Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68001) Rimuru válasza Laszlo733 (#68000) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem sda-t hanem sdc-t irsz a parancsba. :D Amugy nem tudom mi a celod az Arch telepitesevel, de a jelenlegi tudasod melle meg nem ajanlanam. Elsonek baratkozz a terminallal a jelenlegi rendszereden, ha ebben mar (eleg) magabiztos vagy akkor lehet tovabb lepni.

Egyebkent minimalis odafigyelessel konnyen fel lehet rakni copy paste modban wiki alapjan, de gondolkodas nelkul nincs sok haszna.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68002) ubyegon2 válasza Laszlo733 (#67999) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt gondoltad nyári időtöltésnek? ;) Mielőtt nagyon belemélyedsz, fusd át párszor az install guide-t, itt egy szövegelés helyett inkább a telepítésre koncentráló YT video is.

(kéklufi megint megelőzött) :D

Lassan amúgy én is nekidurálom magam a tiszta Arch felrakásának, 5+ éve szerencsétlenkedem Linuxon, talán már érteném, mi történik.... ;)

[ Szerkesztve ]

(#68003) Laszlo733 válasza ubyegon2 (#68002) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Mondhatni. :) Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy felrakjam. :)

(#68004) ubyegon2 válasza Laszlo733 (#68003) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha ez foglalkoztat, akkor csináld, sok türelem meg idő kell, ha nem vagy még rutinos ebben. :R
(úgy látom lebeszélni nem tudunk....)

[ Szerkesztve ]

(#68005) HUNNIA1920


HUNNIA1920
őstag

Sziasztok!

Még csak most kezdtem el ismerkedni a Manjaro Linux-al (18-as verzió, ha minden igaz) egy Audio PC-n (Intel J3160), így már azzal is problémám adódott, hogyan tudok egy DeadBeef lejátszót feltelepíteni. Leszedtem a programot betömörítve, kitömörítettem egy mappába az asztalon, de nem találok sehol egy indító ikont (bocs, ha a Windows-hoz vagyok szokva). Van egy olyan, hogy programok telepítése/eltávolítása, azzal is próbáltam betallózni a mappát, de úgy se tudtam telepíteni. Mivel a terminálhoz nem értek, így csak a netről kopiztam pár parancs sort, de egyik sem jó. Tudna valaki segíteni?
Ja és egyelőre nincs net a gépen, így mindent pendrive-ról kell rátennem.

Elnézést az amatőr kérdés miatt! :)
Köszönöm! :R

"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

(#68006) Rimuru válasza HUNNIA1920 (#68005) üzenetére


Rimuru
veterán

Kezdesnek, tegnap tortent (de sokszor le lett mar irva): Az ismerkedést kezdd azzal, hogy elfelejted, mi hogyan működik Windows alatt. + alapvetoen hibas gondolkodas, hogy fejleszto oldalarol toltsuk le, ha van taroloban valami hasznaljuk azt

A csomagkezelot hasznaljuk programok beszerzesere - ugy mukodik mint egy appstore, csak itt minden ingyen van. ;)
neked pl terminalbol: sudo pacman -S deadbeef de manjaron gondolom van grafikus felulet is hozza
Csinalj netet ra, minden egyszerubb lesz. :)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68007) Rimuru válasza ubyegon2 (#68002) üzenetére


Rimuru
veterán

kéklufi megint megelőzött - Ez a mai celom. ;) :P

Vigyázat, csalok!

(#68008) ubyegon2 válasza Rimuru (#68007) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Na de most kitoltam veled, mert mielőtt válaszoltam, vártam + pár percet......és már ott is a válasz, így megspóroltam az enyémet. Amúgy is számomra ismeretlen terepen okoskodom bele a dolgokba. :D

Én is az interneten való ismerkedést javasoltam volna amúgy, meg ezeket:

https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Pacman_Overview#Installing_Packages

https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Pamac

How to Install and Remove Software in Manjaro Linux

[ Szerkesztve ]

(#68009) HUNNIA1920 válasza Rimuru (#68006) üzenetére


HUNNIA1920
őstag

Igen, tudom, hogy más a Linux, mint a Windows, csak pont azért választottam a Manjaro-t, mert állítólag ugyanolyan "egyszerűen" működik, mint a W. Persze nézőpont kérdése, de nem egészen olyan egyszerű (nekem).

Nyilván azért kérdeztem a telepítést, mert nincs netem router nélkül egyelőre. Addig viszont jó lenne kezdeni vele valamit. :)

Szerintem ezt a sort már próbáltam, de hátha.

Köszi!

ubyegon2: írtam, hogy több dolgot is kipróbáltam, de egyikkel se boldogultam. Ha a netet túrva sikerült volna, nyilván most nem írnék ide. ;)

[ Szerkesztve ]

"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

(#68010) ubyegon2 válasza HUNNIA1920 (#68009) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ezt a sort már próbáltam, de hátha.

Az első linkemet nézd át, neked az a parancs nem jó, mert nem tárolóból telepítesz, meg kell adnod a megfelelő elérési utat, a telepítendő fájlhoz, viszont ha dependency gond van, net nélkül nem fog menni. szerintem

Én is az interneten való ismerkedést javasoltam volna amúgy, meg ezeket:

Ezt a mondatomat félreértetted! Értsd úgy, hogy neteléréssel támogatva javaslom az ismerkedést a Manjaro nevű Linux disztróval! :P

SOha nem mondjuk itt senkinek, hogy miért nem olvasol utána a neten! Ezért van ez a topik, hogy feltegyétek a kérdéseket! ;) (többnyire válaszolnak is a hozzáértők vagy én, bár én már inkább csak ritkán, közkívánatra persze)

[ Szerkesztve ]

(#68011) HUNNIA1920 válasza ubyegon2 (#68010) üzenetére


HUNNIA1920
őstag

Igen, max. veszek egy filléres USB routert, mert így elég problémás (vagy inkább én vagyok ügyetlen hozzá). :)

Köszi neked is, majd próbálkozom vele! :R

"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

(#68012) Frawly válasza ubyegon2 (#68002) üzenetére


Frawly
veterán

Meghúzod a páleszt, és felrakod az Archot részegen :DDD

Úgy fájdalommentes a telepítés :D

(#68013) Frawly válasza HUNNIA1920 (#68009) üzenetére


Frawly
veterán

Sajnos a Linux jóval netfüggőbb, mint a Windows. Nem érdemes rá weboldalról leszedett offline telepítőket felszögelni. Mindenképp net kell hozzá, és a Manjaro tárolójából az Octopival (vagy hogy hívják a csomagkezelőjét), feltenni a deadbeef csomagot, ezt kb. úgy kell elképzelni, mint a iTunes vagy Android Play Store-t.

Nem muszáj USB-s routert venni, köss rá USB-s adatkábellel androidos vagy iOS-es okostelefont, és azon válaszd ki az USB tethering opciót (magyarul nem tudom mi a neve), úgy nethez fog férni a gép a teló Wi-Fi-jén keresztül. De a lényeg, hogy a Linuxnak kell a net. Pont. Azzal kezd a Linuxszal ismerkedést, hogy van alkalmas eszközparkod hozzá, nettel.

Elméletileg egy neten lévő géppel le lehetne tölteni a Manjaro tárolókból a deadbeef csomagot is, és ezt feltolni offline, de annak meg függőségek hiányoznak, azokat is kézzel töltikézni rémálom lesz, elég nehézkesen járható út.

(#68014) ubyegon2 válasza Frawly (#68012) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt a komát már valahol megosztotta valaki! :DD Talán az off-ban.....

Jó ideje nem alkoholizálok, így ez most nem fog menni, de pár éve január 1-én hajnalban raktam fel Archot, az is beletelt pár órába, pedig az EvoLution telepítősegéddel tettem fel. Viszont mire sikerült, totál elfelejtettem a szilveszteri szürcs hatását. ;]

#68011) HUNNIA1920

Nem úszod meg a netelérést sehogyan sem, látod többen is ezt írják és valóban, ha dependency-be fut a telepítés, akkor kihullik minden hajad, mire azt úgy megoldod. Az már túl nagy befektetés lenne időben, energiában és abból úgy sokat nem is tanulnál.

[ Szerkesztve ]

(#68015) Frawly válasza ubyegon2 (#68014) üzenetére


Frawly
veterán

De most ilyen Evoszutykot nem fogsz használni, pure Archot telepítesz fel a Wikije alapján. Ha elakadsz, jössz az Arch-topikba sírni, segítünk. Teljes 24 órás ügyeletet vállalunk, ha más nem, én, gyurmafigura, meg kékluficet. Írod mi nem megy, mit csináltál, mit ír ki, eligazítunk a jó irányba.

(#68016) ubyegon2 válasza Frawly (#68015) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem fogok ilyesmit használni, de akkor még csak a desktop volt, nem tudtam másképpen megoldani. Most már a HP-ről tudok puskázni, azért így jóval könnyebb! Persze, ha kész vagyok, tutira találok jó pár problémát, amivel jó kedvre derítem a nagyarchúakat a topikjában. Ha a Manjaro nyekergése miatt kisebb novellát írtam össze, gondolom lesz mit zavarognom a csodaArch hülyeségei miatt is. :D

Manjaro kernel panicjait meg is untam, megöltem egy Condres OS nevű klónnal. Én marha, kb 2 órán keresztül fordítgatta a frissítendő programokat......ez is csak egy tucatklón, semmi extra. Kár, hogy a Chakra megfeneklett, mert az a CK-patch-os kernel meg vele együtt a (....)scheduler piszok gyorssá tette! Manjaro se lassú, de a Chakra gyorsabb volt előbbiek miatt! Kapitány is inkább segítene a fejlesztőknek a paprika termesztés helyett.

(#68017) HUNNIA1920 válasza Frawly (#68013) üzenetére


HUNNIA1920
őstag

Rendben, köszi, kipróbálom ezt a telefonos WiFi-s dolgot, úgysem feltétlen akarok rá állandó net elérést.

"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

(#68018) Dave™ válasza Laszlo733 (#68003) üzenetére


Dave™
nagyúr

De azt ugye tudod, hogy azzal még nincs vége a mókának, hogy tutorial alapján felrakod 45 perc alatt? :D Én is csináltam már, aztán rájöttem, hogy van ennél értelmesebb időtöltés is.

(#68019) Rimuru válasza Dave™ (#68018) üzenetére


Rimuru
veterán

De csak egyszer kell felrakni, meg tanulni jó

Vigyázat, csalok!

(#68020) Dave™ válasza Rimuru (#68019) üzenetére


Dave™
nagyúr

Jó esetben mindegyik rendszert csak egyszer kell felrakni. Arra próbáltam rávilágítani, hogy a telepítés csak egy része annak, ami más disztribúciókban könnyebb, lesz azon túl is még kihívás bőven. Tanulni egyébként tényleg kiváló, ha valaki kellően kitartó hozzá.

(#68021) Frawly válasza ubyegon2 (#68016) üzenetére


Frawly
veterán

Teljesen mindegy, hogy dekstop vagy laptop. Nem kell HP sem a puskázáshoz, ott a Wiki.

Alap igényekhez rém egyszerű felrakni az Archot. Úgy valóban nehezebb, ha ZFS-t, LVM LUKS titkosítást, RAID-es keverést, vagy hasonlót akarsz, de neked olyan igényeid nem lesznek. Vagy esetleg valami egzotikus hardvered van, amihez úgy kell drivert forgatni.

Nálad úgyis csak annyi fog kelleni, hogy BIOS MBR-es rendszert particionálsz, particiókat felcsatolsz, genfstab, pacstrap base base-devel, majd chroot, abban nyomatod a Wiki szerint sorban a hostname, genlocale, stb. jóságokat, majd zúzod fel benne a pacman -S grub cinnamon felállást, a végén grub-install, grub-mkconfig, adduser, passwd, majd reboot, utána esetleg a systemctl enable franctudjamilyenloginmanager. Mivel nincsenek speciális igényeid, meg a Cinmanó komplett DE, ami függőségnek behúz magától minden szükséges dolgot, túl nagy hibalehetőség nincs.

Akkor nehéz, ha fentebb említett speciális igényeid vannak, vagy nem szabványos gépre akarod UEFI-vel rakni, vagy valami minimalista WM-et választasz hozzá, amelyiknél minden apró-cseprő dolgokról neked kell kézzel gondoskodni. Bár ezek sem olyan lehetetlen kategória, csak akkor kemény, ha 0 tapasztalattal állsz neki, ha nem először csinálod, van némi tapasztalatod benne, akkor ezek sem nagyon számok.

Installert azért nem szabad használni, mert nem fogod tudni miért nem egy. Míg ha te csinálod a telepítést a Wiki alapján, ha valami nem is megy, látni fogod milyen utasításokat adtál ki, meg lehet keresni a hiba okát, újra lehet próbálkozni. Installernél nyomozhatod, hogy Gipsz Jakab milyen szutykot tett bele, amitől nem megy, és ez a rejtvényfejtés összességében nehezebb lesz, mint pure Archot kézzel feltenni Wiki alapján.

Az Arch csak addig tűnik nehéznek, míg egyszer ki nem tapasztalod. Onnantól, hogy egyszer is sikerrel felraktad, és megértetted mi mire való benne, onnantól csukott szemmel is menni fog legközelebb azonos gépen, más gépen is legfeljebb a driverek változhatnak, amit újra ki kellhet tapasztalni.

[ Szerkesztve ]

(#68022) ubyegon2 válasza Frawly (#68021) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Teljesen mindegy, hogy dekstop vagy laptop. Nem kell HP sem a puskázáshoz, ott a Wiki.

Na ja, nem kell HP, de akkor mi a búbánatos nagynéném balcipőjén olvasom a wikit???? :DDD
Vagy fordítva, ki tudja még....még a DE sem biztos. WM-et nem rakok fel, majd ha lesz 32GB memória, csak akkor! :D

Az a gyanúm, hogy nagyon kipihentnek kell lennem, ha egyszer tényleg belefogok. Szerencsére nálam tényleg a legegyszerúbb home user igény és hw van, de az a baj, hogy nem érzem a kihívást, csak azt, hogy végig kell majd seggelni az egészet. Olyan már sosem lesz, mint első hetekben a Debiannal, ami még a hálókártyámat sem volt hajlandó felismerni.......

Régi szép idők....most meg már a Debianba is valami archklónos telepítős GUI-t tettek. Agyam eldobom! :(

Mindentől függetlenül, nem tartom én sem jó ötletnek, ha nagyon kezdő home userek ugranak neki Arch telepítésnek, de nagy a hype sajna...Disco meg YT csatornákon megy az agyzsibbasztás..... :N

[ Szerkesztve ]

(#68023) Rimuru válasza ubyegon2 (#68022) üzenetére


Rimuru
veterán

# cat ~/install* (nem tudom pontosan hogy hivjak a fajlt, de a lenyeg elvielg benne van).

De tovabb tudok lepni:
mount -o rw,size=${valami szep nagy, de nem tul nagy }G /run/valami/cowspace
pacman -S lxde xorg-xinit firefox/chromium
useradd -m regular
passwd regular
ctrl+alt+f4(/valami szimpatikus)
belepsz regularral, startx /usr/bin/startlxde
nagyon roviden ennyi es van grafikus felulet. Lehet 1-2 lepes hibas/kimaradt, de bocs, regen lattam mar arch live rendszert. ;]

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68024) ubyegon2 válasza Rimuru (#68023) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek, mondjuk nekem ez így túl eccerúnek látszik, maradok a hosszú bealvós telepítésnél!

Te is elég sok időt töltesz ezen a disco csatornán, úgy látom. :D

/cowspace - ez a legjobb!

Lehet 1-2 lepes hibas/kimaradt - biztosan nem számít pár lépés ide v oda! :P

[ Szerkesztve ]

(#68025) snooze


snooze
veterán

Nahhh, sikerült feltelepiteni az ubuntu 19.04-et..meg tudná mondani valaki,hogy az akkuszázalékot meg a hátralevö idöt hogy lehet elöcsalogatni,hogy mindig látszodjon,mint a 16.04-be..köszi.

GO Gunners!!!

(#68026) Rimuru válasza ubyegon2 (#68024) üzenetére


Rimuru
veterán

Te is elég sok időt töltesz ezen a disco csatornán, úgy látom. - tavaly ota inaktiv vagyok, neha 1-2 napra/hetre visszanezek de ennyi.

1-2 lepes, pl ilyen hogy xorg-server, gondolom lejon fuggosegkent, de mi van ha nem :P
a cowspace pedig helyes, csak a pontos utvonal nincs meg fejbol.

Vigyázat, csalok!

(#68027) ubyegon2 válasza Rimuru (#68026) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

tavaly ota inaktiv vagyok, neha 1-2 napra/hetre visszanezek de ennyi.

Nem lep meg, így is sokáig bírtad. ;] Gondolom még jobban hígult az állomány vagy túlnőtte az átláthatóság kereteit......eccer-kétszer én is visszanéztem volna szívesen, de ugye az accountom kampeca lett.

xorg-server, gondolom lejon fuggosegkent, de mi van ha nem

Szinte lényegtelen. :Y

mount -o remount,size=1G /run/archiso/cowspace

Találtam egy példát erre a cow-ra és már azt is tudom, hogy nem marhát jelent. De legalább értem, miről van szó. [link]

(#68028) Rimuru válasza ubyegon2 (#68027) üzenetére


Rimuru
veterán

Na igen maris egy hiba, remount nem volt ott. Sajnalom hogy nem engem ideztel. ;]

Szinte lényegtelen. - Aki tudja mit csinal annak nem gond. ;)

Innentol viszont goto off topic.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68029) Laszlo733


Laszlo733
aktív tag

Sziasztok! Végül csak felraktam a külső ssd-re az Arch Vanilla -t, jól megizzasztott de ebből tanul az ember. 😃

A korábbi verzióra simán feltettem az Octopit, de erre sehogy se tudom ráerőszakolni. Van ötletetek, hogyan lehetne mégis megoldani?

(#68030) anorche1 válasza ubyegon2 (#68016) üzenetére


anorche1
őstag

Manjaron is hasznalhato a ck-patches -es kernel, en is azt hasznalom mar talan honapok ota.

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#68031) Rimuru válasza Laszlo733 (#68029) üzenetére


Rimuru
veterán

Lesz otletunk ha elmondod mi a gond/hol akadtal el.
Gondolom AUR-bol probalod telepiteni.

Vigyázat, csalok!

(#68032) Laszlo733 válasza Rimuru (#68031) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

A Git Hub -ról lekaptam a octopi -t és a / $ cd OCTOPI_PATH $ qmake-qt5 $ make /
make parancs kiadása után erre hivatkozik " nincs ilyen fájl, vagy könyvtár "

(#68033) Laszlo733 válasza Laszlo733 (#68032) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Ezt végül sikerült létrehoznom, csak most meg ez hiányzik neki:alpm_octopi_utils.h

(#68034) Laszlo733 válasza Laszlo733 (#68033) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Végül sikerült felraknom az Octopit legegyszerűbben a yay -ból

[ Szerkesztve ]

(#68035) Rimuru válasza Laszlo733 (#68034) üzenetére


Rimuru
veterán

No offense, de direkt szopatod magad?
Az elmult 2 napban tobbszor irtam hogy a csomagkezelot hasznaljuk, ez a legszebb modja, o elintez mindent helyetted (fuggosegek, fajlok megfelelo helyre keruljenek stb.). Ha valami van taroloban adott hogy azt hasznaljuk, ha nincs akkor ott az AUR, itt olyan csomagot fogsz vegeredmenyben kapni amit a pacmannel fel tudsz rakni.

Ha nekiallsz kezzel forrasbol telepiteni az nem ilyen lesz, ott mindent neked kell csinalni, jelen esetben ami biztos, hogy nem volt fent a qtermwidget fuggoseg (de aur-t elnezve lett meg volna massal is problema), de tegyuk fel hogy lefordul, jon az install, ez szepen bemasolja egy default mappaba (amit felul biralhatsz, de megtetted volna? illene /opt-be vagy /usr/local ala rakni), errol a csomagkezelo mit sem tud, kesobb lehetnek ezzel meg gondok. Hogy frissitened a csomagot? errol is neked kell gondoskodnod, stb.
Kezzel/fejleszto oldalarol akarsz programokat hasznalni akkor LFS kell neked, nem Arch, egyebkent meg fejeltsuk mar el a windowsos mentalitast. :)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68036) Laszlo733 válasza Rimuru (#68035) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Ha tudnám, mit hogyan kell csinálni, nyilván nem irnék a forumba....

(#68037) sh4d0w válasza Laszlo733 (#68036) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem az a baj, hogy írsz a fórumba, hanem hogy többszörös tanács ellenére is a Windows-os beidegződéseket folytatod. A Linux egy másik filozófia és ha nem veted le a régi megszokásokat, bele is fogsz bukni.

https://www.coreinfinity.tech

(#68038) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#68016) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

"Kár, hogy a Chakra megfeneklett, mert az a CK-patch-os kernel meg vele együtt a (....)scheduler piszok gyorssá tette! Manjaro se lassú, de a Chakra gyorsabb volt előbbiek miatt! Kapitány is inkább segítene a fejlesztőknek a paprika termesztés helyett." - ohh banyek! :DDD

Meg nem feneklett, csak sekély vízben vergődik. Az előző két hétben majdnem eljutottam a teljes mesa 19.0.6 lefordításáig házilag, majd felraktam az összes pkgbuildet a fórumba amivel eljutottam odáig.
Ekkor javasoltam a fórumban, hogy toborozzanak csomagolókat, aztán meg is kérdezték, hogy lenne-e kedvem csatlakozni. Van ott még egy teszter srác, aki nálam is jobban benne van ebben a csomagolás dologban de eddig csak teszter volt mint én, ő agyon szeretné ha a csomagok LTO-val fordítását is elindítanánk. Na az még dobna kicsit a sebességen.
Most éppen lézeres szemműtét zajlik nálam így rögtön nem tudok beleugrani a csomagolásba, de aztán nekiállok.

A tavalyi OpenSuse előadást érdemes megnézni LTO témában, nagyon informatív: [https://mirror.netcologne.de/CCC/events/osc/2018/h264-sd/osc18-1846-eng-building_openSUSE_with_GCCs_link_time_optimization_sd.mp4]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68039) cigam


cigam
félisten

Jól látom hogy az évek óta húzódó problémámra született megoldás(januárban), de még azóta sem integrálták a kernelbe? Mire várnak? Míg teljesen kihalnak a 965 chipset-tel szerelt gépek?
Ez az az open source tempó amire gyakran hivatkoznak, hogy a hibákat napokon/heteken belül kijavítják és nem kell hónapokat, éveket várni a megoldásra?

Nem, a kernelparaméterrel való elfedés nem a megoldás.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68040) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#68038) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha elhagyom a Chakrát mostanában, mert ott most manpower hiány van, akkor Manjaro KDE lesz felrakva.

Csak a fenti mondatod miatt forszíroztam a kérdést, amúgy rátapintottam a lényegre! Dícséretes, hogy nem hagyjátok kimúlni szegény Chakra-t! :K

Remélem ez a dartvéderes szempiszka hamar lezajlik és utána még látni is fogsz! ;]

(#68041) Rimuru válasza cigam (#68039) üzenetére


Rimuru
veterán

Milyen security issue-t okoz? hany usert affectal? hany cegnek erdeke hogy bekeruljon? hany embert tolja, hogy menjen be mainlineba? stb.

Vigyázat, csalok!

(#68042) anorche1


anorche1
őstag

Fstab -ban beallitottam, hogy a kulso winyomat inditasnal csatolja fel a home konyvtaramba. Ez hibatlanul is mukodik.
A gond akkor van, amikor ez a winyo nincs bedugva a gepbe, es ugy kapcsolom be. Ilyenkor masfel percig var a hdd -re, majd emergency modba lep a boot (innen hogy jutok tovabb? keri a root jelszot, es kapok egy root promptot. Hogyan tovabb?)
Hogy tudnam megoldani, hogy ha nincs csatlakoztatva a hdd, akkor csak skippelje a dolgot, ne essen panikba, ne varjon masfel percet?

Szerk.: manjaro kde

[ Szerkesztve ]

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#68043) sh4d0w válasza anorche1 (#68042) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ne az fstabban csatold fel, hanem írjál rá udev/systemd/whatever szabályt.

https://www.coreinfinity.tech

(#68044) anorche1 válasza sh4d0w (#68043) üzenetére


anorche1
őstag

Mukodik fstab -bal is, csak a nofail paramatert kellett hozza irnom :)

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#68045) cigam válasza Rimuru (#68041) üzenetére


cigam
félisten

Az nem elég, hogy van rá megoldás?! Amúgy anno elég népszerű chipset volt. Tippem szerint többen használnak ilyen konfigot a mai napig.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68046) lev258 válasza cigam (#68045) üzenetére


lev258
veterán

Nem világos, mit szeretnél. Ott írták, hogy talán az új kernelbe bekerül. Vagy azt szeretnéd, hogy backportolják régiekbe is?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#68047) cigam válasza lev258 (#68046) üzenetére


cigam
félisten

Miután bekerült akár back portolhatnák is, de nem került bele. Szinte nem múlik el hónap, hogy ne adnának ki új kernelt, és még mindég nincs benne. Pedig a patch óta nem hogy az 5.0, de az 5.1 is megjelent.
Pl. ezért nincs értelme feltenni az endless os-t. (fogalmam nincs hogyan működik az "ostree" vagy mi a szösz)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68048) Plasticbomb


Plasticbomb
addikt

Ohhhmm.. Erdekes jelensegbe futottam, s elsore otletem sincs, hogy mi a fene tortenik.

Esemeny, Steamen elinditom a World of Warships-et, proton playel fut Linuxon eleg szepen, de valami oknal fogva a masodik GPUn inditja a jatekot, amit csak testelesre raktam be most. (Vettem egy masodik VEGA64et, meg nem jtot meg ra avizesblokk, de le akartam tudni az alap tesztelest.) Namost Win alatt tervezem alapbol hasznalni, Crossfire/MGPUban, linux alatt mag max number crunchingra, viszont az nem eppen idealis, hogy azon indul a jatek most, mivelmeg a gyari blower huto van rajta,ami azert iszonyat hangos tud lenni 2500+RPM folott, plusznemidealis, hogy nem azon a GPUn fut a render, amibol a HDMIn keresztul a kijelzo kapja a kepet.

Ezt mi okozza, illetve hogy tudom felul biralni?

A distro most Manjaro GNOME.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68049) CPT.Pirk válasza cigam (#68047) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Írj egy emailt Ville Syrjala-nak, hogy mi a helyzet ezzel. Lehet nem egyedül rajta múlik a dolog...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68050) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

Ha flatpak alkalmazást akarok a gép indulásával egyszerre indítani (minimalizálva), akkor alég csak azt beírni, hogy pl telegram.desktop -startintray ? Vagy a startintray parancs csak akkor működik, ha nem szoftver centeres alkalmazásról van szó és a futtatható fájl helye van megadva előtte?

(#68048) Plasticbomb: Wayland alatt is csinálja, vagy csak X esetén?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.