Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44001) Raynes válasza Carasc0 (#43952) üzenetére


Raynes
tag

Szerintem ilyen sanyiapjakínjalinuxot, meg ötmillió éves Debillányt ne akarjál, mert csak gányolás. Ha annyira mélyvíz kell, akkor itt a PH-n colomb2 írása alapján tegyél fel egy Archot és ismerkedj vele, használd napi szinten, és ne bootolgass vissza Win alá, vagyis egyre kevesebbet. Az Archnak elég jó a wikije, meg itt a többség azt használ, van külön topikja is.

A Linux from Scratch már annyira bitlyukkártya, hogy ahhoz képest a Gentoo és a Slackware is csak egy felhasználóbarát, gyp-s disztró, pedig azok is sokkal hardcore-abbak az Archnál.

[ Szerkesztve ]

(#44002) Apollyon válasza Raynes (#44001) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Gentoo-n még nem alapbeállítás a systemd, szóval akár azt is bepróbálhatja a fórumtárs. Egyébként a gentoo wikije nagyon jó, talán az egyik legjobb, csak alig használják az emberek ezt a disztrót így senki nem mondja. Egyébként el lehet lenni vele és meg lehet tanulni a használatát csak idő kérdése ;]
Egy ideig elvoltam vele, de casual használatra ez a disztró overkill. Leginkább az lehet elriasztó, hogy egy program felrakása egyben fordítással is jár, így processzortól függően akár egy óra is lehet egy Firefox install (alapból links-szel szállítják a disztrót). Arról nem beszélve hogy míg a KDE-t leforgatja, hát úgy egy éjszaka kb. egy jobb core2 duo-val. Szóval intel atom procival nem érdemes belevágni.

Slack-et abszolút nem próbáltam soha és nem is fogom, azt tudom hogy van egy user itt a fórumon aki ezt használ. De a topikjába sem írtak pár kommentnél többet az elmúlt 6 évben. Nem emiatt, de ez a disztró szerintem abszolút felejtős, bár az tény hogy ebből meg lehet tanulni linuxolni.

LFS-vel meg az foglalkozzon aki saját disztrót akar csinálni. Ilyen szinten betanulni ezt a témát időpazarlás. Inkább ültess fát.

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#44003) Pulsar


Pulsar
veterán

Lehet nem a legmegfelelőbb topik de végülis linux, csak a hardver egy raspberry
Kicsit állitgattam ma a pi-t (rrdtool-t es munin-t apache-ot és hozzá php-t telepítettem, konfiguráltam) és azóta nem tudok be lépni. Volt egy rrestart és akkor jött ez.
Valakinek ötlete? :)

[ Szerkesztve ]

(#44004) kmisi99


kmisi99
addikt

Heló! linuxon hogy tudnám a lehető legegyszerűbben megnézni a gépben lévő memóriáról az adatokat pl órajel stb. Windowson pl ott a cpu-z, de a gép amin szenvedek minden létező erejéve elutasítja a windowst kifagy a telepítés stb szóval marad a live linux, de ott fogalmam sincs hogyan tudnék információk kicsalni.

lubuntu linux.

(#44005) lev258 válasza kmisi99 (#44004) üzenetére


lev258
veterán

Linux-ra van az I-Nex nevű program. Egyébként meg Terminál parancsokkal olyan részletes infókat kaphatsz, amibe belefájdul a fejed.
Pulsar: Biztos, hogy a kezdő topic kell neked? Van haladó is.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44006) Bicskás


Bicskás
tag

Szép napot kedves topiklakók ! :)

Segítséget szeretnék kérni, mert szeretnék egy laptopra egy pendrive-ról Linux operációs rendszert telepíteni, de hiába állítom be, hogy a pendrive-ról bootoljon, akkor is a vinyóról bootol, mi a teendő kedves szakik ? ( A Pendrive a linux live pendrive készítő szivárvány lótuszos jósággal készült. )

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv: Oreyus

[ Szerkesztve ]

(#44007) lev258 válasza Bicskás (#44006) üzenetére


lev258
veterán

Hogy mivel készült? :C
A probléma valószínűleg a nem jól megírt telepítőben keresendő, amennyiben az ISO fájl rendben van. Secureboot kilőve?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44008) Tim82 válasza lev258 (#44007) üzenetére


Tim82
nagyúr

Az a LiLi lesz.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#44009) Bicskás válasza lev258 (#44007) üzenetére


Bicskás
tag

Multkor egy számítógépre ugyanezzel telepítettem, tehát feltételezésem szerint az iso jó.

Bár ha van valami javaslatotok egy lehelletgyenge laptopra azt szívesen meghallgatom.

A secure boot ugyanabban a boot menüben van ?

Közben javasolta valaki hogy az f12-vel próbáljak meg megnyitni valami menüt, de azzal nem nyit meg semmit.

Azt a secure boot dolgot írd le légyszíves hogy hogyan és mit kell vele csinálni, mert most így első blikkre nem találom.

Szivárvány Lótusz=Linux Live USB Creator

[ Szerkesztve ]

(#44010) King Unique válasza Bicskás (#44006) üzenetére


King Unique
titán

Hi,

Én kipróbáltam a minap ezt a LinuxLive USB Creator programot, a "szivárványost". :D Nálam Mint 17.3 Cinnamon ISO-t nem kompatibilisként jelölte meg... de kiírás után be lehetett bootolni róla (notebook - UEFI-Legacy boot). Viszont ez a program inkább perzisztens telepítő létrehozásához javasolt, illetve a Virtualbox cuccokat is rápakolja, így elvileg utána az alatt is használható lesz.

Windows alól a telepítő normál kiírásához inkább a Rufus javasolt, amiben beállítható külön a BIOS-MBR | UEFI-GPT mód is. Illetve, ha újabb gép UEFI-vel, akkor az összefoglalóban lévő leírás is hasznos lehet.
Secure Boot kikapcsolásához meg ott a google...[link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#44011) lev258 válasza Bicskás (#44009) üzenetére


lev258
veterán

Secureboot menüpont akkor van a BIOS-odban, ha UEFI-s az alaplap (gyenge gép esetén nem valószínű).
Windows alatt még sosem csináltam pendrive-ot, de előfordul, hogy ez vagy az a program, vagy épp valamely verziója nem végez tiszta munkát. Esetleg próbáld egy másikkal.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44012) King Unique válasza King Unique (#44010) üzenetére


King Unique
titán

Továbbá itt egy nagyon jó cikk, aminek a végén szintén van UEFI és Secure Boot leírás. Akár még az összefoglalóba is berakható lenne.

Gyakori Linux problémák és megoldásuk

(#44013) ubyegon2 válasza King Unique (#44012) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kösz az ötletet! :) Régebben olvastam, csak valahogy elsikkadt, szerencsére még nem túl régi.

Az ilyen tippek mindig jól jönnek, mások se fogják vissza magukat, ha van egy jó írás és bekerülhetne az ÖF-ba!

(#44014) Bicskás válasza King Unique (#44010) üzenetére


Bicskás
tag

Ez a Rufus nem egy kapkodó idegbolond... :D

(#44015) Raynes válasza Bicskás (#44014) üzenetére


Raynes
tag

Nem is futóverseny ez, hogy időre menjen, hanem hogy normálisan megcsinálja. Nálam a Rufus nem volt lassú, átlag sebességét hozza az ilyen kiíróprogiknak.

(#44016) cigam válasza Bicskás (#44009) üzenetére


cigam
félisten

Azért egy sha1 kódot érdemes számoltatni ilyenkor, hogy tényleg probléma mentes-e az iso.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44017) King Unique válasza ubyegon2 (#44013) üzenetére


King Unique
titán

OK, én köszönöm, hogy ilyen gyorsan be is került.

(#44014) Oreyus: hát nem tudom, a sebességével nekem soha nem volt bajom. Sőt, Windows alatt az egyik leggyorsabb program ilyen célra. Az USB3-as pendrive-ra az 1 - 1,5 GB körüli Ubuntu/ Mint ISO-kat nagyon gyorsan felpakolja. Egy régi 2.0-ás pendrive-nál meg persze, hogy lassabban megy.

(#44018) ubyegon2 válasza King Unique (#44017) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:) Ez az egyik dolga a TG-nek, hogy minél több hasznos ötletet, írást tegyen az ÖF-ba (nemcsak az, hogy morcogjon állandóan), az, hogy nem sokan hajlandók elolvasni... ez igazából rajtunk topiktagokon is múlik.
Te is tudod ezt, mint TG. ;)

Nincs kizárva, hogy régebbi tagok se ismerik jól, ezért leírják huszadszor is ugyanazt a választ, ami az ÖF-ban is ott van, pár napja épp ez volt, valaki beírta, hogy x téma nincs az ÖF-ban ezért belinkeli. Megnéztem, 2x szerepelt egyszer egy linkelt íráson belül, egyszer meg direktben. :U
Paradox helyzet ez, mert egy rutinos szaki miért olvasna ismertetőket, még sem ártana, mert akkor nem menne el az ideje felesleges válaszokra!

(sajna én nem örülök, hogy ilyen gyorsan bekerült, mert ez azt jelenti, hogy itthon lebzselek, mert még nem tudtam menni melózni)

[ Szerkesztve ]

(#44019) inf3rno válasza Bicskás (#44009) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Boot-nál kéne a boot menübe belépni, az alaplap függő, hogy milyen gombra jön be, nálam F12, de lehet a te gépeden más. Ott ki kell választani, hogy melyik eszközről akarsz bootolni. Ha neadjisten nincs a listán, akkor lehet, hogy a BIOS-ban ki van kapcsolva az USB bootolás, azt meg del billentyűvel lehet elérni ugyanúgy rögtön, amikor elindul a gép, és feljön valami logo, akkor kell nyomogatni. BIOS-ban esetleg beállítható boot prioritás is, hogy legközelebb ne kelljen F12-ezni, hanem alapból a pendrive-ot vegye előre, és csak utána próbálkozzon a HDD-vel, ha arról nem megy.

Hát ha már nem garanciás, akkor meg lehetne próbálni fejleszteni rajta, betenni új processzort, több memóriát, ilyesmit. Típusfüggő, hogy erre van e lehetőség, viszont azt mondják megéri megcsinálni, mert sokat javul a komfortérzet tőle, és csak pár ezresbe kerül.

Buliban hasznos! =]

(#44020) inf3rno válasza lev258 (#44011) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem Windows alól ez vált be: [link]. Én mondjuk telepítőket írtam ki ezzel, de gondolom live-ra is ugyanúgy működik.

Buliban hasznos! =]

(#44021) King Unique válasza inf3rno (#44019) üzenetére


King Unique
titán

Ej, mikor nemrég "alkottam", akkor én is csak F12-vel tudtam kiválasztani, hogy induljon HDD-ről a rendszer... :DDD Bár, ha jobban elolvastam volna ezen lírás 10-es pontját, akkor lehet ki tudom törölni UEFi-ből a bejegyzést. De szerencsére egy BIOS frissítés azóta megoldotta. Illetve normális esetben, ha boot sorrend, USB boot és társai ok, akkor F12 nélkül is tudnia kéne bootolni pendrive-ról.

(#44022) Rimuru válasza inf3rno (#44020) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerintem meg ez a legjobb, ez nem barmol ossze mindenfele rendszerbetoltot, azt adja ami az ISO-ban van (mindha dd-vel irtuk volna ki).

Vigyázat, csalok!

(#44023) Sonja


Sonja
veterán

Hogy lehet egy USB pendrive-ról (kártyaolvasó+microSD kártya) dd-vel ISO-t készíteni? :F Simán csak így pl.: sudo dd if=/dev/sdX of=usb-image.iso (az X helyett természetesen a pendrive helye, ami nálam az sde). Vagy kell még valami, ha bitre pontos másolatot akarok? Van egy 4GiB microSD kártyám, amit bitre pontosan át akarok tenni egy nagyobb 32GiB microSD kártyára, majd utána GParted-del megnövelni az egyik partíció méretét a kártyán.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#44024) inf3rno válasza Rimuru (#44022) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Írták a többiek is, hogy mindenki másra esküszik. Én azt hiszem csak egy olyan ISO kiíró programmal találkoztam, ami nem működött, úgyhogy bár kis minta alapján, de szerintem azért a legtöbb ilyen program megfelel a célnak.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44025) ubyegon2 válasza Rimuru (#44022) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#44026) inf3rno válasza King Unique (#44021) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem néztem utána, de ha már szóba került. A GRUB-nál be lehet állítani valami default bootot, amit azonnal betölt, és nem kell minden indításnál kiválasztani, illetve az x másodpercet se kell feleslegesen végigvárni? Nincs erre valami megoldás?

Buliban hasznos! =]

(#44027) ubyegon2 válasza Sonja (#44023) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lehet, hogy rosszul értelmezem, amit el akarsz érni, de a Gparted is másol egy az egyben, én anno SSD-ről HDD-re tettem át valamelyik oprendszert sima másol/beilleszt módszerrel Ha kezeli a kártyádat, megcsinálod így, aztán megnöveled a partíciót.

(#44026) inf3rno Ebben szerintem benne van, amire gondolsz. Grub Customizert direkt nem említem, mert nem szereted az egyszerű dolgokat. :D

[ Szerkesztve ]

(#44028) Rimuru válasza Sonja (#44023) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem kell ISO-t csinalnod, dd-vel nem is azt csinalsz pendriverol. Amugy jo az ugy ahogy akarod, de ha rendelkezesre all minden akkor mehet egybol a pendre is
dd if=/dev/elso_pen of=/dev/masodik_pen, igy 512 bajtonkent atmasolja az egeszet, ez a dd alapertelmezett (ami nalad most 4GB-ot jelent)
Ha mar van egy kep akkor csak,
dd if=usb.img of=/dev/pen

inf3rno+ubyegon2: Win32 Disk Imager ugyan azt csinaljna mint amit en linkeltem. ;) Azt nem szeretem amit pl unebootin csinal, mert felrak egy plusz bootloadert amiben csinal sajat bejegyzest, ez csak azoknal mukodik amiket elore legyartottak, plusz nem lesz "teljes" funkcionalitasu. Azt hiszem pl nem is szereti Arch alapu rendszereket, ebben alapbol van bios+efi 32/64bit boot, minek ezt elrontani? :)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#44029) King Unique válasza inf3rno (#44026) üzenetére


King Unique
titán

Például Grub Customizer, de a pontos mivoltát a szakiktól kérdezd!

@ colomb2 & ubyegon2: azért az USB Writer és a Win32 Disk Imager beállítási lehetőségei is elég puritánok. A BIOS és UEFI módot nem is lehet egyiknél se külön kiválasztani. Valamint mindkettő alapból dd módban írja ki az ISO-t, aminél utána a Windows nem látja a pendrive teljes méretét és újraformázni sem tudja az eredeti méretre... csak külső partícionáló programok képesek rá, vagy a parancssoros diskpart clean módszert kell bevetni. Ellenben a Rufus esetében normál írásnál nincs ilyen probléma és beállítások terén is többet tud. Szóval szvsz Windowsra utóbbi a tuti. :K

[ Szerkesztve ]

(#44030) ubyegon2 válasza Rimuru (#44028) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Win32 Disk Imager ugyan azt csinaljna mint amit en linkeltem.

Gondoltam, az egyszerűsége miatt, ahogy írtad is. Ugyanez Linuxnál a mintstick.

(#44029) King Unique
A BIOS és UEFI módot nem is lehet egyiknél se külön kiválasztani.

Nem is kell, megírja, aztán bootnál kiválasztod, hogy melyik móddal telepíted. :) Igaz, jó ideje csak a mintsticket használom, de annán így van, akkor a másik kettőnél is.
Az igaz, hogy a Winnel kiszúr így (panaszkodnak is sokan, hogy mi lett szegény pendrive-val, tönkrement Linux alatt), de Gparteddel is meg lehet oldani ugyanazt, amit írsz.

[ Szerkesztve ]

(#44031) Rimuru válasza King Unique (#44029) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerintem az ISOnak kene tudni az EFI+BIOS bootot, ez meg van oldva Arch, Ubuntu 14.04, Linux Mint alatt is, mind elindul nalam dd utan.Johogy purintam a beallitasi lehetoseg, nem csinalnak semmi kulonlegeset, nincs mit beallitani azok kivul hogy melyik kepet hova irja.
Azzal hogy a windows mit lat nem tudok mit kezdeni, nalam ez irrelevans (viszont ha van mar egy linuxod ott megcsinalod ugy ahogy akarod es a windows is fogja latni).

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#44032) Sonja válasza Rimuru (#44028) üzenetére


Sonja
veterán

Végülis rendelkezésre áll két kártyaolvasó is (több is :D), csak gondoltam gyorsabb, ha először lementem, majd vissza. :B Meg egyébként el akarom menteni felhőbe is a lementett ISO/IMG file-t, hogy meglegyen később is. :K Remélem sikerül minden, és a 4GB-os Kobo Glo HD ebook olvasóból lesz 32GB-os (Így!). :DDD Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#44033) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#44030) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez nem puritán, ennyi funkció kell csak, minek kéne cifrázni? Két kijelölés, írás gomb, utána jelszó és már ír is.

[ Szerkesztve ]

(#44034) King Unique válasza ubyegon2 (#44030) üzenetére


King Unique
titán

Hát volt már rá itt a fórumon több példa, hogy Win alól főleg UEFI-s telepítésnél a nem megfelelő programmal kiírt telepítőt nem lehetett pendrive-ról bebootolni. Ezért eleve jobb egy olyan szoftver, amiben világosan kiválasztható és beállítható ezen rész.
Igen Gparted tud szinte mindent, amit kell. De, aki csak ismerkedik a rendszerrel, az lehet nem tudja elsőre mit, mivel csináljon. Ha meg visszamegy Windowsra, ott alapból nem fog tudni vele mit kezdeni, max a fentebb említett lehetőségek jöhetnek szóba.
Ami a másik programban beállítható, ahhoz képest igen egyszerű ez a felület.

(#44031) colomb2: itt eleve a Windows alóli kiíráson volt a hangsúly, ami esetében nem tudok érvet mondani arra, hogy mért kéne más programot használnom, mint amit említettem. Semmivel nem hatékonyabb és nem tud többet a másik kettő. Az dd írás pedig már egy ideje bekerült az általam említett programba is, így pl. egy Chakra OS kiíráshoz is bőven jó.

[ Szerkesztve ]

(#44035) Rimuru válasza Sonja (#44032) üzenetére


Rimuru
veterán

Gyorsasagot nagy valoszinuseggel úgyis az irasi sebesseg hatarozza meg. A hsz masodik felet ajanlom, foleg ha kesobb is akarod menteni a mar 32gb-s rendszered (tomorites, sporolas a tarhellyel), es megfelel a dd.

King Unique: Igen, kiirasrol volt szo, es ez mukodik is windowson (:P), amit en mondtam az csak azert volt mert altalaban dd-vel irom ki es ugyan az lesz az eredmeny mintha az altalam vagy uby altal ajanlott programmal vegeztem volna. Most irtam az off topicba, neked eleg csak a 4. pont, itt pl kellett egy Arch pent csinalnom hogy helyrehozzam a Linuxos EFI bejegyzeseket (windows alatt nem tudom hogy lehet ilyet). Amugy mindenki azt hasznal amit akar, nem eroszak a disznotor.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#44036) ubyegon2 válasza King Unique (#44034) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Persze, voltak ilyenek, de már a legtöbb disztró elég jó átállt az UEFI kezelésére, 1-2 éve még nem volt minden iso UEFI képes
Aki csak ismerkedik a rendszerrel, az valóban sokszor csak kapkod a fejéhez, ismerős a dolog nemrégről (wubival próbálkoztam először, no az a rémálom igazán). Nekik az ilyenfajta pendrive írás valóban gondot jelent!

Szerencsére itt ez a nagyszerű topik a sok segítőkész szakival! :R

(#44037) Sonja A vérprofizmus átka, nem alacsonyodunk le a 3 kattintós módszerhez, dd only! :D

[ Szerkesztve ]

(#44037) Sonja válasza Rimuru (#44035) üzenetére


Sonja
veterán

Tökéletes nekem a dd, nem kell GUI. :) Köszöntem! :R

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#44038) whbear válasza Sonja (#44037) üzenetére


whbear
senior tag

+1 for dd!

Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM

(#44039) King Unique válasza Rimuru (#44035) üzenetére


King Unique
titán

Igen, mindenki azt használ, ami számára a legmegfelelőbb. És bizony W alatt az R az etalon, sokan eleve azt használják. :-) Semmi + előny nem szól a másik kettő mellett ezen platformon. Valamint Linux ISO kiírás vele, az az egyik része a dolognak, de egy W + UEFI telepítéshez eleve megint az R ajánlott, mert más programok sokszor elhasalnak.

(#44040) Bicskás


Bicskás
tag

Sziasztok, Rufus négy és fél óra alatt elkészítette nekem a pendrive-omat örültem is neki nagyon de most egy picit ideges vagyok, bedugtam a pendrive-ot a laptopba majd cirka kilencvenöt százalékos telepítésnél ( egyébként piszok gyorsan ment nem volt negyed óra az egész ) ki írja hogy grub hiba végzetes hiba a telepítés megszakad, tehát van egy tök üres vinyóm amin se win se linux nincsen és a pendrive-ról sem hajlandó bootolni, villogó alulvonás és üres fekete képernyő.

Tehát most akkor megkérném a kedves szakikat, hogy linkeljenek nekem egy iso file-t és egy boot pendrive készítő programot amivel nagyobb az esélyem a sikerre, mint a rufus/mint kombóval, nagyon szépen megköszönném mert sok idő ment el rá eredmény nélkül a tulajdonos meg szeretné már használni, hálás köszönet a segítségért előre is. :R

(#44041) Rimuru válasza King Unique (#44039) üzenetére


Rimuru
veterán

Na a windows iso az amirol meg lehetne beszelni, nem tudom hogy van osszerakva, de az a legrosszabb. :) Arra is van egy nagyon egyszeru megoldasom linux alatt, de azzal feleslegesen mokolni kell. :P

Vigyázat, csalok!

(#44042) King Unique válasza Bicskás (#44040) üzenetére


King Unique
titán

"Rufus négy és fél óra alatt elkészítette nekem a pendrive-omat"

Ha tényleg 4,5 óra (!) volt az írás, ott valami nagyon nem stimmel és irreális az egész...jó az a pendrive egyáltalán, nem hibás, a letöltött ISO fájl ok?? Tehát a LiLi-vel be sem bootolt, de az utóbbi programmal már igen. Linux Mint írásához számtalanszor használtam már és soha nem volt a kiírással, még a tetű lassú USB2-es pendrive-oknál is megvolt néhány perc alatt.

Ha nincs Grub, akkor meg lehet próbálni az összefoglalóban lévő módszert. Vagyis live rendszer bebootol, terminál megnyit és Grub telepítése megfelelő jogosultságok mellett az adott partícióra. Ha pl. sda3 partíción van a Linux, akkor:
mount /dev/sda3 /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda

De amúgy jó lenne, ha leírnád végre pontosan, hogy milyen Linuxot akarsz telepíteni, milyen gép, BIOS vs. UEFi, milyen rendszer volt rajta eredetileg stb.??

[ Szerkesztve ]

(#44043) Bicskás válasza King Unique (#44042) üzenetére


Bicskás
tag

információ

korábban

Pendrive 2.0 ; 2 gb

LinuxLive USB Creator 2.9.4

Linux Mint 13 Mate

Az eredmény akkor valami ilyesmi lett: 1 óra altt kb elkészült a szivárvány lótusszal a telepítő, rádugtam a számítógépre amire akkor telepítettem és kb ilyen tizenöt-húsz perc alatt fent volt meg még raktam fel pár cuccot az illetőnek amikhez hozzászokott hogy otthon érezze magát a számítógépen.

Most:

Pendrive 2.0 ; 2 gb

Rufus 2.6

Linux Mint 13 Mate

Az eredményt fentebb leírtam nyilván sok-sok dolgot elhibáztam.

Kezdő vagyok, abszolút kezdő tehát azok a (szak)szavak, kifejezések amelyek nektek már kevésbé kezdőknek teljesen természetesek nekem azok idegenek vagy értelmetlenek, node kértelek benneteket hogy legyetek kedvesek ajánljatok nekem egyet, és mondtátok hogy írjam le a laptop adatait, ímhol:

Processzor: Intel Celeron CPU B815 1.60 Ghz

RAM: 2048 Mb

VBIOS: 2111.I13K54C.001

Az alaplapról, és a VGA-ról nincs információm, egy Toshiba Winchester van a masinában 320 gigás, azt az opciót választottam, hogy nyugodtan rakhatja az egészre mert akié lesz őneki nem kell sok hely arra a felhasználásra, amire neki kell. :)

Az ISO fájl lehet, hogy hibás, ezért kérdeztem, hogy milyet ajánlotok, persze ez a szükséges adatok nélkül a laptopról butaság volt a részemről, elnézést kérek emiatt, csak mivel legutóbb működött, gondoltam most is fog, ami nem romlott el azt ne akard megjavítani elv alapján nem akartam leszedni másikat, de ha azt mondjátok szedjek le, szedek le, semmi akadálya, csak azért szerettem volna egy a win 7-nél kevésbé rendszerigényes operációs rendszert feltelepíteni, mert mocsok lassú volt és a Linux meg feltételezhetően meggyorsította volna egy kicsit, nomeg egy Linux-os Ready Boost-ot is gondoltam hozzá készíteni, szerettem is volna készíteni, hogy mit hogy merre meddig, de gondoltam csak majd ha fent lesz a rendszer, de még odáig sem jutottam el. :C

Másik pendrive most nincs a házban ami erre alkalmas lenne, úgyhogy ez van ezt kell szeretni, ezzel tudok dolgozni kivárom én amit kell nem gáz, csak működjék...

És hogy ha valamilyen információval még adós vagyok, akkor ha tudok válaszolok ha kérdeztek, és köszönöm a segítséget mindegyőtöknek. :R

(#44044) King Unique válasza Bicskás (#44043) üzenetére


King Unique
titán

Hát akkor az a pendrive is jó lassú lehet, meg a rendszer is, ha órákig tart a kiírás. De attól még lehet hibás. Ha van másik gép, amiről most is írtál gondolom, akkor Windows alól ezzel a programmal lehet tesztelni.

A Mint 13 már elég régi, lehet érdemesebb lenne megpróbálni egy újabb verzióval. Vagy egy új, de kis erőforrást igénylő Lubuntu | Xubuntu14.04-gyel.

[ Szerkesztve ]

(#44045) inf3rno válasza Bicskás (#44040) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha windows-ról próbálod és mintet, akkor ezek az isok: [link] jók ezzel a kiíróval [link]. Kipróbáltam, mindegyik működött, de ezek telepítőt tartalmaznak. Ha neked live rendszer kell, amit csak bedugsz, és tudsz dolgozni rajta, akkor olyat még nem próbáltam ezzel.

Ha nvidia GPU van a gépben, akkor előfordulhat, hogy telepítés közben le fog fagyni, főleg ha ilyen sokáig tart nálad, mert gagyi az opensource driver. Telepítés után mindenképp érdemes lecserélni. Ha Intel vagy AMD van, akkor maradhat az opensource. Egyébként azt mondják, hogy laptop terén már nem nagyon szoktak driver gondok lenni, inkább ilyen tablet meg kisebb kütyük, amik még nem mennek.

A pendrive mérete eléggé határeset. Próbálkozz egy nagyobbal. Nekem a mint+mate 1.58 GB. Kiírva nem tudom, hogy nagyobb e, vagy van e valami kitömörítés, de el tudom képzelni, hogy van.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44046) inf3rno válasza Bicskás (#44040) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Érdemes lenne egy crystaldiskmark-ot futtatni a pendrive-on, hogy megnézd mekkora sebességre képes. [link] Innen le tudod szedni, nekem USB2-n is 23MB/s-et tudott a seq. Ha 1.58GB-ra nézzük, akkor valamivel több, mint egy perc lenne seq sebességgel kiírni. Nyilván lassabb, de általában néhány perc alatt azért meg szokott lenni. A 4.5 óra irreális még a leglassabb pendrive-tól is.

Érdemes lenne checkdisk-et is futtatni rajta Windows alól. Rámész jobb gombbal a meghajtó ikonjára, tulajdonságok, eszközök fül, ellenőrzés. Bepipálsz mindent, amit lehet, aztán elindítod. Elvileg megmondja, hogy minden stimmel e vele vagy sem. Ezen kívül megnézheted mondjuk ezzel: [link], hogy az írás és a visszaolvasás is megfelelően működik e rajta. Ez eszik valamennyi írási ciklust a pendrive-on. Legalább 1000 ciklust bírnia kell, szóval nagy jelentősége nincsen, ha nem 24 órában futtatsz ilyen teszteket rajta, csak 1x próbálod ki.

Közben olvasom, hogy valami régi mintet próbáltál felrakni. Ennek van valami különösebb oka? Szerintem mindenképp jobban járnál egy újabbal.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#44047) Sonja válasza Rimuru (#44035) üzenetére


Sonja
veterán

A klónozás sikerült dd-vel, de a gparted szépen leállt hibával ("kifagy") a FAT32 partícó nagyobbításánál. :U 3x próbáltam a FAT32 partíciót nagyobbítani, mind a 3x a gparted leállt hibával. :((( Most kénytelen vagyok win 8.1 alatt megcsinálni ezt (laptopomon még Win 8.1 van). :(

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#44048) Sonja válasza Sonja (#44047) üzenetére


Sonja
veterán

Win-en megcsináltam, azóta van egy 32GB-os Kobo Glo HD ebook olvasóm! :C :R

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#44049) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember


[Biebian - Egy disztró mind fölött!]

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#44050) King Unique válasza CPT.Pirk (#44049) üzenetére


King Unique
titán

Hannah Montana Linux :P

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.