2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a mindennapokban

A bő egy év Ubuntu-használat után a legkevésbé sem hiányzik a Windows, és kiváltképpen a 10-es nem.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Korábban olvashattatok a Windows 10-zel (és a teljes Microsoft platformmal) való szakításomról, azután pedig egy kezdőknek szóló Ubuntu 16.04 írásról, most a saját rendszeremen keresztül kicsit részletesebben mutatom be, hogyan is lehet a mindennapokban kizárólag Linuxon megoldani „mindent”, munkától a hobbin át a szórakozásig. Az idézőjelekre esetemben igazából nem is lenne szükség, de mivel nem vagyunk egyformák, nyilván lesznek olyanok, akiknél részben vagy egészben kikerülhetetlen a Windows. Az írás ennek ellenére mindenkinek szól, mert ugyanaz a rendszer könnyen használható laptopon, dekstopon, tableten (x86), HTPC vagy NAS funkciót ellátó gépen is.

Hardver

Jelenleg három különböző hardveren futtatom ugyanazt a Linux-alapú rendszert, ezek között megtalálható egy HP Envy 15 (i5-7200U, 8GB, 256GB SSD), egy épített HTPC/NAS/általános dekstop funkciót ellátó mini PC (i3-7100, 8GB, 256GB SSD és HDD-k) illetve egy Microsoft Surface Pro 2 is (i5-4300U, 8GB, 256GB SSD). A specifikációk viszonylag hasonlók, ami természetesen nem véletlen: a korábbi eszközeimben található 4GB RAM vagy 120GB SSD néha kevésnek bizonyult, így lett minden eggyel nagyobb az elmúlt egy év folyamán. Grafikus vezérlőből is kizárólag az Intel integrált megoldásait használom, mivel nem játszom, minden más célra pedig abszolút megfelelőek.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer változatlan, már több, mint egy éve (leszámítva egy főverziót, valamint két köztes kiadást): Ubuntu 16.04, illetve pontosabban az aktuális verziója, a 16.04.2. Ez a disztribúció a 4.8-as Linux kernelt használja, ami kiválóan kezeli például a jelenlegi Intel Kaby Lake platformot. Hogy miért pont az Ubuntura esett a választásom, azt a korábbi írásokban megtalálhatjátok, röviden a rendszer népszerűsége, támogatottsága, áttekinthetősége és a szokásos sémáktól való elrugaszkodása mind-mind szerepet játszottak. Ezekre most külön nem is térek ki, csupán a saját felhasználói szokásaimon keresztül mutatom be, mennyire jól teljesít a mindennapokban egy közönséges Linux-disztribúció, ami nyugodtan lehetne szinte bármelyik másik rendszer is, ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva, a szoftverek többsége (esetleg azok alternatívái) ugyanúgy elérhető mindegyik rendszeren.

Saját környezet

Az általam használt Ubuntu 16.04.2 egy majdnem standard rendszer, minimális testreszabás a megjelenésben és beállításokban és természetesen számos felhasználói szoftver utólagos telepítésének eredménye. Ez összesen kb. fél óra munka egy tiszta telepítés után, amit lehetne még gyorsabban is kivitelezni különböző „trükkökkel”, de mivel ennyire egyszerűen és gyorsan megy belakni egy új rendszert, továbbá nem is kell újratelepíteni (kivéve persze, ha új hardver áll a házhoz) feleslegesnek érzem tovább ragozni ezt a kérdést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

    Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.