Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#74001) vadkörte válasza meggymagos21 (#73999) üzenetére


vadkörte
addikt

Ha nincs nyitva a port, mégis miként kommunikáljon szerencsétlen??? :Y

Egy kis olvasmány a hagymácskáról. Ne vedd személyes sértésnek, szép és jó dolog az információ- és adatbiztonságra való törekvés, de nem liheged egy kicsit túl?
Szerintem a TORBrowser önmagában egy jó tűzfal - HW és nem SW - és egy erős robusztus VPN nélkül nem sokat ér.

(#73981) meggymagos21:
Én nem mondanám, hogy a Brave klón, még csak nem is "kibővített" Chrome. A Chromium-ra épül így nem csodálkozok rajt, hogy nagyban hasonlít a faterra. Egyes részeiben alapvetően más. Ennyi erővel az új MS csodás 2020 IE Explorer-ét az új EDGE-et is egy feltuningolt Chrome-nak lehetne nevezni. :)
Egy verziófrissítés lehet, hogy nem ártana annak az OS.nek.

Egyik kedves kollégám megkért, hogy megnézném-e az egyik otthoni gépüket, mert bennem megbíznak, az informatikusunknak nem merik odaadni, mert mindenért pofákat vág. (mondjuk ez spec igaz)
A gép eg AMD Athlon64 két mag+HT, 2GB DDR2 800 RAM (1GB+2x512MB), AMD4560 VGA, 40GB-os IDE ATA HDD, WinXP, évekkel ezelőtt lejárt és frissítetlen AVG.
Így neteztek vele napi rendszerességgel. :U
Megnéztük, hogy néz ki a Xubuntu, tetszett nekik. Most már az van rajt, annyi volt a kérés, hogy az általuk legtöbbet használt programok parancsikonjait kitenném-e az asztalra. Nem egy kapkodó idegbeteg, jóval lassabban boot-ol, mint az XP, de működés közben fürgébb. Ja és ez még a 18.4-es, mert annál frissebb-ben már nincs 32bit-es.

(#73977) growler:
Hmmm... Mindegyik általam használt böngésző (Chrome, Brave, FF) hagy némi kívánnivalót. :F

#74000) ubyegon2:
Hehe... Zártam már ki magam vele. Nem értettem, hogy mi a fenéért nem megy a net, hisz "az előbb még ment". Sikerült letiltanom minden adatforgalmat. :DDD

Üdv. V. Körte

(#74002) ubyegon2 válasza vadkörte (#74001) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hehe... Zártam már ki magam vele.

:D No ezért van az, hogy pár dolog abba a körbe tartozik, amit nem nagyon piszkálok, ilyen a tűzfal is. Mikor elkezdtem Linuxon botladozni, szakik azt mondták, van tűzfal, be is kapcsolhatom, de igazából akkor ér valamit, ha tudom konfigolni és inkább iptables a neve nem ufw. Szívtam már napokig szolgáltató miatt, úgy, hogy nem is tudtam mi van, nem okozok magamnak arcidegzsábát csak, ha az jó nekem. ;] Így aztán Win után se vírusírtó, se firewall. Nem igazán számítok meglepetésre még így sem, ami neuralgikus pont, az a netbankolás, itt meg úgy megkavartam/kavarták a dolgot, hogy gyakorlatilag csak akkor tudok bankolni, ha mindkét telóm a környéken van! Amúgy agyrém ez így, de védelemnek elég jó. :K

Amúgy új kollégánk ezzel a zárt porttal tényleg elég vicces, mert ezt akár az elején is kérdezhette volna. Szerencsétlen Tor próbált volna működni, de nem sikerült neki. :Y Én meg abból indultam ki, hogy ha valaki ilyen szinten anonimizál, csak vágja ennyire a dolgokat. Remélem most már fog működni a dolog, mert lassan kifogytam a tippekből. :D

(#74003) coco2


coco2
őstag

Sziasztok!

Van Linux alá ingyenes virtuális gép, ami normális teljesítményre képes? Win 7 alatt akarok régi (évtizeddel ezelőtti) játékokat játszani laptopon, amire már nincsenek többé win7 driverek :)

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#74004) Lathronos válasza coco2 (#74003) üzenetére


Lathronos
őstag

Legjobb tudomásom szerint csak a VirtualBox.
Viszont sok windows játék WINE-nal futtatható Linuxon is.
Bemutató

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74005) Dave™ válasza coco2 (#74003) üzenetére


Dave™
nagyúr

Van persze: kvm, virtualbox, vmware (player). A kvm gnome alatt legkényelmesebben a "gnome boxes"-zal használható. Ez teljesítményben jobb, mint a virtualbox. A vmware elvileg szinén jobb de azt már rég használtam.

(#74006) Rimuru válasza Dave™ (#74005) üzenetére


Rimuru
veterán

De az alap 3d gyorsitas sehol se jo, az olyan jatekokhoz amihez minimum win7 kell nem hiszem hogy pci passthrough nelkul elegseges lenne barmelyik megoldas is.
Az evtizedekkel ezelloti eleg tag fogalom, en akkor mar bedobnam a dosboxot is es nem is kell windows.

De regi jateok eseten valsz Lathronos wine javaslata a legjobb. :)

Vigyázat, csalok!

(#74007) Dave™ válasza Rimuru (#74006) üzenetére


Dave™
nagyúr

Igazad van, én csak a konkrét kérdésre válaszoltam, ami rosszul volt feltéve :)

(#74008) Lathronos válasza coco2 (#74003) üzenetére


Lathronos
őstag

Van még egy Windows játékok futtatására alkalmas szoftver amit elfelejtettem megemlíteni. Ez pedig a lutris.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74009) CPT.Pirk válasza Lathronos (#74008) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

És a PlayOnLinux is ott van. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74010) meggymagos21 válasza ubyegon2 (#74002) üzenetére


meggymagos21
lelkes újonc

vadkörte írta:
"Ha nincs nyitva a port, mégis miként kommunikáljon szerencsétlen???"

Vadkörte úrnak megköszönöm (ő nem biztos, hogy olvasta az utóbbi 7-8 napnyi itteni kommunikációmat, ő nem láthatta, hogy már egy hete rákérdeztem Ubytól a tűzfalra, amit leintett Uby, és külön köszönöm a tor leírást, kedves Vadkörte úr, amint időm lesz, elolvasom),
de Ubyegon-nak most kivételesen ezt nem köszönöm. Ugyanis Uby hatalmasat nézett be, ÉN JÖTTEM RÁ EGY HETE, Ő VISZONT IGNORÁLTA(!!).
Egy hete futok neki sokadszor ugyanannak hiába (történetesen a tor telepítésnek, de nem ez a lényeg, hogy mi a technikai probléma tárgya, lehetett volna más dolog is a probléma tárgya).

Eddig megköszöntem, kedves uby, eztán is megfogom neked, HA MAJD ÉRDEMBEN segítesz, de ez most nem esett jól, hogy a saját hibád kivetítetted rám... Ennyi vacakolás után, miután én jöttem rá a hibára, leszavaztad, és nem ez az első eset! Mivel mondtam a napokban, hogy háromszor is 15+18 percig hiába vacakolt a rendszerem, launcher megnyomására, megint jeleztem előre, akkor is magabiztosan mondtad, hogy csináljam... És megint nekem volt igazam, jól sejtettem, és fél órám megint odalett, megint nem lehetett megszakítani se... Evvel csak az a baj -nem az, hogy kinek van igaza, hanem-, hogy gürizek a problémámmal, és két vonatkozásban többször is hibás tanácsot adtál, határozott kijelentéseid közepette. Idézem mindjárt, mit írtál most - és a pláne az, hogy egy hete szívok, mint a torkosborz, csak mert hiába jöttem rá, hogy tűzfal a bibi, te leszavaztad, kedves Uby, most meg neked áll feljebb:

"Amúgy új kollégánk ezzel a zárt porttal tényleg elég vicces, mert ezt akár az elején is kérdezhette volna. Szerencsétlen Tor próbált volna működni, de nem sikerült neki. :Y Én meg abból indultam ki, hogy ha valaki ilyen szinten anonimizál, csak vágja ennyire a dolgokat. Remélem most már fog működni a dolog, mert lassan kifogytam a tippekből."

Nem haragszom, csak ne legyél már ennyire figyelmetlen és elszállt időnként, megkérlek, kedves Ubyegon.

A BIZONYÍTÉK:

Június 28. körül a Brave telepítés kapcsán rákérdeztem -már akkoriban is nekem jutott eszembe- a tűzfalra, SENKI nem hagyta jóvá, hogy "jaja, az is lehet probléma, állítsam be", vagy valami... De később, jún 30-án konkrétan Ubytól is megkérdeztem!

Idézet tőlem, Ubyegonnak címezve a kérdésem, JÚNIUS VÉGÉN, 2020-06-30 16:30:37 :
[A tűzfalam véd túl?]

Ubyegon válasza, 2020-06-30 17:34:51 :
[Nem tűzfal, nem telepítési hiba, annyit csinálj elsőnek, hogy ezt a parancsot bemásolod a terminalba: curl....satöbbi]

Egyébként a Brave telepítés kapcsán is már jeleztem, 2020-06-28 18:14:42 -kor:
[Lehet, hogy a Tűzfal beállításom nem stimmel? Befelé mindent tiltok, kifelé mindent engedek.]

[ Szerkesztve ]

Nem erőszak a hagymás disztrótor. Linux-Mint 19.2 Cinnamon _ , 2006-2007 körül gyártott asztali PC-vel: Intel Core 2 _ , 2 x 2.40 GHz _ , 3.8 GiB RAM.

(#74011) ubyegon2 válasza meggymagos21 (#74010) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sajnálom, hogy így jártál, de mint utaltam rá...mindegy, szóval az első kérdésedből az jött át, hogy van egy alap tűzfalad bekapcsolva, így ezzel nem is foglalkoztam tovább, mert az nem okozhat problémát. Nem akarlak megbántani, de esetedben ha minden portot letiltasz és erre konkrétan nem kérdezel rá.....élő ember nem gondolta volna, hogy Te ilyen előkészületek folyamata alatt letiltod a portokat! Kicsit az is gond lehet, hogy nem olvastál el egyetlen linkelt írást sem, mert volt olyan, ahol határozottan írtak az adott portról. De igazad van, én vagyok a hibás. :K

Te picit abban vagy hibás, hogy olyan leírásokat kaptál, ahol nagymama szintű lépésenkénti levezetés volt, de különösebben nem fordítottál rá sok időt.

De legalább már azt tudom, miért volt deja vu-m egy ideje......Te már voltál itt más néven és kb ugyanez lett a vége.

Kb olyan a helyzet, mint ha valami autós problémára kérdeznél rá, hogy a gumik nem okozhatják-e, én azt mondom, hogy kizárt, persze a végén majd megemlíted, hogy dehogynem, hiszen Te leszerelted az összes kereket, és a rohadt gépjármű nem akar elindulni, csak bőg a motor.

[ Szerkesztve ]

(#74012) vadkörte válasza meggymagos21 (#74010) üzenetére


vadkörte
addikt

Követtem nagyjából, de az én fejem sem káptalan...

Arra figyelj, hogy ha használsz a gépen szoftveres tűzfalat, vagy deaktiváld, vagy nyisd a megfelelő porto(ka)t, de ez mellet a router-en is tedd meg.
Ha "félpofásan" teszed meg, ugyanúgy elmarad a siker.
Uby a sajátságos stílusát leszámítva nagy segítség, viszont, ha fontos részlet információkat nem közölnek velünk nem fogunk tudni érdemben segíteni.

Üdv. V. Körte

(#74013) coco2 válasza Rimuru (#74006) üzenetére


coco2
őstag

Oké, igazad van, konkretizáljunk. Legyen például wow tbc 2.4.3 kliens. A wow tbc 2007 elején jelent meg. Abban az időben az 1 magos 32 bites processzorok világa volt valahol 800 mhz .. 1ghz / 256..512 mb ram / 3d videókártya 32..64 mb ram, win xp (de még futottak win98-ak is!) - kb ilyesmi volt egy átlagos gép ebben az országban akkoriban, ilyen környezetnek megfelelő virtuális gépre lenne szükségem.

A win7-et azért írtam, mert játék közben kellhet discord, és az szintén guest alatt futna, mert az audio / speaker catch-en kell legyen. Discord winxp alatt nincs támogatva, kell neki legalább win7. Win7-ből viszont lehet a 32 bites, ha legalább arra van támogatás.

És persze kell a 3D támogatás legalább 32 mb videoram időszakának megfelelő virtuális videokártya formájában. Legalább olyan támogatásra számíthatok? Vagy 3D egyáltalán nincs támogatva VM technológiákban guest oldali driver nélkül? (Várhatóan win7 guest os alatt nem lesz driver a host rendszer videó kártyájához.)

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#74014) Lathronos válasza coco2 (#74013) üzenetére


Lathronos
őstag

Ami alternatívákat mutattam, a vidókban konkrét példákkal mutatja be Zoli, hogyan tudod paraméterezni a WINE-t, playonlinuxot, lutris-t, a játékok igényeinek megfelelően. És a discord is telepíthető íly módon.
Én magam is játszok Linuxon ezekkel a megoldásokkal, pl. GTAV, ETS2, Pinball Arcade, Command&Conquer játékok, StarCraft 2, Resident Evil 0-1-2-3 remastered

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74015) coco2 válasza Lathronos (#74014) üzenetére


coco2
őstag

A játékok némelyikéhez szeretnék extra dll-eket tölteni. Kotorásztam a wine helpjében, és nem találtam rá opciót. Eredeti dll-eket lecserélni lehet, szóval valami biztos van, de hogy használható-e dll inject-re is, azt még vizsgálnom kell. Ha lehet windows-t futtatni elégséges erőforrásokkal, az megoldás lenne egészben.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#74016) lev258 válasza coco2 (#74015) üzenetére


lev258
veterán

Ha ez valami nem legális célra történik, akkor inkább ne próbáld. Egyes anticheat cuccok már magára a Wine-ra is negatívan reagálnak.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#74017) Lathronos


Lathronos
őstag

Sziasztok!
Lecseréltem az openboxomon a tint2-t polybar-ra, viszont itt belefutottam egy problémába. Nem tudom beállítani, hogy a tálcán megjelenjenek a futó szoftverek(lehetőség szerint az ikonjuk is látszódjon). Kerestem már mindenfelé a neten instrukciót, de nem találtam. Tud valaki megoldást erre?

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74018) growler válasza Lathronos (#74017) üzenetére


growler
őstag

Tegnap bukkantam a"HefftorLinux"-ra. Több könnyűsúlyú felülettel (is) elérhető.
Mivel Arch-ra váltottál, gondoltam megemlítem.
"Hefftor a nagy Arcolinux büszke gyermeke." [link]

[ Szerkesztve ]

(#74019) Lathronos válasza growler (#74018) üzenetére


Lathronos
őstag

Találkoztam vele mikor keresgéltem mi is lehetne az ubuntu utódja és használtam is tegnap estig. Az Arco linux-szal az a baj, hogyha a fejlesztője megszünteti a disztribúciót, a csomagok sem fognak frissülni többé, mivel saját tárolókat használ. :( Leszámítva az AUR-t. Ezért is raktam fel inkább egy tiszta Arch-ot. Bár az is igaz, hogy módosítható a sources.list, hogy az Arch tárolókat használja.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74020) májkimiki válasza growler (#74018) üzenetére


májkimiki
őstag

A weboldala szépen össze van rakva, azt meg kell hagyni. Az Xfce-re ránézek, mert nem bírom megállni.
Viszont a végtelent szimbolizáló logója az kérdéses lehet, mert az EndlessOS is pont ilyet használ.

(#74021) Lathronos


Lathronos
őstag

Közben kiderült, hogy bugos a polybar. Teljesképernyős alkalmazás esetén látszik a system tray. A magyar neve most nem jut eszembe. Rakom is vissza a tint2-t.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74022) csixy


csixy
addikt

Lassan egy hete küzdök a Ventoy live eszközével. Tetszik, használható adathordozóként és Live Isok bootolhatók vele. Lehet persistens fájlt is adni a live isohoz. Én egy Linux mint x86_64 XFCE telepítővel próbáltam ki, azzal tökéletesen működik a persistens mód. Szeretnék egy belakott rendszert live isoba menteni a systemback 1.9.4-gyel. Ubuntuból a Mate teszene, de azzal pontosan linkelési gondok vannak és nem tudtam megcsinálni, sőt a javasolt módosításokkal ledöglesztettem a telepített rendszert.. A linux mint-ben pedig a caspert kell lecserélni a live-boot csomagra., úgy sikerül live isot menteni, de az meg nem tudja használni a persistence.img-t, mert casper rw benne a fájlrendszer label-je. Szóval az szeretném kérdezni, hogy nem tudjátok-e véletlenül, hogy a live-boot csomag segítségével csinált live.iso milyen névre hallgató és milyen fájlrendszerű persistence partíciót használ eredetileg? Esetleg kellhet-e még valamilyen csomagot a még eredeti telepített rendszerbe beletelepíteni, hogy a live mód tudjon persistens partíciót, vagy mappát, vagy fájlt használni?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#74023) Dave™ válasza growler (#74018) üzenetére


Dave™
nagyúr

Igazi giccsparádé :D A névválasztás is érdekes.

(#74024) májkimiki válasza Dave™ (#74023) üzenetére


májkimiki
őstag

Egy kopasz Xfce-t hamarabb beállítok magamnak, mint erről lebontom a cukormázat.

(#74025) baloo79 válasza Lathronos (#74019) üzenetére


baloo79
tag

Ezért is raktam fel inkább egy tiszta Arch-ot.

+1, én is pont emiatt.
Az Arcolinux szép, színes, szagos, és tényleg vannak benne jó ötletek (pl. a Tweaks), de ha Arch, akkor inkább legyen eredeti.
Persze ott az ArcolinuxD is, ahol scriptekkel tudod felépíteni a rendszert, és elvileg csak az kerül fel, amit te akarsz. De valahogy a tiszta Arch mégiscsak tiszta Arch... :D

módosítható a sources.list, hogy az Arch tárolókat használja
Akarod mondani, a pacman.conf? ;) :D

(#74026) Lathronos válasza baloo79 (#74025) üzenetére


Lathronos
őstag

Na igen. 10 évnyi Ubuntu használat után elófordul, hogy az ember a megszokott fogalmakat használja.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#74027) baloo79 válasza Lathronos (#74026) üzenetére


baloo79
tag

Jaja, velem is előferdül néha...
Nem szemrehányásként írtam. :)

(#74028) jackbacsi87 válasza cigam (#72802) üzenetére


jackbacsi87
senior tag

Sziasztok!
Megdöglött a dell 7450-es laptopom igp-je. Windowsnak annyi, megy a hangyaháború színesben. Linux mint usb telepítőt kipróbáltam, alap böngészés tökéletesen működik. (Google maps pl már kinyírja. 😁)
Ezzel ugye egy probléma van, nem menti kikapcsoláskor a beállításokat, rendszerváltoztatásokat. Kipróbáltam a puppy-t meg a slax-ot, azok sajnos nem indulnak. Van ötletetek mivel érdemes még próbálkoznom? (Új gép vásárlásán kívül persze.) :DD

(#74029) CPT.Pirk válasza jackbacsi87 (#74028) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha a Windows megdöglött, akkor miért nem rakod fel a Mint-et a helyére?

Amúgy döglött IGP-vel egyáltalán mivel megy most a gép?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74030) Tim82 válasza jackbacsi87 (#74028) üzenetére


Tim82
nagyúr

Memtesttel és szükség esetén RAM cserével.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#74031) jackbacsi87 válasza CPT.Pirk (#74029) üzenetére


jackbacsi87
senior tag

Hopp, lemaradt egy gondolat.
Áthidaló megoldás kellene, amíg nem veszek másik gépet. Böngészés menjen, hogy azt ne mindig telefonról kelljen aztán csókolom. Gmaps, videó lejátszás majd megy telóról.

Döglött igp-vel megy. A hiba nem folyamatos. Windoswsnál bejelentkezésnél jön elő, ott le is rohad a rendszer. Linux mint-nél feláll a rendszer, kb 1percig színes hangyaháború, utána használható. (Gmapsot pl megnyitva az ablakban csodás óriási háromszögek, kijelző többi része hibátlan.) Windows újratelepítettem egyszer mert azt hittem csak a rendszer döglött meg, kiderült, hogy nem. Viszont azóta az oprendszerek látszólag feltelepülnek, bootolásnál viszont nem talál bootolható meghajtót. (Tesztelve merevlemezzel, ssd-vel is. Lehet más baja is van a gépnek ebből kiindulva. Proci meg persze alaplapra integrálva.)

#74030
Memtest megvolt, hibátlan a ram. VGA teszt megvolt, hiba előjött. Ram csere biztonság kedvéért megvolt, hiba ugyan úgy megvolt.

[ Szerkesztve ]

(#74032) vadkörte válasza jackbacsi87 (#74031) üzenetére


vadkörte
addikt

"Viszont azóta az oprendszerek látszólag feltelepülnek, bootolásnál viszont nem talál bootolható meghajtót."

Nem akarlak elkeseríteni, de ott nem (csak) az IGP döglött meg. Inkább az alaplapra/északi hídra tippelnék. Esélyes, hogy azon már csak az utolsó kenet segít. Én nem halogatnám sokáig a cserét. (ha fontos a laptop megléte)

Üdv. V. Körte

(#74033) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Megvettem Steamen a Mass Effect Andromeda-t. Megvolt Origin alatt anno de most pont volt egy leárazás és nem bírtam magammal... :D

Steam letölti, az Origin kliens kicsit nyafog de egyből tudta indítani a játékot és mit látok? Megy faszán... Egyedül valami shader fordítási gond van a korábban be nem járt területeknél mert ott kicsit beszaggat, de az a Mesa-ban valami bug, mert World War Z alatt is ugyanez van, gondolom majd javítják.

Viszont elgondolkodtató, hogy relatíve rövid idő alatt hova eljutott a Linuxos játék, lassan már tényleg komolyan vehető AAA gaming platformnak tekinthető. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74034) edari válasza CPT.Pirk (#74033) üzenetére


edari
őstag

Én most Witcher 3-at tolom linux alatt, kb 10-20fps-el van kevesebb mint win-en (80-110 vs 100-130, de semmi szaggatás, simán játszható). War thunder ugyanez, de ott az a fura hogy elvileg natívan támogatja a linuxot, mégis kevesebb az fps. Én értelmezésem szerint nem így kéne lennie, de hát na... Többi natívos játékra egy rossz szavam sincs.

(#74035) CPT.Pirk válasza edari (#74034) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A WT az nem egy egyszerű eset, pár héttel ezelőttig engem be sem engedett a launcher. Aztán valami történt és végre proton-on keresztül megy. A natív Linuxos verziónak vannak bajai, ha jól láttam. Aztán kicsit letettem a játékról, mikor a KV1-ben oneshottolt távolról egy T34... :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74036) BoB válasza edari (#74034) üzenetére


BoB
veterán

War Thunder Win alatt DirectX-et használ, Linux alatt viszont OpenGL-t. Utóbbinál 60fps a max limit.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#74037) edari válasza BoB (#74036) üzenetére


edari
őstag

Steam alól indítom, bőven 60 fölött van.

(#74038) BoB válasza edari (#74037) üzenetére


BoB
veterán

Akkor arra rosszul emlékeztem, vagy csak volt ilyen bug.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#74039) CPT.Pirk válasza edari (#74037) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Melyik verziót indítod? A steamplay (proton) vagy a natív verziót?

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74040) edari válasza CPT.Pirk (#74039) üzenetére


edari
őstag

Proton. Egyszerűbb így, hogy minden egy helyen van.

Lehet hogyha a natív verziót indítanám, akkor rendbe jönne az fps, de igazából nem izgat az ~20pfs.

(#74041) BoB válasza edari (#74040) üzenetére


BoB
veterán

Akkor az a kommented hogy nálad az fps 60 felett van nem is releváns mivel azt a natív módra nyilatkoztam :U

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#74042) csixy válasza csixy (#74022) üzenetére


csixy
addikt

A problémát sikerült megoldani jobban mint reméltem iso+persistence helyett egy telepített linuxxal az USB SSD egyik partíciójába.
[link]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#74043) growler válasza csixy (#74042) üzenetére


growler
őstag

Azon az USB SSD-n lefut a trim ?
sudo hdparm -I /dev/sdx | grep -i TRIM

(#74044) csixy válasza growler (#74043) üzenetére


csixy
addikt

A HP250G7-esen csináltam, most épp a HP250G1-esen tesztelem UEFI módra indítva a telepített rendszert ezt adja :) :

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#74045) growler válasza csixy (#74044) üzenetére


growler
őstag

Azért kérdeztem, mert a trim alapvetően SATA-s parancs.
Nem mindegyik USB to SATA-s ház "engedi át magán" ezt a parancsot.
Csak amelyik UASP támogatással rendelkezik.
A második képen: "TRIM supported" - tehát a tiéd megfelelő ! :)

(#74046) csixy válasza growler (#74045) üzenetére


csixy
addikt

Köszönöm szépen! Örülök! :)
Mostmár egy segédpendrájv segítségével indítható a telepített linux Legacy módban is. Tehát mind a 4 mód indítható: a ventoy Legacy és UEFI módban , ha a vas engedi és a telepített linux is indítható Legacy és UEFI módban is .... amit a vas éppen szeret, vagy megenged! :) Ez már tényleg swájci bicska!

Most jön a teszt egy nehezebb dión egy Asus 541-es "nejlon" Asuson , ami csak UEFI-s vas és nagyon finnyás! Mindjárt meglátjuk!

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#74047) csixy


csixy
addikt

A telepített rendszer elindult az UEFI-s Asus 541n-es vason is simán.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#74048) helkin11


helkin11
csendes újonc

Sziasztok.Próbáltam keresgélni az összefoglalóban de sajnos sok mindennél már "megszűnt a blog"felirat fogadott.

Ha valakinek van egy kis türelme és ideje kérem írja le nekem nagy vonalakban hogy hogyan telepítsek pl egy puppy linuxot egy ősrégi Dell D505 típusú laptopra,igazából csak érdekel a linux telepítés és marha sok szabadidővel rendelkezem ezért gondoltam hogy megpróbálkozom vele.
Odáig természetesen eljutottam már hogy be bootoltatok a géppel egy 32bites puppyt(BionicPup32 8.0)de sajnos a következő hibaüzenet fogad (please use a kernel appropriate for your CPU )

Ha ezt a verziót nem lehet rátenni akkor melyiket érdemes amin esetleg még valamiféle böngésző is elfutna?

Előre is köszi. :R

email:helkin@gmail.hu

(#74049) CPT.Pirk válasza helkin11 (#74048) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ehh, sikerült egy olyan procis gépet kifognod, ami bár tudja, de mégsem jelzi vissza, hogy rendelkezik PAE-vel, ami meg kellene a kernelnek.

Pentium M - "The Banias family processors internally support Physical Address Extension (PAE) but do not show the PAE support flag in their CPUID information; this causes some operating systems (primarily Linux distributions) to refuse to boot on such processors since PAE support is required in their kernels.[7] Using the 'forcepae' linux boot option will allow linux to boot using PAE in these cases. "

Van valami PAE mentes boot lehetőség a puppy-ban?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#74050) májkimiki válasza helkin11 (#74048) üzenetére


májkimiki
őstag

Régi retro gépek és Puppy Linux témában ezt tudom ajánlani.
[link]
Keresd a YT csatornáját is.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.