mindjárt guglizok is, hátha van rá megoldás, de gondoltam itt is felteszem a kérdést:

- tipikus Linux betegség, hogy a rendszer nem jegyzi meg az ablakok helyét, méretét, max annyit hogy ha teljes képernyőre van húzva. KDE alatt legalább annyi megoldás volt, hogy ablakonként lehetett menteni kézzel. Kicsit strapás, de 8-9 programnál nem vészes. No Gnome alatt ilyen nincs. Mindig ugyanott, mindig apróban nyitja meg az ablakokat, legalábbis FullHD-s notin elég kicsinek minősük az ablak.

- A másik gond viszont egyedi. Manjaro Gnome alapból fekete témát használ. Számomra használhatatlan, mert nem lehet normálisan látni. Semmi baj, a teszt notin is átállítottam az egyik fehér témára, amit tartalmaz. Igen ám, de most hogy minden progit felraktam, kiderült, hogy nem minden program veszi át a témát. Méghozzá ismertebb programok sem. Ilyen pl a VLC, qBittorent, Flacon...Természetesen ilyen gond nem volt KDE alatt. Ott minden témához igazodtak a programok.

Úgyhogy ha erre senki nem tud megoldást, és a guglizáskor sem találok, akkor igen rövid életű lesz ez a Gnome...:)

(#62105) Rimuru válasza Shyciii (#62104) üzenetére


Rimuru
veterán

tipikus Linux betegség - millio es egy ablakkezelo(!, nem DE) letezik, olyat kell hasznalni amit tudja, de ugy latom gnome extension is van ra.

A masik gond: te a GTK temat allitottad at, az emlitett alkalmazasok pedig Qt-t hasznalnak. KDE-nel pont forditva johet elo gond.

mintha a disztrik gyártója - ez nem egyes szam, mert eleg sok van. Amugy jelenleg a 4.14 a legfrissebb LTS igy annyira nem meglepo megfigyeles.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#62106) Shyciii válasza Rimuru (#62105) üzenetére


Shyciii
veterán

És melyik tudja? Mert ugye a KDE sem kifejezetten tudja, ha úgy nézem. Cinnamont próbáltam még ma más okból kifolyólag, és ott sem lehetett.
Most épp nézem a Shell extension-öket Gnome-ra, de még nem találtam meg, hogy van-e olyan, ami megjegyzi az ablakokat. Milyen néven találtad?

Uhh tényleg. GTK vs Qt. Basszus...Akkor esélytelen egy GTK-t használó rendszeren Qt-s programok témáját állítani? Mert ahogy nézem VLC-nek van saját téma kezelője, így ott a sajátját átállítottam, de többinél nincs.
Amúgy KDE-nek nem okozott gondot, hogy a GTK-s Double Commander igazodjon hozzá. Ezért is nem tűnt fel, hogy ez gond lesz Gnome-ra váltáskor.

[ Szerkesztve ]

(#62107) Shyciii


Shyciii
veterán

Qt5 configuration tool-al lehet schemát módosítani, és így már szintén világos színekkel operál, csak sajnos a témák eléggé régiek, így GTK2-es van, ami így bár világos, de nem teljesen lesz azonos. De legalább fontokat, ikonokat ugyanarra a témára lehet állítani, mint a GTK-sakat.

[ Szerkesztve ]

(#62108) kmisi99


kmisi99
addikt

Újra raktam a rendszert, csak vergődik ezen a superblockon. Totál szűz rendszer fstab-ba beraktam megfelelő UUID vel amit kell, úgy ahogy kell, majd mkdir majd mount. Linuxról lévén szó tuti van még 20 fajta mountolási lehetőség, esetleg valami más megoldás, hogy az SDA1 es partícióm felmountoljam?

A HDD hibátlan smart adatok is hibátlanok. A superblock kijavítási kísérlet ölte le valószínű az előző rendszert, most nem akarom hasra vágni rögtön. A merevlemezen nincs pótolhatatlan adat de azért nincs sok kedvem újra húzni 1,5TB adat van rajta. :D Ami furcsaság van, hogy bárhogy próbáltam formázni, mikor a 3,5TB ot létrehoztam totál szűzen 0 ra formázva rögtön 50GB foglaltat jelzett a gparted. Ez fura volt számomra.

[ Szerkesztve ]

(#62109) kmisi99 válasza kmisi99 (#62108) üzenetére


kmisi99
addikt

Ez az e2fsck lehet segítene, de azért sír hogy töltsek le egy újabb verziót, a neten nem találtam működő leírást van esetleg ötlet hogyan frissítsem?

(#62110) Frawly válasza Rimuru (#62105) üzenetére


Frawly
veterán

Nálam a kizárólag Waylanden futtatott 3.28.3-as Gnome Shell Arch Linuxon megjegyzi az ablakok méretét. Nem kellett hozzá semmit állítanom, vagy addont telepítenem. Alapból így jött. Ez valami Manjaro-s beállítási gikszer lesz. Gyurmafigura is ezt pont ezt az arch-os verziót használja, szerintem ezt ő is meg tudja erősíteni.

A másik probléma viszont biztosan az, amit írsz, hiába állítja át valaki a Gtk3-témát, Gtk2/Qt-t használó alkalmazásoknál külön kell állítani.

(#62108) kmisi99: azt az 1,5 tera adatot sürgősen mentsd le. A superblockhiba egymagában nem játék, ne adatvesztés legyen a vége. Adatmentés után egyszerű lesz a dolgod, formázd az egészet újra, meg húzd rá újra a rendszert, adatokat meg visszamásolod rá. Ha az fsck nem tudta megjavítani a fájlrendszert, akkor más választásod nem lesz.

[ Szerkesztve ]

(#62111) sh4d0w válasza kmisi99 (#62108) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Az inode-ok is foglalnak helyet és általában pár százalék spare terület is van.

https://www.coreinfinity.tech

(#62112) kmisi99 válasza Frawly (#62110) üzenetére


kmisi99
addikt

:((( Na jó akkor újra format az egész remélem az megoldja :o . Nincs rajta semmi ami nincs lementve, biztonsági mentés mániám van.

Az fsck lehet meg tudná javítani de túl régi verzióm van, és nem tudom hogy kell frissíteni...

[ Szerkesztve ]

(#62113) herdsman12 válasza kmisi99 (#62109) üzenetére


herdsman12
őstag

Itt írtam e2fsck új verzióról.
(Telepítés forrásból rész)
e2fsprogs

[ Szerkesztve ]

(#62114) Frawly válasza kmisi99 (#62112) üzenetére


Frawly
veterán

A format (mkfs.ext4) biztosan megoldja, az újraépíti a node táblákat is. Azzal teljesen tiszta lappal kezdesz.

De lehet az van, amit a kolléga írt felettem, hogy túl sok fájlt tárolsz már a partíción és betelt az inode. Ugyanis nem csak a fájlok mérete jelenthet határt. Van, amikor még úgy látszik, hogy az adott fájlrendszeren, partíción lenne még sok giga hely, de az inode-ok beteltek. Ritkán, de megtörténhet ilyen. A df -i kiadásával tudod ellenőrizni, hogy van-e még szabad inode.

Esetleg az is igaz lehet, amit kolléga ír szintén, hogy betelt a fájlrendszer, a tartalékhoz meg nem akar a rendszer nyúlni.

Az morbid, amit írsz, hogy az fsck verziója nem stimmel. Eleve normális disztróban alapból be kéne legyen építve az fsck megfelelő verziója. Vagy ha nem normális disztórban nem lenne benne alapból, akkor a csomagkezelővel a disztró hivatalos tárolójából telepíted, ekkor sem kéne verzióval problémának lennie.

[ Szerkesztve ]

(#62115) Lathronos


Lathronos
őstag

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani olyan USB Wi-Fi adaptert, ami rögtön mindenféle varázslat nélkül működik linuxon? Segítségeteket előre is köszönöm.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#62116) Shyciii válasza Frawly (#62110) üzenetére


Shyciii
veterán

Akkor nincs mese. Több időm lesz, akkor pure Arch-ra áttérek. Eddig is kacérkodtam vele, csak a gyerek mellett ritkán van 1-2 óra szabadidőm.
Egyébként hogyan tudom leellenőrizni, hogy a Gnome most a Wayland-et használja?

[ Szerkesztve ]

(#62117) sh4d0w válasza Lathronos (#62115) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

https://www.wirelesshack.org/top-linux-compatible-usb-wireless-adapters.html

https://www.coreinfinity.tech

(#62118) Lacc válasza core i7 (#62052) üzenetére


Lacc
aktív tag

MX Linux 17. - Sok az előre telepített program, az én régi HP 840 G1-es gépemen gyorsabb volt, mint a Linux Mint, vagy a Manjaro (XFCE kiadása). UEFI-Legacy problémát simán tudtam a live-usb-n lévő boot repair programmal javítani GUI alatt. (Terminál mániásként nem is kellett használnom a termintált).

Sebesség terén rávert a többiekre, de ez annak is köszönhető, hogy dinamikusan tölt be. Nem pedig, hirtelen egyszerre adja be az egész desktopot, hogy használd. Nálam az volt, hogy tudtam a menüből már programot indítani, mi alatt a Conky még nem töltött be 100%-osan.
Nagyon jó a média codec támogatása, amit alapból biztosít, sok repository van, így nagyon sok programot tudsz telepíteni. Nem hiába lett nagyon népszerű.

Puding próbája az evés, érdemes kipróbálni.

Hátránya, az, hogy régi kernelt használ ami nem támogatja sem a Ryzen APU-kat, illetve az Intel-es mikrókod frissíŧéseket sem tartalmazza a spectre és meltdown ellen - ennek is köszönhető, hogy gyors. (Na meg a rengeteg app, ami lehet előny és hátrány is, ez már szubjektív)

[ Szerkesztve ]

(#62119) Lacc válasza Shyciii (#62116) üzenetére


Lacc
aktív tag

Ezzel a paranccsal: echo $XDG_SESSION_TYPE (Nem kell root)

Bár ez csalóka, mert az XWayland pont a kettőnek a kereszteződése és nem tudom, hogy mit add akkor vissza. (Volt akinek Xorg-ot volt akinek Wayland-etet)

[ Szerkesztve ]

(#62120) #78600448


#78600448
törölt tag

Üdv. 16.04-s Ubit mennyire javallott még használni a napokba?

(#62121) CPT.Pirk válasza #78600448 (#62120) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mint disztró, még sokáig támogatott, így fel lehet tenni. Viszont mint Unity-s disztró, már nem javaslom mert dobták a Unity-t.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#62122) #78600448 válasza CPT.Pirk (#62121) üzenetére


#78600448
törölt tag

A dobással nincs gond, csak tanulásra kéne feltenni a Win 8.1 mellé.

(#62123) CPT.Pirk válasza #78600448 (#62122) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mármint sulis feladatokra kell, vagy téged érdekel a Linux?

Amúgy igen, nyugodtan felteheted. Btw legyen lekapcsolva a Windowsban a "gyors rendszerindítás" funkció, amit sajnos kérés nélkül visszakapcsolgat a Windows nagyobb frissítéseknél, a logoutos cikkeimnél megtalálod ha nem tudod hol kell keresni.
Valamint célszerű a secure boot-ot is kikapcsolni a biosban, ha be lenne kapcsolva mert okozhat problémát miközben haszna nem igazán van.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#62124) #78600448 válasza CPT.Pirk (#62123) üzenetére


#78600448
törölt tag

Engem érdekel, korábbiakban foglalkoztam is vele, asztalin volt 18.04-s, de most csak a 16.04-s van a laposon és azt írom pendrivera majd onnan fel a Win 8,1 mellé. A grafikus felület zavar a legkevésbé, most csak az a lényeges, hogy felmenjen egy rendszer.

(#62125) #78600448 válasza #78600448 (#62124) üzenetére


#78600448
törölt tag

Nem tudom mennyire off, de a penya alkalmatlan volt az Ubi telepítésére így kis mobilnet kárán sikerült VM-be telepíteni, legalább az ment.

(#62126) CPT.Pirk válasza #78600448 (#62125) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Pendrive? Mivel írtad ki?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#62127) herdsman12 válasza Frawly (#62114) üzenetére


herdsman12
őstag

Az morbid, amit írsz, hogy az fsck verziója nem stimmel. Eleve normális disztróban alapból be kéne legyen építve az fsck megfelelő verziója. Vagy ha nem normális disztórban nem lenne benne alapból, akkor a csomagkezelővel a disztró hivatalos tárolójából telepíted, ekkor sem kéne verzióval problémának lennie.

Létezik morbid fsck probléma.
(hsz második fele)

[ Szerkesztve ]

(#62128) BoB válasza Shyciii (#62116) üzenetére


BoB
veterán

Megnézed a processzek között mi fut. Ha megtalálod az xorg-ot akkor azt.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#62129) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Meg lehet oldani valahogy, hogy egy bizonyos particiot (Windows rendszer) sosem mauntoljon fel a linux?
Bonuszkent jo lenne, ha nem is jelenne meg a file kezeloben oldalt.
(Mint Mate 19 Tara)

Kossz!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#62130) Frawly válasza Shyciii (#62116) üzenetére


Frawly
veterán

Az inxi -Gxxx kimenetéből látszik, a Display: résznél Waylandet kell írjon X.org helyett. De úgy is meggyőződhetsz róla, hogy amikor lépsz be Gnome-ba, a bejelentkező képernyőn a felhasználó mezője alatt lesz egy kis csavarjeles ikon, arra kattintva lenyitható egy lista, és ott a Gnome Wayland sessiont választod.

De csak azért kár disztrót meg kijelzőszerver-protokollt váltanod, mert megoldható X.org alatt is. Waylandre akkor érdemes áttérni, ha X.org alatt problémázik a KMS kernel GPU driver.

[ Szerkesztve ]

(#62131) growler válasza Bici (#62129) üzenetére


growler
őstag

Szia !
Csak ötlet: gparted megnyit, -> jobb gombbal rákatt. a partícióra, -> Jelzők
kezelése, -> A "hidden" előtti jelölőnégyzet kipipálása.

[ Szerkesztve ]

(#62132) Bici válasza growler (#62131) üzenetére


Bici
félisten

WOW, tokeletesen bejott.

Kossz! :R

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#62133) CPT.Pirk válasza Bici (#62132) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Egyébként magától nem mountol fel partíciót, csak ha az benne van az /etc/fstab fájlban, de oda te teszed be a neked kellő partíciókat.
Amire itt gondoltál, az az igény esetén mountolás, de oda meg kér jelszót.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#62134) Bici válasza CPT.Pirk (#62133) üzenetére


Bici
félisten

Hali!

Igaz, nem mountolta fel, csak betette a file kezelobe a bal oldali savra. Akkor mountolt, ha rakattintottam.
Jeszot nem kert. :N

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#62135) CPT.Pirk válasza Bici (#62134) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Érdekes, illene kérnie jelszót hozzá, mert hát na. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#62136) #78600448 válasza CPT.Pirk (#62133) üzenetére


#78600448
törölt tag

Rufussal, de a penya lesz a ludas mivel másikkal ment már.

(#62137) Bici válasza CPT.Pirk (#62135) üzenetére


Bici
félisten

En nem csodalkozom ubuntu vilagban ezen. Itt nincs is root jelszo, csak a sajatomat kell bedobni a sudo utan.
A GParted is a juzer jelszot keri be, pedig mashol a root-et keri.
Nem foglalkoztam a juzer kezelesel soha linuxon (sem), igy nem vagyok ennek szakertoje, nyilvan par paranccsal megoldhato, hogy olyan legyen, mint kevesbe juzer-frendli disztrokon. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#62138) #78600448 válasza CPT.Pirk (#62135) üzenetére


#78600448
törölt tag

De ha egyszer jobb net közelségbe kerülök, akkor kerülni fogom az Ubuntut.

(#62139) cigam válasza Bici (#62137) üzenetére


cigam
félisten

Van root jelszó is, csak alapból tiltva van maga a root "user". Pl. Debian telepítésekor is "kikapcsolhatod" a root-ot, és az első létrehozott felhasználó bekerül a sudo (wheel?) csoportba.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#62140) Shyciii válasza Lacc (#62119) üzenetére


Shyciii
veterán

Lacc,

Nekem X11-et ad vissza.

BoB

Ez alapján Xorg fut, viszont nem értem, hogy mitől függ, hogy mit futtat. Mert a weboldalon azt írják, hogy a Manjaro Gnome alapból Wayland-ot használ.

Flawly

Ez alapján meg pláne nem Wayland :) Igazából csak azért kérdeztem, mert úgy írták, hogy a Gnome alapból Wayland. Viszont nekem nem lehet a bejelentkező oldalon nekem kiválasztani. Nem tragédia, csak kíváncsi voltam. Holnap sztrájkolok a melóhelyen, és inkább félórás szüneteket tartok, és abban az időben a rági notimon felrakom az Archot, és elkezdem parancssorban konfigolni. Biztos izzadni fogok, de a végén tuti tetszeni fog.

(#62141) Frawly válasza Shyciii (#62140) üzenetére


Frawly
veterán

A Manjarónál nem tudom, ha a weblapjuk így írja, akkor elhiszem, de akkor nálad miért Xorg-on fut? Mondom, könnyen átbökheted, újratelepítés nélkül, ahogy írtam, csak egy ki-bejelejtkezés műve. Fedorában, Ubuntuban elvileg alapértelmezetten Wayland sessionön van.

De lehet nem is attól függ, hogy min fut. Csak azért írtam, hogy nálam Waylanddel megy, hogy hátha ebben rejlik a különbség, nem biztos.

(#62142) Shyciii válasza Frawly (#62141) üzenetére


Shyciii
veterán

Jó kérdés :) Nekem nincs csavarjeles ikon belépéskor. Mindegy. Csak kíváncsi lettem volna, hogy van-e esetleg hatással a sebességre, mert kicsit furának tartom, hogy pl az autohide-olt dock előhozatalakor akadozva jelenik meg egy kaby lake-es procin és intel hd 620+nvidia kombón. Kde, mate, cinnamon, budgie, xfce alatt semmi ilyen nem volt.

[ Szerkesztve ]

(#62143) ubyegon2 válasza Shyciii (#62142) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem nincs csavarjeles ikon belépéskor.

Nem belépéskor, hanem kijelentkezés után, bejelentkezéskor kéne ott lenni az opciónak, többnyire fogaskerék-szerű ikonnal.
Frawly is ezt említi!

[ Szerkesztve ]

(#62144) Shyciii válasza ubyegon2 (#62143) üzenetére


Shyciii
veterán

Bejelentkezét szerettem volna írni, csak késő volt már. Szóval gép bebootol, ott a userem. Kéri a jelszót, és semmi más nincsen ami fogaskerekes vagy hasonló ikon lenne. Semmi interaktív nincs a login képen.

(#62145) -Ben- válasza ubyegon2 (#62143) üzenetére


-Ben-
veterán

Ezt a fogaskereket én is kerestem már, de sajnos nem volt ott...

(#62146) ubyegon2 válasza -Ben- (#62145) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

& Shyciii

Pedig ott van az! Kijelentkezés után a névre kell kattintani és előbújik. :)

csak mobillal tudtam fotózni:

Egyébként Manjaro Gnome-nál csak a Gnome és Klasszikus Gnome között lehet választani, az inxi -F pedig X11-et ír, valahogy a wayland nem található.

Dave kolléga említette, hogy az Ubuntu-s Gnome-hoz képest jól fel van turbózva a Manjaro Gnome, úgy látszik xorg-ra tudták megcsinálni a turbózást. ;)

[ Szerkesztve ]

(#62147) Dave™ válasza ubyegon2 (#62146) üzenetére


Dave™
nagyúr

Turbózás=használhatóra van pluginezve/konfigurálva, meg ízlésesre skinezve. A pluginek egy része nem megy Wayland alatt, ezt tudom, de szerintem önmagában emiatt nem lett volna x only, viszont a Wayland még mindig nem az igazi állítólag, talán ezért. Gondolom lehet utólag telepíteni, ha valaki szeretné.

(#62148) ubyegon2 válasza Dave™ (#62147) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Teljesen jó értelemben idéztelek, nem piszka célból. :) (értettelek a turbózás kifejezéssel kapcsolatban is)

Azt tudom, hogy a kezdetekkor elég sok Gnome-os program se futott Wayland-en, teljesen logikus, ha a Manjaro X-re csinálta meg a Gnome-os kiadását.

[ Szerkesztve ]

(#62149) Dave™ válasza ubyegon2 (#62148) üzenetére


Dave™
nagyúr

Tudom ám, nem is azért írtam, csak hogy konkretizáljuk :)

(#62150) ubyegon2 válasza Dave™ (#62149) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tényleg, valamikor már tisztáztuk is, hogy nem vagyok ám kötekedős, néha persze úgy jön le... :D

Ha már többször szóba került a Manjaro Gnome, kíváncsi lettem és pihenésképpen felraktam a HP 8570p-re, első 5 perce kevésbé bosszantó valóban, mint az Ubunut-s Gnome-nak, le se merem írni miért van baj azzal, amikor az eddigi külön Gnome Ubuntu viszont tetszett. Ez a Manjaro verzió is tetszik.

Meló után kicsit ismerkedem vele, hogy bírják egymást a Tara-val. Sajna egy napja van a HP-n, mert holnap az SSD megy vissza a boltba a 300mb/s helyett 65mb/s írásával. :U

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.